Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

De dubbele moraal van Leon de Winter

  •  
16-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Moreel gezag en dubbele moraal gaan niet samen
Bij de bekende pro-Israël lobby in de Tweede Kamer heeft zich ook Leon de Winter gevoegd om te protesteren tegen de lening van 5 miljard euro van de Europese Unie aan Egypte. De reden: president Morsi en zijn partij “de Moslimbroeders” zijn anti-semitisch en schenden de rechten van de christenen en vrouwen aldaar. Ik heb de uitspraak van Morsi over “de zionisten” gehoord en hoewel zijn politieke analyse over het conflict tussen Israël en de Palestijnen juist is, vind ik zijn omschrijving van de zionisten als “afstammelingen van apen en varkens” uiterst verwerpelijk.
Immers zelfs het conflict in het Midden-Oosten mag ons nooit vervreemden van de Joden als medemensen en – voor de Arabieren – zelfs als neven, afstammend van één en dezelfde aartsvader Abraham. Er zijn bovendien Joden die meer offers opbrengen met hun steun aan de Palestijnen dan menige Arabier.
Ik vind ook dat Morsi en zijn partij geen enkele steun verdienen indien ze voor christenen en vrouwen geen volledig respect opbrengen als volwaardige Egyptische burgers, zowel in de wet als ook in de omgang. 
Moreel gesproken is de verontwaardiging van Leon de Winter c.s. echter van een onbetrouwbaar niveau. De protesterende politieke partijen en Leon de Winter hebben nooit met dezelfde felheid geprotesteerd tegen de schending van de mensenrechten van de Palestijnen door Israël. Ook hoor ik ze nooit als minister Lieberman van Buitenlandse zaken van Israël in het (demissionair) kabinet van Netanyahu racistische uitspraken deed over de Palestijnen. Ik heb ze nooit kunnen betrappen op een afwijzende reactie op de kolonisatie van Palestijnse gebieden door Israël, de standrechterlijke executies van Palestijnen en de zogenaamde administratieve hechtenis zonder rechterlijke basis.
Dit ondanks diverse rapporten van de EU zelf over de schending door Israël niet alleen van mensenrechten maar ook van resoluties van de VN en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat Israël, ondanks deze schendingen, jaarlijks 3 miljard dollar aan wapens van de VS en allerlei militaire, economische en financiële faciliteiten van diezelfde EU krijgt heeft bij Leon de Winter c.s. nooit tot enige verontwaardiging geleid.
Ziehier de dubbele moraal!  
Om zijn verzet tegen het besluit van de EU om Egypte bovengenoemde lening te verstrekken duidelijk te maken, wil hij 100 euro aftrekken van zijn jaarlijkse belastingaangifte. Indien hij beschikte over enige moreel gezag dan had alleen al zijn verontwaardiging een gewichtige indruk gemaakt in de samenleving. Dan had hij deze publicitaire steunt niet nodig gehad. Maar moreel gezag en dubbele moraal gaan niet samen! 

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Warius2
Warius216 jan. 2013 - 15:49

Gaan we weer.

boswachter2
boswachter216 jan. 2013 - 15:49

De Mastodont laat weer eens van zich horen. Jammer dat men u niet serieus neemt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 jan. 2013 - 15:49

Goh, en dat gelooft u? afstammend van één en dezelfde aartsvader Abraham. Laat ik het zo vertellen dat is totale onzin tenzij u waarde hecht aan die sprookjesboeken. Maar dat even daar gelaten. Het zionisme is niet beter of slechter dan de Islam. In mijn beleving zijn beide clubjes intolerant. De heer Mohamed Rabbae Voorzitter Landelijk Beraad Marokkanen: "Ik vind ook dat Morsi en zijn partij geen enkele steun verdienen indien ze voor christenen en vrouwen geen volledig respect opbrengen als volwaardige Egyptische burgers, zowel in de wet als ook in de omgang". Dus daar zijn we het dan over eens. Voorlopig geen geld lenen, eerst maar eens een seculiere staat worden, discussie gesloten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 jan. 2013 - 15:49

Geachte meneer Rabbae, Leon de Winter procedeerde al jaren tegen Theo van Gogh wegens het beledigen van de Joodse gemeenschap. Maar toen de zelfde Theo van Gogh vermoord door een Nederlandse crimineel van Marokkaanse namens zijn eigen geloof, werd meteen Theo van Gogh door Leon de Winter als dé held voor de meningsuiting beschouwd en hard geroepen. Leon de Winter vond en vindt dat alles mag gezegd worden over de moslims, echt alles. Ik denk dat het Parool die Leon heeft geradicaliseerd en hem heeft gemaakt wie hij nu is, hij moest schreven, over de moslims en Marokkanen, wat het Parool wilde zeggen en roepen. Na die verschrikkelijke moord op Theo las ik altijd het Parool en vond Leon radicaal schrijver en het Parool eng, terwijl het Parool heeft een mooie geschiedenis tijdens de Tweede Wereld oorlog!!!!!!!!!!!

HomoErgaster
HomoErgaster16 jan. 2013 - 15:49

"....Ziehier de dubbele moraal!..." Shall I use the "S" word?? Ach, what the hell: Satanic Verses. Slaap lekker, Mr. Rabbae.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 jan. 2013 - 15:49

Rabbae de echte Groene die groen blijft.

Meta Foor
Meta Foor16 jan. 2013 - 15:49

nou, dit is al een hele aanpassing van de club van Van Agt over hun tegenstanders. ze hebben t nu al over pro-israel beweging en vroeger was het anti-palestijnen beweging . we gaan vooruit in de tolerantie . andere reden zal zijn dat hun subsidies gehalveerd zijn

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 jan. 2013 - 15:49

Altijd zo geweest, de meerderheid heeft altijd gelijk ook al heeft ze ongelijk. Je zal maar (buiten je schuld) tot de minderheid behoren dan heb je flink pech.

Borgio
Borgio16 jan. 2013 - 15:49

Voor christenen was dat precies het zelfde. Zoals het voor de christenen die op kruistocht gingen om mensen te bekeren. En voor regeringen die land overnamen in Zuid Amerika en Afrika. Aangezien de mensen in Zuid Amerika en Afrika van oorsprong geen christen waren. Na het overnemen van een land is het natuurlijk makelijker om via een geloof de menigte te sturen en onder controle te hebben. Geloof hoort de mens te dienen en iedereen is vrij om te geloven in wat zei of hij wilt. Maar zolang geloof gebruikt word voor onderdrukking blijft er een scheef beeld. Dit omdat het eerder personen zijn die op macht gericht zijn en de mens tegen houd om zich verder te ontwikkelen. Hierdoor worden veel dingen verkeerd geïnterpreteerd en op de stapel van geloof gegooid. Maar om op het onderwerp terug te komen deel ik de mening dat geen een land steun hoort te krijgen waar geen gelijke rechten zijn. Anno 2013 is het nog te triest voor worden dat onderdrukking nog steeds een rol speelt in onze samen leving.

Spelchecker2
Spelchecker216 jan. 2013 - 15:49

Leon de Winter ziet inderdaad wel de splinter in Morsi's oog maar de balk in zijn eigen oog ontgaat hem volkomen. Als hij nu eerst even helpt Israël terug te dringen achter internationaal erkende grenzen en de Palestijnen te herstellen in hun rechten dan kunnen we daarna vast samen wel iets aan die splinter van Morsi doen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

Goed dat Rabbae aangeeft dat hij Morsi's omschrijving van de zionisten als "afstammelingen van apen en varkens" uiterst verwerpelijk vindt. En ook te prijzen dat Rabbau vindt ook dat "Morsi en zijn partij geen enkele steun verdienen indien ze voor christenen en vrouwen geen volledig respect opbrengen als volwaardige Egyptische burgers, zowel in de wet als ook in de omgang". Ik deel dit helemaal en vind dan ook dat de Egyptische regering pas financiële steun moet krijgen als de rechten van minderheden gegarandeerd zijn in wet en in de praktijk.

1 Reactie
karelkoning
karelkoning16 jan. 2013 - 15:49

Pet van Velzen: "Ik deel dit helemaal en vind dan ook dat de Egyptische regering pas financiële steun moet krijgen als de rechten van minderheden gegarandeerd zijn in wet en in de praktijk". Rechten van minderheden zijn in Israël ook niet gegarandeerd maar zij mogen wel steun krijgen ondanks het feit dat ze minderheden (zoals o.a. Palestijnen) als minderwaadige onmensen behandelen...? Kennelijk ben jij ook van de dubbele moraal...!?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort16 jan. 2013 - 15:49

"Morsi en zijn partij geen enkele steun verdienen indien ze voor christenen en vrouwen geen volledig respect opbrengen als volwaardige Egyptische burgers, zowel in de wet als ook in de omgang" Ahem. Bij mondde van de oprichter van de moslimbroederschap (Al Banna), waarvan Morsi in de hoogste gelederen zat alvorens hij bij de nieuwe partij aan de slag ging: "Following are the principal goals of reform grounded on the spirit of genuine Islam ... Treatment of the problem of women in a way which combines the progressive and the protective, in accordance with Islamic teaching, so that this problem – one of the most important social problems – will not be abandoned to the biased pens and deviant notions of those who err in the directions of deficiency and excess ... a campaign against ostentation in dress and loose behaviour; the instruction of women in what is proper, with particular strictness as regards female instructors, pupils, physicians, and students, and all those in similar categories ... a review of the curricula offered to girls and the necessity of making them distinct from the boys' curricula in many stages of education ... segregation of male and female students; private meetings between men and women, unless within the permitted degrees of relationship, to be counted as a crime for which both will be censured ... the encouragement of marriage and procreation, by all possible means; promulgation of legislation to protect and give moral support to the family, and to solve the problems of marriage ... the closure of morally undesirable ballrooms and dance-halls, and the prohibition of dancing and other such pastimes ...." Mustafa Mashur heeft in 1997 (toen hij baasje van de moslimbroederschap was) aangegeven dat kopten en gristenen de welbekende Jizya belasting zouden moeten betalen. Ofwel, discriminotoir belastingbeleid. Het credo van de moslim broederschap: "Allah is our objective; the Quran is our law, the Prophet is our leader; Jihad is our way; and death for the sake of Allah is the highest of our aspirations." That being said, vooralsnog krijgen ze van mij wel het voordeel van de twijfel: we zullen in Egypte zien of de dynamiek jegens vrouwen zal verbeteren of verslechteren onder Morsi. Voor de mensen die aan gaan geven dat Morsi los staat van de moslimbroederschap: in formele zin klopt dat ja. Hamas staat ook formeel los, maar komt wel degelijk uit dezelfde koker. Dan kun je Leon de Winter misschien een dubbele moraal verwijten, maar bespeur ik diezelfde positie toch ook echt in grote mate bij meneer Rabbae. Nu heeft de club van Morsi net geen meerderheid behaald, maar vergeet niet dat nog een kwart van de Egyptenaren stemde op de Al-Nour partij. Al-Qaradhawi, de voornaamste theoloog binnen de moslimbroederschap, met een publiek van 60 miljoen op de Arabische Al-Jazeera, geeft aan dat het nog een jaar of vijf gaat duren voordat er weer handen afgehakt kunnen worden in Egypte. http://www.memritv.org/clip/en/3287.htm We zullen het allemaal wel zien meneer Rabbae, maar vooralsnog zou ik enigzins genuanceerd roepen over dubbele moraal.

1 Reactie
kindval
kindval16 jan. 2013 - 15:49

Al-Qaradhawi, de voornaamste theoloog binnen de moslimbroederschap, met een publiek van 60 miljoen op de Arabische Al-Jazeera, geeft aan dat het nog een jaar of vijf gaat duren voordat er weer handen afgehakt kunnen worden in Egypte. Dank voor de link naar dit ontluisterend filmpje....

diadorim
diadorim16 jan. 2013 - 15:49

De dubbele moraal van Mohamed Rabbae: Na de Spaanse terugtrekking in 1975 bezette Marokko de westelijke sahara, een gebied 2,5 x groter dan Portugal en 60x groter dan de westbank en gaza samen, bouwde er de langste illegale afscheidingsmuur van 2700 km ter wereld dwars doorheen (dat het bezette gebied opdeelt in 6 van elkaar gescheiden gebieden waartussen geen verkeer mogelijk is) en legde er de grootste mijnenvelden ter wereld. De levensverwachting in de bezette westelijke sahara is 54, even laag als in Congo (Een goede indicatie hoe het Marokkaanse leger in bezet gebied te keer gaat). De levensverwachting in de gazastrook is trouwens veel hoger dan in ieder Arabisch land en zelfs Hongarije. Marokko heeft bovendien 66 (Zesenzestig!!!) VN veiligheidsraad resoluties aan z'n broek vanwege de bezetting van de westelijke Sahara. Het systeem van Marokkaanse afscheidingsmuren in bezet gebied: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Western_sahara_walls_moroccan_map-en.svg&page=1 Ga je eens met je eigen bezetting bezig houden, Mohammed. In plaats van dat hypocriete geneuzel over Israel. Ten tweede hebben Palestijnen in de West Bank en Gaza het beter dan Arabieren in alle omringende landen, kennen een hogere levensverwachting dan in Hongarije en kindersterfte is er lager dan in Turkije. Over het jaar 2012 kwamen 20 Palestijnen om in de Westbank. 500.000 Israeliers die op de westbank wonen waren verantwoordelijk voor de dood van 2 Palestijnen en 350.000 Marokkanen in Nederland waren verantwoordelijk voor de moord op 35 Nederlanders. Daarmee is de kans dat een Nederlander door een Marokkaan vermoord wordt 19x groter dan een Palestijn door een kolonist. Ga je eerst eens bezig houden met de Marokkaanse bezetting van de westelijke sahara, dan met het Marokkanen probleem in Nederland. Dan, heel misschien hebben we het nog wel eens over Israel.

1 Reactie
RonVa
RonVa16 jan. 2013 - 15:49

Mooie post!

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

"Ik heb de uitspraak van Morsi over "de zionisten" gehoord en hoewel zijn politieke analyse over het conflict tussen Israël en de Palestijnen juist is, vind ik zijn omschrijving van de zionisten als "afstammelingen van apen en varkens" uiterst verwerpelijk." Kennelijk vindt Rabbae dat je de joden wel de zee in moet drijven, maar dat je dat ook op een nette manier onder woorden kunt brengen.

2 Reacties
Rootman
Rootman16 jan. 2013 - 15:49

'...vind ik zijn omschrijving van de zionisten als "afstammelingen van apen en varkens" uiterst verwerpelijk.' Ik heb dit stukje toespraak van Morsi ook gezien, maar vind die omschrijving nogal meevallen. Op het schoolplein hoor je wel steviger taalgebruik! Bovendien lijkt me het echt zo'n culturele typische standaardfrase, netzoiets als bij ons 'bastaard', 'kankerhoer' of 'klerelijer', het zal wel zoiets als 'smerige ongelovige' betekenen. Of het staat ergens in de koran. Bovendien denigreren van de wel degelijk uiterst verwerpelijke stroming van het militante zionisme geen antisemitisme, al wil hun propaganda dat wel graag doen geloven.

RvDugt
RvDugt16 jan. 2013 - 15:49

Maar dat heb jij weer tav de zwakkere binnen onze samenleving.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

In landen waar oorlog heerst en daardoor bijvoorbeeld een gebrek aan eerste levensbehoefte is het geboorte cijfer laag. Het geboortecijfer in de Gaza is het hoogste van de Wereld!!!

1 Reactie
RvDugt
RvDugt16 jan. 2013 - 15:49

Mag jij leugens vertellen van je mama?

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

Al de reacties op Israël als je die in de 60,70,80er jaren had geschreven, nou berg je maar. Je was de grootste fascist, nazi aanhanger die er wezen mag. Wat heeft er een omslag plaats gevonden.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch16 jan. 2013 - 15:49

Dat schaart men over het algemeen onder de noemer 'voortschrijdend inzicht'. En dat heeft ons geleerd dat de staat Israël crimineler is dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden. Naarmate de Holocaust verder achter ons ligt, en Israël niet meer in die mate deze Holocaust kan exploiteren zoals het heeft gedaan, zal de kritiek steeds heftiger vormen gaan aannemen.

JongLinks
JongLinks16 jan. 2013 - 15:49

Leon de Winter is van het type democratie is goed als iedereen maar naar mij luistert. Natuurlijk heeft het Egyptische volk niet een geweldige leider gekozen, maar juist een democratie kan het geloof in de Moslimbroederschap verkleinen. Als men in Egypte ziet dat de Moslimbroederschap de problemen van armoede en onveiligheid niet kan oplossen zullen ze voor andere partijen gaan kiezen. Het is namelijk heel logisch dat dit volk zich tegen het westen keert want het westen heeft ze jarenlang onderdrukt met als uitvoerder Mubarak.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort16 jan. 2013 - 15:49

Wie was er na de FJP de grootste partij? Juist Ja, de Al-nour partij. Doe mij maar Morsi in plaats van de partij waar ze voor gaan als Morsi faalt. http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Nour_Party De moslimbroederschap heeft als aangegeven doel een staat op basis van Sharia wetgeving. Al-nour gaat nog even een paar stappen verder.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

Hoe verwoordt u dan het streven binnen de islam naar wereldmacht en onderwerping van de totale wereldbevolking tot een islamitische gemeenschap. Niet dat dat gaat gebeuren, maar toch die ideologie zit verweven in de Islam. Nu u hier het zionisme zo mooi verwoord zou ik van u ook graag vernemen hoe u dat islamitisch streven verwoord.

1 Reactie
Joeri2
Joeri216 jan. 2013 - 15:49

" .. zeker jaren 60 en 70tig niet meegemaakt .. " Doodzonde #1 lijkt mij. Meteen uitkering/subsidie afpakken. Jaren 60/70 niet meegemaakt? Doodschoppen dan maar. Uw mening telt in ieder geval niet mee. Dat de kerk een aktieve paus heeft die een eigen staat heeft zullen we maar even vergeten. Dat de 3 musketiers de koning moeten beschermen tegen de kardinaal zullen we maar als fantasie bestempelen. Want we hebben de jaren 60 niet meegemaakt. Zo. Gaat u nu maar douchen en neem een flinke shampoo mee, die boter krijg je niet zo makkelijk uit je haar.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort16 jan. 2013 - 15:49

Gelukkig is er volop respect voor kopten en gristenen in Egypte. http://www.aina.org/news/20130115185246.htm En zie ook hoe hardhandig gebrek aan respect wordt aangepakt. Als er 5000 moslims je buurthuis + peuterspeelzaal met de grond gelijk maken is de politie er als de kippen bij om niemand te arresteren. Het gaat zelfs zo goed dat je als Kopt dus moet onderhandelen over welk deel van het pand ze slopen: gelukkig is er na onderhandeling eenzijdig besloten om maar gewoon het hele gebouw om te ploegen.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch16 jan. 2013 - 15:49

Met één vinger naar een ander wijzen, doet er drie naar jezelf wijzen. Het gaat hier om de hypocrosie van de Winter. Beide kanten zijn wat dat betreft er onrein.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

Gelukkig darwinist, er is nog hoop, dus over een paar jaar met voortschrijdend inzicht kunnen we toch nog tot de conclussie komen,we hebben het helemaal verkeerd gezien met betrekking tot de islam. Had die Wilders toch nog gelijk. Maar ja dit kan natuurlijk niet he darwinist dit past niet in jou straatje. Dan gaat je verhaal niet op.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch16 jan. 2013 - 15:49

Dat zou best kunnen. Maar het is prematuur om daar dan nu al een voorschot op te nemen. Hadden we dat 30 jaar geleden met de uitschotstaat Israël gedaan, dan was het misschien nu niet zo n ongeregeld zooitje daar geweest.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

ach jee, mohamed rabbae gaat een verhaal afsteken over dubbele moraal. Als voorbeeld zegt hij dan: "De protesterende politieke partijen en Leon de Winter hebben nooit met dezelfde felheid geprotesteerd tegen de schending van de mensenrechten van de Palestijnen door Israël. Ook hoor ik ze nooit als minister Lieberman van Buitenlandse zaken van Israël in het (demissionair) kabinet van Netanyahu racistische uitspraken deed over de Palestijnen." Maar Leon de Winter en protesterende politieke partijen hebben ook nooit met dezelfde felheid geprotesteerd tegen de zoveelste schending van mensenrechten als er weer Israelische vrouwen en kinderen werden opgeblazen. Daarnaast ontbreekt het de propalestijnen/islamliefhebbende vriendjes aan enige vorm van kritiek als een of andere islam reli-gek weer eens oproept om Israel van de kaart te vegen. Wat is dus eigenlijk je punt met je dubbele moraal mohamed? Want zelf heb je er ook behoorlijk last van!

1 Reactie
Rootman
Rootman16 jan. 2013 - 15:49

FYI: Het gaat niet over joden of moslims. Het gaat om gevaarlijke, utrarechtse tendenzen: Netanyahu, Lieberman, Morsi, Ahmedinejad, Wilders, Zawahiri, the Republicans, etc.. Pathetisch! , maar wel doodeng. Helaas zijn er vele multinationals die dit soort figuren sponsoren om zich te verrijken! Overigens, zoals U zeker wel weet:

[verwijderd]
[verwijderd]16 jan. 2013 - 15:49

Een dubbele moraal is volstrekt natuurlijk in een oorlogssituatie. Je vrienden steun je en je vijanden steun je niet. Zo eenvoudig is het.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 jan. 2013 - 15:49

Oorlog ?? of je oor hoorde verkeerde dingen en loog?? Je oor loog tegen je hoor, want er is geen oorlog alleen in je oor.