Joop

De hardleerse PvdA-topman die maar niet wil vertrekken

  •  
04-07-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
andrepostemaanp
Het is woensdagmiddag kwart voor vijf als begonnen wordt met dit stuk en André Postema is nog steeds bestuursvoorzitter van de scholenkoepel waar VMBO Maastricht deel van uitmaakt. De school die 354 leerlingen zwaar dupeerde doordat de zaken niet op orde waren en hun examenresultaten ongeldig zijn verklaard.  André Postema toucheert voor zijn functie bij de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) jaarlijks 178.999 euro. Dat oogt als een raar bedrag en dat is het ook. Het is namelijk precies 1 euro onder de Balkenendenorm. Alleen een huichelaar bedenkt zoiets. Dat vond Postema zelf ook. Zeven jaar geleden.
In 2011 kwam Postema in opspraak toen hij voor de PvdA kandidaat werd voor de Eerste Kamer. Hij verdiende namelijk 16.000 euro meer dan de Balkenendenorm als bestuurder aan de Maastrichtse universiteit. NRC schreef indertijd :
"Postema, tevens vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Maastricht, zegt desgevraagd dat hij “enkele duizenden” euro’s meer verdient dan de Balkenendenorm. (…) Maar Postema voegt daaraan toe dat “geschiktheid moet blijken op basis waar je voor staat.” “Ik zou de universiteit kunnen vragen of ik net één euro onder de norm mag zitten, maar dat is ook huichelarij. Je kunt het niet gauw goed doen.”"
Postema lijkt echter weinig moeite te ondernemen om het goed te doen. Want bij de LVO doet hij nu precies wat hij in 2011 nog huichelarij noemde. Overigens liet de PvdA die in 2009 een strenge erecode had opgesteld hem vrijuit gaan. Volgens de partij was het bedrag “niet geactualiseerd” en was er daardoor verwarring ontstaan. NRC in 2011 :
"“Bovendien bestaat er volgens de PvdA verwarring door verschillende definities van de maximale norm. Inclusief vergoedingen en pensioenafdracht zou de norm 233.666 zijn – ruim 40 mille meer dan het bedrag uit de gedragscode van de partij. De onderzoekers pleiten Postema vrij: „Ook voor Postema waren deze normen onduidelijk, vandaar zijn reactie aan de journalisten.”"
Dat klinkt toch wat anders dan de strenge taal die NRC twee jaar eerder noteerde uit de mond van toenmalig partijvoorzitter Lilian Ploumen:
"PvdA-leden die in de (semi)publieke sector meer verdienen dan de Balkenendenorm, komen niet meer in aanmerking voor belangrijke politieke ambten zoals die van minister en burgemeester. Volgens PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen zullen partijleden niet meer voor dergelijke posities worden voorgedragen indien zij „niet duidelijk de normen van soberheid en dienstbaarheid delen”. Ploumen: „Als je dat niet doet, is er geen plek voor je bij de PvdA.”"
Voor Postema bleek volop plek bij de partij. Hij heeft het inmiddels geschopt tot fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Die functie kwam nota bene vrij omdat de vorige voorzitter, Marleen Barth, in opspraak raakte wegens graaipraktijken. Zij weigerde ook op te stappen maar moest kort daarop toch vertrekken toen bleek dat ze buiten het reces op vakantie ging naar de Malediven en daardoor een belangrijk debat over de Donorwet miste.
De parallel is treffend: André Postema miste dinsdag in de Eerste Kamer het belangrijke debat over de referendumwet. Omdat hij te druk bezig is de ramp in Limburg te herstellen, luidt de reden volgens een bericht van RTL Nieuws :
"Een bron binnen de PvdA laat weten dat niemand zich momenteel hard wil uitspreken over Postema. Maar PvdA’ers willen anoniem wel vertellen dat in diverse app-groepjes opmerkingen als ‘er zijn wel mensen om minder afgetreden’, de ronde doen. PvdA-Senator Mohamed Sini stelt: “Het past mij niet om nu uitspraken te doen. Dat is aan de leiding van de partij.” Senator Esther-Mirjam Sent wil het er ook niet over hebben: “Het belangrijkste is dat er nu voor de jongeren in Maastricht een oplossing komt. Daar is alles op gericht.” Postema is morgen dan ook niet in de Eerste Kamer en zal zich volledig richten op het werk dat hij in Limburg moet doen."
Inmiddels is het hele bestuur van LVO, een organisatie van 21 scholen op 30 locaties, met 26.000 leerlingen, afgetreden. Behalve Postema. Is hij de juiste man om de problemen op te lossen? Trouw schrijft :
"SP-Kamerlid Peter Kwint zet er grote vraagtekens bij of Postema de man is om puin te ruimen in Maastricht, waar 354 leerlingen zwaar gedupeerd raakten omdat de schoolexamens totaal niet op orde waren. “Ik kan me niet voorstellen hoe hij nog met enige autoriteit leiding kan geven. Iemand moet dat bestuur ontmantelen, maar hij zeker niet.”"
In Trouw schreef Postema, die eerder vicepresident was bij Ernst & Young/Capgemini, in 2015 een opiniestuk dat nu, net als de “mag het een euro minder zijn” redenatie als een boemerang terugkeert. Het AD meldt :
"Uitgerekend Postema liet in 2015 kritisch van zich horen in een opiniestuk in dagblad Trouw. Hij hekelde bemoeienis van de onderwijsinspectie. ‘Een goede school heeft de inspectie niet nodig als kwaliteitsmeester, maar zorgt daar zelf voor’, schreef Postema. (…) Het opiniestuk van Postema is ‘pijnlijk, met de kennis van nu’, zegt een woordvoerder die speciaal vanwege de crisis is ingehuurd door LVO. Zelf wenst Postema niet te reageren op vragen."
Het is kwart voor zes als dit stuk gepubliceerd wordt. Postema is weer een uur in functie gebleven. Hoe lang gaat dit nog duren Lodewijk Asscher?
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

chwiedijk
chwiedijk5 jul. 2018 - 9:11

Laat Asscher zich ermee bemoeien.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jul. 2018 - 13:28

'Laat Asscher zich ermee bemoeien.' Ploumen denkt er net zo over :) https://www.telegraaf.nl/nieuws/2263016/ploumen-blundert-met-appje-over-schoolbobo Schaamteloos dat zo'n zwaar overbetaalde sukkel niet uit zichzelf vertrekt.

Hiltermann
Hiltermann8 jul. 2018 - 11:50

Ja laat vooral Asscher zich er mee bemoeien, dan komt er zeker geen oplossing.

H.Witte
H.Witte5 jul. 2018 - 8:17

Doek de PvdA asjeblieft op en kom tot weer een waarachtig sociaal democratische partij. Dat zeg ik als voormalig en zeer actief lid na ruim veertig jaar trouw. De sociaal democratie heeft ooit veel betekend voor ons land en voor met name de arbeiders van toen. Daar ben ik de sociaal democratie dankbaar voor en ik voel me vanwege de inzet van mijn voorouders en al hetgeen de socialisten in ons land, samen met de oprechte liberalen bereikt hebben, schatplichtig aan de sociaal democratie, niet meer aan de PvdA. Die breekt (vooral psychologisch) af wat zo moeizaam in de afgelopen eeuw is opgebouwd.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens5 jul. 2018 - 10:25

Bedankt en sterkte (bij de ontstane leegte) Henk. Op wie stem jij tegenwoordig?

Klaas Punt
Klaas Punt5 jul. 2018 - 12:58

Mijn steun heb je, Henk. Ook ooit afdelingsbestuurder geweest. Ongeveer dezelde consideraties als jij. Alleen ben ik inmiddels lid van een socialistische partij. Maar wat jij voorstelt zou de keuzemogelijkheid in elk geval verbeteren. En wat jij over de liberalen van toen schrijft, waar zijn die toch gebleven in de politiek, hier hebben we wel Woeki Hypo, dat lijkt mij een liberaal van de oude, ook door mij gewaardeerde, stempel.

Hiltermann
Hiltermann5 jul. 2018 - 5:36

De vraag komt bij mij op hoeveel meer "Postema's" er nog zijn in dit land. Ernstig overbetaalde lieden die van hun baan een puinhoop maken. Dit soort functies, ik ga er van uit dat die serieus worden ingevuld door de betrokkene, zijn financieel ernstig overgewaardeerd. Voor dit soort banen zijn ruim voldoende kandidaten te vinden die de functie voor de helft van Postema's salaris perfect kunnen invullen. Inventariseer als overheid nu eindelijk eens wie zich volgens de Balkenende norm of zelfs nog daarboven laat betalen en waardeer die functies opnieuw. Voor dit soort stoffige vergaderfuncties wordt op de moment veel te veel betaald aan lieden die ernstig onder presteren. Bedenk dat non valeurs als Postema met belastinggeld worden betaald, Dat geld moet verantwoord worden uitgegeven.

2 Reacties
watsgebeurt
watsgebeurt5 jul. 2018 - 7:59

Ik ben het volledig met u eens! En ook ik ben ervan overtuigd dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Uw opmerking dat deze lui ernstig overgewaardeerd worden en dat er genoeg mensen zijn die zo'n baan voor de helft perfect kunnen invullen is de spijker op zijn kop slaan. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat er binnen de politiek gewoon erg veel aan baantjes schuiven wordt gedaan. En dan niet alleen naar de EU of de Wereldbank maar ook naar organisaties die forse banden met ministeries en een kerntaak binnen onze maatschappij vervullen.

Klaas Punt
Klaas Punt5 jul. 2018 - 13:04

Volgens mij zal het aantal PvdA mensen di via-via baantjes gescored hebben niet eenvoudig te tellen zijn maar een belangrijk aantal vertegenwoordigen. Neem dit soort schooloverheden, maar ook in de zorg en op gemeentelijkniveau kom je besturen tegen met hoge vergoedingen. De tijd dat idealisme alleen een reden was om de politiek in te gaan lijkt mij met de dood van Drees definitief verdwenen (doe mij maar een penthouseje).

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2018 - 5:09

En dan hebben ze het over burgers 'die het niet goed zien' als ze de politici niet meer vertrouwen? Wat een populisme...

Eric Minnens
Eric Minnens5 jul. 2018 - 1:48

Stem SP.

2 Reacties
chwiedijk
chwiedijk5 jul. 2018 - 9:13

Dan krijg je de Marijnissen-"monarchie".

Eric Minnens
Eric Minnens5 jul. 2018 - 10:15

Een Marijnissen-monarchie is het minst van alle kwaden.

Gaitj
Gaitj4 jul. 2018 - 21:22

"Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral".

4 Reacties
quatsch
quatsch5 jul. 2018 - 1:08

Heeft het gesmaakt?

Eric Minnens
Eric Minnens5 jul. 2018 - 1:59

Hoe bedoel je? Hij is nog niet toe aan die Moral omdat hij voor 178.999 euro nichts zu Fressen heeft? Ai Brecht! Hoe kunnen je woorden zo misbruikt worden...

Eric Minnens
Eric Minnens5 jul. 2018 - 2:36

Ik denk eerder dat het ruw geschetst als volgt werkt. Tot de 15.000 euro komt het vreten eerst. Tussen de 15.000 en 30.000 komt er geleidelijk meer ruimte voor de moraal. Tussen de 30.000 en 100.000 is er alle ruimte voor de moraal, het vreten is immers geen probleem meer. Boven de ton verdwijnt die moraal plots en ontstaat er de hang naar graaien. Boven een slordige paar miljoen maakt deze graailust onverwacht plaats voor opnieuw een verlangen naar moraal (filantropie, goede doelen). Schiet me maar lek hoor, het zijn zomaar wat hypothesen.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer36 jul. 2018 - 22:35

Dat lijkt mij niet volledig onzinnig die hypothesen van u.

punt2
punt24 jul. 2018 - 20:37

PvdA, partij van de aanblijvers... Wat een prachtige voorbeelden weer , samen met de VVD, van de aantrekkingskracht van het pluche . Het “ Samen voor ons eigen” blijft pijnlijk lang hangen.

Juppé🎗
Juppé🎗4 jul. 2018 - 20:00

Ik neem aan dat hij nu bezig is om een echte deskundige in te huren om te kijken, welk deel van het examen geldig kan blijven en hoe snel de rest gerepareerd kan worden. ik ben in mijn werkzame leven legio mensen tegengekomen die op een functie zaten om zaken poltiek te controleren, er inhoudelijk nauwelijks verstand van hadden en zelfs basisintelligentie misten. Politieke vriendjes benoemen was hun werk, het echte werk doen de adviseurs. Vaak kunnen ze geen goede selecteren en aansturen.....en dan gaat het wel eens zichtbaar mis. Hopelijk worden die leerlingen niet te erg de dupe van dit soort kneuzen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2018 - 22:13

Het Cito kan die hulp bieden. dus wellicht komt het nu alsnog goed met de leerlingen

Hiltermann
Hiltermann4 jul. 2018 - 22:20

Interessant om te horen waar meneer Postema nu me bezig zou zijn. Postema moet heel snel vertrekken omdat hij nooit deel uit kan maken van de oplossing. Postema is onlosmakelijk verbonden met het probleem. Dat hij ondanks het vertrek van het complete bestuur blijft zitten heeft aan dat Postema niet begrijpt dat zijn positie onhoudbaar is Ben benieuwd wie kans ziet hem duidelijk te maken dat hij de eer aan zichzelf moet houden.

Klaas Punt
Klaas Punt5 jul. 2018 - 13:07

Hilterman - ik begrijp dat onze volksvertegenwoordigers hem (zonder eer) verwijderen.

Hiltermann
Hiltermann8 jul. 2018 - 12:01

Klaas, Was het maar waar. De volksvertegenwoordigers en de minister kunnen meneer Postema niet ontslaan. Dat kan alleen zijn werkgever. Die werkgever is op dit moment ook afwezig in verband met het examenschandaal. Postema zelf begrijpt kennelijk nog steeds niet dat hij ernstig te kort geschoten is met zijn "besturen op afstand". Iemand die beschikt over z'n bot gehoor moet met harde argumenten overtuigd worden om op te stappen.

Zapata
Zapata4 jul. 2018 - 17:25

En dit is nu de reden dat de PvdA nog maar 9 zetels heeft. Links lullen, rechts vullen en rechts beleid voeren. Overigens is CapGemini niet die IT club die altijd betrokken is bij alle IT failures bij de overheid? Het is net onkruid die rotte bestuurders bij de PvdA. Als je denkt dat je er vanaf bent steken ze de kop weer op.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai4 jul. 2018 - 17:19

Wel, i rest my case. Dit is de PVDA ten voeten uit niets meer of minder. Mijn advies om een fusie aan te gaan met de VVD is bij deze weer gesteld bah, wat een eng neoliberaal zakkenvullers clubje.

Hiltermann
Hiltermann4 jul. 2018 - 16:54

Zeur toch niet over die paar euro's. André Postema is dat geld dubbel en dwars waard. Kijk eens hoe goed hij de zaken bij de LVO heeft geregeld. De ouders van de gedupeerde leerlingen zijn keurig op tijd ingelicht over het debacle. Dat iedereen behalve Postema wist dat het administratief een zootje was bij de scholen kun je hem niet aanrekenen. Hij is niet aangenomen vanwege zijn boekhoudkundige kwaliteiten. Waarvoor hij wel is aangesteld is niet helemaal duidelijk. Zijn salaris was dik in orde dat wel.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr34 jul. 2018 - 21:09

@Hiltermann, zo had ik het nog niet bekeken. Je hebt helemaal gelijk ;-)

Absconditus
Absconditus4 jul. 2018 - 16:40

De sociaal democratie van de XXIe eeuw. ''Weg met het kapitaal! Geef het aan mij!'' Die is trouwens van Johan Buziau (1977-1958), maar blijkt nog steeds actueel te zijn.

Meta  Foor
Meta Foor4 jul. 2018 - 16:32

er was dat manneke in Maastricht had als pvda-er alles al opgelicht graaien hier, zakkenvullen nog wat meer tot al die leerlingen zeiden, dit was je laatste keer ! zorg voor ons ! dat is toch je socialistische plicht ?

1 Reactie
quatsch
quatsch5 jul. 2018 - 1:13

Aan u is geen dichter verloren gegaan!

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 jul. 2018 - 16:05

"De hardleerse PvdA-topman die maar niet wil vertrekken" Heel even dacht ik dat het over Lodewijk Asscher zou gaan, maar toen zag ik de foto en dacht; Hé, er klopt iets niet. Maar zoals gewoonlijk was de oplossing van het raadsel simpel: er lopen meer kneusjes rond in die sector.