Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

De enige Hollandse man

  •  
20-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
"Meneer? Kunt u alstublieft uw honden ergens anders laten poepen?"
Hij kijkt schichtig om zich heen. Kleding- en haarstijl regelrecht uit de jaren tachtig. Broek te hoog en te strak rond zijn kruis. Hij rookt, praat plat en hard. Het huis waar hij met zijn vriendin woont ruikt naar een oude boerderij. Het lijkt alsof ze twaalf kinderen hebben maar ze wonen met z’n tweetjes.
Hij heeft rossig haar met een matje en iets nogal agressiefs over zich. Zijn honden zijn ook rossig en lijken bijtgraag. Grote stinkende honden. Hij laat de dieren meerdere keren per dag uit in de straat. Of eigenlijk laten de honden hem uit. En wanneer zij elkaar uitlaten dan ben je als buurtbewoner bang. Dan stap je je auto niet uit. Dat kan ook niet want hij laat de hondenriem graag zo losjes vieren dat ze tegen de portier opspringen en het schuim uit hun bekken tegen mijn autoraam aan spat. Het heeft iets weg van die honden in Guantanamo Bay die ik op foto’s zag, alleen was er dan zogenaamd sprake van het bedwingen van een verdachte van immens terroristisch geweld. Ik wil alleen maar mijn huis in.
Al een tijd hebben we in de buurt last van zijn honden, vooral de bergen stront die op de stoep liggen, geen kind kan daardoor meer buiten spelen. Ik wil hem al een hele tijd vragen of hij niet ergens anders zijn honden kan laten poepen zodat mijn kind met haar bal buiten kan spelen. Nu is het moment. Ik verzamel al mijn moed. Terwijl ik ondertussen probeer mijn huis in te komen, met een heel bange dochter in mijn nek.
“Meneer? Kunt u alstublieft uw honden ergens anders laten poepen? Mijn dochter, eigenlijk alle kinderen in deze straat kunnen niet buiten spelen”, vraag ik terwijl ik mijn zenuwen probeer te bedwingen want de honden staan 50 centimeter agressief blaffend en schuimbekkend voor ons.
“Wat denk jij wel joh, kankerwijf!! Ik betaal hondenbelasting dus ik mag lopen waar ik wil.” Hij kijkt me aan alsof IK de hoop stront in de straat ben. “Ja, maar hondenbelasting heeft toch nergens wat mee te maken? Ik betaal ook waterbelasting maar dat wil toch niet zeggen dat ik bij u mag douchen?” Hij laat de riemen van de honden net nog iets losser. Ik bevries zowat van angst. Het schuim uit de bekken spat tegen me aan.
“Kankerhoer!”, roept-ie heel hard, waardoor buren hun ramen openen om te kijken wat er aan de hand is. “Jij moet echt uitkijken kankerwijf! Ik gooi je ramen in!” Ik voel mij echt bedreigd, vooral door zijn honden.
Als hij eindelijk doorloopt en ik naar binnen kan om mijn meisje te troosten belt meteen een buurvrouw aan. “Je moet uitkijken voor hem, hij heeft al eens iemand neergestoken hier in de straat.” Er is iets heel engs aan, alsof ik in een thriller beland. Ik besluit er melding van te maken bij de politie en loop met mijn dochter en nog 7 andere kinderen uit de straat naar het politiebureau op de hoek. Gelukkig is er iemand aanwezig maar aangifte doen kan niet niet want er is ‘niets’ gebeurd, wordt me uitgelegd. Maar mochten straks mijn ramen ingegooid worden dan wil ik wel dat duidelijk is dat ik er tevoren melding van heb gemaakt, antwoord ik.
“We komen wel even bij u langs.” Ik vraag waarom want ik ben nu toch al op het bureau? Blijkbaar willen ze erg graag langs komen. Ik vraag met klem, nee met drie klemmen, dat ze niet in hun blauwe uniform aan mijn deur komen want dat zal het alleen maar erger maken.
Ik loop met de kinderen terug onze straat in. Het is een warme zomerdag. We draaien de hoek om en wat zien we daar? Een politiebusje voor mijn deur, drie agenten op de stoep. Of ze even binnen mogen komen. Ik vraag of ze weg willen gaan omdat de vreselijke buurman uit zijn raam hangt en van die ‘keel doorsnijden’ gebaren maakt.
De politie vertrok, de buurman bleef een week voor de deur hangen. Mijn dochter heeft nooit meer buiten gespeeld. Wij waren bang voor de enige Hollandse man in de straat.  

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Michiel Online
Michiel Online20 apr. 2014 - 15:10

Mooi verhaal! Dat toont maar weer aan dat de gevestigde orde in "werkvorm" niet helpt. Nu niet, gisteren niet, nooit niet. Opnieuw mensen leren vertrouwen en samenwerken, dat helpt wel. Leren hoe je zo'n man niet tegen je in het harnas jaagt. Dan moet je er wel veel tijd voor uittrekken, maar ja die mensen vragen nou eenmaal veel tijd.

Florian2
Florian220 apr. 2014 - 15:10

Jaja...dus die enige Hollandse man was heel gemeen en onaardig; maar ook nog eens dom en lelijk! En de andere bewoners van de wijk? Die zijn niet Hollands maar wel heel aardig zeker?

tinekea2
tinekea220 apr. 2014 - 15:10

er is maar 1 hollander en wat is die stout zeg! hij kan een voorbeeld nemen aan al die anderen. zoiets?

politiekistuig
politiekistuig20 apr. 2014 - 15:10

wat wil je nu met dit stukje zeggen?

Revor
Revor20 apr. 2014 - 15:10

De kracht van het verhaal gaat enigszins verloren door die portier. Deze wordt een keer besprongen en verdwijnt dan. Het zou kunnen dat hier het autoportier wordt bedoeld. Dat lijkt logischer.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten20 apr. 2014 - 15:10

Prima stuk. Ik heb dit soort figuren meer dan eens meegemaakt. Wij woonden aan een plantsoen waar militante hondenbezitters met regelmaat hun hond lieten kakken (en dit op moesten ruimen). Als je er wat van zei kreeg je een agressieve reactie. Het is typisch een exponent van onze verzorgingsstaat waarin aso's alle ruimte krijgen om zich te manifesteren (vaak op kosten van de gemeenschap) waar ze zonder deze verzorgingsstaat waarschijnlijk onder een brug hadden geslapen. Prima dat ze dat niet hoeven maar enige bescheidenheid is wel op zijn plaats!

Grootbekje
Grootbekje20 apr. 2014 - 15:10

“Een politiebusje voor mijn deur, drie agenten op de stoep. Of ze even binnen mogen komen. Ik vraag of ze weg willen gaan omdat de vreselijke buurman uit zijn raam hangt en van die 'keel doorsnijden' gebaren maakt. De politie vertrok, …” Het lijkt mij sterk dat geen van die 3 agenten de vreselijke buurman die uit zijn raam hing en van die 'keel doorsnijden' gebaren maakte, heeft gezien. En zo niet dan had u ze daar toch minstens even op kunnen wijzen?

1 Reactie
lembeck
lembeck20 apr. 2014 - 15:10

Heb jij nog nooit meegemaakt dat de politieagenten veel liever niet met zulke aso's gaan praten? Ze negeren ze liever en in het verhaal is dat ook precies wat ze doen. Ik woonde onder zo'n gevaarlijke aso met een mes. Er is zegge en schrijve drie keer politie bij ze geweest en de aardige meneer heeft daarna iedereen die eventueel de politie zou hebben kunnen bellen, werd dagenlang bedreigd dat hij onze kop van onze romp zou rukken en snijden. Gevolg is helaas dat niemand meer wat wilde doen. Ook niet de dappere huisvaders. Ik lees dit stukje en 'ben terug' in Rotterdam en zie een klein Turks jochie van 3 krijsen van angst, omdat die fijne aso bovenbuurman met een mes op hem afkomt. Gelukkig is zijn vader snel, grist het kind van de stoep en duikt de auto in waarin moeder achter het stuur zat en zo kon wegrijden. Ja, er is geprobeerd aangifte gedaan van bedreiging en nee... de aangifte is niet opgenomen, want er was toch niets gebeurd? Mijn voormalige bovenbuurman is gotzijdank dood. Overleden aan levercirrosis in 2011. De akelige vriendin is verhuisd. Maar ik was gelukkig eerder weg.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst120 apr. 2014 - 15:10

Ik wil die meneer even ter zijde stellen en het onderliggende probleem aan de orde stellen: de hondenstront en de weigering van hondenbezitters om die op te ruimen. In Brabantse dorpen zul je dat niet zien. Daar ruimen de baasjes alles keurig op en als ze het niet doen, krijgen ze een boete. Maar er bestaat ook geen hondenbelasting. Die vind je in het westen en in steden vrijwel overal. De geëiste bedragen zijn niet mals. Zon mevrouw met twee van die keffertjes is in Rotterdam al gauw 300 euro per jaar kwijt zo niet meer. Die belasting stamt nog uit de tijd van de trekhonden. De bazen gebruikten hun dieren om hun bedrijf mee uit te oefenen. Ze droegen dus bij aan de omzet en dáárom werden ze belast. Nog een redenering van likmevessie maar je kunt het volgen. Nú is de hondenbelasting gewoon een manier voor de gemeente om aan geld te komen door het aanslaan van willekeurige personen en niet voor een paar kwartjes. Sommige hebben in hun brochures dan ook nog de brutaliteit om aan de belastingbetalers mee te delen dat het geld niet bedoeld is om de straat schoon te houden maar dat zij dat op straffe van boete zelf moeten doen en dat zij op straat gecontroleerd kunnen worden op het bezit van de voorgeschreven zakjes. Kun je je voorstellen dat mensen daar witheet van worden en het verdómmen om de boel op te ruimen? Als de gemeentes een brandschone straat willen, dan moeten zij de bezitters verplichten op te ruimen en in ruil daarvoor de hondenbelasting intrekken. Zul je eens zien. En ook ophouden met idiote en niet werkzame onzin zoals hondenpoepplaatsen want dat werkt niet.

2 Reacties
pakmelk
pakmelk20 apr. 2014 - 15:10

"In Brabantse dorpen zul je dat niet zien. Daar ruimen de baasjes alles keurig op en als ze het niet doen, krijgen ze een boete. Maar er bestaat ook geen hondenbelasting." Het eerste klopt. Praktisch iedereen 'hier' (ik woon in een brabants dorp) ruimt de ontlasting van de honden op, maar er bestaat wel degelijk hondenbelasting hoor. Ik snap werkelijk niet hoe je er bij komt dat dit niet het geval zou zijn.

pakmelk
pakmelk20 apr. 2014 - 15:10

ps voor han, cijfers over hondenbelasting in brabantse steden en dorpen http://www.cijfernieuws.nl/hondenbelasting/noord-brabant/

rabotnikeh
rabotnikeh20 apr. 2014 - 15:10

Mooi geschreven stukje, dat vanzelfsprekend weer de voorspelbare krampachtige reacties oproept die niet ingaan op de essentie. Dit stukje gaat niet over hondenpoepproblematiek en ook niet over blanke mannen. Dit stukje gaat over asogedrag. Over mensen of kleine groepen mensen die met geweld en intimidatie de rest terroriseren. En daar nog mee wegkomen ook. Sharah doet niet anders dan ons eraan te herinneren dat dat niet alleen gebeurt door 'Marrokaanse' Nederlandse jongens, maar ook door 'tokkievolk'. Dus ongeacht ras of etniciteit. Door de discussie dan alleen maar te focussen op racisme, blijft het grootste probleem onderbelicht: waarom kan de politie toch zo weinig uithalen om dit op te lossen? Het waarborgen van de veiligheid is een van de eerste en belangrijkste prioriteiten en plichten van de overheid. Daarvoor hebben we ons recht op het gebruik van geweld en eigenrichting immers aan de overheid afgestaan. De werkelijkheid die veel burgers daarvoor terug krijgen is bepaald geen rozentuin. De lijst van ellende die iemand moet hebben opgebouwd alvorens hij/zij in een asodorp wordt geplaatst in een sobere woning (betaald door de overheid, dat dan weer wel) is hemeltergend. De bewijslast die moet worden opgebouwd tegen 'aso's' moet aan zulke hoge criteria voldoen, dat pas vaak wordt ingegrepen als groot kwaad is geschied. De prioriteiten die de politie in sommige wijken stelt, zoals boetes voor het wegzetten van vuilnis op de verkeerde dag zijn qua rechtsgevoel vaak niet meer te vatten voor een normaal mens. Voeg daar de schare buurt- of jongerenwerkers aan toe, die proberen aan te pappen met het tuig. Die geven de indruk dat de overheid alleen maar zielig kan smeken of het een keer ophoudt. Het is al jaren duidelijk dat 'asogedrag' een diepe wond slaat in veel Nederlandse wijken. Ook dat het in de ene wijk gaat om kansloze jongeren met Marokkaanse (voor)ouders en in de andere wijk om jongens of mannen met Nederlandse (voor)ouders. Dagelijks worden mensen vernederd, bedreigd, uitgescholden of bang gemaakt. De discriminatie of racisme die daarop volgt is alleen maar een symptoom. Een symptoom dat afleidt van het werkelijke probleem: de tolerantie van gewelddadig en intimiderend gedrag. Veel van de 'aso's' hebben ook te maken met omstandigheden waardoor ze zich zo vreselijk gedragen. Slechte opvoeding, geen kansen op de arbeidsmarkt, gediscrimineerd worden, etc. Gebrek aan perspectief leidt nou eenmaal tot wanhoop. Maar wanhoop is geen enkel excuus voor het botvieren van je ellende op je buurtgenoten. Nooit. Het is de taak van de politiek en politie om asociaal gedrag veel sneller en harder aan te pakken. Er moeten wettelijke instrumenten komen om veel sneller in te grijpen met duidelijke consequenties. Er moet ook voldoende mankracht zijn om hand te haven. Desnoods laten we de hondenpoep en die ene vuilniszak even liggen. De ruimte om mensen te bedreigen met geweld is veel te groot in dit land en is de wortel van enorm veel onvrede. Als we het de kop indammen op alle plekken, dan scheelt dat een eindeloze hoeveelheid onnodige discussies over racisme en discriminatie.

1 Reactie
ZlatandaMa
ZlatandaMa20 apr. 2014 - 15:10

'Dit stukje gaat over asogedrag. Over mensen of kleine groepen mensen die met geweld en intimidatie de rest terroriseren. En daar nog mee wegkomen ook.' Hoe hypocriet wil je het maken? Als een dergelijke 'profielschets' geschreven wordt over een Marokkaanse man, dan schreeuwt iedereen moord en brand omdat het racistisch is. Maar nu is het een schets van een blanke man, en dan gaat het in één keer over 'aso-gedrag' in het algemeen?? Waarom dat die man helemaal uittekenen? Nogmaals: wat is het punt? Ons erop wijzen dat er asociale tokkies bestaan? Dat is niet echt een wereldschokkend inzicht. Lijkt puur op een 'maar die Hollanders zijn ook niet altijd gezellig' -stukje, oftwel: een jij-bak van jewelste.

MehmetC
MehmetC20 apr. 2014 - 15:10

De behoefte om te "benoemen" wordt met de dag gekker. Waarom moeten we de mensen in hokjes duwen en groeperen? We zijn toch allemaal individuen? Het wordt tijd om mensen niet op basis van hun wortels te beoordelen, maar op basis hun gedrag.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 apr. 2014 - 15:10

Exact. Dan houden discriminatie en vooral racisme gewoon op. Gedrag is de enige maat waarop je iemand kunt beoordelen.

omaoeverloos
omaoeverloos20 apr. 2014 - 15:10

Ziet er herkenbaar uit, wij hebben op het dorp "Dirty Dirk". Staffordshire, drugs, drank, sloopauto's, muzieklawaai. Maar ook iemand die veel weet van de flora en fauna in de omgeving. Hoe ik dat weet? Door met hem te praten. Niet op een zeurderige toon, daar is hij allergisch voor en dan reageert hij al snel agressief. Nee, gewoon met een pilsje op het plein of samen een eindje opwandelend op de dijk.

2 Reacties
Julia2
Julia220 apr. 2014 - 15:10

Maar helpt het ook?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten20 apr. 2014 - 15:10

En u adviseert kinderen van 6 hetzelfde te doen? De grens van tolerantie is wat mij betreft bereikt als kinderen geen veilig gevoel meer hebben.