Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

De eerste signalen van een maatschappelijke ontwrichting worden zichtbaar

  •  
23-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Napels pest

© De pest in Napels

Dit is niet de vooravond van de feest- maar van de doemdagen
De tijd van geruststellend taalgebruik is voorbij. De bevolking heeft recht op onverbloemd taalgebruik nu het aantal positieve testuitslagen onstuitbaar de richting van de tienduizend per dag opgaat. Niets wijst erop dat de stijgende curve zal afvlakken. Sommige bestuurders en deskundigen houden ons de worst voor van een korte en scherpe lockdown. Daarna wordt alles beter. De ervaring van Frankrijk, Italië en Spanje in de lente van dit jaar leren iets heel anders. Een scherpe lockdown zal lang moeten duren en dan blijft het de vraag of het coronavirus zich daardoor nog zal laten afremmen. Overal ter wereld is een grote opmars zichtbaar. Het lijkt allemaal erg op de Spaanse Griep uit 1918 en 1919. Die kwam ook in twee golven en de tweede was veel ernstiger en veelomvattender dan de eerste.
In het verleden zijn veel quarantaines en lockdowns opgeheven omdat het toch niet meer uitmaakte.
Nu al tijdens opkomend coronatij zijn er verontrustende signalen over het functioneren van de maatschappij. De burgemeesters kondigen een strenger handhavingsbeleid aan. Ze krijgen van de ordehandhavers te horen dat daar geen sprake van kan zijn omdat er teveel ziekteverzuim is onder agenten en boa’s. De reguliere zorg in de ziekenhuizen begint ineen te storten. De hospitaalbobo’s spreken misschien van afschalen maar dat is het verbloemend taalgebruik waar uiteindelijk niemand wat voor koopt. We hebben het buitenland nodig om de ernstigste coronapatiënten op te vangen alsof we een ontwikkelingsland zijn in nood. Ondertussen slagen de GGD’s er niet in het testen op een orde te krijgen die vanzelfsprekend hoort te zijn in een rijke, technologisch hoog ontwikkelde maatschappij. Men hoopt op een ommekeer als de sneltesten eenmaal op grote schaal kunnen worden toegepast maar dat zijn vogels in de lucht. Tegen de tijd dat ze komen, zal ziekteverzuim ongetwijfeld de teststraten verder ontregelen. Op vrijdagochtend kondigde de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, een werkgeversclub, aan dat een waarschuwing door de nieuwe Corona App voor hun personeel géén reden was om thuis te blijven. Met een paar extra maatregelen moeten zij prima door kunnen werken. Zo hoog is de nood inmiddels gestegen dat de zorg blijkbaar moet kiezen tussen de duivel en Beëlzebub. En dan zeker verwachten dat werknemers in andere sectoren wél braaf in quarantaine gaan als de app met slecht nieuws komt.
Het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET schrapt de spitsritten in de metro, eveneens wegens ziekteverzuim. Dat is nog maar het begin. Alle bedrijven in het openbaar vervoer onderhandelen met de regering over vermindering van de dienstverlening in 2021. Dat komt omdat de mensen minder reizen. Dit uitdunnen zal zeker permanent zijn. Verpleeghuizen hebben al aangekondigd dat zij het zonder inzet van familieleden op hun kerntaken niet meer redden. Steeds meer scholen moeten steeds meer kunst- en vliegwerk toepassen om het onderwijs in de klas gaande te houden.
De armoede neemt toe maar de bevoorrading van de voedselbanken neemt af. Wat doe je als er geen eten in huis is voor de kinderen en je hebt ook geen geld? Dan ga je stelen. Doe je dat in vereniging, dan heet dat plundering. Het is niet zo ver maar de eerste stappen op deze weg zijn al gezet vooral als de chaos toeneemt als het ziekteverzuim ook de rest van de dienstverlening in zijn greep krijgt. Overal in Nederland zien we snel toenemend ziekteverzuim en uitval juist in de beroepen, waarvan we in de lente hebben geleerd dat ze cruciaal zijn. Dat zijn niet alleen werkers in de zorg, bij de handhaving, de brandweer. Als corona om zich heen grijpt in energiecentrales, bij loodgietersbedrijven, aan de lopende banden van voedselverwerkende bedrijven, kunnen ook daar knelpunten ontstaan die ons allemaal raken.
Ondertussen is de hele politiek lekker met herfstvakantie gegaan. De regering offert zich op en houdt op vrijdag gewoon kabinetsberaad. Het schandaal van de koninklijke vakantie wordt inmiddels geflankeerd door een nieuwe affaire: de ombouw van het oude Ministerie van Buitenlandse Zaken tot een tijdelijke Staten Generaal, een noodvoorziening dus, kost 161 miljoen euro. Coronaproof voor dat geld? Absoluut niet!
Het schijnt dat de bewindslieden het gaan hebben over aanscherpen van de maatregelen versus het wondermiddel van de korte totale lockdown. Laatste nieuws: volgens het British Medical Journal heeft het nieuwe wondermiddel, een medicijn op basis van antilichamen geen effect heeft.
Dit is niet de vooravond van de feest- maar van de doemdagen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

GoudenBergen
GoudenBergen25 okt. 2020 - 14:23

Corona laat duidelijk zien dat de wereld niet maakbaar is en we de natuur niet naar onze hand kunnen zetten. Maakbaarheidsgeloof is dan ook een vorm van wat de oude Grieken *hybris* noemden, hoogmoed die voor de val komt. De mogelijkheden om corona te bestrijden zijn beperkt. Zeker in een EU zonder grenzen, waar vrij verkeer van personen bestaat. Maar zelfs eilandstaten slagen er niet in het virus helemaal onder controle te krijgen. Alleen een dictatuur als China slaagt er met draconische maatregelen in het virus te beteugelen. De keerzijde van onze manier van leven is een rondwarend virus. De Zweden hebben dit meteen al ingezien en tot uitgangspunt van hun beleid gemaakt. Wat we wel kunnen doen is de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en van tijd tot tijd een beperkte lockdown doorstaan. En maar hopen en bidden dat er snel een vaccin en goede medicijnen worden ontwikkeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 7:49

Ik ben en blijf voor in ieder geval niet meer dan een intelligente lock-down en wil vooralsnog de lagere en de middelbare school openhouden. De ontwikkeling van kinderen op die leeftijd gaat m.i. zo snel dat de schade bij hen vele malen groter zal zijn als we dat niet doen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 11:55

Als het ook werkelijk kan natuurlijk. Ik weet dat in/via middelbare scholen nogal wat besmettingen worden opgelopen door zowel leerlingen als leerkrachten. Juist ook omdat die middelbare schoolleeftijd laat zien dat kinderen zich maar moeilijk aan de regels (kunnen houden) en altijd de grenzen opzoeken. Ook dat is waar.

Thuiszitter
Thuiszitter24 okt. 2020 - 0:25

Nieuwsuur van vanavond bracht toch wel weer wat positieve berichtgeving. Al begrijp ik Han’s invalshoek goed van het benaderen van de status omtrent de aanpak van het Coronavirus door onze overheid. In het programma kwam Prof. Dr. B.A.M. (Ben) van der Zeijst Professor Emeritus aan het woord en de moeite waard zijn betoog aan te horen tav een eventueel vaccin tegen dit COVID virus. De man vindt het realistisch dat er begin volgend jaar een werkend virus is te verstrekken. https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2353434-vaccin-begin-2021-vrij-realistisch-pfizer-heeft-over-twee-weken-duidelijkheid.html Met dit in het vooruitzicht kun je een ander scenario voorstellen .

GoudenBergen
GoudenBergen23 okt. 2020 - 22:15

@Han Ik kan me voor een deel vinden in jouw gesomber. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Al gaat dit land een jaar op slot, dan hebben we in ieder geval ruim voldoende voedsel en we kunnen de aardgasproductie in geval van nood snel weer opstarten. Er wordt hier regelmatig gerefereerd aan de Spaanse Griep. Die was veel gevaarlijker dan corona en trof vooral mensen tussen 20 en 40. Maar de oorlog ging gewoon door. Amerikaanse soldaten die in grote getale naar Europa gingen verspreidden de ziekte. Na de Wapenstilstand verspreidden de gedemobiliseerde troepen de ziekte over een groot deel van Europa. Toch stortte de maatschappij niet volledig in. De ziekte verdween in April 1920, net zo plotseling als deze was begonnen.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 okt. 2020 - 10:05

En de voedselbanken dan of het feit dat het Rode Kruis nu al geld inzamelt voor voedselhulp binnen Nederland. Dat is het begin.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 18:36

Omdat de grootgrutters het schenken van voedsel dat op de datum is ineens 'verspilling' vonden! Die hadden nog niets verdiend gedurende de coronatijd. Maar ook omdat Nederland het vertikt subsidie hiervoor te vragen aan Europa, iets wat andere landen wel doen.

GoudenBergen
GoudenBergen25 okt. 2020 - 14:04

De regering zou voedsel kunnen kopen en verdelen. Bedrijven zouden ook meer kunnen doen. Maar ook voor ons ligt er een verantwoordelijkheid. Met name in de dorpen kopen klanten van supermarkten levensmiddelen die naar de voedselbanken gaan. Daar is dan ook geen tekort. Op het platteland kijken mensen nog naar elkaar om.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 1:50

Gouden Bergen Dat had jij gedacht, dat er in de dorpen geen tekort is. Misschien in het noorden en noord-oosten niet maar elders wel zeker.

webmaatje
webmaatje23 okt. 2020 - 20:58

Ontslag op korte termijn doemt op voor ca. 60-.000 mensen die op of in de nabijheid van Schiphol werken. Veel bedrijfjes die van Schiphol afhankelijk zijn, hebben vrijwel niets te doen zolang te weinig luchtpassagiers komen. Te denken valt aan o.a.schoonmakers, taxibedrijven, leveranciers van de restaurants, onderhoudpersoeel , parkeerwachters. En dat terwijl van een complete lockdown nog geen sprake is.

Louis6
Louis623 okt. 2020 - 17:20

Een lockdown schuift het probleem alleen maar voor ons uit. Stel we gaan in lockdown voor 3 maanden. Dan stabiliseert het aantal besmettingen of neemt af. Wordt de lockdown opgeheven dan gaat het weer stijgen. We hadden betere in de zomer de verspreiding van corona kunnen stimuleren. Dan hadden veel mensen nu al natuurlijke immuniteit gehad en waren geen factoren meer in de corona-golf. Het is toch iets waar we doorheen moeten, want een betrouwbaar vaccin zie ik niet voor eind 2021 verschijnen.

2 Reacties
JanB2
JanB224 okt. 2020 - 3:56

Dat groepsimmuniteit een idioot streven is daarover is men het al een half jaar eens. Je had in de zomer gewoon thuis op je kot moeten blijven ipv het virus tot in alle uithoeken van Europa en de europese populatie's te verspreiden. Dan hadden we via de weersomstandigheden het virus een dubbele klap uit kunnen delen zodat we met een zeer laag aantal besmettingen de winter in hadden kunnen gaan en contactonderzoek mogelijk was geweest om haarden in de kiem te smoren. Dat wordt nu dus iets voor volgend jaar als er dan nog geen vaccin is.

LaBou
LaBou 24 okt. 2020 - 7:27

Inmiddels is gebleken dat bij die immuniteit grote vraagtekens kunnen worden gezet. Diverse mensen zijn binnen 3 maanden voor een tweede keer besmet. Maar blijf vooral volharden zoals een ware gelovige betaamt.

Zapata
Zapata23 okt. 2020 - 15:16

Waarom niet de meest kwetsbare mensen beschermen, "lockdown" Wat zijn de risico groepen? Van zeg 55 tot ouder. (en mensen met onderliggende aandoeningen) Zorg dat die mensen niet meer naar kantoortuinen hoeven, dat ze op rustige momenten boodschappen kunnen doen, laat ze niet meer aan het arbeidsproces deelnemen. Dan kan de rest gewoon door. Ik weet dat de doctrine momenteel is dat iedereen door moet werken tot 70 jaar want anders kunnen we het niet meer betalen maar het lijkt me dat de keuze voor een totale ineenstorting van de economie of van de doctrine afwijken niet zo moeilijk hoeft te zijn. Tevens ontlast je dan de zorg, help je jongeren aan het werk en geef je ondernemers zoals de horeca weer vrijheid.

Leontrotsky
Leontrotsky23 okt. 2020 - 13:29

Corona is het ergste wat er de laatste 700 jaar gebeurd is. Dit is nu onomstotelijk bewezen. Het is dus niet meer dan normaal dat we naar een nieuwe wereld gaan met een volledig nieuw normaal. Er komt een totale reset aan die alle facetten van alle samenlevingen en het leven van iedereen tot in de kleinste details totaal gaat veranderen. We zullen ook hier dus weer overheen komen, maar wel in een nieuwe wereld.

7 Reacties
sjaakie2
sjaakie223 okt. 2020 - 13:50

====Corona is het ergste wat er de laatste 700 jaar gebeurd is. Dit is nu onomstotelijk bewezen.==== Aangezien ik het voor onmogelijk houd dat een mens zo dom kan zijn om dit te denken, ga ik ervan uit dat uw reactie een satirisch oogmerk heeft.

Mr Ed
Mr Ed23 okt. 2020 - 14:35

Ik mag toch wel hopen dat die nieuwe wereld op het marxisme gebaseerd is en dat er sprake is van een ruimhartig basisinkomen?

Zapata
Zapata23 okt. 2020 - 15:18

Huh, de Spaanse griep, de pest, de eerste en de tweede wereldoorlog al weer vergeten?

Louis6
Louis623 okt. 2020 - 17:22

Voor de gemiddelde burger van de afgelopen 700 jaar zouden de corona-ommstandigheden van nu zo ongeveer het paradijs vormen. Een levensverwachting met deze ziekte van boven de 80, paar uurtjes per dag thuiswerken, volop voedsel en drank in de supermarkten, kindersterfte en volwassenensterfte op laagte-records, volop vermaak thuis en buitenshuis, schone lucht, warme huizen en ga zo maar door.

Westen2
Westen223 okt. 2020 - 18:38

70 jaar communisme was anders ook een aardige ramp.

TheBigLebowski
TheBigLebowski23 okt. 2020 - 21:09

@Abel. Een basisinkomen heeft niets maar dan ook niets met communisme te maken. Lees je in voordat je onzin blaat.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 3:50

Corona is het ergste wat er de laatste 700 jaar gebeurd is. Die 700 jaar omvatten een aantal pestepidemieën die bijvoorbeeld de bevolkingsaantallen in Europa aardig deden afnemen alsook 2 wereldoorlogen. Enigzins overdreven dus deze stelling.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 13:25

alsof we een ontwikkelingsland zijn Want dat zijn we niet ?

9 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen23 okt. 2020 - 13:52

is dit nou kritisch of dom? Wat bedoel je?

Satya
Satya23 okt. 2020 - 13:55

Nee. Je bent nog nooit buiten Europa geweest?

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 14:16

Ik ben nooit kritisch ik weet niet hoe je dat doet.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 14:19

NL is natuurlijk een soort ontwikkelingsland net als dat water nat is. En een appel fruit is.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 14:41

Jawel, Satya, ben in Afrika geweest. In Afrika zegt de bevolking dan : er is hier veel corruptie en dan moet ik zeggen, nou, in mijn land is er niet zoveel corruptie en vriendjespolitiek hahaha

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 okt. 2020 - 16:36

Dom dus. Ontwikkelingsland is een woord met een specifieke betekenis. Dat jouw anarchistische houding maakt dat je de betekenis van woorden links laat liggen is voor jou. Net als dat een appel fruit is, Je bent wel eens kritisch Aart, alleen nooit op jezelf, maar dat is iets anders.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 17:35

Heer Het was/is ook een beetje bedoeld als hyperbool Kritisch op mijzelf hoef ik niet te zijn, dat zijn andere al voor me. Vooral lief zijn voor jezelf.

Satya
Satya23 okt. 2020 - 18:34

"en dan moet ik zeggen, nou, in mijn land is er niet zoveel corruptie en vriendjespolitiek hahaha" Ach, als jij dat te vergelijken vindt heb je er weinig van begrepen. Hier is een corrupte agent een uitzondering, daar een straatbende. Rwanda pakt die corruptie nu hard aan en het land groeit zienderogen dus dat zegt genoeg over de slechte vergelijken. Ik heb genoeg kritiek op Europees landen, we kunnen zeker niet achterover leunen maar tel je zegeningen maar Aart dat je hier leeft. Europa behoort in het groot tot de meest vrije gebieden. In armoede ben je in Afrika vrijer maar dan heb je wel de strijd aan te gaan met een heel gemene dodelijke en deprimerende tegenstander.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 20:35

Zoals ik zei Satya Een hyperbool, geformuleerd vanuit enige verbittering en woede. Die niet uit de lucht komt vallen

TwoTone
TwoTone23 okt. 2020 - 11:18

Er is maar 1 oplossing: testen , testen en nog eens testen: wetkenden, scholieren en studenten - elke week testen. De rest is allemaal symbolisch.

1 Reactie
webmaatje
webmaatje23 okt. 2020 - 12:24

Heb jij dan een fabriek waar testmateriaal geproduceerd wordt? In Duitsland wordt wegens tekort het testprogramma wat beperkt

Sarajlija
Sarajlija23 okt. 2020 - 10:06

Gaat dat nog goed met jou Han? Strenge lockdown is op dit moment prima maatregel. Beter 4 weken uitzitten en mensen met vitale beroepen ruimte geven. En geloof mij dat niemand omkomt van de honger hier in Nederland.

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 okt. 2020 - 10:55

Ah, en in Italië of Spanje hadden ze het een half jaar geleden met hun strenge lockdown ook in vier weken voor elkaar? Kom nou toch gauw. Het is wensdenken van die korte lockdown.

Dehnus
Dehnus23 okt. 2020 - 11:35

Zie hier: Niemand komt om van de honger. Onzichtbaren nu al vergeten? Je weet dat er nu al kinderen honger hebben in Nederland? En ze dat ook al hadden pre Corona? Er zijn mensen die in de bijstand zitten die GENAAID zijn door de vele "bureautjes" die met de VVD haar beleid zijn opgericht om mensen "aan het werk te helpen". Wat er dan gebeurde? 3 maand goedkope kracht, daarna er uitschoppen met een trap na want anders moest het bedrijf een vast contract aanbieden. Trap na? Ooh dat is boete en korting op uitkering! Dat word dus een WATERDAG voor dat gezin. Zoek die term maar eens op. Maar nee hoor, niemand komt om van de honger. Ik ben ook voor een lockdown, maar laten we alsjeblieft niet de onzichtbare vergeten, zoals we dat al 20 jaar doen in onze goesting voor het volgen van de mammon. En nee.... je zutl verstelt staan hoe weinig Nederlanders elkaar helpen. In dat opzicht kunnen Nederlanders nog veel leren van Amerikanen.

Sarajlija
Sarajlija23 okt. 2020 - 12:13

Dat zijn de feiten Han.

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 13:15

[Ah, en in Italië of Spanje hadden ze het een half jaar geleden met hun strenge lockdown ook in vier weken voor elkaar? Kom nou toch gauw. Het is wensdenken van die korte lockdown.] Inderdaad en daar komt nog bij dat zij deze in maart in hebben gezet, oftewel einde virusseizoen. Het verschil in aantal slachtoffers tussen Nederland, Zweden, Spanje, Italië en Frankrijk is praktisch nihil. Alleen een totalitaire extreme lockdown van een klein gebied zoals China deed werkt echt en daar hadden zij 10 weken voor nodig. Dit willen we niet en moeten we ook niet willen.

Satya
Satya23 okt. 2020 - 14:18

Han Toen had je weer die mensen die hun gezonde verstand niet gebruikten en hun kinderen een belabberd voorbeeld gaven. Je weet wel die niet in hun eigen omgeving konden blijven voor vakantie. Als men toen had doorgezet met maatregelen opvolgen had het plaatje er nu anders uitgezien. En we hebben heel wat waarschuwingen gekregen, uit Florida en China bijvoorbeeld. Ik weet niet of een tweede lockdown nog een oplossing is, de economische schade kan weleens te groot worden en aangezien welbevinden een zeer belangrijk factor is om democratie en solidariteit te behouden wijst de geschiedenis uit ben ik voorzichtig met een roep om lockdown. Solidariteit en nieuwe economische waarden, nu is de tijd. Schrijf een positieve mooie visie daarover Han. De mensen zijn het nodig. Geen opdracht uiteraard gewoon nieuwsgierig hoe jij zoiets zou zijn. Oh ja, ook hoe we alle verschillende Nederlandse, ideologisch gebaseerde, stammen daarin een plekje kunnen geven. Behalve vrij links, die zijn uit op stammenstrijd.

Sarajlija
Sarajlija23 okt. 2020 - 15:19

@ Dehus, Jij kramt echt onzin uit. Toevallig werk ik bij een van de laatste vangnetten en in samenwerking met andere stichtingen en donateurs kan ik jou verzekeren dat helemaal niet zo slecht is. Er is wel een crisis gaande en zoals altijd worden zwakkere als eerste opgezadeld met gevolgen van. Daarom zijn wij altijd stap voor en wachten niet op politiek. Er ligt meer dan genoeg geld bij de fondsen en voorwaarden zijn vrij simpel. Voorkomen is beter dan genezen toch?

Sarajlija
Sarajlija23 okt. 2020 - 15:29

@ Satya en LBNB, Door de gedrag van onnozele mensen worden wij gedwongen tot tweede lockdown. Kijk maar naar Efteling vandaag. De scholen zullen vanzelf deuren sluiten zodra griepgolf opduikt en corona heerst. Dan is schade veel groter en weg terug veel langer. De vergelijking met Italie en Spanje is heel krom. Hier in Nederland wonen wij heel anders dan daar. Als vakantiegangers thuis gebleven waren zouden wij nu anders praten. En in Italie en Spanje ook. New Zeland krijgt weer besmettingen binnen via vissers uit Rusland en Oekraine. Iedereen begrijpt dat de grenzen pot dicht moeten.

Satya
Satya23 okt. 2020 - 18:27

sarajlija In principe ben ik het met je eens als wij allemaal het gezond gebruiken zou dat geen probleem moeten zijn.

Miss Piggy
Miss Piggy23 okt. 2020 - 9:58

Oef, dit is wel een heel donker gekleurd toekomst beeld. Eerst maar eens afwachten hoe de huidige maatregelen effect zullen hebben. Dat Voedselbanken te maken hebben met schaarste is natuurlijk schandalig, buiten het feit dat gezinnen daar uberhaupt naar toe moeten.

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 8:59

Dit is wel een erg negatieve kijk op de situatie. De effecten van de maatregelen zijn nog lang niet te zien. Testen komen vertraagd binnen bij het RIVM dus zeggen nog weinig over enig effect. De samenleving zal niet instorten wanneer corona zich verder verspreidt, een heel groot gedeelte heeft gewoon amper klachten en kan gewoon doorwerken. We zitten in een massahysterie en moeten terug naar het gezond verstand, met totale lockdowns komen we er niet.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 okt. 2020 - 9:49

Ik heb het over mensen in de cruciale beroepen en die kunnen juist niet thuis blijven.

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 9:56

[Ik heb het over mensen in de cruciale beroepen en die kunnen juist niet thuis blijven.] Nee dit snap ik, maar het gebeurd nu juist dat een hoop van deze mensen zich niet ziek voelen, maar in afwachting zijn van een testuitslag of positief getest zijn, maar vrijwel asymptotisch zijn. Deze mensen moeten nu thuis blijven, maar zouden wel kunnen werken. Ik vind dat we er over na moeten denken om deze mensen met cruciale beroepen toe te staan om dan te mogen werken. De druk op de zorg kan dan mogelijk wel toenemen, maar de gevolgen van een instortende samenleving zijn nog groter, zullen de kwaliteit van de zorg in de toekomst drastisch inperken en zorgen voor meer schade dan het virus zelf.

gimli55
gimli5523 okt. 2020 - 10:26

@LBNB Welk gezond verstand? In een maatschappij waarin andersdenkenden beschuldigd worden met van alles en nog wat, de andersdenkenden het ook doen. Er niet geluisterd wordt, er landelijke, provinciale, lokale, bedrijfsmatige, afdelingsgerichte, leiding gerichte richtlijnen en protocollen, die onderling afwijken. Er dringende, dwingende en gewone adviezen zijn, die onderling ook afwijken, is het logisch dat het een puinhoop is. Het huidige systeem is neoliberaal, gericht op geld en met een gebrek aan visie. Het systeem is niet in staat om adequaat te reageren op problemen die buiten de neoliberale kaders vallen. Crises als ecologische, klimatologische en nu Covid19 kun je niet oplossen op financiele basis. Psychologische problemen van de crisis en Covid kun je niet oplossen met geld. Daarvoor heb je mensen met visie nodig, die verder kijken dan geld en de "economie". Die denken oplossingsgericht op meerdere fronten, niet alleen op de baten en kosten. De landen waar vrouwen met een speciaal empatisch gevoel hebben, doen het goed. Ze bieden de bevolking persectief, een toekomst visie. Iets aan de horizon en duidelijke regels met een route kaart. Hier verandert iedere dag weer van alles, en zijn er weer anderen met nog meer afwijkend advies. Je hebt het RIVM, het OMT, de regering en nu weer het Red Team. Maak afspraken en maak duidelijk wie beslist en wanneer. Voer niet een app in, verander binnen een week de adviezen en 2 weken later blijkt de app geen bruikbare gegevens te geven.

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 11:56

@gimli Ik ben het met je eens. Overigens vind ik dat de andersdenkenden wel open staan voor polderoplossingen(los van dat zootje ongeregeld bij de tweede kamer). Corona is zo'n beladen onderwerp geworden terwijl er gewoon over gepraat moet worden. Cijfers en statistieken worden uit het oog verloren en mensen worden gek gemaakt. De haat tegen de media is aan het groeien, ook vanwege het feit dat zij alles vanuit ziekenhuisperspectief bekijken en alleen slecht nieuws brengen. De overige slachtoffers van de maatregelen worden niet gehoord of weggehoond.

gimli55
gimli5523 okt. 2020 - 13:15

Bedankt LBNB Er is een politiek probleem, de politiek probeert met een slechte wet, de consequenties (symptomen) te veranderen, niet te verbeteren. Daarna volgt een tientallen jaren traject, waarin aangepaste wetgeving wordt besproken, rond geredeneerd, en ingevoerd. Niet om de problemen op te lossen, hooguit om de consequenties voor sommige, meestal de verkeerden, te veranderen. Dat zie je met de invoering van de marktwerking, studie leenstelsel, zorgwet, participatie wet enz. enz. Uiteraard wordt dan de schuld gelegd bij het vormen van coalities en bereiken van compromissen tussen de verschillende regeringspartijen. Dat is een onzin argument, want de partijen zijn probleemloos onderling uitwisselbaar. Ze hangen door opleiding en ideologien het neoliberale systeem aan, waarbij de economie leidend is in alle besluiten. Principieel is er geen inhoudelijk verschil meer tussen de VVD, de PvdA, het CDA en D66. In ieder geval niet meer na de verkiezingen, wanneer de coalities gevormd worden. Geld en economie is leidend en de oppositie moet tot de cent rechtvaardigen, hoe hun plannen gefinancieerd worden. Dat geldt niet voor de regering en de beloftes van goedkoper, beter en efficienter staat haaks op de werkelijkheid. Je kunt je afvragen of het bewust of onbewust politiek gedrag is, maar allebei is even desastreus voor de maatschappij. Met wijzen kopen ze tijd, net als de bekende parlementaire enquetes. Geen inzicht op het falen, maar alleen aandacht voor de toekomst. Waarna het in vrijwel dezelfde manier fout gaat. Het zit in de falende mentaliteit en gebrek aan visie en perspectief. Neoliberalisme is stilstand en afbraak

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 14:56

@gimli Ja je hebt een punt. Bijna alle partijen zijn inderdaad inwisselbaar, maar er is meer aan de hand. Waarom wordt er op dit moment niet gesproken over privéklinieken die reguliere zorg overgenomen? Waarom worden er geen coronaziekenhuizen ingericht net als in maart? Waarom mochten in eerste instantie alleen OMT labaratoria testen? De zorg en de politiek laten tijdens deze crisis perfect zien wat er allemaal mis is.

gimli55
gimli5524 okt. 2020 - 11:09

@LBNB Prive klinieken en particuliere teststraten is een gevolg van de marktwerking. Ze worden niet meegeteld en meeverzekerd door het RIVM en de zorgverzekeraars. Breek de reguliere zorg verder af, en er ontstaat een parallele wereld, waar de gefortuneerden of de bedrijven die het kunnen en willen betalen, voorang krijgen. De rest kan op een wachtlijst. Het gevolg tweedeling in een essentieel maatschappelijke instituut. De marktwerking was al onderdeel van de zorg. Dat OMT laboratoria het alleen recht hadden, gaat om macht, inkomen en zeggenschap. Er was en is genoeg capaciteit, je moet het alleen goed regelen. Daar is visie voor nodig van de politiek.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 okt. 2020 - 8:49

Het lijkt me indedaad tijd om te ipsen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 9:53

niet naar het zuiden!

harmmeijer
harmmeijer23 okt. 2020 - 10:02

En al helemaal niet naar de Randstad met Amsterdam gisteren het ‘toppertje’ van 805 besmettingen.

Bouwman2
Bouwman223 okt. 2020 - 8:23

Zucht.... Het zit zo: mensen worden hier bestraft, en dan worden ze gedetineerd of gegijzeld. Hier is dan wel geen rechter die zijn vonnis schrijft, maar een virus. Maar voor de rest is er een parallel. Want nu de doodstraf is afgegeschaft en enkel het brandijzer nog wordt gehanteerd is het zo dat de deur altijd weer opengaat. ( Tenzij je TBS met dwangverpleging op gelegd ziet ) Dat is het mooie aan het Recht, dat je straf wel lang an duren maar nooit tot en met je overlijden. Die wetenschap dat alles tijdelijk is staat haaks op de bespiegeling die hier gevenen wordt: nota bene door een historicus en die luidt laat alle moed varen, je bent in de hel van Dante. Er zijn hier bevindelijken en bonders die zo denken, dat je getermineerd bent. Nou hier bekent iemeand zich tot de zwarte kous. Pikzwarte nylons en ook nog eens zonder naad.

Hansie3
Hansie323 okt. 2020 - 8:16

Dat antilichamen geen effect hebben is logisch. Het eerste deel van het ademhalingstraject behoort tot...... ja echt DE HUID. Mondholte + keelholte + strottenhoofd behoren tot de huid en een antistof kan helemaal niet vanuit het bloed op de huid komen dat is een wetenschappelijke onmogelijkheid. Vandaar ook dat het leuk en aardig is dat corona-vaccins antistoffen opwekken maar het nut ervan is ZERO want ze kunnen niet komen waar ze moeten zijn namelijk op de huid waar het coronavirus zit. Lekker late uitdoven dit coronavirus en dan gaan we weer over tot de orde van de dag. Steeds maar weer lockdown geen lockdown lockdown geen lockdown houdt het coronavirus alleen maar in stand.

8 Reacties
LaBou
LaBou 23 okt. 2020 - 10:48

Ach, u is zelfbenoemd topviroloog met een patent op de enige echte waarheid.

rvb2
rvb223 okt. 2020 - 13:15

mondholte en keelholte horen niet bij de huid, maar bij het darmkanaal. Dat begint bij de lippen (daarom zien lippen er anders uit als de rest van de huid), en eindigt bij de anus. De mens is (sterk versimpeld) een buis met aan de binnenkant darm en aan de buitenkant huid.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 okt. 2020 - 13:59

Jij mag zelfs geen pleister aangeven als ik op kijn knie gevallen ben.

Hansie3
Hansie323 okt. 2020 - 15:06

Ach LaBou, rvb en stokkickhuysen toch, man, man jullie weten het dus beter dan deze topwetenschapper Ian Frazer die het baarmoederhalskankervaccin heeft ontwikkeld. Lees dit even en jullie weten alledrie dat jullie gewoon helemaal niets maar dan ook niets weten: "The challenge of respiratory infections - There are several reasons why our upper respiratory tract is a hard area to target a vaccine. "It's a separate immune system, if you like, which isn't easily accessible by vaccine technology," Professor Frazer told the Health Report. Despite your upper respiratory tract feeling very much like it's inside your body, it's effectively considered an external surface for the purposes of immunisation. "It's a bit like trying to get a vaccine to kill a virus on the surface of your skin. Your skin, and the outer layer of cells in your upper respiratory tract act as a barrier to viruses, stopping them getting into the body. And finding a way to neutralise the virus "outside" of the body is very difficult. This is partly because only the outer layer of cells (the epthelial cells) get infected, which, compared to a severe infection of internal organs doesn't produce the same immune response, so is harder to target."

Satya
Satya23 okt. 2020 - 18:24

Hansie En dat is toch echt iets anders dan jouw vertaling. Hier word de huid genomen als vergelijking. De wetenschap is erg verdeeld over de kans op een vaccin. Er zijn wetenschappers, waaronder vaccinatie experts die positief zijn en wetenschappers die negatief zijn, de vergelijking met ebola en aids wordt ook gemaakt over de moeilijkheidsgraad om een vaccin te vinden. Deze wetenschapper geeft mij hoop gezien zijn staat van dienst. https://www.texastribune.org/2020/09/24/peter-hotez-coronavirus/

Thuiszitter
Thuiszitter23 okt. 2020 - 23:14

Hansie - dat al die wetenschappers en onderzoekers die nu bezig zijn een vaccin te ontwikkelen hier niet opgekomen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2020 - 9:52

Voor ebola heeft het 20 jaar geduurd tot Canadese en Duitse onderzoekers er een wisten te ontwikkelen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2020 - 13:43

Stuur de volgende keer een link Hansie. Nog steeds rommelt je verhaal aan alle kanten. Mijn advies: ga medicijnen studeren dan heb je de volgende keer genoeg kennis je te realiseren dat korte citaatjes van een individuele wetenschapper niet jouw 'gelijk' kunnen onderbouwen over een onderwerp waar duizenden wetenschappers actief zijn.

Uilenspiegel
Uilenspiegel23 okt. 2020 - 8:13

Een glas kan half leeg zijn of ....

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2020 - 8:10

Han steekt ons een hart onder de riem!

Hansie3
Hansie323 okt. 2020 - 8:08

De Spaanse Griep was een H1N1-virus van het type influenza en SARS-CoV-2 is een coronavirus. Een coronavirus met een influenzavirus vergelijken heeft totaal geen zin. Maar als we dan toch vergelijken hier even het verloop van de Spaanse Griep als je het kreeg: De Spaanse griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, gevolgd door extreme moeheid en flauwten. Men verloor zoveel energie dat men niet meer kon eten en drinken. De ademhaling werd steeds moeilijker en binnen enkele dagen trad de dood in. En bijna iedereen die overleed had een leeftijd van 20-40 jaar! De Spaanse Griep was oneindig veel dodelijker dan SARS-CoV-2. Als de nu de Spaanse Griep had geheerst waren er op dit moment minimaal 2 van je familieleden gestorven, minimaa 2 vrienden en minimaal 2 collega's. Hoeveel daarvan zijn er bij jou nu gestorven door corona? Bij mij zelfs niet één! En wat denk je? Inderdaad zomaar ineens was de Spaanse Griep verdwenen, floep weg was het en het is nooit meer terug gekomen. In 1890 hebben we 99% zeker ook een corona-pandemie (de 1ste ter wereld) gehad. Het werd de Russische Griep genoemd - https://www.nieuws365.be/news/18122/veroorzaakte-coronavirus-130-jaar-geleden-al-pandemie-van-ranst-als-dit-klopt-is-dit-hoopgevend-voor-covid-19 - maar er is nooit enig bewijs gevonden dat het een influenzavirus is geweest. Er zijn in de geschriften van de anamneses van Russische artsen echter wel symptomen gevonden van geur- en smaakverlies wat wijst op een coronavirus. De pandemie van 1890 veroorzaakte slechts 1 miljoen doden (Spaanse Griep minimaal 20 miljoen maar waarschijnlijker is iets van 50 miljoen) en doofde zonder lockdown gewoon uit. Niets bijzonders dus en ik vraag mij dan ook hardop af waarom men nu zo ongelofelijk spastisch doet. In mijn omgeving - familie/vrienden/collega's - hebben iets van 50 mensen corona gehad en er is er zelfs niet één ziek geweest. Allemaal hadden ze wat vage klachten en waren na een week weer klachtenvrij. Waar komt dan toch die ongelofelijke paniek- en angstzaaierij vandaan vraag ik me af......

8 Reacties
LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 9:20

@Hansie [De Spaanse Griep was oneindig veel dodelijker dan SARS-CoV-2. Als de nu de Spaanse Griep had geheerst waren er op dit moment minimaal 2 van je familieleden gestorven, minimaa 2 vrienden en minimaal 2 collega’s. Hoeveel daarvan zijn er bij jou nu gestorven door corona? Bij mij zelfs niet één! En wat denk je? Inderdaad zomaar ineens was de Spaanse Griep verdwenen, floep weg was het en het is nooit meer terug gekomen.] Inderdaad, dat was een veel ergere epidemie.Bij de spaanse griep vielen gezonde mannen en vrouwen tussen de 20-40 jaar uit. Dit ontregelt een maatschappij veel meer dan dit corona virus. Het zou verstandig zijn wanneer er wat minder gecommuniceerd werd over dit virus. Dagelijks de cijfers te horen krijgen en dagelijks onheilsverhalen wordt niemand beter van. [Niets bijzonders dus en ik vraag mij dan ook hardop af waarom men nu zo ongelofelijk spastisch doet. In mijn omgeving – familie/vrienden/collega’s – hebben iets van 50 mensen corona gehad en er is er zelfs niet één ziek geweest. Allemaal hadden ze wat vage klachten en waren na een week weer klachtenvrij. Waar komt dan toch die ongelofelijke paniek- en angstzaaierij vandaan vraag ik me af……] Bij mij precies hetzelfde, voor een hele hoop mensen is het virus gewoon zo overwonnen. Het is dan ook geen volksgezondheidscrisis , maar een zorgcrisis. De ongelofelijke paniek-en angstzaaierij komt uit het feit dat media steeds maar willen bewijzen hoe gevaarlijk het is en uitzonderingen presenteert als de regel. Hier moet absoluut mee gestopt worden, dit doet meer kwaad dan goed.

Satya
Satya23 okt. 2020 - 13:59

Geven jullie je eventuele plek op het IC op. Helden! Wat een teken van medemenselijkheid.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 okt. 2020 - 14:06

Voor mij geldt dat een deel van mijn scepsis gevoed wordt door berichten zoals het jouwe: amateurdokters die best wel een keertje een paar uur gaan zitten internetten om hun punt bijelkaar te scharrelen, 'want zo gaat dat in de wetenschap'. Jij bent onderdeel van het probleem. In de US begint duidelijk te worden dat ongeveeer bij 1/3 van de patienten nu langetermijneffecten naar boven beginnen te komen. We begrijpen nog maar heel weinig van dit virus.

Hansie3
Hansie323 okt. 2020 - 15:01

Ach stokkickhuysen toch........... Ik heb 34 jaar op medische- en research laboratoria gewerkt en toevallig ook nog met volslagen onbenul Jaap van Dissel 1984-1986 toen hij promovendus was en van 1998-2002 toen hij professor van hetzelfde laboratorium was geworden en door mismanagement totaal naar de kloten heeft geholpen. Ik weet meer dan de meeste artsen van bacteriën, virussen, DNA, en ga zo maar door. Je mag me noemen wat je wilt maar je kent mij helemaal niet en dat wil ik graag zo houden stuk onbenul.

LaBou
LaBou 23 okt. 2020 - 16:38

De spaanse griep van 1918 - 1919 trad op in een situatie waar veel mensen, met name in Duitsland en de oorlogsgebieden in Belgie en noord-Frankrijk nou niet bepaald een goede gezondheid hadden. En dat vergeten sommige mensen gemakshalve maar in hun vergelijking tussen de spaanse griep toen en corona nu. Als je dan wilt vergelijken moet je dat wel eerlijk doen en via een valse voorstelling van zaken.

Louis6
Louis623 okt. 2020 - 17:26

Prima reactie. Ik vraag mij ook af waarom dit zo opgeklopt wordt, alle schade ten spijt. Er wordt slecht naar experts geluisterd en teveel naar mensen die volop in paniek gillen ‘we gaan allemaal dood’. Ook telkens in de media paniekberichten van “nieuw record besmettingen” , etc etc. Waarom? Sommige mensen zijn zo bang dat ze al maanden geen leven meer hebben.

LBNB
LBNB23 okt. 2020 - 22:15

@Satya Is prima die geef ik bij deze op.

LaBou
LaBou 24 okt. 2020 - 16:22

Het feit dat hansi zoveel woorden nodig heeft om zichzelf neer te zetten als een betere deskundige dan veel artsen geeft mij de indruk dat hij vooral indruk wil maken met onzinverhalen. Vooral de zin " Ik weet meer dan de meeste artsen van bacteriën, virussen, DNA, en ga zo maar door" geeft daarbij de doorslag.

JanB2
JanB223 okt. 2020 - 7:39

"Sommige bestuurders en deskundigen houden ons de worst voor van een korte en scherpe lockdown. Daarna wordt alles beter" Nee Han. Daarna wordt alles enigzins hanteerbaar. Een scherpe lock-down is NU nodig om de schade enigzins te beperken. Krijg je ervan als je te lang doorgaat op een zinloze en onverantwoorde weg.

9 Reacties
JanB2
JanB223 okt. 2020 - 7:44

PS Beetje raar betoog ook. Een totale lockdown afwijzen zonder enig argument en alternatief, en vervolgens het begin van de naderende ontwrichting schetsen die voorgaan op de huidige weg met zich mee gaat brengen.

JanB2
JanB223 okt. 2020 - 7:46

PS PS "In het verleden zijn veel quarantaines en lockdowns opgeheven omdat het toch niet meer uitmaakte" Als dit je argument is: zover zijn we nóg niet. Maar zover komen we wél als men hier in Nederland nog langer blijft dralen en de softie uit blijft hangen.

JanB2
JanB223 okt. 2020 - 7:50

Niet persoonlijk bedoeld allemaal. Het wordt immers in toenemende mate moeilijk om het overzicht te houden. De ontwikkelingen gaan snel, beangstigend snel zelfs. Maar ik weiger simpelweg nu al de handschoen in de ring te gooien. Kwestie van doorbijten. Al was het maar omdat je dan nooit achteraf gekweld wordt door de vraag "hadden we niet beter".

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 okt. 2020 - 9:52

Ik raad niets aan. Ik zeg alleen dat een korte scherpe lockdown een illusie is want dat was hij in de lente ook. Kijk naar Zuid-Europa. Je moet mensen geen moed inspreken met een korte lockdown. Daarna ben je voorgoed je geloofwaardigheid kwijt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 9:59

Hmm. De Zweedse regering heeft net aangekondigd dat iedereen zich nog steeds moet houden aan de recommendaties die gelden sinds maart. De speciale richtlijnen voor 70plussers, zoals niet naar de supermarkt, zijn opgeheven.

JanB2
JanB223 okt. 2020 - 17:13

@ Han De korte scherpe lock-down mag dan een illusie zijn, een lock-down van 2 maanden of meer (kort is trouwens een relatief begrip) is dat niet. Dat hebben we juist tijdens de eerste golf gezien die zijn aanvang nam onder gelijke weersomstandigheden als nu. Het aantal besmettingen werd welliswaar toch hoog maar bleef uiteindelijk wel onder controle. Vanaf medio april mede gesteund door de verbeterende weersomstandigheden wist men op die manier de besmettingsgraad zelfs voor een groot deel weer de kop in te drukken. Men hield er echter te vroeg mee op, er waren nog significante resthaarden die door massaal op vakantie te gaan en allerhande gefeest uiteindelijk weer uit konden groeien tot de 2e golf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 19:39

JanB 23 oktober 2020 at 19:13 Achja, het ziet er al naar uit dat ik met sinterklaas, de kerstdagen een oud&nieuw alleen thuis zal zitten. Hopelijk mag ik nog naar buiten om voorraden aan te voeren anders loopt het slecht/nog slechter met mij af.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 3:47

@ Danielle Met dank aan diegenen die niet eerder maatregelen hebben genomen waardoor we uiteindelijk met een lichter regime toe hadden gekund. Elke dag dat nu een lock-down wordt uitgesteld maakt diezelfde lockdown, nadat men er toch toe over is gegaan, uiteindelijk alleen maar langer. En een lock-down is echt onontkoombaar geworden als we een totale maatschappelijke ontwrichting uit willen sluiten. Want ontwrichting dreigt, in zoverre heeft Han gelijk. Als straks veel gaten op de werkvloer gaan vallen door ziekte of quarantaine in essentiele sectoren (dit proces is al gaande trouwens) zoals zorg, hulpdiensten, post en pakketbezorging, transport, levensmiddelenvoorzieningen etc. dan hebben we écht een groot probleem.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2020 - 9:47

Het vieren van Sint-Maarten wordt dit jaar in Noord-Holland ook afgeraden. Tsja, de kinderen blijven weliswaar buiten, maar ze zingen wel. De Veiligheidsregio Groningen schijnt speciale richtlijnen te hebben bedacht zoals anderhalve meter afstand van de voordeur houden.