Joop

De god van Kees

  •    •  
08-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2190774263_c0545619fd_o

© cc-foto: Kurt Collins https://www.flickr.com/photos/tymesynk/2190774263/in/photolist-7ksFGi-pKZuVC-8rfU5y-Zrw9Gi-4trYe1-7fog1E-bwpGWi-6e15RF-FMbrH-jn9Q2Q-aiW2uW-8kXvCY-asQy7v-a5uX4i-pCSozb-bf

Annemarie Brijder pakte haar gitaar en maakte naar aanleiding van de Nashville-verlatring die SGP-leider Kees van der Staaij ondertekende een bewerking van ‘One of us’ van Joan Osborne: De god van Kees.
Oh Kees, die god van jou die maakt mij bang
cc-foto: Kurt Collins
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Hiltermann
Hiltermann10 jan. 2019 - 1:03

Hou toch op over God, die bestaat niet. Zou hij wel bestaan dan was het niet z'n puinhoop op deze aarde. Dan gaat een sportvrouw van 37 met een dochtertje van een jaar niet dood aan kanker, dan wordt een geneesmiddel voor patiënten met een zeldzame ziekte niet onbetaalbaar. Moet ik nog door gaan?

Zapata
Zapata9 jan. 2019 - 19:37

Christenen, ze maken je leven tot een hel zodat je later in de hemel komt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2019 - 17:58

Kes is God!

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2019 - 17:58

Kees natuurlijk!

Eric Minnens
Eric Minnens10 jan. 2019 - 6:14

Aaaaaaaahhhh! (Kees komt.) (Kees de palingboer.)

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jan. 2019 - 9:51

Dat was Lou de Palingboer. "... Eenvoudige mensen, die in de modern-industriële maatschappij tussen wal en schip waren beland, zochten vertwijfeld naar een toevluchtsoord. En vonden die "in Lou". " Dat was in de late jaren 50 van de vorige eeuw! Zie voor zijn levensloop vol drank en sex: http://www.protestant.nu/Encyclopedie/tabid/359/Page/Lou%20de%20Palingboer/Default.aspx

Eric Minnens
Eric Minnens10 jan. 2019 - 22:40

Precies Danielle, jij hebt mijn ironie begrepen. Zoals het ook was 'Klaas komt', waarbij het 1) onduidelijk was of hij een soort God was, en 2) hoe je dat 'komt' moest interpreteren. Klaas en Lou komen nu samen in Kees. Kees Closed ;)

Tom Meijer
Tom Meijer9 jan. 2019 - 13:38

God bestaat niet, laat staan die van Kees.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2019 - 15:14

Godsvoorstellingen wel, Karin Armstrong schreef er een dik boek over.

Marcus A.2
Marcus A.29 jan. 2019 - 15:19

Knap dat je daar zo stellig in durft te zijn! Het lijkt me dat het leven een stuk eenvoudiger wordt als je, ook als het gaat over zaken waarover we in feite niets met zekerheid kunnen zeggen, zo'n heldere visie hebt over wat je gelooft.

rvb2
rvb29 jan. 2019 - 19:43

@Marcus A.: Bestaat Zeus? volgens mij niet. Bestaat Odin? volgens mij niet. Bestaat Horus? volgens mij niet. In duizenden goden geloof ik niet. Dat heb ik allemaal gemeenschappelijk met christenen. Hopelijk zetten zij snel dat laatste kleine stapje door hun laatste god ook te herkennen als een verzinsel. Zij zijn nog maar 1 stapje verwijderd van het atheisme.

Zapata
Zapata9 jan. 2019 - 19:44

@Marcus, ik geloof in helemaal niets. En dus beweer ik in stelligheid dat er geen god is. Waarin geloof jij? En toon eens aan dat er wel een god is. Dus, hoe ziet die god er uit? Waar is die god? Welke taal spreekt die god? Welke sekse heeft die god? Is er maar 1 god? Waarom is er maar 1 god? Waarom is die god? Was er voor deze god een andere god? Hoe is deze god ontstaan? Welke bedoeling heeft god? Heeft god nog andere werelden geschapen? Zo ja waar, zo nee waarom niet? Beantwoord eerst deze maar dan komen de volgende vragen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2019 - 21:13

Zeer geschikt voor de liefhebbers van lijstjes is het essay van Mencken getiteld " Where is the Graveyard of Dead gods?"

Marcus A.2
Marcus A.29 jan. 2019 - 21:18

@rvb Het is voor mij geen enkel punt dat jij wilt geloven dat er geen God of goden bestaan. Het is tenslotte jouw vrijheid die je de keuze geeft. Wat ik me wel afvraag: waarom heb je er zoveel moeite mee dat er mensen/christenen zijn die in een God geloven? Voor veel christenen is het een verrijking van hun leven, een troost in moeilijke tijden, en geeft het zin aan hun leven. Waarom zou je dat hen willen afnemen, alleen maar omdat jij iets anders gelooft?

Marcus A.2
Marcus A.29 jan. 2019 - 21:29

@Zapata Op jouw vragen heb ik geen antwoord. Maar als jij gelooft dat ons verstand allesbepalend is, als jij gelooft dat er naast een zichtbare wereld geen onzichtbare wereld kan zijn, als jij denkt dat God, om te kunnen bestaan, ook in jouw hoofd moet passen, en dat er geen zaken zijn die het verstand te boven gaan, dan begrijp ik goed dat je deze vragen stelt. Zelf geloof ik dat er meer bestaat dan wij met ons verstand kunnen bewijzen of begrijpen. "We know then the existence and nature of the finite, because we also are finite and have extension. We know the existence of the infinite and are ignorant of its nature, because it has extension like us, but not limits like us. But we know neither the existence nor the nature of God, because he has neither extension nor limits." Blaise Pascal

adriek
adriek10 jan. 2019 - 10:59

@Marcus: "Zelf geloof ik dat er meer bestaat dan wij met ons verstand kunnen bewijzen of begrijpen." Dat klopt, mensen zijn heel ingewikkelde wezens en we begrijpen nog maar gedeeltelijk hoe ons brein (onze geest) werkt. Maar dat is nog geen reden om er gemakshalve maar externe geesten/goden of wat voor flauwekul dan ook bij te halen om dingen te 'verklaren'. Met name godsdiensten verklaren vrijwel nooit echt iets, ze proberen een makkelijke oplossing voor moeilijk te verklaren gebeurtenissen in elkaar te frutselen. Zelf twijfel ik soms zelfs of mijn hond toch echt niet telepatisch is, maar telkens weer kom ik erachter dat zij mij gewoon heel goed kan lezen en ik onbewust fysiek zichtbare signalen naar haar uitzend.

Tom Meijer
Tom Meijer10 jan. 2019 - 20:30

@Marcus A. Sorry, maar ik hoef niet aan te tonen dat god niet bestaat. Het is onmogelijk het nietbestaan van iets te bewijzen. Gelovigen dienen aan te tonen dat zij wel bestaat. Zolang dat laatste niet gebeurd is, mag ik zeggen dat god niet bestaat. Dat is ook de meest waarschijnlijke toestand.

Contramine
Contramine9 jan. 2019 - 12:37

Nu ben ik wel atheïst, maar ik weet desondanks toch dat, als god bestaat, hij er vrij harde regels voor de mensheid op nahoudt. Dat de ondertekenaars van de Nashville-verklaring homoseksuelen op hun zonden wijzen is dan terecht, maar het is nogal hovaardig van hen om niet stil te staan bij de zondigheid van de heteroseksuelen. Die zijn echt geen haar beter, hoor. En tegen al die moderne gelovigen die het vooral gezellig met elkaar willen hebben, moet ik toch zeggen: god drinkt geen kruidenthee.

3 Reacties
Ozon
Ozon9 jan. 2019 - 19:31

Contramine 9 januari 2019 at 13:37 “Nu ben ik wel atheïst, maar ik weet desondanks toch dat, als god bestaat, hij er vrij harde regels voor de mensheid op nahoudt“ Waarom denk je dat? Ik zou denken dat als God bestaat het hem aan z’n reet roest wat wij doen: waarom zou het hem wat kunnen schelen, hij die de aarde gemaakt heeft, de dag, de nacht en de vele miljarden mieren, zandkorrels, de 7.600.000.000 mensen die nu rondlopen, waarom zou hij er wakker van liggen dat een stel mensen lekker in vreugde een potje seks hebben voor het huwelijk? Of met iemand van hetzelfde geslacht? Ik denk dat als het hem wel kan schelen, hij zich vooral afvraagt hoe zijn schepsels er zo verschrikkelijk naast kunnen zitten.

Tom Meijer
Tom Meijer10 jan. 2019 - 20:31

Hij?

Tom Meijer
Tom Meijer10 jan. 2019 - 20:32

@Ozon Waarnaast?

poeslief
poeslief9 jan. 2019 - 12:32

Geloof mij maar dat God geen enkel respect heeft voor de gedragingen van de overgrote meerderheid van ons megalomane ras de gedomesticeerde mens.

Martin108
Martin1089 jan. 2019 - 12:24

Als je gelooft dat elke mens door god is gemaakt en dat homoseksualiteit zondig is dan moet je wel verkondigen dat geaardheid een keuze/ziekte is anders zou God feilbaar zijn. En dan valt je hele wereldbeeld in duigen...

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.29 jan. 2019 - 15:40

Volgens jouw redenatie zou God ook feilbaar zijn wanneer er mensen moorden, stelen of verkrachten. Of wanneer er mensen met een handicap geboren worden. Zo wordt het natuurlijk niet uitgelegd. God heeft het oorspronkelijk anders bedoeld, maar er is het één en ander gebeurd waardoor de zaken er nu anders voor staan. Zo is het dan dus ook met seksualiteit, oorspronkelijk bedoeld als iets tussen man en vrouw, maar inmiddels gebeurt dat natuurlijk al enige tijd volop tussen mannen/ vrouwen onderling. Laten we wel wezen, in een ideale wereld zouden de lichamen van bijvoorbeeld mannen die op andere mannen vallen anders gemaakt zijn, al was het alleen al om hygiënische redenen. Jammer genoeg leven we niet in die ideale wereld, dus moeten we roeien met de riemen die we hebben.

Hank Nozemans
Hank Nozemans9 jan. 2019 - 21:01

Nou Marcus, die god moet dan wel een prutser zijn geweest. Een kleuter zou het beter ontwerpen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jan. 2019 - 12:11

Als een medebejaarde iets mopperde over viezerikken verklaarde mijn bejaarde moeder steevast dat alle seks onhygienisch is.

adriek
adriek9 jan. 2019 - 11:07

God is Liefde, maar niet voor andersdenkenden.

5 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland9 jan. 2019 - 13:41

De God van Abraham is toch echt wat ruwer dan dat hoor. Begin eens met lezen van het oude testament en dan zal je over een keihard opperwezen lezen dat ongenadig hardvochtig kan straffen als mensen niet naar zijn wensen leven.

Marcus A.2
Marcus A.29 jan. 2019 - 15:52

@Rick Hofland Ja zeker in het oude testament kan God flink kwaad worden, en dat laten weten ook. Maar, als je je wat verder verdiept in bijvoorbeeld het waaróm, dan valt er soms ook wel wat voor te zeggen. God maakt bijvoorbeeld korte metten met een volk dat kinderen offert aan een afgod. Maar ook met Sodom en Gomorra, vanwege het losbandige gedrag van de bevolking. Volgens het verhaal willen de dorpelingen, jong en oud, Lot en zijn metgezellen massaal verkrachten wanneer zij daar in het dorp logeren.

Hank Nozemans
Hank Nozemans9 jan. 2019 - 21:30

Dat klinkt een beetje als een programmeur die boos wordt als z'n programma niet doet wat hij wil. Die kan wellicht ook z'n computer stukslaan, maar dat vinden we dan ook niet normaal. Iemand heeft het eens geteld. God heeft 2.821.364 mensen gedood, volgens de bijbel. Dat zijn genoemde aantallen. Daar komen nog de schattingen bij van de zondvloed, Sodom en Gomorra,etc. Lees het gerust na in dit uiterst interessante boek: https://www.amazon.com/gp/product/0988245116/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=0988245116&linkCode=as2&tag=wwwfriendlyat-20 Ik denk dat we gerust de conclusie kunnen trekken dat de god uit de bijbel een narcistische psychopaat is.

Ozon
Ozon9 jan. 2019 - 23:01

Marcus “het waaróm, dan valt er soms ook wel wat voor te zeggen. God maakt bijvoorbeeld korte metten met een volk dat kinderen offert aan een afgod. Maar ook met Sodom en Gomorra,“ Compleet niet, Sodom en Gomorra is wel een mooi staaltje misselijk gedrag van God. Omdat er een horde verkrachtende mannen rondloopt in een bepaalde stad vindt God het kennelijk “nuttig” of “rechtvaardig” iedereen in die stad uit te moorden: niet alleen de verkrachters, maar ook vrouwen, babies, kleuters, hondjes, kippen... Het andere nogal zieke van dat stuk bijbel is dat God de man beloond die zijn dochters naar buiten duwt als prooi voor die horde verkrachters; Lot is werkelijk geen cent beter dan één van die verkrachters. Werkelijk smerig. Dat God vervolgens wel weer de vrouw straft die durft om te kijken naar de vernietiging van S&G toont de wat misselijke “moraal” voor God uit de bijbel. Mocht er een God bestaan, dan hoop ik bij God dat hij niet lijkt op de misselijke, narcistische dictatoriale variant zoals hij in de bijbel door de mens is opgeschreven.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jan. 2019 - 1:19

@Rick Hofland Alleen fundamentalisten en atheïsten vatten de bijbel letterlijk op.

Sonic2
Sonic29 jan. 2019 - 10:42

Het is altijd handig als je verschillende sites bekijkt. Dit valt me ook bij het Youtube kanaal van Reformatorisch Dagblad. Gescheiden mannen en vrouwen dagen dus. Beeld je dit eens in. Als moslims gescheiden mannen en vrouwen dagen hebben dan staat heel nationalistisch Nederland en Wierd Duk op zijn achterste benen. Dit kan echter kennelijk wel. https://www.youtube.com/results?search_query=reformatorisch+dagblad+mannendag De god van Kees leeft nog in 1922 en dan ben ik nog zeer optimistisch ingesteld. De SGP is gevaarlijker als veel mensen denken.

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.29 jan. 2019 - 13:36

Gescheiden mannen en vrouwen dagen. Maar in de kerk is het wel gemengd. Ik ken wel meer plekken waar er voor vrouwen of mannen soms iets wordt georganiseerd, bijvoorbeeld in ons lokale zwembad, en de voetbal club. Het komt er kort samengevat op neer dat mannen en vrouwen tegen soms typische mannen of vrouwen zaken aanlopen. Daar kun je het dan over hebben als mannen/ vrouwen onder elkaar. Dit bestaat ook bij niet orthodoxe kerken. Ik zou me daar niet te druk om maken als ik jou was.

Rick Hofland
Rick Hofland9 jan. 2019 - 13:44

De God van Kees is precies zoals in de bijbel, koran en thora wordt beschreven. 99% van hen die er een wat moderne versie op na houden is vaak niet heel serieus of bewust met hun heilige geschriften bezig.

korheiden2
korheiden29 jan. 2019 - 15:22

@Sonic : 'De SGP is gevaarlijker dan veel mensen denken.' Hiermee ben ik het hooguit gedeeltelijk eens. De mannenbroeders hebben inderdaad vrouw- en homo-onvriendelijke denkbeelden. In de politiek gaat het hen altijd om principiële zaken als zondagsheiliging, abortus en euthanasie. Dus zie je in gemeenten met een grote SGP (en bijgevolg een CDA dat daar aardig in de buurt komt) geen winkels of zwembaden open op zondag. Zo ging IKEA Barendrecht pas enkele jaren geleden open op zondag, toe de gemeenteraad van samenstelling veranderde. Verder leven de zwaar Gereformeerden vooral in hun eigen bubbel, men trouwt veelal in de eigen kring en ook vele zaken doet men het liefst met gelijkgestemden. Als ik op zondagmiddag ga hardlopen en de 'zwarte kousenkerk' is onderweg naar de middagdienst, kan ik daar gewoon langs en hoef ik niet bang te zijn voor bedreigingen o.i.d. Hooguit kijkt men wat afkeurend of onbewogen voor zich uit. In feite weet je dus met de SGP precies waar je aan toe bent. Ik denk overigens dat in vele andere kerkgenootschappen (en clubs als de Pinkstergemeenten en Jehovah's getuigen) nog behoorlijk wat moeite is met de acceptatie van homo's. De Volkskrant kwam op zeker anderhalf miljoen mensen.

Sonic2
Sonic29 jan. 2019 - 22:48

@ Marcus A en Korheiden Fair point van beiden. Jullie hebben mij overtuigd. Al blijf ik de SGP een radicaal clubje vinden, maar je weet inderdaad al lang wat ze vinden.

Ch0k3r
Ch0k3r9 jan. 2019 - 10:38

"Oh Kees, die god van jou die maakt mij bang" Tweet van de dag: "De zon schijnt en het regent. God, waar blijft die regenboog? Het is er wel een goed moment voor" En met recht mag je bang zijn. Volgens de Bijbel is de regenboog een teken dat God alles en iedereen op de wereld nooit meer uitmoord door ze te verzuipen middels een zondvloed. Kees eert een massamoordenaar.

Eric Minnens
Eric Minnens9 jan. 2019 - 10:16

Niet Case Open, maar Kees Closed.

Bouwman2
Bouwman29 jan. 2019 - 8:46

Nederland is woedend, net als Trump, de gele jasjes, Trump, Salvini , de AfD..... Niemand lacht meer, en al helemaal niet om zichzelf. Zoals Annie Schmidt ooit opmerkte: lachen mag van God, dat vindt hij best prima. Hoe kan Nederland nu zo gelukkig zijn als Nederland niet lacht? Altijd maar weer sjagrijnig is, altijd maar weer zijn gelijk uitdraagt? Wat een genot dat Max Pam nog wel een poging waagt om het nut van woede te relativeren en enige milde ironie tracht te bewaren. Omwille van Max Pam besta de wereld voort.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 jan. 2019 - 13:39

Pam kan de pot op.

msj_meijerink
msj_meijerink9 jan. 2019 - 7:40

Deze is nog leuker: https://youtu.be/1LSMfbuMLL4

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 jan. 2019 - 13:39

Ja, geweldig hè.

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 jan. 2019 - 23:05

De god van Kees heeft een plank voor zijn kop. Woeki Hypo.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 jan. 2019 - 13:38

Achter die plank zit echt niks hoor.