Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De erfenis van 13 jaar Rutte: hoogste inkomens kunnen ongestoord doorgaan met klimaatverwoesting

  •  
09-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1229 keer bekeken
  •  
privejet

Klimaatrechtvaardigheid, oftewel het eerlijk verdelen van de kosten van klimaatbeleid: in Den Haag is er geen politicus te vinden die er geen lippendienst aan bewijst. Maar in de praktijk komt er tot nu toe niets van terecht, zo blijkt uit onderzoek van het bureau Kalavasta in opdracht van Milieudefensie. Terwijl de laagste inkomens een forse bijdrage leveren, kunnen de hoogste inkomens en grote bedrijven ongestoord doorgaan met het uitstoten van broeikasgassen.

Bij het huidige klimaatbeleid blijven de Nederlanders met de hoogste inkomens in 2030 veruit de meeste CO₂ uitstoten. En dat terwijl zij de middelen hebben om hun uitstoot fors te reduceren. Maar het klimaatbeleid zoals voorgesteld in de Miljoenennota ontziet deze groep juist. Ondertussen dragen de Nederlanders met de laagste inkomens al relatief veel bij aan het oplossen van gevaarlijke klimaatverandering. Zij stoten veel minder CO₂ uit en verminderen hun uitstoot al voldoende. De kosten van klimaatbeleid zijn dus niet rechtvaardig verdeeld.

Milieudefensie wijst erop dat er veel maatregelen denkbaar zijn die voor een eerlijker klimaatbeleid zorgen. Zo kan de overheid een veelvliegerstax invoeren voor de mensen met een hoog inkomen die om de haverklap in het vliegtuig stappen. Mensen met lage inkomens zijn juist geholpen met het verduurzamen van sociale huurwoningen. Daardoor gaan de CO2-uitstoot én de energiekosten voor de lage inkomens omlaag.

klimaatrechtvaardigheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Goodmoodmorning
Goodmoodmorning16 nov. 2023 - 5:29

Alle vliegtuigen elektrisch maken, met genoeg laadpalen van 10km hoogte, windmolentje erop, tada!

jandebakker
jandebakker9 nov. 2023 - 15:09

Een vliegtax zou z.sm. op Europees niveau moeten worden ingevoerd.

2 Reacties
Robbin_T
Robbin_T9 nov. 2023 - 16:12

En wat zou hiervan het gevolg zijn? Jan modaal gaat niet meer naar de Agarve en vliegen wordt alleen maar weer voor de bovenklasse? Ben ik op zich eigenlijk wel voor maar dan wil ik ook graag weer fatsoenlijke service aan boord. Alles Qatar airlines en geen Rianair.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2023 - 8:37

@Robbin-T. Waaruit ik mag afleiden dat jij, financieel, tot de bovenklasse behoort. Want alleen de bovenklasse kan nog vliegen. Wat je eigenlijk niet erg vindt. Als je maar wel goede service krijgt. Ikke, ikke. Overigens is het niet zo dat, wanneer je nooit op de Algarve geweest bent, of nooit hebt gevlogen, je een waardeloos leven hebt. Hoe vaak en hoe ver je ook reist, je hebt meer NIET van de wereld gezien dan WEL. Zonder te vliegen kun je erg veel moois zien en beleven.

JasDon
JasDon9 nov. 2023 - 14:28

Hoe ga je een veelvliegerstax in EU toepassen? Niet dus, gewoon iedereen een retourvluchtje per jaar aanbieden en dit binnen EU reguleren. En dit zonder uitzonderingen voor conferenties, bedrijfsvliegen en alle gradaties van ambtenaren.

Peders
Peders9 nov. 2023 - 10:43

“ Maar in de praktijk komt er tot nu toe niets van terecht” Als ik het rapport lees staat daar in dat er al goede maatregelen zijn genomen. Wel kan het nog beter.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 nov. 2023 - 10:37

Ik weet niet wat Rutte er mee van doen heeft, in het rapport wordt weinig over specifiek beleid vermeld. Ik neem aan dat je dit overal op de wereld ziet, als je meer geld hebt, en dus meer geld uitgeeft, dan stoot je meer CO2 uit. En als je dan vervolgens elk gezin hetzelfde CO2 budget geeft dan krijg je een grafiek als deze.

1 Reactie
snokiedeath
snokiedeath13 nov. 2023 - 4:18

Nee hoor ook met een hoog inkomen kun je prima weinig uitstoten

Robbin_T
Robbin_T9 nov. 2023 - 10:06

Zouden we iets specifieker kunnen zijn over wat precies hoge en lage inkomens zijn en wat er vervolgens van je wordt verwacht?

3 Reacties
vdbemt
vdbemt9 nov. 2023 - 14:03

Jij vindt het moeilijk te bepalen wat een hoog of laag inkomen is? Als ik zeg dat 6000,- bruto per maand laag is, dan neem jij dat aan?

Robbin_T
Robbin_T9 nov. 2023 - 16:14

€6000 bruto per maand voor iemand in loondienst zou ik een behoorlijk goed salaris noemen.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2023 - 8:38

@Robbin-T. Dus je hebt daar wel een beeld bij. Waarom dan die vraag?

Joop  den Uil
Joop den Uil9 nov. 2023 - 9:49

Me dunkt dat de kop nog beter kan zijn door de ''hoogste vermogens..'' te benoemen. De pensionados met een afbetaald huis (op aanraden van diverse ''experts'') zijn sowieso de klos (maar dragen hun juk met trots en verve).

vdbemt
vdbemt9 nov. 2023 - 9:26

Als je dan toch met een normaal of nog kleiner inkomen VVD blijft stemmen, laat je je wel goed in de luren leggen.

4 Reacties
Robbin_T
Robbin_T9 nov. 2023 - 11:22

Iedereen heeft het de hele tijd over dat stemmen op de vvd niet stemmen voor je eigen belang is. Maar kan iemand eens een inkomstensgrens aangeven vanaf waar je wel op de vvd zou moeten stemmen?

vdbemt
vdbemt9 nov. 2023 - 14:13

@Robbin-T. Je moet NOOIT op de VVD stemmen. 13 jaar Rutte heeft laten zien wat dat de samenleving en vooral kwetsbaren doet. Mits je natuurlijk oog voor anderen en de samenleving HEBT. Dat heeft de VVD niet. Dit is dan ook 1 van de vele argumenten niet op ze te stemmen. Als je alléén naar geld kijkt, als goed VVDer doe je dat, is het vanaf ca 2 keer modaal verstandig op de VVD te stemmen. Alleen al je hypotheekrente-aftrek is veel meer dan voor de lagere salarissen. Verdien je meer, krijg je ook nog eens meer aftrek. Om maar 1 voorbeeld te noemen. Voor modaal en minder is het niet slim.

Robbin_T
Robbin_T9 nov. 2023 - 16:20

@vdbemt Gezinsinkomen hier is zeer ruim boven twee keer modaal dus dan is VVD toch een goede optie. Verder is het ook daadwerkelijk een probleem in Nederland dat als je enigszins liberaal en ietwat rechts van het midden bent er behalve de VVD weinig te kiezen valt. Klaarblijkelijk gaat het met een heel groot deel van Nederland eigenlij best goed.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2023 - 8:48

@Robbin. Dat jij er goed bij zit, had ik al geconstateerd. Dat dat voor jou het belangrijkste is en de rest je weinig interesseert, ook. Dat de VVD de grootste, of praktisch de grootste blijft, wil nog niet zeggen dat het merendeel van NL achter de VVD staat. In het totale stemmenbeeld is het ca 30%. Dus ca 70% ziet het NIET met de VVD. EN het is niet zo dat alle VVD-stemmers het zo goed hebben als jij. Er zijn er ook met een klein inkomen die op de VVD stemmen en niet door hebben dat dat (financieel) niet de beste partij is voor hun. Zij laten zich dan mogelijk verleiden door de PVV-achtige migratie-houding. Door holle woorden, nu ook weer van Yesilgöz. Het huisvestingsprobleem, dat ook vooral een probleem voor de minder grote inkomens is, bestaat dankzij de VVD.

Pindaklaas
Pindaklaas9 nov. 2023 - 9:15

En dat zal zo blijven. VVD en NSC staan hoog in de peilingen. Het wordt dweilen met de kraan open. Vergeet maar dat er maar iets gaat veranderen in Nederland.

2 Reacties
Willem D2
Willem D29 nov. 2023 - 11:41

Je vangt meer vliegen met honing (rechts) dan met azijn (links). De marketing van links is momenteel erg slecht. Kijk naar de boodschap van de PvdA in de gouden jaren, die was veel positiever qua toon.

JoostJK
JoostJK10 nov. 2023 - 20:26

WillemD2 NOG meer vliegen worden gevangen met poep