Joop

De geest van Omtzigt blijft boven de formatie zweven

  •  
15-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1462118

© Screenshot: OP1

Hoekstra heeft in de media gezegd te hopen dat het rebelse Kamerlid terugkeert bij de partij. Zou iemand geloven dat hij dat meent?
Het duurt vermoedelijk nog diverse weken voor er een ingelast CDA-congres plaatsvindt over Kamerlid Pieter Omtzigt, die zijn lidmaatschap dit weekend heeft opgezegd. Tot zo lang zal er niets gebeuren in de kabinetsformatie. Niet dat er de afgelopen drie maanden wel iets is gebeurd, maar dat blijft dus voorlopig zo. CDA-leider Wopke Hoekstra kan het zich, zolang het congres niet is gehouden, nauwelijks permitteren om welke beweging dan ook te maken. Hij moet afwachten of hij nog voldoende steun geniet bij zijn partijgenoten. En zonder CDA kan Rutte IV niet tot stand komen.
Of toch wel? Volgens mij kan dat best. Als je VVD, D66, PvdA en GroenLinks bijeen zet heb je al 75 Kamerzetels te pakken. Voeg daar de ChristenUnie nog eens bij en er is sprake van een vrij ruime meerderheid. Die vijf partijen zullen misschien een wat rare combinatie vormen, maar dat geldt voor andere samenwerkingsverbanden net zo goed. Niettemin is de kans dat er een kabinet van deze samenstelling zal aantreden praktisch nul, want VVD-leider Mark Rutte wil niet regeren zonder het CDA. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil trouwens nog steeds helemaal niet regeren. Dat zegt hij althans.
Kortom: de formatie sleept nog wel eventjes aan. Tot pakweg begin juli of daaromtrent zit de boel sowieso op slot en of het daarna anders wordt is afwachten. In die zin klopte de constatering van Hoekstra gisteren dat het vertrek van Omtzigt niets heeft veranderd in de onderhandelingen. De zaak zat muurvast en blijft muurvast zitten. Weliswaar zijn met het afscheid van Omtzigt twee opties, namelijk een kabinet met JA21 of met Volt, definitief uitgesloten, want ze hebben geen meerderheid meer. Maar die coalities nam toch al niemand serieus. Rutte en Hoekstra hadden het er af en toe wel over, maar de rest luisterde niet eens.
Wachten dus op het CDA-congres. Tot dan blijft de geest van Omtzigt boven de formatie zweven. Hoekstra heeft in de media gezegd te hopen dat het rebelse Kamerlid terugkeert bij de partij. Zou iemand geloven dat hij dat meent? Ik niet in elk geval. Ik ben sowieso geneigd te geloven dat vrijwel alles wat Hoekstra zegt gelogen is. Tijdens het congres zal hij ongetwijfeld proberen de onrust in de partij te sussen met een hoop mooie praatjes, waarna de rijen weer gesloten kunnen worden. Vooruit met de geit!
Hier en daar wordt de indruk gewekt dat de Omtzigt-crisis de ergste is uit de CDA-historie. Zijn degenen die dit beweren wellicht het partijcongres uit 2010 vergeten, toen de christendemocraten ondanks scherpe protesten van allerlei kopstukken akkoord gingen met de beruchte gedoogcoalitie met de PVV? Naar verluidt hoorde Pieter Omtzigt destijds bij de tegenstemmers, maar veel ruchtbaarheid kreeg zijn verzet niet. Misschien omdat hij toen nog niet was uitgeroepen tot Held des Vaderlands? In elk geval heeft hij tijdens Rutte I altijd trouw meegestemd met zijn fractie. Van zijn roep om een andere bestuurscultuur herinner ik me niets, hoewel daar destijds toch ook wel wat aanleiding toe was.
Een relevante vraag die op het extra CDA-congres volgende maand ter sprake zou kunnen komen, is wie de Omtzigt-notitie eind vorige week eigenlijk heeft gelekt. Volgens mij zijn er maar twee mogelijkheden. Óf het CDA-bestuur (c.q. iemand uit de commissie-Spies) heeft het stuk aan GeenStijl en De Limburger gegeven, óf Omtzigt heeft dat zelf gedaan. Let wel: ik beschuldig niemand en ik neem geen enkel standpunt in. Maar het lijkt mij een interessante kwestie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Den3
Den315 jun. 2021 - 21:33

Theoretisch is ook serieus mogelijk: VVD, D66, PvdA en GroenLinks met Fractie den Haan óf Volt. Als dat niet lukt om te formeren dan kan Omtzigt bij VVD, D66, PvdA en GroenLinks. Wanneer dat theoretisch mogelijk is weet ik echter niet.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens16 jun. 2021 - 10:28

Den Haan? Nee, gezien de recentste peilingen (=0) is die bij voorbaat al een loser. En nee, ook geen PvdA of GL in het kabinet, wat mij betreft, hoe theoretisch dat dan ook mogelijk is. Ik ben voor het idee van Sonic: VVD+D66 als minderheidskabinet, met eventueel nog wat kleinere aanvullingspartijtjes, maar géén linkse aanvulling. Laat rechts zich maar lekker nog verder in de puin draaien. Zonder dat de kiezers daar dan later links de schuld van kunnen geven.

OlavM
OlavM15 jun. 2021 - 14:28

Het CDA is al lange tijd moreel failliet, waar het om christelijke en morele principes gaat. Iemand als Omtzigt wil zich daarbij niet neerleggen, met alle gevolgen van dien. De partijtop van het CDA wilde Omtzigt -die ze naar buiten toe doodknuffelt- zo veel mogelijk op een zijspoor zetten -wat hij hij nu zelf heeft gedaan-. Het feit dat het gevraagde CDA-congres pas "uiterlijk half september" zal plaatsvinden, wijst op het verlangen naar tijd winnen om Omtzigts invloed te verminderen. Ik denk wel dat de tweespalt binnen de partij intussen zo diep is geworden, dat de beoogde tactiek van de CDA-top niet zal lukken. Een langzame ChristenDemocratische Apocalyps voltrekt zich. Maar misschien ben ik te optimistisch.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2021 - 17:23

@OlavM "Maar misschien ben ik te optimistisch." ???? Nee hoor, de ChristenDemocratische Apocalyps voltrekt zich al 2000 jaar heel langzaam...

Bert de Vries
Bert de Vries15 jun. 2021 - 13:15

De fixatie op Omtzigt verhult het werkelijke probleem: de moreel corrupte elite van de partij die als weinig andere is gebaseerd op respect en liefde voor de waarheid en de medemens. Deze afleiding is in het voordeel van het CDA want de werkelijke aard van deze genadeloze knechting blijft zo buiten beschouwing. En zeggen dat het in elke partij zo gaat, is waanzin.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 14:00

Klopt!

GHS
GHS15 jun. 2021 - 12:03

Nieuwe verkiezingen? Natuurlijk komen die niet. Al die kleine partijen zullen dat tegenhouden.

plato12
plato1215 jun. 2021 - 10:34

Het laatste wat het CDA gebruiken kan is nieuwe verkiezingen , door wat er de laatste tijd gebeurd is is het perspectief voor het CDA bij eventuele nieuwe verkiezingen vrij slecht, ik denk dat het CDA daarom heel graag nu in een kabinet wil, want ze hebben nu 15 zetels, en zoals het er nu uitziet krijgen ze dat aantal niet weer. dus ze zullen hoe dan ook in een kabinet willen, maar dat maakt hun onderhandelingspositie dus zwakker , immers als een verkoper aan jou merkt dat je hoe dan ook een bepaald goed of positie wil dan verzwakt dat jou onderhandelingspositie, falen in de vorm van niet in een kabinet komen is voor het CDA nauwelijks een optie , dat zou wel eens het einde van het CDA kunnen betekenen.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2021 - 13:28

? 15=14

itsme3
itsme315 jun. 2021 - 16:52

@Eric Minnens Nee, het CDA heeft nog steeds 15 zetels. Het worden er pas 14 als omzigt terug de kamer in komt. En het is maar de vraag of en waneer Omzigt over zij burnout heenkomt.

Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2021 - 19:16

@itsme, foutje bedankt

Break on through
Break on through15 jun. 2021 - 10:26

Goede analyse. Als het congres net zo´n fascistische vertoning word als in ´10 dan gooi ik m´n tv uit het raam. Leeft Camiel Eurlings nog? Verhagen? Bleeker? Oh nee die was opgestapt. CDA is al langer aan het uit elkaar vallen. Tegenargumenten deden er toen ook al niet tegen. Ze waren net zo lang met gekeurde papiertjes aan het toveren totdat helemaal niemand meer wist waar ze op stemden of op welk congres ze überhaupt waren... "want VVD-leider Mark Rutte wil niet regeren zonder het CDA" Helemaal goed. PvdA en Groenlinks moeten zich ook net zo opstellen. Of wij samen. Of anders ga je maar met extreem rechts. Gewoon doen. Dat linkse Rutte vier met én PvdA én Groenlinks komt er gewoon.... Trek er maar een jaar voor uit en laat de quatsch dat het land geregeerd moet worden fijn achterwege a.u.b.. Zonder rechtse regering kunnen ze de boel onmogelijk nog verder kapot maken.

vdbemt
vdbemt15 jun. 2021 - 10:07

We hebben het maar over Rutte IV en 'Mark Rutte wil niet of .... wil wel'. De VVD is de grootste partij. En heeft goed recht om, ondanks de aangenomen motie van afkeuring tegen Rutte en de, maar net niet aangenomen motie van wantrouwen, Rutte als VVD-leider aan te houden. Maar hij wordt toch echt TE vanzelfsprekend, zeker gezien zijn al-dan-niet bewuste beperkte geheugen, maar OOK gezien de telkens weer bevestigde beschamende bestuurscultuur, als nieuwe premier gezien. Daar hebben de potentiële coalitiepartijen toch ook iets over te zeggen. Ik vind het ONbegrijpelijk dat dat, zo lijkt het nog steeds, voor zoete koek geaccepteerd wordt. Een VVD-kabinet, niet mijn keuze, maar gezien de uitslag van de verkiezingen, prima. Maar een Rutte IV: volstrekt onoorbaar.

Sonic2
Sonic215 jun. 2021 - 9:48

Volgens mij is de beste manier om de nieuwe bestuurscultuur vorm te geven een minderheidskabinet. Dan lijkt me een VVD-D66 coalitie voor de hand liggen. Of eventueel een VVD-CDA-D66 coalitie. Dat is een minderheidscoalitie dus. Het debat verplaatst zich dan naar de 2e kamer. D66 is in zo'n situatie wel kwetsbaar, maar dan kun je wellicht CDA weg laten. Of er een extraparlementaire variant er bij halen. Dat kun je eventueel aanvullen met "gedoogpartijen" een minister te laten leveren. Maar voor de rest losse partijen. Waar het de ene keer wat meer over links gaat en de andere keer wat meer over rechts. Het zijn bijzondere tijden en dan heb je ook creatieve oplossingen nodig. Er is geen formatie probleem. Blijven hangen in een meerderheid constructie, terwijl de tijd daar niet naar is maakt een formatie probleem. Of je laat beide linkse partijen gedogen. Er zijn zoveel mogelijkheden als je maar out of the box denkt.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2021 - 13:46

VVD + D66 lijkt me prima. PvdA en GL moeten sowieso niet meedoen. Worden ze nog verder gemarginaliseerd. Moeten m.i. tijd besteden aan de opbouw van een nieuwe (potentieel grote, 1+1=3) linkse partij (naam bijv.: LINKS) die met nieuw elan aan de volgende verkiezingen deelneemt.

Sonic2
Sonic215 jun. 2021 - 14:38

@ Eric Minnens Mij dus ook. En als je gaat door rekenen hebben eigenlijk maar 2 partijen echt geloofwaardig recht op regeringsdeelname en dat zijn VVD en D66. De 2 grootste partijen en bovendien voor meerdere partijen acceptabel. De rest heeft weinig in de regering te zoeken. Die 2 partijen moeten het voortouw nemen. En na de hele Ollongren en Omtzigt affaire past dat ook bij de nieuwe bestuurscultuur. Kaag en Rutte gaan een maand schrijven. Formeren de boel en dan moeten ze maar met iets komen wat voor een breed draagvlak zorgt in de 2e kamer. Zonder vastgestelde meerderheden.

MG1968
MG196815 jun. 2021 - 9:36

"Een relevante vraag die op het extra CDA-congres volgende maand ter sprake zou kunnen komen, is wie de Omtzigt-notitie eind vorige week eigenlijk heeft gelekt." De relevante vraag op het extra CDA-congres is of ze door willen gaan op de ingeslagen voet van opschuiven naar extremer rechts en de daarbij behorende gevolgen (zoals die van de toeslagaffaire) voor lief nemen en/of gewenst zien.

Phil2
Phil215 jun. 2021 - 9:29

Nieuwe verkiezingen. Laten de mensen zich maar uitspreken over de nu ontstane impasse.

5 Reacties
MG1968
MG196815 jun. 2021 - 9:39

Ben ik op zich niet voor. Wat je dan doet is de kiezer niet serieus nemen op het moment dat die zijn uitspraken gedaan heeft. Wat jij wil is het creeren van de mogelijkheid dat als je het niet eens bent met de kiezer je alleen maar de boel op scherp hoeft te zetten om een door jou ongewenste uitkomst aan de kant te hoeven zetten. Nieuwe verkiezingen alleen als alle, maar dan ook alle, mogelijkheden wat betreft de uitkomst van de verkiezingen onderzocht zijn. Ook! als die uitkomsten mij niet zinnen.

Geen3
Geen315 jun. 2021 - 10:24

Nieuwe verkiezingen? Weet, wat je zegt. Het CDA halveert. Omtzigt begint nieuwe partij en eindigt zoals Fortuyn eindigde. Omtzigt had het CDA al lang moeten verlaten.

Division Bell
Division Bell15 jun. 2021 - 10:28

Als je de peilingen bekijkt worden nieuwe verkiezingen alleen maar een grotere impasse.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jun. 2021 - 12:45

laten we gewoon een motie van wantrouwen indienen tegen de hele tweede kamer en ze dan naar huis stemmen het is een democratie zeggen ze - het volk regeert dus stuur die prutsers naar huis en laten we zelf het land besturen kunnen zij lekker hun hand ophouden bij de bedrijven waarvoor ze eigenlijk werken

Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2021 - 17:15

@Division Bell "peilingen" Precies Division. Verkiezingen veranderen globaal maar weinig. Wel verschuivinkjes, maar te klein om het de Willinkjes en Hamertjes gemakkelijker te maken.

ZonderNaam2
ZonderNaam215 jun. 2021 - 9:22

M.b.t. het lekken van de notitie; ik neem aan dat Omtzigt de notitie zelf persoonlijk overhandigd heeft aan het CDA-bestuur. Er zullen vast nog wel wat tussenschakels geweest zijn, van assistenten en stagiaires e.d., die binnengekomen informatie iets scannen, prioritiseren, samenvatten, enz. voordat het naar de commissieleden gestuurd wordt. Als je naar lekken zoekt, zou ik eerst in die hoek gaan zoeken.

1 Reactie
ZonderNaam2
ZonderNaam215 jun. 2021 - 9:23

Kleine correctie: ik bedoelde dat Omtzigt de notitie NIET persoonlijk aan de commissie overhandigd heeft.

MG1968
MG196815 jun. 2021 - 9:16

Zou Rutte het al betreuren dat hij zich achter Hoekstra schaarde wat betreft het vasthouden van GL en PvdA? Want het is hoe dan ook nog de enige optie voor hem. Want over rechts is politieke zelfmoord voor hem en zijn partij (zeker zonder het CDA dat nu al helemaal niet meer over rechts kan gaan, maar ook met het CDA was dit een zelfmoordmissie).

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 14:06

Ik persoonlijk heb niets tegen een zelfmoordconstructie van de VVD, en Rutte een functie elders.

MG1968
MG196815 jun. 2021 - 14:34

Persoonlijk ik op zich ook niet @Minoes, maar ben wel een beetje bevreesd voor de schade die die zelfmoordconstructie kan opleveren in de korte tijd die die zal bestaan. Wat is wijsheid?

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 18:22

Ik moet daar nog even over nadenken!