Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De duistere campagne tegen Rutte en de draai van Omtzigt

  •  
27-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Bij Kee & Van Jole gaat het vandaag natuurlijk over Code Rood, het brisante boek van Peter Kee en Thijs Broer over de machinaties in de Haagse politiek tijdens de coronacrisis. Daarin wordt onder meer onthuld hoe er binnen het team achter CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra in de aanloop naar de verkiezingen gewerkt werd aan een duistere campagne tegen VVD-leider Mark Rutte. Die moest de reputatie van de premier ten gronde richten door hem te beschuldigen van leugens, bedrog en andere smerige praktijken. De bedenkers lieten zich daarbij inspireren door de Amerikaanse politiek, die overigens door dergelijke methodes in een democratische crisis is gestort. Volgens Van Jole is zo’n soort campagne vermoedelijk alleen maar effectief in systemen met slechts twee partijen.
Een van de mensen die betrokken was bij het idee, zo schrijft het duo, was Pieter Omtzigt. Saillant omdat dat inmiddels afgesplitste CDA-Kamerlid zelf juist luidkeels klaagt over verborgen fluistercampagnes die tegen hem gevoerd zouden worden. Hij spreekt nu tegen dat hij er van wist. Kee legt bij De Nieuws BV uit dat Omtzigt een draai heeft gemaakt. De auteurs hebben hun bevindingen vooraf aan hem voorgelegd en toen ontkende hij niet dat hij er bij betrokken was geweest.
Daarna gaat het nog even over de nieuwe plannen van het kabinet voor de aanpak van de coronacrisis. Wat gaat het kabinet doen? “Ik zou eerlijk gezegd niet weten welke maatregelen er op dit moment nog van kracht zijn,” aldus Van Jole. Hij vindt dat er de afgelopen tijd te weinig getracht is twijfelaars over te halen zich toch te laten vaccineren. “17 procent van de bevolking is nog niet volledig gevaccineerd. Dat zijn niet allemaal principiële weigeraars.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Markzelluf
Markzelluf28 okt. 2021 - 8:44

Dat een campagneteam aan vooraanstaande partijgenoten vraagt wat de zwakke punten zijn van de belangrijkste politieke concurrenten, dat lijkt me volstrekt normaal. Dat er vervolgens over campagnestrategie wordt nagedacht, daar is ook niks geks aan. Op een gegeven moment oppert iemand tijdens het brainstormen iets dat ethische grenzen overschrijdt, tja dat gebeurt. En bij een moreel gezonde organisatie kiezen ze dan niet voor die aanpak. Precies wat hier gebeurd is. Van een scoop is dus helemaal geen sprake. Als dit het belangrijkste ‘nieuws’ is dat het boek oplevert, laat het boek dan gerust links liggen

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 5:37

Omtzigt had anders aardig wat CDA stemmers meegenomen!

Effie2
Effie228 okt. 2021 - 8:40

Waar is het bewijs dat ook Omtzicht Rutte wilde beschadigen? Is het niet zo dat Omtzicht beschadigd moet worden omdat hij een luis in de pels van het dominante neoliberalisme is?

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 21:26

Het beschuldigen van leugens van Rutte is niet zo moeilijk, vrijwel alles wat hij uit, zijn leugens. Of hij is zijn ge3heugen kwijt of het is de Rutte doctrine. Zijn reputatie is na de gaswinning schade en de Toeslagaffaire en elke week weer een nieuw schandaal al naar de kloten. Dat moet prijsschieten zijn geweest voor het CDA of welke partij dan ook Laten we nu niet net doen alsof Rutte nog nooit gelogen heeft?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 okt. 2021 - 19:41

https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1453289965471899652 Het antwoord van Pieter.

10 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 okt. 2021 - 2:54

Ik vind de verklaring van Omtzigt vragen oproepen, eerst zeggen dat het campagne team hem voorstelde een campagne tegen Rutte te voeren en wilden van hem weten welke zwakke punten de premier had om daarna te verklaren dat hij afhaakte toen duidelijk werd dat het om een persoonlijke aanval zou gaan, als je campagne gaat voeren tegen Rutte (met z’n zwakke punten) dan moet van meet af aan duidelijk zijn dat het om de persoon te doen is, niet voor Pieter dus, die vond het ongepast, zeker voor een christen democratische partij, ik kan hem uit de droom helpen, als er een partij is die zich van deze methodes bedient dan is het het cda wel, Bakelende tegen Bos, u liegt, u draait, binnen de partij zijn ze ook al niet te scrupuleus, nou ben ik beslist niet tegen vuile campagnes en zeker niet als het om Rutte gaat, maar op zo’n gluiperige manier is het cda ten voeten uit, daarbij komt dat ik Omtzigt een charlatan vind met een messiascomplex, ik hoop dat onze volksheld alsnog de brief kan overleggen die hij Spies stuurde want ik twijfel ernstig aan zijn lezing, ook gezien de context die dhr. Kee erbij geeft.

Pater
Pater28 okt. 2021 - 5:30

Waaruit dus blijkt dat O. helemaal niet ontkent dat hij ervan wist. Tamelijk tendentieus stukje dus. Het boek moest natuurlijk verkocht worden. Zonde van die overdrijving, het is wel degelijk verontrustend dat dat hoofd fondsenwerving dit soort streken uithaalde, lijkt me het eind van alle CDA-functies voor die man.

Libertain
Libertain28 okt. 2021 - 5:44

Goed om te weten.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand28 okt. 2021 - 6:42

Dus dat boek kan meteen naar de ramsjt. Zonde van het papier. Toch wel sneu, proberen ze ook eens wat te onthullen...

ton14024
ton1402428 okt. 2021 - 11:24

´´Ik vind de verklaring van Omtzigt vragen oproepen´´ Maar nou kun je er niet meer opkomen?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 okt. 2021 - 15:50

“Waaruit dus blijkt dat O. helemaal niet ontkent dat hij ervan wist. Tamelijk tendentieus stukje dus. Het gaat er niet om of hij ervan wist of niet maar in hoeverre hij z’n rol hierin probeert wit te wassen, de voorpublicatie wordt hem voorgelegd, hij rept met geen woord over afstand nemen en je gaat met 7 mijlslaarzen naar jouw conclusie dat het stuk tendentieus is, als hij de brief die hij in dit kader aan Spies heeft geschreven openbaart kunnen we dat meer op z’n waarde schatten.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 okt. 2021 - 15:51

“Maar nou kun je er niet meer opkomen?” Ik ga je wat verklappen, het zijn er 3, probeer begrijpend te lezen, ik heb ze weliswaar niet als 1.,2.,3. geduid maar met een beetje moeite moet dat best te doen zijn, je kan het.

Pater
Pater29 okt. 2021 - 2:14

@Raymond "Hij spreekt nu tegen dat hij er van wist." Dat zegt Kee. Dat is dus onjuist en tendentieus.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 okt. 2021 - 12:52

[“Hij spreekt nu tegen dat hij er van wist.” Dat zegt Kee. Dat is dus onjuist en tendentieus.] Ik heb nog eens het clipje bekeken en de tekst doorgelezen, nergens ben ik tegen gekomen dat Kee beweert dat O. zegt nergens van af te weten, misschien kan je aangeven op welk moment hij dat zou hebben gezegd.

Pater
Pater2 nov. 2021 - 2:38

@Raymond Dat staat in de tekst van Joop. Ik mag toch aannemen dat Joop de eigen VARA-journalisten juist citeert?

Phantom3
Phantom327 okt. 2021 - 19:16

Je kunt alle twijfelaars overhalen, dan nog gaan we van de ene golf naar de andere. Het wordt tijd dat de politiek iets meer bedenkt dan alleen het simpel nastreven van een bepaalde vaccinatiegraad.