Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

De eerlijke boer raakt alles kwijt

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15263 keer bekeken
  •  
Online1201sm

Meer over:

boeren, stikstofcrisis,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

ALIAS BARDOT
ALIAS BARDOT6 aug. 2022 - 19:58

Je ziet wel eens natuurfilms met vlaktes vol met olifanten giraffen gnoes leeuwen tijgers neushoorns gigantische zwermen vogels en dan de krokodillen en nijlpaarden etc. Dat moet toch ook heel wat co2 voortbrengen.

jellesbode
jellesbode6 aug. 2022 - 14:48

80% is export. Dat zal veel minder worden dus. Komen problemen omdat de kindervoeding in het buitenland. In Nestlé in Nederland vandaan komt. Dat wordt een ernstig probleem.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2022 - 11:48

Chinese consumenten zijn hopelijk weer overgaan op melk uit de regio. Het melkschandaal speelde in 2008 dat is al vrij lang geleden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2022 - 11:50

PS voedselveiligheid moet je ook niet oplossen door te gaan importeren en de locale boeren om zeep te helpen ipv passende maatregelen te nemen.

BertL65
BertL656 aug. 2022 - 8:34

Jammer dat de agrarische sector hier zo negatief wordt neer gezet. Wie willen ook alweer goedkope producten in de supermarkt en gaan voor de kilo knallers etc? Misschien een idee om eens een dagje mee te lopen op een agrarisch bedrijf en dan pas eens een oordeel te vellen. Er zijn vast wel rotte appels te vinden, maar die vind je in iedere bedrijfstak. Bert

Joeppie2
Joeppie26 aug. 2022 - 6:39

Hallo, ik heb ook jaren gedacht: "Als je eerlijk bent en hard werkt komt het goed" nou, niet dus, je werkt je arm!

omaoeverloos
omaoeverloos5 aug. 2022 - 9:48

Het generaliseren en stereotyperen neemt groteske vormen aan.

1 Reactie
adriek
adriek6 aug. 2022 - 7:16

In een spotprent is dat de bedoeling. Op de snelweg liever niet.

Mokker
Mokker4 aug. 2022 - 22:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Rode Diesel
Rode Diesel4 aug. 2022 - 21:01

Nederlandse boeren zijn de meest succesvolle en innovatieve ter wereld dankzij het Plan-Mansholt, Europese steun en onderzoek. Hoe je het ook meet – CO2 per gram geproduceerde eiwit of water per kilo tomaat – de Nederlandse landbouw is duurzamer en milieuvriendelijker dan die elders. Het is een misverstand berustend op naïeve onwetenheid van voornamelijk hoger opgeleide stedelingen. Zij lijden aan een romantisch schuldbesef tegenover de natuur met o.m. als gevolg dat ze de mythe aanhangen dat "biologisch landbouwen" beter is terwijl dat wetenschappelijk aangetoond veel meer natuur- en milieu-belastend is. Wel is het zo dat de Nederlandse landbouw veel te veel produceren in ons kleine land wat grond is om een deel van hen actief te stimuleren om met hun superieure kennis en ervaring elders verder te boeren. Daarnaast is het voor de bevolking een opdracht om veel minder vlees te gaan eten en daarnaast niet zo overmatig veel weg te gooien van aangeschaft voedsel.

2 Reacties
Proletarier
Proletarier5 aug. 2022 - 12:17

@ Rode diesel Als ik het goed begrijp vind jij dat biologische landbouw niet beter is voor de natuur en dat dat een mythe is. Dus de manier waarop de natuur heeft bedacht dat het het beste is vind jij niet natuurlijk en duurzaam? Dat mag natuurlijk maar dan is mijn mening dat we jouw mening niet serieus moeten nemen en ter kennis geven aan moeten nemen. Waarvan akte en weer doorrrrrr...

oxtan
oxtan5 aug. 2022 - 19:11

@Rode Diesel, de bewering dat CO2 of water per kilo tomaat duurzamer is dan die van elders lijkt volgens https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/groente-en-fruit niet te kloppen: "Lokaal verbouwd is niet altijd beter: het kost vaak meer energie om producten in een Nederlandse, verwarmde kas te kweken dan ze per vrachtwagen of boot uit warmere streken te halen. Producten van iets verder weg (bijvoorbeeld Zuid-Europa) kunnen daarom een lagere milieu-impact hebben dan lokaal geproduceerde kasproducten." Heeft u data om dat te onderbouwen? Ook ben ik benieuwd naar de data over hoe veel meer natuur- en milieu belastend biologisch landbouw is. Over het algemeen heb je meer grond nodig om dezelfde productie te halen (extensief ipv intensief), maar dat is niet belastender voor het milieu, en juist veel beter voor de biodiversiteit. Ook weer een linkje https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/biologisch van milieucentraal. Voedselzekerheid is een groot goed. Daar moeten we zeker niet van af. Dat wil niet zeggen dat we voedsel voor de hele wereld moeten gaan produceren in NL. We moeten ook niet verwachten dat we het hele jaar door alle producten op de schap hebben liggen, we zullen meer met seizoen producten opnieuw moeten leren leven. De plan-Mansholt was inderdaad de basis van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, dat vergeet men vaak in NL omdat de Fransen nu het meest van profiteren.

Andre6
Andre64 aug. 2022 - 19:58

Schandalig om zo een bevolkingsgroep over 1 kam te scheren. Als dat bij andere bevolkingsgroepen gebeurd, buitelt iedereen hier, terecht, over elkaar heen van verontwaardiging. Treffend.

1 Reactie
Jean-Baptiste L'Allemand
Jean-Baptiste L'Allemand6 aug. 2022 - 6:49

Dat gebeurt nu toch ook? Overigens hebben boeren het over stadsmensen die nergens van weten. Over een kam dus.

Juppé🎗
Juppé🎗4 aug. 2022 - 15:22

Laten we uitkijken alle boeren met de schuld van al deze dingen op te zadelen. Bijna iedereen is hier medeschuldig aan. Ook als de laatste 20/30 jaar alleen bio of Label Rouge (ik weet niet hoe dat in NL heet). Daarvoor aten we het met smaak en accepteerden graag de welvaart die mede door de boeren en hun grootschalige methodes werd gebracht. Je kon echt leven zonder en je eigen verantwoordelijkheid verschuilen achter het neoliberalisme klopt ook niet. Het goede is nu dat er een democratische meerderheid is die inziet dat het flink anders moet. Daar zijn juist boeren voor nodig omdat te doen. Sommigen zagen het al en doen het al. Sommigen zagen het al maar werden gefrustreerd door overheid en Rabo. Anderen willen meewerken maar hebben hulp nodig. Nog anderen vertikken het of hebben zich laten demotiveren willen zo niet verder. Die moeten we nog steeds niet de schuld van het te lange verleden geven maar met hen kijken wat dan en hoe stoppen. Boeren in een kwaad daglicht zetten is oneerlijk. Ook de boeren moeten niet overdrijven. Er zijn in meer sectoren de bakens verzet, soms door marktwerking, soms door overheidsingrijpen. Mijnbouw, scheepsbouw, kantoor benodigdheden en de autobranche, luchtvaart etc. komen snel. Boeren zitten niet dichter bij onze lieve heer dan die groepen.

3 Reacties
Ejoth
Ejoth5 aug. 2022 - 6:06

Hehe, eindelijk eens een reactie die realistisch is. Tenenkrommend lees ik de anti boeren reacties op deze site. Haat, neoliberalisme, populisme alles komt eruit. Heb toch eens wat meer respect voor iedereen mensen. Fijne dag allemaal

Paul14
Paul145 aug. 2022 - 8:48

"Het goede is nu dat er een democratische meerderheid is die inziet dat het flink anders moet." Ik weet niet waar u die meerderheid ziet - maar ik zie hem niet. Ik zie een regering die gedwongen wordt (rechtswege) eindelijk eens te handelen. Dat is niet het zelfde - dat is *helemaal* niet hetzelfde. Rutte IV wordt gedwongen door de rechter en door de EU om eindelijk iets te doen aan die stikstofuitstoot. En heeft, geheel in navolging van I/II en III, in Brussel nog weer gelobbied om de uitzonding voor NL mbt het uitrijden van mest ge handhaven. Rutte ziet dus niet dat het anders moet.

Juppé🎗
Juppé🎗5 aug. 2022 - 12:33

« Ik weet niet waar u die meerderheid ziet - maar ik zie hem niet. « …..De rechter heeft bepaald waar de regering zich aan moet houden, niet wat de regering moet doen. Men had ook iets anders kunnen beslissen, bijvoorbeeld minder te bouwen etc. De huidige keuze lijkt moeilijk te liggen bij het CDA en een deel van de VVD. Bij die laatste lijken minister Van de Wal en fractieleider Hermans stand te houden. PvdA/GL zullen toch wel steunen en PvdD niet tegen zijn. Uiteraard zal er wat ingeleverd worden, maar ik ben hoopvoller dan U. Er moeten hier gewoon stappen worden gezet.

Van Tax
Van Tax4 aug. 2022 - 15:03

flauw hoor

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki4 aug. 2022 - 15:47

Maar het is eigenlijk wel zo, winstmaximalisatie, dat is het enige waar de boeren op uit zijn, ten koste van alles. Als niemand ze stopt dan gaan ze door tot alles kapot is.

MensenMoe
MensenMoe4 aug. 2022 - 20:12

@OkiDoki Zet de oogkleppen eens af. Wie denk je dat de boeren dwingt tot het alsmaar goedkoper en meer produceren? De supermarkten en banken die geld willen verdienen over de rug van de boer en de consument die alleen de goedkoopste producten koopt.

Oki Doki
Oki Doki5 aug. 2022 - 8:30

@Mensenmoe Als de boeren het zo slecht hebben dan kunnen ze ook wel stoppen dus. Ja, waarom laten ze zich nog lenen voor het winstbejag van de supermarkten en banken?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 aug. 2022 - 12:38

Boerenbubbel, die de sympathie heeft van de Nederlandse politie.

rupsje2
rupsje24 aug. 2022 - 10:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."