Joop

De extreme acties, verzinsels en ideeën behoren tot de boerentraditie

  •    •  
28-07-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4536 keer bekeken
  •  
ANP-307593126

28 mei 2008: Twentse boeren sproeien 100.000 liter melk uit over weiland tussen Hengelo en Beckum. Boeren protesteren tegen lage prijs voor hun melk. De landelijke actie is een initiatief van

Wat te denken van de lof van Donald Trump voor de Nederlandse boze boeren? Mijn eerste associatie was het nummer van Normaal ‘De boer is troef’. Trump betekent immers troef. De tweede: ‘With friends like these, who needs enemies?’ Want het gaat immers om een uiterst antidemocratische, racistische, vrouwvijandige, homofobe en xenofobe populist, gesteund door de aartsconservatieve gelovigen van de Tea Party. 

On-Nederlands toch? Media als de Volkskrant waren er dan ook als de kippen bij om te benadrukken dat "zo het Nederlandse protest wordt geëxporteerd en de Amerikaanse cultuurstrijd geïmporteerd".  Maar Trump is geen toevallige vijand en die ‘cultuurstrijd’ is al heel lang een kenmerk van onze boerenprotesten. 

Het is een puur product van eigen bodem. Zowel in ideologisch opzicht als in de methoden om het doel te bereiken en de manier waarop de media worden bespeeld. Een oude traditie zelfs, vanaf de gewelddadigheden in de Bijbelgordel in de jaren zestig die leidden tot de Boerenpartij, via de harde acties aan het eind van de vorige eeuw – ‘Hang Brinkhorst op! – tot de huidige protesten die hun voorlopige hoogtepunt hadden in Stroe. Al die jaren gesteund door een bredere rechts-populistische anti-overheidsstemming. 

Daarom stonden in Stroe de rechts-nationalistische partijen SGP, PVV, FvD, Haga, JA21 en BBB op het podium. Traditionele boerenpartijen als VVD, CDA en CU waren niet welkom en vertegenwoordigers van andere partijen vreesden voor hun veiligheid.

Trump grossiert zoals bekend in nepnieuws, ontkenningen, verdraaiingen, leugens en verdachtmakingen. Datzelfde doen de boeren en hun politieke sympathisanten. Een voorbeeld. De befaamde Schallmaier-index in De Volkskrant van vrijdag 8 juli liet 29 zelf vervaardigde protestborden van boeren zien. Een enkel bord bood de bekende vorm van zelf-felicitatie voor hoe goed en wijs de boeren wel niet waren. Twee waren beledigend of seksistisch, zoals ‘Naai de vrouw, niet de boer.’

De rest gaat exact om, juridisch beschouwd, zoals onze media dat de laatste tijd en detail hebben laten zien, nepnieuws, ontkenningen, verdraaiingen, leugens en verdachtmakingen. We zien de bekende conservatieve ingrediënten. Behalve ouderwetse religie ook het 'erfgoed' dat al zo lang van vader op zoon is overgegaan, het verhaal van 'de hardwerkende Nederlandse boer tegenover de arrogante Haagse elite’' en onvervalste xenofobie: "Boerenland moet wijken voor woningen van gelukszoekers". In het verlengde hiervan ligt hun euroscepsis. Niet vanwege de antidemocraten in Polen, Hongarije en Slovenië – dat zijn hun politieke vrienden, net als Le Pen – maar omdat de EU aan Nederland maatregelen 'dicteert' die de agro-industrie verhinderen ongebreideld te blijven groeien. 

De framing door miljardairs als Trump van een machtige elite als tegenstander van de kleine man, lijkt als twee druppels water op de steun van de miljardenbedrijven alhier aan de agressieve boeren van Agractie en FDF. Agrifirm, ForFarmers, de VanDrie Group, Royal A-ware en Royal De Heus, FrieslandCampina, Rabobank en ga zo maar door. 

De kleine man? Denk aan al de boeren die de komende jaren miljonair worden – als ze het al niet waren – door het stikstofbeleid. Boeren die zich dag in dag uit als vermeende slachtoffers van de overheid vergelijken met de werkelijke, die van de Toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen. De stikstofpercelen zullen overigens voor minder worden doorverkocht, waarbij het verschil uiteraard vergoed wordt door de belastingbetaler.

Net als Trump en hun politieke sympathisanten zijn de boeren antidemocratisch. Zie hun giftige acties die systematisch en provocerend allerlei wetten en regels overtreden. Van het rijden met tractoren op rijkswegen en het versperren van op- en afritten tot het ophangen van vlaggen aan publieke voorwerpen en gebouwen. Farmers Defence Force werd ooit opgericht nadat activisten van Meat the Victims een boerderij – één! – binnendrongen om aandacht te vestigen op de dierenmishandelingen aldaar. Het ging FDF uiteraard niet om de misstanden, maar om ‘al die boeren wier gezinnen werden bedreigd.’ 

Vervolgens bedreigde FDF zelf op grote schaal gezinnen van politici – ‘pussy’s! -  bestuurders en van boeren en andere plattelanders als Bennie Jolink die het niet helemaal eens waren met hun agressieve methoden. Dat FDF en Agractie formeel beweren dat de acties niet door hen worden georganiseerd, is een juridisch foefje. Ze kunnen hierdoor namelijk moeilijk worden vervolgd – door de politie en de supermarktketens – en beschadigen hun rijke sponsors niet.

Waarom is ondanks dit alles dan nog steun voor de boeren? Horecaffer Van der Valk zal wel een klantenonderzoek hebben laten doen waaruit bleek dat boerensteun een substantiële portie van zijn doelgroep aanspreekt. Mensen die de nepverhalen geloven: 'Asbest is onschadelijk'.

Maar hoe zit het met de burgemeesters en andere bestuurders die worden ontboden door boeren en geïntimideerd een brief aan Remkes ondertekenen dat de onderhandelingen volledig open moeten zijn? En vervolgens verklaren dat het ‘overleg’ zeer ‘gemoedelijk’ is verlopen. OK, ze zijn lid van VVD, CDA of CU, maar het zijn toch hun partijen in de regering die de plannen hebben gemaakt? Ze hadden toch kunnen uitleggen dat er helemaal geen kaalslag komt en dat de provincie maatwerk gaat leveren? En dat boeren moeten ophouden met het misleiden van het publiek? Waarom zwichten ze massaal voor antidemocratische acties? Zijn ze laks in het opheffen van boerenblokkades en het verwijderen van de omgekeerde vlaggen die door ForFarmers en andere grote bedrijven zijn betaald? 

Terwijl de boeren op dat moment al massaal strafbare feiten hadden begaan, verklaarde ons staatshoofd dat hij meeleeft met de boeren, die vanwege de stikstofplannen van het kabinet grote offers moeten brengen. Onlangs echter beklaagden 'zijn' veteranen - hij zet hun jaarlijkse plechtigheid in de Ridderzaal luister bij en neemt hun vervolgens een defilé af - zich over al die omgekeerde vlaggen. Onder andere bij monde van – zijn - Willemsorde-drager Marco Kroon ervaren zij die omkering als een gruwelijke belediging voor hun gesneuvelde collega’s. Maar 'hun koning' zwijgt, het oranje-populisme kiest deze keer kennelijk niet voor de veteranen, maar voor de boeren.

Zou het staatshoofd deze dagen nog zo 'trots' op hen zijn?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 jul. 2022 - 21:43

Beste August, alle kenmerkende vooroordelen van de linkse Randstedeling over boeren passeren hier de revue : boeren zijn extreem rechts, wonen in de bible-belt, denken allemaal net als Trump, zijn miljonair enz enz. Tenenkrommende flauwekul.

1 Reactie
Zandb
Zandb30 jul. 2022 - 12:53

Doomsdayshaman Het staat dan ook nergens in dit artikel, dat boeren extreem rechts zijn, wonen in de bible-belt, allemaal net als Trump denken, zijn miljonair enz enz. Juist omdat dat "tenenkrommende flauwekul" zou zijn.

Kersten2
Kersten229 jul. 2022 - 9:16

"Denk aan alle boeren die miljonair worden" Ja want geld zou blijkbaar alles goed moeten maken, zolang je maar miljonair bent heb je niks te klagen blijkbaar. Wat een oppervlakkig wereldbeeld.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jul. 2022 - 11:14

Geld maakt niet gelukkig, eens maar het neemt het 'bedreigd in hun bestaan' argument van tafel. En dan rest dus de vraag of de hobby van een enkeling opweegt tegen de schade die hij daarmee veroorzaakt, Dat zijn keuzes die in de politiek moeten worden gemaakt, en nu ook zijn gemaakt.

PGS
PGS29 jul. 2022 - 6:05

Ik moet deze schrijver meegeven dat hij alles van stal haalt om dit protest zo zwart mogelijk te maken en alles en iedereen op 1 grote hoop te gooien. Terwijl in werkelijkheid niet iedere protesterende boer gediend is van het rechtse gedachtengoed. Het is natuurlijk makkelijker om vanaf de zijkant wat te roepen dan met een oplossing te komen zodat wij uit deze loopgravenoorlog komen.

2 Reacties
Mokker
Mokker29 jul. 2022 - 10:01

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb30 jul. 2022 - 6:33

PGS Wat willen mensen nu met een omgekeerde vlag duidelijk maken, dan? Dat ze niet gediend zijn van het rechtse gedachtengoed van waaruit bepaalde protesten georganiseerd worden?

Le Chat Botté
Le Chat Botté28 jul. 2022 - 19:09

De polemiek door en over 'de boeren' is kansloos. Het is een loopgraven oorlog. Alle 'politieke discussies' lijken daarin automatisch te verzanden. Het gevolg: geen samenwerking, geen oplossingen. Problemen los je samen op. Geen loopgraven maar een gezonde landbouw. Hierbij een verfrissend praatstuk: https://decorrespondent.nl/13608/het-kan-de-stikstofcrisis-oplossen-en-de-landbouw-perspectief-geven/223319377512-08c8d8f4

2 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot29 jul. 2022 - 6:30

Dit hebben ze in Sri Lanka geprobeerd: nu hongersnood daar.

Le Chat Botté
Le Chat Botté30 jul. 2022 - 7:16

Wat hebben 'ze' precies geprobeerd in Sri Lanka, wat leidde precies tot hongersnood en wat is precies de overeenkomst met welke punten uit de visie in het stuk van de Correspondent? En kun je die ook 1 op 1 van SriLanka op Nederland projecteren?

Rode Diesel
Rode Diesel28 jul. 2022 - 17:07

Als je het over typische kenmerken hebt dan eerder hoe links, en dan vooral de oude socialisten of communisten, vijandschap voelen en tonen tegenover de boerenstand. In de geschiedenis van de rode beweging zijn er diverse bewijzen waar er structureel geweld werd gepleegd tegen de, anders dan arbeiders, vrij ondernemende boeren. Ze werden in het klassendenken gezien als anomalie en zelfs een bedreiging voor de collectivistische geest van de revolutionairen. Dat wantrouwen en ermee verbonden haat is zo diepgeworteld dat het zelfs onder het meer gematigde links van tegenwoordig nog springlevend is.

2 Reacties
Zandb
Zandb29 jul. 2022 - 5:42

Diesel Nou, kom maar op dan met die diverse bewijzen, dat links Nederland de boeren op structureel geweld trakteerden. Volslagen nonsens. Ik ben dan ook erg bang dat er niets van u te verwachten valt, dan wat vage linkjes . Er bestaat geen historische noch een springlevende structurele gewelddadigheid naar boeren toe.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jul. 2022 - 11:18

Goed dat je aandacht besteedt aan niet-bestaand geweld tegen bestaande geweldplegers. Probeer je haat tegen links een beetje onder controle te houden.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 jul. 2022 - 16:56

Ja, net zo traditioneel als bij die ''parelkettinkjes'' die in de jaren '90 woedend waren toen ze bij een gedegen beleggingsconstructie (Legiolease, heette het uit mijn geheugen) vanwege marktbewegingen niet de beloofde winst kregen. Ach, gossie, Gerrit Zalm is nog voor hen in de bres gesprongen. (Slotregels van een zeer lange reactie die weggevaagd werd door IK BEN VOOR - BNNVARA. Tsja .... fut genoeg, maar hier pas ik even.)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2022 - 7:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Halas
Halas28 jul. 2022 - 16:18

Dat associeren wordt een 'beetje' vervelend: Of je doet het consequent bij alle vernielings- en blokkade gerichte groepen of je laat het. Het is bv ook niet kies om elke GL betoging te associeren met Antifa. Daarnaast, BBB vilein te benoemen als rechts-nationalistisch roept -expres- hele vervelende beelden op. Onwaardig.

3 Reacties
Henk vd Loo
Henk vd Loo28 jul. 2022 - 18:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb29 jul. 2022 - 5:47

Halas Als je consequent protesten moet aanpakken, dan worden de boeren juist ontzien. Of je moet wel heel blind zijn. En wat is er in vredesnaam mis met "rechts nationalistisch"?

PGS
PGS29 jul. 2022 - 5:58

Consequent zijn hier op Joop is helaas ver te zoeken.

Sonic2
Sonic228 jul. 2022 - 16:01

Ik denk dat je een scherp onderscheid moet maken tussen twee verschillende boeren. Je hebt de boeren die zich oprecht zorgen maken over hun toekomst en waar hier te weinig oog voor is. Die mensen zijn terecht boos, want een echt perspectief wordt er niet geschetst. En je hebt weerzinwekkend "rechts" wat deze hele crisis en de boeren kaapt voor hun verderfelijke haat.Ik denk dat het belangrijk is dat onderscheid te blijven maken. En genuanceerd deze discussie aangaan. De boeren verdienen meer als generalisatie.

3 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend28 jul. 2022 - 19:03

Helemaal eens Sonic, de hele zooi wordt hier weer op één hoop gegooid. De auteur van dit stuk gooit alles wat ie kan verzinnen bij elkaar om de hele boerenstand zwart te maken. Als hij zo zou generaliseren over andere bevolkingsgroepen dan hadden we hem op z’n minst fascistische trekjes toegedicht.

GeenProbleem
GeenProbleem28 jul. 2022 - 20:01

Helemaal mee eens.

Gio Servas
Gio Servas29 jul. 2022 - 6:11

@Sonic2, hmmm verbazend. Ik ben het helemaal met je eens. Men is hier veel te veel bezig met generaliseren waardoor verreweg de merendeel van de boeren niet als slachtoffers gezien wordt, maar als dader en ik dacht toch echt dat deze redenatie meer thuis hoort bij andere type websites.

Poeh, poeh
Poeh, poeh28 jul. 2022 - 14:43

Het is diep triest dat etterende polarisatie in ons land alsmaar toeneemt. Nog erger is dat iedereen vindt dat hij of zij daar niet schuldig aan is. De agrarische sector die een negatief imago krijgt opgespeld als gevolg van een aantal doorgeslagen collega's, een minister Staghouwer die zegt dat over andere zaken wél te praten is, media die bewust de tegenstellingen tussen stad en platteland uitvergroten. En wat doet een minister-president, hij benoemt zijn senior-slippedrager als 'verbindingsman' om daarmee die polarisatie nog maar eens aan te scherpen. Wat een droevig land zijn we aan het worden.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195528 jul. 2022 - 15:07

De premier zal el blij zijn, hij heeft zijn persoonlijke tassendrager in de vorm van de fractie voorzitter van de VVD. Het feit dat daar een lang debat over ging met Wilders is erg triest. Ik zie niet zo snel een oplossing voor het huidige uitstel beleid.

Zandb
Zandb29 jul. 2022 - 5:48

Poeh, poeh Als ik uw reactie lees, dan geloof ik inderdaad dat u vindt dat u nergens schuldig aan bent.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jul. 2022 - 12:38

Goed dat je de hand in eigen boezem steekt.

Jopie666
Jopie66628 jul. 2022 - 14:10

Gewoon een tank met een bulldozerblad de blokkade laten opruimen. 60 ton tank wint het altijd van een tractor. De overheid moet ballen tonen. Tot hier en niet verder. Tijd voor een andere betere doorpakende minister president in Nederland.

2 Reacties
van Putten
van Putten28 jul. 2022 - 16:40

@jopie666 Het valt me op dat u in ongeveer de helft van uw reacties een zin heeft die begint met “gewoon”. En dan volgt er een “oplossing” van het niveau boze-ome-Joop-op-een-verjaardag-weer-wel-hoe-we-het-moeten-regelen. Het leger inzetten tegen burgers…serieus?

Van S tot H
Van S tot H28 jul. 2022 - 16:43

@Jopie666 Deze uitspraak doet mij gelijk denken aan de tank op het Plein van de Hemelse Vrede.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 jul. 2022 - 13:57

"Een oude traditie zelfs, vanaf de gewelddadigheden in de Bijbelgordel in de jaren zestig die leidden tot de Boerenpartij, via de harde acties aan het eind van de vorige eeuw – ‘Hang Brinkhorst op! – tot de huidige protesten die hun voorlopige hoogtepunt hadden in Stroe." Het is inderdaad een beroepsgroep die hard van zich af kan bijten en daarbij soms ook de grenzen van het aanvaardbare overschrijdt. Daar zijn ze overigens niet uniek in, taxichauffeurs en vissers hebben er ook een handje van. Kermislui en mijnwerkers ook. Het zal o.a. met het verleden en de arbeidsomstandigheden te maken hebben. Dit soort taferelen zul je bij stakende huisartsen of docenten dan weer niet zien. Die zijn vrij dociel vergeleken bij die andere groepen.

Gimli1955
Gimli195528 jul. 2022 - 13:42

Frappant hoe een westerling, die ver weg woont van het platte land, Trump op een of andere manier aan de tradities van de boeren verbindt. Alles wordt via cirkel redenaties bij de boeren neergelegd, exact zoals het Toeslagschandaal is ontstaan. Toen waren het fraudeurs, die streng gestraft moesten worden. Iedere zich respecterende "wetenschapper" moet er natuurlijk een graantje van meepikken en de Woke aanhangers gaan weer los. Selectieve verontwaardiging door personen, die gevoed worden door de boeren, in de Randstad wonen en het oordeel al klaar hebben. Het is dezelfde manier waarop de boeren in Sri Lanka nu hun boeren bedrijven ten onder hebben zien gaan. Opgelegd door een corrupte overheid, die zonder enige kennis de WEF en Bill Gates adviezen hebben opgelegd door een 100% biologische akkerbouw op te zetten, met in 2 jaar een failliete staat. Een ander smoesje, maar met hetzelfde resultaat. Wat nu in Canada ook gaat gebeuren, waar de overheid een verlaging van 30% kunstmest gebruik gaat opleggen. Ook hier met het advies van de WEF aan Trudeau, met hetzelfde resultaat. Om een of andere reden moet de voedselproductie van de wereld verminderd worden, terwijl er al zoveel mensen honger lijden. Tel daar de Oekraïne crisis voor Afrika bij op en de grote voedsel handelaren kunnen net als de Shell en Esso, weer een onbeschoft hogere winst incasseren over de ruggen van de bewoners van de landen. Een bedachte en slim geregelde crisis staat de wereld te wachten.

6 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem28 jul. 2022 - 20:00

Sri Lanka is inderdaad een goed voorbeeld van wat er hier ook gaat gebeuren als we hier kunstmest gaan verbieden. Maar dat zal voor sommigen hier ook wel weer een complot zijn oid.

Zandb
Zandb29 jul. 2022 - 6:03

Gimli Even een vraagje. Wat vindt u van de manier waarop de boeren (ja, en voor wat eigenlijk?) protesteren. Je zou bijna namelijk zo maar kunnen 'vergeten' dat het daar in dit artikel om gaat. Verder verbindt Trump zichzelf - en zeer ten onrechte - aan tradities van de boeren. Alsof in Nederland de boeren de verbeelding van "de kleine man in de verdrukking" zouden zijn. Van oudsher hebben de boeren in Nederland heel wat in de melk te brokkelen. Het CDA en de VVD waren niet voor niets zo populair onder boeren. Maar nu het een kant uit dreigt te gaan, die de boeren niet zint, nu deugt ineens die democratie niet?

Gimli1955
Gimli195529 jul. 2022 - 7:21

@Zandb De vlaggen vind ik een vreedzame ludieke manier van protest, op ons gemeentehuis hangt zelfs een groene vlag : Steun aan de boeren. Het storten van afval op de snelweg is afkeurenswaardig en ook wordt het verkeer in gevaar gebracht. Al zal heel veel mensen met een aanhanger of busje de kans grijpen om van wat afval af te komen. Daarnaast zijn er ook brandstichtingen van banden door onbekenden uitgevoerd, die niets met boeren te maken hadden. De eenzijdigheid van de berichtgeving vind ik teleurstellend en het constant in de media wegzetten als terroristen en criminelen is een manier om iedere afwijkende mening en standpunt te neutraliseren. Daarmee gooi je een recht te grabbel. Ik maak mij zorgen om de onverdraagzaamheid, en vooral van de in beton gegoten overtuigingen, die alle kritiek negeren. Zou jij accepteren dat een staat je huis onteigend dat al mogelijk 4 of 5 generaties in familie bezit is. Gezien de manier waarmee de overheid om is gegaan met de slachtoffers van de gaswinning en het Toeslagschandaal, heb ik met recht geen enkel vertrouwen in deze overheid meer. Daarom sta ik achter veel van de acties van de boeren, zeker gezien hoe de overheid de industrie en luchtvaart met alle egards behandeld. Het is een tweeledig probleem, en nu wordt alles toegespitst tot 1 probleem en dat is als zo veel affaires en schandalen onrechtvaardig. Vreemd dat "links" nu juist achter die onrechtvaardigheid blijft scharen , maar wel het "extreem rechts" verwijt, dat is fout.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jul. 2022 - 12:42

door onbekenden uitgevoerd, die niets met boeren te maken hadden Uh, dit is lastig, en geeft aan dat je maar wat zit te brabbelen in de richting die je uitkomt?

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jul. 2022 - 13:02

Cirkelredenaties? Trump zegt solidair met de boeren te zijn en de leider van de FDF pinkt een traantje van geluk weg. 'Boerenorganisatie Farmers Defence Force noemt de woorden van Trump in een reactie aan De Telegraaf een "steun in de rug". Bart Kemp van Agractie zegt tegen de krant dat het positief is "voor zover het meehelpt om tot een realistisch stikstofbeleid te komen".' https://nos.nl/artikel/2438139-trump-steunt-nederlandse-boeren-verschrikkelijk-wat-daar-gebeurt

Zandb
Zandb29 jul. 2022 - 14:43

Gimli Zijn die vlaggen er dan niet om te laten zien dat je de (criminele) acties van de boeren steunt? Ik vind het wel heel knap, dat je met omgekeerde vlaggen alleen de nette acties (welke overigens?) van de boeren steunt. Uw uitspraak: "Daarom sta ik achter veel van de acties van de boeren, zeker gezien hoe de overheid de industrie en luchtvaart met alle egards behandeld." illustreert uw gedraai o.b.v. onwetendheid, wel heel pijnlijk. En dan deze 'vraag': " Zou jij accepteren dat een staat je huis onteigend dat al mogelijk 4 of 5 generaties in familie bezit is." Wat kan een verstandig mens daar nu op antwoorden, zonder dat de context waarin dit plaatsvindt duidelijk is. En zonder dat duidelijk is hoe je dan "niet accepteert". U zal het toch met me eens zijn, dat wanneer ik onschuldige mensen ga doodschieten omdat mij (al dan niet vermeend) onrecht wordt aangedaan, er iets niet goed gaat.

Gio Servas
Gio Servas28 jul. 2022 - 12:40

[Waarom is ondanks dit alles dan nog steun voor de boeren? ] Ik zal het u uitleggen. Simpele mensen worden hun ogen dichtgesmeerd door ze vooral te laten kijken naar een kleine minderheid van boeren die daadwerkelijk miljonair zijn en ondernemers die misbruik maken van boeren bedrijven. Deze simpelen geloven alles wat u hier ook aankaart. Verder is er natuurlijk een enorme framing gaande van politieke partijen en mensen die misbruik van de boeren willen blijven maken. Mensen die dat doen zijn geen haar beter dan de partijen en mensen die andere groeperingen blijven framen zoals buitenlanders e.d. Echter zijn er heleboel mensen die zich niet laten beetnemen door dit soort framing en begrijpen dat alhoewel veel boeren op papier misschien wel miljonair zijn, maar ondertussen elk dubbeltje 10x moeten omdraaien om rond te komen. Verreweg de meeste boeren zien terecht hun bestaansrecht kapot gemaakt worden en lopen tegen een muur aan in de politiek. Als de ideeen van de politie nu maar enigszins logisch, verklaarbaar of werkbaar zouden zijn, dan zou er over na te denken zijn, maar dat is dus niet zo.

3 Reacties
Henk vd Loo
Henk vd Loo28 jul. 2022 - 18:59

Op papier heb ik ook een miljoen. Moet alleen nog wel m'n hypotheek en andere leningen van af, daarna belasting waardoor ik amper iets over hou. Maar laat tegenstanders vooral in de waan dan 20% van de miljonairs in Nederland boer zijn...

Volrin
Volrin28 jul. 2022 - 19:43

Wat een knullige stropop. Het bezwaar van mensen tegen boeren is niet dat ze miljonair zijn. Het is dat ze schade aanrichten met hun stikstofuitstoot. Dat een aantal van hun miljonair zijn en/of kunnen rekenen op een royaal uitkoop bedrag is alleen maar kolen op het vuur.

Zandb
Zandb29 jul. 2022 - 6:12

Gio Wie uw uitleg niet deelt, dat is een simpel mens. Daar komt het op neer. Wat mij betreft kan je niet beter laten zien wat populisme is. Laat ik u dit voorleggen: Als ik nu kan betogen - zou dat kloppen of niet, wie maalt er om - dat moslims (net als boeren) 'genaaid' zouden worden, verdienen terroriserende moslims dan alle steun en begrip? En al helemaal van figuren als Trump?

Grooteman2
Grooteman228 jul. 2022 - 11:34

Heel verhaal over Trump die ongevraagd wat geroepen heeft en verder niets met de discussie te maken heeft. Daarna beweren dat veel boeren milionair gaan worden (goh wat raar dat ze daar dan zo tegen protesteren) en dan over euro-sceptisch beginnen wat ik grappig vind omdat veel anti-boeren juist beweren dat die teveel geld krijgen van de EU. De koning leeft mee met de boeren omdat hun geen perspectief wordt geboden maar dat mag blijkbaar ook niet van schrijver dezes. Ik vind zelf ook dat af en toe de boeren te ver gaan in hun actie's maar onteigenen en gedwongen stoppen van bedrijven is ook nogal wat.

Gerygrr
Gerygrr28 jul. 2022 - 10:58

De stikstofpercelen zullen overigens voor minder worden doorverkocht, waarbij het verschil uiteraard vergoed wordt door de belastingbetaler. Ik lees deze zinen denk terug aan de boer, die zijn land overdeed aan de gemeente. In de gemeenteraad was al besloten, dat het bestemmingsplan gewijzigd zou worden en er woningbouw werd gerealiseerd. De boer kreeg betaald voor weiland. De gemeente verkocht het land door aan een projectontwikkelaar. De auteur heeft een eenzijdige blik op het verleden. De nadruk van het overgaan van bedrijf van vader op zoon. . We zien de bekende conservatieve ingrediënten. Behalve ouderwetse religie ook het 'erfgoed' dat al zo lang van vader op zoon is overgegaan, het verhaal van 'de hardwerkende Nederlandse boer tegenover de arrogante Haagse elite’' en onvervalste xenofobie: "Boerenland moet wijken voor woningen van gelukszoekers". Dit citaat vertelt een deel van het verhaal. De boerenstand was historisch gezien altijd de onderklasse. De religie zorgde in ieder geval nog voor een zekere saamhorigheid in het gezamenlijk geloof en juist ook het idee, dat de politici uit de eigen gelederen kwamen en tot de beste compromissen konden komen. Men stemde CDA. Het boerenland werd geminacht. Het boerenland werd onder water gezet om het westen te beschermen tegen invallende legers. Soldaten werden er losgelaten op de bevolking, boeren moesten de indringers voeden en hun vrouwen ondergingen het lot van veel lotgenoten in elke oorlog. En verder zweeg men..

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem28 jul. 2022 - 13:36

'"Boerenland moet wijken voor woningen van gelukszoekers". ' Feitelijk klopt dat ook, de acties van het kabinet zorgen er nu niet echt voor om complotgekkies de wind uit de zeilen te nemen..

JoostV2
JoostV228 jul. 2022 - 16:20

Feitelijk onjuist, stikstof uitstoot moet omlaag. Land produceert geen stikstof. Het vee moet minder! Dat dan land vrijkomt is een keuze van de boer, niet van de overheid.

Volrin
Volrin28 jul. 2022 - 19:45

@GeenProbleem "Feitelijk klopt dat ook, de acties van het kabinet zorgen er nu niet echt voor om complotgekkies de wind uit de zeilen te nemen.." Welke acties heb je het over? Complottheorieën klakkeloos herhalen maakt ze niet feitelijk.

GeenProbleem
GeenProbleem28 jul. 2022 - 19:56

@Thomas Eshuis Dit. 'https://www.ad.nl/politiek/tweede-aanmeldcentrum-asielzoekers-op-plek-boerderij-in-bant-moet-druk-op-ter-apel-verlichten~a1642c05/' @JoostV2 'Land produceert geen stikstof. Het vee moet minder! Dat dan land vrijkomt is een keuze van de boer, niet van de overheid. ' De overheid heeft die grond nodig voor de bouw van 1 miljoen huizen (die er niet gaan komen). Wat las ik vandaag, 120.000 inwoners erbij in een half jaar?

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 jul. 2022 - 10:54

Deze boeren zijn de Russen of de Capitoolbestormers van Nederland, ze dreigen, overtreden alle regels en doen alsof het allemaal heel gewoon is. Alsof ze volledig in hun recht staan. Wie geen woorden of hersens heeft gebruikt agressie als wapen. Wie kent ze niet? En blijkbaar is er niemand die hen durft aan te pakken, bang dat de minder agressieve toeschouwers uit een gevoel van slachtofferschap partij kiezen voor deze nazi's. We moeten dus maar afwachten, de politiek wil pappen nathouden, de brave burger moet zijn gevoel van onmacht gewoon nog even wegslikken terwijl hij deze hufters het liefst tegen de muur zou zetten.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 12:12

De grootste vervuilers waaronder kalvermesters zouden moeten verdwijnen en daar moet niet worden gebouwd. Helaas is Stroe-City geen verzinsel.

GeenProbleem
GeenProbleem28 jul. 2022 - 13:36

' de brave burger moet zijn gevoel van onmacht gewoon nog even wegslikken terwijl hij deze hufters het liefst tegen de muur zou zetten. ' Volgens mij is er nog steeds een meerderheid van de bevolking die de boeren steunt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 jul. 2022 - 14:31

Als de 5000 grootste vervuilers verdwijnen zijn de overige 25.000 boeren van alle problemen verlost. Waarom gaan ze daar niet de boel bezetten. Daar ligt hun probleem, niet elders. Wat is trouwens Stroe city?

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 jul. 2022 - 15:47

GeenProbleem, Nederlanders hebben begrip, al of niet terecht, voor de problemen van de boeren maar niet voor de manier waarop ze protesteren.

Volrin
Volrin28 jul. 2022 - 19:46

@Geenprobleem "Volgens mij is er nog steeds een meerderheid van de bevolking die de boeren steunt." Op basis waarvan precies?

GeenProbleem
GeenProbleem28 jul. 2022 - 19:58

@thomas eshuis Een opiniepeiling van EenVandaag (al zou ik daar ook niet al te veel waarde aan hechten). 'https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/bbb-blijft-in-nieuwe-zetelpeiling-profiteren-van-stikstofcrisis-nu-op-15-zetels/'

GeenProbleem
GeenProbleem28 jul. 2022 - 19:59

@Martin van der Linde Een te vroeg geplaatst plan van de overheid om 25000 woningen te bouwen in Stroe, het zou een '''''misverstand'''' zijn geweest. 'https://eenvandaag.avrotros.nl/item/kaart-stroe-city-met-25000-nieuwbouwwoningen-blijkt-een-misverstand-het-laatste-wat-we-willen-is-nog-meer-onrust-in-het-gebied/

Gimli1955
Gimli195528 jul. 2022 - 21:43

@Martin De veronderstelling dat het om ammoniak gaat geldt maar voor een deel, de politiek heeft zeker in het verleden aangetoond onbetrouwbaar te zijn, waarom zouden ze dan nu wel rechtschapen en betrouwbaar zijn. Dat zou wel erg naïeve en goedgelovig zijn, daar is met de huidige neoliberale systeem geen reden voor. Rutte en zijn regering liegt en bedriegt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2022 - 7:16

Gimli55 En de boeren hebben niet bewezen 'onbetrouwbaar' te zijn? De grootschalige mestfraude al vergeten? Waarbij ze zelfs zover gingen om lege vervoersmiddelen op en neer re sturen met een beetje mest voor de geur en intussen alles op het land stortte? Ben je niet wat eenzijdig?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 10:37

Hopelijk is het staatshoofd even op verlof elders.

6 Reacties
gerryj
gerryj28 jul. 2022 - 12:25

Wanneer is hij dat niet?

M. Grootendorst
M. Grootendorst28 jul. 2022 - 16:14

Die mag niet reageren want valt onder ministeriële verantwoordelijkheden. Staatsinrichting niet in je vakkenpakket indertijd?

M. Grootendorst
M. Grootendorst28 jul. 2022 - 16:15

@gerryj Hij werkt harder dan je denkt. Maar dat zijn feiten en die storen zo bij het geven van een makkelijke reactie. Inhoud hè, altijd lastig.

Volrin
Volrin28 jul. 2022 - 19:47

@Grootendorst "Die mag niet reageren want valt onder ministeriële verantwoordelijkheden. " Als hoofd van de ministerraad en minister president mag hij wel degelijk hier op reageren.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jul. 2022 - 22:02

@Thomas Eshuis: Rutte is voorzitter van de ministerraad en minister-president. De koning is het staatshoofd, en daarvoor geldt de ministeriële verantwoordelijkheid. Dus het is beter als W.-A. nu even zijn mond houdt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2022 - 7:17

DanielleDefoe Die heeft geen last van de blokkades die pakt zijn privé-jet. Hij kan de boeren heel goed begrijpen, en dat begrijp ik dan weer!

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jul. 2022 - 10:32

Het is nooit anders geweest en ik ben niet de jongste!

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 12:10

Boerenopstanden tegen de autoriteiten liepen in het verleden zelden goed af.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2022 - 8:14

DanielleDefoe Volgens mij hebben ze akelig vaak hun zin gekregen in de politiek. Niet in de laatste plaats omdat ze er altijd directe afgevaardigden (boeren) hadden zitten met doorslaggevende stemmen.