Joop

De enige heldere les van de verkiezingen

  •  
18-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50994532561_337fbc663b_k

© cc-foto: Roel Wijnants

Met onduidelijke lessen en een opnieuw verder versplinterde Kamer is dan ook de toekomst ongewis, maar veel zal bij hetzelfde blijven
De kiezer heeft gesproken. En daar moeten we het mee doen. Wat de kiezer exact gezegd heeft hangt van de voorkeur van de beschouwer af. Zoals vaak. Politieke lessen zijn moeilijk te trekken. Conclusies over de toekomst evenzeer.
De kiezer beloonde (Bij1) en bestrafte (GroenLinks) opzichtig woke. De kiezer beloonde het hengelen naar wappies en het flirten met fascisme (FvD), maar bestrafte het evenzeer in vergelijking met de verkiezingen van de afgelopen twee jaar.
Nieuw leiderschap blijkt binnen een partij een goed idee (Kaag), een misser (Hoekstra) of grotendeels neutraal effect te hebben (Ploumen). Weglopen bij een formatie en als spijtoptant – in mislukte imitatie van Pechtold – een jaar later “constructieve oppositie” prediken (Klaver), werkt niet, lijkt evengoed duidelijk.
Zoals ook duidelijk werd dat de Toeslagenaffaire nauwelijks een rol in de campagne of in de verkiezingsuitslag heeft gespeeld. Het is de treurigste en meest duidelijke conclusie misschien. Verklaarbaar evengoed omdat te veel partijen medeschuldig waren en niemand werkelijk belang had de vinger te wijzen. Of omdat de kiezer dat al te zeer aanvoelde. Niemand was moreel superieur. En systeemfouten uitroeien daar zijn verkiezingen niet voor.
Met onduidelijke lessen en een opnieuw verder versplinterde Kamer is dan ook de toekomst ongewis, maar veel zal bij hetzelfde blijven. VVD en D66 zullen de basis van het kabinet vormen, maar we gaan vermoedelijk opnieuw een ingewikkelde formatie tegemoet. En opnieuw zal een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer voor een kabinet moeilijk, zoniet onmogelijk blijken. De politieke splinters winnen ook de komende jaren aan belang, omdat de wankele meerderheid van het midden hen telkens nodig zal hebben.
Een interessante optie – voor politieke junkies zoals ik – dient zich aan, maar zal waarschijnlijk slechts een (wens)droom blijven: het CDA als oppositiepartij met Pieter Omtzigt, na vertrek van Hoekstra en De Jonge, als fractieleider. Maar het CDA zal de roep van het pluche, ook na opnieuw verlies, niet kunnen weerstaan.
De enige duidelijke les en de enige duidelijke voorspelling is een overbekende: vertrouw nooit meer op peilingen en luister nooit meer naar Maurice de Hond. Een les die ook nu weer niet geleerd zal worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart18 mrt. 2021 - 16:57

Er zal weinig veranderen, dat is zo. Ook premier-huichelaar, die zalvende guit, vindt dat het minimumloon omhoog moet, dat de overheid meer vingers in de pap moet krijgen, dat de klimaatramp een halt moet worden toegeroepen. En, ja, bij die toeslagen-affaire is iets - wie, wat? - gruwelijk fout gegaan. Daar moeten we ter zijner tijd, op sint-juttemis, eens 's iets aan doen. Alles met mate, dat spreekt, (want Nederlanders zijn niet extreem, en daardoor extreem laks en volkomen onaangedaan) dus (gaap, geeuw) geen nieuws in dit gezapige, vreselijke land, waar je door hard te werken steeds het lid op de neus krijgt. Hier en daar lees ik pleidooien om weer eens ouderwets 'harde' actie te ondernemen, ongeveer zoals in de jaren tachtig: met krachtige protesten, en zo (want dat antifaxxer geprutst is te armzalig, te pover, en te belachelijk: koren op de molen van repressie en ongemak.). Eerlijk gezegd: dat lijkt me wel wat, maar ik vrees dat je daar 't v*dsige, luie volkje niet meer voor uit de stoel krijgt. Hoe dan ook, die verkiezingen waren - geloof ik - gisteren. Nu is het vandaag, en we moeten door. Gouden tijden voor ons, want 't lachen is ons niet vergaan, weer vier jaar premier-olieb*l en zijn hypocriete, zalvende praatjes. En weer dat suffe volkje dat knipmessend door het leven gaat. Heerlijk.

Rutger Groot
Rutger Groot18 mrt. 2021 - 11:51

Sterk stukje wensdenken dit: " "VVD en D66 zullen de basis van het kabinet vormen, maar we gaan vermoedelijk opnieuw een ingewikkelde formatie tegemoet. En opnieuw zal een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer voor een kabinet moeilijk, zoniet onmogelijk blijken. De politieke splinters winnen ook de komende jaren aan belang, omdat de wankele meerderheid van het midden hen telkens nodig zal hebben." VVD+D66+CDA = 74, kleinere partij erbij zoals CU en je kunt regeren; er is een rechtse meerderheid in beide kamers; politieke splinters worden groter omdat links het laat afweten Les voor links: ga in de oppositie, organiseer je beter (fuseer?), vertrouw op je eigen programma, en probeer nu eindelijk eens te begrijpen wat de werkelijke thema's zijn waarvoor de kiezers naar de stembus komen. Tip: ga wonen in de wijken waar je achterban (vroeger) vandaan kwam.

Jerry3
Jerry318 mrt. 2021 - 11:22

Naar de Hond met zijn volgens geheim recept opgebakken cijfers moest je toch al niet luisteren.

Poeh, poeh
Poeh, poeh18 mrt. 2021 - 10:58

Erwin, vergeet je naast De Hond ook niet de 'serieuze' opiniepeilers als Kantar, Ipsos, etc. Ze zaten er allemaal fors naast, maar zullen ongetwijfeld hier weer hun lessen uittrekken en aangeven dat dit in de toekomst absoluut niet meer gaat gebeuren. Natuurlijk geloven wij dat.... Heel benieuwd of het CDA over gehaald kan worden om mee te doen in Rutte IV. Bijzonder is dat ze als forse verliezer een belangrijke sleutel in de schoot krijgen geworpen waar Rutte/Kaag echt niet blij mee zijn.

Willem D2
Willem D218 mrt. 2021 - 10:42

Misschien heeft de kiezer wel naar Amsterdam gekeken en is ze een beetje geschrokken wat er kan gebeuren als GL een dominante factor wordt.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus18 mrt. 2021 - 13:37

Dat idee heb ik ook.