Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Geldput

  •  
11-08-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een feminien antwoord op de masculiene hoogbouw 
Tijdens komkommertijd voert de Rotterdamse filmmaker en schrijver Michael Barzilay vrijwel niets uit. Daarom neemt zijn avatar Von Barzy deze periode allerlei taken over. Alle communicatie verloopt nu via hem. In het kader van de serie ‘Stadsalternatieven’ zal dit zelfbenoemd stadsorakel deze zomer de havenstad eens stevig onder de loep nemen.
Al jaren woedt er een nietsontziende strijd in onze contreien over waar zich nu exact het laagstgelegen punt van Nederland bevindt. Gemeentes als Waddinxveen, Nieuwenkerk, Alexanderpolder en Zuidplas liggen om de haverklap in de clinch. Het ene laagte-monument is nog niet verrezen of het andere volgt alweer.
De Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat zag zich genoodzaakt twee eisen op te stellen om helderheid te verschaffen in alle wildgroei aan diepterecords. Eén:
‘het laagste punt mag geen punt zijn, maar een gemiddelde maaihoogte in een gebied van een hectare.’
Dit om te voorkomen dat een of andere onverlaat een diepe kuil graaft en het laagterecord claimt. Twee:
‘het dieptepunt moet ongewild ontstaan zijn door bouw, bodembeweging of wijzigend grondwaterpeil.’
En aangezien dat constant verandert, ligt het laagste punt nooit gefixeerd. Hooguit een paar jaar. Daarom moeten we als stad nu eens paal en perk stellen. En aangezien we momenteel ook wedijveren met het Deense Lammefjord over het ‘laagste punt van Europa’ is het de hoogste tijd voor het diepgravende Stadsalternatief nrrrr.: 9!
De Geldput Een enorme kuilconstructie in Rotterdamse bodem van zo’n honderd meter diep en honderd meter doorsnee, het laagstbegaanbare terras van het westelijk halfrond. Maar daarbij gaat het natuurlijk niet alleen om het laagterecord, ook om de educatieve en commerciële opbrengst. Bezoekers kunnen met doorzichtige  cilindervormige liften afdalen tot ver in het pleistocene sediment. Een geologische, paleontologische en archeologische smultrip terug in de tijd. Het uitzicht is weliswaar beperkt, maar het inzicht neemt per dalende meter toe. Beneden is ook entertainment. Het is er zo warm dat het altijd rokjesdag is! Je vindt er een wellnesscentre met stoombad, sauna, hottub en geiser-klysma, maar ook restaurant De Moordkuil en hun speciale magma-oven, en je kunt er 24/7 naar de sustainable dansclub Underground… Kortom, hightech-laagbouw dat voorgoed een einde maakt aan al het gekissebis in de lage landen.
Het lijkt een ondoenlijke klus, maar we boren ons de laatste jaren tureluurs aan tunnels in Nederland, dus een verticale variant moet haalbaar zijn. We hebben de kennis in huis. Bovendien is deze introverte constructie een mijlpaal in de architectuur: een feminien antwoord op de masculiene hoogbouw.
Met deze toeristenattractie smoren we voorgoed al het gemiereneuk over diepterecords. Daarvoor moeten we wel diep in de buidel tasten. Maar het levert ook aardig wat op. Nutsbedrijven zullen staan te trappelen om bij te springen, want met de ontginning van duurzame aardwarmte-energie lichten we al snel de hele binnenstad op. Enfin, legio mogelijkheden voor deze money pit .
Dan de locatie. Dat kan maar één plek zijn. De Esch. Dan heeft deze lucratieve put in ieder geval al een aardige internationale bijnaam. Stem! Op het laagste stadsidee aller tijden. Von Barzy

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.