Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De grootste bedreiging voor Israël zit in de regering van Netanyahu'

  •  
10-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1536 keer bekeken
  •  

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het baanbrekende besluit genomen geen wapens meer te leveren aan Israël als de regering Netanyahu doorgaat met de strafexpedities tegen de Palestijnse bevolking. De VS, de trouwste bondgenoot van Israël, blijft wel meewerken aan de verdediging van het land tegen aanvallen van buitenaf maar zegt dat de oorlog tegen de Palestijnse bevolking moet stoppen. Biden wil Netanyahu er zo toe dwingen af te zien van een Israëlische invasie van Rafah waar honderdduizenden Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht. Die militaire actie zal met grote aantallen burgerslachtoffers gepaard gaan, is de verwachting. De oorlogszuchtige Netanyahu echter lijkt niet van plan te stoppen.

Het Britse nieuwsprogramma Channel 4 sprak met Emud Olmert, oud-premier van Israël en voormalig lid van Netanyahu's partij Likoed (vanaf 8:10). Olmert wijst er op dat er nog nooit een Amerikaanse president is geweest die zo vriendelijk tegenover Israël was als Joe Biden. "Je moet je afvragen hoe hij er toe gekomen is dit besluit te nemen. (…) Dat is waar het om gaat. Wat bracht hem er toe zoiets uitzonderlijks te doen? (…) Vanaf de eerste dag heeft deze regering en met name de premier Netanyahu alles gedaan om deze president tegen hen in het harnas te jagen." Olmert legt uit dat ondanks alle steun Netanyahu maar tekeer bleef gaan tegen Biden en hem voortdurend tegenwerkte.

Of het besluit van Biden om de wapenleveranties stop te zetten gaat werken om Netahyahu te bedwingen hangt volgens de oud-premier af van de duur en de ernst van de maatregel. "Het kan verder gaan dan wapens. Wat als de VS besluiten van de Verenigde Naties om Israël te veroordelen niet langer tegenhoudt? Wat als er internationale sancties tegen Israël worden ingezet?"

De Israëlische minister van Nationale Veiligheid, de extreemrechtse activist Ben-Gvir, zegt met de bekende ultrarechtse retoriek dat 'Hamas dol is op Biden'. Olmert laat er geen misverstand over bestaan: "Kijk, de grootste bedreiging voor de veiligheid van de staat Israël is Ben-Gvir en zijn aanhang. Ik ben niet bang voor Hamas. Dat is een vijand van buiten. Ben Gvir en zijn aanhangers daarentegen zijn een bedreiging voor de morele fundamenten van de staat Israël, zij zijn de interne vijand."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.