Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De handel in orka's is nog levensecht

  •  
30-07-2011
  •  
leestijd 10 minuten
  •  
650 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_Morgan_neus_230.jpg
Het gelanterfant van staatssecretaris Bleker kost een orkaleven
Orka Morgan vertrekt naar het zonnige Tenerife! Nederland heeft de zomer in zijn bol waardoor de alarmbellen niet gaan rinkelen als blijkt dat een ooit wild gevangen dier naar haar eindstation, het dierencircus, wordt gebracht. De uitzetting van Morgan naar Loro Parque is totaal geen zonnig avontuur. Vele wetenschappers, politieke partijen en dierenactivisten weten dat ze beter af is in het regenachtige Nederland. Hun voorkeur gaat uit naar natuurreservaat Neeltje Jans waar ze klaargestoomd kan worden voor het echte leven in de wereld waar ze hoort: de Noorse Zee.
Vorig jaar werd een zeer verzwakte orka gespot in de Waddenzee. Van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij mocht het Dolfinarium haar uit het water halen mits het zoogdier na aansterking weer terug werd gezet in zee. De jonge orka was binnen een maand aangesterkt en kreeg al snel bezoek in het Harderwijkse zeedierenpark. De commerciële instelling zocht wetenschappers uit die naar haar familie moesten speuren en een advies schrijven over wat met haar te doen. Nu, een jaar later, komt het Dolfinarium met een eindconclusie. Morgan moet naar een dierenpark op het Spaanse eiland Tenerife. Daar zou ze beter af zijn dan in haar kleine tank in Harderwijk. De ingehuurde wetenschappers van het Dolfinarium hebben geen geschikte ‘foster parents’ voor haar kunnen vinden. En omdat ze niet in haar eentje zou overleven is de beste optie ‘Loro Parque’ waar ze samen met andere orka’s kan leven. Met vriendelijke groet, het wetenschapsteam van het Dolfinarium.
Dit is het verhaal dat we het afgelopen jaar hebben gehoord. Voor een leek klinkt het misschien best aannemelijk, maar een zeedierenpark moet je niet op zijn helder blauwe ogen geloven. De Orka Coalitie die opkomt voor de belangen van Morgan bewees met een onderzoek van onafhankelijke wetenschappers dat Morgan juist een uitstekende kandidaat is voor terugkeer naar de natuur. Maar zoals vaak gebeurt worden dierenactivisten in de underdog positie geduwd en met daarbij een onoplettende staatssecretaris als Bleker stond er ineens binnen mum van tijd een handtekening onder de vergunningaanvraag van het Dolfinarium om Morgan naar Loro Parque te vliegen. De Orka Coalitie daagt het ministerie komende week voor de rechter. Bleker heeft namelijk geen onafhankelijk advies ingewonnen voordat hij zijn krabbel zette en daarmee schendt hij internationale verdragen. 
De wereldwijd bekende orkadeskundige Ingrid Visser schreef vrijwillig een rapport voor de Orka Coalitie om aan te tonen dat Morgan terug kan naar zee. ‘Morgan, the orca can and should be rehabilitated’ bevat schokkende ontdekkingen. Morgan zit als orka in de kleinste tank ter wereld en verkeert daardoor in een slechte fysieke conditie. Ze is eenzaam en laat inmiddels stereotype gedrag zien dat dieren in gevangenschap vertonen wanneer ze verveeld raken. Ze zoekt contact met nabij gelegen dolfijnen, maar raakt gefrustreerd door het onderwaterrooster dat haar scheidt van haar ‘enige vrienden’. Ze duwt met haar neus regelmatig agressief tegen het rooster waardoor ze zichzelf inmiddels lelijk verwond heeft. Uitzetten naar een grotere ruimte acht Visser noodzakelijk want in een Dolfinarium zou ze een verschrikkelijke dood sterven.
    
RTEmagicC_Morgan_dolfijnen_230.jpg
De wond op Morgan’s neus (juni 2011)            Morgan zoekt contact met naastgelegen dolfijnen
Visser heeft meerdere succesvolle uitzettingen van orka’s op haar naam staan. Haar conclusie is dat de jonge orka een uitstekende kandidaat is voor uitzetting, maar dat die wordt bemoeilijkt door het Dolfinarium die enorme ‘commerciële’ belangen heeft om Morgan binnen de cirkel van zeezoogdierenparken te houden.
Visser’s rapport verschilt op cruciale punten met het rapport van de ‘Free Morgan Expert  Board’, de wetenschappers die in dienst waren van het Dolfinarium. Deze zeebiologen menen dat Morgan niet terug kan naar zee omdat haar familie niet te vinden is. Visser toont aan dat in het verleden meerdere orka’s succesvol zijn teruggezet bij ‘foster parents’. Morgan, afkomstig uit een Noorse orkagroep, blijkt ook nog eens uit een zogenaamde ‘zeer sociale’ groep te komen die zich makkelijk bij anderen aansluit. Een ander punt dat het Dolfinarium opvoert is dat Morgan in haar eentje niet zal overleven. Uit onderzoek blijkt juist dat sommige orka’s zich om onbekende reden afzonderen van hun groep en zich daarna weer aansluiten. Ook leven sommige orka’s samen met andere walvisachtige en overleven op die manier. Zo gaat het argument niet meer op om haar naar Loro Parque te brengen zodat ze met andere orka’s in contact is.
Morgan is op korte termijn het beste af in een grote ruimte waar ze een volwaardige fysieke training krijgt en klaargestoomd wordt voor het wilde leven in de oceaan. Visser pleit daarom voor overplaatsing naar natuurreservaat Neeltje Jans. Omdat Morgan nog niet lang gevangen heeft gezeten en een jonge orka is, heeft de wetenschapper goede hoop op een succesvolle vrijlating.
Visser: “Als Morgan wordt vrijgelaten, kan ze in ieder geval haar eigen keus maken: Waar wil ik zijn en met wie? Het is ook niet duidelijk of Morgan zelf haar groep heeft verlaten, is verdwaald en zo haar familie uit het oog is verloren of dat ze is verstoten. Misschien was het wel een eigen keuze die haar uiteindelijk noodlottig was geweest.
In de tijd die Visser doorbracht in Harderwijk vertelde een anonieme bron haar dat het bezoekersaantal sinds de komst van Morgan met 20.000 omhoog is gegaan. Bij zeeparkdirecteuren staan orka’s bekend als ‘blood diamonds’. Ze zorgen voor de meeste bezoekersaantallen en dus voor het geld. De werkzaamheden van Sea World, het zeedierenpark in Amerika dat als eerste begon met het vangen van orka’s, zijn om die reden gebouwd op hun orkashows. “Ze leveren honderden miljoenen op voor het bedrijf”, zei Dennis Speigel, directeur van het Internationale Theme Park Services in de VS in een interview met de North Country Times. Dit is de enige keer dat duidelijk werd hoeveel parken ongeveer verdienen aan hun orka’s. Sea World, de grootste orkahouder ter wereld, heeft nooit willen zeggen hoeveel winst hun orka’s opbrengen.
Orka’s vangen is verboden, net als de handel in de dieren. De enige manier waarop parken hun orka populatie in stand kunnen houden is door ze te ruilen aan de hand van broedprogramma’s. De ‘leverancier’ van de orka heeft zo recht op de eerste nakomeling van de moederorka. In die zin heeft het Dolfinarium een perfecte ruil gedaan waar ze later nog flink aan kan verdienen, zo bleek ook al eerder in de geschiedenis.
In 1987 had het Dolfinarium vrouwtjesorka Gudrun. In de jaren tachtig was het park een doorvoerhaven van orka’s uit IJsland die gevangen werden voor Sea World. Omdat de VS al een verbod had op het vangen van orka’s, waren de IJslandse orka’s Sea World’s enige kans omdat daar nog geen verbod was op het vangen van orka’s voor dolfinariums. Harderwijk had zich op een gegeven moment Gudrun toegeëigend. Sea World wilde haar graag hebben omdat ze nieuw genmateriaal had en voor vele nakomelingen kon zorgen. Dolfinarium directeur Mr. F.B. den Herder stemde echter niet zomaar in met die ruil. “Het wegvallen van Gudrun zou een verlies van inkomsten zijn” , zei hij letterlijk. Om die reden eiste hij twee dolfijnen terug die hij ook kreeg. Een ruil die achteraf nog vrij dubieus was omdat de twee pseudoracas, een bepaald soort dolfijnen, indertijd alleen werden gevangen bij verboden ‘drive fisheries’ in Japan. Dat is een manier van dolfijnen vangen die eindigt in een slachtpartij waarbij vele dolfijnen en walvissen omkomen. Een bekend voorbeeld hiervan wordt vertoond in de geroemde documentaire The Cove die op het IDFA in 2009 de publieksprijs kreeg. Sea World heeft de aantijging altijd ontkend en het Dolfinarium hield zijn mond dicht. Het is een voorbeeld waaruit blijkt dat het zeepark niet echt handelt in belang van haar dieren. ‘Als het maar zwemt en kunstjes kan’ lijkt eerder het motto.
Sinds het wereldwijde verbod op het vangen van orka’s voor dolfinariums heeft de handel van walvisachtige ‘in natura’ een opmars gemaakt. Zo komen we aan bij Loro Parque, een nieuwe orka kweekvijver, bedacht door de masterminds van Sea World. Sinds 2006 vervoerde Sea World meerdere orka’s richting dit park. Ze kwamen onder ander van parken uit Texas en Florida. ‘Orca Ocean’ moest ‘het’ gaan doen in Europa schrijft orkajournalist Tim Zimmermann. Hij boog zich over de vraag waarom Sea World haar orka’s naar de andere kant van de oceaan vliegt in plaats van ze in Amerika te houden. Uit zijn research blijkt dat het Spaanse eiland een vrij soepel belastingsysteem heeft om veel buitenlandse ondernemers aan te trekken. Om die reden zijn de Canarische eilanden populair geworden bij veel Europese investeerders. Het is niet weg te denken dat Sea World er om die reden voor kiest om bijzonder ‘genmateriaal’ richting Tenerife te sturen. Misschien wel met het idee nog even goed te cashen voordat de Amerikaanse overheid de zeeparkenindustrie aan banden legt?
De kritiek op zeezoogdierenparken groeit. Loro Parque kwam het afgelopen jaar expliciet in het nieuws. In 2006 kwamen de eerste zes orka’s aan op Tenerife, maar de omstandigheden waarin de dieren leefden verslechterde zo snel dat al het meegevlogen Sea World personeel, waaronder trainers en dierenartsen, ontslag nam. De situatie is daarna alleen nog maar verergerd wat ertoe leidde dat in 2010 orkatrainer Martinez om het leven kwam toen hij het water in werd gesleurd door een orka. Zijn familieleden menen dat het park de veiligheidsmaatregelen van de trainers niet in acht nam. In Amerika heeft Sea World hiervoor al eens een boete van 75.000 euro gekregen. Aanleiding voor deze zaak was de dood van ervaren trainer Brancheau die ook door een orka was gegrepen. 
Het gaat gruwelijk en aan alle kanten mis in de dolfinariums over de wereld. Orka’s worden agressief omdat ze de omstandigheden in gevangenschap niet meer aankunnen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. De trainers zijn niet meer in staat de dieren te handhaven en het park neemt geen veiligheidsmaatregelen. Toch blijven de shows doorgaan omdat Sea World iedere keer weer mensen vindt wiens droom in werkelijkheid wordt gebracht door te mogen werken met orka’s.
Het is opmerkelijk dat Morgan naar Loro Parque wordt gestuurd. Niet alleen vanwege de geschiedenis met Sea World maar het is ook één van de slechtste zeezoogdierenparken ter wereld. Waarom het Dolfinarium nu juist dit park ziet als een walhalla voor Morgan is merkwaardig. Erger nog is het feit dat staatssecretaris Bleker de gevoerde informatie van het Dolfinarium als zoete koek naar binnen heeft gewerkt. Hij heeft een controlerende taak, maar wint geen onafhankelijk advies in terwijl deze hem op een presenteerblaadje werd aangereikt door de Orka Coalitie. De twee rapporten die ik voor het schrijven van dit artikel tot me heb genomen, kostten me enkele uurtjes.
Er zijn talloze internationale verdragen die Nederland heeft getekend voor de bescherming van walvisachtige en orka’s. Een opvallend verschijnsel is dat in geen van de verdragen duidelijk wordt gesproken over de rechten van een orka die voor ‘tijdelijke opvang’ wordt opgenomen in een zeedierenpark. Arie Trouwborst, professor in de milieurechten aan de Universiteit van Tilburg meent dat de makers van het Walvisvaartverdrag hier ‘waarschijnlijk’ niet over na hebben gedacht omdat de dieren te groot zijn voor dolfinariums. Een maas in de wet. Het is wel duidelijk dat alle verdragen uiteindelijk pleiten voor vrijlating indien dat mogelijk is. De lokale overheid dient haar verantwoordelijkheid hier in te nemen en moet zich baseren op onafhankelijk onderzoek van zeebiologen. 
De advocaat van de Orka Coalitie zal aanstaande woensdag in de rechtbank bepleiten dat met het houden van Morgan in gevangenschap de Flora- en faunawet wordt overtreden. Daarin staat dat ‘orka’s, of welke walvisachtige’ niet gehouden mogen worden. Wietse van de Werf, oprichter van de Orka Coalitie zal daarbij ook een aantal andere opmerkelijke bevindingen in zijn betoog meenemen. Een aantal wetenschappers die het Dolfinarium aanstelde voor hun rapport heeft banden met het beruchte Sea World. Naar eigen onderzoek van Van der Werf blijkt ook nog eens dat maar één van deze betaalde onderzoekers Morgan daadwerkelijk heeft gezien. De rest heeft op basis van de gegevens die het Dolfinarium hen stuurde bijgedragen aan het rapport. Ook heeft het Dolfinarium het DNA van Morgan nog steeds niet vrijgegeven. Dat is nodig om haar orkagroep of een juiste ‘foster parents’ familie te vinden. Kortgeleden werd een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die het Dolfinarium verplichtte om Morgan’s DNA naar ieder instituut over de wereld te verspreiden, maar ze heeft dit nog steeds niet gedaan. Opmerkelijk is dat het CDA, de partij van Bleker, de motie niet steunde net als coalitiepartner VVD.
Ook zijn het afgelopen jaar orka’s gespot in de Noordzee maar het Dolfinarium deed geen enkele moeite om met een bootje de zee op te gaan om DNA bij deze dieren af te nemen. Misschien hadden ze dan wel een ‘golden match’ gevonden. Het Dolfinarium was er als de kippen bij om Morgan uit het water te halen, maar met de terugzetting van het dier in de natuur zijn ze zo traag als een schildpad. Toeval? Ik denk het niet. Ze hebben er geen enkel belang bij om Morgan terug te zetten in de natuur.
De visie van Visser en Trouwborst is in de publieke opinie continu getoetst aan het ‘officiële’ besluit van door het Dolfinarium aangewezen wetenschappers, maar eigenlijk zou het andersom moeten zijn. Waarom? Omdat we eigenlijk al lang weten dat dolfinariums voortkomen uit de illegale vangst van walvisachtigen. Het is een commerciële business die in stand wordt gehouden door slapende overheden die hun controletaak niet uitvoeren en internationale verdragen die zo lek zijn als een mandje. Dolfinariums die hun gevangen dieren kunstjes laten doen, zijn bovendien geen voorbeeldfunctie meer in een tijd van ‘groene’ bewustwording. Een orka hoort thuis in de oceaan en niet in een vissenkom.
Meer lezen over Morgan? Lees mijn eerdere opinie: Het staartje van een ooit levenslustige orka en de opinie van Pablo Moleman: Killers of the undeep
cc-foto’s: Dr.  Ingrid  N.  Visser, juni  2011

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Michiel Online
Michiel Online30 jul. 2011 - 14:48

Inderdaad erg jammer dat het weer om het geld moet gaan en het dier daarvoor moet lijden. Weet je dat ik het gevoel heb dat als je zo'n park inloopt en een orka ziet dat je instinctief wel weet dat die dieren daar niet thuis horen? Als ik daarover nadenk kan ik me dat wel inbeelden en aanvoelen. Het enige wat we hebben bereikt is dat WIJ het leuk vinden om naar zo'n beestje te kijken. Tja vanuit dat opzicht is deze handel ook helemaal niet zo verrassend. :(

Dehnus
Dehnus30 jul. 2011 - 14:48

Wat hadden ze dan verwacht van Bleker? Voor hem is het alleen natuur als het op zijn bordje past. Nou in Bleker zijn gedachten is een Orka te groot voor zijn bordje, dus is het geen natuur. Wacht maar als Bleker eens Japan of IJsland bezoekt en daar de walvis vaart ontdekt....sticht hij gelijk een Nederlandse Walvis vloot, om die arme mosselboeren te ontzien. ;) (Beetje een jab naar wat hij met Ganzen wil :))

Reprehensionem
Reprehensionem30 jul. 2011 - 14:48

Wederom een voorbeeld van wat er gebeurt als geld regeert...

AE911TRUTH
AE911TRUTH30 jul. 2011 - 14:48

Al het slechte heerst. Commerciele wildparken, cirsussen met wilde dieren, dolfinaria, klonen, krappe varkensstallen, legbatterijen, experimenten met apen, dierentuinen, uitheems dieren import, uitheemse dieren op de Veluwe en in de duinen. Als je alles op rij zet zie je hoe misdadig dit systeem omgaat met dieren, de reden dat men dit liet ontstaan is de dierenpolitie, op deze manier heeft men het zoveelste excuus om te kunnen controleren. Tirannie.

bertvanbaar
bertvanbaar30 jul. 2011 - 14:48

Kijk (niet) even naar http://www.youtube.com/watch?v=6E9e_gnqpv8 Dara zie je hoe ze in Japan jaarlijks 23o000dolfijnen bloedig afslachten. Jaren geleden circuleerden er al beelden van hoe na die slachting een paar zwarte orca's apart werden gehouden door de vissers om verkocht te worden aan? Juist: ons Harderwijkse Dolfinarium!! Niet de VS maar ons Dolfinarium is een grote handelaar in deze mooie dieren. In de VS mogen ze zelf geen wilde dolfijnsoorten beheren maar alleen kopen van andere dolfinaria en daar is ons Dolfinarium leverancier van. Zo zie je maar: denk je dat je met dierenvrienden te maken hebt, zijn het de goorste handelaren! Hebben gewoon bloed aan hun handen. En dat ons Bleker daar aan mee doet? Verbaast me niks: is zelf toch ook een soort boer? Doet hetzelfde met andere zoogdieren.

Back-u-up
Back-u-up30 jul. 2011 - 14:48

Goed stuk Margaux en dank voor je inzet. Hopelijk komt er een eind aan al dat gemanipuleer. Dat Morgan mag zijn zoals ze is en gaat leven in de wereld waar ze zich thuis voelt

Back-u-up
Back-u-up30 jul. 2011 - 14:48

met mijn goedkeuring

eeweew
eeweew30 jul. 2011 - 14:48

De vraag die hier nog niet beantwoordt is of Morgan zoogdieren of vis eet. Ik neem aan dat ze vis eet, want anders zouden dofinaria haar niet zo graag willen hebben.

PMoleman
PMoleman30 jul. 2011 - 14:48

Fijn stuk en een zeer welkome aanvulling tussen alle simplistische beeldvorming (naieve activisten vs. wetenschappelijk dolfinarium). Dank!!

hanspeter2
hanspeter230 jul. 2011 - 14:48

Tja, kijk ook eens eens op de website vriendenvanmorgan.nl. Daar leest u een ander geluid. Wellicht was het beter geweest Morgan gewoon dood te laten gaan... Maar men heeft haar "opgeknapt" en nu wordt dat partijen kwalijk genomen. Rare wereld toch?

Patrick Faas
Patrick Faas30 jul. 2011 - 14:48

Dank Margaux Tjoeng, voor dit inhoudelijke en informatieve verhaal. U heeft het goed gemaakt wat mij betreft (zie http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/dolfinarium_zet_joopredacteur_buiten_de_poort/), want dit relaas gaat over orka's en niet over Joop-redacteurs.

Michiel Online
Michiel Online30 jul. 2011 - 14:48

Ik ga hem met volledige interesse lezen maar omg kan je die titel even ogenlijk maken? :D

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online30 jul. 2011 - 14:48

Dankjewel!

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben30 jul. 2011 - 14:48

Margaux... Ik las je columns altijd met plezier.. en toen je deze schreef : http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/allochtonen_kunnen_zich_opmaken_voor_een_feestje/ werd ik echt fan. En nu dit geweldig onderbouwde stuk.. na een eerste keer lezen heb ik niets toe te voegen.. ik ga hem laten zakken en na het eten nog een keer lezen... maar waarschijnlijk rest mij niets dan namens alle orka's.. vele malen Dank te zeggen !

1 Reactie
Hanspuntnl
Hanspuntnl30 jul. 2011 - 14:48

Orka's kunnen niet praten. Ook hebben Orca's geen dankbaarheid. Het is een roofdier dat waarschijnlijk totaal niet snapt hoe het nou komt dat een of ander mens tot het besluit kwam om menselijke moedergevoelens op een roofdier los te laten. Ja, en dan gaat het fout. Het beest had nooit uit het water gehaald moeten worden. Misschien was hij wel dood gegaan, misschien had hij wel de weg terug gevonden. Dat weten we niet, that's nature. Er is een vogel tegen mijn raam gevlogen, komt U hem redden of zal ik de kat van de buren zijn gang laten gaan.

flipse2
flipse230 jul. 2011 - 14:48

Dit hele verhaal laat mooi zien dat we helemaal losgeslagen zijn in onze relatie met de natuur. Wat een circus voor 1 orka. In de natuur sterven elke dag miljarden en miljarden dieren, maar wij maken ons druk om 1 orka.

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra30 jul. 2011 - 14:48

Als jij je niet druk maakt om deze orka, waarom reageer je dan op dit artikel? Met andere woorden: moet volgens jou Morgan worden vrijgelaten (omdat het er niet toe doet of ze de vrijheid niet aan kan, en sterft), of moet ze juist naar het Loro Parque worden overgebracht? (een van de slechtse dolfinaria ter wereld, maar gut, wat doet die ene orka er nou toe. Pech gehad. Money rules.)

Martijn46
Martijn4630 jul. 2011 - 14:48

Een overlevende van holocaust zei eens: "Er zijn geen zes miljoen Joden vermoord in de kampen. Nee, er is zes miljoen maal één Jood vermoord"! Elk leven, van mens én dier, dat wordt bedreigd door menselijk handelen of nalaten is waard om voor te vechten. Wie het leven van één individu bagatelliseert geeft niets om het leven!

Robak2
Robak230 jul. 2011 - 14:48

Who cares? 't Is maar een beest. Ga je druk maken om je eigen problemen.

1 Reactie
bertvanbaar
bertvanbaar30 jul. 2011 - 14:48

Ik heb geen probleem maar gezien je opmerking is de jouwe is zo groot dat je het niet kunt dragen

raymonster
raymonster30 jul. 2011 - 14:48

De orkacolatie heeft nog centjes nodig voor de rechtzaak. Doneren kan via: http://www.orkacoalitie.nl/doneereenstukje of https://www.4just1.com/project/45

1 Reactie
Hanspuntnl
Hanspuntnl30 jul. 2011 - 14:48

Als er de volgende keer een zeldaam vogeltje tegen mijn raam aan vliegt en ik richt een vogelcoalitie op, stort U dan ook geld ? Nee natuurlijk. Geef Uzelf nu eens eerlijk antwoord waarom niet, en waarom bij een orca wel. U vind mij nu onredelijk. Ik vind van niet, want ook ik wel dan een zeldzaam dier redden. Uw argumentatie klopt niet.

Harmen2
Harmen230 jul. 2011 - 14:48

Volgens mij hoort deze discussie thuis in de wetenschappelijke wereld en hoort er niet ingespeeld te worden op het sentiment van het grote publiek. Je ziet tot wat voor een onzinreacties dit zelf op Joop leid.

2 Reacties
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben30 jul. 2011 - 14:48

" - Volgens mij hoort deze discussie thuis in de wetenschappelijke wereld en hoort er niet ingespeeld te worden op het sentiment van het grote publiek. Je ziet tot wat voor een onzinreacties dit zelf op Joop leid. - " Ik snap hier helemaal niets van ??

Michiel Online
Michiel Online30 jul. 2011 - 14:48

"Volgens mij hoort deze discussie thuis in de wetenschappelijke wereld" Een beetje zoals klimaatverandering dus...

GerritHoltland
GerritHoltland30 jul. 2011 - 14:48

Zag een kort item op TV over de orca. Een echt totaal onafhankelijke expert vertelde de hij op open zee wrsch. snel zou overlijden. En de man van de Neeltje Jans had ook al een soort dollar-tekens in zijn ogen ...

1 Reactie
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben30 jul. 2011 - 14:48

" - Een echt totaal onafhankelijke expert vertelde de hij op open zee wrsch. snel zou overlijden. - " Ik heb het ook gezien... wat een zakkenwasser is die ondeskundige publiciteitsgeile ... hé !? Heb je ook die andere echte onafhankelijke expert gezien ?

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben30 jul. 2011 - 14:48

Orca's zijn de top-carnivoren van de oceaan... In Antarctica eten orca's ongeveer 67% vis, 27% zoogdieren en 6% inktvis, in de Beringstraat bij Alaska eten ze ongeveer 65% vis, 20% inktvis en 15% zoogdieren. Ze eten een enorme variatijd o.a.. : zalm.. kabeljauw.. haring.. inktvis... maar ook pinguïns.. en andere zeevogels zijn lekkernijen... schildpadden.. zeeleeuwen.. zeehonden... en soms zijn een paar zeeottertjes... ook niet te versmaden... en zelfs andere walvissen.. walrussen.. zijn niet veilig voor de orca. Deze bijzonder intelligente dieren jagen vaak in groepen voor eten. Ze hebben een groot vocabulaire.. en al communicerend werken ze samen om hun prooi in te sluiten.. en ze te herden in een klein gebied voordat ze aanvallen. Jagen gebeurt meestal tijdens duiktochten naar diepten tot zo'n 100 meter.. Ze kunnen meters het water uit komen door te glijden op een zandbank.. of ijsschots om hun prooi te achtervolgen.. Ze kunnen ook ijsschotsen omgooien door eronder naar boven te komen.. om hun prooi zo weer in het water te krijgen. En dit geweldige dier.. stoppen ze in een pierenbadje.. en voeren ze dode makreeltjes en harinkjes !

2 Reacties
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben30 jul. 2011 - 14:48

Bovenstaande was gericht aan Eline W en Marc Schouten.. als reactie op : "- De vraag die hier nog niet beantwoordt is of Morgan zoogdieren of vis eet... -"

Hanspuntnl
Hanspuntnl30 jul. 2011 - 14:48

Helemaal mee eens Ieder - eenwil vrijzijn. Ze hadden hem gewoon moeten laten doen.

Hanspuntnl
Hanspuntnl30 jul. 2011 - 14:48

Dit is nu een voorbeeld van het rare soort discussies wat je krijgt als mensen vanuit 'menselijk oogpunt' ingrijpen in de natuur. Om de een of andere reden die wij niet begrijpen is het beest hier beland. Vervolgens grijpen mensen in. Dat is niet natuurlijk. Natuurlijk zou zijn geweest: het beest dood laten gaan. Zo is de natuur. Dagelijks gaan er beesten dood, echt waar. De een klein, de ander groot. In mijn achtertuin zijn gisteren naar schatting 14.528 kleine beestjes dood gegaan. Is dat minder erg, alleen maar omdat ze kleiner zijn dan een orka ? En er was een kleine spreeuw, die tegen mijn raam aanvloog. Ook een gewond neusje ? De natuur deed zijn werk. 10 minuten later ging de kat van de buren er mee aan de haal, en er was geen Spreeuwen Coalitie of wetenschapper te bekennen. Alle oplossing voor de orka zijn allemaal even geforceerd: ze hebben allemaal niets meer te doen met de natuur zijn gang laten gaan. Een ding is zeker: de kans op een snelle dood is het grootst als je hem terugzet in zee. Had hem dan in eerste instantie laten zwemmen.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij30 jul. 2011 - 14:48

Goed verhaal, maar past niet in een tijd waar mensen duizenden euros uitgeven voor een operatie en chemokuur voor hun zieke kat. Ik zou zeggen: zendertje opplakken en zo goedkoop mogelijk ergens op een relatief gunstige plek uitzetten en kijken wat er gebeurt. Niet teveel gaan zeulen met zo'n beest en zeker niet in een te klein bassin zonder soortgenoten houden.