Joop

De grootste ledenpartij, maar wat schiet Forum ermee op?

  •  
20-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
Thierry_Baudet_(2)

© Afbeelding: FvD-leider Thierry Baudet, Wikicommons

Een heleboel ruzies en andere ellende later is de loodrecht opgaande lijn van Forum veranderd in een bijna even loodrecht neergaande
Gaat het goed met Forum voor Democratie? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. De partij beleefde haar onmiskenbare hoogtepunt in de eerste helft van 2019. Ze werd de grootste bij de Provinciale Statenverkiezingen, leek de nummer 1-positie in de Eerste Kamer voor het grijpen te hebben en scoorde in de opiniepeilingen tegen de dertig Kamerzetels. De kranten raakten niet uitgeschreven over het nieuwe fenomeen, onder leiding van de toen nog niet van een feestsnor voorziene Uil van Minerva Thierry Baudet.
Maar een heleboel ruzies en andere ellende later is de loodrecht opgaande lijn van Forum veranderd in een bijna even loodrecht neergaande. FvD haalde bij de verkiezingen van 17 maart geen dertig zetels, zelfs geen twintig, maar slechts acht. Nog altijd heel aardig voor een clubje dat er daarvoor niet meer dan twee had bezeten, maar toch. Bovendien hield Forum die acht niet erg lang, want al na enkele maanden diende zich de eerste afsplitsing aan. Wybren van Haga en twee anderen begonnen voor zichzelf, zodat er nog maar vijf zetels resteerden. Volgens de peilingen zijn dat er inmiddels zelfs maar vier. Nog altijd een verdubbeling vergeleken bij de vorige regeerperiode, maar wellicht niet helemaal waar de Grote Borealist op had gerekend. Over de mogelijkheid dat er hierna wéér een afscheiding volgt heb ik het dan nog niet eens.
Daar komt nog eens bij dat in de twee provincies waar FvD in het college vertegenwoordigd was, namelijk Brabant en Limburg, een andere politieke wind is gaan waaien. Heel wat partijen maken daar nu de dienst uit, maar Forum is er niet meer bij. In geen enkele provincie heeft FvD dus zijn klinkende overwinning van ruim twee jaar terug weten om te zetten in het dragen van bestuursverantwoordelijkheid. De kans dat dat op landelijk niveau wél gaat lukken kunnen we gerust op nul taxeren.
Gelukkig voor FvD is er nog één onderdeel waarin de partij zich zonder enige reserve de grootste van het land mag noemen: het ledenaantal. Forum heeft er – althans volgens eigen opgave – ruim 45.000. Dat is echt aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld de VVD, die er maar ongeveer 25.000 telt. FvD komt dan ook niet uitgejubeld over het feit dat ze ‘de snelst groeiende ledenpartij van Nederland’ is.
Het vervelende is alleen dat het aantal leden van een partij er in de praktijk niet zo heel erg toe doet. De wat betalende aanhangers betreft veel kleinere VVD heeft een bijna zeven keer zo grote Tweede Kamerfractie, en haar leider zit al meer dan tien jaar in het Torentje. De op één na grootste ledenpartij is overigens de PvdA, met iets meer dan 40.000 ingeschrevenen. Niet een gezelschap waarmee Baudet en de zijnen zich in welk opzicht dan ook verwant voelen, vermoed ik. Er is trouwens een partij die nog veel minder leden heeft dan de VVD. Die partij heeft zelfs maar één lid. Niettemin beschikt ze over zeventien Kamerzetels en heeft ze aanzienlijk meer invloed dan Forum. Vooral in extreemrechtse kring.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

OlavM
OlavM22 jul. 2021 - 11:59

[Die partij heeft zelfs maar één lid.] De auteur overdrijft schromelijk met wel liefst 100 %. De PVV heeft twee leden: Wilders als natuurlijk persoon en een stichting (rechtspersoon), waarin Wilders de scepter zwaait.

1 Reactie
OlavM
OlavM22 jul. 2021 - 12:03

Of eigenlijk : het aantal leden wordt door hem gehalveerd, dus overdrijft hij met 50 %. :)

Grietje Genot
Grietje Genot22 jul. 2021 - 11:12

Het zal de FvD-stemmers en -leden allemaal worst wezen (over de politieke tinnegieters, parvenu's, baantjes-hoppers en zakkenvullers aan de 'top' - zij zitten daar louter voor de pecunia's - heb ik het nu niet: woorden schieten te kort om dat allertreurigste mensenmateriaal te beschrijven). Dat doordeweekse FvD-volkje is hemelschreeuwend blij dat de billen onder de fascistisch borrelende onderhuik zich nu behaaglijk kunnen nestelen in het halfduister met tal van groezelige geestverwanten. Houzee, driemaal. (Wij worden opnieuw pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt: een grootdeel van onze 'medelanders' is stapel mesjogge en levensgevaarlijk kwaadaardig (Dat wisten we natuurlijk al lang, na meer dan een eeuw gezucht te hebben onder het juk van VVD en CDA (en hun benevelde geestverwante voorzaten), maar toch...). Overigens zou ik ervoor willen pleiten om - ook al is het komkommertijd - alleen in uiterste nood stukjes aan die verwende kinderen in hun verschoten bruine hemden te wijden. (Laat de reclame maar over aan de geestverwanten bij Volkskrant). Er zijn echt belangrijkere zaken. (Dit stukje hierboven bestaat uit oude koeien en 't oeverloos bekende, dus waarom ons daar nu mee lastig vallen?) En als ge niet weet waarover te schrijven, schrijf dan gewoon niet en maak een wandeling door uw kamer.

Eric Minnens
Eric Minnens21 jul. 2021 - 11:44

Beste media-strategie: FvD dood zwijgen. Aandachtstrekkers geen aandacht geven. Slechte reclame is ook reclame. Kindertjes die vragen, worden overgeslagen. Baudet is een hol vat dat zichzelf betrommelt. Zet er geen versterker bij. Ook hier niet, op Joop. Dit schiet allemaal door me heen bij elke nieuwe column over deze partij. Ja ik weet het, kop in het zand, struisvogelpolitiek. Nou ja, concessie dan, behandel Forum terloops, in een ruimer kader van de politiek of politieke partijen, maar geef deze partij minimale aandacht, behandel zeker niet elke scheet die ze daar laten. Ach het is al eerder gezegd, niet alleen door mij.

Kuifje3
Kuifje321 jul. 2021 - 10:31

De peilingen van FvD zeggen mij helemaal niets meer. Mensen durven zich niet uit te spreken vanwege hetze-achtige manieren waarop deze mensen benaderd worden. Denk bijvoorbeeld aan de tirades die je hier al dan niet terecht kan lezen over kiezers van deze partij. Mensen zijn niet “fout” als ze FvD stemmen, maar zijn huiverig voor dat stempel. Dus duiken ze onder. Baudet is een rare clown. Daar kunnen we het snel over eens zijn. Toch weet hij kiezers te trekken die zich kennelijk bij hem thuis voelen. Bij de verkiezingen dit jaar haalde hij het dubbele aantal zetels van de hoogste peiling op dat moment. Dat heeft een reden. Dezelfde reden als dat we nu niet kunnen inschatten wat zijn werkelijke aantrekkingskracht op het kiezersvolk is. Zo heeft dat rare snorretje of het nieuws over het poseren in bepaalde blaadjes natuurlijk ook een nauwelijks te bepalen positief of negatief effect. Zelf begrijp ik echt niet wat mensen in Baudet zien, maar als ik bijvoorbeeld mensen in de bouwwereld spreek dan is daar toch een flinke hoeveelheid mensen die hem geweldig vinden.

2 Reacties
Zandb
Zandb21 jul. 2021 - 11:23

Kuifje De meningen die je als linksmens anders over je heen krijgt, die liegen er ook niet om. Dus niet zo selectief hier een bepaald soort uitingen onder een vergrootglas leggen. Wanneer het om een figuur als Hitler zou gaan, dan zou niemand het in z'n hoofd halen om te zeggen: "Zelf begrijp ik echt niet wat mensen in Hitler zagen, maar als ik bijvoorbeeld mensen uit die tijd laat spreken, dan was spreek dan daar toch een flinke hoeveelheid mensen die hem geweldig vonden". Alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Nu wil ik niet Baudet met Hitler vergelijken maar ik wil wel duidelijk maken (vergelijken zo u wilt) dat iemand steunen (lid van z'n partij zijn, financieren enz.) die dingen beweert die discriminatie opleveren, wanneer het in de praktijk gebracht wordt, geen 'gewone zaak' is.. Dat is dan ook geen kwestie van " Dat begrijp ik niet". Maar juist iets als dat zoiets mag in een democratische rechtsstaat maar dat het dan wel iets is, dat de rechtsstaat bedreigt. U doet uw uiterste best om het kiezen voor Baudet als een volkomen ongevaarlijke bezigheid te benoemen. Dat neem ik u kwalijk.

Kuifje3
Kuifje321 jul. 2021 - 14:02

@Zandstraal: je roept maar wat. Het maakt niet uit wat ik schrijf of zeg, je vindt het toch allemaal vreselijk. Ik zal je zeggen dat het stemmen op welke partij ook niemand kwalijk is te nemen als die partij op democratische wijze de mening vertolkt van degene die daarop stemt. Het is juist mensen zoals Sonic of jou te verwijten dat ze het mensen kwalijk nemen dat ze dat doen. Bijzonder ondemocratisch! De vergelijking steeds met WO2 is om te kotsen. Je zegt dat je dat niet wilt, maar doet het daarmee dus wel. Smerig en onterecht. Baudet is gestoord. Kennelijk vertegenwoordigt hij desondanks nog steeds veel mensen die wel in hem geloven. Nou en? Ze werkt democratie nou eenmaal.

Norsemen
Norsemen21 jul. 2021 - 9:49

Hoeveel leden een partij heeft is totaal oninteressant. Dat FvD 45.000 leden heeft zegt alleen maar dat er in ieder geval 45.000 randdebielen zijn.

Greendutch
Greendutch20 jul. 2021 - 20:13

is de heer Kockelmans hier nu baudet aan het uitdagen?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2021 - 17:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
MAD1950
MAD195021 jul. 2021 - 7:25

Als de partij inderdaad nu nog steeds 45.000 leden heeft, zijn die leden toch wel heel dom. Ik kan me, net als Arbeider, niet voorstellen dat al die ruzies geen gevolgen hebben gehad.

Sonic2
Sonic220 jul. 2021 - 16:23

Forum is de grootste sekte van Nederland. Met slaafse schapen die totaal kritiekloos achter hun grote leider aan lopen. En alles wat deze charlatan bralt geloven. Dus daar gaat je "inhoudelijke" debat met ware gelovigen. Die geloven in een big reset. Die geloven in Build back better. De NSDAP had 17 miljoen stemmen. Het is dus mogelijk dat miljoenen, dan wel honderd duizenden dan wel tien duizenden iets totaal idioots doen. Ik heb liever mensen die onafhankelijk kunnen nadenken en niet kritiekloos achter een zeer dubieuze en controversiële leider aan lopen. De vraag is niet. Wat schiet Forum er mee op? De vraag is: Hoe zorgen we ervoor dat deze partij geen ongekende schade kan aanbrengen? Dat is denk ik het meest relevant. Ik denk dat Griezel hieronder gelijk heeft. Forum zal nooit gaan regeren. En ons coalitie systeem is in 1 ding goed en dat is zeer radicale krachten in toom houden.

Pater
Pater20 jul. 2021 - 14:52

Het ledental kon niet gecontroleerd worden, de subsidie kon niet voor dat aantal worden verleend. Forum gaf de schuld aan ... de vorige penn.meester, Otten. Het zaakje hangt van de leugens aan elkaar.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 jul. 2021 - 10:37

Baudet gaat nooit regeren .

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje321 jul. 2021 - 10:33

Haha, zeg nooit nooit. Maar ik denk dat het hier wel mag.

Zandb
Zandb21 jul. 2021 - 11:25

Kuif Doe niet zo onnozel. De ware democratische rechtsstaat is er een waarin mensen er voor kunnen kiezen die democratische rechtsstaat op te heffen. Maar dat is toch niet iets om heel erg naar uit te kijken? Of wel soms?

HappyBuddha
HappyBuddha20 jul. 2021 - 10:35

Het mooie van lidmaatschappen is dat je ze gewoon kan opzeggen. Soms wat later dan je zou denken omdat je in een vlaag van verstandsverbijstering of lavendel snuivend je hebt aangemeld. Op enig moment zie je je banlafschrift en ziet dat er geld is afgechreven van je rekening en je krabt je achter op het hoofd en vraagt je af wat dat dan nu weer in hemelsnaam is. Wat dan rest is opzeggen. Niemand wil toch bij een stel loosers horen

1 Reactie
adriek
adriek21 jul. 2021 - 7:36

Bleef het maar bij lavendel snuiven, dát tast hersenen niet aan.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 jul. 2021 - 10:22

Ik zie wel degelijk een reden voor forum voor d(?) om zeer blij te zijn met 45.000 leden. Deze achterban, waarvan je alle relevante contactgegevens hebt, vormt een min of meer betrouwbare echokamer, een trollenleger dat je prima kunt inschakelen voor je Benghazi Playbooks (creëer een kakafonie aan onnavolgbare desinformatie waardoor mensen er van uitgaan dat met zo veel rook er ook wel ergens een stevige fik zal zijn).

2 Reacties
Pater
Pater20 jul. 2021 - 14:53

Als je ze netjes geregistreerd hebt zou dat kunnen. Maar dat hebben ze niet.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 jul. 2021 - 19:34

@Pater Hoe heb je dat vastgesteld?