Joop

De geest moet waaien

  •  
31-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerkarnhem

© cc-foto: Michiel1972

Morgen krijgen wij heel veel ruimte voor terrassen. Volgend jaar weer Pinkpop en andere festivals. Wij hebben ze nodig.
Pinksteren viert de geest. Strakke wetten zijn mooi, maar mooier nog is de geest van de wet. Vind ik. De zorg voor elkaars gezondheid, dat is in Arnhem de geest waar onze coronaregels van doordrenkt zijn. Met Pinksteren zijn het bij ons de kerken die grote offers brengen. Zij vieren hun geboortedag. Dicht.
Als jongen maakte ik de geboorte van de kerk mee in de schoolklas. Wij hingen aan de lippen van onze leraar godsdienst Halbesma als hij vertelde over de Heilige Geest die neerdaalde. Plotseling spraken de discipelen begeesterd alle talen van alle bezoekers uit de hele wereld in Jeruzalem. Boven hun hoofd waren vurige tongen te zien, een heel ander beeld dan de gestaakte Toren van Babel die als schoolplaat aan de muur hing. De kerkse Pinksterfeesten zijn uitbundig, met veel muziek en gezang; grote koren, organisten en andere muzikanten oefenen al werken lang het Veni Creator Spiritus van J.S. Bach. Nu niet.
Arnhemse kerkleden kregen dit weekend een wenskaartje: ‘gezegende pinkstertijd’. Ook de bewoners van de verpleeghuizen en verzorgingshuizen kregen deze handgeschreven wensen, als ik de kerken goed ken: ‘Dat je je gedragen mag weten door het vuur van de geest van liefde en licht’. Want hier zit ons grote offer, ook voor mij. Hier wonen onze ouders en onze grootouders en onze ooms en tantes die wij zo missen, juist in de levensfase die tijd kostbaar maakt. Het is voor hen dat wij deze hele coronatijd al zo behoedzaam zijn. Wij treuren om heel veel doden. En wij zien af van heel veel samenkomsten, jubilea en andere feestjes die ons bij elkaar brengen als families of vriendenkringen. Voor veel mensen zijn hun familieleden erg genoeg ook nog onbereikbaar achter de gesloten internationale grenzen die allesbehalve de geest van Pinksteren ademen.
Wel is het een troost dat dit alles niet voor niets is. De regels werken. Onze vrijheid blijkt naast de veiligheid als vader, ook nog een moeder te hebben. En zij heet, hebben wij ontdekt: gezondheid. Zonder medicijn blijven wij wel nog beducht voor tweede golven, maar een nieuwe uitbraak kijken wij op dit moment gelukkig niet in de ogen. En morgen krijgen wij heel veel ruimte voor terrassen in Arnhem. Volgend jaar weer Pinkpop en andere festivals. Wij hebben ze nodig. Want, zou de Arnhemse Johnny Van Doorn zeggen, in 1977 al tussen de schuifdeuren van een typisch Arnhems warenhuis: ‘De geest moet waaien’. Hij zou het toen misschien niet bedacht hebben, maar in tijden van nood heet die geest voor nu: zorgen voor elkaar. Met afstand en hygiëne.

Meer over:

pinksteren, opinie, kerk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Bouwman2
Bouwman21 jun. 2020 - 10:26

Marcouch doet me altijd denken aan mijn ouwe rector van het Willem de Zwijgercollege dat ik verplicht bezocht. Die rector was streng, zo heette dat indertijd. Hij had niet eens een voornaam, zijn vrouw zei enkel Rek, tegen em, een naam die dus niet passend was. Dat was dus heel anders dan nu, waar iedereen elkaar maar bij z'n voornaam noemt, als een gebaar van valse verbondenheid. Tegelijkertijd, is het de tijd van de meest aparte namen. En dat doet me dan weer denken aan de schrijver Bordewijk, die de meest bizarre namen koos voor zijn personages die hij opduikelde uit het telefoonboek dat toen nog bestond. Dreverhaven,, nomen est omen. Zelf heb ik ook geen voornaam. iedereen noemt me gewoon Bou, wat van Boudwijn is afgeleid, of Boudy, dat zegt mijn vriendin vaak. En dan zeg ik altijd, maar wel gewoon zelf betalen, en niet van de gezamenlijke rekening,. Namen leiden alleen maar af van de inhoud, je hebt mensen die alleen bij een naam meteen aan expressie gaan doen. Terwijl het maar de verpakking is, schijn, zoals je weet van een kunstenaar die net pas is heengegaan.. Wat is een naam, ik heb een arts gekend, dr Hart, die geen cardioloog was zoals voor de hand ligt maar een dermatoloog, die er de venerische ziekten er bij deed. Een aardige man, maar bridgen was niet zijn sterkste punt. Ik vind de Burgemeester dus een beetje een strenge man, iemand die een beetje harde indruk maakt,. en er geen doekjes om windt. . Dus ik kijk niet naar zijn naam, maar naar de boodschap. Want wat is nou een naam helemaal. Indruk maken? En dit stukje vind ik heel juist opgemerkt. .

Ellen Schoof
Ellen Schoof31 mei 2020 - 15:37

Ik hoop dat ik uw optimisme gauw kan delen. Ik lees al hier en daar in de media dat het een jaar of tien gaat duren allemaal (voor er een vaccin is).

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber31 mei 2020 - 16:44

Welk één pessimistische imborst

becket
becket31 mei 2020 - 20:51

Je moet niet alles geloven wat je leest.

doron
doron1 jun. 2020 - 18:08

Ellen, Dat nieuwe links gepraat doet jou geen goed.

Polletje2
Polletje231 mei 2020 - 15:24

Nooit gedacht dat onze burgemeester een fan zou zijn van Johnny van Doorn: "Hij riep ‘HAAAAAASJIEEES!’, imiteerde vuurwerk en herhaalde eindeloos de zin: ‘Kom toch eens klaar, klootzak!’. Hij werd uitgejouwd door het publiek, met een bos narcissen voor zijn kop geslagen en van het podium verwijderd. Maar wat maakte het uit, The Selfkicker was born!" Johnny van Doorn - Word Dronken! - https://www.youtube.com/watch?v=qBPM8-HgQ6Q