Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
We worden geregeerd door een minderheidskabinet die wordt gedoogd door een xenofobe en zeer onbetrouwbare gedoogpartner. Het is dus duidelijk dat dit minderheidskabinet alle instanties die het beleid kunnen beïnvloeden onder eigen controle wil laten komen. Het zijn fascistoïde kenmerken om iedereen die nadelig voor je kan zijn het doen en laten te ontnemen.
“Democratische beslissingen” zijn beslissingen die genomen worden door democratisch gekozen vertegenwoordigers. De regering wordt gesteund en gecontroleerd vanuit de tweede kamer, en de beslissingen van de regering kunnen daarom democratisch genoemd worden. Voorbeelden van niet-democratische instellingen zijn: het politie apparaat, het Centraal Planbureau, het KNMI, het mensenrechtenhof in Straatsburg, kunst en ontwikkelingssamenwerking en het hoger onderwijs. De enige die niet direct onder de regeringsverantwoordelijkheid valt is het mensenrechtenhof in Straatsburg, maar dat betekent nog niet dat er geen kritiek op geuit mag worden. Een en ander neemt niet weg dat Nederland veel democratischer zou kunnen zijn. In andere landen worden bijvoorbeeld de burgemeesters, de korpschefs en de hoofdofficieren van justitie direct gekozen.
Rutte lijkt open en ontspannen te communiceren, op het moment dat er duistere praktijken in het geding zijn schiet hij in zijn radiostilte, ik vermoed dat de invloed van Verhagen zich doet gelden aangezien Rutte m.i. inderdaad ideeënarm lijkt zoals Boekestijn ons ooit influisterde en zich bedient van wat vage rechtse blauwdrukjes. De hele vertoning rond de sollicitatie en kandidaatstelling en de ronduit onzuivere voorstelling van zaken zie je structureel terugkomen bij onze operette premier, bij de formatie, de eerste kamer en nu de Raad van State ten einde dit land om te vormen tot een onleefbare hel, een politiestaat en krenten koninkrijk. Ik denk dat de oppositie nu toch echt moet gaan inzien dat men beter kan inzetten op de val van dit monsterkabinet voor het nog meer redeloos, reddeloos en radeloos wordt, heus veel erger kan niet en denk dat een term als gelijkschakeling treffend gekozen is voor zulke vuige handelingen.
Een goed en juist artikel van Michael Blok. Je kunt het ook een slag anders verwoorden: dit kabinet en haar deelnemers werken willens en wetens aan een half-dictatoriale staat met een democratische facade. Op papier blijft Nederland een democratie, maar achter de schermen heeft zich de laatste jaren kennelijk een keihard machtsgezwel ontwikkeld dat de zaak met zo weinig mogelijk in- en tegenspraak van wie dan ook en waar dan ook wil aansturen. Kortom: alle alarmsignalen staan inmiddels op rood. De bende van Rutte is een staat in een staat aan het vormen, een democratische machtsueberhahme is al goeddeels feit, en onze lachende charlatan verkoopt het lelijke eendje als een gouden bolide. Allemaal bedenkelijk en alarmerend. De huidige machthebbers hebben geen benul meer van democratische basisprincipes, en handelen hierna, wrokkig en ontevreden over zoveel jaren geleuter op het Binnenhof wat nergens toe leidde. En wat doet het leeuwendeel van onze parlementaire journalisten? Kwispel kwispel. Maar de onderstroom van Rutte/Verhagen is buitengewoon ongezond. Een complete verbouwing van staat en rechtsstaat der Nederlanden zonder dat dit model ooit aan één Nederlander middels verkiezingen is voorgelegd. Diep treurig en zeer schadelijk allemaal... Oftewel: welkom in de "goedbedoelende dictatuur" van kameraad Donner en de zijnen...
Beangstigend dat een activist als Blok tegen democratische processen als het benoemen van bestuurders is. Of hij is er tegen omdat de uitkomst hem niet bevalt. Dat is haast nog enger.
Beangstigend dat mensen denken dat het hier om een democratische benoeming gaat, terwijl het in werkelijkheid in achterkamertjes geregeld wordt.
[... democratische processen als het benoemen van ...] Lees jezelf wel wat je schrijft, Peet?
[democratische processen als het benoemen] ????????? Ik dacht dat democratische processen iets met verkiezen in plaats van benoemen van doen hadden. (niet dat ik daar in dit geval voor zou zijn...)