Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

De fuik van Facebook

  •  
10-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Er is in de geschiedenis van de mensheid nog nooit zoveel data verzameld over mensen als door Facebook. Maar gaat Facebook wel op een veilige en verantwoorde manier om met deze data? Laat het schandaal rondom Cambridge Analytica niet vooral zien dat het techbedrijf veel te groot en invloedrijk is geworden? Onschuldige Facebookgebruikers die zelf in de problemen zijn gekomen delen hun verhaal en experts leggen uit hoe Facebook opzettelijk verslaving in de hand werkt. Ook laat Kassa XL zien hoe politieke partijen in Nederland de grenzen opzoeken om de kiezer op Facebook te bereiken.

Meer over:

#video, internet, facebook, kassa,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Karingin
Karingin11 jun. 2018 - 17:02

Wie nu nog niet weet welke valkuilen FB met zich meebrengt moet echt eens wat vaker de krant lezen.

Break on through
Break on through11 jun. 2018 - 11:10

Iedere keer als FB negatief in het nieuws komt krijg ik weer bevestigd dat ik er goed aan gedaan heb halverwege mijn FB Account te laten voor wat het is. Het viel me toen al op dat ze veel van je willen weten voor een beetje berichten versturen onderling. Ik heb een andere provider en anonieme IP adressen genomen. FB weet bijster weinig van me. En dat blijft zo....

richarrd
richarrd11 jun. 2018 - 10:17

Je kunt wel zien dat mensen in Nederland zelfbewust zijn en goed wordt geleerd zelf en onafhankelijk na te denken en mensen daarom heel bewust zijn waar ze mee bezig zijn. Zelfs als hun (intellectueel of niet) eigen kinderen blind worden van Facebook dan gaat er helemaal geen alarmbelletje rinkelen bij iemand. Het kan aan mij liggen maar het zou heel goed zo kunnen zijn dat we in een wereld leven met hele gehoorzame en passieve mensen. Het zou ook heel goed zo kunnen zijn dat ons bewust niet geleerd wordt om zelf en onafhankelijk na te denken. Je moet wel nagaan dat de prehistorische mensen op de wereld een gemiddeld IQ hadden van minsten 160. Dat is verloren gegaan sinds en mede door de agrarische revolutie. De toegenomen beschikbaarheid van voedsel heeft vooral tot demografische groei geleid, maar de mens is zeker niet intelligenter geworden door de toegenomen beschikbaarheid van voedsel.

5 Reacties
Karingin
Karingin11 jun. 2018 - 17:01

Uuh, kun je dat van die oermens even onderbouwen? Aangezien IQ gemeten wordt met testjes die zij met geen mogelijkheid zouden kunnen begrijpen, lijkt me dat op zijn minst een verkeerde interpretatie, maar eerder flauwekul. Dat ze op een bepaalde manier heel intelligent waren geloof ik best, maar dat is niet hetzelfde als IQ.

adriek
adriek12 jun. 2018 - 6:40

'...een gemiddeld IQ hadden van minsten 160.' Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het IQ van een bevolkingsgroep *per definitie* 100 is...

richarrd
richarrd12 jun. 2018 - 8:26

Karingin en AdrieK Dan moet je dat maar op internet opzoeken, er staan hele bibliotheken volgeschreven over dit onderwerp op internet. Omdat mensen ook nog geen eigen eigendommen hadden, hadden mensen ook geen reden om elkaar te wantrouwen en waren ze ook meer solidair met elkaar bij voorbeeld. Dat is ook verloren gegaan. Het is allemaal veel anoniemer geworden en daarom kwijnen er overal mensen volledig en eenzaam weg en dat was in de prehistorie dus niet zo. Dus de solidariteit is ook zoiets dat verloren is gegaan. Dat is allemaal goed uitgezocht door de beste wetenschappers en je weet eigenlijk ook wel dat het waar is als je het goed beschouwd.

richarrd
richarrd12 jun. 2018 - 13:54

Karingin, AdrieK Dat is trouwens ook niet de kern van het verhaal. Het gaat erom dat mensen in deze tijd opgevoed worden om gehoorzame en passieve mensen te zijn.

richarrd
richarrd12 jun. 2018 - 13:56

...of mensen worden opgeleid om gehoorzame en passieve mensen te zijn.

punt2
punt211 jun. 2018 - 6:19

Ik begrijp Facebook niet, nooit gedaan ook. Dan heb ik het niet over het “ bedrijf Facebook” maar de gebruikers. Ik “heb” dan ook geen Facebook zoals dat heet, mijn kinderen wel, mijn vrouw heeft het “ gehad” maar was er ook snel klaar mee. Oma belt dat ze een mail heeft gestuurd waarin staat dat we haar bericht moeten “ liken” op FB. Natuurlijk heb ook ik gekeken bij mijn vrouw naar de vele berichten van anderen, “dat de koffie zo goed smaakte” dat wanneer ze naar een concert was geweest met een vriendin .. haar vriendin een berichtje had geplaatst dat het concert samen met haar vriendin zo leuk was ... dat niets dan weer “ geliked” worden. Ze had ook persoonlijk even kunnen zeggen dat het zo leuk en gezellig was, maar op FB deel je dat met anderen zodat anderen weten dat zij het leuk hebben gehad. Ook dat een tante het eten klaar heeft en zelfs wat ze eten, dat een andere tante dat dan weer leuk vindt en haar buurvrouw ook. Is het een speciale prestatie dat het eten gelukt was? Dat het te eten was? Of een bewijs dat ze een goede echtgenoot is die dagelijks kookt? Ik begrijp die onbedwingbare drang om werkelijk alles te delen niet? Is het aandacht? Of een bewijs dat je deugd? “ hier is het uitzicht op de zee” “ en hier het ontbijt” Het zijn de dia avondjes bij de oom en tante die vakantie zijn geweest.... maar dan dagelijks. Ik begrijp Facebook niet, en ik geloof dat ik daar heel blij om moet zijn.

1 Reactie
Ecclesia
Ecclesia11 jun. 2018 - 8:29

FB wordt door mij gebruikt als een kleine feed voor bepaalde pagina's die ik leuk vind (games, films, tv-series, wetenschappers die ik volg, etc.). Het triviale sociale gedoe wat u beschrijft doe ik zelf zeker niet aan mee nee. FB is zeer waarschijnlijk een bubbel die binnen heden en enkele decennia zal barsten, dan wel zal evolueren tot iets heel anders dat daadwerkelijk de mensheid kan helpen. Als FB een beetje een slim bedrijf is, zal het de weg van Google volgen en diversificeren. Google is een daadwerkelijk tech-bedrijf, FB is een verzamelbedrijf van data, maar dat laatste zal uiteindelijk zo mainstream worden dat FB mogelijk weggeconcureerd wordt of dat er wettelijk bepaald wordt dat alleen overheidsinstanties het mogen doen in de toekomst.

Appie Fries
Appie Fries11 jun. 2018 - 6:14

Ik heb de hele video gekeken en dacht bij mijzelf... Ja, en? Ik heb geen schokkende zaken gezien of gehoord, behalve dan dat mensen die altijd al makkelijk te manipuleren zijn of gevoelig zijn voor verslavingen dat ook binnen Facebook zijn. (Goh, het is net de echte wereld. Onze portomonee's zitten vol met klantenpasjes, onze mailboxen vol met nieuwsbrieven en supermarkten in een dorpje in het oosten van het land hebben een heel ander assortiment dan supermarkten in Amsterdam. Dit was al voor Facebook zo en zal ook na Facebook zo zijn, alleen zijn er weinig bedrijven natuurlijk zo groot als Facebook. Echter per persoon verschilt het weinig. Nou ja, weinig.... Dat ligt aan wat je deelt op Facebook. Als ik deel dat ik een leuke vrouw heb ontmoet en daar leuke dingen mee heb gedaan, dan is de kans groot dat mijn vrouw een boos gezichtje er op plaatst en dat deze post consequenties gaat krijgen en dat geldt voor alles. Als ik speeches van een "haat" imam deel zoals Fawaz Jneid of Geer Wilders, heeft dit ook consequenties. Verder qua beveiliging is Facebook misschien niet altijd transparant, maar zijn er heel veel mogelijkheden heel duidelijk aan te geven waardoor vreemden niet zomaar op je profiel kunnen komen, maar net zo goed als je weg gaat met de deur wagenwijd open heeft ook het openhouden van je profiel vervelende consequenties. Die vrouw die haar huwelijk opgaf voor iets onbekends..... Tja wat moet ik daar op zeggen. Is de naiviteit van mensen nu ook al de schuld van Facebook? Als je om een stukje toiletpapier je huwelijk opgeeft, dan zit daar toch echt iets niet goed. Dat heeft dan ook niets met Facebook te maken. Ik denk nog steeds dat Facebook meer positieve kanten heeft dan negatieve. Het geeft voor veel mensen een kans een "sociaal" leven te hebben die dit anders misschien wel niet hebben en vooral tegenwoordig dat bijna iedereen wel familie of vrienden heeft in het buitenland of zelf in het buienland zit, is dit een fijne mogelijkheid om met elkaar in contact te blijven. Verder denk ik wel dat het belangrijk is een aantal afspraken met jezelf te maken. Zo heb ik de volgende stappen ondernomen. Na het maken van mijn account heb ik direct de beveiliging aangepast. Geen politiek Geen gevoelige likes op bv de Zwarte Piet perikelen o.i.d. Geen "vervelende" discussies Geen gevoelige foto's van mensen in badkleding o.i.d. Reclames meteen afstraffen (Ik meld ze als sexuele content) Waar het eigenlijk om gaat is, gewoon verstandig ermee omgaan. Zoals met de rest van je leven ook.

2 Reacties
adriek
adriek11 jun. 2018 - 7:48

"... Dat ligt aan wat je deelt op Facebook." Nee. Facebook deelt jouw gegevens ongevraagd en zelfs ongewild (cambridge analytica) met derde partijen en derde partijen delen jouw gegevens met Facebook. "... meer positieve kanten heeft dan negatieve." Wat bij mij de druppel was is dat bleek dat zelfs ziektekosten verzekeringsmaatschappijen bezoekjes aan hun pagina's laten registreren bij FB. (Ook ik heb niks te verbergen, maar dat was voor mij de druppel.) "Reclames meteen afstraffen (Ik meld ze als sexuele content)" Waarmee je een laagbetaalde kantoorklerk vraagt er twee seconden naar te kijken en je melding af te doen als onterecht.

Appie Fries
Appie Fries11 jun. 2018 - 12:37

Wederom AdrieK, ik bezoek van alle soorten sites ook van verzekeringen e.d. Echter Facebook kan daar niets mee doen, want dat is geblokkeerd. Echt niet moeilijk hoor. Hoef je geen ICT specialist voor te zijn. Dat van die laagbetaalde kantoorklerk... Als we het nu allemaal zouden doen, dan heb je dus 500.000 keer per minuut dat dit gedaan moet worden en elke keer kost het een klerk 2 seconden dus dat is dan een miljoen seconden per minuut. Daar heb je heel veel mensen voor nodig hoor. :-) Maar goed, alle gekkigheid op een stokje, ik merk wel dat ik minder advertenties krijg.

adriek
adriek11 jun. 2018 - 5:26

Toch kiest vrijwel niemand voor alternatieven. Vrijwel niemand volgde Bye-Bye-Facebook. Ik wel. Ik kan je vertellen dat het uitermate bevrijdend is. Geen seconde spijt van gehad. Facebook is geen 'verslaving' of 'verleiding', het is een dwangbuis. Maar wel eentje waar je met een stuk of vijf muisklikken uit kunt zonder gevolgen.