Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

De enige die Nederland dinsdag beschaamde was Baudet met zijn onberaden tweet

  •  
11-03-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
NIOD01_AE0903_U
Even een paar feiten op een rij. Iedereen weet dat die in kringen van de FvD niet populair zijn, feiten, maar toch
Wat hebben Thierry Baudet, Stan Laurel en Oliver Hardy met elkaar gemeen? Je weet wat er gaat gebeuren en dan gebeurt het ook. Het verschil daarentegen is dat met de grootste intellectueel van Nederland nooit iets te lachen valt. Het bewijs van dit alles werd op dinsdagochtend voor de zoveelste keer geleverd. De excuses van de koning in Bogor waren nog maar nauwelijks verklonken of Baudet stuurde de tweet de wereld in dat je wist dat die ging komen:
"Steeds maar weer “sorry”, steeds maar capituleren. Als nazaat van trotse Indische Nederlanders schaam ik me voor de Nederlandse regering die onze geschiedenis miskent en de tegen onze bevolkingsgroep gepleegde misdaden negeert."
Even een paar feiten op een rij. Iedereen weet dat die in kringen van de FvD niet populair zijn, feiten, maar toch. Op 17 augustus 1945, twee dagen na de capitulatie van Japan, riepen de voornaamste leiders van de nationalistische beweging in Indonesië, Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid uit. De Nederlandse regering met premier Schermerhorn wenste die niet te erkennen maar bracht toch onderhandelingen tot stand. Deze leidden tot het akkoord van Linggadjati, dat een uitstekende basis vormde voor de staatkundige ontvlechting van beide landen.
In 1946 vonden voor het eerst na de bevrijding verkiezingen plaats. De uitslag was zodanig dat Schermerhorn het veld moest ruimen. Er kwam een rooms rode coalitie aan de macht met als premier de KVP-er Louis Beel, voormalig gemeentesecretaris van Eindhoven. De politieke leider van de KVP, Carl Romme, vond het akkoord van Linggadjati niet acceptabel en wilde het afzwakken. Zo raakte het van tafel. Vervolgens werden buitengewoon consequent alle deskundigen in en buiten de Nederlandse politiek, die daadwerkelijk iets van Indonesië begrepen, ontslagen, genegeerd, op een afstand gehouden en door een belangrijk gedeelte van de goegemeente als halve landverraders beschouwd. Het beleid tegenover Indonesië werd gedomineerd door lieden die niets maar dan ook niets over de zogenaamde gordel van smaragd wisten en hartstochtelijk geloofden in allerlei sprookjes waarmee ons imperialisme in de oost altijd was gerechtvaardigd
Nederland stuurde een leger van 150.000 man zogenaamd om in Indonesië orde op zaken te stellen. De hele wereldopinie, die in de Verenigde Staten en Australië voorop, steunde de Indonesiërs. Dat leger raakte in een guerrillaoorlog met de strijdkrachten van Indonesië verzeild onder commando van de legendarische generaal Soedirman. Er vonden bovendien twee grote offensieven plaats, die in ons land nog steeds worden aangeduid als “politionele acties”. In beide gevallen dwongen de Verenigde Naties, de Verenigde Staten nadrukkelijk incluis, Nederland om bakzeil te halen. De tweede politionele actie vond plaats op het moment dat Beel met zijn bestuurlijke ervaring in Eindhoven dacht als hoge commissaris in Indonesië die vreselijke Soekarno wel eens eventjes mores te kunnen leren. Het ging in de praktijk een stuk ingewikkelder maar in feite heeft Nederland toen vanuit Washington de aanwijzing gekregen om de Indonesische onafhankelijkheid te accepteren. Dat is toen ook gebeurd. Als troostprijs mocht het nog even vasthouden aan westelijk Nieuw Guinea maar ook dat moest aan Indonesië worden overgedragen nadat Bobby Kennedy, broer van de toenmalige Amerikaanse president, in Den Haag was komen vertellen dat Nederland bij een oorlog met Soekarno niet op steun van de Verenigde Staten hoefde te rekenen.
De 150.000 Nederlandse soldaten droegen oude Britse en Canadese uniformen. Ze vochten met vaak versleten wapens uit Engelse dumpvoorraden. Zesduizend van hen keerden niet terug. Het aantal Indonesische slachtoffers van de vrijheidsstrijd wordt geschat op 100.000.
In een zeer uitgebreide studie, De brandende Kampongs van generaal Spoor, heeft de historicus Rémy Limpach omstandig bewezen dat terreur tegen de bevolking door het Nederlandse leger niet incidenteel voorkwam maar een integraal onderdeel was van de oorlogsvoering. Voor de goede orde: Limpach is verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie ( NHIM ), dat valt onder Het Ministerie van Defensie.
zwaad-indie
Direct na de onafhankelijkheidsverklaring op 17 augustus 1945 brak er een chaotische periode aan in Indonesië, waarbij nationalistische jeugdbendes terreur uitoefenden tegen alles en iedereen die ze met het voormalige Nederlandse koloniale gezag associeerden. Dat waren voornamelijk Nederlanders uit de interneringskampen, Indo’s of zoals ze zich toen noemden Indo-Europeanen en Chinezen, die in Indonesië altijd de klos zijn als het tot ongeregeldheden komt. Daarbij zijn 15.000 tot 30.000 doden gevallen. Een en ander staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als de bersiap-periode. Dit ongeorganiseerde geweld is vooral beëindigd door Britse troepen die op de Indonesische eilanden landden omdat Nederland aanvankelijk nog niet in staat was om eigen soldaten te sturen. Een zeer groot aantal van hen maakte deel uit van het Indian Army. Ze waren afkomstig uit Brits Indië. Ook hun commandanten maakten van het begin af aan duidelijk dat ze wel kwamen om de orde te herstellen maar niet om de Nederlandse koloniale bazen van voor de oorlog weer op hun oude posities terug te brengen. Als bijvoorbeeld in Soerabaja Brits Indische soldaten niet als leeuwen tegen de nationalistische bendes hadden gevochten, was er daar geen Nederlander in leven gebleven.
Tijdens de Nederlands-Indonesische oorlog van 1945 tot 1949 zijn ook door de vrijheidsstrijders de nodige zwarte bladzijdes geschreven. Dit mag Nederland niet verhinderen om de eigen verantwoordelijkheid voor wat daar in die periode geschiedde, eerlijk onder ogen gezien. Aan het “hunnie ook” zijn wij als volwassen natie toch wel ontstegen.
Dát en niets anders heeft de koning deze dinsdag tot uitdrukking gebracht. Hij sprak ongetwijfeld namens zijn volk. De enige die Nederland heeft beschaamd, is de volksvertegenwoordiger Baudet met zijn onberaden tweet. Laten we hopen dat die van onbenul getuigt en niet van kwade wil.
Wie de sfeer uit de periode 1945 tot 1949 in Indonesië wil proeven leze de thriller Parels voor Nadra van ooggetuige Joop van den Broek.
Hier een prachtig essay over de manier waarop de Nederlandse publieke opinie voor de oorlog in Indonesië warm werd gemaakt.
Hier de pdf van een zeer informatieve krant over de periode 1945 1949, gemaakt onder auspiciën van het Ministerie van Defensie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (106)

OlavM
OlavM14 mrt. 2020 - 23:22

Goed en duidelijk verhaal van Han van der Horst. Baudet bewijst met zijn recente tweet weer hoe volstrekt onbenullig hij eigenlijk is. Hij zit wat feitenvrij te blaten, of, zoals in de beruchte trein-tweet, zelfs botweg te liegen. Daarbij gevoegd het potsierlijke kort geding tegen het TV-programma Buitenhof (van drie publieke omroepen), en het totale gebrek aan serieus te nemen inhoud van deze ondermaatse extreem-rechtse volksverlakker -die dankzij zijn vriendje Cliteur op gemakkelijke wijze een doctorstitel heeft weten te verkrijgen- laat zich op geen enkele wijze verbloemen.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2020 - 10:24

Nederland was dubbel fout tijdens de politionele acties. In politieke zin fout. Nederland had simpelweg de onafhankelijkheid moeten erkennen. Dat is wellicht achteraf makkelijker te stellen dan destijds. Maar de politiek verantwoordelijken hadden zich dat destijds moeten realiseren. Zij hebben gefaald. En het Nederlandse leger was ook fout in Indonesië. Er zijn talloze mensen vermoord, ongewapende burgers. Dus ook de soldaten van destijds hebben geen schoon geweten. Ook daar zijn geen legitieme smoezen voor. Een oorlogsmisdrijf blijft een oorlogsmisdrijf ook als de tegenpartij vergelijkbare misdrijven begaat. Er is geen ruimte voor nuancering of bagatellisering van dit soort constateringen. Soms zijn zaken zeker achteraf erg simpel en zwart/wit. De excuses van Willem Alexander waren terecht. Baudet zat fout zoals vaak en een aantal mensen hier ook.

JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 6:41

Baudet en zijn gelul zijn geen thema meer binnenkort (als het nu al niet het geval is). Nederland krijgt hele andere zaken aan het hoofd in de komende weken en maanden. Baudet zal niet eens meer een voetnoot zijn. In zie zin zou het FvD best wel eens aan het coronavirus ten onder kunnen gaan. Want wie heeft er behoefte aan boreaal gezwets als het land op slot moet.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop12 mrt. 2020 - 10:22

Ik denk eerder dat de EU eraan ten onder gaat. Prioriteiten stellen doen ze daar nu niet echt goed en daar spint Baudet goed garen bij

Martin van Dijk
Martin van Dijk11 mrt. 2020 - 19:00

Vreemd, de oorlogsmisdaden zijn gepleegd tegen "onafhankelijkheidsstrijders". In 1945 was Nederlands-Indië gewoon Nederlands grondgebied. De rebellen hadden eerder trouwens gecollaboreerd met de Japanners, de Duitse bondgenoot in het oosten tijdens WO!!. Waarom wilde Indonesië onafhankelijk worden? Ik neem aan dat de bevolking vrijheid wilde, en over de eigen grondstoffen kon beschikken. Maar let wel, na de "onafhankelijkheid", is een dictatuur gevestigd, onder leiding van Soekarno, welke pas bijna 50 jaar later beëindigd werd, met het afzetten van Soeharto (die Soekarno weer had afgezet). Indonesië zette zijn zinnen vrijwel direct na de onafhankelijkheid op Nieuw-Guinea. Waarom? Ze hadden toch al wat ze wilden? Onafhankelijkheid.Wie heeft de Papua's gevraagd of zij zich wilden aansluiten bij Indonesië? Ging die aansluiting wel geheel vrijwillig? Waarom moest Nederlands Nieuw Guinea los van Nederland, om opgenomen te worden in een dictatuur? Tegelijkertijd kregen de Molukken geen onafhankelijkheid van Indonesië, begrepen ze misschien niet wat de Molukkers voelden? Met andere woorden, Nederland was niet zuiver op de graag, en Indonesië ook niet.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037112 mrt. 2020 - 0:00

Klopt, maar wij deden het eeuwen.

Martin van Dijk
Martin van Dijk12 mrt. 2020 - 11:46

@paul "Klopt, maar wij deden het eeuwen" Dat is waar, maar toen was de tijdsgeest anders. Er zijn wel meer dingen waar mensen achteraf vraagtekens bij kunnen zetten: Vroeger kon je in Engeland, als je iets (van geringe waarde) gestolen had, de doodstraf krijgen, of je werd gedeporteerd worden naar de strafkolonie Australië,; Mensen die verdacht werden van hekserij of ketterij werden meedogenloos geëxecuteerd; Vrouwen hadden minder rechten dan mannen.

rhs671
rhs67114 aug. 2020 - 15:37

Een late reactie. Ik vind het vreemd vinden: een stel Europeanen zeilen met hun schepen naar de andere kant van de wereld, gaan aan land en claimen stukken land op dat niet van hun is. Onderdrukken daarna de oorspronkelijke bevolking en voelen zich superieur. Zo is dat gegaan in Amerika, Australië, Afrika en andere delen van de wereld.

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 18:35

@Han Wat je goed doet is de Bersiap periode vermelden. Hierbij vielen 15000 - 30000 doden, waaronder veel vrouwen en kinderen die net uit de Jappenkampen kwamen. Daarom is het goed dat de Engelsen met harde hand de orde herstelden en daardoor veel levens redden. Daarna heeft Nederland een rampzalige fout gemaakt: men had Indonesië de onafhankelijkheid moeten verlenen maar deed dit niet. De Britten hadden het beter begrepen en verleenden India en Pakistan in 1947 onafhankelijkheid. De Fransen maakten in Indochina en Algerije dezelfde grove fout als wij. De koning heeft het enige juiste gedaan, zeg ik als overtuigd monarchist. Joop den Uyl nam in 1975 ook de juiste beslissing. Het is jammer dat we de Caribische eilanden niet onafhankelijk kunnen maken, maar so be it.

2 Reacties
Audio
Audio11 mrt. 2020 - 18:39

Leve de koning (en de koningin)! Moge het huis van Oranje nog lang de troon bezetten, dat is goed voor de stabiliteit van ons land en dus voor iedereen. Nederland als zelfstandige natie is ondenkbaar zonder Willem de Zwijger. Als het huis van Oranje niet in functie is gaat het slecht met ons land (1672, 1743, 1795-1813, 1940-1945).

Paul250371
Paul25037112 mrt. 2020 - 0:01

Niet in functie, als in gevlucht of, saboterend tegen De Wit of.......

x.x
x.x11 mrt. 2020 - 16:00

Even een paar feiten op een rij. Iedereen weet dat die in kringen van de FvD niet populair zijn, feiten, maar toch. Als Baudet zegt : iedereen weet dat feiten onder Marrokanen niet populair is. Tja dan is het land te klein. Maar als een ander discrimineert.. ach wat is het probleem. Nee hypocrisie is ons niet vreemd.

7 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté11 mrt. 2020 - 19:31

In het geval van de Marokkanen heb je eerst iets te bewijzen, in het geval van de Ezel en zijn aanhang is het een vaststelbaar feit dat feiten er voor dit gremium niet toe doen, anders dan dienstbaar zijn aan de eigen losgezo gen opvattingen van de werkelijkheid.

MG1968
MG196811 mrt. 2020 - 20:46

Toon maar aan dat feiten voor marokanen niet relevant zijn. Dat gaat je niet lukken. Dat het fvd bepaalde feiten (en dus selectief) als niet relevant bestempelt ach daar heb je zelfs geen parafrasering voor nodig. Waarom heb je het gevoel gediscrimineerd te worden? Jij hebt je toch 'georganiseerd' achter en vanwege de stellingnames van het fvd.. Terwijl marokanen in stellingname even divers zijn als friezen, hollanders of limburgers. Als je je fvd'r noemt doe je dat met een reden. Als een willekeurige limburger aangeeft niets met hollanders te hebben zegt dat niets maar dan ook niets over hoe ik daar over denk. Ook al woon ik in diezelfde provincie.

x.x
x.x11 mrt. 2020 - 21:46

@MG1968 Waar lees jij dat ik mij gediscrimineerd voel? Artikel 1 gaat over ras, afkomst, politieke overtuiging en religie. Waarom geldt dat volgens u niet voor politieke overtuiging? Of geldt dit artikel niet voor u? Of valt een partij/aanhang van Fvd hier niet onder? Ik kan het niet ontdekken? Maar het lijkt erop dat u en Le chat niet een haar beter zijn dan andere mensen die discrimineren. Eerder een tandje erger als ik de reactie zo lees.. U staat boven deze wet..

Paul250371
Paul25037112 mrt. 2020 - 0:20

MG1968 Briljant weerlegd.

Zandb
Zandb12 mrt. 2020 - 7:24

x.x Wat mij betreft heb je gewoon een punt; zoiets beweer je inderdaad niet. Vooral dat "iedereen" is wat mij betreft een brug te ver. Ik moet daarbij wel zeggen, dat heel wat eenvoudiger is de stelling dat het FvD niet zo van de feiten is te beargumenteren, dan dat met de tweede stelling het geval is. De eerste stelling is beslist niet discriminerend, de tweede wel. Dat kan ik met een voorbeeld laten zien: Dit kan wel: "De R.K.kerk sluit homo's uit." Dit kan niet: "Gelovigen sluiten homo's uit."

x.x
x.x12 mrt. 2020 - 9:19

@zandb Ik moet daarbij wel zeggen, dat heel wat eenvoudiger is de stelling dat het Marokkanen niet zo van de wet zijn, is te beargumenteren. Komen veel voor in de misdaad statistieken. Zoiets bedoel je is dus helemaal oke?

Zandb
Zandb13 mrt. 2020 - 8:34

xx Slaat helaas nergens op maar het lijkt wel logisch. Waar het om gaat valt simpel uit te leggen: Als er 1000 Marokkanen zijn en 600 zijn er crimineel, dan deugt de stelling "Marokkanen zijn crimineel" nog steeds niet. U gebruikt bewust? een nogal vage bewering: "Niet zo van de wet". Dat is natuurlijk erg flauw en niet zo netjes in een discussie. ps De kerk heeft aantoonbaar haar uitgangspunten geformuleerd = bewijs, gelovigen hebben dat niet.

Gi Raf
Gi Raf11 mrt. 2020 - 15:01

Dat Nederland, Rutte c.s. voorop, wegkijkt van het koloniale leed is natuurlijk apekool. Elk jaar weer is het massaal huilebalken op 15 augustus. Baudet is echt niet de enige die trots is op onze koloniale geschiedenis. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/voor-ons-indonesiers-betekent-15-augustus-niets~b68329aa/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

6 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever11 mrt. 2020 - 17:45

15 auustus is een herdenkingsmoment... net als 4 mei. Bedoel je dat met 'huilebalken" ? Mensen die bedrukt kijken , sommigen huilen?

Gi Raf
Gi Raf11 mrt. 2020 - 21:20

Op 4 mei herdenken we alle slachtoffers van oorlogs- en vredesoperaties sinds het uitbreken van WO2, waar dan ook ter wereld. Dus ook de oorlogslachtoffers in Indonesie inclusief Bersiap, politionele acties. En nog wel wat zaken waar we niet altijd even trots op zijn zoals Srebrenica. 15 augustus is er om hypocriet te huilebalken over ons koloniaal verleden. Het past ook wel in het huidige tijdsbeeld waarin veel te doen is over slaven e.d. Prima natuurlijk, opdat we niet vergeten en zonder afbreuk te willen doen aan het persoonlijk leed dat kolonialen, slavenhandelaars, oorlogsmisdadigers e.d en hun nazaten uiteraard ook kunnen ondervinden.

Paul250371
Paul25037112 mrt. 2020 - 0:25

De andere kant van de staat is dat ze iedere rechtszaak verliezen, in beroep gaan, net zolang tot alle aanklagers dood zijn. Onze woorden betekenen niets, je gaat altijd in beroep, een Hollands adagium, je gaat toch geen precedent scheppen. Ze kijken weg omdat ze weigeren te betalen. De rest is voor de bühne.

Indisch4ever
Indisch4ever12 mrt. 2020 - 9:24

@GI Raf. 15 augustus in Nederland is de herdenking van het einde van een wereldoorlog, met de nadruk op Nederland, Nederlanders te Indië Mensen herdenken op 15 augustus, hun doden, hun persoonlijke geschiedenis uit die jaren, de geschiedenis van hun familie en kennissen. Net als op 4 mei. En als iemand die herdenkingsperiode aangrijpt om meer te vertellen over het hele Nederlands kolonialisme van een paar eeuwen..... so be it.

Gi Raf
Gi Raf12 mrt. 2020 - 11:49

''Mensen herdenken op 15 augustus, hun doden, hun persoonlijke geschiedenis uit die jaren, de geschiedenis van hun familie en kennissen.'' Zoals gezegd prima natuurlijk, persoonlijk leed daar wil niemand iets vanaf doen. Maar hou het een beetje prive. Dat paraderen van oorlogsmisdadigers e.d. elk jaar weer is werkelijk stuitend. Ook al zal het niet meer lang duren voordat de laatste door ouderdom is overleden de geur van hypocriet huilebalken zal daardoor altijd over 15 augustus blijven hangen.

Indisch4ever
Indisch4ever12 mrt. 2020 - 15:02

@ Gi raf Hoezo oorlogsmisdadigers die paraderen op 15 augustus? Heb je die gezien dan ? Waar en Wanneer ? Of je verkettert mensen die in 42-45 krijgsgevangene waren in de jappenkampen waren tot oorlogsmisdadigers. Hoe kan dat nou als ze gevangene waren en 20% van hun kameraden omkwamen ?

Rechtse Bal4
Rechtse Bal411 mrt. 2020 - 14:49

excuses aanbieden is bij elk vergrijp of ingreep een goede zaak; het brengt mensen en volkeren dichter bij elkaar en maakt duistere zaken bespreekbaar, ook al is eea in verleden gepasseerd. Wat ik echter onverteerbaar vind in deze is dat de excuses van een Koning(kje, internationaal en economisch gezien) komt en niet van de Regering. Dat maakt excuses tot volksvermaak en ongeloofwaardig.

3 Reacties
Jozias2
Jozias211 mrt. 2020 - 15:59

In Nederland is de Koning lid van de regering en spreekt hij onder Ministeriële verantwoordelijkheid. Dat zijn woorden niet van de regering afkomstig zouden zijn is daarom onjuist.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 16:07

De koning spreekt hier namens de regering. Samen met de regering vormt hij de kroon, als ik het goed uitdruk. Dus hoger en officiëler had het niet gekund.

Stheno
Stheno11 mrt. 2020 - 17:40

Han, Je doelt wellicht op het verschil tussen regering en kabinet. De koning is onderdeel/hoofd van de regering en gezien de 'onschendbaarheid' en ook de mogelijke (o.a. juridische) gevolgen van een officieel staatsexcuus lijkt het mij handig dat ook het parlement hier vooraf (al dan niet vertrouwelijk) over geinformeerd moet worden. Dit nog afgezien van het informeren van andere belanghebbenden zoals veteranenorganisaties e.d.

harmmeijer
harmmeijer11 mrt. 2020 - 14:37

“Als nazaat van trotse Indische Nederlanders schaam ik me voor de Nederlandse regering” Op de MULO in de jaren 60 was het lezen van Max Havelaar van Eduard Douwes Dekker verplichte kost. Als puber ontging me de volle omvang van het boek over de ellende die de Indonesiërs dagelijks ondervonden van de overheersing van Nederland. Na het later nog eens gelezen te hebben, over de onderdrukking en vernedering door de Nederlanders (meestal van goede komaf) van het hele Indonesische volk, was ik het die zich als niet-nazaat van Indische Nederlander diep schaamde. Wat had de Indische Nederlander, waar Baudet zo trots op is, te zoeken in het voormalige Nederlands-Indië? Wat een ongelooflijke minkukel, die Ezel.

1 Reactie
Indisch4ever
Indisch4ever11 mrt. 2020 - 14:57

De meeste Indische Nederlanders waren geboren en getogen daar. Indië was hun geboorteland, dat hadden ze te zoeken daar. Men groeide op in een Indisch-Nederlands miljeu...familie, vrienden ... dat hadden ze te zoeken daar. Tweederde van de geregistreerde Nederlanders was van gemengde afkomst..... met Indonesische moeder, oma, overgrootmoeders. Dat hadden ze te zoeken daar. Diederik van Vleuten vertelde in een theatershow over zijn oudoom Jan. Hij was niet van gemengde oorsprong maar wel geboren en getogen. Indië was zijn land van herkomst. Als je bedoelt Europeanen die naar Indië gingen..... die wilden vaak rijk worden daar. Niet allemaal... gewone zeelui en militairen gingen om het avontuur en sommigen bleven hangen.... en met een indo-europees gezin. VOC aandelhouders en later veel aandeelhouders bleven in Nederland wonen en stuurden de werknemers van hun bedrijven Die aandeelhouders hadden winsten te zoeken.. Net als de Nederlandse staat die de boedel overnam van de VOC En er was steeds meer een Nederlands verlangen om een groot wereldrijk te zin, niet alleen om rijk van te worden, maar ook voor de status , de nationale ego... op de borst kunnen kloppen

Indisch4ever
Indisch4ever11 mrt. 2020 - 14:19

Wat betreft omgekomen Nederlandse legereenheden 1945-1950 in de Indonesische onafhankelijkheidstrijd Totaal: 2.479 gesneuvelden en 2.106 door ziekte en ongevallen omgekomenen (opgeteld: 4.585) (Bron: D.C.L. Schoonoord, De Mariniersbrigade 1943-1949; Wording en inzet in Indonesië, Amsterdam 1988, pag. 315) Cijfers van 6000 en 6177 zijn inclusief die van de Nieuw Guineaoorlog... ca 1957-1962 En daar zouden ook burgers als werknemer van de legereenheden bij zijn geteld ( J.W. de Leeuw, zie niodsite) Met het genoemde cijfer van 100.000 Indonesische doden. bedoelt men meestal het totaal van strijders en ongewapende burgers. Dit onderscheid was vaak niet duidelijk en er zijn hogere schattingen Vaak wordt vergeten dat ook duizenden Indonesiers zijn gedood door Indonesische nationalistische milities. Dan wel door gewapende extremisten omdat de slachtoffers pro-Nederlands zouden zijn of vanuit oude etnische tegenstellingen. De tegenstelling 5000 versus 100.000 is ook onheus als men in die 100.000 ook de ongewapende burgers meetelt en bij die 5000 Nederlanders alleen de militairen. De schattingen van Nederlandse burgers ( juridisch Nederlands of cultureel Nederlands, Nederlands georienteerd) hebben als ondergrens 3000 /3.500. Maar de bovengrens is niet sterk onderbouwd te geven. 5000 of 30.000 ? Beter zou het zijn om een indeling Nederlandse versus Indonesische doden te maken als Nederlandse burgers ongewapend: 3000/15000 Nederlandse miIitairen : ca 4600.. Ervan uitgaande dat Indonesische/Molukse militairen in Nederlandse dienst wel zijn meegeteld Indonesische doden: militairen, strijders + ongewapende burgers 100.000 á 200.000 En niet altijd waren Nederlandse militairen de daders van deze groep

Sander Royen
Sander Royen11 mrt. 2020 - 13:57

Baudet wacht ook op een excuses van Nederland naar Nazi-Duitsland neem ik aan? Sorry, maar de focus is gewoon niet of de onderdrukkers op een punt ook wat leed is aangedaan.

FrankN2
FrankN211 mrt. 2020 - 13:21

Beste Han, Als Indo (3 indisch/1 totok) van 72 jaar en veelvuldig op bezoek bij autochtone familie in die contreien ken ik de gevoelens die er leven zeer goed. En die komen niet overeen met jouw eenzijdige beschouwing. Het was een uiterst complexe tijd, 75 jaar geleden, en het zou je sieren als wetenschapper om in die complexe verhoudingen een objectief verhaal te compileren. Zonder de nuance te verliezen zat Baudet er met zijn tweet dichter bij dan jij.

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2020 - 13:42

Frank Je hebt familie en die denken er anders over, dus of Han (en niet jij met je wazige tekst (maar: het woord 'nuance' dus diep en doordacht). wat uitgebreider zijn bericht wil plaatsen. Heel Indonesie denkt er hetzelfde over? Waarom is jouw familie aldaar ook maar een beetje richtinggevend voor wat ik daarvan zou moeten vinden? Voor hetzelfde geld zijn ze net zo guurrechts als jij? En ten leste: je moet weten dat er een hele hoop trollen op het internet zitten. Voot hetzelfde geld heb je helemaal geen familie in Indonesie, maar zit je hier om de boel te verwarren. Maar altijd bereid te lezen. Kun jij de nodige nuance aanvullen? Dank je wel

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 13:45

Koop het boek van Rémy Limpach. Bekijk de voorgeschiedenis.

FrankN2
FrankN211 mrt. 2020 - 14:04

Han, ik ken de verhalen en heb, toen ik op zoek was naar mijn identiteit, er veel over gelezen. De trigger voor mij is dat je geen moment voorbij laat gaan om deze nog steeds gevoelige kwestie te combineren met je te sterk uitgesproken politieke voorkeur. Op onze leeftijd zou je moeten gaan voor een beminnelijke en beschouwelijke insteek en juist controverses glad strijken in plaats van ze aan te wakkeren. Bovendien voed je daarmee het tegengestelde van wat je hoopt te bereiken. Waakzaam blijven is een goede zaak, maar dat hoeft niet op het scherp van de snede.

Starter2
Starter211 mrt. 2020 - 14:18

Kijk zo kan je er ook tegen aan kijken. Er is niet 1 waarheid meneer Han.

Markzelluf
Markzelluf11 mrt. 2020 - 14:23

Han schrijft: ‘bekijk de voorgeschiedenis’. Beschrijf die dan ook, Han. Hoe kwamen wij aan N.O. Indie? Zijn wij dat land met een enorme troepenmacht binnengevallen, zoals de Duitsers hier deden? Dat zat toch wel even iets anders. Overigens, ik ken het hedendaagse Indonesië een beetje en je schrikt je dood wat je daar aantreft qua corruptie, hygiëne, volksgezondheid, scholingsgraad, verborgen werkloosheid, armoede, infrastructuur etc. Is de gemiddelde Indonesiër iets met de onafhankelijkheid opgeschoten? Nederland vermoedelijk wel.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 16:14

Probeer de wetenschappelijke kijk op de geschiedenis van Indonesië niet te framen als politiek links. Die vlieger gaat niet op. Een andere vlieger gaat ook niet op: dat niemand het destijds door had. Google maar eens op de millioenen van Deli of lees de studies van Jan Breman. Google ook eens op Rhemrev. Maak kennis met het onverholen racisme van Zentgraaff in Op Oude Paden.

Joop Schouten
Joop Schouten11 mrt. 2020 - 13:04

'De enige die Nederland heeft beschaamd, is de volksvertegenwoordiger Baudet met zijn onberaden tweet. Laten we hopen dat die van onbenul getuigt en niet van kwade wil.' Vergeefse hoop Han. (...)

msj_meijerink
msj_meijerink11 mrt. 2020 - 12:55

Aha, Thierry is nog meer allochtoon dan de meesten wisten. De naamgever van hem is een laffe Fransoos, die niet het leger in wilde en daarom naar ons land vluchtte. Kennelijk zitten er dus ook Indische genen in zijn lijf. Vanwaar daarom zijn stompzinnige gereutel en geleuter over 'grenzen dicht' voor andere allochtonen?

3 Reacties
dickser
dickser11 mrt. 2020 - 16:45

U kent de familie geschiedenis van Baudet? De naam kan ook afkomstig zijn van, net zoals die van mij, een Franse politiek vluchteling die lid was van het kerkgenootschap de hugenoten

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 19:22

@Dick Na de Herroeping van het Edict van Nantes in 1685, werden de hugenoten door Lodewijk XIV zwaar vervolgd. Veel van hen vluchtten naar Nederland, Engeland en Pruisen. In Nederland vonden ze al snel emplooi vanwege hun vakkennis, ze sloten zich aan bij de Waalse Kerk die nog steeds bestaat. Een aantal van hen, de zogenaamde Camisards, besloot tegen de Fransen te vechten en was aanvankelijk succesvol, maar moest het uiteindelijk afleggen. Pas aan het einde van de XVIII kregen ze meer vrijheid. Veel Nederlanders met een Franse naam stammen van hen af.

dickser
dickser11 mrt. 2020 - 21:34

Heb mijn stamboom tot 1688, weet daarom ook van de hugonoten, maar dhr. Meijerink heeft deze schijnbaar van boudet omdat hij beweerd dat zijn voorvaderen een deserteur is uit het leger van napolion

Nils2
Nils211 mrt. 2020 - 12:47

Wie promoveerde er ook weer met een pleidooi voor soevereine natiestaten? Dat was klatergoud kennelijk, gelegenheidsargumentatie.

JoepJos
JoepJos11 mrt. 2020 - 12:40

Baudet is niet de enige afstammeling van Indische Nederlanders die moeite heeft met 'het excuus'. Zij vallen erover dat er hun nooit excuses door de Nederlandse regering is aangeboden voor al het leed wat zij hebben moeten ondergaan terwijl dit volgens hen echt wel op zijn plaats was en is. Laten we het hierbij overigens al helemaal niet hebben over de Molukkers/ Alifuru.

Uitgekleed
Uitgekleed11 mrt. 2020 - 12:20

Met oorlog voeren is altijd van alles mis. Maar onvergefelijk is dat regeringen troepen sturen in een oorlog waarna, niet veel later blijkt , dat het zinloos was dit te doen, zoals ook in Afghanistan en Malie.

Pensionada2
Pensionada211 mrt. 2020 - 12:15

Gisteren was er een KNIL militair die kwaad zijn ere medailles op de grond wierp. Met huilende stem had hij het over hoe men in die tijd misleid is geweest door de Nederlandse regering. Door deze excuses suggereert de koning (en dus de huidige regering) dat deze mensen allemaal oorlogsmisdadigers waren. Dus Baudet heeft wel een punt hier.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 13:46

Het gaat over wat er door Nederlandse soldaten in die jaren daadwerkelijk is gedaan. Uit historisch onderzoek blijkt dat er systematisch sprake was van terreur tegen de bevolking.

Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 14:00

Pensionada Een soldaat voert bevelen uit en wanneer hij die bevelen niet uitvoert, komt hij voor de krijgsraad. Ik zie niet in hoe deze KNIL-militair, wanneer die bevelen uitvoerde, dan ooit oorlogsmisdadiger kan zijn. Maar u zegt het zelf ook al; hij is misleid! Dat betekent dat Baudet dus hier GEEN punt heeft.

Indisch4ever
Indisch4ever11 mrt. 2020 - 12:10

Baudet heeft het over " onze bevolkingsgroep " Heeft hij het over Indische Nederlanders ? Hij is een Nederlander, maar niet Indisch. Misschien voelde zijn opa Baudet zich wel zo, maar toch geboren en getogen in Nederland (1919-1998) Doet me denken aan van Zeijl van de grauwe eeuw ( ja, die eikel) Hij claimt ook " zijn bevolkingsgroep". Maar beiden zijn niet in die Indische groep opgegroeit. Het komt mij over als gekunsteld je een identiteit aannemen en beiden vanuit politieke overwegingen. En hoe goed kent Baudet de geschiedenis van Indische Nederlanders... wbt 1940-1962... oorlog, nog eens oorlog, de exodus . Zijn opa en zijn Indische moeder hebben dat niet meegemaakt, Zij leefden in Nederland , wellicht heeft hij wat hij wel wist aan zijn kinderen verteld, maar had kleinzoon Thierry interesse dan in die geschiedenis als kind en als middelbare scholier ? Het maken van die excuses over Nederlands excessief geweld is geen schoffering of belediging van Indische Nederlanders.... De schoffering door de politiek is het weigeren de salarisschulden volledig te erkennen en te betalen, alle rechten te herstellen, inclusief erfrechten. Excuses zou gewenst zijn, mits oprecht en voorafgaand aan volledige betaling google op backpay en indische kwestie https://deindischekwestie.nl/ https://indisch4ever.nu/2020/03/08/8-maart-de-dag-van-de-opstand/ Afgelopen zondag was er een demonstratie in Amsterdam voor die Indisch kwestie. Ik heb Baudet niet gezien daar. Dat hoeft ook niet zo van mij. Liever niet als hij het doet als imago-building. Maar de landelijke pers was ook bijna niet aanwezig ...en nauwelijks berichten daarover in de media Dat negeren is niet exclusief dezer regering en de politiek. Het is iets van de Nederlande cultuur. Al eeuwen lang is men niet zo geinteresseerd in bewoners van Indië.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.211 mrt. 2020 - 13:50

"Al eeuwen lang is men niet zo geinteresseerd in bewoners van Indië." Mensen uit Indië werden vaak weggezet als achterlijk. Hadden te maken met onbegrip, en discriminatie. Het vergt ook nogal wat van mensen, om zich een voorstelling te maken van het leven aan de andere kant van de wereld.

Marcus A.2
Marcus A.211 mrt. 2020 - 11:55

"De hele wereldopinie, die in de Verenigde Staten en Australië voorop, steunde de Indonesiërs." Als historicus weet je wel waarom dat was. Namelijk het potentiële gevaar dat Indonesië aan de kant van de communisten kwam te staan.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 13:48

Dat valt wel mee. Soekarno heeft wel veel extra vertrouwen bij de Amerikanen gewonnen door de communistische opstand in Madioen met zeer veel geweld neer te slaan.

Uitgekleed
Uitgekleed11 mrt. 2020 - 15:40

HanvanderHorst 11 maart 2020 at 14:48 Soekarno had veel vertrouwen in Kennedy. Maar na te zijn vermoord is door de VS Soeharto ruimhartig geholpen die een slachting aangebracht heeft onder de communisten. Soekarno was toen al uitgerangeerd.

Jozias2
Jozias211 mrt. 2020 - 19:15

Nu vind ik de mening van de Amerikanen in deze wel het minst relevant. Je kunt ook beredeneren dat zij toen en nog steeds dezelfde positie innemen als de mensen die soms al generaties woonden en werkten in Indonesië van Nederlandse afkomst. Uit Europa naar een vreemd land gereisd en dat ingenomen ten koste van de oorspronkelijke bewoners. Die bezetting duurt echter nog voort en is inmiddels genormaliseerd.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 mrt. 2020 - 11:41

Dat het een bekakte hork is, staat vast. Maar bij Op1 was het ook een opvallend tegengeluid. Al met al ontstaat de indruk dat dit het zoveelste politiek correcte excuus is.

5 Reacties
Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 12:04

Raymond Wat is 'politiek correct' anders dan correct. En iets is correct of niet. En als het correct is, dan is het correct, hoezeer je dat ook wil miskennen. Kortom: Vindt u het nu correct of niet, dat de Nederlandse regering haar excuses aanbiedt? Als u het hele verhaal van Han gelezen en begrepen heeft, bekruipt u dan niet op zijn minst het gevoel, dat Indonesië groot onrecht is aangedaan?

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 mrt. 2020 - 13:37

@zandb Het is niet correct als je het hele verhaal niet mee neemt. Kan het politiek correct zijn om eenzijdig te belichten, maar dat maakt het nog niet goed. Die tijd zat complex in elkaar en dit is cherry picking

Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 14:26

Raymond Niet zo draaien. Als het zo is als u beweert, dan is het gewoon niet correct. Maar is het niet correct? Je kunt naar eer en geweten dingen doen. Later kan je tot de conclusie komen dat je fouten hebt gemaakt. Je kunt die situatie toen, waarin je die 'fouten' maakte dan "complex" noemen, maar dat neemt niet weg, dat je van inzicht kunt veranderen. Nederland heeft Indonesië niet netjes behandeld, vinden we nu. Daar kunnen we dan ook echt wel nu Indonesië excuus voor aanbieden, juist vanuit een goed historisch inzicht over wat men toen dacht dat goed was. Ik bedoel: We zien toch nu wel allemaal in, dat de slavernij en slavenhandel echt wel zo beschamend slecht was, dat we daar nu volmondig en gemeend excuus voor aan kunnen bieden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 mrt. 2020 - 14:52

@zandb Ik draai niet Dat NL foute dingen deed, staat vast. Ook staat het vast dat andere partijen ook foute dingen deden en dat het een samenspel was. Dat je dan als enige zo nodig excuses moet maken terwijl de anderen dat niet doen is wellicht politiek correct (als begrip zijnde), maar in mijn ogen zeker niet correct of goed.

Zandb
Zandb12 mrt. 2020 - 7:29

Raymond Wat is nu de meerwaarde van "politiek correct" boven "correct". Nogmaals; zoals u het beschrijft vindt u het niet correct, omdat wel correct is maar niet correct. Meer bedoel ik niet.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart11 mrt. 2020 - 11:14

Onberaden? Dat lijkt me sterk. Het past gewoon in het narratief: https://www.doorbraak.eu/we-snappen-fascisme-niet-meer/

Baggiebor
Baggiebor11 mrt. 2020 - 11:11

Wat mij opviel toen ik 30 jaar geleden voor het eerst in Indonesië kwam, is de vriendelijkheid en openheid naar de Nederlander. De oudere mensen zijn nog trots dat ze wat Nederlands spreken en er zijn er zoveel geweest die tegen mij zeiden dat het veel beter was geweest als de Nederlanders niet weg waren gegaan. Ze hebben scholen gebouwd, wegen aangelegd, riolering etc. Mensen waren absoluut niet blij met hoe het daar toen ging en een hoop van de ouderen verlangden terug naar de tijd van de Nederlanders. Maar dan heb ik het dus over 30 jaar terug. Van die mensen zullen er nu ook niet veel meer in leven zijn. Heb niet de illusie dat het er daar nu heel veel beter op geworden is.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 12:04

Indonesiërs zijn altijd heel beleefd en vriendelijk. Houd er bovendien rekening mee dat de gemiddelde leeftijd in het land misschien nog wel lager is dan in Nederland. Het heeft nu zeker 200 miljoen inwoners en dat waren er in 1945 nog maar 70 miljoen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 13:22

Ik bedoelde misschien nog wel lager dan 20 jaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 7:15

Heel beleefd en vriendelijk maar volgens mij juist niet open. Moeilijk peilbaar!

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 mrt. 2020 - 11:05

Eens met dit artikel. (De wonderen zijn de wereld nog niet uit...) Baudet had beter zijn mond kunnen houden, ook al is dit zijn mening. Het toegeven van fouten en het daarvoor excuseren is een teken van ontwikkeling. Los van de misstanden die er nog meer in Indonesië gespeeld hebben, je bent alleen verantwoordelijk voor jouw daden.

2 Reacties
Sam V
Sam V11 mrt. 2020 - 14:14

@ Jerry Bidet “Het toegeven van fouten en het daarvoor excuseren is een teken van ontwikkeling.” Eens als uitgangspunt. Het wordt een ander verhaal als je: - continu excuses aanbiedt. De waarde gaat verloren. - excuses aanbiedt voor iets waar de ander helemaal geen excuses voor verwacht. In Nederland is een combinatie van die twee ontstaan. De excuses aan anderen zijn vooral voor onszelf bedoeld. Om onze hernieuwde besef van wat er zich toen afgespeeld heeft, een plek te geven in een veranderde samenleving nu in Nederland. Aangejaagd door activistische groeperingen. Als Baudet dat bedoeld zou hebben (wat de eerste zin van zijn tweet lijkt te impliceren), begrijp ik zijn standpunt wel. Zijn tweede zin haalt dat echter onderuit. Daarmee wederom een stompzinnige tweet van Baudet. Trumpiaans bijna.

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 mrt. 2020 - 14:59

@Sam In deze vind ik het wel terecht, mits het bij excuses blijft. Want je kan dit heel ver door gaan trekken en dan mag iedereen aan iedereen zijn excuses aanbieden. Dus dat ben ik met je eens. Gaat het over tot herstelbetalingen, dan is het hek van de dam. Want dan kunnen we bezig blijven. Ga ik morgen nog naar Rome, want hoe de Romeinen huisgehouden hebben in geliefde Brabant ben ik nog niet vergeten.

7anpau1
7anpau111 mrt. 2020 - 10:57

Een zeer verhelderend en lezenswaardig stuk, maar de vraag is of het om de geschiedenis gaat. Het gaat om het 'nu'. Waar het denk om gaat is dat een grote groep mensen met Indische roots en/of oud KNIL-ers c.q. de nabestaanden daarvan zich - terecht of onterecht - miskend voelt. Baudet voelt dat goed aan en de regering niet, of in elk geval minder. Voor veel mensen met roots in Indonesië zijn er in het nu diverse pijnpunten. Een grote groep van de Indo’s (Indo-Europeanen) zijn hier noodgedwongen naar toe gekomen. Ze werden - op zijn zachtst gezegd - veelal niet met open armen ontvangen. Dat gold uiteraard niet leden van de kaste van rijke plantersfamilies, industriëlen, bestuurders, etc. waar Baudet's voorouders waarschijnlijk toe behoorden, maar de gewone 'Indo' werd aanvankelijk vaak een tweederangs burger behandeld. Veel mensen hadden huis en haard en een goede positie en soms familie achtergelaten. Ze hebben zich zonder morren geschikt in hun lot. Mogelijk heeft die berusting er mede toe bijgedragen dat hun leed in de Nederlandse samenleving is genegeerd, maar feit blijft dat deze onverschillige houding ook niet tot nauwelijks is veranderd toen daar door mensen als Marion Bloem wel nadrukkelijk op werd gewezen. Voor de terugkerende militairen gold dat ze eerst werden gezien als 'verliezers' en vervolgens vanaf de jaren '60 als oorlogsmisdadigers. Voor de 'indo's' van het KNIL was het een dubbel trauma. Wat je ook vindt van de 'politionele acties', het was onverstandig om geen oog te hebben voor dit eigen 'Vietnam-trauma' van de eigen (oud-)militairen. Andere pijnpunten zijn volgens mij de geringe aandacht in Nederland voor de verschrikkingen van WW2 in Indonesië en inderdaad het geweld van Indonesische kant na de bevrijding van 'de Jappen'. Dat 15 augustus niet tot nauwelijks wordt gevierd is een jaarlijks terugkerende open wond. Je kunt het vorenstaande natuurlijk afdoen als 'water under the bridge', maar dan moet je ook niet verbaasd opkijken als iemand als Baudet er garen bij spint. Voor de beslissing van het het OM om Denk niet te vervolgen voor de uitlating waarin Nederlandse militairen 'moordenaars' worden genoemd, geldt hetzelfde. Ik vraag me af of het handig was om de koning dit te laten doen. Hij kan immers door alle regels en protocollen en dergelijke immers geen tekst en uitleg geven. Rutte is daartoe evenmin in staat, want te dom en gespeend van empathisch vermogen. Ik denk dat het handig geweest om de betrokken belangenorganisaties vooraf in gesprek te gaan en te kijken hoe dit zou vallen en wat er aan gedaan had kunnen worden om de pijn te verzachten. In elk geval moeten die gesprekken nu plaatsvinden. Wie daarvoor de aangewezen persoon is, weet ik ook niet.

10 Reacties
Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 12:22

7anpau1 U plaatst zich daar blijkbaar volkomen buiten, gezien uw vaststelling: "Het gaat om het ‘nu’. Waar het denk om gaat is dat een grote groep mensen met Indische roots en/of oud KNIL-ers c.q. de nabestaanden daarvan zich – terecht of onterecht – miskend voelt. Baudet voelt dat goed aan en de regering niet, of in elk geval minder." Baudet voelt helemaal niets goed aan; hij redeneert als een kip zonder kop. Met WOII heeft hij in dezelfde zin ook niets van doen en zou hij het ook bizar vinden wanneer Duitsland haar geschiedenis niet erkent, door excuses aan te bieden? De excuses werden aan Indonesië aangeboden en niet aan "mensen met Indische roots en/of oud KNIL-ers c.q. de nabestaanden daarvan". En het gaat er niet om of mensen zich miskend voelen, het gaat er om mensen/landen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden, ook als die niet door de beugel kunnen. Dat we daarbij met de ogen van 'nu' kijken, dat vind ik logisch; denk maar een parlementaire enquête, waarbij we pas later kunnen beoordelen, wat er nu in feite aan de hand was; op het moment dat het gebeurde woog men ook anders af, anders was het niet gebeurd.

ton14024
ton1402411 mrt. 2020 - 12:59

´´Ik vraag me af of het handig was om de koning dit te laten doen.´´ Had Indonesië dan eerst excuses moeten maken? Wie had er eerst excuses moeten maken? Had er iemand excuses moeten maken? Vertel.

ton14024
ton1402411 mrt. 2020 - 13:01

Je kunt nu niet meer verwachten dat er excuses terug komen omdat men in Indonesië al lang zegt: ´zand erover´. WIJ hebben te lang gewacht vanwege schuld in eigen land.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2020 - 13:55

Als ik jou zo lees zo onze regering aan nog meer delen van de Indonesische bevolking, om meer en andere redenen, excuses aan moeten bieden. Baudet vindt deze excuses al belachelijk. Dat is toch het tegendeel van 'hij voelt het goed aan" ???

7anpau1
7anpau111 mrt. 2020 - 13:56

Beste Zandb. Wat heerlijk toch altijd weer uw pedante reacties waarin u pijnlijk laat zien zelf werkelijk helemaal niets van de materie waarover u blaat te hebben begrepen. Natuurlijk is door de koning namens de regering aan Indonesië excuses aangeboden voor het koloniale verleden en met name de pogingen van Nederland om dat koloniale tijdperk ter verlengen met geweld. Dat begrijpt een ieder. En die excuses zijn ook terecht. Hooguit a day late and a dollar short. Wat u niet aanvoelt en Baudet wel, is dat die eenzijdige excuses bij een deel van de 'Indische gemeenschap' in het verkeerde keelgat zijn geschoten en wat ik vind is, dat iedereen die zich een beetje verdiept in de sentimenten binnen die gemeenschap, op zijn of haar vingers had kunnen natellen dat dit zou gebeuren. Men had van tevoren kunnen weten dat het zout in een ca. 75 jaar oude open wond zou zijn voor sommigen. Had men daarom dan maar geen excuses moeten aanbieden? Nee, maar men had aan expectation management en damage control moeten doen. Ps Hoe leuk het ook is om u weer te mogen afzeiken, uw bijdragen zouden een stuk interessanter zijn als u minder arrogant was en er op voorhand niet altijd van uitging dat andere mensen totale onbenullen zijn die niet weten waarover zij het hebben.

7anpau1
7anpau111 mrt. 2020 - 14:09

@Ton/vdBemt Baudet/FvD heeft een heel goed gevoel voor onvrede op verschillende gebieden die leven binnen de bevolking. Daarvan maken zij gebruik of misbruik. Omdat ze zelf met geen enkel plan komen en altijd tegendraads zijn, kunnen ze politieke garen spinnen van hele uiteenlopende onlustgevoelens, soms zelfs als die tegenstrijdig zijn. Zo kan Baudet gewoon in een tweet politiemensen die in het OV werken beledigen, maar desondanks blijven pretenderen 'though on crime' te zijn. Als Nederland nu excuses aanbiedt aan Indische organisaties of Oud KNIL-ers zal Baudet het op zijn conto schrijven. Ik vind dat gewoon erg slordig. Ik denk dat de minister van BuZa dit had moeten doen ipv de koning en dat dit bovendien eerst goed had moeten worden besproken met Indische belangenorganisaties. Excuses terug verwachten, laat staan verlangen, van Indonesische kant is wat mij betreft niet aan de orde. In mijn ogen heeft Nederland inderdaad nog wat goed te maken zowel richting Indonesië als richting de Indische Nederlander. Indonesië moet maar invulling geven aan haar eigen geschiedenis.

Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 14:48

7anpau1 Ik reageer gewoon op wat u schrijft en op wat Baudet zegt. Wat ik van u vindt doet daarbij niet ter zake. U denkt er zus over en ik zo. Ik zou niet weten waarom u zich als persoon aangesproken zou moeten voelen. Als ik iets idioot vindt, dan vind ik wat die iemand beweert idioot. Als u meent dat zoiets het bewijs ervan is, dat ik het beter weet, dan mag u dat menen; ik doe dat niet. Nu inhoudelijk: Uw tweede reactie nu maakt me duidelijk dat ik inderdaad niet goed begrepen heb, wat u bedoelde. Ik meen inderdaad nog al snel dat ik het doorheb. En dan gedraag ik me ook als zodanig. Tja. En soms gaat dat wel eens fout. Dan waardeer ik het altijd dat iemand de moeite neemt om dat duidelijk te maken. En dat dan pedant noemt *. Dat is het ook, helaas, als je het mis hebt. * U verwijt mij dat ik van u en anderen "onbenulligheden" maak maar u maakt van mij een "pedant iemand". Ik stoor aan het een en het ander, omdat daarmee alles wat iemand zegt of schrijft door de plee kan.

7anpau1
7anpau111 mrt. 2020 - 15:16

@Zandb. U had ook gewoon vragenderwijs kunnen reageren: Als u bedoelt dat, dan ......., maar als u bedoelt zus, dan. Ik merk dat als het over bepaalde onderwerpen gaat veel mensen ophouden met lezen. Als ze vermenen iets positiefs of negatiefs over bijvoorbeeld Wilders/Baudet/Israël/Palestina/de VS etc. zegt, dan wordt je meteen in een hokje geplaatst. Dat stoort me dan. Vandaar dat ik wat fel uithaalde. Ik heb geen bewondering voor Baudet. Wat hij doet is gemakkelijk scoren. Dat neemt niet weg dat ik me ontzettend erger aan het geklungel van de regering in deze. Hier geldt een beetje wat Cruijff ooit zei over spelen tegen Italië: "Ze kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen."

Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 17:05

7anpau1 Duidelijk. Doe m'n best.

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 18:22

@Allen Zandb is weer terug, de grote ontregelaar. De persoon die alle discussies probeert dood te slaan.

de Boer2
de Boer211 mrt. 2020 - 10:54

Het staatshoofd spreekt altijd namens de zittende regering dus nu ook. Het hoge woord kwam er dus uit, het moest eens toch gezegd worden. Inmiddels zijn de verhoudingen tussen de ex kolonisator en ex Nederlandsch Indië weer genormaliseerd en an de situatie voortgezet en mogelijk geoptimaliseerd worden en wonden geheeld, na vijfenzeventig jaar. De ronde tafel gesprekken zijn afgerond en Juliana is al lang overleden, nieuwe generaties aangetreden. Tijd om na te kaarten? Zeker, maar dan niet aan de hand van de publieke opinie. Die is echt te volatiel. of te zeer gericht op de emotie. .. . . .

1 Reactie
ton14024
ton1402411 mrt. 2020 - 13:10

´´niet aan de hand van de publieke opinie´´ maar een voetnoot in het canon. Laat het eerst 50 jaar rusten anders moet de boer zijn mening herzien.

Mostafa
Mostafa11 mrt. 2020 - 10:51

''In de 75 jaar die zijn verstreken sinds de Tweede Wereldoorlog durfde geen Nederlandse premier het woord ‘excuses’ in de mond te nemen voor de houding van de overheid tijdens de Jodenvervolging. Mark Rutte zei het zondag dan toch. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers speelde er een grote rol bij dat het zover kwam'' De Volkskrant van 22-1-2020.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye11 mrt. 2020 - 10:45

In 1568 is bij Heiligerlee een groot deel van mijn mannelijke voorvaderen gesneuveld. Heb nog steeds geen excuses ontvangen...

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2020 - 12:05

Aan de kant van Alva?

Tom Meijer
Tom Meijer11 mrt. 2020 - 12:17

Wees blij dat ze niet allemaal gesneuveld zijn.

Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 14:02

En F.M.A, maakt u ook verschil tussen 'een oorlog voeren' en bv 'oorlogsmisdaden'?

Buitenstaander
Buitenstaander11 mrt. 2020 - 10:23

Mee eens Han: NL heeft een eigen verantwoordelijkheid mbt haar eigen daden. Soms vraag ik me alleen wel af, waarom die hausse aan sorry - en excuusbetuigingen zo populair is ineens. Iedereen moet maar overal excuses voor aanbieden, waardoor het langzamerhand ook wel wat aan betekenis inboet, ben ik bang. Zometeen gaat Amsterdam ook weer excuses aanbieden over het koloniale slavernij verleden (want dat wordt echt wel de uitkomst als je ziet hoe eenzijdig de commissie is samengesteld) en zo maar door. Vaak wordt ook -zonder alle misdaden goed te praten- de context van die tijd vergeten. Hoe kan je bijna 5 eeuwen erna, bv Piet Hein nog kapittelen, terwijl iedereen elkaar de kop insloeg. Dat is wel wat zot. Mooi was geweest als in dit geval Indonesie tegelijkertijd ook een gebaar had gemaakt, al was t maar om hun eigen wandaden in het vergelijk mee te nemen, zoals je zelf al aangeeft. Dat past een wederzijds beschouwen van een ongelukkig moment in de geschiedenis….. Maar veel volkeren ook in Azie zijn daarvoor vaak te trots, en dus doen wij het maar weer…..Pet in de hand.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt11 mrt. 2020 - 11:01

" Laten we hopen dat die van onbenul getuigt en niet van kwade wil." Dat is een hoop tegen beter weten in. Voor de boreale FvD-er zijn feiten ook maar meningen. Waar ik wel nog een beetje op hoop, is dat er onder de potentiële Baudet-stemmers toch nog mensen zitten die een beetje nadenken en niet alleen maar blind volgen.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2020 - 11:04

De vorige reactie, was bedoeld als direct op het artikel. @Norm ".....en dus doen wij het maar weer…..Pet in de hand." Och gossie. Wij zijn ook zo goed. Beter dan elk ander volk. (Mmm, waar doet me dat aan denken?)

Buitenstaander
Buitenstaander11 mrt. 2020 - 18:45

@vdbemt Nadenken kan nooit kwaad voor een vdbemt. Nu alleen nog er naar handelen. Want de ereld bestaat niet alleen uit alles-wetende-vdbemten. Succes.

Sonic2
Sonic211 mrt. 2020 - 10:17

Ik moest even nagaan welke van de zoveelste blunder dit ook al weer was. Maar het was dus deze blunder. Het is bijna niet meer bij te houden hoe vaak dit nationalistische dwaallicht zich voor schut zet. Het ingrijpen in Nederlands- Indie was inderdaad verre van fraai. Ik heb er veel over gelezen. Maar het is inderdaad volledig voorspelbaar zo tweet. Ook weer met het nodige theater. Ook iets wat hij vanochtend in de rechtszaal weer over doet. Onvoorstelbaar dat deze totale dwaas nog stemmen heeft. De zorgen zie ik ook wel, maar ik weet niet van welk universum zijn stemmers komen. Als ze echt denken dat deze narcist daar ook maar iets aan gaat veranderen. Wat zijn we eigenlijk afgezakt de afgelopen 20 jaar. Ik dacht dat het niet lager en erger kon als Wilders. Maar er is kennelijk nog een bodem in die diepe put.

1 Reactie
Phantom3
Phantom311 mrt. 2020 - 11:36

@Sonic, volledig met je eens. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. We zitten bijna altijd op dezelfde lijn, en dat is ook nu weer het geval.

Norsemen
Norsemen11 mrt. 2020 - 10:14

Een blanke die excuses maakt aan een niet blanke. Dat gaat Baudet en zijn aanhang te ver, dat kun je op je vingers natellen.

9 Reacties
Jorah
Jorah11 mrt. 2020 - 10:45

Een witte man die mij als Indo gaat vertellen hoe ik ertegenaanoet kijken. Dat gaat links niet te ver zo te lezen.

Tom Meijer
Tom Meijer11 mrt. 2020 - 12:19

Leg dat eens uit Jorah.

Norsemen
Norsemen11 mrt. 2020 - 12:37

Ik weet niet of dat links niet te ver gaat. Ik weet ook niet wie tegen jou zegt hoe jij er tegen aan moet kijken.

mariamaria2
mariamaria211 mrt. 2020 - 12:41

@Jorah; Spijker-kop-raak!

Norsemen
Norsemen11 mrt. 2020 - 14:08

Wel apart trouwens dat je als 'indo' op FvD stemt. Heb je er geen moeite mee dat jouw mede FvD stemmers jou liever niet als buurman willen hebben?

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 14:11

@Jorah "Een witte man die mij als Indo gaat vertellen hoe ik ertegenaanoet kijken. Dat gaat links niet te ver zo te lezen. " Extreemlinks is sterk in patriarchaal en neo-koloniaal denken. Zij zullen wel even bedenken hoe een niet-witte tegen de wereld aan moet kijken. Als die er een andere mening er op na houdt dan zij voorschrijven, wordt hij weggezet als een soort landverrader. In een interessant artikel op de site van Vrij-Links probeert Paul Brodewijk de complexe verhouding tussen linksextremisten en moslimextremisten duidelijk te maken. "Linksextremisten hebben weinig gemeen met moslimextremisten. Ze zijn juist voor gelijkheid van man en vrouw en acceptatie van homoseksualiteit, en echt niet tegen het soort muziek dat in de Bataclan werd gespeeld. Maar ze zijn tegelijkertijd bang dat elke vorm van kritiek op immigranten en hun godsdienst aanzet tot racisme en discriminatie. Daardoor vluchten ze vaak in drogredeneringen waarbij dit soort verschijnselen wordt ontkend of gebagatelliseerd, en waarbij mensen uit een moslimgemeenschap die wel onze normen en waarden onderschrijven als een soort landverraders worden afgeschilderd.” Deze linkse mensen worden ideologisch gedreven, wat niet met hun ideologie overeenstemt is per definitie fout.

Zandb
Zandb11 mrt. 2020 - 14:12

Jorah/Maria Jullie hebben het mis; als ik excuus aan iemand aanbied, dan laat ik iets van mezelf zien. Wat een die 'iemand' met dat excuus doet, dat moet die zelf weten. Norsemen heeft het over iets heel anders

7anpau1
7anpau111 mrt. 2020 - 15:27

@Jorah Gaat u ervan uit dat Baudet een Indo is dan? Alleen als het hem uitkomt dan toch. Neemt niet weg dat leden van de Indische gemeenschap natuurlijk mogen denken over deze excuses wat ze willen, inclusief Baudet. Ik mag dan weer denken dat Baudet geen bal geeft om de Indische gemeenschap, maar deze tweet alleen de wereld in heeft gestuurd voor politiek gewin. Of dat juist is, weet ik niet, maar na zijn ronduit racistische tweet over medewerkers van de NS en politiemensen en tal van andere nationalistische en extreem rechtse uitingen heb ik denk ik wel enige grond om ik sceptisch te zijn.

Norsemen
Norsemen11 mrt. 2020 - 16:17

@Audio Grappig verhaal van je. Nog grappiger is dat je Paul Bordewijk aanhaalt, helemaal met het stukje wat je citeert. Als je tussen de regels door leest is zijn mening over FvD ook vrij duidelijk. Namelijk dat ze veel gemeen hebben met moslim extremisten. Ik vraag me trouwens af als je mij als D66 stemmer al extreem links vindt, hoe je dan iemand van de SP noemt?