Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De echte tweedeling in deze crisistijd

  •  
07-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
klooftweedeling

© cc-foto: Deeezy

Wie vindt dat het wachten op de boosterprik wat al te lang duurt, springt gewoon achter het stuur van de hybride en gaat er in Frankrijk eentje halen. Fluitje van een cent als je de weg weet en het geld voor de brandstof in je achterzak hebt.
Wanneer U en ik die boosterprik krijgen, ligt in de schoot der goden. Men heeft in Den Haag een heel systeem opgetuigd om vast te stellen wie het eerst in aanmerking komt. Dat leidt tot een aanmerkelijk vertraging en daarom ‘bungelt’ Nederland onderaan.
Ons land hoort niet te bungelen. Ons land hoort vooraan te staan. Dat hebben we allemaal op school geleerd. Nederland is klein maar we hebben het wel beter voor elkaar dan in de rest van de wereld.
Om het op zijn Schiedams te formuleren: dat is mooi gezegd maar je hebt er verder geen hol aan. De kwaliteit van het bestuur is door ondoordacht privatiseren en bezuinigen de afgelopen twintig jaar achteruit gehold. Je kunt er niet meer op vertrouwen dat de overheid haar zaakjes voor elkaar heeft. Als je op de staat moet rekenen, ben je maar al te vaak de lul.
Dinsdagochtend bracht de onderwijsraad een alarmerend rapport uit over de woekering van particuliere en peperdure bijlesbedrijven. Rijke ouders schakelen ze in toenemende mate in voor hun eigen kinderen. Anders behoren ze straks nog tot het  kwart van de leerlingen dat het onderwijs als functioneel analfabeet verlaat.
Dát is nou tweedeling.
Wie vindt dat het wachten op de boosterprik wat al te lang duurt, springt gewoon achter het stuur van de hybride en gaat er in Frankrijk eentje halen. Fluitje van een cent als je de weg weet en het geld voor de brandstof in je achterzak hebt. Gewone mensen, die nu voornamelijk de inflatie in hun portemonnee voelen, door de halve lockdown op tilt gezette ZZP-ers of werkloze vijftigers, die ondanks alle gejammer over het gebrek aan arbeidskrachten toch nooit voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd, kortom iedereen die vroeger als ‘Jan met de pet’ werd aangeduid, – vrouw, transgender of man –, die kan niet zomaar even naar Frankrijk voor een vaccinatie.
Dát is nou tweedeling.
Wie er de centen voor heeft, kan zich uitstekend redden in Hugolandië. Heb je last  van ouderdomskwaaltjes, dan volgt een keukentafelgesprek met een lul of een tut hola van de gemeente die komt nagaan wat je zelf nog kunt en welke familieleden of buren als mantelzorger vallen in te schakelen. Je kunt natuurlijk ook Zuster Jansen   laten komen. Daar hoort wel een factuurtje bij. Een prima oplossing is dat voor wie het te druk hebben met handel in bitcoins of zo om hun oude vader elke dag te  helpen bij het huishouden, het opstaan en het naar bed gaan.
Dát is nou tweedeling.
Als jij om jouw moverende redenen je niet laat vaccineren en dus een bron van besmetting bent voor je omgeving en vooral een gevaar voor jezelf, dan kun je niet zomaar vrolijk door het leven springen. Dan heb je de plicht je eigen lijf en dat van anderen te beschermen tegen de risico’s die je keuze met zich meebrengt. Dan hoor je het gezelschap van anderen zoveel mogelijk te beperken. Dan is het sociaal en getuigt het van burgerschapszin de horeca, de theaters, de bioscopen te mijden. Alles wat je niet in de supermarkt kunt vinden, bestel je online. Je hebt immers voor een andere coronastrategie gekozen dan de gevaccineerden.
Dat is nou géén tweedeling.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

EenMening
EenMening7 dec. 2021 - 22:41

links regering = linkse regering

Peter Stans
Peter Stans7 dec. 2021 - 16:23

Dus van de gemeente ben je direct een lul of trut? Misschien Han, moet je het inderdaad dan allemaal zelf uitzoeken. Succes.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl7 dec. 2021 - 15:55

Dhr, van der Horst merkt op: "Als jij om jouw moverende redenen je niet laat vaccineren en dus een bron van besmetting bent voor je omgeving en vooral een gevaar voor jezelf, dan kun je niet zomaar vrolijk door het leven springen. Dan hoor je het gezelschap van anderen zoveel mogelijk te beperken." Nee hoor, meneer van der Horst, dan zoek je gelijkgestemden op die evenmin hun gezondheid van een stel pratende politici en wat ranzige software laten afhangen. Dan leef je gewoon zoveel mogelijk je leven zoals je het altijd al leefde, zonder angstporno en met vertrouwen, zonder mondflapje en met de nabijheid die het leven de moeite waard maakt. In mijn ca. 45 mensen tellende kring van intimi van 40-ers t/m 70-ers vallen om vooralsnog duistere geen slachtoffers, wordt iedereen zoals altijd gewoon jaarlijks verkouden, grieperig en snotterig en geneest vervolgens gewoon weer. Besmettingen kennen we niet, behalve die van de vele denkvermogens om ons heen die elkaar voortdurend pogen te besmetten met onzalige denkbeelden over doemscenario's en nog besmettelijkere varianten die niets meer blijken te zijn dan onzalige denkbeelden. Er is slechts één houding die dit alles gewoon mogelijk maakt: stop met meedoen. Een ogenschijnlijke non-handeling die in feite de moeilijkste handeling is die er momenteel is. Stop met het binnenlaten van die onzin. Het leven is even mooi als altijd en de dood is niet dichterbij of verder weg als altijd. Alles is beter dan de paniekzaaierij van televisiedokters over dobbelen om een ic-bed. We snappen dat het jammer is als u naar huis wordt gestuurd met uitgezaaide kanker, maar daar werd altijd al zorgvuldig naar gekeken en in geselecteerd. Mocht u zich toch nog zorgen maken: bedenk dat de dood nu eenmaal bij het leven hoort. Mensen zijn verwend, te zeer gehecht geraakt aan het idee dat voor elke hartaanval en elke tumor de rode loper uitgaat in het ziekenhuis. Dat gedrag moet echt veranderen. Leer sterven met of zonder het virus.

Van Tax
Van Tax7 dec. 2021 - 15:14

Keuzevrijheid een een eigen wil; Dat leidt pas tot tweedeling. Of eigenlijk meerdeling. Wel op naar Frankrijk voor de booster, maar niet naar oma. Altijd shoppen voor weinig bij lidl om toch in die nieuwe auto te kunnen rijden. Geen nieuwe elektrische auto maar wel op skivakantie. Wel bijles op de middelbare school en dan je studie niet afmaken. Wat is nu het punt?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...7 dec. 2021 - 13:36

Ik geloof eerlijk gezegd niet dat veel landgenoten in la douce France een spuitje zullen gaan halen. Ook met de kwaliteit van onze bestuurders is over het algemeen weinig mis, ons kikkerlandje is gewoon bar slecht in crisismanagement. We hebben één van de meest egalitaire en best scorende gezondheidssystemen ter wereld Han, al is de zorgcapaciteit wellicht ietsjes teveel gedownsized. Die tweedeling in het onderwijs en de thuiszorg is wél een realiteit. Je kan ouders echter niet verbieden om te investeren in de educatie van kun kroost, zou idealiter niet nodig moeten zijn.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 dec. 2021 - 14:51

De kwaliteit van onze bestuurders is rampzalig - al minstens 20 jaar als het niet langer is...de rot is aan de buitenkant niet direct te zien namelijk . Nederland is een dystopische nachtmerrie geworden en elke keer als je denkt dat het niet erger kan dan blijkt het nog veel erger te kunnen.

BobDobb
BobDobb7 dec. 2021 - 13:25

Dat heb je goed gezien Han. Wij springen met kerst in de auto naar Oostenrijk (iets wat we wel vaker doen ivm familie) en regelen daar dan direct een booster. Na de zoveelste bende in de afgelopen jaren heb ik voor mijzelf en mijn familie besloten zo min mogelijk als het kan met de Nederlandse overheid te maken te hebben. Ik betaal mijn belasting voor zover ik moet en verder regel ik het zelf wel.

ton14024
ton140247 dec. 2021 - 13:21

Ik hoor nog steeds niets over ernstige ziekteverschijnselen bij omikron, jullie? Begin dus nog even niet aan een hek om Friesland, een wappieparadijs lijkt voorbarig.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 dec. 2021 - 12:59

Sorry, maar de Nederlander red het nog wel even zonder de boosterprik. Als je voor een boosterprik 1000 km gaat rijden ben je in mijn ogen ook een wappie. Ben blij dat je gevaccineerd kunt worden in Nederland, drie kwart van de wereldbevolking is nog niet zo ver.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 dec. 2021 - 12:47

Geen auto, de zoveelste tweedeling.

5 Reacties
Sonic2
Sonic27 dec. 2021 - 12:59

Niet relevant. En niet al te hardop zeggen dat er overal tweedelingen zijn. Dat mensen zelfs in hun liefdesleven en vriendschappen discrimineren. Voor Corona waren we namelijk een totaal eensgezind volk. Was iedereen elkaar aan het knuffelen. Ik herinner dat nog goed in 2019. Hoe vredig en lief het allemaal was. Nergens waren nog tegenstellingen. Allemaal gekomen door de Coronapas en de vaccinatie. En toen kwam de mega tweedeling. Door de boze gevaccineerden en door de zielige ongevaccineerden. Die alle recht hebben op een slachtoffer rol.Terwijl die ongevaccineerden er ook niet voor gekozen hebben ofzo. Het woord tweedeling( voor degene die de ondertoon niet door kregen) is altijd in Nederland als een loos begrip. Dat ongevaccineerden het graag willen framen als een tweedeling omdat de slachtoffer rol hun prima ligt is heel wat anders.

Tom Lucassen
Tom Lucassen7 dec. 2021 - 13:44

Eens met Sonic, die tweedeling was er allang voor corona. Die is feitelijk begonnen begin jaren 80. Corona is voor sommigen alleen maar een uiting van onvrede over tal van andere scheve zaken in dit ultra rechtse land.

Juppé🎗
Juppé🎗7 dec. 2021 - 14:04

« Geen auto, de zoveelste tweedeling. »…….die zijn te huur….????

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 dec. 2021 - 14:18

Geen auto, niet genoeg zicht. Ook slechts 1 smartfoon + abo voor z'n 2en. Het blijft afzien, tot die dingen van rijkswege uitgereikt worden. Maar we worden naar de boosterprik gebracht door een kleinkind, een leuk zondaguitje.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 dec. 2021 - 14:23

[die zijn te huur] niet voor lui zonder geldig rijbewijs.

Wieowie
Wieowie7 dec. 2021 - 12:44

Wat een geroeptoeter. En dat is natuurlijk ook makkelijk als je mening er niet toe doet. Nederland staat namelijk op plek 11 volgens internationaal onderzoek met beste betrouwbare democratie ed ter wereld. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Democratie-index_van_The_Economist De werkloosheid is hier enorm laag. De economie enorm goed. De tweedeling in arm rijk is ook een van de laagste in de EU. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Archive:Income_poverty_statistics/nl&oldid=460014 Eerst was het wijzen naar Duitslands hoe snel zij vaccineerden. Nederland heeft een hogere vaccinatiegraad behaald en daar gaat het om. Daar heb je veel meer aan dan “boosterprik”. Minder dan 1% verdient hier meer dan 8000 bruto in de maand. Nederland is HeT land van de middeninkomens. Een mooi land is Nederland. Voor kinderen helemaal. https://www.unicef.nl/nieuws/2020-09-03-nederland-op-nummer-1-in-onderzoek-naar-welzijn-van-kinderen

9 Reacties
lmgikke
lmgikke7 dec. 2021 - 13:59

De situatie gaat rap achteruit. Wat wil je? over 10 jaar in die lijstjes van jou lezen dat we er veel slechter voor staan? Dan moet er nu actie ondernomen worden. Overigens is het totaal niet relevant hoe we het doen t.o.v. anderen. Het is relevant hoe we het doen t.o.v. wat wij wenselijk vinden.

Mr Ed
Mr Ed7 dec. 2021 - 14:43

"De situatie gaat rap achteruit" Uw onderbouwing? "Overigens is het totaal niet relevant hoe we het doen t.o.v. anderen. Het is relevant hoe we het doen t.o.v. wat wij wenselijk vinden." Blijkbaar vinden we het huidige beleid wenselijk, want het vorge kabinet kan gewoon nog 4 jaar door.

Karingin
Karingin7 dec. 2021 - 15:06

Gikkie: Sowiesoniet is lijstjesfetisjist en leeft in een papieren werkelijkheid, weet je nog?

EenMening
EenMening7 dec. 2021 - 22:03

@Karingin Toch zijn lijstjes en cijfers belangrijk, meten is nu eenmaal weten. Je hebt ze beide nodig om goed beleid te kunnen maken. Het is ook zinvol om ons land te vergelijken met andere (EU)-landen, dan weetje tenminste waar je staat. Zonder cijfers en lijstjes wordt je een zwever die maar wat in de lucht kletst.

EenMening
EenMening7 dec. 2021 - 22:25

@Wieowie Nederland is een prima land met problemen. Die problemen moet het volgende kabinet oplossen. De kiezers hebben in maart de zittende coalitie in meerderheid gesteund, terwijl links grote klappen heeft gekregen, vandaar dat de kans dat Rutte IV er komt 95% is.. De meeste mensen zitten nu eenmaal niet op een links regering te wachten, omdat ze wel weten dat dat onherroepelijk resulteert in hoge belastingen, dure klimaatmaatregelen, een hoge staatsschuld, ontelbare nieuwe ge- en verboden en uiteindelijk een instortende economie. Degenen die naar Duitsland wezen, hebben zich lelijk vergist. Het gaat daar op zijn zachtst gezegd niet erg best. De vaccinatiegraad is lager dan bij ons en dat heeft consequenties. Daar komt nog bij dat de gezondheid van de gemiddelde Duitser er toe leidt dat hij/zij een jaar korter leeft dan de gemiddelde Nederlander

EenMening
EenMening7 dec. 2021 - 22:26

links regering = linkse regering

Wieowie
Wieowie7 dec. 2021 - 22:57

Papieren werkelijkheid? De vaccinatiegraad is hoger dan Duitsland. De EU doet jaarlijks onderzoek over oa werkloosheid. Nederland heeft na Luxemburg de minste werkloosheid. Unicef heeft uitgebreid onderzocht waar kinderen het beste opgroeien op basis van feiten: Nederland.

LaBou
LaBou 8 dec. 2021 - 9:15

Was wieowie niet degene die riep dat wikipedia niet gebruikt mocht worden als bron?

Wieowie
Wieowie8 dec. 2021 - 11:42

Hi Labou: hierbij de directe link naar de democratie index. https://www.eiu.com/n/campaigns/democracy-index-2020/

EenMening
EenMening7 dec. 2021 - 12:14

"Dinsdagochtend bracht de onderwijsraad een alarmerend rapport uit over de woekering van particuliere en peperdure bijlesbedrijven. Rijke ouders schakelen ze in toenemende mate in voor hun eigen kinderen. Anders behoren ze straks nog tot het kwart van de leerlingen dat het onderwijs als functioneel analfabeet verlaat." Volgen artikel 23 GW worden bijzondere scholen op dezelfde manier bekostigd als openbare. Dat betekent dat iedere school, op basis van het aantal leerlingen, bekostigd wordt. Per leerling hetzelfde bedrag. Voor zorgleerlingen kan een uitzondering gemaakt worden, dat is redelijk. Het geld wordt uitbetaald in de vorm van een lumpsum, zodat er speelruimte is om een deel van het geld naar eigen inzicht te besteden. Omdat het grootste deel bestaat uit personeelskosten, is die speelruimte kleiner dan wel eens wordt gedacht. Als ouders meer willen voor kun kinderen, bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, moeten ze dat zelf betalen. Niet alle ouders zijn daar toe in staat. Het is echter de vraag of de staat die kosten op zich moeten nemen. Je kunt je ook afvragen of in bepaalde gevallen het bedrag per leerling hoger moet zijn dan wat de standaard is. Dat is echter strijdig met artikel 23 GW en met het gelijkheidsbeginsel, Bovendien is het eind dan zoek. Er moeten wel hele goede redenen zijn om daar aan te beginnen. We moeten streven naar gelijkheid van kansen, niet van uitkomsten.

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2021 - 12:27

@ EenMening Jij schrijft: We moeten streven naar gelijkheid van kansen, niet van uitkomsten. Je heb hier aangegeven dat je niet wil streven naar gelijkheid van kansen: Dat is echter strijdig met artikel 23 GW en met het gelijkheidsbeginsel, Bovendien is het eind dan zoek. Er moeten wel hele goede redenen zijn om daar aan te beginnen. Blijkbaar vindt jij gelijke kansen niet erg belangrijk.

EUpiet
EUpiet7 dec. 2021 - 12:37

Gelijkheid van kansen is een fabel gebleken. Afkomst, DNA, financiën, intelligentie, sociale vaardigheden, demografie, sociale situatie, lichamelijke beperkingen, geestelijke beperkingen en er zijn er nog wel een paar beperken de gelijke kansen enorm. Die gelijke kansen is een neoliberale dooddoener. Streven naar gelijke uitkomst is veel beter. Dat je dat niet altijd zal halen is wel zeker maar meer dan met de gelijke kansen fabel.

ton14024
ton140247 dec. 2021 - 13:29

´´Streven naar gelijke uitkomst is veel beter.´´ Heb je daar wel echt over nagedacht, of flap je dit eruit?

Duralex
Duralex7 dec. 2021 - 13:31

Eens met EU Piet. De kansen gelijkheid is een neoliberale fabel. Een dooddoener om de extreme (vermogens) verschillen te downplayen. Kansengelijkheid bestaat niet. De natuur is oneerlijk en wij komen daaruit voort. Het is een goedkoop excuus om enorme inkomensverschillen goed te praten. In plaats van sturen op de equality of input, moeten we sturen op reasonable differences of output. Oudhollands nivelleren. Zouden we ook met vermogens groei moeten doen. Want dat is de grote bron van ongelijkheid, niet de beloning van arbeid.

EUpiet
EUpiet7 dec. 2021 - 14:05

@Ton, beter zou zijn dat u daar zelf over na zou denken. Gelijke kansen kan alleen als iedereen gelijk zou zijn en dat is niet zo. Dus beter is het binnen alle redelijkheid te streven naar gelijke uitkomst. Ook moeilijk maar wel realistischer dan gelijke kansen.

ton14024
ton140247 dec. 2021 - 14:17

D, niveleren van kapitaal is heel wat makkelijker dan niveleren van uitkomsten.

ton14024
ton140247 dec. 2021 - 14:22

E, streven naar gelijke uitkomsten is waanzin. Dat betekend immers individueel onderwijs.

EUpiet
EUpiet7 dec. 2021 - 16:17

Nee Ton, hoe moeilijk kan het zijn. Streven naar gelijke uitkomst in het redelijke is niets anders dan nivellering, in andere woorden herverdeling. Ik begrijp dat het voor u niet zo wenselijk is omdat u gelooft in de fabel van gelijke kansen maar dan bent u behoorlijk meegegaan in de neoliberale waanzin. Als we het dan toch over waanzin moeten hebben.

EenMening
EenMening7 dec. 2021 - 21:52

@Daan "We moeten streven naar gelijkheid van kansen, niet van uitkomsten." Jij weet heel goed wat deze zin betekent. Maar misschien heb je de komma over het hoofd gezien. Dat kan natuurlijk zelfs jou overkomen. Ik heb duidelijk aangegeven dat alle scholen op dezelfde manier bekostigd moeten worden: iedere school ontvangt hetzelfde bedrag per leerling. Er zou een uitzondering gemaakt moeten worden voor zorgleerlingen, voor hen is meer geld nodig. Goede leraren zijn natuurlijk ook een eerste vereiste. Deze vorm van bekostiging is conform artikel 23 GW en het gelijkheidsbeginsel. Ga je daar van afwijken dan is het eind zoek. Je weet wel waar je begint, je weet niet waar je eindigt. Gelijkheid van uitkomsten is een utopisch fabeltje. @Allen Gelijkheid van uitkomsten is zoals gezegd een volstrek irreëel en utopisch sprookje dat niet realiseerbaar is. Gelijkheid van kansen is dat wel. Alle kinderen in Nederland volgen in principe hetzelfde orderwijs, dat op dezelfde manier bekostigd wordt. Er zijn wel verschillen tussen scholen. Daar zou iets aan gedaan moeten worden, dat kan o.a. door het aantrekken van goede leraren. Het onderwijs is altijd een belangrijk emancipatie-instrument geweest. Veel mensen hebben zich in de jaren 50 en 60 opgewerkt middels het (avond)onderwijs. Deze mensen, die vaak alleen maar LO hadden, kregen gelijkheid van kansen via het onderwijs en wisten die te benutten. Voor de uitkomsten moesten ze zelf zorgen door grote inzet en hard werken.

EUpiet
EUpiet8 dec. 2021 - 0:23

@Eenmening. /Gelijkheid van uitkomsten is zoals gezegd een volstrek irreëel en utopisch sprookje dat niet realiseerbaar is. Gelijkheid van kansen is dat wel./ Totale onzin. U denkt dus dat ieder mens in iedere situatie exact gelijk is en als mensen dat niet zijn wilt u de voorwaarden zo scheppen dat ieder mens wel gelijk is. Ik wens u veel succes. Maar dat wilt u helemaal niet. U wilt die nonsens van gelijke kansen blijven uitdragen zodat mensen het niet kunnen slagen wijten aan eigen falen. Kwaadaardig.

geitenbreier
geitenbreier7 dec. 2021 - 12:06

In de auto springen naar Frankrijk voor een booster ! Sorry maar ik zie daar weinig solidariteit in, meer ellebogen werk. Een mentaliteit van ieder voor zich. Met dergelijke gedrag kun je toch moeilijk vervolgens de ongevaccineerde medemens weer beschuldigend toespreken lijkt mij ?

Dehnus
Dehnus7 dec. 2021 - 11:51

Yup, Nederland is net als een Zuidelijk Amerikaanse staat: Wie betaalt bepaalt. En men vind het wel best en maakt zich meer druk over een racistisch karikatuur dan de teloorgang van de verzorgingsstaat.

The Apple
The Apple7 dec. 2021 - 11:47

Hanvander Horst probeert zijn ZP "white privilege" pleidooien en zijn eerdere oproep aan de burger om de vereisten die in de grondwet zijn vastgelegd te negeren door het recht in eigen hand te nemen, achteraf te legitimeren en met een lang verhaal over de inkomenskloof. Klopt, dat is de echte tweedeling in deze crisistijd. En toch heb je je geloofwaardigheid reeds lang verloren met je voortdurende rechtse populistische en moralistische lulverhalen. Doe daar eerst maar eens afstand van. Als U naar het historische belangrijke Mussolini monument wilt, dan moet U daar in Milaan eerst rechtdoor en dan de tweede afslag rechts nemen, dat is Han van der Horst.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2021 - 12:25

@ The Apple Van der Horst laat in zijn teksten zien dat hij aanmerkelijk meer voeling en contact heeft met de Nederlandse samenleving dan jij. Jouw zwaar verouderde idealen en je afstand tot de Nederlandse maken dat er niets is dat jouw opvattingen nog eens confronteert met de realiteit. Je lult als het ware in het luchtledige. Van der Horst heeft die tekortkomingen niet. Hij ziet dagelijks om zich heen wat het effect is van beleid op de samenleving en moet ook constateren dat dingen die een aantal jaren geleden waar waren nu ter discussie staan. Dat maakt dat een duidelijke verandering en progressie in zijn artikelen te lezen valt en dat het zelden complete onzin is maar meestal een tekst van iemand met een eigen opvatting. Dat betekent dat zijn bijdragen van een aanmerkelijk hoger niveau zijn dan de flauwekul die jij hier in grote hoeveelheden dumpt. Ik denk dan ook dat jouw kritiek nogal misplaatst is.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 dec. 2021 - 12:33

Deze staat in Rome https://www.tracesofwar.nl/sights/8338/Obelisk-voor-Mussolini.htm

Paul250371
Paul2503717 dec. 2021 - 13:34

Ik vind dat je de heer van der Horst hier onterecht een veeg uit de pan geeft. "En toch heb je je geloofwaardigheid reeds lang verloren met je voortdurende rechtse populistische en moralistische lulverhalen. Doe daar eerst maar eens afstand van." Ik vind dat echt grote onzin. Ik ben het soms ook niet eens met de heer Van der Horst maar veel vaker is dat andersom. Ik vind hem een verademing op Joop.

EUpiet
EUpiet7 dec. 2021 - 14:11

@Apple De heer van der Horst is helemaal niet rechts maar sociaal liberaal/sociaal democratisch naar wat ik kan lezen uit zijn opinie stukken. Natuurlijk ben ik het niet altijd met hem eens maar vaak ook wel. Ik snap even niet waar u in uw reactie op doelt.

The Apple
The Apple7 dec. 2021 - 17:23

Luister naar Marcel van Roosmalen, zodat je weet hoe een "echte Ernhemmer" klinkt. Als Han van der Horst het maar snapt.

The Apple
The Apple7 dec. 2021 - 17:26

Daan Ouwens - Meningen staan ter discussie, waarheden nooit. Die fout maak je wel vaker en het resultaat wordt hier vaak zichtbaar.

Sam V
Sam V7 dec. 2021 - 11:36

Interessant onderscheid. Slachtofferschap als criterium. Alleen te maken als je in de armere persoon (wat is arm?) een slachtoffer ziet die niet kan doen wat iemand met meer geld wel kan. Eigen keuzes hebben hier dan geen invloed op gehad. Een ongevaccineerde heeft immers een eigen keuze. Beetje zwart-wit.

LaBou
LaBou 7 dec. 2021 - 11:35

Ik dacht dat het Ruttonia was.

1 Reactie
Wieowie
Wieowie7 dec. 2021 - 22:57

“Ik dacht” Daar gaat het vaak al mis.