Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Haagse bieb: hoog op de poten, kaal in de veren en een grote bek

  •  
10-12-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2412 keer bekeken
  •  
PC010009_4637

Nederland leest steeds minder en steeds minder graag (zegt men). Na twintig jaar kwakkelen staat het leesonderwijs dus weer bovenaan de agenda. Want als kinderen – politici, wethouders en managers – niet goed meer kunnen lezen, daalt het onderwijsniveau. De kansenongelijkheid neemt toe. Het lezen promoten is dus ‘hot’.

Ter gelegenheid van het verschijnen van de bundel ‘Omdat lezen loont’ (red. Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver en Els Stronks) gaan beleidsmakers, leraren, studenten, politici en journalisten in debat. En wel op 14 december in SPUI25 te Amsterdam, meldt neerlandistiek.nl.

Het is kort dag. Toch wil ik de sprekers uitnodigen om voor het debat op 14 december 'Omdat Lezen Loont' nog een kijkje te nemen in Bibliotheek Centrum Den Haag. Daar hebben ze het lezen van de toekomst namelijk al uitgewerkt. Niet alleen op papier, grotendeels ook al uitgevoerd. Een fors deel van de gerenommeerde boekencollectie is versnipperd, deels verkocht voor 50-100 cent per boek. Kapitaalvernietiging, zegt u? Ja. Tikje barbaars? Zeker. Wel erg blind vertrouwen in ‘the cloud’? Klopt. 

Maar het is al gebeurd.  

Na twee jaar de ene corona-sluiting na de andere moest in 2022 de bibliotheek op de schop. Een totale ‘make-over’ voor een supermoderne ‘look’. Want dan gaan ‘the kids’ heus wel lezen, wedden? Om slopen, boren en stof te ontlopen, ben ik een poosje weggebleven. Het abonnement liep gewoon door. Toen kwam de proef op de som.  

Bezoek 1 (september ’22). 
De vijfde verdieping is bijna af. In de ene helft staan de boekenkasten van de muziekafdeling. De rest van de etage bestaat vooral uit spiegelend grondzeil. Het is er kaal. Een krantenkast met twee tweezitsbankjes waarop je met een wildvreemde niet wilt zitten. Een theaterzaal om de jeugd bij te praten over de lol van het lezen. Een koffiecorner met muzikaal behang, een laag boekenkastje voor de sfeer. Zitjes. Twee kastblokken met 'documentaires', vooral bekende Tv-series. Wandkasten waarin 'leukuh spulluh!' staan uitgestald: ouwe lampen-radio, beertje, vlaggetje, plaatjesboek. Het is vreselijk. Die rijke bibliotheek met zijn enorme schatten aan kennis, boeken en arthouse films – weg. Kaalslag, verarming. Wat de vijfde etage biedt, heeft niets met een bibliotheek van doen. Het is de zoveelste plek om te chillen. Ik heb erbij staan huilen. 

‘’Niet opzeggen!’’ zei de man van de bewaking. ‘’Het is nog niet af. Komt u nog eens kijken. Het wordt echt heel mooi!’’ Ik wilde hem zo graag geloven. 

PC010032_4660

Bezoek 2 (november ‘22). 
De herkansing is opnieuw een schok. De 'bieb' zoals de bibliotheek nu ‘mega fancy’ heet – dat zal ze voor de drommel aan het lezen zetten – is één groot praathuis geworden. Met hier en daar een speels accent van boeken. Het is er nog steeds vooral leeg. Zeeën zeil en beton. Vooral ’s avonds vanaf de straat is dat goed te zien: een helder verlichte, kale fabriekshal.  

Op de begane grond is rechts naast de ingang nog steeds het met plastic afgeschermde hok van de bewaking. In de hoek links staan wat boekenkasten. Er is geen licht. Welke boeken je er kunt vinden, is niet te zien. Tegenover de ingang is een houten stellage met hangplekken, als een ring rond een lege circuspiste. Daarachter een tweepersoonsbalie, nog kleiner dan de vorige waarvoor je altijd in de rij moest staan. Verder is de begane grond gevuld met een Amerikaans ogende koffiebar, met daarboven speelse nissen om boeken in te zetten. En veel plaats om te zitten, praten, drinken, lezen, eten, werken, bellen. 

PC010037_4665

Drie van de vijf verdiepingen zijn bijna klaar. Ook daar veel werkplekken. Tenminste nog twee zalen voor ‘events’. Zitjes ingericht als knusse huiskamer, compleet met een nep-schemerlamp en op de vloer geschilderde karpetten. Daarachter eindeloze rijen lage boekenkasten, even uitnodigend als de flatgebouwen in de grauwe voorsteden van Parijs. Een expositieruimte. Werktafels. Nog meer zitjes. 

Overal staan, zitten, hangen, drentelen mensen. Bellend (ook met de speakers aan, geen oorknoppen), scrollend, zappend op de laptop. Nergens in het gebouw is er nog een stilteplek. Overal hoor je geroezemoes, gekwek, geschetter, de knerp van smartphone-spiekers. Wie gaat daar nou zitten lezen? Wie laat zich daar nog verleiden tot het lezen van een boek? 

De meeste boekenkasten zijn trouwens nog leeg. Zo kun je goed zien dat daar alleen kleinere boeken in passen. En beertjes natuurlijk. Alles van enig formaat zoals kinder-, foto- en kunstboeken zal eruit vallen. Op de boekenkasten zijn simpele labels geplakt. Vijf kasten 'spanning'. Zes kasten ‘science fiction & fantasy’. Een zaal vol ‘Nederlandse romans’. Nee, het vroegere dwalen en dromen door de bibliotheek, zoekend naar dat ene boek, je laten verrassen door zoveel ander interessants dat aan je mouw trekt, thuiskomen met nog vijf boeken extra – het kan niet meer. Het is er niet meer. Weg. 

PC010025_4653

Om niet te gaan brullen, vraag ik een bezoeker wat zij ervan vindt. Een oud-bibliothecaresse, zo blijkt. Toeval bestaat niet. Ze deelt mijn zorgen en vult vanuit haar vakkennis mijn leken-leemtes moeiteloos aan. Het is niet alleen erg voor de lezers van de toekomst, maar ook voor de medewerkers. Ze zijn hun inhoudelijke werk kwijt. Waar de boeken (komen te) staan, is nog niet helder. Veel is onvindbaar. Alle balies op de etages zijn opgeheven. De medewerkers moeten rondlopen, zodat mensen met vragen hen niet kunnen vinden. Velen zijn ontgoocheld. Ze houden van hun vak, maar dit is hun werk niet meer. Ze vrezen voor hun baan. Ze kennen hun klanten en de kritiek. Dit is geen bibliotheek, maar een pretpark, de zoveelste evenementenhal. Het management wil het niet horen en gaat door op de ingeslagen weg. Zoals managers dat vaker doen. 

Het is onomkeerbaar. En glashelder: Bibliotheek Centrum Den Haag is er niet meer. Naar de bliksem, met dank aan de ongetwijfeld ambitieuze, met zijn tijd meewaaiende wethouder en zijn ja-knikkende managers. Ik vreet mijn snor op, als die zelf wel boeken lezen. 

Enfin. Ik heb mijn abonnement opgezegd. Arme lezers van de toekomst. Omdat lezen loont? Niet in Den Haag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (45)

Karingin
Karingin11 dec. 2022 - 19:16

Wat ik mis in de reacties is de zorgelijke staat van geletterdheid van de jeugd. De bieb is daar natuurlijk niet de oplossing voor, maar wat deze bieb doet is al helemáál geen oplossing, integendeel. Het lezen wordt ontmoedigd in plaats van gestimuleerd

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2022 - 0:08

Je verwart de indruk van een enkeling met nostalgie over ourde gewoontes tijdens een verbouwing met een begrip van de collecties en diensten.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 dec. 2022 - 16:07

Deze klaagzang negeert het feit dat de belangstelling voor bibliotheken trendmatig dalende is. De bibliotheken doen al jaren hun best om die trend te breken door allerlei activiteiten aan te bieden en bezoekers te trekken. Ze slagen daar maar gedeeltelijk in(ik baseer mijn mening op wat ik hier lokaal waarneem) maar het is onzin te beweren dat de bieb met alleen maar boeken het overleeft. Als je dan de kosten per uitgelezen boek bekijkt schrik je je rot.

Nemo2
Nemo211 dec. 2022 - 12:45

Wat die "vernieuwingen" van bibliotheken betreft, die doen me denken aan de pogingen van sommige kerken om de teruglopende belangstelling tegen te gaan door het invoeren van beatmissen om jongeren te trekken. Veel succes heeft dit niet gehad, waarschijnlijk eerder een averechts effect op de oudere, behoudende kerkgangers. De kerk is nu eenmaal een "Auslaufmodell", en de klassieke bibliotheek waarschijnlijk ook. Tegenwoordig heb ik via Internet toegang tot een onuitputtelijke bron van boeken. Niet alleen nieuwe, maar ook zeldzame antiquarische, vaak met afbeeldingen en fragmenten te bekijken, beoordelingen te lezen, en desgewenst vanuit mijn huis met een druk op de knop te bestellen. Daar kan geen bibliotheek meer tegenop. De bibliotheek lijkt me wel nog onmisbaar voor onderzoeksinstellingen als universiteiten, alleen al om alle (dure) belangrijke boeken en naslagwerken ter beschikking te hebben, die je niet "eventjes" kunt kopen om iets op te zoeken.

Nemo2
Nemo211 dec. 2022 - 12:22

Wat die gehate boekenlijst op de middelbare school betreft: destijds (begin jaren 60) hádden we op het gymnasium helemaal geen verplichte boekenlijst. Je moest zelf maar bepalen wat en hoeveel je las. En in feite werd er veel en graag gelezen, het was haast een sport wie het meeste gelezen had. We keken wel meewarig naar de naastgeleben HBS, waar ze wél zo'n lijst hadden, die stakkers moesten gedwongen lezen! We hadden wel literatuuronderricht, aan de hand van boeken met een bloemlezing van teksten uit de literatuur, en je wrd geacht op het eindexamen wel een en ander daarover te weten, maar dat is in ieder geval voor mijn klas geen enkel probleem geweest. Thuis werd bij mij lezen ook gestimuleerd, ik kreeg van mijn ouders soma tweedehands boeken (nogal eens heel primitief met plakband "herbonden", zodat ze bijna uit elkaar vielen), want in die tijd hadden we het niet zo breed. Maar het heeft kennelijk wel geholpen, want nu wordt mijn huis te klein voor alle boeken die ik nu heb. Het merendeel daarvan heb ik ook meermaals gelezen, soms zelfs vele malen. Nu ik ouder word ga ik wel steeds meer non-fictie lezen, in plaats van bellettrie, daar ben ik nu wel een beetje op uitgekeken.

PamVlam
PamVlam11 dec. 2022 - 11:37

Bibliotheken waren voor mij een plek van rust en stilte. Voor gelovigen waren dat kerken. Een plek van kennis en bezinning. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig. Wat ze in de Haagse bieb voornamelijk zullen missen is de lucht van oude boeken. Zolang dat nog niet gesimuleerd kan worden dan wordt het niks met moderne bibliotheken.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 14:39

Het kind van vandaag zal haar eigen nostalgie hebben. Die van jouw is maar van jouw.

PamVlam
PamVlam12 dec. 2022 - 8:41

Paul Bibliotheken zouden per definitie een bolwerk van nostalgie moeten zijn. Waar respect voor de geschiedenis en cultuur wordt uitgedragen. Eigenlijk tijdloos maar wel een symbool van alle tijden. Niet alles wat oud is moet weg. Maar we zullen zien hoe en waar het kind van vandaag zijn kennis over het verleden vergaard. Ik gok op de hap snap wijsheid van Google.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2022 - 11:25

Dat zijn ze denk ik ook, plekken van nostalgie. Alleen veranderen ze, dus jouw beeld is anders dan het beeld dat het meisje van nu straks herrinnert. Een bibliothheek gooit ALTIJD oude werken weg, als ze niet gebruikt worden. Het is geen tempel, archief, of liedje van Wim Sonneveld. En koopt weer nieuwe. Dankzij dat het goedkoper is en de technologishe mogenlijkheden is er nu meer informatie over geschiedenis en van cultuur dan ooit via de bieb beschikbaar. Ja, natuurlijk gaan er veel mensen nu ook naar Google, en vinden zowel drek als fabtastische dingen. De Bieb heeft niet zo'n monopolie meer. Toch bieden ze meer dan ooit.

Ontheemde
Ontheemde11 dec. 2022 - 11:12

Bij ons hebben ze dat ook gedaan maar dan erger - Tussen hordes toeristen en hipsters moet je eindeloze roltrappen op en af om ergens een boek te vinden - als je dat tenminste nog wil. Maar goed dat lezen is toch maar vorig millennium, tegenwoordig gaat het niet om de boeken maar om of deze passen bij je lifestyle. Je moet ze ook niet lezen maar uitstallen. Maar ik consumeer mijn leesvoer dan ook al jaren niet meer daar. Sinds ze wilden dat ik ervoor ging betalen al . En de meesten zijn nu gesloten. De anti-intellectuele tijd vraagt daar nu eenmaal om.

Elberfeld
Elberfeld11 dec. 2022 - 11:08

Eens met Claire Schut. Bibliotheek Escamp is ook verarmd. Tien jaar geleden was op de eerste verdieping een prachtige galerij met jeugdboeken. Alle grote namen waren vertegenwoordigd. Lekkere zitjes zorgen ervoor dat je meteen deze prachtboeken kon gaan lezen. In de hoek was nog een wand met een mooie collectie strips. Ik kon niet wachten tot mijn kinderen groot genoeg waren om deze schatten te ontdekken. Nu zijn ze oud genoeg. De collecties jeugd- en stripboeken zijn verschrompeld tot een paar kasten en bakken. De galerij is vervangen door 'studieplekken': tafeltjes en stoeltjes. Volgens de website van de gemeente zijn de faciliteiten: -(individuele) werk-/studieplekken - Internet-pc - WiFi - (oefen)computers Niets over boeken. Dat is echt een treurigmajende verarming.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 14:52

Heb je gemist dat er internet is dan? Kan je echt die boeken niet vinden? De catalogus staat bovenaan op de pagina en de collecties worden beschreven via de tab daar weer boven. Speciale collecties (vierde verdieping), over den Haag, Scheveningen, visserij, scheepvaart, verder databanken, boeken, eboeken, tijdschriften DVDs, wijkbladen, kranten. Als je niet wil, dat is iets anders. Maar het is er wel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 15:07

Er zijn meer dan 31 duizend jeugdboeken in de collectie, en bijna 8000 werkjes onder het genre stripverhalen.

Elberfeld
Elberfeld11 dec. 2022 - 16:14

Internetten kan ik thuis ook. Daar heb ik geen werk/studieplek voor nodig. Verder heeft bibliotheek Escamp geen vierde verdieping, dus ik denk dat je gemist hebt dat ik het over die vestiging had.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2022 - 0:04

Inderdaad, dat is de centrale denk ik. Maar de collectie is voor elke vestiging. "Internetten kan ik thuis ook." Vandaar dus dat veel minder mensen naar het gebouw gaan om die eboeken uittelenen en die online muziek te beluisteren. Vandaar er naast lees plekken op de bieb dat er ook ruimte is voor die andere dingen zoals prive kamers of ontmoetings ruimtes voor clubs en klassen. Waar je zelf mischien geen boodschap aan hebt maar andere mensen wel. Omdat naast prive eigendommen ook publieke diensten een plek hebben. Dat is altijd zo geweest bij bibliotheken. De mix is nu anders, dat is alles.

Kwartje59
Kwartje5911 dec. 2022 - 9:01

Ik vind dat het jaren geleden al mis ging toen er ook videobanden te leen kwamen en later muziek cd's. Dat leek mij geen core business van een bibliotheek.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 10:33

Ik zie je al in het midden van de Jumbo stoppen om te betogen dat groente naast vlees geen gezicht is.

Nemo2
Nemo211 dec. 2022 - 11:30

Ik herinner me uit mijn studententijd dat er in Utrecht een aparte muziekbibliotheek was, waar je bladmuziek en grammofoonplaten kon lenen. De laatste werden bij terugbrengen wel even gecontroleerd of er geen kras was bijgekomen. Of je dan een boete moest betalen weet ik niet meer. Maar die bladmuziek was voor mij een uitkomst, omdat ik daardoor veel muziek kon lenen om te "proberen", want bladmuziek was - en is - niet goedkoop, zeker niet voor een arme student in die tijd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 15:46

Bladmuziek is in kasten op de derde etage. Stuk of 1030. Dan zijn er daarnaast nog 270 CDs die bladmuziek als bijlage hebben. En er zijn zo'n 30.000 albums beschikbaar, via muziekweb, met bieb lidmaatschap.

Backtobasics
Backtobasics11 dec. 2022 - 9:01

Geestelijke armoede is een tekens des tijds. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat mensen die verbeeldingskracht hebben door oa lezen of luisteren naar muziek of kijken naar kunst aantoonbaar empatischer worden. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom er steeds meer associale horken komen.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 14:54

Weer zo'n "och, de jeugd en literatuur van tegenwoordig" tiep.

Backtobasics
Backtobasics12 dec. 2022 - 8:28

@Paul Spijkers Depressie en Angst neemt steeds meer toe onder de Jeugd, is ook gewoon aantoonbaar. Dan gaat er toch iets niet helemaal goed lijkt me.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2022 - 11:29

Die was er vroeger ook, alleen moest je daarmee leven zonder er over te praten als gemidicaliseerde pathologie. Wel zijn de vormen die het neemt en de contexten waarin ze gebeuren anders.

Eric Minnens
Eric Minnens11 dec. 2022 - 8:03

Op de Bieb-verziekende berg wonen Bieb-verziekende mensen. En die Bieb-verziekende mensen hebben Bieb-verziekende kinderen. En die Bieb-verziekende kinderen eten Bieb-verziekende pap. Met een Bieb-verziekende lepel uit een Bieb-verziekende nap. * * Voor 'verziekende' kan ook gelezen worden: 'ondermijnende', 'verdoemende' of 'verafschuwende'.

3 Reacties
Vervatte
Vervatte11 dec. 2022 - 10:38

En wat wil je hiermee zeggen?

r v b
r v b12 dec. 2022 - 0:20

@Eric Minnens: Mijn complimenten. U kent uw klassiekers.

Eric Minnens
Eric Minnens12 dec. 2022 - 10:36

@Vervatte Dat de Bieb niet verziekt moet worden, maar gezond gemaakt. Dat lezen niet verwaarloosd moet worden, maar gestimuleerd. Ook vanuit het onderwijs trouwens. De Bieb zou wedstrijdjes kunnen organiseren. In het voordragen van gedichten, of in spreekbeurten over een boek (iedere deelnemer zijn eigen boek). Met echte prijzen. Op school zou je voor deze voordrachten en spreekbeurten een cijfer kunnen krijgen. Iedere leerling één spreekbeurt per jaar en twee of drie gedichten uit het hoofd. Aan het begin van het schooljaar uit te kiezen. Ik noem maar wat. (En kopieer je spreekbeurten niet van scholieren.com, want weet dat je leraar deze samenvatting vooraf ook even leest.) Ik noem maar een paar voorbeelden hoor, er valt vast meer te bedenken.

pahan
pahan11 dec. 2022 - 6:58

Dit liet me terugdenken aan de tijd dat ik nog bibliotheken bezocht en boeken leende. En aan de reden dat ik daar mee gestopt ben. Wat me tegenstond, en staat, in dat hele verplicht lezen gedoe is dat het mensen kweekt die niet met gezag om kunnen gaan. Niet de lezers, maar alle figuren er omheen. Types die boetes uit mogen delen omdat er wat beschadigd is. O, of je boek een paar dagen te laat weer inleveren, daar kan zo iemand dagen op vooruit. Of een geweldige preek afsteken want zuinig, zuinig zuinig!! En of het nu gaat om leesboeken of schoolboeken, want ook die terreur staat me nog levendig bij, het eeuwige gedram om te moeten kaften en maar geen ezelsoren te maken zorgt dat de meeste jonge mensen gewoon lekker op hun telefoon blijven kijken. Die bestaan niet om jou de kans te geven ze te terroriseren. Boeken moet je verzwelgen. Daar moet je helemaal in kunnen zitten als je leest, in slaap vallen en er overheen rollen, opengeslagen op de leuning van de bank laten liggen. Daar hoort geen pinnig turende controleur bij want dan is de lol er meteen af. Het mooiste compliment voor een boek is stukgelezen worden. Letterlijk. Stimuleer dat.

6 Reacties
LaBou
LaBou 11 dec. 2022 - 11:17

Het is inderdaad vervelend als er iemand is die je erop wijst dat je het eigendom van anderen niet meg beschadigen. Oh, wacht dat geldt alleen als het zo uitkomt natuurlijk.

pahan
pahan11 dec. 2022 - 14:18

Labou, Een te verwachten reactie maar dat stukje opvoeding ligt bij je verwekkers, niet bij mij. Eigendom? Daar zit precies het probleem. Een verdienmodel creëert bewakers en rechtsprekers. Een boek moet je lezen alsof je in een zandbak aan het spelen bent, zonder priemende oogjes die je plezier vergallen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 15:19

Terreur? Omdat je iets niet zou mogen vernietigen? Omdat je denkt dat iedereen naar je kijkt? Belachelijk complex heb je.

LaBou
LaBou 11 dec. 2022 - 17:24

We spreken elkaar wel weer als het weer eens over kraken gaat. Over demonstratiesmvoor een beter milieu door xr.

pahan
pahan12 dec. 2022 - 6:48

Labou, Wat is in vredesnaam het verband tussen die voorbeelden en mensen aan het lezen krijgen? Behalve misschien dat als die mensen hadden leren lezen, ze zich niet voor die demonstratie hadden laten lijmen wellicht? @Paul Ik ben, net als elk mens, een vat vol complexen. Maar ik lees wel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2022 - 11:32

pahan. Daar zeg je me wat. Zo is het wel. Ik ben dan weer op een heel andere manier niet goed snik.

Gio Servas
Gio Servas11 dec. 2022 - 5:53

Mijn liefde voor lezen is verknalt door de middelbare school waarbij de school uitmaakte wat ik moest lezen. Vooral de oude Nederlandse grootheden zoals Kampers, Wolkers. Van die laatste las de leerkracht ooit een stuk waarbij ik gewoon de klas uitliep. Van de boekverslagen moesten er geloof ik 5 van Nederlandse schrijvers zijn en 2 of 3 mochten er van buitenlandse schrijvers zijn. Bij elk missend verslag ging een cijfer van je eindcijfer af. Mijn 9 voor Nederlands werd dan ook een 6 en ik heb het lezen jarenlang genegeerd. Dit terwijl ik als jonger kind het ene boek naar het andere verslond. Het ziet er naar uit dat men bij bibliotheken hetzelfde doet, compleet sfeerloos en alles om je van het lezen af te gaan leiden. Vergeet niet dat ook bibliotheken winst moeten maken en elke vernieuwing blijkt uiteindelijk gewoon omdat men denkt dat het dan goedkoper wordt/kan en uitdagender en dat laatste? Daar zit de gemiddelde lezer niet op te wachten. De beleving is niet de bibiliotheek, maar het boek wat de lezer leest en dat blijken beleidsmakers van scholen en bibliotheken nog steeds niet te begrijpen.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 dec. 2022 - 9:30

Je verwart de onkunde en sociale koppigheid op school die je voelde in je jeugd met de verandereing in de Bibliotheken. Dat zijn niet dezelfde dingen. Bibliotheken krijgen geld gebaseert op gebruik van diensten. Lezen mensen meer boeken online dan physiek, en komen er meer mogenlijkheden vrij door technologie, dan mix je de diensten breder in het physieke gebouw. Dat ligt voor de hand.

Ontheemde
Ontheemde11 dec. 2022 - 17:26

Ik denk dat ze physiek gewoon niet zo gek moeten doen, physiek gesproken natuurlijk :D

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 dec. 2022 - 23:39

Als boeken niet gebruikt worden dan houd je ze niet. Niks barbaars aan. Dat hebben bibliotheken altijd al gedaan. De shrijfster is mischien verwart tussen bibliotheek en archief. Dat wil niet zeggen dat er minder boeken zijn. Integendeel. De "enorme schatten aan kennis, boeken en arthouse films" zijn er niet alleen nog steeds, maar er zijn er nog veel meer. Via de bieb online (en zo werd een bibliotheek al 50 jaar geleden genoemt, trouwens). Physieke boeken zijn er wel, mits ze gebruikt blijven, maar het volk stemt met haar verenderende gebruiken. Ook kunnen online balies best goed zijn, en is de organisatie van boeken en de hulpiddellen om ze te kunnen vinden vaak beter dan die oude kaartenbak. Dat er meer mensen in de bieb zijn en er meer doelen worden bevredigt is beter dan lege ruimtes van dingen die nooit gebruikt worden. Ik mis ook die grote stille hallen, als ambassades voor de ziel. En het is inderdaad een schok om te snappen dat die verdwijnen. Vooral als je bibliotheek medewerker bent gaat het soms grof snel. Een goede bibliotheek zorgt voor verschillende soorten ruimtes en gebruiken. Niet alleen dat cafe maar OOK prive kamers en stille ruimtes om te werken en te lezen. Maar sinds je de boeken overal kan lezen in het land, zullen mensen dat ook doen.

HollandseKaas
HollandseKaas10 dec. 2022 - 22:41

Altijd dat overdreven gezever over lezen. Sommige mensen doen liever aan rekenen dan aan lezen. Die kennen de klassiekers van Feynnman , maar niet van Wolkers. Zijn geïnteresseerd in de natuurkunde en minder in de fantasieën van schrijvers. Ieder zijn ding zou ik zeggen.

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde11 dec. 2022 - 17:28

Ja dus moeten de bibliotheken maar een soort hipstersalon worden met een paar populaire boeken. Omdat sommige mensen liever natuurkunde doen, waar je overigens boeken voor moet lezen van natuurkundigen, vroeger had de bibliotheek daar ook een hoekje voor, ik betwijfel of ze dat nu nog hebben.

EenMening3
EenMening310 dec. 2022 - 20:15

Decennia geleden hadden veel middelbare scholieren ook al weinig trek in lezen (voor de lijst). Velen namen dan ook hun toevlucht tot de bekende uittrekselboeken. Hoe ontwikkel je liefde voor lezen? Het moet min of meer in je genen zitten, dan kun je het verder het ontwikkelen. Lezen wordt dan zuurstof voor de geest. Onmisbaar. Mensen die niet van lezen houden, zijn daar vrijwel niet toe te bewegen. Het lijkt voor hen wel een soort straf. Tortuur. Een journaliste zat in een café op haar smartphone te kijken. Toen ze twee jongelui over wereldliteratuur hoorde discussiëren, dacht ze bij zichzelf: "Er is nog hoop voor deze wereld". "Een boek is een bijl voor de bevroren zee in ons" (gevel v. boekwinkel) "Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd" "Lezen is bladeren in andermans hoofd" (Bijvoet)

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 dec. 2022 - 22:50

EenMening, Hoe effectief de gevreesde boekenlijst is om het lezen onder jongeren te bevorderen is inderdaad al decennialang punt van discussie. Er was ooit een aardig debat hierover in een programma van Sonja Barend. Boudewijn Büch, Midas Dekkers, Jan Stroop van de Vereniging van Neerlandici en een docent Nederlands in gesprek (denk van ergens midden jaren ’90): https://www.youtube.com/watch?v=byY_muMWE2c Het wordt ook nog verassend actueel op 15:39 als het gaat om een standbeeld tegen de slavernij in relatie tot Max Havelaar. Büch deed waar hij goed in was, ophef veroorzaken. Leuk om eens terug te kijken op een koude winterdag bij de kachel.

Volrin
Volrin11 dec. 2022 - 8:25

Wat sowieso een goede stap zou zijn, is ophouden met die subjectieve en enigszins elitaire notie van een literatuurlijst met toegestane boeken.

JannaCornelia
JannaCornelia10 dec. 2022 - 19:32

Dit schijnt een trend te zijn. Minder boeken, niets te vinden, overal kwekkende en bellende mensen, een piano, een lunchcafe, alles open. Dit is ook de nieuwe bibliotheek van Goes. Wij hebben daar met 6 mensen iedere twee weken een bijeenkomst van de 50+ studieclub, en ondanks de reservering op de tafels komt daar gewoon iemand naast zitten werken en telefoneren of er gaat een kind eens lekker op de piano timmeren. Als oudere kan ik me niet concentreren als ik mensen hard hoor praten. In een andere bibliotheek kon ik geen boek zoeken omdat er vlak naast het rek een luidruchtige vergadering plaatsvond. Of je nu in de trein zit of in de bibliotheek, lezen kun je nergens. ik blijf wel lid, met mijn lidmaatschap kan ik in alle bibliotheken in Zeeland terecht en kan ik van al deze bibliotheken gratis boeken laten bezorgen bij de bibiotheek in mijn dorp. Die lees ik dan wel thuis.

1 Reactie
EenMening3
EenMening312 dec. 2022 - 0:56

Wij waren enkele weken geleden in Franeker en zijn toen even de bibliotheek in gelopen om iets te printen. Ik vond het wel een prettige ambiance, het was er goed toeven. Het viel me op dat enkele groepjes gepensioneerde aan het vergaderen waren. De bibliotheek is gehuisvest het prachtige voormalige Jugendstil R.C. Vereenigings Gebouw. Franeker, de woonplaats van Ina Damman.