Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De gele hesjes in Nederland brengen omfloerst de boodschap van Wilders en Baudet

  •  
04-12-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
ANP-48753780
Uiterst rechts kaapt de beweging nog voor zij goed en wel op gang is gekomen
Ook in Nederland worden pogingen ondernomen een gele hesjesbeweging op touw te zetten. Die draagt een heel ander karakter dan in Frankrijk. De initiatiefnemers zijn vooral te vinden in kringen van rechtse bloggers en journalisten die wat hun opvatting betreft tegen PVV en FvD aanschurken. Zo kaapt uiterst rechts de beweging in Nederland nog voor zij goed en wel op gang is gekomen.
Zeperd De grote vormgever is journalist en opiniemaker Jan Dijkgraaf. In een tamelijk grijs verleden was hij een tijdlang hoofdredacteur van het gratis dagblad Metro en ook even van HPdeTijd. Tegenwoordig manifesteert hij zich vooral op het internet. Met zijn Briefjes van Jan is hij een ankerpunt in Bert Brussens The Post Online. Ook is hij de man achter de papieren versie van deze site The Post Offline. Dijkgraaf haalde een enorme zeperd als lijsttrekker van de partij GeenPeil. Dat was weer een ideetje van GeenStijl. Het was de bedoeling een fractie(tje) in de kamer te brengen die het stemgedrag geheel zou laten afhangen van peilingen naar de visie van de achterban.
Nu probeert hij mee te surfen op de golven van de Franse Gilets jaunes. Verleden week zaterdag al riep Dijkgraaf Nederlanders op om in gele hesjes te demonstreren op centrale plekken in het land. Zelf verscheen hij met een honderdtal medestanders op het Plein in Den Haag vlak achter het Binnenhof. Het enige wat de gele hesjes moeten doen, aldus Dijkgraaf is samen de oude jaren negentig hit ‘Vijftien miljoen mensen’ te zingen. Want, zo redeneert hij, dat lied roept herinneringen op aan de tijd dat Nederland nog gaaf was.
Onthullend In een briefje van Jan aan de leden van de Tweede Kamer, dat woensdag verscheen, kondigt Dijkgraaf voor zaterdag nieuwe demonstraties aan. Hijzelf zal dan verschijnen op de Erasmusbrug. Het briefje is zeer onthullend want het bevat de politieke boodschap van zijn gele hesjes hier in Nederland. In zijn mededeling aan de Kamers valt Dijkgraaf meteen met de deur in huis:
"Over het Verdrag van Marrakesh. Het kabinet wil dat volgende week gaan tekenen. Vanmiddag gaan jullie Rutte en co. daar in ruime meerderheid groen licht voor geven. Het argument van echte voorstanders, zoals D66, GroenLinks, de PvdA en de Christenunie, om dat te doen is: mensen uit Afrika die hun geluk in West-Europa willen zoeken, zijn meer dan welkom in ons land. Die arme mensen kunnen er ook niks aan doen dat hun wieg niet hier stond, maar daar. Als die bereid zijn dat hele stuk te reizen naar Duitsland, Zweden of ons prachtige Nederland, dan moeten we dat wel belonen met allerlei rechten. Het argument van andere voorstemmers, zoals de VVD en het CDA, om dat te doen is: ach, het is maar een VN-verdragje dat toch niet bindend is, dus boeien, dikke lul, drie bier en nu kunnen we die landen daar eindelijk eens aan afspraken over het terugnemen van mensen die niet erkend worden als echte vluchtelingen gaan houden. Ik heb eerlijk gezegd meer respect voor de eerste groep (bij wijze van spreken dan)."
Tegen het AD zegt Dijkgraaf het volgende:
"Alle demonstraties die daar tot nu toe zijn gehouden waren niet fraai. Denk aan het protest van Turken in 2016 en recentelijk de confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Wij willen laten zien dat het ook anders kan, vriendelijker. We hebben daarom ook gekozen voor vijftien miljoen mensen als ons strijdlied: veel mensen verlangen terug naar die tijd toen dat lied een hit was (1996, red.) Toen het bestuur er nog voor de burger was en niet andersom."
Daarmee komt de aap uit de mouw. Hier wordt een nieuw front aangekondigd in de culture wars. Hier worden de kwalen van Nederland in verband gebracht met immigratie en “buitenlanders”. Uiteraard ontkent Jan Dijkgraaf dat in alle toonaarden . Hij definieert zijn initiatief als links noch rechts. “In Den Haag, waar wij afgelopen zaterdag onze eerste demonstratie hielden, liepen ook mensen van de FNV en aanhangers van de SP mee.”
Modderschuit Maak dat de kat wijs. Wie zijn demonstratie ophangt aan angstzaaierij rond het Marrakesh-akkoord en voor de Erasmusbrug kiest omdat daar eerder een pro-Erdogan betoging plaatsvond en schermutselingen rond Zwarte Piet heeft een rechtse agenda. Wie ‘Vijftien miljoen mensen’ gebruikt als de vlag op de modderschuit van een mythisch verleden, toen alles zogenaamd nog koek, ei en blank was, speelt de kaart uit van de xenofobie en de goedkope leugen die migranten en andere nieuwkomers de schuld geeft van alle sociale problemen in Nederland.
Het is een oude truc, in het leven geroepen door de communisten onzaliger nagedachtenis. Die omgaven zich ook met zogenaamd apolitieke bewegingen en initiatieven. Daar bestond destijds een term voor: mantelorganisatie. Meest spectaculaire voorbeeld: Stop de neutronenbom. En nu, in de eenentwintigste eeuw krijgen we een hesjesorganisatie. Wie daarin opmarcheert, brengt geel omfloerst de boodschap van Wilders en Baudet. Van niemand anders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (98)

Clint Ostwald
Clint Ostwald10 dec. 2018 - 17:03

De gele hesjes hebben reele zorgen Han en zij hebben allang afstand genomen van de bemoeienis van PVV en FvD. De zorgen zijn kort gezegd dat ze aan het eind van hun salaris steeds een stukje maand over hebben. De lonen blijven namelijk al jaren gelijk, maar de lasten nemen steeds maar weer oneventedig toe (bijvoorbeeld volgens jaar de energielasten met meer dan 300 euro). Han van der Horst mag graag Wilders en Baudet van alles en nog wat de schuld geven, maar mij overtuigt hij niet meer met dit soort 'pak 'm beet' analyses uitsluitend bedoelt voor de links politiek correcte Buhne.

Auslander
Auslander6 dec. 2018 - 8:30

Onder de ander stuk van Hvd Horst heb ik al de opmerking gemaakt. “Hvd Horst zegt niet wat de ontevreden burgers moeten doen, eraan deelnemen of het links laten liggen. … Hvd Horst geen raad weet hoe met de “gele hesjes” in Nederland dient men om te gaan” Ook hier mis ik een duidelijk standpunt. Daarom blijft het voorlopig een populistisch aanklacht van Hvd Horst tegen het beleid, de ontevredenheid onder de burgers en over de “gele hesjes”.

frankie48
frankie486 dec. 2018 - 6:28

Of deze politieke partijen die ook onderdeel zijn van de gevestigde orde, en die verantwoordelijk zijn voor het opgejaagde en onrustige gevoel onder het volk, deze actiebeweging proberen te kapen of niet, het volk begint door te krijgen dat zij de rekening voor alles wat erom hun heen gebeurd en eigenlijk niet door de beugel kan, gepresenteerd blijven krijgen. Uit een doorberekening van de miljoenennota blijkt gewoon dat de vaste lasten voor de gewone ziel ook volgend jaar weer stevig gaat stijgen, en dat merken steeds mensen elke maand als ze kijken naar wat er overblijft, en die trappen niet langer in die constante leugenachtige boodschap van de lobbyisten van het grootkapitaal die zich volksvertegenwoordigers blijven noemen dat het volgend jaar voor het volk beter gaat worden.

Arne Lucassen
Arne Lucassen5 dec. 2018 - 17:59

Rechts-populistische partijen proberen niet mer dan vat te krijgen op dit opstandige volk wat veel meer uit eigen onvrede om vele verschillende en vaak ook tegenstrijdige motieven de straat op gaat. Voor activistisch links geldt precies hetzelfde. Ook zij proberen vergeefs vat te krijgen op dit oproerige volk omdezelfde opportunistische politieke redenen. De grote frustratie van het in socialisme in wezen revolutionaire links (en dus niet de in wezen liberaal-democratische sociaal-democratische links) is dat dit oproerige volk dus niet onder haar vlag is verschenen en ook niet gevoelig lijkt om daartoe bewegen te worden. Het is waar dat door de door velen van hen gedeelde motieven als anti-EU, anti-establishment, en anti-immigratie er meer te halen is voor de partijen die door activistisch links als extreem-rechts worden gezien maar ze hebben ook veel meer dan ze zelf willen toegeven gedeelde belangen en sentimenten m.b.t. deze onderste lagen van de bevolking. Dan wordt een dergelijk volksoproer ook door revolutionair links als bedreiging gezien en zwart gemaakt.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 22:23

De grote frustratie van het in socialisme in wezen revolutionaire links (en dus niet de in wezen liberaal-democratische sociaal-democratische links) is dat dit oproerige volk dus niet onder haar vlag is verschenen en ook niet gevoelig lijkt om daartoe bewegen te worden. Ik voel me niet bezwaard. Dan wordt een dergelijk volksoproer ook door revolutionair links als bedreiging gezien en zwart gemaakt. Als er fascisten aan dit oproer meedoen dan moet je als je enige menselijkheid hebt echt beraden of je daar mee mee wilt doen. Wilders pakt Rutte echt aan in een debat en daar kan ik heimelijk van genieten. Maar je weet dat het fake is omdat die extreem rechtse veroordeelde altijd met Rutte mee stemt. Extreem rechts is het zogenaamd zat. Als deze gele hesjes het fascisme promoten dan vind ik het inderdaad een bedreiging. Gelukkig gaat het gaat om een sociale zaak en dan is extreem rechts en aanverwant geteisem altijd afwezig. Er vallen geen minderheden te haten en extreem rechts, alt right (en noem die jankerds maar op) komen nooit voor de arbeiders op (losers) dus ze hebben hier niets te zoeken, de inbreng van extreem rechts zal ook hier hinderlijk zijn.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 22:32

Excuus. Ik voel me niet gefrustreerd. ik ben links en ik sta achter een oproer tegen de uitbuiters. Maar als ik teruglees heb je wellicht een punt en ben ik te snel geweest. Ik kan mij voorstellen dat Klaver, Asscher, etc een politiek slaatje uit deze beweging wil slaan. In het kader van jouw commentaar, wat vind je van deze link https://www.krapuul.nl/blog/2731158/volgende-halte-omverwerping-van-het-systeem-giletsjaunes/

Luneau
Luneau6 dec. 2018 - 6:31

Je gaat niet ergens demonstreren, omdat je het met de halve agenda van de demonstratie eens bent, terwijl je pertinent tegen de andere helft van de agenda bent. Als de Nazi's een demonstratie hadden gehouden waarin ze zowel voor dierenrechten als voor het vergassen van joden demonstreerden, dan loop je ook niet mee alleen voor de dierenrechten.

henk-alexander
henk-alexander5 dec. 2018 - 16:43

Waarop de ‘gele hesjes beweging’ zich ideologisch baseert is niet makkelijk te duiden. Maar door ze al meteen als extreemrechts te framen is voorbarig. Want daarmee kan het maatschappelijke en persoonlijk ongenoegen wat deze beweging representeert als irrelevant afgedaan worden. Wanneer we dit maatschappelijk fenomeen van de ‘gele hesjes’ in een historische context willen duiden, hebben we alleen nog maar één ideologisch referentiepunt, t.w. het (neo)liberalisme. Alternatieve ideologieën zijn op de schroothoop van de geschiedenis gegooid. Met de desintegratie van het Sovjetsysteem begin jaren negentig van de vorige eeuw werd het einde van de geschiedenis geproclameerd. Tegelijk vierde men de triomf van het kapitalisme en de liberale democratie [vgl. Fukuyama]. Hiermee zou de wereld verlost worden van alle maatschappelijk conflicten en welvaart te wachten staan - alleen de oplossing van het verdelingsvraagstuk zou wat langer kunnen duren. Een oplossing van het verdelingsvraagstuk kan per definitie niet van het kapitalisme worden verwacht. En zeker niet nu het zich onder regie van multinationals en financierskapitaal als globaliseringsproces manifesteert. Gewone mensen kunnen geen invloed op dit proces uitoefenen en als ze het toch wagen worden ze tegen elkaar opgezet. De afbraak van nationaal georganiseerde sociale regelingen en het ondermijnen van internationale solidariteit kunnen ongehinderd door gezet worden. Dit raakt niet alleen de lage sociale klasse - die altijd al de klos was en nog is, maar nu ook de middenklasse. En juist deze laatstgenoemde begint zich te roeren omdat ze in toenemende mate wereldwijd de gevolgen van de kapitalistische crises ondervindt. Deze mensen die net zo hard moeten sappelen als die uit de lagere klasse. De vraag is of ze van grote linkse partijen zoals PvdA en GL steun kunnen verwachten nu ze al bij voorbaat als rechtsextremisten zijn geframed - divide et impera.

5 Reacties
Richard555
Richard5555 dec. 2018 - 18:12

Ook hier de wereld op zijn kop. Als je niet samen met andere groepen, migranten, niet autochtonen wil optrekken tegen het grootkapitaal heb je bij voorbaat verloren. Midden- en laag wit Nederland moet eens loskomen van hun vreemdelingenhaat. Pas dan krijg je invloed. Tot die tijd lachen ze zich in boardrooms de ballen uit de broek. Snap dat nou eens onderhand!!!!

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 22:38

De vraag is of ze van grote linkse partijen zoals PvdA en GL steun kunnen verwachten nu ze al bij voorbaat als rechtsextremisten zijn geframed – divide et impera. Je hele verhaal vond ik plausibel en deel ik. En dan ga je de laatste zin calimeroen.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 22:42

De blanke man wordt als extremist weggezet, boehoe. Je moet luisteren naar de blokkeer friezen, deze xenofobe extremisten eeehhhh bezorgde vaderlanders worden niet gehoord.

henk-alexander
henk-alexander6 dec. 2018 - 17:28

Dat een paar van die 'gele hesjes' zich op een nationalistische en rechtse wijze hebben uitgelaten of dat ze overwegend uit witten bestaat, betekent nog niet dat die hele beweging en het ongenoegen waarvoor ze staat, rechtsextremistisch is. De vraag is of het ongenoegen wat onder de mensen leeft kan worden overgebracht en één front gevormd kan worden. Zoals het er nu voor staat zal dat niet gebeuren gelet op het enorme wantrouwen dat nu opgeroepen is. Van polarisatie was vroeger ook al sprake toen stakingsbrekers werden ingezet en tijdens demonstraties relschoppers zich losmaakten om die zodoende in diskrediet te brengen.

Vittorio1955
Vittorio19557 dec. 2018 - 14:06

De gilet-jaunes in Frankrijk zijn zeker niet allemaal rechts. Hier in Nederland weet ik het niet. Jan Dijkgraaf lijkt me niet echt een socialist die opkomt voor de rechten van de werkende klasse. Iets wat je van een linkse sociale beweging wel zou verwachten. De PvdA heeft in dit verband zijn/haar traditionele electoraat al decennia genegeerd, in de kou laten staan en een trap nagegeven. Of je deze oude ressentimenten terugziet in deelname aan de gele hesjes weet ik nog niet. Je kunt als arbeider ook naar de SP gaan, je hoeft niet per se alleen naar de PVV of FvD te gaan om je protest tegen de medewerking van de Partij van de Arbeid(?) aan het liberale VVD-beleid te laten merken. Links is in Nederland trouwens nooit erg sterk geweest. Nederland is en blijft een conservatief-liberale moralistische regenten-republiek.

W-74
W-745 dec. 2018 - 16:34

Achja Dijkgraaf, FvD en PVV worden weer eens belicht. Zou de vraag inzake de maatschappelijke onvrede niet moeten zijn waar blijft links? Wat gaat links doen? Dijkgraaf er met de lagere- en middeninkomens vandoor laten gaan of zich eens dubbel inspannen om dat niet te laten gebeuren? Nederland zal met de energietransitie grotere passen moeten nemen om toch de streefcijfers te halen. De makkelijkste weg om die doelen te bereiken en te bekostigen is om de grootste groep voor die kosten op te laten draaien, nl de lagere- en middeninkomens. Hetzelfde geldt ook tav immigratie. Nederland verjongt zich niet/nauwelijks en er dreigt een demografische ramp als we niet extra mensen naar binnen halen. Maar die mensen geraken bijna allemaal in de bijstand, dat moet betaald worden. Met een beetje pech komen die mensen er niet meer uit en zal de maatschappij de hoop moeten vestigen op de tweede generatie. Maar die moet eerst naar school en naar het HBO of Uni. Dus die tweede generatie kost de eerste 20 jaar ook alleen maar geld voordat ze eens geld gaan verdienen. Al met al ben je voor een immigrant die nu binnen komt en zijn kinderen de komende 35 a 40 jaar alleen maar aan het betalen. Die kosten voor de “oplossing” voor de vergrijzing komen dus nog eens bovenop die van de vergrijzing zelf. Drie keer raden wie dat allemaal moet betalen: de groep lagere- en middeninkomens. Dezelfde groep waarvan links al jaren geleden de handen vanaf heeft getrokken en over heeft gelaten aan the likes van Dijkgraaf cs omdat de zorgen die zij uitten links niet aanstonden. Omdat links de racistische toon waarmee dat uiten gepaard gaat belangrijker vindt dan de maatschappelijke en economische onvrede die achter dat toontje schuil gaat.

7 Reacties
Richard555
Richard5555 dec. 2018 - 18:08

Nee terecht dat links dat fascistische en racistische toontje niet pikt. Links is er niet alleen voor de roomwitte jan met de pet. Zolang je dat niet begrijpt heb je bij links niks te zoeken

W-74
W-745 dec. 2018 - 19:49

“Links is er niet alleen voor de roomwitte jan met de pet. “ Dat is wel evident ja, zoals ik al duidelijk maakte. Uw verklaring schijnt ook geen nieuw licht op deze zaak. Links is er überhaupt niet meer voor jan met de pet, roomblank of lichtgetint. Uw afwijzing is echter wel exemplarisch voor een soort superioriteit onder een deel van de restanten van links. Niet zozeer foute ideeen worden afgewezen, u wijst gewoon hele sociaal-maatschappelijke groepen af en negeert hun zorgen. Dat is dus geen oplossing maar een onderdeel van het probleem. Tevens ontgaat mij waarin u zichzelf zou onderscheiden van een Wilders of een Baudet: zelfde praatjes, andere doelgroep.

Sonic2
Sonic25 dec. 2018 - 19:49

Ik zou wel eens willen weten wat PVV en FvD voor oplossingen hebben. En dan echte oplossingen. Die door berekend zijn. Ik zou wel eens willen weten met wie PVV en FvD willen samenwerken. En ik zou wel eens willen weten of ze nu voor links kiezen economisch of rechts. Want allebei lukt niet of je moet het tekort om hoog stuwen. In Amerika loopt het zo erg uit de hand dat Trump zelfs als machtigste man ter wereld nog oppositie zit te voeren tegen Obama en Clinton. Gaan we dat ook krijgen als Wilders of Baudet premier zijn? Dat ze dan nog oppositie voeren. Ik zou ook wel eens willen weten hoe FvD en PVV de grote armoede problematiek in Nederland gaan aanpakken. En hoe ze dat gaan financieren. Hoe gaan ze links overbodig maken? Ik lees altijd maar verwijten over links uit die hoek, maar ik zie behalve kritiek en veel gescheld niets van een eigen oplossing. En al helemaal niets door berekend of in rapporten beschreven. Dus laat FvD en PVV eerst hun coalitie voorkeur eens kenbaar maken. Laat ze eerst eens eerlijk zeggen hoe hun programma's financieel gezien moeten worden. Hoe ze een Nexit willen Hoe ze uit het klimaat akkoord willen. Hoe ze uit Schengen willen. Hoe ze referenda willen. In een coalitie land. Tot die tijd moet al die rechtse radicale schreeuwers gewoon eens hun hautaine en arrogante waffel houden. Altijd een zeer grote mond over andere partijen, maar zelf nog geen begin van een echt alternatief. Laat PVV en FvD vooral eens flink dimmen. Eerst maar eens wat neer zetten en iets presteren. Eerst eens uberhaupt met een door berekening komen. Met een echt verkiezingsprogramma. Met een uitvoerbare Nexit of uitvoerbaar alternatief voor klimaatakkoord. En tot die tijd eens dimmen en NEDERIGHEID tonen. Baudet en Wilders voorop en u er achterna. Als centrum rechts/ radicaal rechts zo'n hekel aan links heeft. Maak ze dan eens overbodig. Dat lukt ze ook al tientallen jaren niet. Misschien eens van de sociale zekerheid en zorg afblijven en misschien eens stoppen met die doorgeslagen marktwerking. En misschien eens met een normaal immigratie verhaal komen. Waar je niet meteen een landverrader bent als je niet 100% mee gaat met die stomende retoriek van agressief rechts. VVD/ CDA/ PVV zijn de drie grootste partijen en verwijten de nr. 5 tot en met 7 dat er van alles fout gaat. Dat is ergens zeer krom. U verhaal moet dus volledig omgekeerd worden. En links heeft nog enigszins recht tot praten, want die hebben vooral in de jaren 50,60 70 en sporadisch daarna nog wat neergezet. Radicaal rechts heeft nog HELEMAAL niets gepresteerd. En nu al praatjes voor tien. Wat een volk.

Sonic2
Sonic25 dec. 2018 - 22:42

@ W-74 Wie is er dan nog wel voor Jan met de Pet? Of vindt u dat dit kabinet er is voor Jan met de Pet? Of behoort u tot de aanhang van die nationalistische clowns? Ik vrees heel erg van wel. Als ik uw weinig verheffende betogen moet door lezen. Ik denk dat links sowieso wat meer doet voor de normale Nederlander als je het vergelijkt met dit kabinet. Ik ben benieuwd of uw in Baudet en Wilders wel de mensen ziet die het voor de normale Nederlander opnemen. Dat waag ik toch ernstig te betwijfelen.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 22:59

Achja Dijkgraaf, FvD en PVV worden weer eens belicht. Zou de vraag inzake de maatschappelijke onvrede niet moeten zijn waar blijft links? Wat maakt jou dat nou uit. Net of jij een sociale oplossing wenst. Wanneer heeft links het voor het zeggen? Je hele redenatie is gezwets. Je stelt links verantwoordelijk voor je rechtse vriendjes politiek maar dat mogen we natuurlijk niet belichten. Vraag eens aan je rechtse vriendjes waarom Shell geen belasting betaalt, vraag eens aan jouw marktgerelateerde ridders waarom ze het grootkapitaal bevorderen ten koste van de door jou zo geliefde middeninkomens tot dat ze niet meer bestaat. vraag eens waarom het begrotingstekort is opgelopen met jouw vriendjes achter de knoppen. In welke zakken is het geld van onze algemene voorzieningen gebleven. Rechtse onverantwoorde potverterende oplichtende nepotisten. Ik weet je antwoord al, het geld is weg door immigratie en de uitkeringen. Wellicht hebben misdadiger Fred Teeven en opa Opstelten je bonnetje nog.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 23:04

Sonic Ik las jouw commentaar pas net. Ik wilde dat ik dat had geschreven.

Daan Daan
Daan Daan7 dec. 2018 - 12:16

@Sonic 'Nederigheid tonen' 'hautaine arrogante waffel houden' Flink dimmen en eerst wat presteren voor je recht van spreken hebt? Het huidige debat over het immigratie pact toont in mijn optiek aan dat de huidige coalitie en gevestigd links geen enkele valide argumenten aanbrengen tegen de door, in dit geval, Baudet ingebrachte bezwaren. Een alternatief wordt genoemd en degelijk beargumenteerd. Maar al zou dit niet zo zijn, als er geen alternatief aangedragen wordt of naar jouw mening onvoldoende onderbouwd zijn, is dat een totaal invalide argument om dan te stellen dat het huidige beleid en het huidige alternatief wel de juiste zou zijn. Alsmede dat je door de huidige coalitie aangedragen beleid zou kunnen goedpraten door hetgeen ze in het verleden hebben gepresteerd, aangezien dat kennelijk een voorwaarde is voor je iets mag vinden. Ook in je andere post zie ik dat het niet veel verder gaat dan 'oerdom' 'achterlijk' 'leugens' 'sprookjes'. Wellicht dat het niet om de toon zou moeten gaan maar de inhoud van de discussie waarbij dergelijk populistische termen totaal geen bijdrage leveren.

Richard555
Richard5555 dec. 2018 - 16:02

Zolang dit soort gele hesjes op de verkeerde partijen blijven stemmen (VVD, PVV EN FvD) kan het mij geen zier schelen dat hun sociale omstandigheden steeds slechter worden. Boontje komt om zijn loontje. Ze kunnen wat mij betreft er niet genoeg chagrijn van krijgen. Dit zijn de haters van hen die altijd juist voor dit soort volk zijn opgekomen. Stank voor dank. Zolang Dombo zich zo gedraagt krijgt hij zijn verdiende loon. Laat de elite dit volk maar uitknijpen totdat ze door hebben dat andere partijen ook aan hun welvaart denken. Maar door zich te laten leiden door racisme en fascisme kunnen ze wat mij betreft niet hard genoeg geraakt worden door het neoliberalisme. De wal zal ooit het schip keren en pas dan wil ik me weer eens verdiepen in de wensen van dit volk. Tot die tijd zal het mij wordt zijn en zal ik geen enkele sympathie voor hun dagelijkse noden hebben.

7 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus5 dec. 2018 - 17:57

Heb je je wel eens afgevraagd waarom die In jouw ogen op de verkeerde partijen stemmen? Zelf zul je er op de een of andere manier geen last van hebben,,anders kon het je wel degelijk iets schelen.

W-74
W-745 dec. 2018 - 18:14

“Zolang dit soort gele hesjes op de verkeerde partijen blijven stemmen (VVD, PVV EN FvD) kan het mij geen zier schelen dat hun sociale omstandigheden steeds slechter worden. “ Hebben ze stem alternatieven dan? Worden hun zorgen dan door links opgepikt?

Sonic2
Sonic25 dec. 2018 - 20:03

@ Richard Hulde. Dat oerdomme volk verdient niet beter. Als ik iemand ellende gun is het de PVV en FvD aanhanger wel. Die stemmen dermate achterlijk dat zij als eerste de ellende van hun achterlijke stemgedrag mogen ervaren. @ Nico de Mus & W-74 Als Doutzen Kroes morgen bloot mijn kamer binnen komt is dat toch ook niet een aanmoediging om vreemd te gaan? Het is dus net als W-74 een bagger argument. Natuurlijk zijn er zorgen en zijn er problemen. Maar moet je dan maar op die bekrompene bijna racisten van de PVV of FvD stemmen. Of moet je het dan maar goed praten. Koppel het los van PVV en FvD en vervang dat door DENK en Bij1 en u was het samen met W-74 met mij eens. Je racistisch benaderd voelen is niet meteen een aanbeveling om Simons of Kuzu te stemmen. Omdat vooral de laatste een opruier is. In de jaren 20/30 waren er in Duitsland ook problemen, maar dat is geen vrijbrief om een complete psychopaat en massamoordenaar te steunen. Of wel soms? Ik vind het zo' n gevaarlijke redenatie. En natuurlijk zijn er alternatieven. Je kunt als je van Dieren houdt ook naar de partij voor de Dieren. Je kunt als je boven de 50 bent ook naar 50 Plus. Als je een sociaal hart hebt kun je ook naar de SP. Die zijn ook niet altijd even aardig voor immigranten. En je kunt altijd naar VVD of CDA toe. En je kunt ook gewoon helemaal niet stemmen. Of op een rechtse CDA'er of VVD'er stemmen. Omtzigt ofzo. Dus dat er geen alternatief is dat is sowieso onzin. En al helemaal niet als je in 2017 ook nog VNL, Geenpeil kon stemmen. En zelfs Nieuwe Wegen. Natuurlijk zijn er alternatieven als immigratie criticus. Onzin dat je dan maar gedwongen bent om PVV en FvD te stemmen. Een bewuste keuze dus. Overigens zijn het in Nederland geen president verkiezingen. Baudet ging gisteren enorm tekeer tegen het partij kartel en tegen van Toorenburg. Als hij wat wilt veranderen dan is hij gewoon compleet afhankelijk van VVD en CDA. Als je het over kartel hebt. Dat zijn de ECHTE kartel partijen. Nederland is coalitie land, waarbij er niet echte outsiders zijn. Dus leuk dat Wilders en Baudet acteren dat ze een heel ander wereldbeeld hebben. De marges in de politiek zijn smal. Dus al die leugens en beloftes liggen sowieso na 1 dag in de prullenmand. Bij een formatie. Onvoorstelbaar dat Baudet en Wilders daarmee elke keer weg komen.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 23:20

Richerd 555 Ik snap het maar ik ben het niet eens. Deze mensen zijn bang, deze mensen zijn slachtoffer van hetzelfde mechanisme dat iedereen but the filthy view opvreet. Zij zijn ook slachtoffer, zij net zoals ieder andere arbeider. zij profiteert ook niet van de fantastische draaiende economie (zij zijn geen aandeelhouders) . Mensen die angstig zijn trappen naar beneden en daar komen de demagogen zoals Wilders, Bosman etc ten tonele. Deze mensen zijn misleid en dromen van een rein en blank Nederland want dan doen ze er nog toe. Het kapitalisme heeft ze murw gehengst. Zij zijn zoals een ieder slachtoffer van het systeem. . Vergeef ze vader ze weten niet beter.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 23:27

Sonic Inderdaad. Maar je gaat uit van redelijkheid, je vindt daarom dat deze mensen beter zouden moeten weten dan op een wannabe hitler te stemmen. Maar deze mensen zijn arm en / of bang en dat is een slechte raadgever. Als er een redelijke, sociale koers vaart waardoor deze (alle) mensen een beter bestaan krijgen dan is het xenofobe gedrag over.

Richard555
Richard5556 dec. 2018 - 17:45

Paul geeft niks we zijn het meestal samen wel eens. Maar ik heb dit soort volk maar opgegeven. Ze doen mij denken aan hun ouders of grootouders. Mijn vader was indertijd nogal actief in sociale achterstandswijken, je weet wel verheffen van arbeidersvolk. De energie die die man daar in gestoken heeft compleet met het uit de grond stampen van een voetbalclub etc. Maar deze mensen wilden geen verheffing. Het enige wat ze interesseerde was welk voordeel zit er voor mij aan. De rest kon stikken. Nu een of twee generaties verder is dat nog steeds zo. Onder deze groep vind je de meest agressieve racisten en fascisten. Daar ben ik wel klaar mee. Mijn vader had meer geduld dan ik. Maar dit volk verandert niet. Ook niet over 50 of 100 jaar!!!. Maar goed dat jij er nog in gelooft en ik hoop dat je het voor elkaar krijgt. Ik zelf denk dat de zaak eerst voor hen nog veel.zwaarder moet worden als gevolg van de politiek van de partijen waar zij op stemmen. Misschien zien ze dan wie wel hun vrienden zijn. Nu zien ze juist die als de grote vijand.

Vittorio1955
Vittorio19557 dec. 2018 - 19:55

Een stukje dat goed de denkwijze van elitair liberaal laat zien. Weinig begrip voor het gewone volk.

Auslander
Auslander5 dec. 2018 - 15:35

Inhoudelijk een sterke politieke bijdrage van de heer Hvd Horst. “Zo kaapt uiterst rechts de beweging in Nederland” Toch politiek zie ik het anders: Alsof er behalve extreemrechts nog een andere politiek is die zo’n beweging eigen kan/wil maken. De linkse (ook rechtse) politiek heeft afgeleerd om buiten wat “normaal” is in Nederland een andere vorm van politieke strijd te kiezen die ook de burgers aanspreekt. De SP was de enige partij die op actie, burgerbeweging en vooral op lokaal leunde. Met haar parlementaire ambities heeft SP dat soort strijd bij grof afval gezet. Dat is ook het belangrijkste reden dat populisten, nationalisten en neofascisten de ontevreden burgers achter zich konden krijgen en behouden. Ook het schuiven van politieke accent naar identiteitspolitiek komt door het ontbreken van links signatuur in (en) burgerbeweging en de rechtse overheersing. Kortom, de extreemrechts is de lange arme van rechts Nederland om het ontstane burgerlijke ontevredenheid in plaats van naar het beleid naar bijzaken te kanaliseren, wat PvdA al generaties lang deed! En links staat ernaast en kijkt afzijdig. Dus de “uiterst rechts” kaapt niks, ze zijn de enigen die aanspraak maken op deze rol.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 23:30

Er is nog , wellicht te weinig, echt wel, revolte bij links.

Martinel
Martinel5 dec. 2018 - 15:31

Wat voor een land is dit geworden. Die gele hesjes in Frankrijk hebben niets te maken met rechts of links. Maar alles met antisociaal beleid door de regering Macron, dat mannetje, dat net als Rutte voornemens is alle rechten aan Multinationals te faciliteren en de burgers met de lasten te verzwaren. Precies wat hier al jaren gaande is en waar mensen genoeg van hebben. Alles wordt in sneltrein vaart afgebroken. Wetten worden nauwelijks meer getoetst (zie de sleepwet het non product van Ollengren), zie het niveau van Tweede Kamerleden, die als stemvee van hun partij worden verondersteld mee te stemmen met het coalitieakkoord, wat te pas en te onpas in debatten wordt aangevoerd. Een hoofdelijke stemming? De uitslag staat al vast. En mocht iemand binnen de partij een andere mening hebben dan word je uitgemaakt als dissident en af geserveerd. De zorg, het OV, het onderwijs, woningbeleid, energie, post, nou ik weet het eigenlijk niet meer, maar alles wat ooit publiek was is naar de verdoemenis. En wordt steeds duurder en duurst. Als je mee wil helpen aan het milieu en je koopt een fles navulzeep in plastic waar je niet aan mee wil doen, dan denk je aan gewone zeep die weer vol zit met palmolie, zelfde met margarine. Er is werkelijk geen alternatief. Rechts of links, het interesseert me niet, want ook hier wordt weer die scheidslijn aangebracht. Het gaat om het asociale beleid. Zoals overal wordt de tweedeling door groepen tegenover elkaar te zetten door de media steeds opnieuw als argument gebruikt om het volk slaafs te houden. Bijna 9 jaar Rutte werpt zijn vruchten af. Wat al eerder begon met de privatiseringen her en der is nu op elk gebied afgewenteld op de bevolking. Alle denkbare kosten die bedrijven maken worden geïnd via slinkse wijze op de burger. Klanten worden uitgebuit. Nergens kan je meer met klachten terecht. Ofwel je krijgt een of andere robot aan de lijn, ofwel je bent niet goed wijs en wordt doorverwezen, waarna het zelfde riedeltje klinkt. Iedere dag weer een nieuw fenomeen. Je leest niet anders meer. Fraude daar, fraude hier. Geen toezicht, onbekwame, ontmantelde handhavers. Vrijwilligers die steeds meer taken moeten overnemen en niet worden betaald. Want goedkoper, goedkoopst. Participeren moet je! Gezond eten moet je! (maar we maken het wel ff lekker duurder). Woningen naar de markt. Kopen zul je.....zoals ons Rutte ooit zei. Auto's kopen om de economie te laten rollen. Groei, groei, groei en alles wat groeit en bloeit moet worden geëlimineerd. Nee Rutte en co heeft ons mensen geen goed gedaan. En het wordt erger, ergerst. (sorry). Het lijstje met al die geluk cijfers en beste land dit en dat en nog meer van die waanideeën

2 Reacties
Martinel
Martinel5 dec. 2018 - 15:43

helaas werd mijn reactie al geplaatst zonder dat die af was, komt door mijzelf. Nog even... Ik ben dus voor de gele hesjes, hun standpunten, in Frankrijk iig hebben nauwelijks iets te maken met rechts of links, maar alles met asociaal beleid. Dat rijken rijker maakt en de burger slaafs moet volgen en niet moet zeiken. Anders (en dit is uiteraard een ander onderwerp, maar verwant met deze demonstratie) worden jouw data uitgewisseld met buitenlandse diensten zonder toezicht. Het volk moet slaafs deze afbraakpolitici volgen. De Tweede Kamer is een farce geworden. Zag tijdens het debat Klaver continu gapen om maar een voorbeeld te geven. Voor de goede orde ik ben linkser dan links en heb geen enkele affiniteit met weer in Nederland afdoen van de beweegredenen van de gele hesjes in links of rechts. Dit is een maatschappelijk probleem. Een probleem dat vele mensen aangaat.

Auslander
Auslander6 dec. 2018 - 10:08

@ Martinel Over waar “het om gaat” hebt u volledig gelijk en dat ook deze “hebben niets te maken met rechts of links”. Ik kan ook niet bedenken wat links of rechts is in het hongerlijden of in het lux leven! Ook het aankondigen van de ontstane enorme kloof geen politieke identiteit aangaat. Hiervoor een beweging tot stand brengen die zich enkel beperkt tot het aankondigen van wat u hier opschrijft met een actie/protest sausje er bovenop, zonder het voordragen van oplossing, een oplossing die verder gaat dan politieke afbouw, deze zou in het beste geval getuigen van naïviteit en populisme. En de naïviteit en populisme zijn uiterst effectief gebleken verdovingsmiddelen die heersende politiek en beleid altijd verwelkom heten. U lijkt ook zo’n naïeveling te zijn.

Xanadu
Xanadu5 dec. 2018 - 14:50

"Uiterst rechts kaapt de beweging nog voor zij goed en wel op gang is gekomen" Dat doet extreem rechts altijd. Extreem rechts heeft de steun van het volk nodig, en die krijg je alleen maar als je solidair met het volk bent. Dat deden de nazi's al voor WO2. En zo doen ze het nog steeds. Wilders die roept wel dat hij rechts is, maar het is vaker gezegd, Wilders is linkser dan de SP. En we kunnen nog meer ellende verwachten, want we gaan welvaart inleveren als we het klimaat willen redden, als we de diepe ellende van de derde wereld willen aanpakken, als we willen zorgen dat de derde wereld niet het klimaat gaat verpesten dat wij zo moeizaam redden. En als klap op de vuurpijl, de vergrijzing. Die gaat heel veel geld kosten. In 2040 is een derde deel van de bevolking boven de 65. Dus extreem rechts gaat daarvan profiteren, maak je borst maar nat.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman5 dec. 2018 - 15:52

[Wilders die roept wel dat hij rechts is, maar het is vaker gezegd, Wilders is linkser dan de SP.] Het is vaker gezegd maar dat maakt het niet minder dom.

Sonic2
Sonic25 dec. 2018 - 20:19

De PVV is economisch helemaal niet links. Tussen 2010 en 2012 verlaagde de PVV de bijstand. Ze verkochten sociale huurwoningen. PGB's werden gekort. Het is dus onwaar dat de PVV economisch links zou zijn. De reden dat de PVV eigenlijk de stekker er uit trok in April 2012 was omdat de SP virtueel flink wat zetels van de PVV begon af te pakken, omdat toen zelfs de PVV aanhanger er achter kwam dat Wilders een neo liberaal was. Wilders is niet links. Baudet al helemaal niet. En Trump ook echt niet. Het is allemaal nog meer neoliberalisme gecombineerd met racisme. En in die laatste zin heb je gelijk. Nationalistisch rechts zal gaan profiteren. Vroeg of laat. Ik ga niet eens strategisch meer stemmen om die twee monsters uit het Torentje te houden. Binnen 5 of 10 jaar is of de PVV de grootste of de FvD. Niets meer aan te doen vrees ik. Daarna zal het demasqué wel volgen overigens. PVV en FvD liegen zich natuurlijk het pluche op. Op een manier die VVD/ PvdA en D66 nog in de schaduw zet. De oerdomme PVV/ FvD kiezers zullen er dan snel achter komen dat de grenzen helemaal niet dicht gaan. Dat er geen Nexit komt. En zeker geen referendum. En dat het niet EN/EN is maar meer een kwestie van keuzes maken is. Je ziet daar ook al een voorproefje van in Amerika. Populisten zijn altijd onrustig en uiterst onzeker als ze op het pluche komen. Dat komt omdat hun kiezers altijd al erg anti politiek zijn en dat die zomaar geen zin meer hebben om te stemmen en dus thuis blijven. Nu heeft Trump ook dat Rusland onderzoek. Maar zijn gedrag is zeer goed te vergelijken met Wilders in Rutte 1. Als ze eenmaal regeringsverantwoordelijkheid dragen is het altijd onzekerheid troef en weten ze zich absoluut geen raad met de macht of invloed. Dan moeten ze natuurlijk al hun leugens/sprookjes in uitvoer brengen en natuurlijk lukt dat niet. Omdat hun voorstellen onrealistisch en onhaalbaar zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 dec. 2018 - 20:40

De enige linkse daad van PVV was dat ze zich hard gingen maken voor het pensioen. Dat pensioenstandpunt werd weggegeven op weg naar de eerste onderhandeling voor het gedoogkabinet. Wat bedoel jij met links?

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 23:38

Xanadu Wat een gelul. . krijg je alleen maar als je solidair met het volk bent. Met solidariteit heeft het niets te maken. Een arm volk dat daardoor misleid werd en de rest van jouw genoemde solidariteit was gestoeld op geweld en angst en repressie. (Ook autoritaire regimes die zich links noemen gebruiken die methoden.) Wilders die roept wel dat hij rechts is, maar het is vaker gezegd, Wilders is linkser dan de SP. Ja en Hitler is ook links volgens Bosma. Waar baseer je deze onzin op? Dus extreem rechts gaat daarvan profiteren, maak je borst maar nat. Als dat gebeurt dan zien we racisme, haat maar met name oorlog als dagelijks tafereel. Wil je dat extreem rechts gaat profiteren van jouw doomscenario, vind je het logisch dat dit gebeurt? Waarom schrijf je dit?

Bouwman2
Bouwman25 dec. 2018 - 14:47

De verhoging van de accijns op fossiele brandstof van president Macron had tot doel de opwarming van de aarde te beperken. Als dat niet beurt dan zijn de rapen zuur. De hele gele vesten poppenkast begon met verzet tegen deze milieumaatregel. De gele vesten scharen zich ten strijde met aan hun zijde Trump, die zichzelf en anderen wijsmaakt dat er met het klimaat niets aan het veranderen is. Het is dus verklaarbaar dat de gele vesten nu ontkennen dat hun actie, hun plundering en brandschatten te maken zou hebben met prijsverhoging. We moeten hun furie dus elders zoeken, namelijk bij een opvatting een idee, een fantasie. Je ontkomt nauwelijks aan de indruk dat de rede de eeuwige strijd met de fantasie wel eens niet op het erepodium belandt. De mensheid maakt vlot kans het loodje te leggen niet zoals Max Dendermonde beweerde aan vlijt, maar aan een overmaat aan fantasie, aan vrees en arrogantie. Dat is een slecht bericht, en nu het schrale nieuws: als we toch met z'n allen mochten gaan, gaat Baudet voorop. Met klavecimbel en al.

ona2
ona25 dec. 2018 - 13:55

"We hebben daarom ook gekozen voor vijftien miljoen mensen als ons strijdlied: veel mensen verlangen terug naar die tijd toen dat lied een hit was (1996, red.) Toen het bestuur er nog voor de burger was en niet andersom." In de tijd dat het landsbestuur Paars was. Kok I om precies te zijn. Dacht dat dat deel van het politiek spectrum daar juist niet zo verzot op is.

Joep van den Bosch
Joep van den Bosch5 dec. 2018 - 13:20

Alleen al het zg. lijflied "15 miljoen mensen" zegt natuurlijk iets van de bedoelingen. Op dit moment zijn het er 17 miljoen mensen in Nederland. Verschil 2 miljoen. 3 keer raden wie dat zijn en wat er met dat verschil moet gebeuren. En heeft u ook gezien met welke vlag er gezwaaid werd, tijdens de gele hesjes betoging. Mevr. Marijnissen had alle begrip voor de demonstranten, als ik haar was, zou ik er uit de buurt blijven.

Frank1234
Frank12345 dec. 2018 - 12:55

Een betere titel was misschien geweest: Wilders en Baudet brengen op schofferende wijze de boodschap van de gele hesjes. Ik denk niet dat Wilders en Baudet bestaansrecht zouden hebben indien zij niet de mening van een deel van de bevolking zouden vertolken. De manier waarop zij deze problemen aankaarten kan men afkeuren, echter dat deze problemen niet fictief zijn, is inmiddels toch wel duidelijk.

Sonic2
Sonic25 dec. 2018 - 12:00

Daar kan je inderdaad op wachten. Je ziet het ook al op sites gebeuren. Daar dringt radicaal rechts zich ook altijd en overal op. Ook op linkse sites. Hetzelfde met demonstraties. Dat wordt ook altijd gekaapt door hetzelfde uiterst rechtse volk. Het was in Rutte 1 niet anders. Alles wat Jan Dijkgraaf doet eindigt in een groot drama. Geenpeil was een flater van ongekende orde. Bart Nijman en Jan Dijkgraaf praten er niet meer over, maar wat was Geenpeil( en ook VNL trouwens) een enorme afgang. https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10314999/geenpeil-wordt-groter-dan-de-pvda 10 zetels haha. Ik kan me voorstellen dat de SP helemaal ziek wordt van partijen als GL, PVV, PvDA en FvD. Al decennia heeft de SP electoraal last van de PvDA. Die de Derde Weg heeft gekozen. Nu is het Klaver. Die Nederland gaat opzadelen met een duur energie transitie. En dan zijn er ook nog "socialisten" die denken dat ras bedriegers en leugenaars als Baudet en Wilders wat voor hun gaan betekenen. Baudet heeft nog nooit een sociale huurwoning van binnen gezien en is extreem elitair. Wilders komt uit de VVD. Heeft nooit wat voor mensen gedaan die het echt moeilijk hadden. Hij heeft sociale huurwoningen in de verkoop gedaan. De gele hesjes demonstraties omvatten overigens maar een paar honderd demonstranten. Het stelt niet zoveel voor. De demonstranten en reaguurders denken vaak dat ze met hun ongekende gedram voor heel Nederland spreken. Dat doen ze niet.

Poezenmens
Poezenmens5 dec. 2018 - 11:36

Wat opvalt aan de foto van Dijkgraaf: “Hij mag er uit zien als een idioot en praten als een idioot, maar laat dat je niet foppen - hij is echt een idioot.” Groucho Marx

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 11:30

Ik heb begrip en respect voor de opstand der armen in Frankrijk. Maar als bijvoorbeeld Roos, Bidet en in dit geval Dijkgraaf dit tot hun strijd gaan maken dan kunnen de gele hesjes thuis blijven liggen en kunnen de bruinehemden weer uit de mottenballen worden gehaald. Laat de opstand waar rede genoeg voor is niet kapen door dit extreem rechtse gif.

Peter van Veen2
Peter van Veen25 dec. 2018 - 11:26

Het is gewoon een gegeven dat een ruimhartige verzorgingsstaat niet samen gaat met open grenzen. Door een verandering van bevolkingsopbouw, met minder schouders die de lasten moeten dragen, en meer handen die opgehouden worden gaat dat nu gevoeld worden. En dat heeft eigenlijk weinig te maken met immigratie en veel meer met vergrijzing, echter dat eerste is iets waar wat aan te doen valt, het tweede niet. De mensen die nu demonstreren staan daar voor instandhouding van de verzorgingsstaat. Dat kun je best proberen te framen als (extreem) rechts, maar het is gewoon niet waar. Als je echt rechts bent (kleine overheid, eigen verantwoordelijkheid) zie je die hele verzorgingsstaat liever vandaag dan morgen in elkaar donderen. Is het met de immigratie ook gelijk afgelopen.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 13:24

Het is gewoon een gegeven dat een ruimhartige verzorgingsstaat niet samen gaat met open grenzen. Dus de zogenaamde open grenzen zijn verantwoordelijk voor de afbrokkeling van de verzorgingsstaat? Volgens mij geef je in de laatste alinea een beter antwoord op het slopen van de verzorgingsstaat. "Als je echt rechts bent (kleine overheid, eigen verantwoordelijkheid) zie je die hele verzorgingsstaat liever vandaag dan morgen in elkaar donderen. " Wat ze dus ook doen

Peter van Veen2
Peter van Veen25 dec. 2018 - 13:55

@Paul250371 Even een paar feiten: De bevolkingsgroei van 2012 tot 2017 bedroeg per saldo 350.000, het migratiesaldo 385.000. Onze bevolking groeit dus alleen nog door migratie. Hoe zou de (sociale) woningmarkt eruit zien zonder deze bevolkingsgroei? In dezelfde periode heeft de overheid haar inkomsten met ruim 60 miljard euro verhoogd, dus van een kleinere overheid is absoluut geen sprake, integendeel. Dus als u een afbrokkeling van de verzorgingsstaat ervaart dan gaat al dat geld blijkbaar ergens anders naartoe.

msj_meijerink
msj_meijerink5 dec. 2018 - 11:23

Heel juist Han, bij dit soort potentieel gewelddadige uitingen is Far-right nooit ver weg!

1 Reactie
pidel
pidel5 dec. 2018 - 12:14

Lees heel rustig met open vizier het betoog van Peter van Veen,het enige wat je kan zeggen is ,maar ik wil het graag delen.

Bouwman2
Bouwman25 dec. 2018 - 11:13

De boodschap is: we pikken het niet meer. Frankrijk is een land met duidelijk feodale overblijfselen. De ongelijkheid is er groter. Dat zie je al op de opleidingsinstituten. Dat zie je zelfs al in België, rangen en standen. .Een overigens voortreffelijke mevrouw als Mia Doornaert krijgt vaak de toevoeging "barones" toegedicht. Hier in Nederland is de laatste freule al lang geleden vertrokken. De reden is dat Frankrijk en niet te vergeten Italië te maken hebben met katholieke wortels. Hier in Nederland zijn we meer van de calvinistische overtuiging. En de grondtoon van lutheranisme en calvinisme is verhef je niet, want wie dat toch doet .... Hier is al eens een soort democratiserende opstand uitgevochten. In Frankrijk ook, maar de overwinning is niet uitgeroepen, de status quo nog niet bereikt Hier heb je ook van die demonstraties zijn van gele vestjes, er zijn demagogen en volksmenners met en zonder strik. Maar vrijwel niemand komt er op af. Daarom is Nederland een top land als het de geluksfactor betreft. En Frankrijk, wel die Franse burgers komen op den duur ook wel bovenaan te staan. Doe gewoon als le bon roi Renë: geef ze elke zondag gebraden kip en een glas wijn van achter het huis. De Belgische koning heet eigenlijk Van Saksen Coburg, maar noemt zich nu Van België in drie talen. Dat is slim gevonden en Macron is al net zo verstandig. Als het niet kan zoals je wilt dan wil je maar zoal het kan. Even vertalen in het Frans en je hebt het perfecte onderschrift bij de fiere Nederlandse leeuw.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*5 dec. 2018 - 10:53

Goedendag. Ik ben niet 100% zeker maar een mevrouw die vorig weekend wel gezien was, op tv, bij het 8 uur Journaal, in een geel hesje inderdaad leek heel erg op iemand die ik eerder op tv al heb gezien, namelijk bij een Pegida demonstratie. Er zijn wel natuurlijk ook allerlei maatschappelijke problemen hier (waar niet?) maar in vergelijking met de VS, het VK, Frankrijk enz., leven alle 17 miljoen Nederlanders (over het algemeen) nog altijd in een paradijs, anno 2018. ***Count our blessings!***, zal ik zeggen. Iedereen die ontevreden is, kan in 2019 jullie stemmen gewoon laten horen bij de a.s. Provinciale Staten verkiezingen en de a.s. Europees Parlement verkiezingen. Met een nog altijd groeiende economie in Nederland, op dit moment, (bijna) iedereen die kan en wil werken kan (bijna altijd) iets vinden, neem ik aan. Met andere woorden, verandert de wereld maar begint eerst bij uzelf. Wat betreft Geert Wilders (en de hele PVV), Thierry Baudet (en het hele zogenaamde Fvd), Wierd Duk, Jan Dijkgraaf, The Post Online, Geenstijl enz., het is in eerste instantie toch hun *vak* om (dag in dag uit) zo veel en zo vaak mogelijk onrust en chaos te creëren in de hele Nederlandse samenleving. Pas op dus!. Een fijne dag verder.

Dausenberg
Dausenberg5 dec. 2018 - 10:20

De tegenstelling links-rechts wordt meer en meer vervangen door conservatief-progressief. Progressieven hebben er geen probleem mee dat hun leefomgeving in rap tempo verandert en hebben er geen probleem mee een stuk welvaart in te leveren voor een beter leefmilieu. Voor conservatieven gaat de verandering veel te snel, vaste banen verdwijnen, hun buurt verandert in rap tempo en hun bestedingsruimte wordt steeds kleiner. In het verleden, bijvoorbeeld in het aangehaalde jaar 1996, bestonden deze groepen, weliswaar niet zo omvangrijk, ook maar ertussen in stond "het redelijke midden" die de scherpe kantjes van de tegenstelling afhaalde. Dit midden bestaat nu niet meer, je "moet" kiezen. Zwarte Piet een warm hart toedragen kan niet meer zonder in het extreem-rechtse kamp geplaatst te worden, pleit je voor een vaste baan ben je een ouwe lul en als vrouw wordt je met de nek aangekeken als je geen betaalde baan hebt. De conservatieven hebben echter de laatste tijd veel geleerd van de manier van protesteren van de progressieven. Zelfs met een klein groepje gelijkgestemden is het mogelijk verandering teweeg te brengen. Dat zullen ze denkelijk steeds vaker in de praktijk gaan brengen. Zolang dit geweldloos gebeurt is dat natuurlijk geen enkel probleem.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 13:26

Progressieven hebben er geen probleem mee dat hun leefomgeving in rap tempo verandert en hebben er geen probleem mee een stuk welvaart in te leveren voor een beter leefmilieu. Deze aanname is een begin van je gezwets, het slaat kant noch wal.

Klifhanger
Klifhanger5 dec. 2018 - 10:08

Han, De vraag gaat worden als dit initiatief aanslaat: Waarom? Waarom is dan (extreem) Rechts in staat mensen op de been te krijgen. Is het niet te makkelijk om dergelijke onvrede alleen af te doen als 'kapen'? Wellicht dat traditioneel Links, incl het elitaire GL, nog steeds niet begrepen heeft waar mensen zich echt zorgen om maken, of is dat een inconvenient truth?

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 11:34

Waarom is dan (extreem) Rechts in staat mensen op de been te krijgen. Is het niet te makkelijk om dergelijke onvrede alleen af te doen als ‘kapen’? Zeg dat je tegen buitenlanders eeehhh pardon voor blanke Nederlanders bent en dat trekt mensen. Dijkgraaf etc hebben zich nog nooit sterk gemaakt tegen armoede. Wellicht dat traditioneel Links, incl het elitaire GL, nog steeds niet begrepen heeft waar mensen zich echt zorgen om maken, of is dat een inconvenient truth? Nee het is slap gelul.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal5 dec. 2018 - 8:52

'15 miljoen mensen...' da's een mooi streven! We zitten inmiddels al op 17 miljoen en dat aantal loopt nog steeds op. Hoe meer mensen op een kluitje, hoe meer de emoties oplopen.

7 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen25 dec. 2018 - 9:22

Ach, in Noordrijn Westfalen wonen meer mensen, op een iets kleiner oppervlak, Zo druk is het niet in Nederland.

Case65
Case655 dec. 2018 - 9:53

Ach, in Shanghai wonen 24 miljoen mensen. Zo druk is het in Noordrijn Westfalen niet.

Cave Canem
Cave Canem5 dec. 2018 - 10:42

Ach, in een modern bioindustrieel gëexploiteerde flat voor varkens passen al gauw 30.000 stuks, dus als we een beetje intelligent stapelen kan Nederland zomaar een slordige 300 miljoen inwoners aan.

Cave Canem
Cave Canem5 dec. 2018 - 10:46

Waarbij ik in mijn vorige reactie ten overvloede, maar wel met nadruk beklemtoon dat het hier uitsluitend om het getalsmatige aspect gaat, alvorens men mij van vreselijke dingen gaat betichten. Dit voor degenen die hier een volkomen idiote associatie veronderstelken.

De Vries3
De Vries35 dec. 2018 - 11:02

@case65; in Kowloon Walled City in Hong Kong woonden in 1989 50.000 mensen op 1/22 e van een km2. Zodoende zou je gerust 17 miljoen mensen in een polder van 4 bij 4 km kunnen laten wonen. Nederland is absoluut niet druk.

Purper Floyd
Purper Floyd5 dec. 2018 - 11:49

Bert en Case, die mensen in Shanghai en het Ruhrgebiet hebben nog een overloopruimte, iets dat hier in Nederland niet voorhanden is. Shanghai weet ik niet, maar of je nou in het Ruhrgebiet wilt wonen is maar zeer de vraag. Daar spelen vergelijkbare zaken als in Nederland.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 dec. 2018 - 20:35

purper Kom eens uit je provincie en rijdt eens door flevoland. Of Drenthe, Gelderland, Friesland Groningen etc.

latestagecapitalism
latestagecapitalism5 dec. 2018 - 8:50

U dwong me om een account aan te maken want nu slaat u de plank wel heel mis. Ik ben links qua gelijke verdeling en rechts qua vrijheid van meningsuiting. Ik ben Drees, ik ben den Uil, maar ik ben ook Hans Teeuwen. En ik ben de oneerlijke verdeling, betutteling en uitbuiting enorm spuug en spuug zat. Mijn vader van 75 krijgt niet het gehoorapparaat dat ie nodig heeft, en dit geldt voor heel heel veel hulpbehoevenden. Shell betaalt geen belasting maar veel mensen komen niet meer rond. Intussen worden we bezig gehouden door tegen elkaar opgezet te worden. Islam tegen niet islam. Zwart tegen blank. Millennial tegen baby boomer. Verdeel en heers. En intussen wordt rijk rijker en arm armer. De 1% regeert en daar zou Joop op moeten focussen als links bolwerk. Dat het hele huidige globalisten kartel van pvda, cda, vvd en groen links er niet is voor de mensen maar voor de elite. En dat ziet zowel de SP als de PVV/FVD en daarom sta ik zaterdag in mijn gele hesje. En ik heb helemaal niks tegen Marokaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse mensen.

7 Reacties
Albert-Willem Hummel
Albert-Willem Hummel5 dec. 2018 - 10:12

Ik lees net dat wij vanaf 2019 30 euro per maand meer moeten gaan betalen voor energie. Met een minima inkomen is het nu al erg zwaar om rond te komen, volgend jaar wordt het zelfs nog erger; kiezen tussen brood kopen of de zorgpremie cq de energierekening betalen.... Ik verbaas mij er steeds meer over dat men hier constant loopt te jammeren over wie het protest kaapt ipv te onderzoeken waarom mensen zoals ik, bijna 30 jaar gewerkt en nu versleten bij huis, overwegen om zich bij het protest aan te sluiten. Het heeft niets met links of rechts te maken, eerder iets met machteloosheid.

Mark Huysman
Mark Huysman5 dec. 2018 - 10:54

[Shell betaalt geen belasting maar veel mensen komen niet meer rond. Intussen worden we bezig gehouden door tegen elkaar opgezet te worden. Islam tegen niet islam. Zwart tegen blank. Millennial tegen baby boomer. Verdeel en heers.] Zeer juist, helemaal mee eens. [En dat ziet zowel de SP als de PVV/FVD] De SP ziet dat en zou veel meer steun moeten krijgen. PVV en FvD spelen een hoofdrol in het opzetten van mensen tegen elkaar. Daar kun je geen coalities mee aangaan. [En ik heb helemaal niks tegen Marokaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse mensen.] PVV ('minder Marokkanen') en FvD ('voor een dominant blank Europa') hebben daar wel problemen mee. Dus nogmaals: geen coalities met deze racisten!

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 dec. 2018 - 10:59

@ Latestagecapitalism - dat is een interessante bijdrage, omdat ze op een juiste manier grensoverschrijdend is. Het zal de tragikomische figuur Jan Dijkgraaf niet lukken om in Nederland een exclusief extreem-rechtse afdeling van de Gele Hesjes te vestigen. Dat komt onder andere door het gegeven dat de journalistieke tak van reactionair Nederland een bijzonder groot talent heeft om het altijd bij het verkeerde eind te hebben, wanneer de vraag gesteld wordt naar de herkomst van de sociale onvrede in ons land. (Ik verwijs ook naar de Ewige Wiederkehr Des Gleichen bij die lui, van bepaalde obsessies: immigratie, Islam, Jordan Peterson, cultuurmarxisme, ziedaar een greep uit hun particuliere neuroses.) De aanhangers van PVV, SP, (en wellicht zelfs het FvD) hebben veel met elkaar gemeen; dat geldt beslist niet voor deze partijen zelf (de PVV is een bijkantoor van de VVD, bijvoorbeeld; iets wat je niet van de SP kunt zeggen). De gedeelde gevoelens bij die gewone mensen: bestaansonzekerheid, diepe onvrede met het onderbetaald en uitgebuit worden (bijvoorbeeld als flexwerker of 'gedwongen participant'), en ook een instinctief besef permanent voorgelogen te worden door de machthebbers van nu, dit in even bezwerende als zalvende en zuigende bewoordingen. Ik denk dat diegenen die zich terecht bedrogen en bestolen voelen (op zoveel essentiële levensgebieden) van heel divers politiek pluimage zullen zijn (qua stemgedrag); en dat is goed zo. Mocht de protestbeweging werkelijke substantie krijgen, dan kan ze bewerkstelligen dat het alles dominerende politieke project*) van tegenwoordig een welverdiend einde zal vinden. *) Het neoliberalisme heeft niets met eerlijkheid, vrijheid, en gelijkheid te maken, of met een menswaardige verdeling van goederen en diensten. Het is een sciëntistische tirannie, gebaseerd op lachwekkende maar gevaarlijke pseudo-wetenschappelijke aannames en theorieën, en het werd en wordt nog opgelegd door een hele coterie van orthodoxe academische economen, politici, en al hun slippendragers. Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat deze sociale terreur uiteindelijk zelfvernietigend ('self-defeating') zal zijn, maar elke inspanning die dat einde kan bespoedigen is welkom - in het belang van ons alle welzijn, en dat van onze kinderen en kleinkinderen; en in dat van de ecologie van de aarde en het klimaat.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 11:13

De zaken die voor u belangrijk zijn interesseert Dijkgraaf geen moer. Dat u wilt protesteren tegen de terechte bezwaren die u maakt geef ik u helemaal gelijk. Maar mijn advies is laat uw mening niet kapen / gebruiken door die rechtse xenofobe racist van een Dijkhuis.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 dec. 2018 - 13:41

@ Cliff - het moet zijn: 'ons aller welzijn', jongen. Beter nalezen vóór insturen s.v.p.

Luneau
Luneau6 dec. 2018 - 6:47

"Ik ben links qua gelijke verdeling en rechts qua vrijheid van meningsuiting." Wat is er rechts aan vrijheid van meningsuiting? Of u moet bedoelen dat u journalisten, rechters en leraren met een onwelgevallige mening wilt ontslaan (zoals PVV en FvD) en betogingen wilt verbieden (VVD)?

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 dec. 2018 - 5:23

Cliff Clavin De enige eerlijke reactie die ik hier lees, bedankt daarvoor. Dat getuigt m.i. van enige moed!

JohnVKR
JohnVKR5 dec. 2018 - 7:59

"We hebben daarom ook gekozen voor vijftien miljoen mensen als ons strijdlied: veel mensen verlangen terug naar die tijd toen dat lied een hit was (1996, red.) Toen het bestuur er nog voor de burger was en niet andersom" Nooit geweten dat Jan Dijkgraaf en Ebru Umar zo'n fan waren van Wim Kok en de PvdA. Want in de tijd dat "het bestuur er nog voor de burger was en niet andersom" was Wim Kok al weer twee jaar premier van ons land.

JohnVKR
JohnVKR5 dec. 2018 - 7:55

Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat Jochem Fluitsma en Eric van Tijn zich distantiëren van het gebruik van hun lied voor rechts-extremistische haatpropaganda.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon5 dec. 2018 - 7:48

Uiterst voorspelbaar dat allerlei opportunistische rechtse clubjes hun kans schoon zien om de meute voor hun eigen agenda te mobiliseren, al lijkt in Frankrijk "FN" merkwaardig genoeg nauwelijks een dominante stempel te drukken op de protesten. Toch zie ik eerder een linksige dan een rechtse agenda: beter minimum loon, verhoging pensioenen, verlagen van vaste lasten en meer inspraak. Al blijft het natuurlijk een zeer amorfe groep, "Philip Freriks" verwoordde het gisteren treffend door de te stellen dat de agenda "per rotonde" verschilt. Het hoofddoel is zowel in Frankrijk als hier nogal rechtsig van aard. Wat ze in beide landen gemeenschappelijk hebben dat er wordt gepleit voor een ouderwetse "Bijltjesdag", Macron en MR moeten moven. Wat er vervolgens dient te gebeuren blijft onduidelijk, het is immers geen politieke beweging.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus5 dec. 2018 - 11:39

!!Toch zie ik eerder een linksige dan een rechtse agenda: beter minimum loon, verhoging pensioenen, verlagen van vaste lasten en meer inspraak!! Dat willen rechtse mensen ook.

Zwerfstein
Zwerfstein5 dec. 2018 - 7:45

Protesteren tegen hoge brandstofprijzen heb ik verder niks mee, die kunnen mij niet hoog genoeg zijn. Verder ben ik van de afdeling geweldloosheid, dus de Champs Elysees verbouwen om je punt te maken heb ik ook niks mee. Dat zijn al twee flinke minpunten. De strijd zou moeten gaan om lonen, dat het simpelweg verboden wordt voor bedrijven om je voor 9 euro per uur te willen inhuren en dan wel 'flexibele' beschikbaarheid te vragen (lees; ze mogen je de hele week inroosteren, ochtend/middag/avond en het liefst ook nog zondagavond tot 23.00 uur).

Joop den Uil
Joop den Uil5 dec. 2018 - 7:28

Links of Rechts, maakt nu niets uit ; het is een beweging van volstrekte Onvrede, en als de Gele Hesjes de stem van het volk is, so be it. Mijn steun hebben ze want er gaat flink wat mis in het land, en als de gestemde oppositie ligt te slapen, dan moet het maar op straat, inderdaad, zoals in verleden al eens voorgekomen is.

Break on through
Break on through5 dec. 2018 - 7:09

Man man man, een beweging opgehangen aan een Nederlandstalige zomerhit, die later ook nog uitgemolken is in de advertentiewereld... Toen was het bestuur van Nederland er ook alleen maar voor zichzelf en het bedrijfsleven, toen werd immers de afbraak van de sociale zekerheid in gang gezet ter meerdere eer en glorie van het bedrijfsleven... Als je figuren als Dijkgraaf nodig bent kun je nagaan hoe zo´n sneu club de protesterende meute onlangs was. Toen ik de prinsenvlag voorbij zag komen aan de rij met weinigzeggende frusto´s wist ik genoeg. Gekaapt door Wilder en Baudet inderdaad.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 dec. 2018 - 8:00

Het is nog erger. 15 miljoen mensen is begonnen als reclamehit, voor de Postbank.

Jay K
Jay K5 dec. 2018 - 7:01

Was u er wel in 1996? Nederland was toen ook niet wit hoor.

Kopinhetzand
Kopinhetzand5 dec. 2018 - 6:58

Het gele hesjes gebeuren laat volgens mij zien hoe de lagere en middenklasse, ook in Nederland, opdraait voor economische neergang, energietransities, kosten immigratie en ga zo maar door. Er is ontevredenheid alom. Als je dan een omfloerste boodschappenjongen van Baudet of Wilders wordt genoemd of het etiket extreem rechts krijgt opgeplakt, neem je dat op de koop toe, als de nood maar hoog genoeg is. Rutte & Co beloven telkens lastenverlichting en beterschap maar het tegendeel blijkt de realiteit.

1 Reactie
Luneau
Luneau6 dec. 2018 - 6:53

"Als je dan een omfloerste boodschappenjongen van Baudet of Wilders wordt genoemd of het etiket extreem rechts krijgt opgeplakt, neem je dat op de koop toe, als de nood maar hoog genoeg is." Nee dus. Ik zit zelf onder de officiële armoedegrens en ik zal nooit extreemrechtse agenda's steunen. Uiteindelijk stem je dan tegen je eigen belang, tegen je eigen grondwettelijke rechten en tegen je mensenrechten.

Lozerech
Lozerech5 dec. 2018 - 4:30

Heel ironisch, dat lied 15 miljoen mensen. Er verscheen namelijk niet veel later in 1996 gelijk een parodie op: Vormfout - 15 miljoen wensen, waar overduidelijk "de boze burger" al in doorklinkt ("een bivakmuts vraagt om je pin -- je laat hem in zijn waarde").

Weelildragon
Weelildragon4 dec. 2018 - 23:56

Nou ik ben er blij om. Die gele hesjes in Frankrijk is ook een ramp van een beweging. Geen duidelijk doel, het is meer protesteren om het protesteren. En de aanvangreden voor protesten ben ik ook niet blij mee. Brandstofprijs hoeft ivm het milieu helemaal niet omlaag.

2 Reacties
LaBou
LaBou 5 dec. 2018 - 6:38

De gele hesjes in Frankrijk protesteren tegen het sociale beleid van de regering Macron en zijn voorgangers, niet specifiek tegen de verhoging van de brandstofaccijns.

Geesteman
Geesteman5 dec. 2018 - 6:50

Mooi zo. Dan heb jij het geld dus niet nodig. Misschien dat het een nuttig advies is voor iedereen met gewetensbezwaren als ze door de acties straks meer geld te besteden hebben om dat extra geld aan een goed doel te besteden. Is ook geldig voor iedereen die zich altijd keren tegen stakingen als het om salarisverhoging gaat. Geef het weg. Genoeg mensen die het wel nodig hebben. (en dat is niet de regering)

lemaire2
lemaire24 dec. 2018 - 23:43

ha ha ha, alsof de neutronenbom, vernietiger van de aarde waar niets aan was gelogen, te vergelijken is met de haatzaaierij en leugenachtigheid van dat clubje rechtse xenofoben met hun valse nostalgie naar een wit Nederland.

1 Reactie
Jay K
Jay K5 dec. 2018 - 6:50

Was u er wel in 1996? Nederland was toen ook niet wit hoor.

Geesteman
Geesteman4 dec. 2018 - 23:24

In het verleden werden mensen die demonstreerden voor verandering van hun levenspeil links genoemd, nu rechts. In het verleden waren er heel veel charlatans in de linkse beweging die zijn er nu in de rechtse beweging. De panelen zijn verschoven maar het protest van de bevolking is hetzelfde. Iemand kan heel verontwaardigd zijn dat rechts de protesten kaapt maar wat heeft links gedaan om protesten van de bevolking serieus te nemen. Niets. Links is er goed in te wijzen naar allerlei kwade geesten in de politiek, maar daar hebben de mensen die ontevreden zijn helemaal niks aan. Wel aan alternatieven. Maar de linkse panelen zijn zo ver verschoven dat niemand van de bevolking ze meer kan zien.

1 Reactie
OlavM
OlavM5 dec. 2018 - 11:55

@ Geesteman: Rechts heeft de massa van de bevolking helemaal niets te bieden, gelet op haar autoritaire, ondemocratische doeleinden. Het is dan oom altijd door het grootkapitaal gesteund. Wel ben ik het met je eens dat een groot deel van (oorspronkelijk) links het al enkele decennia heeft laten liggen. Vooral de sociaaldemocraten hebben zich laten inpakken door het neoliberalisme.

carla koster
carla koster4 dec. 2018 - 22:58

Linkse partijen hier zijn de vertegenwoordigers van de globalisering, en daarmee uitgesloten van deelname aan de gele hesjes. Macron beloofde nieuwe politiek, en wordt nu afgerekend. Een klassenstrijd die gevoerd wordt door (extreem) rechtse mensen. Ook in Frankrijk zijn er veel (extreem) rechtse mensen prominent aanwezig bij de gele hesjes. Links doet net als de rest van het establishment helemaal niets. Ze kijken als een konijn in de koplampen. Wie had ooit zoiets aan zien komen?

3 Reacties
Darth Batman
Darth Batman5 dec. 2018 - 9:09

"Een klassenstrijd die gevoerd wordt door (extreem) rechtse mensen. Ook in Frankrijk zijn er veel (extreem) rechtse mensen prominent aanwezig bij de gele hesjes." Heb je daar ook bewijs voor? Of noem je het alleen (extreem) rechts omdat je het niet eens bent met de doelen en methodes? Zoals Gadfy al opmerkte "Toch zie ik eerder een linksige dan een rechtse agenda: beter minimum loon, verhoging pensioenen, verlagen van vaste lasten en meer inspraak. "

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 11:26

Linkse partijen hier zijn de vertegenwoordigers van de globalisering Gaat het allemaal te snel voor je dat je deze onzin opschrijft?

OlavM
OlavM5 dec. 2018 - 11:50

@ carla koster: [Een klassenstrijd die gevoerd wordt door (extreem) rechtse mensen.] Geloof je het zelf? Rechts is niet geïnteresseerd in werkelijke klassenstrijd -d.w.z. zelfbepaling van de arbeidende bevolking en laagste inkomensgroepen, democratisering, enz.-, maar in manipulatie van de bevolking voor haar rechts-autoritaire doeleinden. Rechts voert geen werkelijke strijd tegen het grootkapitaal, dat haar altijd juist gesteund heeft. (Zie de historische voorbeelden, bv. in nazi-Duitsland).

Zapata
Zapata4 dec. 2018 - 22:05

Eens, dit komt ook niet van onderaf en is ook niet a-politiek maar komt gewoon uit de mouw van mensen die er een slaatje uit willen slaan. Gaat dan ook niet werken. Nederlanders zijn een volkje van dociele makke schapen en kennen nauwelijks een verleden van revoluties of opstanden. Het zit niet in de volksaard. Dus voor sociaal-economische redenen komen ze niet uit hun luie stoel. En al helemaal niet voor dit sneue initiatief van Dijkgraaf.

OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 22:02

[We hebben daarom ook gekozen voor vijftien miljoen mensen als ons strijdlied: veel mensen verlangen terug naar die tijd toen dat lied een hit was (1996, red.) Toen het bestuur er nog voor de burger was en niet andersom.] Dit is per definitie een reactionaire beweging: terug naar de "goede, oude" tijd. Bovendien is het natuurlijk Quatsch dat "toen het bestuur er nog voor de burger was en niet andersom", want toen was het bestuur bepaald niet veel beter dan nu. [Hij definieert zijn initiatief als links noch rechts.] Een leugen zo oud als Methusalem. Net als Verdonk vroeger, die zogenaamd "recht door zee" was. Per saldo komt het altijd op rechts neer. [In Den Haag, waar wij afgelopen zaterdag onze eerste demonstratie hielden, liepen ook mensen van de FNV en aanhangers van de SP mee.”] Als dit waar is, hebben die zich dan mooi laten bedotten en voor het rechtse karretje spannen.