Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De egoïstische ‘baasjes van de straat’ in Geitenkamp

  •  
29-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
4695828933_7c3fced8ae_k
Bij sommige jongeren ontaardt de teleurstelling in frustratie. Zo erg dat levensgevaarlijk illegaal vuurwerk juist nu in Geitenkamp als wapens worden gericht op voorbijgangers
Beste Geitenkampers,
Graag wil ik u feliciteren met uw verjaardag. Vandaag is precies honderd jaar geleden de eerste steen gelegd op het heuvelige land van twee boerderijen: Geitenkamp! Wat mij betreft woont u hoog en droog op één van de mooiste plekken van Nederland. Elke keer als ik op Geitenkamp kom, groeit mijn gevoel voor u. Dit begon bij de herdenking op Geitenkamp in april en speciaal ook uw kinderen stelen mijn hart, als ik in de Rozet bibliotheek boekjes met ze lees. Wat mij betreft zijn u en ik een geschiedenis aan het opbouwen. In goede tijden en slechte tijden, hoop ik.
Ik ben niet de enige die van Geitenkamp houdt. In Arnhem zeggen wij, ook in coronatijd: ‘Wie aan Geitenkamp komt, komt aan ons’.
Toch is Geitenkamp ook heel gewoon. Want ondanks de overal zo gewilde jaren dertig woningen en ondanks het prachtig uitzicht, zit Geitenkamp nu het erop aan komt met heel Nederland in hetzelfde schuitje op dezelfde coronazee. De horizon ligt beroerd ver weg, juist nu de traditioneel gezellige bezoekmaand begint, die wij naar goed gebruik knallend afsluiten voor een spetterend nieuw begin.
Maar knallen gaat nu niet, de ziekenhuizen, zag ik bij mijn bezoek eergisteren, liggen zonder brandwonden en kapotte ogen al helemaal vol coronapatiënten. Dat is voor ons allemaal verdrietig, maar bij sommige jongeren ontaardt de teleurstelling in frustratie. Zo erg dat levensgevaarlijk illegaal vuurwerk juist nu in Geitenkamp als wapens worden gericht op voorbijgangers, woningen en alles wat kwetsbaar en dienstbaar is. Rondlopend zag ik zelfs volwassenen met kinderwagen en al de jongeren ophitsen.
De pech voor Geitenkamp zit in de egoïstische ‘baasjes van de straat’. Als wij ze oppakken omdat zij de buren onder druk zetten en dealers uw woonwijk binnenhalen, merken wij dat zij thuis drugs en wapens opslaan en nu ook levensgevaarlijk vuurwerk. Wij noemen hen windhappers omdat hun legale inkomen te laag is om zo te leven en zij zich toch als wijkkoningen gedragen. Huizen die wapens, drugs of vuurwerk opslaan, sluit ik af; maar kinderen en onschuldige partners helpen wij. Maar de jongeren kunnen wij pas op de rails helpen als fout gedrag stopt. Het beste wat u nu kunt doen voor Geitenkamp, is alle uitwassen melden.
Grote kans dat u hoort bij de Geitenkampers die vorig jaar al bij elkaar kwamen om het verjaardagsfeest in de grondverf te zetten. Wordt vervolgd, want wat in het vat zit, verzuurt niet. Op naar een mooie nieuwe periode. Blijf gezond!
Warme groet, Ahmed Marcouch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 1:15

Hoopt Marcouch door het plaatsen van dit stukje nu contact te krijgen met de plaatselijke jongeren of hoopt hij op steun van de publieke opinie? Marcouch wij staan achter je! Dat zal hem goed doen.

Thuiszitter
Thuiszitter29 nov. 2020 - 14:10

Die ouwe smeris weet hoe het werkt nietwaar ? Wat meerderjarige kopstukken met oud en nieuw vastzetten helpt .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 dec. 2020 - 7:28

Daan Ouwens Hier is dat altijd zeer succesvol geweest. Maar dat ging dan ook voor een deel hierom dat dezelfde huizen aan verschillende mensen/inkomens werden toegewezen. Niet enkel en alleen een mix in bepaalde straten met bepaalde huizen. Er werd van dezelfde huizen een bepaald percentage bestemd voor lagere inkomens. Daar hebben de later ingevoerde wetten een einde aan gemaakt.

DaanOuwens
DaanOuwens29 nov. 2020 - 13:34

Ik ken die wijk niet maar het lijkt vergelijkbaar met Amsterdam Noord en Vreewijk en de Wielewaal en het Witte Dorp in Rotterdam. Achterstandswijken, maar wel met groen en een sociale structuur die door vertrek van vele bewoners afgebroken is. Dan is het probleem dat de aso's de norm bepalen. Degene met de grootste bek en die bereid zijn tot het meeste geweld bepalen wat er gebeurd. Er zijn veel van dat soort buurten en wijken in Nederland. Er iets aan doen is moeilijk. Er heerst angst en mensen leven geïsoleerd. Er wordt vaak gedacht dat een mix met het meer kapitaal krachtige deel van bevolking helpt. Ik heb daar nooit een succesvol resultaat van gezien. Ik denk een heel repressief beleid gericht op het verwijderen van het ergste tuig in combinatie met goede ondersteuning en hulpverlening kan helpen. Maar dan in de wijk heel laagdrempelig en lokaal met de intentie om de sociale verbanden te herstellen waardoor mensen elkaar weer kunnen aanspreken. Maar gemakkelijk zal het niet zijn. Ik vind Marcouch de goede intenties hebben. Maar het blijft heel moeilijk. Ik ben somber over zijn kansen resultaten te boeken. Overigens prima om die huizen te sluiten. Maar laat de mensen die gevaarlijke hoeveelheden vuurwerk in huis hebben ook nooit meer terugkomen in de wijk. Dat soort mensen kunnen prima onderdak krijgen in aso-wooncontainers buiten de stad. Plek zat daar.

8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2020 - 15:45

Ik heb een tijdje in Arnhem gewerkt op korte afstand van de Geitenkamp. De Geitenkamp is een sociaal woningbouwproject uit de vroege jaren van de vorige eeuw, ontworpen door gerenomeerde rchitecten uit de Amsterdamse School. Inderdaad vergelijkbaar met Vreewijk. De Geitenkampwijk telt een aantal rijksmonumenten en maar liefst 448 woningen zijn gemeentelijk monument. Dat is aan sommige bewoners niet besteed als ik de Gelderlander er op nasla. Een aantal aso's terroriseert de buurt.

Thuiszitter
Thuiszitter29 nov. 2020 - 18:47

Daan - Er heerst angst en mensen leven geïsoleerd, daar ben ik het niet helemaal mee eens . Saamhorigheid is best groot in dat soort wijken is mijn ervaring.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2020 - 13:11

@ DanielleDefoe Er is inderdaad maar een beperkt aantal aso's nodig om de buurt onleefbaar te maken. Vreewijk is heel lang een relatief prettige woonwijk geweest. Ook niet iedereen kon daar een woning krijgen. Maar ik ben er inmiddels al 20 jaar niet geweest terwijl ik toch in Rotterdam woon. Geen idee hoe het daar nu is. Ik ga toch eens kijken. @ Thuiszitter Jij schrijft: Saamhorigheid is best groot in dat soort wijken is mijn ervaring. Merkwaardige ervaring, want het heeft weinig te maken met de realiteit en ook niet met de klachten die mensen in die wijken hebben over hun leefomgeving. Je bent wellicht in de war met wijken zoals Duindorp in Den Haag. Dat zijn volledig gesloten homogene tokkie wijken. Dat kan cohesie opleveren maar vaker bepaalt ook daar een kleine groep de norm en ervan afwijken is gevaarlijk. Wellicht wil je iets zien dat er niet is. Of er niet meer is.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2020 - 13:41

@ DanielleDefoe Wat misschien leuk is. Ik las een ruim jaar geleden een mooi artikel in de Volkskrant over de Rotterdamse wijk Katendrecht. Daar had de Gemeente een mix van verschillende groepen gehuisvest. Deels authentieke mensen van de Kaap. Laagopgeleid, vaak werkloos. En deels hoog opgeleid kapitaal krachtig. De filosofie uiteraard dat door de interactie mensen elkaar verder zouden helpen. Inde praktijk bleek dat deze groepen niets met elkaar te maken wilden hebben. Alleen al de dagindeling maakte dat ze weinig contact hadden. Daarnaast waren de sociaal culturele verschillen te groot. Ik kende de wijk vroeger goed. Arme wijk maar wel veel sociale cohesie. Uiteraard veel drugs, het was de Rotterdamse hoerenbuurt en er kwamen veel zeelieden. Maar nu is de leefomgeving prettiger de drugs en prostitutie zijn grotendeels verdwenen en de sociale cohesie is weg. Mooi artikel dat liet zien dat de samenleving niet zo maakbaar is als we soms willen denken. Misschien kan je het nog ergens vinden. Ik heb voor je gezocht maar mij lukte het niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2020 - 15:25

@DaanOuwens mijn indruk is dat de Geitenkamp een ghetto dreigt te worden ook omdat ondanks het pittoreske uiterlijk yuppieficatie minder voor de hand ligt vanwege de ligging (redelijk ver en geisoleerd van het centrum). De wijk Klarendal is het wel gelukt om een gevarieerdere mix aan bewoners te trekken, maar naar verluidt zien ze ook daar geen kans om echt voorgoed af te rekenen met de huisjesmelkers en de dealers. Klarendal stond vroeger bekend om zijn saamhorigheid hoe het daar nu mee staat weet ik niet. Dat de maakbaarheid toch erg tegenvalt onderschrijf ik.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2020 - 15:35

@ DanielleDefoe Ik snap wat je schrijft. Het is ook erg actueel. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2358728-met-omstreden-wet-weren-gemeenten-bijstandsontvangers-in-kansarme-wijken.html Ik zat net dat stukje te lezen. In plaats van ervoor te zorgen dat mensen ook in de bijstand een menswaardig leven krijgen, kiest men voor een soort verspreiding van mensen in de bijstand. Alsof ze een soort minderwaardige medeburgers zijn. Niet het probleem van deze mensen aanpakken, maar van deze mensen een probleem maken. Dat zit mij nooit lekker. Maar ik verwacht ook geen enkele opbrengst dat dit type beleid. Dat kan niet werken omdat dit niet de leefbaarheid van buurten vergroot.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2020 - 21:33

DaanOuwens mensen in de bijstand vormen natuurlijk wel een diverse groep. Niet iedereen die in het uitkeringscircuit terecht komt zal prijs stellen op het gezelschap van medeuitkeringsgerechtigden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 dec. 2020 - 7:20

DanielleDefoe 22.33 uur. Goede reactie. Soms lijken mensen precies op de ambtenaren die bij de belastingdienst het intrekken van de huurtoeslagen 'regelden', hun vooroordelen. Ze hebben het echter niet in de smiezen. Jij bent de eerste die ik hierop terecht zie reageren. Waarvoor dank.

Aart van de aap
Aart van de aap29 nov. 2020 - 12:49

Vuurwerkverbod ? Wat niet mag kan wel...... Je kan zoveel verbieden. De vraag is maar of mensen je 'autoriteit' erkennen hahaha

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 nov. 2020 - 10:29

Ik denk dat het komt door het jarenlange gezeur dat vuurwerk uitgebannen moet worden. Het verbod nu wordt gezien als een smoesje en niet om de zorg te ontlasten. Als maar die drammerij tegen alles wat mensen leuk vinden zoals kroegbezoek, vuurwerk, roken, sinterklaas, vlees eten en nog veel meer. Mensen maken het voor de jeugd wel heel erg vervelend allemaal. Oproepen tot klikken gaat denk ik alleen maar averechts werken. Zij tegen de autoriteiten die al jarenlang alles verbieden. Situatie die lijkt op wolf roepen. Dat heeft u dus aan uzelf te danken.

Fredje3
Fredje329 nov. 2020 - 10:26

Ik ben het helemaal met u eens, echter. Hoe naief kun je zijn als je denkt dat het met een vuurwerkverbod voorbij zou zijn? Het beetje relatief veilige vuurwerk wat er is wordt nu verboden waardoor mensen veel meer naar het illegale vuurwerk zou grijpen en de frustratie zal gaan uiten. Dat was van te voren al heel erg duidelijk en nu staan bevolkingsvertegenwoordigers te kijken dat dit ook gebeurd? Dat gaat er bij mij niet in. Het vuurwerkverbod is gewoon heel erg dom en zal zeker niet leiden tot minder ziekenhuis opnames.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2020 - 10:11

Waar zijn die ouders?

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 nov. 2020 - 12:47

Waarom wordt er altijd naar de ouders gewezen . Pubers willen niks weten van ouderlijk gezag - voor veel ouders is het waarschijnlijk al moeilijk genoeg. Kijk, jongeren moest alles verboden worden tot hun 18e dus weg met entree concerten, weg jeugdcentra (die ook botweg wegbezuinigd werden) je mag niks en je moet alles. De pubertijd zoals wij die vroeger kenden is verboden. Hup 18 worden , drie bier drinken en dan mag je een 50 uur per week voor een minimum jeugdloon zwoegen en een uitzichtloze toekomst tegemoet gaan . Al eens afgevraagd waarom er geen nieuwe muzikale stromingen van betekenis zijn ontstaan de afgelopen 20 jaar?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2020 - 13:07

Die zitten op de bank. Het is een architectonisch beeldschone wijk met wat sociale problemen. In de tijd dat ik in Arnhem werkte liepen we in de pauze vaak naar Hoogte 80. https://www.gelderlander.nl/arnhem/bewoners-willen-weg-uit-getto-geitenkamp-mijn-buurvrouw-richtte-een-jachtgeweer-op-me~af01a72a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2020 - 18:08

Griezel Ik geef de ouders ook niet direct de schuld. Wel vraag ik me af als ze zoveel vuurwerk en allerlei zaken thuis hebben liggen of ouders dat niet weten. Ik heb het niet over kinderen die dat een keer doen zonder dat de ouders het weten of er iets aan kunnen doen. Die kinderen gingen echter niet een keer op pad maar avond aan avond!

Jerry Bidet
Jerry Bidet29 nov. 2020 - 10:01

Een puike burgemeester, in alle facetten . Waar andere spreken over verbinding, doet Marcouch dat niet. Hij brengt het in praktijk.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 nov. 2020 - 12:49

Ik hoor m altijd alleen maar boos zijn en met het vingertje zwaaien . Weinig inlevingsvermogen en inderdaad , niet naar verbinding zoeken maar altijd schelden.

Jerry Bidet
Jerry Bidet29 nov. 2020 - 15:34

Je hebt gewoon moeite met autoriteit.

Dehnus
Dehnus30 nov. 2020 - 13:21

Jerry Bidet: Inderdaad, en dat is ook hoog nodig als we de Politici verantwoordelijk moeten houden voor hun daden.