Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Graaf: 'Barbertje moest hangen'

  •  
18-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
graaf_300_01.jpg
Fred de Graaf, afgetreden voorzitter Eerste Kamer, stelt geen fouten gemaakt te hebben en noemt vertrek na Wilders-rel 'zuur', ziet zichzelf als slachtoffer
Aftredend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) heeft dinsdagmiddag een verklaring afgelegd over de rel die is ontstaan over het onthouden van een prominente rol aan Geert Wilders, bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De Graaf, die aftrad omdat door de affaire zijn onpartijdigheid in twijfel werd getrokken, ontkent fouten te hebben gemaakt.
Update 15:30
De afgetreden Eerste Kamervoorzitter De Graaf vindt dat “Barbertje moet hangen”. Dat zei hij tegen journalisten, nadat hij in de Eerste Kamer een toelichting had gegeven op zijn opstappen naar aanleiding van de commotie over de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Op de vraag wat hij bedoelde met “Barbertje moet hangen”, verwees hij naar wat er in de Tweede Kamer is besproken. Volgens De Graaf wilde de Tweede Kamer hem weg hebben. 
De uitdrukking ‘Barbertje moet hangen’ wil zeggen dat er hoe dan ook iemand gestraft moet worden, ongeacht of deze schuldig is. De uitspraak is ontleend aan de Max Havelaar van Multatuli.
De Graaf meent dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. Hij benadrukte in een toelichting op zijn opstappen dat er veel onzin is beweerd over de gang van zaken en dat hij alleen  opstapt omdat zijn onafhankelijkheid in het geding was. Hij herhaalde nogmaals dat hij Wilders niet heeft geweerd en dat hij zelf niet vindt dat hij verkeerd heeft gehandeld. De Graaf:
Als Wilders de voor de hand liggende kandidaat was geweest, dan had ik hem benoemd. Ik heb wel eerlijk tegen de Volkskrant gezegd dat een plaats van Wilders in de Commissie veel aandacht zou hebben getrokken.
De Graaf wordt voorlopig vervangen als voorzitter door CDA-senator Franken.
Eerder:
Hij noemt zijn vertrek heel zuur, zei hij toen hij aankwam bij de Eerste Kamer, waar hij rond 13.30 uur een verklaring aflegt. (…) Zijn laatste dag noemt hij “spannend en niet leuk.”  De Graaf heeft altijd ontkend dat hij Wilders op 30 april heeft geweerd uit de Commissie van In- en Uitgeleide in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In een brief schreef de voorzitter van de Senaat dat hij het ten zeerste betreurt dat de indruk is ontstaan dat hij Wilders via een kunstgreep zou hebben weggehouden.
De affaire werd onthuld door de Volkskrant waarna de VVD-top op het vertrek van De Graaf heeft aangedrongen. Volgens geruchten zou met zijn opstappen de positie van Tweede Kamer-voorzitter Van Miltenburg (VVD) gered moeten worden.
Lees ook Francisco van Jole:  Geert, onze kleine dictator

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

MichelReiziger
MichelReiziger18 jun. 2013 - 11:16

Nog meer aandacht voor Wilders, gewoon met stille trom vertrekken, sukkel!

Michiel Online
Michiel Online18 jun. 2013 - 11:16

Als de politiek Wilders niet aankan, dan is er iets fout met de politiek.

groteherman
groteherman18 jun. 2013 - 11:16

Haha.... 12 minuten en 47 seconden geblaat waaruit blijkt dat Nederland onbestuurbaar is. Er is maar één remedie: Koningshuis weg en de EK en TK vervangen door een zakenkabinet en orde op ZAKEN stellen in dit land. Dit geneuzel kost miljarden en levert niks op.

HomoRidenti
HomoRidenti18 jun. 2013 - 11:16

"Barbertje moest hangen" Precies wat ik al dacht: huilie, huilie en zo heb ik het niet bedoeld; ik word nu geslachtofferd, want verkeerd begrepen, bla bla bla... De feiten liggen er nog steeds hoor, De Graaf. Er is een procedure gebaseerd op anciënniteit. Vervolgens komt daardoor iemand bovendrijven die niet gewenst is, en dus valt de keuze op een ander. Onterecht, omdat het uitgangspunt anciënniteit was. Of je dat nu wel of niet een kunstgreep noemt, is een kwestie van semantiek en doet niet terzake.

Florian2
Florian218 jun. 2013 - 11:16

Het is de schuld van hunnie en niet van mij!! Lekker makkelijk.

JoopSchouten
JoopSchouten18 jun. 2013 - 11:16

The Lord of the Flies' lacht in zijn vuistje. Zijn brommerts ook. Ik heb er eenvoudigweg geen gevoel bij als een VVD'er aftreedt. Prima. Hoe minder hoe beter. Nu 'The Lord of the Flies' nog. Dan steek ik de vlag uit.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 jun. 2013 - 11:16

Arrogantie ten top, in plaats van excuses een vaag verhaal en toch nog proberen je vrij te pleiten. Dit is wel weer een dieptepuntje jammer, een duidelijken volmondig excuus had deze arrogante man niet misstaan.

schleborsjki
schleborsjki18 jun. 2013 - 11:16

Van regenteske borstklopper tot buiten z'n boekje tot huilebalk. Next.

rbakels
rbakels18 jun. 2013 - 11:16

Laatste nieuws: Ex-Eeerste Kamer voorzitter Fred de Graaf is aangezocht als Commissaris bij Ansaldobreda. Beide ten onrechte slachtoffer van een politieke hype, dat schept een band! Over het salaris van De Graaf zijn geen mededelingen gedaan, maar dat hij na zijn aanstaande pensionering kan leven als God in Italië staat wel vast.

meijerlahn
meijerlahn18 jun. 2013 - 11:16

Francisco Jole: "Voor Wilders was het natuurlijk weer een finest moment. Calimero-pet op en maar beteuterd huilen. "Iets tegen het koningshuis? Wie? Ik? Geen sprake van!" Het werkt want net als bij de echte Calimero is iedereen als de dood dat hem iets wordt aangedaan. Links en rechts, allemaal gebruiken ze Geert om te laten zien hoe vreselijk principieel en democratisch ze zijn. Geert mag het aan niets ontbreken en wee je gebeente als je het waagt het parlementaire prinsje tekort te doen. Dan is het huis te klein." Zo is het maar net. Schijtbakken zijn het, die politici, voor een hele enge man die z'n haar blondeert en er ondemocratische, perverse en xenofobe ideeën op nahoudt. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/21536_geert_onze_kleine_dictator/

ElChe
ElChe18 jun. 2013 - 11:16

Zo werkt populisme! Een suggestie, een half woord, een opmerking en de media doet de rest. De werkelijkheid, noch de waarheid is dan al niet meer van belang.

pieterpan2
pieterpan218 jun. 2013 - 11:16

De verwijzing naar Multatuli komt niet zomaar uit de lucht vallen. Max Havelaar of de koffie-veilingen der Nederlandse Handels Maatschappij was een aanklacht tegen het cultuurstelsel in Oost-Indie. Het cultuurstelsel dat was bedacht en uitgevoerd door de Nederlandse Handels Maatschappij, opgericht door koning Willem 1, tegenwoordig bekend onder de naam ABN-Amro. Een van de bedrijven waar de koninklijke familie rijk van is geworden en nog altijd groot-aandeelhouder is en die veel ellende heeft veroorzaakt. De verwijzing naar Multatuli is dus een verwijzing naar de koninklijke familie in wiens opdracht deze man heeft gehandeld om Geert Wilders uit het beeld te houden tijdens de kroning. En die nu dus moest opstappen om de zaak niet verder door te laten etteren en zo bepaalde mensen in bepaalde kringen niet bloot te stellen aan de mogelijke gevolgen.

Bammetje2
Bammetje218 jun. 2013 - 11:16

Volgens mij zit het nog even ingewikkelder in elkaar. Stel dat koning Willem Alexander de Graaf toegefluisterd zou hebben: " Houdt astublieft die Wilders zoveel mogelijk op de achtergrond want daar wil ik niet mee geassocieerd worden voor de internationale camera's.". De Graaf heeft daar wellicht contact over gehad met Mevrouw Miltenburg en samen hebben zij geconstateerd dat ze met de rug tegen de muur stonden. Conclusie de Graaf houdt Willem Alexander en Miltenburg uit de wind en trad af.

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 jun. 2013 - 11:16

Uit de Max Havelaar: *Gerechtsdienaar: Mijnheer de rechter, daar is de man die Barbertje vermoord heeft. Rechter: Die man moet hangen. Hoe heeft hij dat aangelegd? Gerechtsdienaar: Hij heeft haar in kleine stukjes gesneden en ingezouten. Rechter: Daaraan heeft hij zeer verkeerd gedaan. Hij moet hangen. Lothario: Rechter, ik heb Barbertje niet vermoord. Ik heb haar gevoed en gekleed en verzorgd. Er zijn getuigen die verklaren zullen dat ik een goed mens ben en geen moordenaar. Rechter: Man, ge moet hangen. Ge verzwaart uw misdaad door eigenwaan. Het past niet aan iemand die … van iets beschuldigd is, zich voor een goed mens te houden. Lothario: Maar rechter, er zijn getuigen die het zullen bevestigen. En daar ik nu beschuldigd ben van moord … Rechter: Ge moet hangen ! Ge heb Barbertje stukgesneden, ingezouten en zijt ingenomen met uzelf … drie kapitale delicten ! Eh … Wie zijt ge vrouwtje? Vrouwtje: Ik ben Barbertje. Lothario: Goddank ! Rechter, ge ziet dat ik haar niet vermoord heb ! Rechter: Hm … ja… zo ! Maar het inzouten ? Barbertje: Neen rechter, hij heeft me niet ingezouten. Hij heeft mij integendeel veel goeds gedaan. Hij is ’n edel mens ! Lothario: Ge hoort het rechter, ze zegt dat ik ’n goed mens ben. Rechter: Hm… het derde punt blijft dus bestaan. Gerechtsdienaar, voer de man weg, hij moet hangen. Hij is schuldig aan eigenwaan. Griffier, citeer in de praemissen de jurisprudentie van Lessing's patriarch.* Niet Barbertje, maar Lothario moet hangen. De Vries is Lothario en Wilders is Barbertje. Met dien verstande dat Wilders niet de grootmoedigheid op kon brengen te erkennen dat hem veel goeds is gedaan door de Vries.

Bernie2
Bernie218 jun. 2013 - 11:16

Deze dappere man verdient voor zijn verzetsdaad een geuzenpenning ter grootte van een soepbord en Van Buren die hem voor de klus gevraagd had houden we gewoon buiten schot. En wat een timing, de haatzaaiende smeerpijp die hij handig uit de buurt van de koning had weggehouden meldt juist vandaag dat hij gaat samenwerken met het extreemrechtse Vlaams Blok... oops: Belang, terwijl ook een innige knuffelpartij met de fascistoïde Le Pen en andere omstreden haatpartijen op uitbreken staat. De koning kon dankzij De Graaf voor de ogen van de wereldcamera's schaamtevrij en rustig in democratische harmonie naar zijn kroon wandelen.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen18 jun. 2013 - 11:16

'Deze dappere man verdient voor zijn verzetsdaad een geuzenpenning ter grootte van een soepbord ' --- Het zou hem dan ook sieren als hij gewoon toe had gegeven dat hij Wilders uit die commissie gegooid had. Dán was het een held. Nu lult hij er vrolijk omheen en leugenaars hoeven geen geuzenpenning te ontvangen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 11:16

Ik stem VVD, maar die De Graaf vind ik een erg ijdele man.

1 Reactie
lancelot2
lancelot218 jun. 2013 - 11:16

Stemde ook altijd vvd. Maar dat gebeurt never nooit meer! Voor mij is er geen enkele politieke partij die aan mijn eisen voldoet. Sinds die affaire Pim Fortuyn dat den gehelen politiek als ratten te keer gingen, ja de vvd deed dat ook, heb ik afkeer van de Nederlandse politiek. En dat de Graaf weg is??? Héél mooi!!! Maar er moeten er nog véél méér weg.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 11:16

Opvallend psychologisch fenomeen dat lieden zichzelf vrijpleiten waar zij opzichtig in de fout gaan. Het komt héé veel voor en dan is zelfs woordje 'sorry' teveel gevraagd. Eigenlijk triest zo'n grote blinde vlek voor jezelf, maar moeilijk uit te halen.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-218 jun. 2013 - 11:16

Weet jij hoe een spiegel er uit ziet? Goed... En nu echt kijken ;)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 jun. 2013 - 11:16

Nee hoor, hij wist precies wat hij deed en waarom. En hij werd door velen gesteund totdat de anderen het niet zo goed meer uitkwam. Er is zware druk uitgeoefend om hem weg te krijgen om dametje Van Miltenburg te redden die ook van de hoed en de rand wist. Maar goed, heeft Geertje ook weer zijn persmomentje.

denmol
denmol18 jun. 2013 - 11:16

"Opvallend psychologisch fenomeen dat lieden zichzelf vrijpleiten waar zij opzichtig in de fout gaan." Of je dit nou tot een psychologisch fenomeen moet bombarderen vind ik een beetje ver gezocht maar dat het vooral VVD bestuurders zijn die de afgelopen tijd nogal eens de neiging hebben dit gedrag te vertonen kan ik niet ontkennen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 11:16

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten18 jun. 2013 - 11:16

''Kleine destructieve dictatortjes zullen dus niet ver komen.'' Nou meneer Lamme, we zullen het gaan zien. Elke serieuze partij die ons uit de EU wil loodsen heeft mijn stem. Ik kan dan eigenlijk alleen bij de LP of de PVV terecht. In weerwil van uw optimistische riedeltjes met de steeds terugkerende roep om meer democratie als kritische noot moet ik tot mijn genoegen constateren dat de anti EU sentimenten, zowel over links als over rechts, allengs groter worden. Ik heb i.i.g. al een fles champagne koud staan voor de gelegenheid. Totalitaire rijken van grootheidsdenkers hebben nooit overleefd en de EU zal dit ook niet doen.

MichelReiziger
MichelReiziger18 jun. 2013 - 11:16

Erwin, u vervalt weer in herhaling (met betrekking tot de EU) Dat zal ik ook even doen: Europa was geen 1, Europa is geen 1, en Europa zal nooit 1 worden Dit staat trouwens los van goede handelsafspraken/betrekkingen.

RadiusLuns
RadiusLuns18 jun. 2013 - 11:16

Voor de zoveelste keer is de politiek en dan met name de Tweede Kamer en in dit geval zelfs kamerbreed in de val getrapt van de hetzes die door slechte journalisten onder aanvoering van die relnicht van de NOS (Van der Heide ) opzetten en Wilders in de kaart spelen. De Graaf zijn verklaring in de 1e kamer was steekhoudend en veegt de vloer aan met die intriganten die geen feiten brengen maar eigen duidingen geven, die gebaseerd zijn op drijfzand. Dat gebeurde destijds ook met die inkomensafhankelijke zorgpremie discussie, opgeblazen door ook Van der Heide en consorten en de meute van slechte journalisten ging mee. Maar het allerergste is dat de fractieleiders van de politieke partijen in de Tweede Kamer inclusief die van PvdA en VVD zo iemand laten vallen, die volstrekt integer gehandeld heeft. Bij de VVD heerst een angstcultuur, want anders is het toch niet te verklaren dat zij De Graaf hebben laten vallen. Wilders lacht weer in zijn vuistje, maar ondertussen zullen velen zijn Judasrol niet vergeten en ooit komt ook hij ten val. Als je zo'n minachting hebt voor de monarchie (en let wel dat mag best) maar had dan weggebleven bij de inhuldiging. Dan pas had hij karakter getoond. Maar dat heeft deze man niet. zijn hele leven eet hij al uit de staatsruif en dan maar steeds het eigen nest bevuilen tekent zijn lafheid en labbekak-gedrag.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten18 jun. 2013 - 11:16

''Als je zo'n minachting hebt voor de monarchie (en let wel dat mag best) maar had dan weggebleven bij de inhuldiging. Dan pas had hij karakter getoond.'' Overdrijft u niet een beetje? Wellicht en beetje gegrepen door emotie. Als ik mij niet vergis hoorde ik SP-er Harrie van Bommel zelfs de belofte afleggen met "Zo waarlijk helpe mij god almachtig".

rbakels
rbakels18 jun. 2013 - 11:16

Hier zit een ragfijn plan achter, geregisseerd door Rutte persoonlijk (hoezo "gebrek aan regie"?): vandaag de dag is veruit het belangrijkste beleidsprobleem de bezuinigingen, respectievelijk de noodzaak tot een actief stimuleringsbeleid. Dorknoper Kamp is eigenlijk niet te handhaven: die man kan streng op de winkel passen, maar stimuleren komt niet in zijn woordenboek voor. En dan vraagt Rutte De Graaf om een rel. Vrienden onder elkaar. De Graaf verlangde al langer terug naar het burgemeesterschap, en dat is wel te combineren met een lidmaatschap van de Eerste Kamer maar niet met het voorzitterschap. Dus brengt hij een offer, wat eigenlijk helemaal geen offer is, en zorgt voor zoveel publieke beroering dat de wantoestanden in de economie volkomen uit de publieke discussie worden weggedrukt. En Dominique Van der Heijde speelt het mee. Nee, ik denk niet dat ze het snapt. En anders is ze niet eerlijk. Doorhalen wat niet van toepassing is.

1 Reactie
lembeck
lembeck18 jun. 2013 - 11:16

Ik denk dat je Rutte te hoog inschat. Ik denk dat Rutte daar helemaal niet toe in staat is. Dat het uit zijn directe omgeving komt zou zomaar kunnen. Van Miltenburg is geliefd bij de VVD. Ze mag blijven, maar dan moet De Graaf weg.... Het is gewoon een erg vies spelletje en inderdaad, wat Meta al schreef: stoelen wisselen zou me niets verbazen.

Meta Foor
Meta Foor18 jun. 2013 - 11:16

die wordt burgemeester van Utrecht; wat ik je brom. wordt gewoon een stoelenwisseling

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger18 jun. 2013 - 11:16

LOL...wie weet!

dvhaaren
dvhaaren18 jun. 2013 - 11:16

Geert de kleine dictator schrijft Francisco van Jole, maar dit laat onverlet dat het gedrag en vooringenomen gedrag van de Graaf op z'n minst gezegd laakbaar is te noemen. Nu begint barbertje te jammeren. Het is de schuld van een ander een typisch gedrag van een ultieme Narcist. Nu is dit gedrag bij de VVD niet vreemd er zijn er nogal wat die zichzelf boven het proletariaat verheven voelen.

1 Reactie
rbakels
rbakels18 jun. 2013 - 11:16

Inmiddels zijn we toch een beetje aan Wilders gewend. Maar ik herinner me nog scherp dat ik in 1998 als toerist in de Kamer was, en schrok toen de destijds nog volkomen onbekende Wilders voorbij kwam. Wat een ongure tronie! De Graaf zag dat scherp en wist dat buitenlanders die Wilders niet kennen zich ook rot zouden schrikken van die kop, en hij deed wat niet mocht maar wel moest. Zijn offer is een heldendaad, omdat hij politiek MOEST sneuvelen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2013 - 11:16

De lakei De Graaf is terecht opgestapt. Het meest schrijnende is echter dat de opdrachtgever uit het Huis Oranje-Nassau volledig afgeschermd en onbesproken blijft. In het land der blinden is éénoog koning.

1 Reactie
mees.
mees.18 jun. 2013 - 11:16

Daar is geen bewijs voor...je beweert iets wat je niet kunt weten! Jij beweert dat zodat je De Graaf een lakei kunt noemen....je bent aan het lasteren dus

EricDonkaew
EricDonkaew18 jun. 2013 - 11:16

Dat op diplomatiek niveau iemand even wordt weggezet of naar achteren wordt gemanoeuvreerd, is volgens mij aan de orde van de dag, in Nederland en waar ook ter wereld. Maar De Graaf had er niet over moeten pochen. Dat is het enige wat hij fout heeft gedaan. En dat heeft hem zijn kop gepost. Logisch, want door dat pochen heeft hij andere mensen in verlegenheid gebracht. Goed. Lichtgewicht. Weg.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew18 jun. 2013 - 11:16

gekost

mees.
mees.18 jun. 2013 - 11:16

Onderstaande reacties....het is het bewijs van hoe laster werkt. Mensen gaan er ook nog in geloven. Fred de Graaf heeft niets gedaan wat niet door de beugel kon,maar door het zo voor te stellen dat hij de schijn tegen had kon hij al geen kant meer op. Zo werkt de politiek,achterklap,roddel en laster en de journalisten,media doen er driftig aan mee....de echte feiten doen er niet toe. Eerste Kamer moet De Graaf vragen te blijven http://wp.me/s1Qv7n-4513 Wat ik wil weten bijvoorbeeld...wie hebben aan de Volkskrant verteld dat er een kunstgreep gebruikt was,wie waren die politici? Waren het politici,personen die uit waren op de val van het kabinet? Welke belangen speelden er voor deze personen of politici? Dat horen journalisten uit te zoeken!

1 Reactie
denmol
denmol18 jun. 2013 - 11:16

"Fred de Graaf heeft niets gedaan wat niet door de beugel kon,maar door het zo voor te stellen dat hij de schijn tegen had kon hij al geen kant meer op." Dat is niet waar want de Graaf heeft zelf in het interview met de Volkskrant gezegd dat hij het in zijn achterhoofd het wel een prettige gedachte vond dat hiermee onze nationale xenofobe en haatzaaiende huilbaby voor het oog van de wereld buiten beeld gebleven is. Het zoals Ferry Mingele het vanavond zo keurig verwoordde: "Barbertje heeft zichzelf opgehangen" en om dan nu zo uitermate zielig te gaan doen door zich te wentelen in zijn slachtofferrol en te wijzen naar anderen vind ik eerlijk gezegd te infantiel voor woorden en beschamend te noemen. Daarnaast vind ik het ook kenmerkend voor het niveau van de gemiddelde VVD bestuurder, zoals de afgelopen tijd ook met verschillende van hen gebleken is, dat de incompetentie er vanaf druipt want is het niet vriendjespolitiek of zelfverrijking dan is het wel bestuurlijk falen op een ander niveau.

JandeBoer2
JandeBoer218 jun. 2013 - 11:16

En ja hoor, alwéér een VVD-er. Altijd dezelfden.

1 Reactie
lancelot2
lancelot218 jun. 2013 - 11:16

De wetenden onder ons die weten wel van hoe en wat, welke politici onfris is. De onwetende onder ons geloven alles wat hun politieke partij cq politici verkondigen. Succes!