Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De feestdagen kunnen nog de komende vijf jaar verziekt worden door corona'

  •  
12-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50730973066_e3efccd7b2_k

© cc-foto: Baker County Tourism https://flic.kr/p/2khVuRq

Corona gaat voorlopig niet verdwijnen en maatregelen om het virus onder controle te houden kunnen misschien wel nog vijf jaar lang nodig zijn. Die waarschuwing wordt afgegeven door de Britse hoogleraar epidemiologie Tim Spector, een vooraanstaand onderzoeker van de gevolgen van de pandemie.
Spector, verbonden aan King’s College, wijst er op dat de regering en daardoor ook veel burgers de pandemie teveel als een zwart-wit kwestie beschouwen waarbij de pandemie ‘over’ is of ‘aan de gang’. Zo werd gedacht dat massale vaccinatie voldoende was om het virus te bedwingen. Dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. De werkelijkheid is, zo zegt Spector, dat het virus zich niet makkelijk laat verjagen, dat er gepaste maatregelen nodig zijn en dat het virus de komende tijd waarschijnlijk ook nog wel door de bescherming die de vaccins bieden heen weet te breken.
“We hebben een combinatie van maatregelen nodig,” stelt Spector. “We moeten het vaccinatieprogramma uitbreiden naar drie prikken. We moeten ons realiseren dat er echte doorbraakinfecties zullen komen, dat gevaccineerde mensen het virus nog steeds kunnen verspreiden en dat het in enige mate door onze bevolking zal blijven rondwaren. In welke mate dat is wordt grotendeels bepaald door ons zelfgenoegzaam gedrag en het versoepelen van de regels. Vorig jaar waren de maatregelen naar mijn mening te streng maar dit jaar zijn ze onvoldoende,” verklaarde Spector tijdens een online interview met de Royal Society of Medicine. Omdat de maatregelen niet voldoen zijn kan het virus nog wel vijf winters het leven en de viering van kerst blijven hinderen.
“We moeten ons realiseren dat we manieren moeten zien te vinden om het virus zo onder controle te krijgen dat er niet zoveel levens verloren gaan. Dat doen we nu niet,” verklaarde hij wijzend op de Britse maatregelen die grotendeels zijn afgeschaft. Dat heeft geleid tot een record aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Meer dan 1 op de 50 Britten zijn nu besmet met corona. Spector stelt dat het beleid onverstandig is omdat de Britse gezondheidszorg ook zonder corona al zeer zwak is. Zeven procent van de bedden worden nu bezet door coronapatiënten.
Er moet volgens Spector systematisch getest worden om vast te stellen waar de gevaren van doorbraakinfecties zich bevinden, schrijft de Mirror. De opperbestrijder van het virus in Nederland, RIVM-baas Jaap van Dissel, constateerde vorige week ook al dat het virus nog lang zal blijven rondgaan.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl14 nov. 2021 - 11:34

It's November. Start buying shit already!!! Dat dit verziekt kan worden doet me enorm deugd. Feestdagen... get real. Consumentismedagen zal u bedoele. Afschaffen of uitgummen, die arrogante, planeetplunderende mensheid.

RainB
RainB13 nov. 2021 - 8:42

Gewoon elke maand met een R een prik in de mik en dat is de oplossing, want stel je voor, we moeten echt niets doen om gezond te blijven, dat zou dan toch wel heel erg zijn. Dan maar liever 8 maanden per jaar laten volgooien met gif en anderen wappies blijven noemen die wel nadenken met een gezond verstand.

Effie2
Effie213 nov. 2021 - 7:30

'Wij willen feestvieren. Van het leven een feest maken. Maar dat ellendige virus dwingt ons tot aanpassen aan een nieuwe en ongewenste realiteit. De zeespiegel stijgt. Grote gebieden dreigen op termijn onder water te verdwijnen. En dat zal, behalve ontelbare slachtoffers, voor een ongekende stroom vluchtelingen zorgen. De biodiversiteit van onze planeet loopt gevaar. De gevolgen van ons gedrag zou onomkeerbaar kunnen blijken zijn. Iets waarmee de komende generaties mee moeten zien te leven. Wat laten we achter voor onze nakomelingen? De tijd dringt. De natuur lijkt ons via rampen te laten weten dat we ons gedrag moeten aanpassen. 'Moeder aarde lijkt van alles te verzinnen om onze egoïstische manier van leven te dwarsbomen. ...Want ze wenst zich niet door een paar generaties mensheid te laten vernietigen. En wíj stellen intussen alles in het werk om de oude voet verder te kunnen gaan. ...Want wíj willen feestvieren'.

The Apple
The Apple13 nov. 2021 - 4:07

Vanaf het begin is erop gewezen dat de verkeerde strategie wordt gevolgd in de ijdele hoop dat dit vanuit economische gezichtspunt gunstiger zou uitvallen. – https://www.youtube.com/watch?v=govlqurAXNA Overal waar die strategie wel gevolgd is en na de hamer “de Dans” is ingezet -testen, tracen en quarantaine- gaat het leven al lang weer min of meer normaal verder. Niet helemaal, want het systeem is niet waterdicht en er blijft sprake van lokale oprispingen (net als in het geval van andere infectieziektes), maar over het geheel genomen zijn de resultaten veel en veel beter. Nu blijkt dat dat ondanks het hoge percentage vaccinaties de besmettingen toch blijven voortwoekeren, is het de hoogste tijd daar eens opnieuw bij stil te staan. Willen de Nederlanders nu werkelijk dat corona blijvend is, in de zin dat men tot in lengte van dagen opgescheept zit met die QR-code en een 2G-beleid? Zo niet, dan is het dringend tijd om over te stappen op een andere strategie. Deze regering zal dat niet doen, want dan zou men moeten toegeven dat vanaf het begin de verkeerde strategie gevolgd is.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 nov. 2021 - 9:53

Nog steeds is kudde-immuniteit de bedoeling volgens Rutte, dus zag hij niet zo'n probleem in de stijgende cijfers, de extra zieken en doden en wachtte hij nog rustig even af. Mensen konden hem aan de reet roesten. Je moest natuurlijk naar het grotere plaatje kijken en niet naar de gevolgen van mensen op individueel niveau. Een paar doden meer of minder doen er niet toe. En de zorgverleners? Soit! Diekunnen altijd nog code zwart in het leven roepen als ze het te druk krijgen.

Gaanweweer2
Gaanweweer212 nov. 2021 - 22:32

Erg optimistisch. Ik denk dat we minstens een lockdown nodig hebben van zo'n 35 jaar. Zo niet dan kunnen de bejaarden in het verzorgingshuis wel eens ernstig ziek worden en wellicht zelfs overlijden!

19682
1968212 nov. 2021 - 12:24

Spector zegt : Er moet systematisch getest gaan worden . Ja maar die slimme regering wil het testen waarschijnlijk gaan afschaffen.Wel als mensen getest nergens meer binnenkomen gaan ze zich ook niet meer laten testen . Word weer zo'n goede zet.

2 Reacties
rvb2
rvb212 nov. 2021 - 14:22

nee, er moet systematisch gevaccineerd worden. Het testen zorgt er alleen voor dat antivaxxers zich gesterkt voelen in hun weerstand tegen de zeer effectieve vaccinaties.

lmgikke
lmgikke12 nov. 2021 - 18:10

rvb, ook na vaccinatie zou testen moeten blijven. De strekking van het verhaal is dat het virus zich zal blijven evolueren en muteren. Dit voorkom je door actief de verspreiding te minimaliseren Ook gevaccineerden verspreiden. Om de verspreiding te minimaliseren, moet je dus weten waar het virus zich bevind, wie er besmet zijn. Om vervolgens lokaal, gericht , effectieve maatregelen te kunnen nemen. Iets dat als we dat vanaf het begin hadden gedaan in onze westerse arrogante verwaande samenlevingen, dan was het geen pandemie geworden. Maar dat wil men niet, want dat past niet in het politieke straatje. China deed dat namelijk heel effectief, en vanwege het regime daar mocht dat niet de oplossing zijn. Politiek gemotiveerd, zonder naar de maatregel zelf te kijken. Gevolg nu: vele grotere economische en gezondheidsschade. En de samenleving is er niet beter op geworden. Destijds het argument: We zijn geen China, we zijn geen totalitaire staat. Nu lijkt het er op, dat i.p.v. te kijken wat China goed deed tegen het virus, men de totalitaire staat aan het kopiëren is. Never waste a good crisis. Maar niet getreurd. De incompetente, vergeetachtige , liegende politici gaan lekker samen verder in Rutte IV. Dus dat gaat wel goed komen. Nachtwakerstaat komt er aan. Rutte gaat de klus afmaken. p.s. mochten de maatregelen van dit weekend tot rellen leiden, dan zal dat gebruikt worden om nieuwe repressieve wetgeving door te voeren. Zodat in de toekomst demonstreren een privilege is geworden voor mensen die een advocaat kunnen betalen, niet de gewone burger.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2021 - 11:57

Kan me weinig schelen want ik haat feestdagen hartgrondig maar mijn dochtertje is ook nog eens jarig in die tijd en dan kan ze niet eens een feest geven - dat vind ik echt heel zielig voor haar Ook dat neem ik die klungels in de kamer kwalijk .

5 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank12 nov. 2021 - 12:30

Vier je in de zomer haar verjaardag. Life aint fair...but this is how it is.

Winterdepressie
Winterdepressie12 nov. 2021 - 12:40

Ik ook niet echt en ik heb ook niets met koters, maar het verbaasde mij gister met St. Maarten lopers hoe fijn ik het vond dat het A. kon en B. redelijk druk aan de deur was. Ik was echt heel blij dat het gewoon doorging. Zolang ie prutsers in Den Haag niet specifiek iets zeggen over kinderfeestjes zou ik gewoon een sober kinderfeestje organiseren voor je dochter. Dat zijn belangrijke ervaringen en dat mogen dat polituig haar niet afnemen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine12 nov. 2021 - 12:48

@griezel, die klungels in de kamer kunnen er volgens deze hoogleraar dus ook niets aan doen. Het is onder ons, en zal nog lang onder ons blijven. Elk jaar als het kouder begint te worden en het 'griepseizoen' begint zullen we ons dus moeten aanpassen. De Nederlandse regering kan ook pas ingrijpen als het te laat is. Hadden ze 2 weken geleden maatregelen aangekondigd, dan had de Nederlander ze weg gehoond.

Duralex
Duralex12 nov. 2021 - 13:05

Ik geef krijg iedereen gelijk die de Haagse klungels de schuld geeft. Maar een feestje (thuis) daar gaat Griezel zelf over. Gewoon doen als je het niet eens bent met het advies. En niet doen als je wel eens bent. Den Haag heeft al extreem veel te vertellen these days, laten we dit gewoon zelf blijven beslissen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2021 - 16:21

ja dat is natuurlijk wel weer zo maar ja - dat beslis je niet alleen