Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De farmaceutische industrie begint nattigheid te voelen

  •  
27-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een nieuwe crisis – veroorzaakt door aandeelhouders en betaald door de meest kwetsbaren – is het laatste wat we willen
De farmaceutische industrie begint nattigheid te voelen. De zomer werd beheerst door nare berichten over farmaceuten die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. En de kosten van de zorg zijn, terecht, een centraal thema tijdens de campagne. De directeur van de lobbyclub voor de farmaceutische industrie wil ons vrijdag doen geloven dat ook de farmaceuten, heus waar, de kosten willen besparen (Volkskrant, opinie, 24 augustus 2012). Maar dat alles verder vooral moet blijven zoals het is.
Een paar weken geleden stelde de Europese Commissie verschillende farmaceutische bedrijven in staat van verdenking. Het vermoeden is dat deze bedrijven over de rug van hun patiënten de prijs van hun medicijnen onwettig hoog proberen te houden. Ze hebben concurrenten betaald om te voorkomen dat goedkopere medicijnen dan die van henzelf op de markt komen. Het Deense farmabedrijf Lundbeck zou zelfs voorraden van hebben vernietigd.
Diezelfde week berichtte de NOS over de rechtszaak van Orphan Europe tegen een apotheker. Orphan was het medicijn van de apotheker na gaan maken en deed hem nu een proces aan de broek wegens patentschending. Want, heel raar, het medicijn was opeens vijftig keer zo duur geworden. Welke ontwikkelkosten moesten daarmee terugverdiend worden vraag ik me af. Of neem de veelbesproken vergoeding van de geneesmiddelen voor Pompe en Fabry. Misschien wil de heer Dutrée me eindelijk eens uitleggen waarom dat medicijn in de VS zo veel goedkoper is.
Nog een ander feit: de laatste jaren is slechts een klein percentage van de nieuwe geneesmiddelen echt vernieuwend. Er worden veel varianten van bestaande geneesmiddelen op de markt gebracht die weinig risico en veel winst opleveren. Maar omdat het net iets anders werkt, een pil in plaats van een spuit bijvoorbeeld, valt het wel onder het octrooi.
Ik ga het door Dutrée gewenste open debat graag aan. Maar laten we er dan ook echt een transparant debat van maken. Als het octrooisysteem het minst imperfecte is, staaf dat dan ook met de feiten. Maak openbaar wat de ontwikkelkosten zijn. Want de heer Dutrée neemt het me vast niet kwalijk dat ik gezien de miljarden winst die er worden gemaakt en de enorm gestegen uitgaven aan marketing en PR toch wat cynisch ben over de noodzaak van twintig jaar octrooi. Mogelijk wordt die noodzaak toch ook ingegeven door de spectaculaire prijsdalingen tot wel 80% na afloop van het octrooi.
De farmaceutische industrie heeft treffende overeenkomsten met de bankensector. Ook daar is sprake van perverse prikkels, en ongeduldige aandeelhouders die de sector loszingt van haar maatschappelijke taak. GroenLinks wil dat de alternatieve mogelijkheden voor regulering van de sector worden onderzocht. In Duitsland is bijvoorbeeld begin 2012 een wet aangenomen waarin de farmaceutische bedrijven een jaar de tijd krijgen om de meerwaarde van het nieuwe medicijn aan te tonen. Als dat niet lukt dan vallen ze onder de groep generieke geneesmiddelen, en zijn de geneesmiddelen dus een stuk goedkoper.
Ik lever dit plan graag in voor een beter voorstel. Maar we komen er niet met ideeën alleen. De noodzaak om in te grijpen is groot. De kosten in de zorg zullen de komende jaren stijgen. En niet de vergrijzing, maar juist de ontwikkelingen van medische technologie is daar de grootste katalysator van. Onder andere de achterban van de heer Dutrée dus. Daar moeten we nu op ingrijpen. Een nieuwe crisis – veroorzaakt door aandeelhouders en betaald door de meest kwetsbaren – is het laatste wat we willen.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

JoopSchouten
JoopSchouten27 aug. 2012 - 14:31

Pak ze aan. Heel hard.

Grootbekje
Grootbekje27 aug. 2012 - 14:31

'Wat uw soort mensen niet wil begrijpen is dat farmaceuten geen maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben...' En dat is nu precies wat er mis is met 'farmaceuten'. Iedereen heeft maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat is de grondslag van (onze) beschaving. Voor elkaar zorgen is een andere grondslag van beschaving. Zo langzamerhand dreigt onze 'beschaving' af te glijden in de richting van een 'recht van de rijkste' samenleving. Ik kan u, - en 'uw soort mensen' - op een briefje geven dat er dan een punt komt waarop de 'have nots' het recht in eigen hand nemen. Wanneer u de geschiedenis er op na leest zult u een paar van dat soort momenten tegenkomen. Er wordt de bevolking thans wijs gemaakt dat alles waar mensen jarenlang voor gespaard en gevochten hebben, plotseling onbetaalbaar is geworden. Er wordt ons wijs gemaakt dat we torenhoge premies moeten betalen - verplicht! - maar echt heel erg ziek moeten zijn voor we recht hebben op zorg. En dan nog. Eigenlijk moeten we iedere maand een groot gedeelte van ons loon inleveren, om vervolgens te moeten begrijpen dat al dat geld op een wonderlijke wijze verdampt, en we kunnen fluiten naar al die 'zekerheden' waar we voor betalen. Gek genoeg zijn het vooral mensen die zich niet kunnen verweren, die de dupe worden - en zijn - van deze ellende. We glijden af naar een samenleving waar afspraken een houdbaarheids datum hebben die bepaald wordt door een elite die geen maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft, behalve wanneer ze daar goede sier mee kan maken. In de onderwereld krijgt men in het algemeen meer gedaan met een vriendelijk woord en een pistool, dan met een vriendelijk woord alleen. Die kant lijkt het in de bovenwereld ook op te gaan.

wvdstraat
wvdstraat27 aug. 2012 - 14:31

"De farmaceutische industrie begint nattigheid te voelen." Ooohhhhh, vandaar die actie van Tena !

[verwijderd]
[verwijderd]27 aug. 2012 - 14:31

"De farmaceutische industrie begint nattigheid te voelen. De zomer werd beheerst door nare berichten over farmaceuten die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen." Wat uw soort mensen niet wil begrijpen is dat farmaceuten geen maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben maar een verantwoordelijkheid voor hun bedrijf, en met name de aandeelhouders en in mindere mate haar werknemers. Maatschappelijke verantwoordelijkheid, dat hebben jullie, de politici die ons overgeleverd hebben aan de misdadige farmaceuten door ons te verplichten iedere maand grote sommen geld over te maken voor de gezondheidszorg en de farmaceuten een monopolie hebben gegeven door ons de vrijheid te ontnemen zelf onze keuzes te maken wat betreft de inkoop van zorg en medicijnen. U hebt ons onze vrijheid ontnomen zelf te kiezen voor welk soort zorg wij willen betalen en dus zijn jullie, linkse politici 100% verantwoordelijk voor de onbetaalbare bende die op dit moment "gezondheidszorg" wordt genoemd maar die naam eigenlijk niet waardig is.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 aug. 2012 - 14:31

[Wat uw soort mensen niet wil begrijpen is dat farmaceuten geen maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben maar een verantwoordelijkheid voor hun bedrijf] Je hebt keurig samengevat hoe het komt dat de marktwerking voor wat de farmaceutische industrie betreft desastreuze gevolgen heeft.