Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

De ernstige bijwerking van het coronavirus: verbroken vriendschappen

  •  
03-11-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
50335053422_3a803869f1_k

© cc-foto: Fibonaci Blue https://flic.kr/p/2jFWiJE

Op het eerste gezicht zou je denken dat complotdenkers vrij makkelijk op andere gedachten te brengen moeten zijn, met feiten en argumenten
De kans is groot dat je persoonlijk iemand kent die de coronapandemie niet zo ernstig vindt, de feiten en cijfers niet gelooft of zelfs ronduit allerlei kwaadaardige en waanzinnige complottheorieeën promoot over Covid-19. Dit soort complotdenken tijdens een crisis maakt vriendschappen en families kapot en het is nog maar de vraag of dat straks nog goed komt.
Het is voor iedereen herkenbaar dat een crisis als deze angst en onzekerheid veroorzaakt over het eigen bestaan en de toekomst. Miljoenen Nederlanders hebben gegronde redenen om zich zorgen te maken over hun baan of bedrijf. Daar komt nog bij dat (zeker tijdens de lockdowns) onze bewegingsvrijheid beperkt wordt en ons sociale leven op een laag pitje staat. Je mag je mag je dierbaren niet knuffelen. Het is logisch dat dit bij veel mensen stress veroorzaakt.
Zeker als je in je directe omgeving niet of nauwelijks te maken hebt met mensen die ernstig ziek worden, op de intensive care belanden of juist zorg moeten ontberen vanwege een tekort aan capaciteit in de ziekenhuizen, kan het lijken alsof het gevaar van het virus overdreven wordt. Als je niet geconfronteerd wordt met de gevaren van corona, maar wel de gevolgen van de maatregelen ondervindt, is het begrijpelijk dat je je afvraagt of de aanpak van de crisis wel de juiste is. Daar komt bij dat er fouten worden gemaakt in de aanpak van de coronacrisis. Dat kan ook niet anders, dat is kenmerkend voor een crisis, maar tegelijkertijd is het een voedingsbodem voor wantrouwen.
Waar onzekerheid en wantrouwen groeien ontstaat ruimte voor complotdenken. Bij toenemend wantrouwen in de overheid, wetenschap en media gaan mensen op zoek naar alternatieve ‘feiten’. En die zijn op internet en social media ruimschoots voorradig.
Zo zijn er op Facebook diverse pagina’s te vinden waar viruswaanzinnigen, coronawappies en covidioten elkaar dagelijks ontmoeten. En helaas gaat het in de berichten en reacties daar niet alleen over bezwaren tegen de spoedwet, mondkapjes (muilkorven) of de economische gevolgen van de crisis. Het is een vergaarbak van complottheorieën over (onder andere) 5G, Bill Gates en QAnon. Bezoekers van dergelijke pagina’s menen dat anderen niet wakker zijn, terwijl zij wel hun ogen open hebben en aan onderzoek doen. Dat hun onderzoek vooral bestaat uit het lezen van dergelijke berichten op Facebook met verwijzingen naar aantoonbaar onbetrouwbare bronnen, lijkt niet ter zake te doen.
Op het eerste gezicht zou je dus denken dat complotdenkers vrij makkelijk op andere gedachten te brengen moeten zijn, met feiten en argumenten. Waarom zou je het RIVM niet geloven, maar wel een vage website die als voornaamste bronnen andere onbetrouwbare websites heeft? Iedereen met gezond verstand zou toch moeten begrijpen dat een complot van deze omvang onuitvoerbaar is? Of hebben Hugo de Jonge en Bill Gates soms superkrachten? Helaas, zo eenvoudig is het niet om complotdenkers te overtuigen.
De coronapandemie blijkt een aanjager van het geloof in allerlei complotten. Een geloof dat mensen snel doet radicaliseren en waarvan men niet makkelijk te bekeren is. Er is de laatste jaren al behoorlijk wat onderzoek gedaan naar complotdenken. Zo is het een misverstand om te denken dat alleen laagopgeleide mensen of mensen in een sociaal isolement er gevoelig voor zijn. Gevoeligheid voor complottheorieën is natuurlijk, iedereen is er in zekere mate gevoelig voor. Het wordt veroorzaakt door de behoefte om een verklaring te vinden voor bedreigingen.
Het is extreem ingewikkeld om complotdenkers van hun geloof af te brengen. Hun vuistregel is dat de reguliere media en wetenschap bij voorbaat verdacht zijn. Daar komt bij dat de meeste complotdenkers helemaal niet van gedachten wíllen veranderen. En zelfs als iemand beseft dat hij verdwaald is geraakt in een konijnenhol, is het moeilijk om toe te geven dat dat zo is. Schaamte kan een heel sterke emotie zijn, zeker in een crisis als deze, met ingrijpende gevolgen voor de volksgezondheid, de economie en het maatschappelijk verkeer. Geef dan maar eens toe dat je ernaast zat.
Dan zijn er ook nog de hitsers die er belang bij hebben het vuurtje op te stoken. Zoals in Nederland dansleraar/sekteleider Willem Engel van de groep Viruswaarheid , Thierry Baudet en zijn collega/zetelrover/huisjesmelker Wybren van Haga en B-garnituur Bekende Nederlanders zoals Lange Frans, die een geweldsfantasietje over premier Rutte niet schuwt. Wat ze bindt zijn niet alleen hun standpunten over het virus en de maatregelen, maar ook een onduidelijke mix van radicalisering, status en financiële en politieke belangen. En dan heb je op de achtergrond ook nog China en Rusland die desinformatie verspreiden om zo meer verwarring te creëren. Een strategie die ze, zoals bekend, al langer toepassen.
Door het globale karakter van de complottheoriën over Covid-19 en de aanzienlijke hoeveelheid gelovigen zou je kunnen zeggen dat we te maken hebben met een probleem van pandemische omvang. En ook de gevolgen kunnen moeilijk onderschat worden. Doordat de complotdenkers niet geloven in het virus en/of de maatregelen zullen ze minder snel geneigd zijn hun gedrag aan te passen, en daardoor dragen ze letterlijk én figuurlijk bij aan verdere verspreiding van het virus en dus aan meer sterfgevallen, mensen die ziek worden, uitgestelde zorg en economische schade.
Het is een sombere diagnose. Niet alleen vanwege de gevolgen die ik hierboven noem, maar ook vanwege de langdurige schade die complotdenken aan kan richten in relaties tussen mensen. Als een familielid, vriend of andere dierbare, stellig zijn geloof in complotten als oorzaak van de pandemie uitdraagt, of zich zelfs activistisch opstelt, kan dat voor anderen onverteerbaar zijn. Want terwijl veel mensen misschien complotdenkers kennen, zijn er ook veel mensen die slachtoffers kennen of mensen die in de zorg werken. Dat valt dan niet te rijmen en misschien ook wel niet te lijmen.
Toch lijkt ook het virus van het complotdenken te bestrijden. Een recent voorbeeld is de dialoog die op gang kwam tussen IC-arts Diederik Gommers en influencer Famke Louise. In september liet zij zich (samen met andere influencers) door Willem Engel verleiden om zich te scharen achter de hashtag #ikdoenietmeermee in de strijd tegen het coronabeleid. In een gesprek bij Jinek werd zij door Gommers overtuigd dat ze het fout had en inmiddels zet zij zich samen met Gommers in voor meer bewustwording onder jongeren. Eerlijk is eerlijk, ik had niet de indruk dat Famke Louise erg vast van geloof was, en we kunnen niet allemaal Diederik Gommers zijn, maar het toont wel aan dat mensen tot andere inzichten gebracht kunnen worden met behulp van geduld, begrip en argumenten.
Maar wat nu als je mensen in je directe omgeving hebt die verdwaald zijn in het konijnenhol van complotten over corona? Persoonlijk vind ik dat een pijnlijke ervaring. Een veelvoorkomende reactie is om het onderwerp maar gewoon te mijden. Het moet immers wel gezellig zijn met kerst. Maar vanwege alles wat ik hierboven beschrijf is dat eigenlijk geen optie, volgens mij. Het gaat niet om mensen die geloven dat de aarde hol is of dat Finland niet bestaat. Als je dit onderwerp onbesproken laat kunnen zowel de persoonlijke als de maatschappelijke gevolgen groot zijn.
Volgens mij kun je niet anders dan de dialoog aangaan. En dat is niet makkelijk, verwijten en ruzies liggen om de hoek en je wilt juist dat het niet escaleert (het lijkt me dus handig om je oom, zus of collega niet uit te maken voor viruswappie). Het is belangrijk om je dierbare te wijzen op de consequenties van zijn of haar gedachtengoed en feiten en statistieken te benoemen, maar het is óók belangrijk om begrip te hebben voor zijn of haar positie en zorgen. Benadruk de waarde van jullie gezamenlijke relatie en maak duidelijk wat er op het spel staat voor jou en anderen in jullie kring.
Ik begrijp dat het in veel gevallen behoorlijk moeilijk kan zijn, en een hoop tijd zal vergen, maar ik denk dat het ook noodzakelijk is. Voor jezelf en je naasten. En stel het niet uit, we hebben tijdens de coronacrisis gezien wat de gevolgen kunnen zijn als maatregelen te laat komen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2020 - 6:52

Dar knuffelen mag buiten een lock-down ook niet. Het misverstand dat dat anders is is juist wat de lock-down veroorzaakt. Het is voornamelijk Amerika dat des-informatie verstrekt en niet China en Rusland. Ik ken in mijn directe omgeving of beter directe 'nabijheid', want daar spreek je over als je aan vriendschappen denkt, werkelijk niemand die complotdenker is of daar nog maar bij in de buurt komt, ook mijn kinderen niet. Dit i.t.t. veel andere mensen van hun leeftijd.

Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 22:31

Complotdenkers heb ik niet in mijn vriendenkring, ook niet in mijn netwerk. Ik heb geen idee hoe groot die groep eigenlijk is . De meesten in mijn omgeving nemen het virus wel serieus maar laten zich verder niet door angst regeren op een enkeling na, die durven amper de deur uit te gaan. Het valt niet mee om die mensen wat moed in te praten .

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2020 - 19:40

Die verbroken vriendschappen, ken het van nabij, zijn vooral fnuikend voor de believer zelf, hij en heel vaak een zij verbreekt daarmee de levenslijn met het weliswaar saaie maar door wilskracht zelf genormaliseerde nuchtere leven van alledag waarin zowel plaats mag zijn voor fantasie en verbeeldingskracht, alsook voor acceptatie van het banale alledaagse en het lullige onbereikbare. Eenmaal die grens voorbij gaat het met de betrokkene ernstig mis en benoemt die zichzelf zelfs tot `lichtwerker'. Wat ik diverse keren van nabij heb meegemaakt helaas.Einde vriendschap. Wie ben ik om daar een oordeel over te geven. Ik vind het zo zonde, jammer van de persoon in wording die ooit zoveel positieve zijnskracht uitstraalde.

Handige harry
Handige harry3 nov. 2020 - 17:24

Het is wel een glad ijs. Ook als je kritisch bent wordt je direct weggezet als complotdenkers. Nu komt er steeds meer tegengeluid dat we misschien wel meer slachtoffers krijgen door de lockdown. Dat het volgens het WHO toch maar een sterfte is van 0,2% terwijl er beleid is gemaakt in maart op basis van een sterfte van 3% Nu begrijp ik ook wel dat we de zorg niet willen overbelasten. Maar de vele duizenden bedden die Rutte en de jonge afgelopen jaren hebben wegbezuinigd had ons wel meer ruimte in de economie gegeven. Ik zie er geen complot in, maar wel slecht beleid. Dan moet je mensen niet wegzetten als complotdenker. Dan doe je hetzelfde.

3 Reacties
LBNB
LBNB3 nov. 2020 - 18:20

Amen. Daar zijn er hier een hoop van.

Le Chat Botté
Le Chat Botté3 nov. 2020 - 20:22

@handigeharry Het probleem is dat je hier geen onderscheid maakt tussen kritisch denken en complotdenken. Kritisch denken is gebaseerd op precieze en controleerbare feiten en bronnen. De conclusies zijn daarvan afgeleid en logisch consistent. Kritisch denken volgt een toetsbare, gemeenschappelijke methode aan de hand waarvan je de betrouwbaarheid en juistheid van informatie kunt toetsen. De kritische denker wil ook niets liever dan een competitie van ideeën, om te zien of het eigen of andermans idee stand houdt, of dat er eventueel meer te leren en verbeteren valt, of datzelfs het roer volledig om moet. Een kritisch denker is m.a.w. zo min mogelijk persoonlijk geïnvesteerd in ideeën, noch in de uitkomst van onderzoek naar de waarneembare werkelijkheid. Hij of zij is voornamelijk nieuwsgierig en uiterst terughoudend met het doen van aannames. Complotdenken is niet uit op een competitie van ideeën, het wil geen waarheid in de zin van 'het beste wat we op dit moment weten van een specifiek deel van de werkelijkheid" - het is uit op, nee: diep afhankelijk van het eigen gelijk. Het volmaakte en eeuwige gelijk van WIJ versus het smerige en eeuwige ongelijk van ZIJ. Complotdenken is angstgedreven en volledig gebaseerd op sentimentele overwegingen als: het bekt lekker, het is sensationeel, het maakt dat ik me slim voel, het maakt dat ik ergens bij hoor, dat ik er toe doe, het geeft me een gevoel van controle in een wereld die ik niet begrijp, het sust mijn grote onbehagen, het is tegen mijn vijand en voor mijn eigen tribe, en daarom MOET het wel waar zijn. Sentimentele fabels die, eenmaal gezaaid in een ontvankelijk brein, daarna woekeren als onkruid. Breinen die zichzelf vervolgens ten koste van alles beschermen door het schier ondoordringbare schild van de cognitieve dissonantie. Zekerheid = veilig. Veiligheid voor alles. Complotdenken is dus allesbehalve feiten en logica en allesbehalve kritisch denken. Complotdenken biedt exact dezelfde functies als die van religie, sektarisme en bijgeloof. Functies die steeds belangrijker en aantrekkelijker worden naar mate de collectieve PERCEPTIE van controleverlies, uitzichtloosheid, dreiging, of zelfs levensgevaar in een samenleving groter wordt. Tragisch genoeg kunnen op exact dezelfde wijze ook terroristen (religieus, links, rechts, boeien!) begrepen worden. Daarom verbaast het mij niet dat figuren als Lange Frans en zijn complotkornuiten uiteindelijk belanden in geweldfantasieën. En nee, dat heeft dus niets met zijn huidskleur, afkomst, cultuur, religie of ideologie te maken. Het is het gevolg van de biologisch verankerde hiërarchie in het brein. Het zoogdierlijk deel van het brein (limbisch systeem) komt bij gevaar in actie en kan slecht met een zeer goed ontwikkeld menselijk brein (pre-frontale cortex) afgeremd en bijgestuurd te worden. En omdat het dierlijke brein zelf geen verschil ziet tussen ingebeeld en echt gevaar, hoeft er slechts de perceptie van gevaar te zijn om het te activeren. En zoals ik al eerder op Joop schreef: de helft van de bevolking heeft een IQ van 100 of lager. En 100 is al niet zo heel erg veel. Het verschaft je maar weinig context en daarmee weinig inzicht in de complexe, steeds sneller veranderende mensenwereld. Te weinig om er op te kunnen vertrouwen dat het succesvol het dierlijk brein uit overlevingsmodus houdt. De tijd zal leren of we het op grote schaal uitleven van die geweldfantasieën moeten meemaken, of - en dat hoop ik vurig - dat het complotdenken weer terug in zijn schuilkelders kruipt en de dystopische fantasieën als nachtkaarsen uitdoven. Een renaissance van de Verlichting is meer dan welkom.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 0:36

kritische denkers worden maar al te vaak op de complothoop gegooid

LBNB
LBNB3 nov. 2020 - 16:54

Maar we kennen ook allemaal wel iemand met een anderhalve meter lat die al maanden nergens meer komt, heel de dag zijn handen wast en bang is ok dood te gaan. Dit is net zo extreem als de echte complotdenkers.

5 Reacties
Loebkesman
Loebkesman3 nov. 2020 - 17:39

Niet durven leven omdat je bang bent om te sterven is heel extreem.

LBNB
LBNB3 nov. 2020 - 19:48

@loebkesman Dat gaat heel ver ja, maar wanneer je zaken in perspectief zet ben je meteen een complotdenker hè.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2020 - 7:03

Voor sommigen is het letterlijk 'overleven'. Je kunt evengoed zeggen dat die graag (willen) leven i.p.v. dood te gaan. Voorwaarde daarvoor is dat je in leven blijft natuurlijk. Je maakt hier nl. geheel bewust een wat 'morbide' valse tegenstelling.

Woeki Hypo
Woeki Hypo4 nov. 2020 - 21:26

@Minoes&tuin, 4 november 2020 at 08:03, "Voor sommigen is het letterlijk ‘overleven’." Waarom is er voor deze mensen geen vroeg behandeling (behandeling voordat men in het ziekenhuis ligt), in o.a. Nederland? Wat is er in Nederland of vergelijkbare landen aan de hand? Wat zijn de gevolgen van de betreffende beslissing? Waarom sluit men de ogen? Woeki Hypo.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2020 - 8:02

Woeky Hypo Ik weet waarop je doelt. Eerlijk gezegd weet ik het ook niet. In een tijd dat zowat alles experimenteel is. Ik heb het idee dat specialisten zich goed beschermen cq. afschermen. Zo is het in het gewone alledaagse leven ook. Daarin herkennen we de huidige 'klassen' maatschappij. Je mag het niet zeggen maar feitelijk beschermen ze allemaal hun eigenbelang.

Meneerplas
Meneerplas3 nov. 2020 - 16:50

Och vroeger kon je nog anders denken.Nu als je tegen gas geeft tegen de overheid ben je een complotdenker,een rat die verbannen moet worden. Maar goed vele denken hier ook nog steeds dat Trump een russische spion is.

1 Reactie
Satya
Satya3 nov. 2020 - 19:50

Niet vergeten handen te wassen. Graag op de wc en niet in de keuken. Wat hebben complotdenken en anders denken met elkaar te maken?

Satya
Satya3 nov. 2020 - 16:45

Ik heb in mijn vriendenkring geen mensen die waanzinnige theorieën aanhangen over corona, Q, omvolking of Joodse bankiers. Wel wat mensen die de maatregelen bekritiseren maar dat mag. Ik mis soms de aandacht voor het verdriet en teleurstelling, gevoelens die er mogen zijn. Soms word je zelfs als zeur weggezet als je hierover spreekt. Mooi dat in dit stuk terug te lezen.

Buitenstaander
Buitenstaander3 nov. 2020 - 16:42

Het is denk ik ook een beetje van de huidige tijd: Krijg het gevoel dat anti-maatregel-denken veelal wordt ingegeven niet door het niet geloven in Covidwaarheid, maar meer om jezelf een alibi te geven om iets niet opgelegd te willen krijgen en zelf wel te bepalen wat gedrag moet zijn... Egoisme en individualisme derhalve.... en anti-autoritair. Maar wel zelf geholpen willen worden als het misgaat en waarschijnlijk ook nog met een grote mond.....

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2020 - 7:08

Precies! Zoals 'ik' word er toch niet ziek van. Zelfs dat ook jij door dit denken en aansluitend gedrag een hele economie kan stilleggen, een heel ziekenhuis kan stilleggen etc., komt dan gemakshalve weer niet bij je op. Dat komt je immers niet uit!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 15:54

Er zijn mensen die klakkeloos alles aannemen wat de regering of een krant vertelt. Als je die op een complotdenker afstuurt dan gaat het je niet lukken want complotdenkers leggen voor zichzelf de nadruk op het deeltje 'denken'. Zelfs als ze net zo volgzaam zijn als de krantelezers of de Ruttegelovers binnen hun eigen bubbeltje. Zij zijn namelijk 'wakker' *(niet te verwarren met woke) en hebben door dat de kranten en de regering niet in hun eerste leugentje gestikt zijn. In dat laatste hebben ze dan ook gewoon gelijk. En daar zit het probleem dus. De geloofwaardigheid van de media en de regering heeft een deuk gekregen door de talloze keren dat ze nepnieuws de wereld in brachten.

JoepJos
JoepJos3 nov. 2020 - 15:31

Agree to disagree kan toch ook vaak een optie zijn?

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2020 - 15:01

Die door de wereld kan geraken die moet kunnen huilen met de honden en moet ook spreken diverse spraken die door de wereld wil geraken hier waarheid zeggen en ginder verzaken van voren zalven en achter verwonden die door de wereld kan geraken die moet kunnen huilen met de honden. Dat rondeel is van Anthonis de Roovere, uit de 15e eeuw. Ik wilde je het niet onthouden, maar je mag het ook best vergeten. .

Uitgekleed
Uitgekleed3 nov. 2020 - 14:21

Schrijver dezes moet wel heel erg benauwd zijn van de opkomst van populisten in de verkiezingen

Leontrotsky
Leontrotsky3 nov. 2020 - 14:19

Ik sprak hierover laatst met een psychiater en wat blijkt? 98% van alle complotaanhangers heeft één of meerdere geestelijke stoornissen. Vaak is er sprake van een narcistische persoonlijkheidsstoornis en/of schizofrenie of/en een oppositioneel opstandige gedragsstoornis, waarbij de laatste stoornis vaak een onderdeel is van één van de twee bovengenoemde. Hoe komt het nu dat juist deze mensen die aan bovenstaande stoornissen leiden heel vaak complotaanhangers worden? Dit komt onder andere door de "information overload". De veelheid van informatie die op iedereen af komt (vaak ook via het internet) veroorzaakt bij mensen met een geestelijke stoornis namelijk angststoornissen (schizofrenen en narcisten) hetgeen gevoelens oproept van depressie en het gevoel dat er iemand of meerdere iemanden het op je voorzien hebben en dat bijvoorbeeld de overheid niet te vertrouwen is. Omdat deze mensen ook vaak leiden aan oppositioneel opstandige gedragsstoornis zullen ze al gauw de schuld leggen bij de overheid, het koningshuis, politici, de media en iedereen die deze mensen juist proberen te helpen. Dit betekent dat complotaanhangers nooit of buitengewoon moeilijk van hun ongelijk kunnen worden overtuigd en het betekent ook dat er groot gevaar is dat complotaanhangers radicaliseren en gevaarlijk worden omdat deze mensen in bijna elke gevallen een geestelijke stoornis hebben. De psychiater gaf ook aan dat het heel opvallend is dat mensen met deze geestelijke stoornissen bijna in alle gevallen rechts (vaak extreemrechts) georienteerd zijn. Blijkbaar geeft rechts of extreemrechts hen een goed gevoel en past deze idiologie bij hun waandenkbeelden betreffende de maatschappij. Het goede nieuws is dat er goede methoden zijn om deze mensen te behandelen. GGZ instellingen zijn zeer goed toegerust om deze mensen op te vangen en te behandelen voor hun geestelijke stoornissen. Via vaccinaties en medicatie kan de complotaanhanger daardoor in vele gevallen gedeeltelijk genezen worden, maar deze persoon zal altijd onder toezicht moeten blijven omdat het gevaar van een terugval groot is.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 15:34

Voor jouw stoornis zijn er ook methodes hoor, gegeneraliseerde angststoornis. https://www.proud2bme.nl/De_psychologie_van.../Gegeneraliseerde_angststoornis

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 16:08

Heeft die psychiater daar dan onderzoek naar gedaan? Ik denk dat we eerder een situatie hebben waarbij híj door zijn beroep alleen complotdenkers ontmoet met een 'afwijking' In de wereld van de goed verdieners is het vertrouwen in de regering en andere instituten namelijk veel groter dan bij mensen die niet het voordeel van voorgenoemden ervaren.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2020 - 19:23

Inderdaad, naar mijn opinie zijn er, zo te zien om me heen, opmerkelijk veel borderline gerelateerden die ontvankelijk zijn voor het belijdingsgoed van de extreemrechtse Q-Anon-cultus, die ronselt onder labiele zoekers naar waarheid en werkelijkheid en zich derhalve als sekte manifesteert. Vroeger zouden zulke `zoekers' prooi zijn geweest van Baghwan, of van de Scientology kerk. of wat voor `heilsprofeten' dan ook.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2020 - 8:34

Waarom 'gegeneraliseerde angststoornis" Wat betekent het woord gegeneraliseerd dan volgens jou.

Zwerfstein
Zwerfstein3 nov. 2020 - 14:15

Ik heb op Facebook één 'vriend' verwijdert die iets had gepost over Minister Bruins die in een pedo-netwerk zou zitten. Daar trek ik echt een grens. Mensen die wat schertsend doen over de ernst van corona, daar kan ik wel mee leven.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 15:35

Tip : doe niet mee aan FB .

Pindaklaas
Pindaklaas3 nov. 2020 - 17:03

Ik had er zelfs een paar tussen mijn 'facebook vrienden' en trek daar ook zeker een grens. Eigenlijk al wat eerder want ik hoef al die ongein niet op mijn tijdlijn te zien.