Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De grootste winst in het zorgsysteem is te behalen door de achterdocht uit het systeem te halen

  •  
22-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1283 keer bekeken
  •  
ANP-461511633

Dan gaat het primair over de rol en invloed van zorgverzekeraars.

De afgelopen maanden bereiken mij steeds meer geluiden dat de zorg vonbereikbaar en onbetaalbaar zal zijn in de toekomst, zeker ook door het gesprek dat Nederland voert over het Integraal Zorgakkoord.

Er wordt regelmatig aangegeven dat op verschillende plekken bij de zorgverlening grote knelpunten in de bemensing zijn. Zo is er in de provincie Zeeland een groot tekort aan huisartsen, een dochteronderneming van Co-Med is failliet waardoor veel mensen geen nieuwe huisarts hebben. Voor de bemensing moeten steeds vaker zzp’ers ingezet worden. Er heerst een sfeer van negativiteit, die de zorgverleners niet motiveert, en waardoor jongeren niet tot een baan in de zorg worden aangetrokken.

Toch denk ik dat het allemaal wel mee kan vallen, als we elkaar niet in de put praten. Daarvoor moeten we op een andere manier durven gaan denken over de organisatie van zorg. Dan bedoel ik niet de digitalisering en het gebruik van nieuwe technologieën. Dit gebeurt al en is zelfs een kernbusiness van de moderne geneeskunde, en ik moet constateren dat deze ontwikkelingen eerder meer dan minder zullen kosten en het personeelsprobleem niet zullen oplossen.

De clou voor verbetering van de situatie zit in het anders organiseren van de zorg. Minder markt en minder controle en meer echte zorgverlening en goede voorwaarden daarvoor. De huidige situatie met steeds meer zzp’ers is alleen maar gunstig voor de bemiddelingsbureaus. Het lijkt meer keuzevrijheid te geven, maar het brengt vooral extra belasting en regeldruk voor de zorgorganisatie en ook de zzp’er wordt er uiteindelijk niet wijzer van.

Een onderwerp dat onderbelicht en -gewaardeerd wordt in ons huidig systeem is preventie. We kunnen de productie die de zorg moet leveren niet los zien van het voorkomen van ziekte. Voldoende bewegen, goede voeding en minder stress ontlasten de zorg. Echter zorgverleners worden betaald naar verrichting en niet naar hun bijdrage aan een gezonde levensstijl. Ook investeren in een betere keten kan de zorginspanning verminderen, vooral als een alternatief wordt gevonden voor bejaarden- of verzorgingshuizen, kan de zorg voor ouderen meer opvangen en is er minder versnippering en gaat er minder reistijd verloren. We bouwen zo ook een buffer op voor te snelle afschaling en opschaling van zorg.

De grootste winst in het zorgsysteem is te behalen door de achterdocht uit het systeem te halen. Dan gaat het primair over de rol en invloed van zorgverzekeraars. Zij bepalen de honderde criteria die nog weinig met kwaliteit van zorg te maken maar waaraan een organisatie wel moet voldoen. Om te verantwoorden dat er aan wordt voldaan is er een enorme controlebureaucratie opgetuigd. Maar dat leidt vaak tot schijnduidelijkheid en -kwaliteit. Ook over de financieringsbasis is er het nodige te zeggen. Waarom kan er in universitaire ziekenhuizen wel in loondienst gewerkt worden terwijl in andere ziekenhuizen vanuit maatschappen gewerkt wordt. Een pervers systeem is ook de betaling van medicijnen. De overheid financiert 80% van de ontwikkeling, en de farmaceutische industrie incasseert 80% van de winst. Ook de dienstverlening kan optimaler. Niet iedereen kan alles zelf regelen.

Waarschijnlijk is de zorg voor wat betreft de interne organisatie met haar heilige huisjes zoals maatschappen en gespecialiseerde disciplines op afstand van de zorg aan een metamorfose toe, heb het lef om een met stofkam door de grote overhead van zorgorganisaties heen te gaan. Het valt zelfs te overwegen om hoogwaardige specialismen te clusteren in een centrumziekenhuis en de minder complexe zorg in de regionale ziekenhuizen, zodat ook hier onder regie van één college van bestuur gewerkt wordt en ziekenhuizen elkaar geen vliegen hoeven af te vangen. Maar zeker de financiering moet anders. Gezondheid heeft een factor toeval in zich en dus valt het te overwegen om mensen naar vermogen bij te laten dragen aan een echte volksverzekering.

Ik wil graag nog wijzen op de publicatie van Loek Winter voor een goede zorg, en een lans breken voor een betere waardering van mantelzorgers en alle direct betrokkenen bij de zorg.

Meer over:

opinie, zorg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
25 jun. 2024 - 14:28
Maar het is dus geen markt Want je bent verplicht om je te verzekeren Wat is het dan wel ? Een totaal uit de kluiten gewassen VVD gedrocht, waar sommige 'ondernemers' geld mee maken Preventie is inderdaad een goede focus, want je wilt niet in het Nederlandse zorgsysteem terecht komen haha
android1984
android1984
24 jun. 2024 - 5:44
mooie samenvatting. Het sluiten van bejaardenhuizen was bijna de stomste fout die ooit is gemaakt. 100 bedden opmaken, 100 steunkousen, 100 mensen helpen opstaan-douchen-aankleden. Moet nu huis aan huis gebeuren bij oudjes die gedwongen hun grote lege woning aan houden omdat ze nergens naar toe kunnen wat betaalbaar en beschikbaar is.
Backtobasics
Backtobasics
23 jun. 2024 - 18:26
Wantrouwen past bij het gedachtengoed waarop het neoliberisme is gebaseerd. Die vind zijn oorsprong in de VS waarbij fundamentele christenen een grote vinger in de pap hebben. De mens is in de kern "slecht" dus moet hij in toom gehouden en dus gecontroleerd worden.
1 Reactie
ikdoemaarwat
ikdoemaarwat24 jun. 2024 - 0:20
Wantrouwen past bij het gedachtengoed waarop het neoliberisme is gebaseerd. Die vind zijn oorsprong in de VS waarbij fundamentele christenen een grote vinger in de pap hebben. Het is dus de schuld van de christenen?
JongMHF
JongMHF
23 jun. 2024 - 5:48
De aanbidding van de marktwerking dringt door in de haarvaten van de samenleving. Bijna alles wat opgebouwd is in tijden dat de overheid het gezamenlijke belang ook een echt belang vond is inmiddels geprivatiseerd. De schade is enorm. De toegankelijkheid van de zogeheten algemene voorzieningen is voor velen beperkt. Een meer dan goed inkomen of een behoorlijke welstand is nodig om je geen zorgen te hoeven maken, anders ben je de sjaak. Je ziet dit overal gebeuren waar het gouden kalf van het neo-liberalisme/marktwerking/terugtredende overheid/privatisering geworteld is geraakt. In Zweden en Finland is de veelgeroemde verzorgingsstaat in ontbinding, net als in Nederland. Ik las dat in Zweden het onderwijs aan een privatiseringsslag bezig is, met als gevolg dat de kwaliteit in het algemeen achteruit holt. In Finland is de gezondheidszorg inmiddels grotendeels in handen van private bedrijven, die in korte tijd de vele kleine bedrijfjes hebben opgekocht en nu bezig zijn de prijzen op te drijven. Hier lees ik bij de bekende (extreem)rechtse reaguurders de loftuitingen over deze ontwikkeling, want het schijnt dat dit de wens is van het volk. En het volk zijn zij die de touwtjes in handen hebben en een grote portemonnee. Daar holt een deel van de samenleving kwijlend achteraan.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2024 - 9:39
In Scandinavië wordt de klassieke centraal aangestuurde welvaartsmaatschappij onhoudbaar geacht. Privatisering is de trend in heel Europa ook in Finland. https://periodika.osu.cz/eris/dok/2010-01/privatization_of_social_care_services.pdf
Anna R. Chist
Anna R. Chist23 jun. 2024 - 10:25
Scandinavië is gewoon fout bezig.
adriek
adriek23 jun. 2024 - 10:38
Natuurlijk Daniel, aan privatisering is veel, heel veel geld te verdienen. Dat is de voornaamste oorzaak van de drijvende krachten erachter. De macht van het geld is ook gebruikt om de macht van het geld te vergroten.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
22 jun. 2024 - 17:25
Marktwerking terugdraaien!
1 Reactie
adriek
adriek23 jun. 2024 - 10:39
Vraagt u dat nu echt aan de huidige (of de aankomende) regering?
Gajes
Gajes
22 jun. 2024 - 12:29
Best wel wat goede, voor het open doel, ingekopte punten maar de realiteit is dat we met een extreem-rechts kabinet zitten. Dus een versterkte, welkome lobby van de pharmaindustrie lijkt me niet ondenkbaar in dit kabinet. Het zal wel een holle kreet worden, zoiets als : kwaliteit bevorderen door te bezuinigen. En Keijzer heeft al het eerste verzorgingshuis getorpedeerd. Ook dat nog.
Effie2
Effie2
22 jun. 2024 - 12:19
Wantrouwen en populisme lieten die dure stress veroorzakende inefficiënte neoliberale regelzucht ontstaan, die samenwerking verving door concurrentie. Via privatisering van overheidstaken werden onze primaire levensbehoeften, door onze neoliberale politici, stukje bij beetje aan marktpartijen wereldwijd vergund. Rusland, China, India, enz. Een politiek die een verdienmodel vele malen belangrijker vond dan sociale kwaliteiten als dienstverlening en toegankelijkheid. Falende politici, die in hun besluitvorming de mens niet meer zagen, en vervolgens niet verder keken dan budgetten en korte termijn winsten, hebben ervoor gezorgd dat essentiële marktpartijen, die hun verdienmodel centraal stelden, en overheidsdiensten die hun rampzalige politieke keuzes in uitvoeringsbeleid moesten vertalen om niet ontslagen te worden, er een verschrikkelijke puinhoop van konden maken. Iets dat logischerwijze voor een groeiend wantrouwen jegens de politiek zorgde. Zolang de asociale afvaardiging van multinationals de baas in ons land blijft zullen ze met alle middelen die ze daarvoor hebben hun verdienmodel in stand houden op kosten van de samenleving en ten koste van de leefomgeving.
1 Reactie
adriek
adriek23 jun. 2024 - 10:40
Die falende politici zitten daar dankzij onze stemmen. Je kunt hen niet verwijten dat wij hen gekozen hebben.
Markzelluf
Markzelluf
22 jun. 2024 - 12:15
Daenen is tegen achterdocht. Mooi, maar in een stukje met pittige uitspraken die zonder ook maar een bron aan te halen als ‘waarheid’ worden gebracht, lees ik slechts achterdochtige vermoedens. Bijvoorbeeld dat informatisering de zorg duurder maakt (over kwaliteit heeft Daenen het niet, ook niet dat zorg steeds meer een proces is dat uitgevoerd wordt door (vele) deeltijdwerkende professionals). Achterdocht jegens commerciële zorgaanbieders, zzp-ers en hun bemiddelaars. Achterdocht richting zorgverzekeraars en hun kwaliteitseisen. Er zijn in de zorg ongetwijfeld veranderingen nodig, net als trouwens in het onderwijs, bij gemeenten en waterschappen en daar vinden we helemaal geen verzekeraars die de dienst uitmaken of commerciële aanbieders die door Daenen voor de puinhopen verantwoordelijk worden gehouden. Maatschappelijke veranderingen verdienen een betere analyse.
4 Reacties
Daenen Raf
Daenen Raf22 jun. 2024 - 16:55
Voor alle duidelijkheid ik ben geen tegenstander van nieuwe technologieën en digitalisering echter meer mogelijkheden geeft ook aanleiding voor meer gebruik dat is mijn boodschap
Markzelluf
Markzelluf22 jun. 2024 - 19:18
Maar waarom is het dan erg dat die nieuwe technologieën vaker gebruikt worden? En wat heeft bijvoorbeeld de financiering van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen met achterdocht te maken? Lijkt eerder dat er vertrouwen in de farmaceutische bedrijven is.
adriek
adriek23 jun. 2024 - 10:43
Die ZZPers bijvoorbeeld: die doen in het algemeen prima werk, maar zijn veel minder inzetbaar dan vaste krachten (willen geen avond-, nacht- of weekenddiensten) en zijn uiteindelijk fors duurder dan vaste medewerkers omdat er vaak nog een detacherings- of uitzendbureau tussen zit.
Markzelluf
Markzelluf23 jun. 2024 - 11:37
Dat klopt, Adriek. Maar dat volgt dus totaal niet uit de analyse van Daenen, die wantrouwen en verzekeraars de schuld geeft.
weereenmening
weereenmening
22 jun. 2024 - 11:01
Dat was precies wat Pim Fortuyn betoogde.
2 Reacties
Robert de Boer
Robert de Boer22 jun. 2024 - 18:39
Wie?
adriek
adriek23 jun. 2024 - 10:46
Ach ja, de heilige Pim die de wereld als geheel en Nederland in het bijzonder ging redden. Het is jammer dat hij niet de kans heeft gekregen, maar in de lokale besturen waar zijn ideeën voet aan de grond gekregen hebben, hebben deze jammerlijk gefaald om de beloftes waar te maken. Maar hoe dan ook, Pim is er niet meer, achterom kijken gaat ons niet redden.
Gerygrr
Gerygrr
22 jun. 2024 - 10:36
Schaamteloze marktwerking. Er wordt nu zelfs geld gestoken in Ster reclames voor een uitzendbureau voor zorgprofessionals. En het zelf doen, de preventie propaganda werkt niet. Je richt je op volwassenen, terwijl het in de kindertijd al fout ging. Verleid door je puberbrein of door ouders, die je snoep chips en energiedrankjes blijven geven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor