Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De EU kan ook wel zonder Hongarije

  •  
03-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1701 keer bekeken
  •  
6720478185_d10489fdb1_o

© cc-foto: European Parliament https://flic.kr/p/beSd2x

Orbán incasseert het Europese geld en doet verder wat hij wil.

Je zou verwachten dat de Russische inval in Oekraïne slecht nieuws betekent voor Poetin-vriendje Viktor Orbán in Hongarije. Of dat zo is zullen we vanavond weten, al vrees ik eerlijk gezegd het ergste. De Hongaarse oppositie mag dan eendrachtig samenwerken, tegen regeringspartij Fidesz moet ze het bij de parlementsverkiezingen van vandaag vermoedelijk toch afleggen. Hoe is dat mogelijk?

Om te beginnen controleert Orbán natuurlijk het overgrote deel van de media. Van eerlijke verkiezingen, in de zin dat oppositiepartijen een evenredig deel krijgen van de publiciteit, is in Hongarije geen sprake. Fidesz heeft daarnaast voordeel van de ingewikkelde Hongaarse kieswet en lijkt te profiteren van frauduleuze praktijken, zoals het verdonkeremanen van onwelgevallige stemmen.

Bovendien weet Orbán heel handig zijn neutrale positie te bewaren in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij bemoeit zich er zo weinig mogelijk mee en schippert soepel tussen het Westen en Vladimir Poetin. Die houding valt kennelijk goed bij een niet onbelangrijk deel van zijn achterban. Natuurlijk niet bij iedereen. Er zijn ook kiezers die er sinds de Russische inval in buurland Oekraïne helemáál van overtuigd zijn dat Orbán weg moet. Maar de meesten van hen waren toch al geen Fidesz-stemmers. Onder degenen die de afgelopen jaren wel voor zijn partij kozen, blijft een verrassend groot deel Orbáns partij trouw. Dat wil zeggen: volgens de peilingen. We mogen ernstig hopen dat die er deze keer ook flink naast zitten, net als bij Brexit of de verkiezingswinst van Donald Trump in 2016. Maar laten we ons niet rijk rekenen.

Stel nu – helemaal niet onrealistisch dus – dat Fidesz toch weer wint en Orbán verder kan regeren. Wat zou het antwoord van de EU moeten zijn?

Mij lijkt dat lieverkoekjes dan niet meer op het menu kunnen staan. Hongarije duidelijk maken dat het niet alleen voor het financiële gewin lid is van de unie, maar ook de normen en waarden daarvan dient te onderschrijven, heeft tot dusver weinig effect gehad. Orbán incasseert het Europese geld en doet verder wat hij wil. Hij gaat stug door met het indammen van de democratie in zijn land en lanceert initiatieven als de beruchte anti-homowet. Premier Mark Rutte mag die wel ‘verschrikkelijk’ en ‘onacceptabel’ hebben genoemd, hij doet verder niets. De Europese Commissie ook niet echt. 

Ja, ze heeft Hongarije en het geestverwante Polen al diverse malen op de vingers getikt omdat ze zich niet houden aan de Europese regels, maar die twee landen liggen daar bepaald niet wakker van. Wel waarschijnlijk van een belangrijke zaak die ze eerder dit jaar verloren bij het EU-hof van Justitie in Luxemburg. Dat stemt ermee in dat lidstaten die zich schuldig maken aan het uithollen van de rechtstaat gekort mogen worden op Europese subsidies. Die uitspraak raakt Boedapest en Warschau op een gevoelige plek: de portemonnee.

De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga sprak in een reactie van ‘machtsmisbruik’ door de EU’ en een ‘politiek besluit’. Ik sluit niet uit dat heel wat Fidesz-stemmers daar net zo over denken. Als de Europese Commissie de kortingen daadwerkelijk gaat toepassen zou Hongarije wel eens heel snel zijn belangstelling voor het EU-lidmaatschap kunnen verliezen. Of dat ook voor Polen geldt weet ik niet. Dat land stelt zich tot dusver veel meer anti-Poetin op dan Hongarije. Kennelijk begint de conservatieve regering in Warschau zich een beetje achter de oren de krabben. Wellicht dat die houding nog verandert als er cruciale verkiezingen komen, maar die vinden in Polen pas volgend najaar plaats.

Mocht Fidesz in Hongarije opnieuw winnen, dan rest er hoe dan ook voor Brussel weinig anders dan de geldstroom naar dat land aanzienlijk te beperken. Voor de uiterste consequentie moet het dan niet bang zijn. Desnoods maar verder met 26 lidstaten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

youppie
youppie4 apr. 2022 - 5:56

Het is wel verbazingwekkend dat uitgerekend Nederland zo hard op de trom slaat over Hongarije. Is het in Nederland zoveel beter dan? -Een lijsttrekker van een partij die vlak voor de verkiezingen een totaal kritiekloze documentaire op prime time krijgt. Achteraf bleek haar ministerie ook nog invloed op de montage gehad te hebben. -De levenspartner van een minister die regisseuse is van een actualiteitenprogramma, waar de minister kriktiekloos haar standpunten uit mag venten. -Rechters die op een regenachtige vrijdagmiddag door de ministers benoemd worden. -Rechters die ongezien altijd in het voordeel van de Overheid oordelen. Het wordt tijd dat de Nederlandse politici eens in de spiegel gaan kijken.

3 Reacties
Zandb
Zandb4 apr. 2022 - 6:21

youppie Helemaal eens: het is altijd nuttige, voor wie dan ook, om in de spiegel te kijken. En als u dat zou doen, dan zou u de nodige ruis zien: Rechters worden in Nederland niet door de politiek benoemd. En al helemaal niet op een regenachtige vrijdagmiddag. Of, u zou dat moeten kunnen bewijzen. Maar dat is blijkbaar een brug te ver. Rechters spreken recht. Tenzij u anders kunt bewijzen. Maar ook daar laat u verstek gaan. De voorbeelden die u geeft van beïnvloeding via de media, dat is wat het is, als het waar is: beïnvloeding van de media door bepaalde politici. Dat is wel heel anders, dan dat een overheid die systematisch de media beheerst.

Sonic2
Sonic24 apr. 2022 - 12:18

De EU en Nederland heeft het volledige recht om de ultra rechtse radicaal Orban de grond in te boren. Natuurlijk is Nederland niet perfect en moet Nederland in de spiegel kijken, maar Hongarije mag eindeloos de les worden gelezen Dat geldt ook voor Republikeinse stemmers in Amerika. Voor Baudet en Wilders stemmers hier. En ook voor Poetin stemmers. En Poetin verdedigen. Laat ze maar heel, heel erg duidelijk hun plek in de pikorde voelen. En die is onderaan. Kritiek op Rutte is prima. Helemaal mee eens ook. Maar Nederland is absoluut gerechtvaardigd om dat asociaal ultra rechtse afbraak land Hongarije hun plaats te wijzen. Ik ben niet een extreme goed-fout denker. Liever denk ik niet zo. Maar dat u nit eens in staat bent om Nederland van Hongarije te onderscheiden. Het verklaart de overwinning van Trump in 2016. Dat komt door het totale onvermogen van mensen om te begrijpen hoe extreem gevaarlijk Trump is. En dat Clinton relatief gezien bij dat monster nog een schat was. Mensen kunnen, willen of zijn niet in staat dat te duiden. Gevaarlijk. Die misrekeningen.

Pater
Pater5 apr. 2022 - 1:39

Beste youppie, meen je dat nou serieus? Hoe serieus neem je jezelf dan? NL maakt zat fouten, grote fouten, maar is een democratisch land, en dat we weer met Rutte zityten kunnen we ons zelf verwijten Het is sneu om een enkel geval van relaties in de media te vergelijken met de systematische beknotting van de vrijheid van de pers in Hongarije. Zie ook Sonic en Zandb.

Greendutch
Greendutch3 apr. 2022 - 13:36

hier zien we hoe belangrijk de vrije pers is zodat mensen weten wat spelt, zich kunnen informeren. de Hongaren verdienen vrije pers

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 apr. 2022 - 12:12

"Of dat ook voor Polen geldt weet ik niet. Dat land stelt zich tot dusver veel meer anti-Poetin op dan Hongarije. Kennelijk begint de conservatieve regering in Warschau zich een beetje achter de oren de krabben." Die anti-Poetin opstelling van Polen is niet een strategie van de Poolse regering om aan eventuele kortingen te ontkomen ofzo, die gaat veel verder terug. Poolse argwaan ten opzichte van Rusland is historisch goed te begrijpen en staat ook los van hun conflict met de EU over Europese waarden. Twee landen die beide niets hebben met homorechten kunnen elkaar toch haten. Maar Oekraïne dan? Dat land wordt nu bejubeld, en dat is terecht want het biedt dapper weerstand tegen een buitelandse agressor. Maar het maakt ook gebruik van de huidige sentimenten om te pushen voor EU lidmaatschap (in zijn toespraak voor de kamer sprak Zelensky Rutte daar persoonlijk op aan). De laatste jaren heeft Oekraïne een aantal wetten ingevoerd die lhbti'ers moeten beschermen (https://decorrespondent.nl/13227/rusland-valt-oekraine-binnen-met-tanks-raketten-en-homohaat/989733885195-55a3c19e). Maar de bevolking staat er grotendeels nog negatief tegenover. Stel dat Oekraïne lid wordt, wie garandeert dan dat ze eenmaal binnen zich niet net zo opstellen als Hongarije en Polen? Ik hoop dat ik het te somber inzie. Anders lezen we in de toekomst columns waarin het bekende wel-de-subsidies-niet-de-waarden verwijt gemaakt wordt, alleen is het rijtje Polen Hongarije dan uitgebreid met Oekraïne.

4 Reacties
mordicant
mordicant3 apr. 2022 - 12:43

Dat er een behoorlijk stuk cultuurverschil tussen Oekraïne en N West Europa bestaat spreekt vanzelf. Misschien moeten we dat gewoon accepteren en naast het standaard EU lidmaatschap een soort van EU Partnership bedenken, dan kunnen Hongarije en evt Polen daar ook gelijk in. Pas als gedurende 10 jaar (o.i.d.) aan de EU basisregels voldaan wordt kan een volledig EU lidmaatschap ter sprake komen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 apr. 2022 - 16:20

Mordicant, Misschien is een uitgekleed EU partnership een idee. Dan werk je samen op het gebied van handel ed, maar hoef je je overige wetgeving niet aan te passen aan EU wetgeving ofzo. Dan moet je wel goed nadenken over hoe je dat vormgeeft, anders biedt je Polen en Hongarije gewoon de mogelijkheid om wel de gelden en de subsidies te ontvangen maar voor de rest gewoon ongestoord hun gang te gaan. Daar zullen we dan over na moeten denken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 apr. 2022 - 1:55

Het gaat er niet om dat Oekraine al perfect moet zijn. Het gaat er om dat ze beter kunnen worden. Zo-ook met Polen and Hongarije. Maar hat kan natuurlijk ook de andere kant opgaan. Die oude waarden en nog corrupte gebruiken slaan over naar het westen. Want, EEN vrije markt. Nationaal mag men zich steeds minder sociaal progressief ontwikkellen. Dus de vraag is wat er dan nog overbijft van de naoorlogse welvaarts staat, en hoeverre we naar een neofeodalisme van een nieuw soort kapitalisme gaan.

Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 9:32

@Paul 'Het gaat er om dat ze beter kunnen worden. Zo-ook met Polen and Hongarije. Wie zegt dat die mensen daar behoefte aan hebben???

Hernandez
Hernandez3 apr. 2022 - 10:03

Hongarije doet er niet toe, Brussel zou beter kunnen beginnen met het stoppen van het printen van geld.

5 Reacties
Karingin
Karingin3 apr. 2022 - 18:18

Ja want jouw portemonnee is veel belangrijker dan democratie en mensenrechten

Hernandez
Hernandez3 apr. 2022 - 22:05

@Karingin Stel die vraag anders even op straat, het antwoord zal je verbazen..

Zandb
Zandb4 apr. 2022 - 6:24

Hernandez Hebt u die vraag dan op straat gesteld? En wat was dan het antwoord? En hoe weten 'wij' of dat allemaal wel klopt, wat u dan beweert? Maar hoe dan ook; het antwoord dat u Karin geeft is een regelrechte dooddoener.

Hernandez
Hernandez4 apr. 2022 - 9:32

@zandb Klopt het is inderdaad een dooddoener! Ik zou ook gewoon een leuk vraagspelletje kunnen beginnen, razen, tieren en schelden kan natuurlijk ook.

Karingin
Karingin4 apr. 2022 - 15:28

Ach, Hermandad boeit het niet als andere mensen onvrij zijn of creperen, dat weten we nou wel. En hij heeft helaas nogal wat medestanders ja, maar dat is natuurlijk geen reden om je bij dat gajus aan te sluiten. Integendeel