Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

De epoche Rutte is net de eeuw van verval

  •  
16-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SA_2443-De_regenten_van_het_Oudezijds_Huiszittenhuis-Zes_regenten_en_de_binnenvader_van_het_Oudezijds_Huiszittenhuis-Zes_regenten_en_een_bode

© Zes regenten en een bode - Jürgen Ovens, 1656

Voor onze vrienden alles, voor onze vijanden de scherpte van de wet
Soms vallen de dingen zo mooi samen. Vrijdag werd bekend dat de fiscus al een jaar of tien geleden een lekkere deal heeft gesloten met de Shell waardoor de staat miljarden aan inkomsten mist. De gewone man kan boete op boete verwachten als hij alleen maar te laat is met zijn aangifte en vooral als hij door omstandigheden niet in staat blijkt op tijd te betalen. Dan drukt de fiscus je zonder genade met de rug tegen de muur. Dan zijn deals ineens niet mogelijk.
De dag daarna bevatte de Volkskrant een grote reportage over de manier waarop gemeentes bijstandsgerechtigden bespioneren en in de gaten houden om te zien of ze niet een of ander regeltje overtreden. Want dan kun je ze korten op de uitkering of nog mooier de reeds betaalde bijstand terugvorderen. De sociale recherche richt een belangrijk deel van haar aandacht op het liefdesleven van de personen die ze bespioneren en zo komt ons die beroemde film over de DDR en de Stasi, Das Leben der Anderen voor de geest. Ook doemt de vraag op of er geen element van voyeurisme in het spel is bij al die dienstijver.
En dan is er het voornemen van premier Mark Rutte om zijn gevallen vriendje Halbe Zijlstra een lucratieve baan te bezorgen bij de Wereldbank zonder dat men zich afvraagt of deze man daarvoor wel de kwalificaties bezit. Wij herinneren zich nog hoe deze staatsman landgenoten die discriminatie ervaren op de arbeidsmarkt, opriep om zich in te vechten.
“Voor onze vrienden alles, voor onze vijanden de scherpte van de wet”, zeggen ze in Frankrijk: “Pour nos amis tout, pour nos ennemis la rigueur de la loi.”
Het doet allemaal denken aan de achttiende eeuw. Toen trad na een onstuimige periode van groei en avontuur een periode van stagnatie in. De levensstandaard van de gewone mensen kwam op een glijdende schaal naar beneden terecht. De omvang van financiële manipulaties namen in belang toe terwijl de werkgelegenheid bij de ambachtelijke bedrijven daalde. Vergeleken met veel omringende landen bewoog de economie zich op een hoog niveau maar serieuze groei kwam niet meer voor.
De macht was in handen van een kleine kliek regenten, die onderling concurreerden maar elkaar ook vaak de bal toespeelden. Nitwits uit de juiste kringen kregen goed betaalde functies, waarna zij voor een klein bedrag professionals inhuurden om het echte werk te doen. Latere generaties keken op deze periode terug als de eeuw van verval.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren23 jun. 2018 - 14:52

Wim Kok(1989-1994) en Wouter Bos(2007-2010) waren ook Minister van Financien in 's-Gravenhage, sloten zij geen geheime overeenkomsten met grote internationale ondernemingen? Wim Kok schafte de beursbelasting voor aandeelhouders af.

Uitgekleed
Uitgekleed18 jun. 2018 - 11:31

De slimheid van Rutte met rechtbreien wat krom is weer eens onbarmhartig aan het licht gekomen. Het afschaffen van dividend belasting bergreep niemand want de Nederlandse belegger betaalde en betaalt het niet. Die belasting wordt vergoed aan de beleggers door aftrek daarvan in de inkomsten belasting. Het voordeel zou dan gaan naar de buitenlandse beleggers. De verklaring kwam voor het weekend binnen. Wiebes bleek akkoord te zijn gegaan met een ruling van de belastingdienst dat de buitenlandse Shell beleggers vrijwaart van betaling van dividend belasting in Engeland. Die ruling blijkt onwettig te zijn omdat het volgens de wet niet toegestaan is beleggers onderling verschillend te behandelen. Nu zult u zeggen dat het enkel om Britse beleggers gaat maar het treft ook Nederlandse beleggers. Deze beleggers namelijk hebben verder geen inkomsten belasting. Zij leven van hun vermogen waar al reeds lang belasting over is betaald. Zij betalen enkel belasting in box 3. zonder compensatie. dus onterecht een groot inkomensverschil met andere beleggers van Shell die daarvan gevrijwaard zijn via de Kaaiman route. Door nu alle beleggers in Nederland te vrijwaren van dividend belasting dus de compensatie met de inkomsten belasting te laten vervallen wordt ook de wettelijke onrechtmatigheid opgeheven. Rutte heeft zo zijn kloten geklaard.

1 Reactie
Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 19:35

Dat is nog maar de vraag. Hoe verder die beerput open gaat, hoe moeilijker het voor hem gaat worden. Hier moet echt een parlementaire enquete over komen.

Libertain
Libertain18 jun. 2018 - 7:59

("De macht was in handen van een kleine kliek regenten, die onderling concurreerden maar elkaar ook vaak de bal toespeelden. Nitwits uit de juiste kringen kregen goed betaalde functies, waarna zij voor een klein bedrag professionals inhuurden om het echte werk te doen.") Heb je hier een leuke definitie van de establishment oftewel de heersende elite neergezet. Hoop ik dat je dan gelijktijdig ook beseft dat dit allemaal heel weinig tot niets met een degelijke democratie heeft, wel met een grote goochelshow voor het publiek.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 jun. 2018 - 12:16

Evelien Herfkens was ontwikkelingseconome en minister voor ontwikkelingssamenwerking. Ad melkert zat in de directie van de Novib en was minister van Sociale Zaken. Graag heb ik je geheugen even opgefrist.

Thijs Schokland
Thijs Schokland18 jun. 2018 - 7:04

U wekt de schijn te meten met twee maten met uw uitspraak: "En dan is er het voornemen van premier Marc Rutte om zijn gevallen vriendje Halbe Zijlstra een lucratieve baan te bezorgen bij de Wereldbank zonder dat men zich afvraagt of deze man daarvoor wel de kwalificaties bezit." Meestal worden daar namelijk uitgerangeerde PvdA'ers gedumped zoals Eveline Herfskens in de jaren 90 en Ad Melkert wat jaren later. Het zal mijn geheugen zijn maar van deze benoemingen herinner ik mij evenmin een toetsing op competenties. PS Is het niet Mark (met een k) Rutte?

1 Reactie
Jaap12342
Jaap1234222 jun. 2018 - 18:09

Dat zal allemaal best, maar Zijlstra is toch wel een geval apart. Rutte beloont vrij opzichtig de slaafse loaliteit van Zijlstra, iemand die zich van enig statuur dacht te moeten voorzien, door bij elkander te liegen dat Poetin zelfe, aan hem z'n invasieplannen voor de Baltische staten omvouwde..

Inspector Gadget
Inspector Gadget18 jun. 2018 - 6:38

"De macht was in handen van een kleine kliek regenten, die onderling concurreerden maar elkaar ook vaak de bal toespeelden. Nitwits uit de juiste kringen kregen goed betaalde functies, waarna zij voor een klein bedrag professionals inhuurden om het echte werk te doen. Latere generaties keken op deze periode terug als de eeuw van verval." Geen woord aan toe te voegen! Dat is vandaag de dag nog steeds het geval.

Bouwman2
Bouwman217 jun. 2018 - 11:59

Vanmorgen analyseerde Arnold Boot waar de macht berust. Bij het kapitaal. En dat is juist en altijd en eeuwig zo. Je kunt dat slecht, verkeerd, onrechtvaardig of oneerlijk noemen, maar vraag mensen of ze hun kapitaal anderen ter beschikking willen stellen en het antwoord is onveranderd: mwah nou nee, dat willen we liever niet. We zijn stuk voor stuk tegen het verschrikkelijke kapitalisme, maar o wat zouden we graag in hun met de hand genaaide molières het bal kunnen openen.

3 Reacties
gimli55
gimli5517 jun. 2018 - 13:44

@Bouwman Als het kapitaal tevreden zou zijn aan hun eigen kapitaal is er de discussie of dat terecht is. Het gaat in deze discussie om het feit dat het kapitaal nooit tevreden is met het eigen kapitaal, maar ook altijd dat van alle anderen wil hebben. Ze corrumperen de politieke macht om nog meer binnen te harken, ze vernietigen de wereld om nog meer te hebben. Er is genoeg voor iedereen, maar niet genoeg voor ieders hebzucht. Ik hoef het bal niet zo nodig te openen op molieres, ze staan voor geen meter aan mijn voeten. Wat je stelt gaat over de mensheid en dat kan kloppen. Het zegt niets over het feit dat het verval is ingezet. Hooguit dat de afbraak sneller geschiedt door de ongebreidelde groei, toemende vervuiling, oplopende opwarming en het uitsterven van vele diersoorten. Wij hebben de aarde nodig, de aarde ons niet. We verbruiken en misbruiken de aarde nu, met de overtuiging dat we heer en meester zijn. Dat ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om daar bewust mee om te gaan. Het huidige politieke systeem wijst vaak naar het dragen van de verantwoordelijkheid, terwijl ze werkelijke gevolgen doorschuiven naar toekomstige generaties.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 jun. 2018 - 17:33

Bouwman - Zoals de waard is....

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 19:33

Speak for yourself, ik ben heel tevreden met wat ik heb. En er zijn alternatieven voor het huidige kapitalisme hoor. Lees dit maar eens: https://libertaireorde.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/ Je kunt nog steeds veel geld verdienen en fijne molières kopen, je kan het alleen niet meer eindeloos oppotten.

Mark Huysman
Mark Huysman17 jun. 2018 - 11:57

Het kapitalisme is in z’n verottingsfase terechtgekomen. ‘Ondernemers’ die nog iets substantieels bijdragen aan de welvaart zijn zeldzaam worden. Kapitaalbezitters hopen hun kapitaal op, beleggen in krediet en speculatie (op weg naar de volgende crisis) en ontlopen de belastingen. Hun vrienden in de politiek helpen hun een handje. Het politieke midden, de vertegenwoordigers van het ‘kapitalisme met een menselijk gezicht’, de sociaaldemocratie en alles wat daar ooit omheen hing, is volledig uitgespeeld. De politieke clowns en de openlijke hufters maken de dienst uit. Geholpen door hele en halve nazi's die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. En dit zal zo blijven doorgaan totdat de bevolking zich los maakt uit de greep van het heersende politieke en sociaaleconomische systeem. Of dat gaat gebeuren is natuurlijk de vraag. Her en der zijn er aanzetten voor een alternatief (Sanders, Corbyn, Podemos, Melenchon), maar dat is nog zwak en kwetsbaar. En de vraag is hoe ver de nieuwe linkse stromingen bereid zijn te gaan. Zie hoe Syriza uiteindelijk toch gecapituleerd heeft voor het grote kapitaal. Het ziet er niet zo best uit al met al. Maar opgeven is geen optie.

Allard Feenstra
Allard Feenstra17 jun. 2018 - 11:22

U schrijft dit als illustratie voor uw boek Nepnieuws naar ik aanneem? Of is het een scherts? Nederland en de Nederlanders stijgen nog steeds op welvaartsniveau, waaronder economische voorspoed én ervaren gevoel van gelukkigheid (ook met migrantenachtergrond) gerekend moet worden. Nederlanders stijgen al jaren op die schaal, en staan daarin niet alleen extreem hoog in de wereldwijde lijst, maar ook in vergelijking met westerse EU-landen. Dat er daarbij wel een kanttekening is m.b.t. zorg om zaken als milieu, werktijd ten koste van vrije tijd, en zorg om het issue immigratie en integratie doet daar weinig aan af. https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2018/20/monitor-brede-welvaart-2018

14 Reacties
Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 12:03

Maar daar gaat dit stuk helemaal niet over. Dat gaat over de deplorabele "moraal" van de overheid die de onderlaag van de bevolking vernedert en uitknijpt en tegelijkertijd belastingdealtjes maakt met grote multinationals. Die nota bene behalve veel milieuschade verdomd weinig bijdragen aan de maatschappij.

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jun. 2018 - 12:43

@ Allard Feenstra - je beschuldigt Han van het presenteren van nepnieuws, en komt dan met... ...dit? Ik vind jouw bijdrage niet meer dan satire.

Gerygrr
Gerygrr17 jun. 2018 - 14:11

Goed geantwoord, Cliff en Karingin! Allard Feenstra geeft onbedoeld een illustratie van hoe de overtuigde neoliberaal denkt. Alles draait om de heb. Wie heeft of kan kopen is gelukkig. Maar hoe kan een mens gelukkig zijn, als daarvoor de armsten en kanslozen worden uitgeperst? Juist, door tegen die mensen te roepen, dat het hun eigen schuld is..... Brrrrrrrrrrr, griezels zijn het!

Allard Feenstra
Allard Feenstra17 jun. 2018 - 15:09

@Karingin en Cliff "Het doet allemaal denken aan de achttiende eeuw. Toen trad na een onstuimige periode van groei en avontuur een periode van stagnatie in. De levensstandaard van de gewone mensen kwam op een glijdende schaal naar beneden terecht. De omvang van financiële manipulaties namen in belang toe terwijl de werkgelegenheid bij de ambachtelijke bedrijven daalde. Vergeleken met veel omringende landen bewoog de economie zich op een hoog niveau maar serieuze groei kwam niet meer voor." De kern waarop Han van der Horst zich baseert in zijn zwartkijkerij. Ik zet daar tegenover dat het volgens de meeste Nederlanders, met iedere achtergrond, naar eigen beleving én ook gebaseerd op economische feiten, over de lange termijn heel goed gaat en zeker in vergelijking met de rest van de wereld en andere EU-landen. Dat hij daarnaast ook nog met een zeer overtrokken gelijkstelling (geen vergelijking) zegt dat er op hoger niveau door een beperkte groep mensen uit politiek, bestuur, en bedrijfsleven net zo weinig door de gewone burger is te zeggen en te beïnvloeden als in de 18e eeuw is misschien nog wel het zotst. Mijn mening dat het nepnieuws betreft is dan m.i. prima onderbouwd. De burger heeft in de huidige moderne samenleving meer invloed dan ze ooit gehad heeft en zeker ook niet minder dan andere moderne democratieën. Dat gekozen vertegenwoordigende politicie samen met hooggeschoold ambtelijk bestuur met het hen gegeven mandaat belangrijke beslissing nemen die niet iedere Nederlander bevallen is een feit maar ook een normale zaak bij een representatieve democratie. Dat grote bedrijven en hun bestuurders ondanks de regels die overheden hen kunnen en daadwerkelijk opleggen desondanks veel macht hebben is een eenvoudig gevolg van zelfbeschikking die overblijft binnen de gestelde regels en kaders. Dat laat onverlet dat ook ik vind dat met name grote internationale bedrijven in te veel gevallen zó machtig kunnen door hun grensoverschrijdende karakter dit te weinig door nationale wetgeving gedresseerd kan worden. Maar daartoe volstaat de hiervoor steeds vaker ingestelde EU-regelgeving en die in nog andere internationale verbanden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 jun. 2018 - 15:56

De NRC van het weekeinde zeker gemist en de uitingen van Kim Putters over mensen die de overheid als vijand ervaren ook. Die NRC heeft een reportage over armoede. Maar ja, je kunt niet alles opmerken als je aan de zonzijde zit.

Gerygrr
Gerygrr17 jun. 2018 - 16:16

Allard, Dank voor de cbs link. Kijkt u hier eens naar: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/50/lager-opgeleiden-minder-gezond-en-tevreden Het gaat niet om een brede tendens, maar om de verdeling van al die groei en ook het delen van die geluksgevoelens.

Woeki Hypo
Woeki Hypo17 jun. 2018 - 16:26

@Allard Feenstra, 17 juni 2018 at 17:09, Satire. Waar kun je jouw maximaal optimistische bril “Rozengeur en maneschijn” kopen? Ik vermoed voorbij de bomen die rijken tot in de hemel. Ik ben best bereid meer voor die bril te betalen. Fantastisch (“fantastic”). Zulke fantastische ondernemers, die zulke fantastische brillen maken en verkopen, hebben een natuurlijk / realistisch recht op fantastische (maximaal is het nieuwe normaal) rendementen: Schijn boven zijn. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jun. 2018 - 17:22

@ Allard Feenstra - je blijft maar doorgaan met je provocerende vorm van satire. Ik vrees dat jouw wereldbeeld heel erg bekrompen is, omdat je in een eigen kleine info-bubbel leeft (net als het geval is bij al onze politieke onderdrukkers). Anders gezegd: je venster op de realiteit is zwaar beslagen, of beroet. Tip: zet alle electronica eens langdurig uit, neem een sabbatical van een half jaar, ga op uitkeringsniveau leven in een achterstandsbuurt, en bezoek elke week weer een andere instelling van de GGZ, en/of een bureau met vrijwilligers in de schuldhulpverlening, een AZC, of een voedselbank. Dit zal je alles heel koud op je dak vallen, maar het zal ook je leven verrijken, zij het niet financiëel. Daarom geloof je dat eigenlijk alles op rolletjes loopt, en je stelt je tevreden met de propaganda van onze overheid en de resultaten-op-bestelling, die ze inkoopt bij corrupte, pseudo-wetenschappelijke en zeer afhankelijke clubs van quasi-opgeleide nonvaleurs. Geloof je écht dat alles zo op rolletjes loopt, zoals jij hier schetst? En dat met wat aanpassingen hier en daar wij in de beste van alle mogelijke werelden leven? Voor zo een toestand bestaan psychologische termen, en "cognitieve dissonantie" is daarvan de meest milde.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 jun. 2018 - 17:31

Allard vindt dat hij zijn mening dat het nepnieuws betreft, prima heeft onderbouwd en dat de EU-regelgeving -en andere in internationale verbanden- voldoet bij het aan banden leggen van de macht van internationals. Die mening mag je nu natuurlijk toegedaan zijn, al zullen weinigen die delen, maar als je dat presenteert als een feit, dan is dat pas echt NEP (alleen geen nieuws).

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jun. 2018 - 17:37

('Daarom geloof je' moet zijn 'nu geloof je', anders loopt het niet.)

Allard Feenstra
Allard Feenstra17 jun. 2018 - 19:42

@Han Ik heb het NRC-artikel zeker gelezen net als die over van Putten en het tweejaarlijkse SCP-rapport van 11 december in dezelfde NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/11/de-man-naar-wie-politici-luisteren-a1584426 Uit het SCP-rapport toen, net als het CBS-rapport nu, blijkt dus dat een in vergelijking met andere rijke en westerse landen (ook die in de EU) de mensen met allerlei achtergrond zeer tevreden zijn met hun leven, vrijheiden, de economische gang van zaken, en toekomstverwachtingen. Een klein deel, het betreft de over het algemeen laagopgeleiden die geen werk hebben, zijn niet gelukkig. Maar dat is elders ook zo. Dat de inkomensverschillen, zoals Putters aangeeft, toenemen betekent niet dat de laagste inkomens, of beter hun besteedbaar inkomen, erop achteruit gegaan zijn. De hogere inkomens zijn relatief meer gestegen na een eerdere periode van nivellering. Ik kan me goed voorstellen dat deze kleine minderheid zich niet senang voelt maar dat zal niet alleen met hun inkomsten te maken hebben. Bij degenen die aangewezen zijn op de laagste inkomsten zijn er in de huidige sterk aantrekkende economie en daarmee ook de vraag naar laaggeschoolde arbeid vaak andere problemen die hen ongelukkig maken. En sowieso blijft er dan altijd wel een deel over die in alles de verantwoordelijkheid voor hun welbevinden bij de boze buitenwereld en de overheid leggen. Ondanks dat er best wel wat meer voor deze mensen gedaan kan worden, net als er ook meer van hen gevraagd mag worden, ligt de sleutel voor hun welbevinden vooral bij henzelf. Om daarop de Nederlandse staat met die van de 18e eeuw, of nog meer absurd, met het DDR-regime en de stasi te vergelijken, omdat het u niet zint dat er ook meer werk gemaakt wordt van de zeker ook veel voorkomende uitkeringsfraude is stupide.

gimli55
gimli5517 jun. 2018 - 20:17

@Allard Waar jij naar verwijst is het gemiddelde van een grote reeks, wat de bevolking inhoudt. Het gemiddelde kan verbeteren, terwijl de laagsten het nog veel slechter hebben dan daarvoor. Daar staat dan tegenover dat de rijksten het beter hebben. Laat dat nu het geval zijn in Nederland. De neoliberalen zullen naar het stijgende gemiddelde blijven wijzen, terwijl de zwakkeren door het ijs zakken. Maar, ja is natuurlijk hun eigen schuld. Ze nemen niet genoeg deel aan de participatie maatschappij. De verliezen worden gesocialiseerd over de zwaksten en de winsten geprivatiseerd voor de happy few. Precies wat de statistieken ook aangeven, maar het is makkelijker om in je eigen straatje te shoppen.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jun. 2018 - 5:06

@Allard Feenstra [Dat de inkomensverschillen, zoals Putters aangeeft, toenemen betekent niet dat de laagste inkomens, of beter hun besteedbaar inkomen, erop achteruit gegaan zijn.] Je bedoelt: dat *hoeft* het niet te betekenen. Maar volgens het door jou aangehaalde SCP-rapport zijn de laagste inkomens er wel degelijk op achteruitgegaan: “De ontwikkeling van het aandeel mensen dat in armoede leeft (…..) kent golfbewegingen, maar is de laatste paar jaar opgelopen en ligt in 2017, met 6,6%, hoger dan in 1990 (toen was 5,7% arm).” https://www.scp.nl/Nieuws/Kwaliteit_van_leven_in_2017_beter_dan_in_1990_maar_stabiele_groep_met_stapeling_van_problemen Verder is volgens datzelfde rapport de groep die onder de “niet-veel-maar-toereikendgrens” valt, gegroeid van 6% naar bijna 8%: https://www.divosa.nl/nieuws/de-sociale-staat-van-nederland-2017-economie-groeit-armoede-ook 74% van de ondervraagden vindt dan ook dat de inkomensverschillen kleiner moeten worden. In 1990 was dat nog 55%. Verder valt op dat het aantal mensen met een vaste arbeidsrelatie enorm is afgenomen en dat “hier niet alleen individuele, maar ook maatschappelijke risico’s aan verbonden zijn,” Dit “blijkt onder meer uit het feit dat er (..) nogal wat zzp’ers onverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en geen adequate pensioenvoorziening hebben.” Als we dit afzetten tegen de ongekende macht en brutaliteit van de grote bedrijven en de gigantisch gestegen vermogens van de rijkste 1%, dan kun je niet anders concluderen dan dat Han gelijk heeft in bovenstaand artikel. Zeker als je de terreur meeneemt die tegen de armste en kwetsbaarste groepen uitgeoefend wordt. Lees wat dat betreft het door Han aangehaalde artikel in de Volkskrant over de sociale recherche.

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 19:27

"Het doet allemaal denken aan de achttiende eeuw. Toen trad na een onstuimige periode van groei en avontuur een periode van stagnatie in. De levensstandaard van de gewone mensen kwam op een glijdende schaal naar beneden terecht. De omvang van financiële manipulaties namen in belang toe terwijl de werkgelegenheid bij de ambachtelijke bedrijven daalde. Vergeleken met veel omringende landen bewoog de economie zich op een hoog niveau maar serieuze groei kwam niet meer voor.” Dit klopt gewoon als een bus. De lonen stijgen al járen niet mee met de groei. De armoede en het aantal voedselbanken groeit, mensen hebben onvoldoende toegang tot zorg en rechtsbijstand, dankzij Rutte en zijn vriendjes. Laten we het over de financiële manipulaties maar niet eens hebben. Werkgelegenheid sluit totaal niet aan bij wat mensen te bieden hebben. De economie groeit, maar de welvaart niet echt, of beter gezegd het welzijn. Behalve bij de bovenlaag ja, maar zelfs de middenklasse krimpt en wie er nog toe behoort loopt het risico bij het minste of geringste af te glijden naar de onderlaag.

korheiden2
korheiden217 jun. 2018 - 11:13

Wat dat betreft was de uitzending van Buitenhof weer een bevestiging van wat ik - en velen - al lang weten : de internationale politiek is een smerig spel van handjeklap en elkaar baantjes toeschuiven : Mali was direct verbonden met een zetel in de VN-veiligheidsraad. Alles is politiek als het gaat om VN-missies,' zegt militair historicus Christ Klep over de missie in Mali en de uitbreiding van de missie in Afghanistan. Bertje Koenders moest tenslotte aan een baan geholpen worden.

Frank1234
Frank123417 jun. 2018 - 10:30

Inderdaad een zeer slechte ontwikkeling. Vriendjes politiek leidt tot oneerlijke concurrentie en de verkeerde mensen op top posities. Het kapitalistisch systeem vereist eerlijke regels en dat systeem wordt nu actief ondermijnd.

korheiden2
korheiden217 jun. 2018 - 10:09

Mooi stuk. We worden geregeerd door de multinationals, de Bilderbergclub e.d. Gelukkig leven we dan in een land waarin het een grote meerderheid erg goed gaat. Maar de welvaart wordt inderdaad ongelijk verdeeld. Ik heb eigenlijk niet de illusie dat we hieraan veel zullen veranderen. Dit alles veroorzaakt desinteresse voor politiek. We proberen plezierig te leven en weten dat we aan de gang van zaken weinig tot niets kunnen veranderen. Af en toe een hokje rood maken en dat is het.

Rode druppel
Rode druppel17 jun. 2018 - 8:15

Mooi stuk, Han, mijn complimenten. Laat ik even Mubarak weer terug halen. De prijs van brood steeg flink, door manipulatie van de grondstoffen markt. Het volk kwam in opstand. Dit gaat ook in dit systeem gebeuren. Dit systeem is failliet. Beurzen zullen instorten, pensioenen zullen weggevaagd worden, spaargeld is foetsie. Het is alleen de vraag wanneer. Het volk gaat dit niet pikken en dus komt er een opstand. Wie echter een beetje logisch na kan denken weet dat neoliberalisme niet kan werken. Burgers worden steeds meer belast en bedrijven ( lees aandeelhouders ) krijgen steeds meer. Juist die gewone burger koopt producten. Als hij die niet meer kan kopen, volgt instorting. Dan gaan bedrijven failliet en volgt werkloosheid met minder inkomen. Er is een onzichtbare grens die overschreden gaat worden. De mens is hebberig, wil steeds meer, dat gaat dit systeem ten onder doen gaan. Tenslotte nog een waarschuwing van mijn kant. Als het systeem is ingestort, ga onder geen beding akkoord met een wereldmunt, uitgegeven door het IMF of andere wereld organisatie. Dan blijven dezelfde machthebbers aan de macht.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 8:55

In dit kader heb ik eens gekeken op een site over/van beleggers, interessant om te zien hoe het werkte en werkt van de andere kant. Voor wat het waard is in deze; www.vbabeleggingsprofessionals.nl/file.php ?529

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:59

Je kunt wel nu zorgen voor parallelle systemen. Lokale valuta en coöperaties en zo. Die worden dan minder hard geraakt als de hel losbreekt.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 12:13

Rode druppel En wanneer gaat dit gebeuren?

Stientje2
Stientje217 jun. 2018 - 7:33

Dit is duidelijke taal. Helemaal mee eens. Waar zijn toch ál die politieke partijen die zo weinig invloed hebben, en zich iedere keer om ver laten manipuleren door Rutte (vraagteken lukt niet)

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 7:17

Als je gaat kijken naar de invulling van de ministersposten en staatsecretariaten in het kabinet van 2005 dan is het plaatje helemaal rond. Balkenende II : VVD-CDA-D66 Staatssecretaris Rutte; WSW Fraudebestrijding Bijstand, Arbeid etc..etc.. Financiën Zalm VVD. ( het kan niet missen) Staatssecretaris financiën verantwoordelijk voor belastingen jawel Joop Wijnen CDA. Economische zaken: Brinkhorst D66 Justitie: Donner. Altijd weer terug van weggeweest. Nu weet ik ook waar de naam ketenzorg vandaan komt die het CDA introduceerde o.l.v. Ab Klink, CDA. Deze partijen doen niets anders dan aan politieke ketenzorg, de onderdelen zijn steeds dezelfde evenals de resultaten. Het CDA pleit al jaren en jaren voor afschaffing dividendbelastingen o.l.v. lobby VNO/NCW. Nu gezamenlijk witwassen duistere praktijken destijds of eindelijk kunnen we gezamenlijk weer ergens voor gaan staan en 'doorpakken' VVD-CDA-D66. Een grote pot nat.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr17 jun. 2018 - 14:31

Inderdaad Minoes, Een pot nat en met de CDA stemmers heb ik medelijden. Velen stemmen die religieuze club omdat ze denken, dat die een lijntje met het opperwezen hebben..... En alleen daarom niet kunnen falen. Zo komen de klappen, die ze gaan krijgen nog harder aan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 6:41

Het is niet alleen Rutte Han Wie zaten er destijds in dat kabinet Balkenende? Juist CDA-VVD-D66! En wie zitten er nu in? Juist ja CDA-VVD-D66 en CU. Het valt dus nog meer samen dan je op het eerste oog denkt!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 6:49

Beter zou ik kunnen zeggen Er valt dus nog meer samen.... Met destijds bedoel ik natuurlijk 2005..kabinet Balkenende...

Sonic2
Sonic217 jun. 2018 - 10:17

Precies Minoes. Dat was ook de reden dat ik Pechtold wel begreep vorig jaar. Pechtold heeft de meest verschrikkelijke (politieke) tijd van zijn leven gehad in 2006. Die had natuurlijk de optelsom al gemaakt. Dit was Balkende 2 + een partij waar D66 zich in de campagne tegen had afgezet. Ik denk dat Pechtold op dit moment nog dolblij was met die 25% verlies bij de GR verkiezingen. En met de 12 tot 15 zetels die ze nu in de peilingen hebben. Het verklaart ook waarom ze Baudet aanvielen. Dat gebeurt altijd rond GR verkiezingen. Die vooral bedoeld zijn om de "base" te mobiliseren. D66 was doodsbang voor een nederlaag. Je kunt er ook uit halen dat dit kabinet sowieso de rit gaat uitzitten tot 2021. VVD levert de premier. CDA laat andere meestal de stekker er uit trekken. Bij het CU zit het niet in het DNA. D66 weet dat ze klaar is als ze de stekker er uit trekt. In 2006 gebeurde hetzelfde.

remmerik
remmerik17 jun. 2018 - 4:51

Ik keur de baantjes carrousel van zowel links als rechts af en vind oprecht dat Forum voor Democratie hier een punt heeft.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot17 jun. 2018 - 9:36

En jij gelooft dat? Met FvD ruil je de ene elite in voor de andere.

vakman2
vakman216 jun. 2018 - 22:21

@Han Ga zo door...!

TwoTone
TwoTone16 jun. 2018 - 21:36

Wel parallelen, maar de vraag of het met de belastingrulings van doen zijn: 18e eeuw: verlies op-overslag functie amsterdam, amsterdam wordt omgeturnd tot financieel centrum, eerst oostenrijkse overheersing, daarna de franse overheersing, opkomst van de patriotten, trekken van een burgeroorlog; 21e eeuw: bankencrisis, schuldencrisis, brusselse/duitse overheersing (?), migratiecrisis, godsdienstspanningen, opkomst nederlandgezinden, tsja, sommige media hebben het al over tekenen van burgeroorlog.... Misschien is de werkelijkheid wel simpeler: de financiele sector heeft zich vergallopeerd in de droom van globalisatie met oneidige groei, de Eu heeft zich vergallopeerd in te snelle landengroei en ongebreidelde immigratie. Oftewel gewoon beleid wat verkeert is en verkeerd uitpakt, een politieke branche die niet de supertalenten aantrekt, en een belastingsysteem dat het bestaansrecht van intelligentsia vrijwel onmogelijk maakt. We hebben gewoon weer nieuwe rationele en intelligente bestuurders nodig. Politiekers die wel luisteren naar kritiek en critici niet de mond snoeren. Politiekers die inderdaad minder luisteren naar de multinationals.......

7 Reacties
gimli55
gimli5516 jun. 2018 - 21:52

@TwoTones Dit loopt al ruim 30 jaar volgens het TINA principe. There is no alternative. Die politici komen niet, ze zijn er niet en als ze er zijn, worden ze niet gekozen. Het systeem is fout, net als de politieke partijen die al sinds 30 jaar het neoliberale systeem aanhangen. Er is een fundamentele wijziging nodig, maar die kunnen de partijen, waar het over gaat, zich niet permitteren. Toegeven dat de marktwerking mislukt is, gaat niet gebeuren. Toegeven dat onuitputtelijke groei onmogelijk is, gaat niet gebeuren. Het is niet de vraag of het geheel instort, maar wanneer.

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jun. 2018 - 22:24

Let op: het is pas 1718. En kijk maar eens wat er in die jaren op financieel gebied in Europa aan de gang was.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 9:07

Natuurlijk heeft het daar alles mee te maken! Rijkdom/bezit is en was ook toen macht en de machtigen eigenen zich nog meer rijkdom, bezit en macht toe en beschermen het t.k.v. alles en iedereen en houden het in stand via overerving. Rijken, adel etc..betekende niet alleen macht op de achtergrond, maar zij werden ook daadwerkelijk benoemd als machtsdragers en via overerving versterkten ze dat keer op keer.

gimli55
gimli5517 jun. 2018 - 11:12

@Tommy, Iedereen blanco stemmen doet helemaal niets. Uitslag referendum is ook niets mee gedaan. Dan worden de uitgebrachte stemmen gewoon verdeeld. Het zal geen enkel belang hebben, het is TINA.

Absconditus
Absconditus17 jun. 2018 - 14:03

@gimli55 In Duitsland hebben ze wel een alternatief. @Han Denk toch eerder 1788. En nee; de bomen groeien niet tot in de neo liberale hemel. Het enige antwoord op het huidige globalistische monopolie-kapitalisme kan in dit verband slechts een terugkeer naar het soevereine natiestaten-model zijn, wat hun ongebreidelde machtspositie beteugelt en middels tarieven en het beschermen van de lokale nijverheid aan banden zal leggen.

gimli55
gimli5517 jun. 2018 - 15:05

@Absconditus Welk alternatief? Ik zou niet weten welke partij, mogelijk die Linke?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 17:11

Hier staat het een en ander redelijk omschreven. Ik vind dat op internet de 18e eeuw slecht vertegenwoordigd is, maar dat terzijde. https://nl.wikipedia.org/wiki/18e_eeuw Nu weet ik niet of ik alles hier gelezen heb, heb enkele verschillende web-sites bezocht. Weet wel dat de Franse bank failliet ging en dat er een soort van fonds werd opgericht, belegging in slavenhandel en dat dit een enorme zeepbel bleek te zijn. Dat er op alle manieren veel geld verloren ging, Daarnaast was er een uitbraak van dierenpest waardoor veel dieren moesten worden afgemaakt en schijnt er een grote storm geweest te zijn waarbij veel mensen in Groningen en omgeving zijn omgekomen. Daarbij was er zeker wel een (her)verdeling van de macht en werden bestuursfuncties onder belangrijke families, veelal adel, verdeeld en ontstond een vorm van despotisme. (die we nu ook nog heel goed kennen) Enfin lees het zelf maar terug of zoek even verder. Het zet me er wel toe aan eens te kijken of ik zelf nog iets in de boekenkast heb staan hierover) Verder vallen me vooral de vele machtswisselingen en uitwisselingen van gebieden op die men onderling verdeelden, uitruilden onder de machtigen in Europa, de vele oorlogen en(veldslagen)

johannn2
johannn216 jun. 2018 - 20:21

De asociale recherche. .

Hiltermann
Hiltermann16 jun. 2018 - 20:05

Rutte III en voorafgaande kabinetten hebben zich op schaamteloze wijze schuldig gemaakt aan vriendjespolitiek waarbij vooral multinationals zich konden verheugen over vele prettige deals met de belastingdienst. Het barst nog steeds van de brievenbusfirma's in Nederland, trustkantoren en andere handlangers zijn er maar druk mee. Dat zijn ook de enigen in Nederland die wat kunnen verdienen aan deze vorm van belastingontwijking. Nu komt naar buiten dat Shell niet heeft afwacht tot de dividendbelasting wordt afgeschaft. Shell heeft inmiddels een sluiproute gevonden die met toestemming van de belastingdienst het ontwijken van dividendbelasting al vele jaren mogelijk maakt. Schattingen over de gemiste belasting afdracht gaan richting 10 miljard euro. De eeuw van verval wordt verder ingezet door zwakke bewindslieden in opeenvolgende kabinetten. Dames en heren van het tweede garnituur kunnen alleen overleven door verfoeilijke regeerakkoorden die in achterkamertjes tot stand komen. Van enige inhoudelijke strijd in het parlement over het beleid is geen sprake meer. Een kleine opsomming van recente en voorafgaande zwakke bewindslieden en ministeries: Voorheen hadden justitie en veiligheid, defensie en binnenlandse zaken te maken met zwakke bewindslieden. Bij Rutte III zet ik vraagtekens bij binnenlandse zaken, defensie, onderwijs en gezondheidszorg. Mevrouw Ollongren is een typische beroepspoliticus die ik nog nooit heb kunnen betrappen op een origineel beleidsvoorstel. Pappen en nathouden is haar devies. Gezien de ernstige problemen bij defensie zou mevrouw Bijleveld een signaal moeten afgeven dat deelname aan buitenlandse missies over 3-4 jaar weer mogelijk is omdat het de strijdkrachten ontbreekt aan voldoende uitrusting, voertuigen, helikopters en munitie. Het duurt 3 tot 4 jaar voor de voorraden en transportmiddelen weer zijn aangevuld. Niets van dat al er heerst doodse stilte. Het kabinet overweegt zelfs uitbreiding van bestaande missies. De missie in Mali die het uiterste heeft gevergd van manschappen en materieel wordt niet per 31 december beëindigd maar pas op 1 mei 2019. Verlenging om de VN de gelegenheid te geven een opvolger te vinden voor de Nederlandse bijdrage. Onderwijs heeft een minister die geen enkele daadkracht bezit. Slob is een rappe prater die geen gebruik maakt van de mogelijkheden die de minister heeft. Het lerarenregister komt er niet. Volksgezondheid kent vele problemen die voor een belangrijk deel veroorzaakt worden door de verzekeraars. Daarnaast heeft de farmaceutische industrie te veel mogelijkheden de prijzen van medicamenten te manipuleren. De zorg stevent af op een tekort van minimaal 100.000 zorgverleners. Er is nog niet een begin gemaakt met het oplossen van dat tekort. De belastingdienst is al bijna twee decennia een hoofdpijn dossier. De belastingdienst valt onder de staatssecretaris. Gezien het belang en de problemen is de minister van financiën de aangewezen persoon die zich met de belastingdienst zou moeten bemoeien. Nu mag de staatssecretaris proberen een dienst met 30.000 ambtenaren en een ontoereikend ICT systeem op de rails te zetten. Gaat niet lukken. Het is niet alleen de keuze voor de neoliberale lijn maar vooral het grote aandeel zwakke bewindslieden die Nederland langzaam maar zeker richting afgrond drijft.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann17 jun. 2018 - 9:07

Minoes & Garden, D66 is een pragmatische partij, de partij bepaalt per onderwerp haar standpunt. De partij is voor de EU. Onderwijs kan rekenen op steun. Gemiddeld is D66 behoudend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jun. 2018 - 0:31

Hiltermann Nee ze is zeer progressief. Terug naar de tijden van voor 1950. D66 is sociaal-economisch gewoon een ordinaire rechtste machtspartij, pal voor het kapitalisme. Vergis je niet, ik lees hun partijprogramma ook n ook houd ik de gevoerde politiek bij op meerdere plaatsen en zie wat ze in gemeenten klaarspelen, waar de 'accenten' liggen. In die retoriek trap ik dus niet meer, niets behoudend, regenten zijn het, niets meer.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2018 - 20:04

Prachtig bijdrage, Han - voor nu niets aan toe te voegen.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 6:45

Cliff Clavin Zie mijn reactie 17 juni 8.41! Hoe gek kan het lopen? Weet niet goed of ik hier een uitroepteken moet zetten (normaal wel) maar het is juist ook een heel groot vraagteken. Teveel toevalligheden bestaan nl. niet al willen ze je dat graag laten geloven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 8:06

Ik heb het regeerakkoord van 2005 er nog eens op na gelezen. Echt het is verbijsterend te zien hoe alles destijds met uiterste precisie in gang is gezet door alle drie deze partijen. Je kunt het regeerakkoord van toen en nu bijna een op een op elkaar leggen en zien dat D66 nooit een linkse partij is geweest ( wat ik al altijd al vond, afgezien van een paar populaire maatregelen zonder enig gevaar), maar al zeer VVD/CDA minded en zelfs sturend hierin is geweest. Ik neem het vooral de journalistiek, onderzoeksjournalistiek kwalijk dat die dit altijd een linkse partij is blijven noemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jun. 2018 - 0:37

Sorry Cliff Eerste wat onhandig opgeschreven reactie, moest bij een andere reactie van jou staan. Ik bedoelde heel simpel dat ik merk dat wij vaak op hetzelfde moment precies het zelfde denken, vaststellen en gewaarworden, alsof je me de woorden uit de mond haalt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jun. 2018 - 0:41

Ik begrijp ook totaal niet hoe die bij dit onderwerp is terechtgekomen, heel vreemd!

Zapata
Zapata16 jun. 2018 - 17:29

Ach mensen zien het niet zo somber in als ik maar we worden naar mijn idee geregeerd door de grote corporaties. En stapje na stapje halen die de teugels steeds strakker aan. De mens en de staat als melkkoe , de mens en de staat onderworpen aan de gesel van de wetten van de economie. Die wetten gaan alleen maar over 1 ding. Wat is economisch gezien het meest voordelige voor de grote corporaties en de aandeelhouders? Hoe noemt men zo een staat ook al weer? Hoe noemt men een staat waar de vrije pers in handen is van een paar grote corporaties? Hoe noemt men een staat ook al weer waar de democratie vervangen is door de lobby van de grote corporaties en de spreadsheets gebaseerd op economische theorieën Hoe heet zo een staat ook al weer? Nee, de wereld is niet maakbaar, maar het is zo verdomde jammer dat ze willen dat de schlemiel die wereld wel maakbaar maakt voor de aandeelhouders en de grote corporaties.

Hank Rearden
Hank Rearden16 jun. 2018 - 17:00

Toeval dat u de 18e eeuw, de eeuw van de Franse en Amerikaanse revoluties, aanhaalt? Terwijl de (aangetrouwde) Oranjes tientallen tot 100+ miljoen cashen vanuit London uit aandelen Adyen waarvan niemand weet waar deze vandaan komen (1), moet het hoi polloi sappelen. Welkom in de 21 eeuw! 1. https://www.businessinsider.nl/mabel-van-oranje-adyen-aandelen/

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 16:51

"mooie deal heeft gesloten met de Shell waardoor dit bedrijf miljarden aan inkomsten mist" ik neem aan dat je bedoelt dat de schatkist die inkomsten mist. Verder zijn we natuurlijk al zeker 10 jaar in zwaar verval, maar eigenlijk langer. De crisis heeft alleen iedereen met de neus op de feiten gedrukt. Arbeid wordt zwaar belast maar als jij op je luie reet je geld "verdient" door aandelen of gewoon omdat papa je lekker in de slappe was heeft achter gelaten, wordt je aan alle kanten ontzien. Om nog maar te zwijgen van bedrijven die roofbouw op de hele wereld plegen, die in de gelegenheid zijn onteigende grond van arme sloebers in Afrika voor een prikkie te kopen, die dan met een beetje mazzel voor een hongerloontje in dat bedrijf aan de slag mogen maar de woekerwinsten gaan linea recta het continent weer uit. Ik moest ook heel erg lachen om het pleidooi van Tom-Jan Meeus en de daarop volgende tweet van Seegers over Halve Zoolstra (niet te verwarren met de reaguurder hier). Genade alsjeblieft....hou toch op zeg. Laat ie eerst maar een tijdje met zijn grote bek verplicht re-integratiewerk doen voor een inkomen op bijstandsniveau, dan praten we verder.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jun. 2018 - 11:09

Arbeid wordt niet belast. Wat er wordt belast is inkomen uit arbeid. Groot verschil. The Land Matrix houdt bij wie landbouwgrond in arme landen koopt. Nederland is inderdaad een grote speler. Maar vooral de aanwezigheid van China in Afrika wordt ook steeds groter. Dat heeft goede en slechte kanten. Van illegale immigratie van de verliezers in Afrika zullen zij wel geen last hebben. Kragelund, P. (2007) Chinese investments in Africa: catalyst, competitor, or capacity builder. Leiden: Aegis conferentie.

Martinel
Martinel16 jun. 2018 - 16:39

Revolutie van de onderklasse. Wat anders? Rutte is niet te stoppen door de tegenwoordige Tweede Kamer. Maar waar haalt die ' onderklasse' nog de tijd vandaan voor dit soort dingen. Zij moet overleven en 80 uur per week klaarstaan voor de participatiemaatschappij à la dweilende Rutte.