Joop

De gedachtekronkel van Afshin Ellian

  •  
25-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Iedereen die een obsessie heeft met de politieke islam, kan volgens Ellian een psychopathische vorm van zelf-islamisering ontwikkelen. We raden derhalve Ellian aan, om Ellian eens te lezen
In een scherp artikel in de Groene Amsterdammer, wees Aart Brouwer er al op dat we de komende dagen een aantal spectaculaire gedachtekronkels kunnen verwachten vanuit rechts intellectuele hoek.
Het wordt interessant om te zien welke ontwijkende bewegingen de vooraanstaande Europese populisten en islam-haters gaan maken om zich van de uiterst belastende associatie met Breivik te ontdoen. Ze zullen waarschijnlijk trachten hem als een geïsoleerde gek af te schilderen.
Zijn voorspelling werd dezelfde dag nog op spectaculaire wijze bewaarheid door een acrobatische column van Afshin Ellian. Hierin portretteert hij Breivik als een geïsoleerde psychopaat, die zijn ideologie “in zijn eentje bedacht”, blijkbaar zonder hulp van alle anti-islam denkers en politici die in Breivik’s manifest worden aangehaald. Blijkbaar zonder hulp van een extreem-rechts netwerk dat in datzelfde manifest wordt genoemd. Maar daar blijft het niet bij. Ellian is niet tevreden met het ontkennen van zijn eigen intellectuele verantwoordelijkheid door het afschilderen van de dader als een eenzame psychopaat. Hij wil het liefst nog de rollen omdraaien, en de politieke islam verantwoordelijk stellen:
Iemand die weerloze kinderen zomaar doodschiet, is niet zomaar een psychopaat, maar ook nog een door politieke islam geïslamiseerde psychopaat. Hij was geobsedeerd en bezeten door de politieke islam.
Breivik wilde volgens Ellian de islam bestrijden, maar werd door zijn obsessie zelf een “exponent van een psychopathische vorm van zelf-islamisering”. Nu dient de reductie van politieke terreurdaden tot het psychopathische meestal om de zaak te depolitiseren. Het is een gek, dus de politieke motivatie achter de terreurdaad is onbegrijpelijk en onbelangrijk. Ellian gaat nog een stap verder. Hij reduceert Breivik inderdaad tot een geïsoleerde gek. In eenzelfde beweging politiseert hij het echter weer door deze gekte af te wentelen op Breivik zijn obsessie met de politieke islam.
Dit is zo’n geavanceerde gedachtekronkel, dat het zelfs voor de neutrale toeschouwer een interessant schouwspel wordt; gewoon, om te zien hoezeer Ellian zich in onnavolgbare bochten wringt en vervolgens vakkundig zijn eigen tong in de knoop legt. De vreemde en onvermijdelijke conclusie van Ellian zijn mentale achtbaan is namelijk het volgende: iedereen die een obsessie heeft met de politieke islam, waarbij Ellian samen met Wilders natuurlijk hoog op de lijstjes figureert, kan een psychopathische vorm van zelf-islamisering ontwikkelen.
Als Ellian dit meent, dan lijkt het me belangrijk dit stantepede naar de psychiatrische afdeling van de AIVD te communiceren. Want er lopen in Nederland nogal wat mensen rond die een ongezonde obsessie met de politieke islam vertonen, obsessievellingen die zich tot geïslamiseerde psychopaten kunnen ontwikkelen. Ellian zou het dan vast ook wel belangrijk vinden dat mensen zoals Ellian wekelijks langskomen voor een controle gesprek.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

leeuwenvanj
leeuwenvanj25 jul. 2011 - 18:54

Ziek,meer kan ik de reactie van AE niet noemen.

robjdeboer
robjdeboer25 jul. 2011 - 18:54

Hooggeleerde beschouwingen. Academische analyses. Diepgravende filosofische beredeneringen. Bijna geheel intellectueel NL heeft zich op de gebeurtenis gestort. Een diep gestoorde fanaticus heeft glimlachend tientallen mensen opgeblazen en overhoop geschoten. Als we nu eens nuchter blijven en de dader voor het restant van zijn leven in een streng afgesloten zorgomgeving plaatsen? En laten we vooral niet vergeten om diepgravend onderzoek te doen naar eventuele geestverwanten. Kunnen die hem eventueel zo mogelijk gezelschap houden. Kunnen wij weer verder met werken aan onze geestelijke beschaving.

kapitanlaipose
kapitanlaipose25 jul. 2011 - 18:54

Afshin Ellian neem ik door zijn wereldvreemde argumentaties al een tijdje niet meer serieus. Maar nu wordt het wel een karikatuur van zichzelf.

Hanspuntnl
Hanspuntnl25 jul. 2011 - 18:54

Elke terrorist, of hij nu extreem-links, rechts of islamistisch is, heeft zijn ideeen ontwikkeld, voortbordurend op een bestaand, normaal, algemeen geaccepteerd gedachtengoed. Alleen zijn ze in hun eigen idee daarin helemaal doorgeschoten. Dat iemand een extremistische moslim is, wil niet zeggen dat alle moslims fout zijn. Dat iemand een RAF aanhanger is, betekent nog niet dat alle linkse mensen fout zijn. Deze lijn doortrekkend, kun je niet anders dan de conclusie trekken dat de daden van Breivik, nog niet betekenen dat alle rechtse mensen fout zijn. Helaas ontbreekt het Aart Brouwer een een flinke dosis gezond links nuanceringsvermogen.

MrOoijer
MrOoijer25 jul. 2011 - 18:54

Mijn Alma Mater, ik ween om U. "Kernwaarden - Binnen en buiten de universiteit dragen wij de volgende kernwaarden uit: - vrijheid van geest, denken en meningsuiting - ongebonden ontwikkeling van de wetenschap - verantwoordelijkheid jegens de samenleving - integriteit Onze wetenschappelijke medewerkers laten zich in hun professionele optreden leiden door wetenschappelijke onderbouwing van hun handelen en uitspraken, in zowel het wetenschappelijke als het publieke debat, in het volle besef van hun wetenschappelijke integriteit. " Oh Leiden, wat is er van U geworden?

sanguei2
sanguei225 jul. 2011 - 18:54

Ik weet niet of Ellian het met opzet doet, maar de column doet wel erg simpel aan voor iemand die hoogleraar is. De professor poneert de absurde stelling dat iemand die weerloze kinderen zomaar doodschiet, per definitie door de politieke islam geïslamiseerd is. Voor die stelling heeft hij geen argumenten, maar hij is zelf wel het enige argument voor de conclusie dat Breivik geïslamiseerd is. Schertshoogleraar ? Het meest treffende is dat Ellian zijn lezers denkt te kunnen vertellen dat Breivik in zijn eentje een ideologie bedacht heeft. De New York Times heeft geturfd hoe vaak de terrorist in zijn geschrift naar de Amerikaanse anti-islamist Robert Spencer verwijst. Dat is 64 keer. Veel elementen in het boek van de Noor (voor zover weergegeven door de kranten) komen rechtstreeks van het jihadwatchblog van Robert Spencer, en uit de boekjes van Bruce Bawer (de moslims die Europa van binnenuit overnemen) en Gisele Littman (alias Bat Yeor, de Eurabië-samenzweringstheorie), die ook de vroege kern van de Nederlandse anti-islamgedachte vormden. Daarnaast bericht iedere krant hoe de man zich tegen een zogenaamd 'multiculturalisme' keert, en een linkse elite ziet die de sleutelposten in de samenleving in handen heeft. Onbegrijpelijk hoe Ellian kan denken dat de man dit zelf verzonnen heeft. Alle elementen staan dagelijks in de kranten als onderdeel van het betoog van extreem rechts. Het NYT-artikel laat trouwens ook zien dat hetzelfde ontkenningsgedrag als in Nederland, ook de VS parten speelt: in 2009 heeft Homeland Security er een rapport over rechtsextremisme moeten intrekken. Lijkt een beetje op de reactie op het rapport over polarisatie en radicalisering uit Tilburg dat van ter Horst ook eerst bijgewerkt moest worden. http://www.nytimes.com/2011/07/25/us/25debate.html?hp

JanJansen17
JanJansen1725 jul. 2011 - 18:54

"'De gedachtekronkel van Afshin Ellian"' Waarmee 'hij alleen maar aangeeft dat er hier iets heel erg fout dreigt te gaan met de PVV, de gebeurtenissen in Noorwegen zijn een kentering voor de wijze waarop dhr. Wilders zijn boodschap kan uit dragen. Nederland heeft zich daarin niet van zijn beste kant laten zien en moest voortdurend op diplomatiek niveau worden uitgelegd hoe democratie in Nederland werkt met een minderheidskabinet middels gedoogsteun van de PVV. Dat dhr. Wilders ondertussen een toneel zoekt om zijn anti - Islam boodschap uit dragen en dit moeilijk matched met zijn functie als parlementariër is nog tot daar aan toe, maar dat er uit naam van het anti Islam - en de anti sociaal democratie sentiment vele vele jongeren op afschuwelijke wijze zijn omgebracht, waarbij men tegelijkertijd kan spreken van een dolksteek richting de democratie, is vele malen ernstiger!! Dat zal dhr. Wilders moeilijk te boven komen. Wordt hij niet door eigen politici in Den Haag op de vingers getikt dan wel door het buitenland. En dit weet Afshin Ellian ook!!!

Soupkip
Soupkip25 jul. 2011 - 18:54

==Iedereen die een obsessie heeft met de politieke islam, kan volgens Ellian een psychopathische vorm van zelf-islamisering ontwikkelen.== Dhr. Elian doelt hiermee op sommige van de PVV-stemmers en ander (extreem-)rechts gespuis?

NNenNN
NNenNN25 jul. 2011 - 18:54

Dat stuk is inderdaad erg verwarrend. Hier nog een korte analyse via http://www.frontaalnaakt.nl/archives/bang.html op 25 07 2011 at 23:08 schreef Mirwais: @ – You On A Gin: “Ik lees in dat stukje van Afshin Ellian niet echt dat hij “de schuld bij moslims legt”.” Misschien niet moslims, maar het is wel de schuld van de ‘islamitische politiek’ volgens Ellian. Ook linkse terroristen krijgen ervan langs. We moeten er vooral aan herinnerd worden hoe erg links en de politieke islam wel niet is. Dat is wat ik opmaak uit zijn verhaal. - Ellian: “Iemand die weerloze kinderen zomaar doodschiet, is niet zomaar een psychopaat, maar ook nog een door politieke islam geïslamiseerde psychopaat.” - Ellian: “Hij was geobsedeerd en bezeten door de politieke islam. Herinnert u zich nog de gijzeling van Tsjetsjeense terroristen in Beslan waarbij de terroristen velen kinderen zo maar op klaarlichte dag doodschoten. Herinnert u zich nog de aanslagen van Hamas in Israël waarbij willens en wetens joodse kinderen werden gedood. En ook nog deze week hebben de Taliban een achtjarige jongen opgehangen in de Afghaanse provincie Helmand.” Laten we even nader bekijken wat hij hier zegt. Hij linkt allerlei verschillende gebeurtenissen aan elkaar door te stellen dat het allemaal te maken heeft met de “politieke islam”. Beslan, Israël en Afghanistan; totaal andere conflicten met verschillende en uiteenlopende contexten. Opvallend is dat in alledrie de gevallen er al tientallen jaren sprake is van oorlog, bezetting enz., waarbij vooral juist een ‘moslim’ bevolking het slachtoffer is. 1. Beslan kent een geschiedenis waarbij verschillende bevolkingsgroepen elkaar de dood hebben ingejaagd en werd gebruikt als militair basis door de Russen: - Wiki: “It was also reported that the SNO in Beslan was used by Ossetian militia forces as an internment camp for ethnic Ingush civilians in late 1992 during the short but bloody Ingush–Ossetian East Prigorodny conflict, in which hundreds of Ingush residents of North Ossetia lost their lives or disappeared during the week-long hostilities, and thus the school was arguably chosen as the target of the attack by the mostly-Ingush rebel group because of this connection.[22][23][24] According to media reports, SNO was one of several buildings in which the Ossetians had held Ingush citizens, many of them women and children; the hostages sat on the gymnasium floor, deprived of food and water, just as the Ossetians would do in the 2004 siege, and several male hostages were hauled outside and executed.[25] Beslan, like the major Army airbase in nearby Mozdok, was also site of an airfield used by the Russian military aviation for its combat operation in the nearby republic of Chechnya since 1994.[26]” (http://en.wikipedia.org/wiki/Beslan_school_hostage_crisis) 2. Israël; voor de meeste mensen is het wel duidelijk dat hier al lang sprake is van een bezettingsoorlog waarbij inderdaad burgers (vooral Palestijnse) het dupe van zijn. Het is goed dat Ellian zich drukt maakt om kinderen die omkomen tijdens dit conflict, maar zijn hypocrisie laat hij ook hier niet achterwege. Men kan opzoeken hoeveel Palestijnse kinder- of burgerslachtoffers er vallen door gerichte acties van de IDF. Daar heeft hij het liever niet over, want dat kun je niet afschuiven op islam. 3. Afghanistan en de wreedheden jegens de menselijkheid. In de jaren ’60 nog een van de meest vooruitstrevende Islamitische staten in de regio. Totdat ze weer als speelbal werd gebruikt door grootmachten. Haar geo-strategische ligging en grondstoffen zorgen ervoor dat oorlog nooit ver weg is. Bovendien wordt zij omringd door grootmachten als de Sovjet Unie, Iran, India, Pakistan en de V.S. die nooit ver weg is via militaire en politieke invloed vanuit Pakistan. Tijdens de Koude Oorlog werd het land gebruikt als bufferzone tegen de Sovjets door de V.S. die islamitisch verzet steunden met financiële, militaire en politieke steun. Wetend dat de kans groot zou zijn dat de Sovjets zouden ingrijpen wanneer de socialistisch gezinde Afghaanse regeringspartij in problemen zou komen. Het was dus een doelbewuste militaire uitlokking om de Sovjets te verzwakken met als slachtveld Afghanistan. De lijst van wreedheden door allerlei partijen in die landen is land. Door de “atheïsten” (zogenaamde communisten), de islamieten of beter gezegd zogenaamde en door verschillende criminele warlords, maar ook door de democraten. Ellian zou er goed aan doen om van ieder van deze genoemde een voorbeeld te geven waarbij kinderen het slachtoffer zijn geworden. Dan zou zijn medeleven geloofwaardiger overkomen. De Russische, Amerikaanse of Islamitische bommen kennen geen verschil tussen kinderen of volwassenen. Executies, ontvoeringen en illegale gevangenschap van burgers en kinderen is ook voor de Amerikanen geen incident. Zoek maar eens het “Kill Team” op of op youtube de getuigenissen van VS en NAVO veteranen. Om verder te gaan de volgende citaten: - Ellian: “Breivik wilde de islam bestrijden, maar hij werd zelf een exponent – zowel in het denken als in het handelen (methodiek) – van het islamitische terrorisme in het verre noorden.” - Ellian: “Hij vermoordde in minder dan twee uur 92 burgers waarvan vele weerloze kinderen waren. Dit geweld, dit onvoorstelbare, diabolische geweld komt nagenoeg overeen met de gedachtewereld van het islamitische terrorisme.” - Ellian: “Anders Breivik wilde de islam bestrijden, maar hijzelf werd gegrepen door de gedachtewereld van de politieke islam. Ook zij voeren geen debatten en polemieken met tegenstanders. Ook zij zijn gewetenloos. En daarom is hij een exponent van een psychopathische vorm van zelf-islamisering.” Wat ik duidelijk heb proberen te maken is wat voor enorme verschillen in contexten zijn tussen de landen die hij noemt. Laat staan als we terreurdaden in die landen en waarom die gepleegd worden onder een noemer gaan plaatsen en dat ook nog gelijkstellen aan wat er in Noorwegen is gebeurd. Ellian noemt het geweld en terreur op dat in zijn straatje past en hij stookt verder het vuur van anti-islam aan. Bovenal zou men eerst nog eens moeten afvragen wat men definieert als terreur. Ik denk dat Ellian in alle voorbeelden die hij noemt de grootste terreur vergeet te noemen, namelijk staatsterreur vooral vanuit de kant van niet-moslim en Westerse staten. Al met al is zijn stuk een kinderachtige vertekening en versimpeling van de werkelijkheid. De complexiteit van politieke gebeurtenissen op de hele wereld zijn in z’n stuk ver te zoeken en vooral de islam moet er als de boeman uitkomen. Zo stelt hij: - Ellian: “Wel hebben zij (islamitische terroristen) psychopathische neigingen die we bij de linkse terroristen niet kunnen aantreffen.” Peter, excuses voor de lange reactie. Ik zal er geen gewoonte van maken. http://www.frontaalnaakt.nl/archives/bang.html

Lopez
Lopez25 jul. 2011 - 18:54

Hoe herleid je een terreurdaad van een extreem-rechtse christen-fundamentalist tot de gevaren van ‘de islam’ en van ‘links’? Ellian heeft er geen moeite mee. Hem gaat geen zee te hoog om moslims en links-denkenden (en dat ben je in Ellians visie al als je zijn bekrompen wereldbeeld niet deelt) door het slijk te halen en verdacht te maken. Dat bewijst hij al jaren in zijn Elsevier-blog, destijds samen met de al even bekrompen Leon de Winter. De rancuneuze en opruiende borrelpraat van beiden zou de gemiddelde schoolkrant niet halen, want aan argumenteren hebben de heren een broertje dood, maar Elsevier afficheert zich graag met ongure stemmingmakerij; zolang die tegen moslims en ‘links’ gericht is, kan het de club van Joustra niet dom en weerzinwekkend genoeg zijn.

hasp52
hasp5225 jul. 2011 - 18:54

"Anders Breivik wilde de islam bestrijden, maar hijzelf werd gegrepen door de gedachtewereld van de politieke islam. Ook zij voeren geen debatten en polemieken met tegenstanders. Ook zij zijn gewetenloos. En daarom werd hij een exponent van een psychopathische vorm van zelf-islamisering.” Mijnheer Ellian, u laat mij schrikken. Want lees ik hier niet dat u doet aan zelf-reflectie ? En dat u daarnaast met name uw zorgen uitspreekt over Geert Wilders ? Is ook hij niet al jaren gegrepen door de gedachtenwereld van de politieke islam ? Ook hij voert toch geen debatten en polemieken met tegenstanders ? En misschien is hij ook wel gewetenloos. Is hij misschien daarom niet ook een exponent van een psychopatische vorm van zelf-islamisering ? En wil u hiermee zeggen dat dat misschien ook wel voor u zelf geldt ? Moeten wij nu dus bang zijn dat Geert Wilders of u binnenkort .......?

Tealc2
Tealc225 jul. 2011 - 18:54

Wat verwacht je dan van iemand met minderwaardigheidscomplex.. Om eigen tekort komen te verbergen moeten ze altijd iemand anders beledigen.

wiebevanderland
wiebevanderland25 jul. 2011 - 18:54

mij doet de reactie van de heer Elian sterk denken aan de marxixtische kronkels van enige decennia geleden. Het Geloof der Kameraden zeg maar. Dat valt me wel vaker op, dat de PVV / de rechter flank van de VVD ideologie nogal veel lijkt op zeg maar Harry Mulisch in '68, of Jan Marijnessen in '80. Met Powned als de nieuwe Hoepla. We waren alleen blij dat Harry Mulisch weer gewoon boeken ging schrijven. Misschien moet Elian maar weer gewoon wat verder studeren in plaats van dit soort onbenulligheden als uit de tijd Moskou-1934 te oreren.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 18:54

""Iemand die weerloze kinderen zomaar doodschiet, is niet zomaar een psychopaat, maar ook nog een door politieke islam geïslamiseerde psychopaat. Hij was geobsedeerd en bezeten door de politieke islam" Ach ja, in de wereld van Ellian was Herodes al geïslamiseerd door de politieke islam. Hij gelooft in hetzelfde stuk ook dat de Vikingen al tijdens de Romeinse tijd bestonden, dus Herodes een Moslim is in zijn wereld vast geen enkel probleem...

Marthijn2
Marthijn225 jul. 2011 - 18:54

Dat je problemen krijgt wanneer je in een paar decennia veel mensen naar Nederland laat komen krijg je uiteraard problemen. Elke cultuur is anders. Zo is de acceptatie van homoseksualiteit bij Marokkanen bijvoorbeeld nog lager dan onder de zogenaamd tolerante Hollanders. Homo's in oude stadswijken hadden al jaren last van deze afnemende tolerantie en redeneerden vrij logisch: als dit zo doorgaat is de acceptatie van homoseksualiteit straks in heel Nederland terug bij af. Tenzij de nieuwelingen op tijd toleranter worden wat dit punt betreft. Wanneer mensen vluchten voor hun leven zijn ze dankbaar en zullen minder snel de normen en waarden van het gastland verfoeien. Als mensen echt voor hun leven moeten vluchten moet je ze helpen, hoe dan ook. Zijn er geen positieve dingen die Marokkanen (ik noem deze groep maar voor het gemak) meebrengen. Uiteraard, maar men let altijd op de negatieve dingen. Marokkanen verzorgen opa en oma doorgaans beter dan ze weg te stoppen in een bejaardentehuis. Wat homoseksualiteit betreft zie ik daar verbeteringen, lang niet iedereen is fel tegen en velen omarmen het en er komen er ook steeds meer uit de kast onder hen. Of te wel: verbetering. Bij de Hollanders zie ik weinig tot geen verbeteringen. Al jaren niet. De islam-bashers reppen over homo- en vrouwenrechten juist om deze zichzelf eindelijk eens eigen te maken. Ze komen uit de conservatieve delen van het CDA, de VVD en de SP. Ze zijn tegen de scheiding van man en vrouw maar in Nederland hebben we overal aparte kleedkamers voor mannen en vrouwen. Deze scheiding die nu logisch aanvoelt omdat we ons ongemakkelijk zouden voelen is onlogisch en het is wat het is: een scheiding tussen man en vrouw. Gebaseerd op seksuele onderdrukking. En weer gebaseerd op het monogame huwelijk. En op de economie als je verder doordenkt. De islam-bashers en de meest radicale moslims lijken gigantisch op elkaar. Ze hebben een ideologie nodig en een groepsdenken om zogenaamd iemand te zijn. Hun echte zelf durven ze niet te kennen. Op seksueel gebied onderdrukken ze naast anderen vooral zichzelf. Een uniform, driedelig pak is heilig in die kringen. Jezelf tonen, laat staan op een naturistencamping is not done in al die kringen. En deze ziekte heet als het te erg wordt: fascisme. Terwijl hun ideologie wel een kern van waarheid bezit; zie het begin van mijn betoog. De politieke en journalistieke cultuur heeft lange tijd verschillende discussies niet toegestaan. Hierdoor is het onnodig erg uit de hand gelopen. Elk onderwerp en elke groep moet aan het woord gelaten worden in de discussies. Als je alle roodharigen uitsluit van het debat of iedereen die blauw een mooie kleur vindt, dan vroeg of laat loopt dit volledig uit de hand. Vraag me niet hoe, want het zijn rare voorbeelden, maar uit de hand lopen zal het. Op den duur vallen er zelfs doden. De les is: ga met elkaar in discussie en sluit mensen die willen deelnemen aan de discussie nooit uit. Personen die de discussie mijden - Wilders gaat nooit met moslims in debat - verliezen het dan al snel. Zo niet dan neemt hun aanhang toe.

ErwinB2
ErwinB225 jul. 2011 - 18:54

De Framing is al begonnen. Breivik zo vaak mogelijk verbinden met Islamisering. Ook Wilders noemt snel de gestoordheid van Breivik en zijn wens met Al Qaida samen te willen werken. En tussen haakjes nog even de melding dat Breivik grote bewondering voor Al Qaida heeft. Het is hetzelfde soort Framing die ze ook toepasten in hun verkiezingsprogramma met de opmerking dat we op 4 mei de slachtoffers van het (Nationaal) socialisme herdenken. Velen zullen er in trappen... het ligt ook nu aan de Islam en de socialisten zijn de collaborateurs. Iemand als Glenn Beck vergelijkt het kamp nabij Oslo las een soort Hitler Jeugd kamp. Het zal er als zoete koek in gaan bij veel mensen. En nee, Wilders is niet verantwoordelijk te houden voor deze daad. Maar ik geloof wel dat hij bij een groep mensen hoort die denkt dat er een oorlog gaat komen tegen de Islam. En die oorlog begint met woorden, en die woorden brengt hij wel. Daar ligt zijn verantwoordelijkheid.

mariatrepp
mariatrepp25 jul. 2011 - 18:54

Afshin Ellian is een van de belangrijke intellectuelen achter Wilders, actief in Wilders’denktank, de Edmund Burke Stichting. Zie de uitvoerige documentatie http://www.passagenproject.com/conservatisme.html

AE911TRUTH
AE911TRUTH25 jul. 2011 - 18:54

Er zoveel gedachtenkronkels, bijvoorbeeld dat Hitler 'rechts' was en Stalin 'links', maar wat Mao was weet niemand (misschien wel een 'centrum' dictator, want via het 'centrum' van de macht kan je ook een dictatuur of imperium oprichten) Zelf-islamisering is een tegenstrijdige term (individu/groep verstrengeling) Ook Afshin houdt van terminologie, daar is de politiek en zijn de publicisten en schrijvers gehaaid in, de kijker/luisteraar/lezer verwarren en bespelen met bergen bedrog. Daar ben je alleen mee bezig als je de vrijheid wilt afnemen van een volk.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 jul. 2011 - 18:54

Ik moest de column van Ellian drie keer lezen voor dat ik eigenlijk snapte wat hij ongeveer bedoeld zou kunnen hebben. Gekker moet het niet worden. Dit is echt een totale ontmaskering.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jul. 2011 - 18:54

Ellian en Wilders zijn alle twee niet Westerse allochtonen die walgen van de niet Westerse allochtonen? Ha ha ha ha h. Nou, geef mij liever echte kaaskoppen die zijn en hoe dan ook menselijk.

seniorg
seniorg25 jul. 2011 - 18:54

"...reductie van politieke terreurdaden tot het psychopathische meestal om de zaak te depolitiseren. Het is een gek, dus de politieke motivatie achter de terreurdaad is onbegrijpelijk". Lees dat nu nog eens goed en tel dan de keren op dat Wilders of zijn kornuiten iemand (vaak moslims, imams, klimaatwetenschappers, PvdA-ers enz) tot psychopaat hebben verklaard. Zo maaien ze wel erg veel gras voor hun eigen voeten weg zou je denken.

leeuwenvanj
leeuwenvanj25 jul. 2011 - 18:54

De heren Elian en Wilders houden van Israel en gaan door het vuur voor het uitverkoren volk. Voor de enige democratie in het MO! http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=409312 Protest tegen Gay parade en lees verder wat er in Palestina gebeurt, maakt hen niets uit er bestaan voor hen geen internationale afspraken of VN verdragen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 jul. 2011 - 18:54

[We raden derhalve Ellian aan, om Ellian eens te lezen] Pluralis Majestatis?

Mursili1
Mursili125 jul. 2011 - 18:54

Wie die man nog serieus neemt is zelf al een eind op weg naar de staat waarin het "vijanden ruimen op weg naar de utopie" zich als visioen manifesteert.

1 Reactie
Mursili1
Mursili125 jul. 2011 - 18:54

Ik zou dit persoonlijke moorden voor god of ideaal, het Jeanne d'Arc syndroom willen dopen. De bijzondere maar gewone man (/vrouw) die orde op zaken stelt in een decadente maatschappij. Mét bijbehorend visioen, overwinningen én uiteindelijke heksenjacht.

tabby2
tabby225 jul. 2011 - 18:54

Blijf me er over verbazen dat Ellian hoogleraar is in de sociale cohese. Zijn stukjes zijn doordrenkt van islamhaat en vinden gretig aftrek bij zijn PVV achterban. Hij is geobsedeerd door iedereen die zich permitteert om kritiek op Wilders te hebben met als motor de applausmachine van het Elsevier forum. Probleem en tragiek is dat Ellian ,Hans Janssen, Wilders cs maar één interpretatie van de Islam accepteren en dat is de gewelddadige interpretatie van de Taliban en van daaruit alles proberen te verklaren. Tragiek ook dat hij als slachtoffer van de mullahs zo is kunnen doorslaan

1 Reactie
Ineses
Ineses25 jul. 2011 - 18:54

Hoe hebben ze zo'n draaier als Hans Janssen kunnen vinden. De meeste islamkenners hebben een totaal andere mening als hij en zien wel het onderscheid tussen de verschillende vormen van de islam. De koran is voor iedere moslim hetzelfde, maar de uitleg is verschillend. Maar Janssen lijkt me iemand die gewoon zegt wat de ander wil horen, dan kon je wel merken met het gedraai over het etentje. Volgens mij zou iemand die wel veel over de islam weet hem zo kunnen om praten.

JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 18:54

Elian denkt binnen zijn eigen kaders. De man heeft geen werkelijke geestelijke creativiteit. Hij blijft hangen in zijn verstikkende dogma's. Het is eloquente babbelaar. Meer niet.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 18:54

'Ellian'

dracula
dracula25 jul. 2011 - 18:54

Als u nog niet overtuigd bent, kijk dan eens op Youtube, en zoek eens naar Sharia and Islam in the UK.....I rest my case.

1 Reactie
Soupkip
Soupkip25 jul. 2011 - 18:54

Een filmpje op Youtube zal iedereen overtuigen? Persoonlijk lees ik liever een boek, of een krant, of lees zo her en der wat op het Internet. Zoals bijvoorbeeld hier: http://www.hopenothate.org.uk/

Tammo2
Tammo225 jul. 2011 - 18:54

Volkert van der G. was toch ook een geisoleerde gek! Daar wilde 'links' Nederland toch ook niks van weten? Toen werd naar Fortuyn zelf gewezen. Dat was een populist! Haat zaaien is haat oogsten werd gezegd. Maar nu links zelf slachtoffer is, liggen de zaken anders. Hypocriet hoor!

2 Reacties
bertvanbaar
bertvanbaar25 jul. 2011 - 18:54

-- Maar nu links zelf slachtoffer is, liggen de zaken anders. -- Alleen vreemd dat rechts terrorisme vaak hele groepen treft en links terrorisme vaak slechts een enkeling.

kevin2
kevin225 jul. 2011 - 18:54

Makkelijk, makkelijk, maar natuurlijk onzin. De Islam (reden van de shooting) is een hot-topic, pelsdieren (reden van moord fortuyn) zijn dat simpelweg niet. Wilders blijft lullen over de islam, niemand lulde in die tijd over pelsdieren. Wel even scherp blijven he.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 jul. 2011 - 18:54

Ellian zegt nu dat "zelfislamisering" ironisch bedoeld was .......... http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian.htm

1 Reactie
Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 18:54

In 'Het ironische van de ironie', over het geval G.K. van het Reve, schreef Harry Mulisch aan het eind van de jaren zeventig over het racisme en antisemitisme van de “grote volksschrijver” het volgende: De ironie leidt to parodie, de parodie leidt tot identificatie – dat is de onwrikbare wet, waaraan Van het Reve nog het meest onderhorig is… Zo wordt het spel ernst. De corpsstudent speelt net zo lang de man met de grote bek, tot hij het is. Dat is het ironische van de ironie: dat zij het plotseling niet meer is. Hij is als het ware door de dubbele bodem van de ironie gezakt. Wie ironisch spreekt, zegt het tegendeel van wat hij meent, maar zodanig, dat de ander dat doorziet. Van het Reve zegt wat hij meent, maar zodanig, dat de ander dat niet doorziet en denkt nog steeds met ironie te doen te hebben… Als hij… schrijft: "Ik vind, dat de arbeiders in bepaalde aparte wijken zouden moeten wonen, die ze alleen op weg van of naar hun werk zouden mogen verlaten, & verder alleen met speciale verlofpasjes" - dan is dat eenvoudig zijn mening, geen grap, geen fantasie.