Joop

De energiecrisis is een systeemcrisis

  •    •  
11-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1289 keer bekeken
  •  
labelpvdd
Een man zit in zijn skipak thuis om het maar niet koud te hebben.
‘Amsterdam gaat van het gas af’ was vier jaar de slogan van het stadsbestuur. En inderdaad: we moeten in deze klimaatcrisis zo snel als mogelijk van fossiele brandstoffen af. Doelmatig energiebeleid is gezien het klimaat én de oorlog in Oekraïne dringender dan ooit. Het stadsbestuur heeft de wissels echter totaal in de verkeerde richting gezet. Amsterdam gaat hierdoor meer energie en aardgas gebruiken en blijft langer afhankelijk van Poetin-gas.
Hoe kan dat? Het stadsbestuur haalde economisch advies op bij vervuilende bedrijven als Shell, Schiphol en lobbyclubs voor datacenters en biomassa. Niet omdat lobbyisten de deur platliepen, maar omdat ze lid zijn van de Amsterdam Economic Board en de Amsterdamse duurzaamheidsraad. De grootste vervuilers adviseren dus over ons duurzaamheidsbeleid. Met deze fossiele adviseurs raakte het stadsbestuur verstrikt in verkeerde projecten en miljoenen verdwenen in de zakken van de industrie. En in tegenstelling tot wat iedereen denkt ging een flink deel van de Amsterdamse huizen niet van het gas af, maar werd juist met stadsverwarming aangesloten op centrales die draaien op aardgas, biomassa en afvalzakken.
Ondertussen komen duizenden Amsterdamse huishoudens door de torenhoge energieprijzen en slecht geïsoleerde huizen in de problemen. De beste manier om gas te besparen is goed isoleren. Er staan in Amsterdam 24.000 corporatiewoningen met de laagste isolatiegraad: labels E,F en G. Huizen waar de wind doorheen waait. Zo zit een man in zijn skipak thuis om het maar niet koud te hebben. Dit soort slecht geïsoleerde woningen moeten zo snel mogelijk aangepakt worden. Elk jaar dat we dat niet doen, zadelen we bewoners op met torenhoge energierekeningen en verspillen we ca. 5 miljoen kuub aardgas.
De Partij voor de Dieren pleit al vier jaar lang voor een noodplan voor isolatie van woningen. Dat idee is steevast weggestemd door de coalitiepartijen en dit stadsbestuur kwam voor het bestrijden van de energie-armoede niet verder dan het uitdelen van een paar tochtstrips, wat radiatorfolie en een adviesgesprek. Wel ging er 50 miljoen euro naar stadsverwarming en slechts 10 miljoen naar isolatie. Die verhouding is totaal uit balans. Nu in verkiezingstijd komen PvdA en GroenLinks opeens met een plan voor het aanpakken van energie-armoede. Dat is niet te rijmen met het wegstemmen van alle moties over isolatie die de afgelopen 4 jaar door Partij voor de Dieren (tevergeefs) zijn ingediend
Het negeren van isolatie is niet het enige. Dit stadsbestuur wil een uitbreiding van datacenters. Hierdoor raken de klimaatdoelen van Amsterdam uit zicht, zo berekende CE Delft. Al die datacenters vreten in 2030 bij elkaar duizenden gigawatturen aan stroom. Dat staat gelijk aan het verbranden van nog eens tientallen miljoenen kubieke meters aardgas. We kunnen onszelf dus een hoop ellende besparen door te stoppen met intensieve ICT-industrie naar Amsterdam halen.
En Amsterdam is 100% aandeelhouder van het havenbedrijf. Als de industrie in de haven, even hard van het aardgas af moet als alle woningen in Amsterdam, dan zouden we ongeveer 50 miljoen kuub aardgas besparen in het jaar 2030. Maar tot overmaat van ramp investeerde het stadsbestuur bijna 4 miljoen uit het Klimaatfonds voor ‘Titan LNG’ een bedrijf dat aardgas importeert en bunkert in de haven.
Het klimaatbeleid van het afgelopen bestuur is met 1 woord samen te vatten: verspilling. Verspilling van tijd, geld, mensen en middelen voor een energiesysteem dat straks draait op geïmporteerd aardgas, biomassa en afval. Het AEB werd verkocht aan een Chinees bedrijf waar we tot 2047 van moeten afnemen. En zelfs het hout voor de biomassacentrale komt uit Spanje.
Amsterdam is en blijft afhankelijk van het buitenland voor de energievoorziening. Dat komt omdat de systeempartijen D66, GroenLinks en PvdA zijn bleven steken in oude bestuurscultuur, ouderwetse economische logica en lobbypartners.
De Partij voor de Dieren wil alles op alles zetten om de klimaatdoelen te halen én dat mensen hun energierekening kunnen betalen. Dat doen we door gewone burgers op de eerste plaats te zetten, gezond verstand te gebruiken en beter te luisteren naar duurzame bedrijven en bewonersgroepen. En de lobbyisten uit de industrie? Die mogen achteraan sluiten in de rij. Alleen door te breken met de oude manier van denken doen kunnen we Amsterdam door deze systeemcrisis loodsen, op weg naar een duurzame toekomst.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2022 - 18:42

https://www.groene.nl/artikel/in-de-houdgreep Hoe ‘Hollandgrad’ zich uitleverde aan Poetins gaskraan! Interessant artikel.

Phil2
Phil212 mrt. 2022 - 9:16

Helemaal mee eens. Maarrr... (ik geef toe een beetje een clichébeeld) als huurder kun je ook zelf maatregelen nemen, zoals tochtstrippen plaatsen... in plaats van je geld te steken in een kratje bier.

1 Reactie
Jansen7
Jansen713 mrt. 2022 - 15:59

@Phil: ben je VVD'er of ben je D66'er? Beiden typen, houden graag van cliché-beelden ten opzichte van mensen die maar in een huurwoning zitten (tenzij het om rijke expats gaat, die de woning op tijdelijke basis nodig hebben). Van VVD'ers is de borrelpraat alom bekend. Maar van D66 mensen weten veel mensen het nog niet, er moeten nog meer voorbeelden komen zoals die van Hillary Clinton.

Martinel
Martinel11 mrt. 2022 - 17:04

Ik had nog het idee om PvdD te stemmen zoals tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, zoals ik ook landelijk heb gedaan. Maar na dit epistel weet ik het zeker, niet dus. Heeft u als PvdD-er een oplossing voor huisbezitters die 1100 euro per maand aan inkomsten hebben en niet de mogelijkheid hebben om te isoleren/laat staan subsidie te verkrijgen en nooit nimmer meer een hypotheek kunnen krijgen vanwege WAO? En ouder is? Nog nooit is deze groep armoezaaiers ergens in het vizier geweest, laat staan dat een politieke partij daar aandacht om vraagt. Een WAO-er krijgt geen aanvullende hypotheek (vraag maar aan de banken), nergens kunnen deze mensen terecht. En deze mensen(zoals ik dus) zitten ook al maanden met dekens en thermostaat op 15. Maar worden nergens in niet één statistiekje genoemd. De meetmaatschappij is verworden tot een ellende die zijn weerga niet kent. Leuke folders iedere dag door de brievenbus. Zonnenpanelen, warmtepompen (waar? met 2 kamertjes...) , subsidies voor die happy few. Leuke luxe tesla's voor die happy few, alles al geregeld toch? Neem aan, dat de heer van Lammeren dit stukje heeft geschreven om stemmen te winnen en ik zal dus ook nooit antwoord krijgen..., ik zit nu met 4 truien in mijn 'koophuisje' en weet mij geen raad meer. Was overigens ook zo'n leuk sociaal huurwoninkje wat verkocht is. Misschien heer van Lammeren een keer in die gemeenteraad aandacht besteden aan deze groep. Haha en straks weer mijn erfbelasting betalen, hahahahaa waarvan?

4 Reacties
Martinel
Martinel11 mrt. 2022 - 17:13

EN.....mijn 2 kinderen (28 en 34) wonen hier ook nog eens in huis....geen huis te vinden. Ook de PvdD is de realiteit van alle dag kwijt. Maar ja wij zijn allemaal familie volgens Rutte. EN, ik ben hoogopgeleid hahahahahahaha.....want daar gaat het toch om? De tweedeling is heilig.

Martinel
Martinel11 mrt. 2022 - 18:29

En nu gaat de gemeente Amsterdam mensen compenseren? Waar kan ik terecht????? Gaarne antwoord heer van Lammeren.

pahan
pahan12 mrt. 2022 - 7:10

@Martinel, Krijgt u het ook niet warm van de teneur op dit forum om u als huizenbezitter weg te zetten als VVD subsidieslurper? Terecht dat u zich meldt, want uw situatie wordt in het land steeds gangbaarder. Ik hoop niet dat u antwoord van een partij verwacht overigens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2022 - 7:29

Als je in de WAO komt maakt hoogopgeleid zijn niets uit. Wij hebben ons huis destijds ook moeten verkopen ons pensioen moeten opsouperen. Dat is nooit anders geweest.

gimli55
gimli5511 mrt. 2022 - 15:39

Het geldt voor de energie cisis, de klimaat crisis, de milieu crisis. het gebrek aan vertrouwen in de politiek crisis. Voor geen van de fundamentele problemen heeft de huidige politiek een oplossing. Of het nu de 19de eeuwse aanpak van landjepik is, of de behandeling van slachtoffers van een landelijk falend systeem, de aanpak van een pandemie. Het begint met de oorzaak, van een falend systeem en er is hoofdzakelijk aandacht voor de maatregelen om de gevolgen van de system fout te verdoezelen. Niet om ze op te lossen of het falen te verbeteren. Nee, alle resultaten worden in het rond archief in diepe lades weggestopt, en de dossiers worden zwartgemaakt. De huidige politiek en dan bedoel ik de totale politiek zit nog in de kramp van behoud van macht en de status quo. Zo lang de boel niet ontploft, is onuitputtelijke groei nog steeds de leidende factor. Dat geldt voor de wereldbevolking en de groei van de welvaart, ongeacht de resultaten. Het systeem kan alleen overleven door die onuitputtelijke groei, want die bekostigt de schulden problematiek. De bekende Catch 22 spagaat. We noemen het groei, echter het is niets anders dan de stijging van de inflatie. De geldontwaarding wordt gebracht als groei, waardoor de groei noodzakelijk is om te overleven. Het kaartenhuis wat natuurlijk ooit in mekaar stort. Of het nu door het milieu komt of het klimaat en de dictators kunnen door oorlog nog even het vijandbeeld in stand houden om aan de macht te blijven. Vele andere en eerdere civilisaties zijn verdwenen van onze aardbol, ervaringen uit het verleden zijn een zekerheid voor de toekomst. Het is denk ik slimmer om de tijd tussen de ineenstorting en de nieuwe zo kort mogelijk te houden en onze aandacht daar op vestigen. Dat plan gaat natuurlijk niet over individuen, maar over groepen en kennis. Dat is al eerder beschreven door Isaac Asimov in de Foundation serie. Er is 1 probleempje, we kunnen ons nog niet over de sterren verplaatsen en we zitten vast op deze aardbol. Het begint met het aanvaarden van de werkelijkheid en dan met visie, hoe we de schade zo klein en kort mogelijk houden.

2 Reacties
Martinel
Martinel11 mrt. 2022 - 18:22

Joh, het duurt niet lang meer en de mensheid is verdwenen. Het systeem dwingt ons ertoe. Het systeem is verworden tot een alles voor ik en de rest kan stikken. Ieder mens in dit walgelijke meetsysteem is gedoemd te mislukken, want niemand kan daar aan voldoen. Even afwachten en de dwang en drang vanuit de overheid is een feit. Ouderen zullen via Omicron verwijderd worden. (ofwel via boosters) Jongeren zullen hun hele leven prestaties moeten leveren die nooit haalbaar zijn met burn-outs als resultaat. Kleine kinderen zijn al overgeleverd aan eigen bijdragen. Van wieg tot graf zal de overheid iedereen controleren. En zoals ik al 10 jaar geleden zei hier op Joop zal ieder mens die chip in de nek krijgen. Het Koningshuis uitgezonderd uiteraard , want die doet zoveel voor zichzelf.

gimli55
gimli5511 mrt. 2022 - 21:10

@Martinel Zou het kunnen dat de FVD met hun opmerkingen over Schwab met de great reset er niet zo ver naast zitten. Een kleine groep die niet afhankelijk is van de digitale controle en volledig in vrijheid kan leven en de overgrote meerderheid die met een op China gelijkende controle en toezicht het systeem in stand moeten houden? De invoering van een digitale controle systeem, gekoppeld aan je zorgverzekering, bankgegevens, vaccinatie gegevens en andere relevante gegevens wordt in mei 2022 door de EU besloten. Lees het boek van Mattias Desmet : De psychologie van het totalitarisme, dat geeft uitleg over het verschil tussen een dictatuur en een totalitair systeem. Ik heb altijd gedacht dat het hetzelfde is, maar er zit een cruciaal verschil tussen en ook in de manier om de 2 systemen te bestrijden.

itsme3
itsme311 mrt. 2022 - 14:32

We maken ons te afhankelijk van een beperkt aantal energiebronnen, waardoor we nu in de problemen zitten. Hernieuwbare energie zal de eerstkomende decennia of überhaupt nooit aan de vraag kunnen voldoen. Het enige dat er nu op zit is de kolencentrales weer opengooien en zorgen dat er kerncentrales gebouwd worden, ongeacht de nadelen die daar aanzitten. Overigens, is er weinig zo destructief en land en zee vol zetten met windmolens.

7 Reacties
rvb2
rvb211 mrt. 2022 - 15:23

eerst maar eens een oplossing voor het kernafval, dan kunnen we praten over kerncentrales.

lmgikke
lmgikke11 mrt. 2022 - 15:29

Dat kul verhaal horen we al decennia. Wakker worden Itsme. Hernieuwbare energie is meer dan voldoende aanwezig/ontwikkeld om in de gehele vraag te voorzien. Zoals het artikel goed betoogd, moet je voornamelijk de vraag verminderen, en wat je echt nodig hebt duurzaam opwekken. Jouw reactie is het gevolg van in het artikel vermelde: "De grootste vervuilers adviseren dus over ons duurzaamheidsbeleid. " Decennia lang het mantra herhalen dat duurzaam nooit voldoende zou zijn, en onderwijl ontwikkeling daarmee stagneren. Kolencentrales en kerncentrales zijn dan ook exact de uitkomst die de grootste vervuilers graag zien als advies. En jij trapt er met open ogen in, recht tegen je eigen belang in. Zo dom.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen11 mrt. 2022 - 17:35

@imgikke..hernieuwbare energie is inderdaad ruim aanwezig. De vraag is hoe wij deze energie winnen, opslaan en distribueren. Duurzame energiewinning is nogal inefficiënt. Het waait niet, of te hard, of te zacht, of op het verkeerde moment. Geldt hetzelfde voor de zonneschijn waar wij dan mede afhankelijk van zullen zijn. Wij hebben geen systemen om deze duurzame elektriciteit grootschalig en langdurig op te slaan. Distributie vormt daarnaast een enorme uitdaging door een voortdurende onbalans in de energie input en output. Het systeem moet reageren gelijk een koorddanser die probeert de oversteek te maken, terwijl het stevig, ruimend en krimpend tegelijk, waait. De systemen die dit allemaal moeten gaan regelen moeten nog worden uitgedokterd. De concepten zijn er, maar 'proof of concept' voor grootschalige uitrol ontbreekt. Rob Jetten, die ooit op een poster stond met zijn duimpje omhoog voor een gesloten kolencentrale, moest als klimaatminister onlangs toegeven dat de ombouw van ons elektriciteitsnet nog zeker 15 jaar zal duren. Op dit moment zijn er flinke delen van Nederland waar zonnepanelen of windturbines niet eens op het net aangesloten kunnen worden. En die situatie wordt eerder slechter dan beter. Zeker met de huidige internationale ontwikkelingen, die een enorme wissel trekken op de productie van transformatoren, kabels, schakelaars en wat dies meer zij. En dat bovenop de effecten van een coronacrisis die de productie van elektronische componenten al aardig in de war had geschopt. Die 15 jaren van Jetten worden er in werkelijkheid minimaal 25. Duurzame energie is extreem schadelijk. Windturbines geven gezondheidsschade in de omgeving, zijn een aanslag op de vogelstand en leveren een gigantische afvalberg op. Zowel bij productie, bouw, als afbraak. En we praten alleen al in Nederland over de komst van in totaal zo'n 30.000 windturbines (!). Voor zonnepanelen geldt hetzelfde; een enorme afvalberg bij productie, plaatsing en verwijdering. En dat is alleen nog maar de schade bij ons om de hoek. De misdadige toestanden in Afrika, China en Zuid- Amerika bij het winnen van de grondstoffen voor deze zogenaamde 'duurzame' energie is ten hemel schreiend. Van kinderarbeid, slavernij, vernietiging van ecosystemen tot grootschalige vervuiling; de schade van onze duurzame gekte wentelen wij af op de allerarmsten en degenen die hun stem niet kunnen verheffen. Als voorbeeld: in de Chinese regio Baotou is sprake van een milieuramp van ongekende omvang als gevolg van de productie van grondstoffen voor onze 'duurzame' zonnepanelen en windturbines. Als wij van fossiele brandstoffen af willen is er geen ander alternatief dan kernenergie. Veilig, schoon, bewezen techniek, schaalbaar, inzetbaar op aanvraag en milieuvriendelijk.

itsme3
itsme311 mrt. 2022 - 18:57

@imgekke Ik vraag me altijd af hoe mensen zoals u het voor zich zien als de wind niet waar en de zon niet schijnt. Er zijn regelmatig weken waarin er niet voldoende "duurzame" energie gegenereerd wordt om een zelfs lampje brandende te houden? De opslag van electriciteit is een groot probleem. Voor batterijen zijn er niet voldoende kinderhandjes om de grondstoffen te winnen en omzetten naar waterstof en dan weer naar electriciteit heeft een schrikbarend laag rendement. Of wilt u alle bossen opstoken? Bovendien, electriciteit maakt maar 14% uit van het totale energieverbruik. Wanneer we alles electrificeren gaat de vraag naar Electriciteit dus met een factor vijf omhoog. Ik kan u aanbevelen uw oogkleppen een af te zetten en u wat breder te informeren. Uw ogen zullen open gaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2022 - 7:32

Dan hebben we ook nog de elektrische fiets en auto. Gewoon weer zelf trappen lijkt me de beste groene energie die er is. En de trein pakken.

lmgikke
lmgikke12 mrt. 2022 - 9:26

itsme. Ik ben werktuigbouwkundige, 15 jaar werkzaam in de energiesector. Al 15 jaar geleden werden de uitdagingen benoemt. Het is tot nu toe een politieke keuze geweest daar niets aan te willen doen. Dat betekent nog niet dat de technologie niet beschikbaar is. Waar een wil is is een weg. Het zijn mensen zoals jij die met hun aflatende negatieve houding ELKE verandering op duurzaamheid tegenhouden. Niet beseffend dat er onderwijl een tienvoud aan geld uitgegeven wordt aan de fossiele energie (infrastructuur). Als er eenzelfde focus en geldstroom op duurzaam gezet wordt, zal 15 jaar later blijken dat het makkelijker ging dan verwacht, goedkoper was en we nooit meer terug willen. Maar dan moet men wel WILLEN veranderen. En daar ligt het probleem.

itsme3
itsme313 mrt. 2022 - 9:31

@imgekke " Ik ben werktuigbouwkundige" Interessant. Misschien hebben we ooit wel naast elkaar gezeten in de collegebanken. Maar mij hebben ze geleerd om niet te veel door een roze bril te kijken, maar realistisch te blijven.