Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De gemiddelde mens eet per week een bankpas aan plastic

  •  
12-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3199 keer bekeken
  •  
46843666704_6509d186c5_k

© cc-foto: Giulia Forsythe https://flic.kr/p/2enq36W

In opdracht van het Wereld Natuur Fonds heeft de Australische universiteit van Newcastle onderzocht hoeveel plastic afval mensen binnenkrijgen via de voedselketen :
"Gemiddeld eten mensen nu mogelijk zo’n 5 gram plastic per week, wat gelijk staat aan het gewicht van een bankpas. Ons onderzoek toont dat mensen gemiddeld per jaar meer dan 100.000 stukjes microplastic consumeren. Dat is ongeveer 21 gram per maand, iets meer dan 250 gram per jaar. Acht miljoen ton plastic belandt ieder jaar in de zeeën en oceanen. Dat wordt afgebroken in kleine stukjes die microplastics worden genoemd, klein genoeg om in onze voedselketen te belanden, samen met andere soorten microplastics zoals de deeltjes die vrijkomen als we kleding wassen."
De meeste consumptie van plastic vindt plaats via drinkwater waar de microplastics in belanden. Een andere bron vormen schelpdieren die in hun geheel verorberd worden, inclusief de ingewanden waar veel van het plastic in blijft hangen.
Het WNF is een petitie gestart voor een internationaal verdrag dat de plasticvervuiling moet tegengaan. Al meer dan 600.000 mensen hebben die ondertekend. Tekenen kan hier.
Het gebruik van plastic is sinds het begin van deze eeuw explosief gestegen. Een derde van de productie belandt uiteindelijk in de natuur. De mate van plasticvervuiling verschilt wel per regio. Zo bevat het drinkwater in Europa aanzienlijk minder plastic dan in de Verenigde Staten.
De strijd tegen plastic consumptie komt steeds meer op gang. Supermarkt Aldi stopt als eerste grote keten met het aanbieden van gratis plastic tasjes om groente en fruit in mee te nemen, meldt het AD. Voortaan wordt een eurocent gevraagd voor een andersoortig tasje:
"De zakjes zijn voortaan gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. In het najaar introduceert Aldi een herbruikbare groente- en fruitzak. ,,We hopen dat onze klanten uiteindelijk gaan kiezen voor de herbruikbare groente- en fruitzak. Dit heeft bij meermalig gebruik de minste impact op ons milieu”, aldus een verklaring van het bedrijf."
In het Canadese Vancouver is een supermarkt overgegaan tot een ander middel om klanten over te halen tot herbruikbare boodschappentassen. Plastic tasjes zijn nog wel beschikbaar maar alleen met opdrukken die de meeste mensen niet zo prettig zullen vinden, zoals reclame voor vreemdsoortige porno.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.