Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De fragiele kansen op vrede in het verdeelde Midden-Oosten

  •  
02-10-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1402 keer bekeken
  •  
middenoosten

Het Midden-Oosten lijkt met de mogelijke uitschakeling van zowel Hamas als Hezbollah aan de vooravond te staan van een nieuwe kans op vrede. Toch is vrede geen vanzelfsprekendheid; het blijft een fragiele droom, geboren uit de as van verwoesting en gevoed door de hoop van hen die lijden onder het voortdurende geweld. Oorlogen veroorzaken diepe wonden, maar juist in die wonden kan de kiem van een betere toekomst worden geplant. Een toekomst waarin eeuwenoude religieuze en etnische tegenstellingen plaatsmaken voor dialoog, begrip en het gezamenlijk bouwen aan een wereld waar men elkaar niet langer vreest, maar omarmt.

Toch negeert deze hoopvolle visie vaak de complexe realiteit van het Midden-Oosten. Hezbollah, opgericht in 1982, vond zijn oorsprong niet in een vacuüm. De groep werd sterk beïnvloed door de Iraanse Revolutie van 1978-1979, die de weg vrijmaakte voor de islamitische republiek onder leiding van Ayatollah Khomeini. Deze revolutie had een diepgaande impact op de sjiitische gemeenschappen in de regio, vooral in Libanon, waar Iran Hezbollah niet alleen ideologisch, maar ook financieel en militair steunde. Hierdoor konden de revolutionaire idealen van Khomeini zich verspreiden.

De macht van Hezbollah in Libanon is diep verweven met de bredere politieke problemen van het land. Libanon worstelt al decennialang met een instabiel sektarisch systeem waarin macht wordt verdeeld op basis van religieuze gemeenschappen. Dit systeem, gekenmerkt door corruptie en nepotisme, heeft geleid tot een zwakke regering waarin geen enkele factie de volledige controle heeft. Het Taif-akkoord van 1989 probeerde de verschillende religieuze groepen in balans te brengen, maar de Libanese politiek blijft uiterst fragiel. Hezbollah, met steun van Iran en in samenwerking met de sjiitische Amal-beweging, heeft een stevige greep op de regering, wat het vormen van een stabiel beleid belemmert en het benoemen van een president blokkeert, wat Libanon in een voortdurende staat van politieke verlamming houdt.

Naast deze politieke impasse heeft Libanon in feite twee legers: het officiële nationale leger onder leiding van generaal Joseph Aoun, en de militie van Hezbollah, die ondanks pogingen om zijn militaire macht te beperken, nog steeds een aanzienlijke dreiging vormt voor zowel de binnenlandse veiligheid als zijn politieke rivalen.

In de Palestijnse gebieden zien we een vergelijkbare verdeeldheid. Terwijl de Palestijnse Autoriteit de Westelijke Jordaanoever controleert, is Hamas de dominante macht in de Gazastrook. Deze interne politieke fragmentatie, gecombineerd met de invloed van externe actoren zoals Israël en andere internationale spelers, belemmert iedere poging tot onderhandelingen over een Palestijnse staat. Het is vaak onduidelijk wie precies de Palestijnen vertegenwoordigt in internationale fora, wat effectieve onderhandelingen enorm bemoeilijkt.

In zowel Libanon als de Palestijnse gebieden is de vraag naar wie de werkelijke macht in handen heeft even belangrijk als de inhoud van de onderhandelingen zelf. Zonder een duidelijke machtsstructuur is het bijna onmogelijk om duurzame politieke en economische veranderingen te realiseren. Libanon blijft verlamd door sektarische spanningen en de invloed van Hezbollah, terwijl de Palestijnse gebieden worden verscheurd door interne verdeeldheid en externe druk.

Niet alleen Libanon en de Palestijnse gebieden worden geplaagd door interne verdeeldheid; ook Israël heeft te kampen met diepe interne breuklijnen. De kloof tussen religieuze nationalisten en seculiere progressieven is een van de belangrijkste spanningen binnen de Israëlische samenleving. Net zoals Libanon een sektarisch systeem kent waarin macht wordt verdeeld tussen verschillende religieuze groepen, heeft Israël zijn eigen vorm van interne verdeeldheid. Het verschil ligt echter in het feit dat de Israëlische staatsinstellingen nog steeds functioneren, ondanks de zware druk die ze ervaren onder de huidige regering van premier Netanyahu.

Israël bevindt zich momenteel in een politieke crisis waarin extreemrechtse regeringspartijen de institutionele stabiliteit bedreigen. Ondanks de robuustheid van de Israëlische democratische instellingen staan ze onder druk door pogingen om de rechterlijke macht te verzwakken en de checks and balances uit te hollen. Een belangrijk principe dat de Israëlische staatsinstellingen bijeenhoudt, is het concept van "mamlachtiyut" (ממלכתיות), wat staat voor nationale eenheid en het overstijgen van tribale en sektarische belangen. Dit idee heeft Israël in staat gesteld om de diepe interne spanningen te overbruggen en te voorkomen dat het land ten prooi valt aan de tribale dynamieken die het in de Bijbelse tijden ten val brachten.

Toch blijft Israël kwetsbaar voor interne verdeeldheid. De opkomst van extreemrechtse partijen, die vaak gekenmerkt worden door anti-Arabische sentimenten en een harde lijn in vredesonderhandelingen, vormt een serieuze belemmering voor vrede in de regio. Deze partijen, samen met religieuze hardliners, kunnen vredesinspanningen ernstig ondermijnen, vooral in een tijd waarin Israël te maken heeft met instabiele en gewelddadige grenzen. Het voortbestaan van vrede hangt af van de bereidheid om interne spanningen te overwinnen en de fundamentele waarden van rechtvaardigheid, gelijkheid en dialoog te handhaven.

Als we naar de toekomst kijken, zien we dat vrede in het Midden-Oosten niet alleen afhankelijk is van het verslaan van groepen als Hamas en Hezbollah, maar ook van het adresseren van de interne en regionale verdeeldheden die deze conflicten voeden. Vrede zal alleen mogelijk zijn als de machtsstructuren in zowel Libanon, de Palestijnse gebieden als Israël hervormd worden en er een bredere bereidheid ontstaat om naar dialoog en compromis te streven. Alleen dan kan de regio eindelijk ontsnappen aan de cyclus van geweld en wantrouwen die haar al decennia lang in zijn greep houdt.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

JaapBo
JaapBo
2 okt. 2024 - 18:50
Deze analyse staat compleet los van de realiteit. Zowel Hamas als Hezbollah zijn ontstaan als verzetsorganisaties tegen Israëlische kolonisatie en onderdrukking. Als ze verdwijnen komen er andere verzetsorganisaties voor in de plaats. Het probleem is dat Israel een omvolkingsproject is dat zich met grof geweld in Palestina heeft gevestigd, en dat elke tegenstand met grof geweld onderdrukt. Zolang Israel de rechten en gelijkwaardigheid van Palestijnen niet erkent komt er geen vrede en zeker geen gerechtigheid.
Bruce Stone
Bruce Stone
2 okt. 2024 - 15:50
Aan het eind van een vijf uur durende discussie tussen Norman Finkelstein, Benny Morris en Mouin Rabbani vervalt Morris als ooit zeer gewaardeerd historicus en zelfs de naamgever van de ''New Historians," via een ''ideological shift'' uit nood tot staatsideoloog: "Er zijn geen wetten." https://www.youtube.com/watch?v=1X_KdkoGxSs Verder heb ik basis van dit artikel voor mijzelf al een lang stuk geschreven, waaruit ik slechts refereer naar de uitspraak “just the birth pangs of new Middle East” van Condoleezza Rice gedurende de Libanon 2006, die kan fungeren als titel van een zeer dik boek over de wetteloze kolonialistische invloed van het westen in het MO eveneens in Palestina beginnend bij het rabiaat antisemitische evangelistische Britse idee van zionisme. Compleet met het gifgas dat Churchill inzette om nationaliteiten af te dwingen in het verdere MO waar Arabieren geen zin in hadden is het nogal duidelijk dat de invloed van Khomeini - de strategische alliantie tussen Israël en Iran na diens verschijning nog zo'n 12 jaar intact gehouden - niets voorstelt bij de westerse inmenging tot op de dag van vandaag die veel meer hebben bepaald hoe het MO er uitziet hoe het nu is. Europeanen kennen door de invloed van Washington nauwelijks meer de grond waarop zij lopen. Spinoza begreep al hoe funest superioriteitsdenken kan uitwerken. Lees daarvoor het kader in het volgende artikel over de sefardische joodse Franse filosoof Edgar Morin: https://bit.ly/4dqCwNi
TwoTone
TwoTone
2 okt. 2024 - 14:47
De extremere groepen in de regio dragen idd niet bij aan vrede. De vraag is dus hoe komen ze daar in de regio er van af. Hier lijkt dus elke keer oorlog voor nodig ?
1 Reactie
JaapBo
JaapBo2 okt. 2024 - 18:52
Hoe komt Israel van Hamas af? Heel simpel: Palestijnse rechten en gelijkwaardigheid erkennen. Hamas is veel gematigder dan Israel
Frits Jansen
Frits Jansen
2 okt. 2024 - 14:12
Er moet een algemeen verbod op haat komen.
Kees Flipsen
Kees Flipsen
2 okt. 2024 - 12:06
Rafael heeft blijkbaar toch heel wat gemist wat betreft de geschiedenis van het conflict. Niet goed opgelet. Israël is nooit geïnteresseerd geweest in een (rechtvaardige) vredesregeling. Het zogenaamde vredesproces. Allemaal spelletjes. Het gaf Israël de tijd en de mogelijkheid om door te gaan met het stichten van nederzettingen Wat niet mag volgens het internationaal recht maar waar nooit tegen op getreden werd. Dat had Israël gauw door, dus ze speelden het spel mee. Bij elke poging tot een overeenkomst weer tijd gerekt en lekker door kunnen gaan met illegale praktijken. Israël wil zoveel mogelijk grondgebied met zo weinig mogelijk Palestijen. Dat is ze al aardig gelukt daar het falen van de internationale gemeenschap (niet optreden) en het leveren van wapens. Wie er ook de macht heeft bij de palestijnen of in Israël dat maakt weinig uit. Dat is altijd al zo geweest. Vrede is te bereiken door het internationale recht toe te passen en door massaal mee te doen aan de BDS campagne tegen Israël Als de politiek het verrekt dan moeten burgers opstaan.
1 Reactie
JaapBo
JaapBo2 okt. 2024 - 18:54
@Kees: het vredesproces gaat helemaal niet over rechtvaardigheid, maar over Palestijnen dwingen een deel van hun rechten op te geven. En zelfs dat is voor Israel niet genoeg
Druzhni
Druzhni
2 okt. 2024 - 12:01
Zolang beide partijen geen water bij de wijn doen om wat voor reden zal er nooit vrede zijn. En laten we eerlijk zijn, dat werelddeel is niet zo van dialoog en verzoening. Recht van de sterksten daarentegen...
1 Reactie
LaBou
LaBou 2 okt. 2024 - 16:05
De palestijnen hebben al heel wat meer water bij de wijn gedaan dan Israël. Beter gezegd: ze hebben als enigen water bij de wijn gedaan. Israël jat daarentegen zoveel mogelijk wijn zonder ook maar iets van water.
Phantom3
Phantom3
2 okt. 2024 - 10:59
Er komt helemaal nooit vrede in het Midden-Oosten.
1 Reactie
Kees Mierlo
Kees Mierlo2 okt. 2024 - 13:59
Zeg nooit 'nooit' maar ik heb het gevoel dat de teringzooi nog niet groot genoeg is om ALLE betrokkenen in te laten zien dat dit een heilloze weg is.
Joop  den Uil
Joop den Uil
2 okt. 2024 - 10:51
Als Israel zich niet verdedigt, wordt het binnen de kortste keren geconfisqueerd door de omringende landen. Die signalen zijn over en over again afgegeven en voorbereidingen zoals immense tunnels en wapenopslagruimtes zijn al in volle gang evenals de bevolking van die landen die gemasseerd worden dat Israel het kwaad is dat vernietigd moet worden. USA -zowel Dem als Rep- begrijpen dat, en worden -tot mijn tevredenheid- ook gedeeld door Rusland en UE. Israel zal het hoofd boven water weten te houden doch de kloof Oost/West zal dieper en dieper worden. En, zoals met echt water, dat zal binnendringen via de achterdeur.
2 Reacties
TheunT
TheunT2 okt. 2024 - 11:34
Verdedigen ziet er heel anders uit. Verder zijn zij het die onrechtmatig grondgebied toe eigenen.
Kees Flipsen
Kees Flipsen2 okt. 2024 - 14:54
Allemaal praatjes om af te hij leiden. Onrecht moet je bestrijden omdat dat juist het geweld in stand houd.
BrotherV
BrotherV
2 okt. 2024 - 10:50
Zolang Israël doorgaat met het stelen van land, het verwerkelijken van een "groot Israël" zal er geen vrede zijn. Israël is een kolonialistische settler-staat. Een fascistisch project.
Pindaklaas
Pindaklaas
2 okt. 2024 - 10:10
Zolang Israel door de VS en de EU gesteund wordt in hun genocide, zal er werkelijk nooit vrede komen.
DEMSiRi
DEMSiRi
2 okt. 2024 - 10:04
Het Revolutionaire Islamitisch regime in Iran is een gevolg van bemoeienis van westerse mogendheden in Iraanse zaken (Mossadeq was een zeer geliefd politicus die hervormingen doorvoerden een onafhankelijkheid nastreefde)... Ook Hezbolla en Hamas zijn een gevolg van Israëlische bezetting en onderdrukking. Beetje kip en ei verhaal! Als je de oorzaak niet weghaalt, is het gewoon symptoombestrijding!
Anna R. Chist
Anna R. Chist
2 okt. 2024 - 9:58
Vrede is te bereiken als het westen stopt met steun aan Israël. Dan worden ze gedwongen zich te beschaven en hun buren met rust te laten.
5 Reacties
migrant
migrant2 okt. 2024 - 10:19
Vrede is te bereiken Als Iran en andere islamitische landen stoppen met de steun aan terroristen
oosterlijker
oosterlijker2 okt. 2024 - 10:28
Israel is de laatste democratische staat in de regio, het westen zal Israel om die reden altijd blijven steunen. In Israel kunnen joden en arabieren naast elkaar level (2M moslims in Israel), Joden kunnen sinds decennia in geen enkel land in het midden oosten meer leven.
Druzhni
Druzhni2 okt. 2024 - 10:54
Nee dan worden ze tot het laatste kind uitgeroeid. 7 oktober heeft wel duidelijk gemaakt wat er gebeurd als de honden van Hamas loslopen. Maar u heeft gelijk, dan is er wel "vrede", in de vorm van de Samson optie.
Kees Flipsen
Kees Flipsen2 okt. 2024 - 13:16
@migrant. Je weet niet waar je over praat of je hebt geen hart voor rechtvaardigheid. Ga voor rechtvaardigheid. Ik wat ook lang pro Israël, maar mijn sterk gevoel voor rechtvaardigheid heeft mij geholpen
Eenmeningg
Eenmeningg2 okt. 2024 - 22:24
Iran heeft een wet waarin vastgelegd is wanneer de staat Israel vernietigd moet zijn. Dat is voldoende reden om het Iraanse bewind omver te werpen. Daarmee bewijzen ze bovendien het Iraanse volk en de wereld een grote dienst. Hamas had dit uitgangspunt ook maar heeft dat om taktische redenen geschrapt (taqiyyah). Hezbollah heeft dit uitgangspunt nog steeds.
Volrin
Volrin
2 okt. 2024 - 9:52
"Het Midden-Oosten lijkt met de mogelijke uitschakeling van zowel Hamas als Hezbollah" Het is ontzettend naïef om dit te denken. Zeker omdat de leiding van Hamas überhaupt niet in Gaza is. Net zo naïef als denken dat er geen nieuwe organisaties zullen opstaan zolang Israël blijft doorgaan met koloniseren en het afsluiten van Gaza.
4 Reacties
water_plant
water_plant2 okt. 2024 - 10:00
Volrin "Zeker omdat de leiding van Hamas überhaupt niet in Gaza is." https://edition.cnn.com/2024/09/13/middleeast/hamas-leader-sends-letters-from-hiding-after-almost-a-year-of-silence/index.html De leider van Hamas zit in Gaza? En de rest is niet meer in Gaza omdat Israel ze heeft gedood.
Eenmeningg
Eenmeningg2 okt. 2024 - 10:04
@Volrin Het "hit and run" terrorisme van individuen is moeilijk te bestrijden en zal altijd weer opleen. Zodra terreurorganisaties zich gaan "settelen" en infrastructtur gaan aanleggen, worden ze kwetsbaar voor aanvallen. Dat zie je nu gebeuren met Hezbollah. Maar zelfs individuele terroristen zijn, dankzij nieuwe technologie, niet langer anoniem en kunnen vaak gericht aangepakt worden. En soms kan dit zelfs met oude techniek als simpele piepers. Terrorisme is net onkruid, je kunt het niet uitroeien, maar je moet het wel bestrijden.
Eenmeningg
Eenmeningg2 okt. 2024 - 11:23
infrastructuur opleven
LaBou
LaBou 2 okt. 2024 - 16:08
"Terrorisme is net onkruid, je kunt het niet uitroeien, maar je moet het wel bestrijden." Dat zeg je wel maar aangezien je Israël steunt, incl. de wapenleveranties aan die terrorstaat en de massamoorden die ze er mee plegen moet dat toch echt als een leugen worden bestempeld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor