Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De drugsmaffia bepaalt waar we kunnen gaan en staan

  •  
14-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4228 keer bekeken
  •  
ANP-455075161

De onthulling dat kroonprinses Amalia zwaar wordt bedreigd, heeft in politieke kring tot manhaftige taal geleid. Eén conclusie heeft nog niemand getrokken. In dit land bepaalt niet langer de staat waar we kunnen gaan en staan. Dat doen duistere krachten die ongetwijfeld met de drugsmaffia te maken hebben, want als het om politieke of religieuze terreur ging, was daarover wel op de trom geslagen. ''We zijn een narcostaat'', constateerde donderdagavond Jan Kees Emmer bij Op1. Wat betekent dit alles voor u en mij? In de praktijk niets. Zo lang we ten minste niet bedoeld of onbedoeld een drugskartel de voet dwars zetten. Of op een ongelukkige dag vallen als colleteral damage, bij een afrekening op straat.

Marianne van den Anker, gemeentelijk ombudsman van Rotterdam heeft al geconstateerd dat het aantal uithalers in de haven weer toeneemt. Meer jongens dan ooit zorgen ervoor dat de cocaïne tijdig uit de containers komt. ''Dom'', zullen de enkelen die gepakt worden, ongetwijfeld tegen de rechter zeggen, want dat is daar op die plek het verstandigst. Toch is uithalen een onmiddellijke oplossing als de stijging van de energielasten en de overige prijzen de bestaansbasis van het gezin onderuithaalt. Van den Anker brengt de toename van het aantal uithalers in verband met de groeiende armoede. Normen en waarden zijn leuk maar men moet ze zich wel financieel kunnen veroorloven. 

De regering kondigt maatregelen aan om het MKB door de komende crisis heen te helpen. Bedrijven die véél energie gebruiken, krijgen de helft van de rekening vergoed. Het systeem kan pas volgend jaar op gang komen. Dit betekent een extra prijsverhoging voor de eerste levensbehoeften op een moment dat niemand daarop zit te wachten. Het is dan ook verrassend hoeveel mensen ondanks hun benarde positie zo eerlijk blijven als goud. Toch zal hun aantal afnemen. Vooral ook omdat steeds weer nieuwe schandalen duidelijk maken dat eerlijkheid misschien nog wel lang duurt, maar zeker niet meer het langst.

Het lijken wel Mexicaanse toestanden. Althans het begin daarvan. Daarom wordt het tijd kennis te maken met Ometecuhtli, de twee-heer, van de Azteken, die met zijn echtgenote Omecihuatl, de twee-vrouwen, hoog in de dubbele hemel woont. Hij of zij (meervoud) vertegenwoordigen licht én donker, beweging én bewegingsloosheid, orde én chaos. Toch: Ometecuhtli/Omecihuatl zijn ook scheppingskracht. Ze brachten zichzelf ter wereld en werden vervolgens vader/moeder van andere goden. Een van hun belangrijkste kinderen is Tezcatlipoca, de rokende spiegel en de god van de nachtelijke hemel. Hij wordt in verband gebracht met obsidiaan, de steensoort waar de Azteken hun speer- en pijlpunten van maakten. Tezcatlipoca bepaalt wie op het slagveld omkomt. Hij is de tweedrachtzaaier. De mentaliteit van hem en zijn ouders dringt steeds dieper Nederland binnen. 

Tezcatlipoca blijft onze man. Daar helpt geen lieve moeder aan. Wij zijn het volk geworden van de nachtelijke hemel. 

Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (78)

Deugkeizer
Deugkeizer16 okt. 2022 - 14:49

Zolang we ons als mens niet wat kritischer gaan richten op foutief conformistisch groepsgedrag blijven er individuen zijn die het leuk vinden om mensen te onderdrukken en blijven er ook mensen zichzelf onderdrukt voelen, met alle gevolgen van dien. (Herhaling van mijn gedachten toen ik 12 jaar oud was.)

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 okt. 2022 - 7:33

Goeree Overflakkee heet het witte eiland vanwege het algemene coke gebruik. En Urk..... work hard, play nog harder behalve op zondag in de kerk. Je ziet het misschien niet maar bij jou in de straat......

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2022 - 5:43

Ik zeg al jarenlang dat dat gezegde niet klopt en veranderd moet worden. Wie eerlijk is wordt nl. genaaid. Dat mag ik op mijn leeftijd wel vaststellen.

oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 21:08

Ik kan geen bron geven, maar ik heb ergens gelezen dat het zwarte drugsgeld in omloop in de miljarden loopt, groter is dan shell bv.

Gaai2
Gaai215 okt. 2022 - 11:05

''De drugsmaffia bepaalt waar we kunnen gaan en staan.'' In de poel van verderf die Amsterdam heet. Het was natuurlijk zo wie zo nogal een discutabele keus om in het Amsterdam van GL Halsema te gaan studeren. Dan vraag je erom. Geen homo kan daar nog veilig over straat om maar eens wat te noemen. En dat hebben we het nog maar niet over het kopschoppende/messtekende/vuurwapengevaarlijke etc. tuig dat daar in grote getale placht rond te lopen. Waarom niet naar het (relatief) veilige Leiden? De tranen die de koning c.s. van Rutte4 mag plengen in de media zijn vooral krokodillentranen. Ongetwijfeld is een mooi plekje op die ene buitenlandse elite universiteit al lang gereserveerd. En nu moet onze prinses daar wel heen, overmacht toch? En terecht, welke elite wil er nu nog in Leiden studeren, laat staan Amsterdam. Nederland is voor studenten uit de middenklasse en buitenlanders. Die weten de weg naar studentenhuisvesting met huurtoeslag e.d. wel te vinden. Welk land is op dit moment favoriet bij de elite om te gaan studeren? We zullen het snel weten. Voor het overige ben ik van mening dat bijzonder onderwijs dient afgeschaft. Alle kinderen naar goed openbaar onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren van die ander op basis van afkomst, kleur, religie etc.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2022 - 12:06

@ Kees Er zijn genoeg zinnige redenen om jongeren niet bij elkaar in de klas te zetten die niets met religie kleur of afkomst te maken. Zoals een verschillende opvatting over wat goed onderwijs is. Of een goede methode, of goede lesstof. Van der Horst had een prima onderbouwing toen hij een dergelijk zinnetje introduceerde. Jij hebt die niet.

Cave Canem
Cave Canem15 okt. 2022 - 10:52

Ook nu lees ik her en der dat Taghi erachter zit, ook al zit hij “veilig” in de EBI. Dat zou betekenen dat hij ook in deze toestand nog in staat is om opdrachten te verspreiden, en wat ernstger is, het onbreken van afdoende mogelijkheden hem dit te beletten. Zal wel iets met bepaalde mensenrechten te maken te hebben, die in onze rechtstaat in extremis prevaleren boven de veiligheid van onschuldigen.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 21:38

Ha, daar is de VVDer.

Tsjerk Zes
Tsjerk Zes15 okt. 2022 - 10:11

Ik denk dat het wel meevalt, maar niet dus voor de prinses. Wat ik niet begrijp is dat de politie even wat tanden laat zien en de bronnen van die bedreigingen opzoekt en aanpakt. Drugs zijn onder de middenklasse geaccepteerd. Het is niet voor niets dat D66 om liberalisering vraagt, want in hun kringen is het, zeker onder hun studerende kinderen, gewoon geworden. Coke, speed of andere pillen liggen voor iedereen klaar op een feestje. Je hoort nooit openbaar over de persoonlijke problemen als iemand zijn vermogen weg snuift. Dat blijft zorgvuldig geheim. Zo beschaafd is men wel. Er wordt geen verband gelegd tussen drugsgebruik en financiële malversaties: de ethiek bij banken en andere financiële ondernemingen is ver te zoeken. Terwijl bekend is dat bij coke de grenzen verdwijnen. De gevolgen daarvan maken we dagelijks mee.

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 okt. 2022 - 17:04

@ Tjerk Zes - dat is een zinvolle bijdrage met pijnlijke waarheden. (Ik zie één taalfoutje: het had dienen te zijn: "...dat de politie niet even wat tanden laat zien...". Alleen de dubbele ontkenning drukt eigenlijk uit wat je bedoelt te zeggen.)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2022 - 5:50

De politie is al lang van al haar tanden ontdaan. Dit is het gevolg van een zo klein mogelijke overheid. Vroeger werd je op de bon geslingerd als je zonder licht op de fiets reed, nu wordt er niet omgekeken naar de diefstal van je fiets. Immers de jet-set rijdt niet meer op een fiets om op het werk te komen of anderszins. De politie staat veraf van de mensen. De overheid komt alleen het bed nog maar uit voor de diefstal van een duur schilderij of een moord cq. ernstig verkeersongeval. Als ze willen dat je als oudje thuis blijft dan moet de zorg zogenaamd dicht bij de mensen geleverd worden ( of niet geleverd natuurlijk) maar de handhavende macht is steeds verder af komen te staan.

Ivan61
Ivan6115 okt. 2022 - 8:54

Massa is kassa. Nederland snuift, slikt, spuit en verkoopt door. Wil je iets veranderen moet je bij de bodem beginnen. Betere opleiding, huisvesting, toekomst perspectief. En niet alleen in grote steden maar in hele land. Wij hebben een Preventie akkoord en dat lijkt mij verstandig om hier aan te werken. De jongeren zijn toekomst. Investeren in de toekomst is de enige optie anders is dweilen met kraan open.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 21:04

mooi gezegd, maar het lijkt op D66 praatjes dus gaat de gemiddelde nederlander je mening afwijzen, je persoonlijk aanvallen.

oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 21:05

In de steden is het drugsprobleem überhaupt veel kleiner dan op het platte land. GHB is een plattelandsdrug bv.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2022 - 5:51

Hoezo? De meeste coke wordt gesnoven door hongeropgeleiden heb ik begrepen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2022 - 7:08

Misschien is het ook handig om het wegsluizen van geld in het algemeen en dus ook crimineel geld, onmogelijk te maken. Het is daardoor niet meer te traceren. Het zit ook al veel in de bovenwereld, bijvoorbeeld vastgoed. Controleer notarissen etc. Dit alles kan nl. enkel als er ook corruptie in het spel is of het niet en/of nauwelijks controleren van financiële stromen, grote transacties ( denk daarbij ook aan belastingen en allerlei verweven opgerichte BV's. en dus vastgoed)

Ivan61
Ivan6116 okt. 2022 - 11:46

Oproerkraaier, Dat kan jij niet weten maar mij met D66 vergelijken voelt voor mij als een belediging. Minoes, Nederlandse bestuurders kijken weg. De bovenwereld is allang besmet en corrupt. Maar geld moet rollen toch?

Peace ....
Peace ....15 okt. 2022 - 6:48

Rutte: ""we zullen er alles aan doen om dit te stoppen...'' okay, stoppen met: - Koningshuis - bedreigingen - drugsmaffia - bij een bevriend ouder stel was ingebroken - veel persoonlijke dingen gestolen en een vermoeden welke groep de daders kwamen. Politie '' geen tijd, erg druk, doe maar een internetaangifte'' en vervolgens NIKS meer gehoord. Politie druk met andere zaken jaja. Weer 2 PVV stemmers erbij dan.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 21:40

"Weer 2 PVV stemmers erbij dan." Is het nu de bedoeling dat ik je feliciteer oid? Wat is dat voor een debiele opmerking?

DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2022 - 5:28

Het voetvolk wordt door de drugsmaffia gerekruteerd in de wijken in Rotterdam-Zuid. Maar daar spelen veel meer problemen dan alleen armoede. Het is ook het totale gebrek aan perspectief, het feit dat een grote groep mensen wordt uitgesloten, wordt gediscrimineerd, slechte huisvesting heeft, een slechte gezondheid heeft en de andere bekende problemen. Drugshandel levert veel geld op dus de top van de organisaties leeft helemaal niet in armoede. Die wonen in huizen van 1 miljoen of meer in Rotterdam Hillegersberg althans dat was zo enige decennia geleden. Nu wellicht op Spaanse costa's. Kortom armoede is niet de reden waarom mensen in de drugshandel blijven. Met een paar miljoen zou je de rest van je leven ook heel comfortabel kunnen leven. Blijkbaar zijn er meer motieven. Ik denk dat een belangrijk motief voor de grotere misdadigers het feit is dat de rechtstaat nogal slecht in staat is de grote misdadigers aan te pakken. Het risico ik klein. Taghi wordt in zijn rechtszaak door de verdediging opgevoerd als slachtoffer. Net zoals Van der Horst doet met de uithalers in dit artikel. Het is een sympathiek verhaal maar ik geloof er niet in. Mensen kiezen niet uit armoede voor het geweld en gevaar. Er is meer. Het gaat om macht, status, respect afdwingen, imponeren en een voorbeeld zijn voor anderen. Ik denk dat dit soort sociale aspecten belangrijker zijn dan de financiële. Armoede is absoluut een groot probleem maar niet de oorzaak van drugshandel.

6 Reacties
KritischKijken
KritischKijken15 okt. 2022 - 9:10

Goed verhaal Daan, zolang we advocaten laten liegen, en bedriegen, en wij binnen de lijntjes blijven kleuren tot alles tot op de millimeter bewezen is, komen we er niet. Ander voorbeeld: De Mallorca zaak. We gaan dan blijkbaar tot in het oneindige trachten te bewijzen wie wat deed, terwijl er een hele groep meedeed. Je deed mee? Net zo schuldig veroordelen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 okt. 2022 - 9:53

Marianne van den Anker zegt dat zij constateert dat het aantal uithalers is toegenomen door de energiecrisis. Als je in benarder omstandigheden terecht komt, wordt de weg naar illegale activiteiten toch aantrekkelijker. Ze heeft het niet over de grote bazen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2022 - 10:20

@ Hanvander Horst Ik vind dat een rare uitspraak. Het aantal uithalers dat nodig is hangt samen met de hoeveelheid drugs die uitgehaald moet worden. Meer drugs is meer uithalers. Ik heb overigens veel respect voor Van den Anker. Zeer intelligente vrouw, maar dit komt op mij niet sterk over. Ik zit mij dan ook af te vragen wat er met de kleine criminaliteit rondom Zuid is gebeurd. Is die afgenomen omdat de jongens het druk hebben op de maasvlakte en bij antwerpen? Ik heb het onderzoek niet gezien, maar het idee roept bij mij vooral vragen op.

Ivan61
Ivan6115 okt. 2022 - 10:39

Han, Nu is energiecrisis morgen iets anders. Jaren lang wordt weggekeken en nu loopt dat uit de klauwen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2022 - 14:40

@ KritischKijken Jij schrijft: terwijl er een hele groep meedeed. Je deed mee? Net zo schuldig veroordelen. Op zich ben ik dit met je eens. Je kan ook denken aan die twee jongens die op hun brommer een oude man doodreden en niet wilden bekennen wie de bestuurder was. Maar je moet je goed realiseren dat dit vraagt om een nogal fundamentele wijziging van het strafrecht. Nu staat centraal het exacte handelen van een specifieke verdachte. Wat je nu suggereert is primair kijken naar het resultaat van dat handelen. Welke schade is aangericht. En dan vallen ook zaken als discriminatie en aanranding binnen die koerswijziging. De benodigde bewijslast gaat er in tal van zaken anders uit zien. Ik zie daar wel wat in, maar ik heb honderden tekstjes geschreven in discussies met mensen die slechts exact de regels willen toepassen. En die zal je moeten overtuigen van de zin van jouw benadering. Mijn ervaring is dat dit een hele moeizame route is zonder veel kans op succes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2022 - 7:11

Daaronder de hang van jongeren naar het zogeheten gadget. Het leven bestaat teveel uit uiterlijk vertoon.

Viso
Viso15 okt. 2022 - 2:21

De top van de top 600 van Adam destijds heeft een stormachtige carrière doorgemaakt dankzij politieke correctheid en 40 jr. wegkijken. En nog altijd draait men er liever omheen en wil men vooral niet de vinger op de zere zwerende plek leggen. Het utopische idee van die zogenaamd maakbare westerse samenleving wordt echter keer op keer ingehaald door de keiharde realiteit.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 15:51

geen idee wat je nu precies wilt zeggen.

Viso
Viso17 okt. 2022 - 10:08

Vervelend dat je een stukje maatschappelijk inzicht mist. Een ieder die dat wel heeft weet hoe deze situatie ontstaan is en waarom er vooral niet gesproken wordt over wie er achter zit en waarom er niet over gesproken wordt.

Jopie666
Jopie66614 okt. 2022 - 20:52

The war on drugs is allang verloren. Idioten die denken dat de oorlog on drugs kunnen winnen vergeet het maar. Bestrijden maakt alleen de winstgevendheid alleen maar groter. Alleen als je het winst oog kenmerk wegneemt kan je drugs bestrijden en dat kan alleen door legaliseren drugs. Maar dat durven we niet dus komen we niet verder dan wat kanonnenvoer arresteren en af en toe een zetbaasje. De georganiseerde misdaad neemt ondertussen steeds meer van Nederland over en koopt steeds meer vastgoed en ook steeds grotere bedrijven op om hun ondergrondse activiteiten af te schermen en te verbergen en legaliseren. Bestrijden georganiseerde misdaad is niet mogelijk zonder goede officieren van justitie zonder familie en met goede teams. Welkom in Nederland Narcostaat. Een Italiaanse maffia rechter zei 20 jaar geleden al dat de maffia bezig was Nederland over te nemen. Maar ja Nederland is zwak ziek en misselijk. Proost.

2 Reacties
Frederikus2
Frederikus215 okt. 2022 - 9:45

Het idee dat, na legalisering van drugsgebruik en drugshandel de grote jongens (de drugsbaronnen) met de handen over elkaar gaan zitten zuurpruimen, is wel erg naïef. Zij zullen toch binnen de kortste keer een nieuwe verdienst-mogelijkheid gaan verzinnen? Wat te denken van vrouwenhandel, wapenhandel? Ik moet er niet aan denken.

Jopie666
Jopie66615 okt. 2022 - 10:41

Frede wapenhandel, dieren handel en vrouwenhandel hebben vrij spel bijna nu, omdat alle aandacht gaat nu naar drugs. Bovendien hebben we de afgelopen 20 jaar vakkundig de politie kapotbezuinigd. De politie heeft de feeling met de maatschappij zeker in de slechtere buurten allang verloren. Vroeger werd er een politie bureau geopend in een slechte buurt. Nu zit de poltie in grote kantoren ergens aan de rand van de stad.

Greendutch
Greendutch14 okt. 2022 - 19:05

aangezien dit niet wordt meegedeeld zullen we een slag om de arm moeten houden. ook moeten we de gebruikers van drugs aanklagen en bestraffen want daardoor wordt de maffia groot.

1 Reactie
Nejras
Nejras15 okt. 2022 - 5:48

The war on drugs is enkel goed voor het winnen van stemmen. Criminaliseren van gebruikers leid enkel tot overvolle gevangenissen (zie oa VS) en doet niks om verslaving aan te pakken. Halsema ziet het wel. Repressie werkt te slecht. (Als iemand anders wil beweren: ik ben erg nieuwsgierig naar de succesverhalen). De criminelen moet je de wind uit de zeilen halen. Zodat ze niet in het openbaar elkaar te lijf gaan met zware wapens. Kwaliteit van de middelen moet je monitoren. En verslaafden helpen.

KritischKijken
KritischKijken14 okt. 2022 - 19:02

Dus energie armoede geeft drugsuithalers? Dus toen we geen energie armoede hadden, was er geen toename. Dus dat is de reden indirect dat de havens overspoeld werden door drugs en uithalers. Die hadden we vroeger niet. Interessant dergelijke optimistische gevolgtrekkingen. Feiten of is verband leggen een gewenst gevoel tegenwoordig?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 okt. 2022 - 9:55

Heb je toen je over de constatering van Marianne van den Anker las, het woord ´toename´ misschien over het hoofd gezien?

theepot2
theepot214 okt. 2022 - 16:23

Deze reactie is verwijderd

Wie o Wie
Wie o Wie14 okt. 2022 - 14:10

Er wordt jaarlijks bijgehouden wat de landen zijn met meeste vrijheden. https://freedomhouse.org/explore-the-map?type=fiw&year=2021 Zweden, Noorwegen en Finland haalden de maximale score van 100. Nederland volgt niet ver daarna met 98 punten. Nederland is volgens onderzoek van Unicef ook het beste land voor kinderen. https://www.unicef.nl/nieuws/2020-09-03-nederland-op-nummer-1-in-onderzoek-naar-welzijn-van-kinderen Ik geef mijn jonge kinderen ook mee hoeveel geluk ze hebben dat ze in nederland zijn geboren. Over 2 weken alweer herfstvakantie. Ben benieuwd of er überhaupt nog ergens een leuk vakantie huisje vrij is. Dat is wel het nadeel in nederland.

5 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert14 okt. 2022 - 15:31

Wie o Wie met lijstjes - déjà vu en tranen in de ogen van authentieke ontroering, origineel waar. Alleen ontgaat het me helemaal wat de portée van zijn tekstje is voor de angst en het verdriet van Amalia. Die kan niet eens genieten van al die vrijheden, en ze is geen kind meer, ook nog eens.

Pindaklaas
Pindaklaas14 okt. 2022 - 15:52

Met lijstjes valt alles goed te praten. In Zweden is het overigens op veel plekken helemaal niet zo fijn wonen. Vergeleken met sommige steden en gebieden valt het in Nederland inderdaad reuze mee allemaal dus daarom volgen we die 3 Scandinavische landen op de lijst. Het holt overal overigens hard achteruit. Zelfs in de 'rustige' provincie Zeeland gaat er bijna geen dag meer voorbij zonder steek- of schiet incident, beroving of een ander geweldsdelict.

Volrin
Volrin14 okt. 2022 - 17:23

Wie o wie is weer eens aan het kersenplukken....

Andreas4
Andreas414 okt. 2022 - 21:47

WoW met zijn beruchte waarheden... Zou hij zijn jonge kinderen echt hersenspoelen met al die onzin van hem, diezelfde onzin die hij ook op Joop uitkraamt? Ik bedoel... het is wel een vorm van vrije meningsuiting, maar... eng vind ik t ook wel dat je je kinderen alles wijs mag maken.

oproerkraaier
oproerkraaier15 okt. 2022 - 15:56

Goed punt Andreas. Je kunt nu al zien aankomen waar het met die kinderen, als hij die al echt heeft, hij liegt heel veel en het zou impliceren dat hij een vrouw heeft gevonden die bij zijn nare karakter past, naar toe gaat. Het kan nooit goed aflopen.

Panthera
Panthera14 okt. 2022 - 14:07

Het neoliberalisme gaat ons in geen geval verlossen van dat criminele tuig wat hier de boel loopt te bedreigen en te vermoorden. Zou het dualisme zoals ooit in LA met een speciale politie-eenheid of president Duarte in de Filipijnen hiervoor opgericht had, niet de enige echte oplossing blijken te zijn. https://historianet.nl/misdaad/brute-agenten-zuiverden-l-a

2 Reacties
Andreas4
Andreas414 okt. 2022 - 21:58

Ah... je bedoelt gelegaliseerd tuig dat een mooie naam krijgt zoals "speciale politie-eenheid" of "president" dat net zo hard loopt te bedreigen en te vermoorden en daarin geen onderscheid maakt tussen "wettelijke" criminelen en iedere burger die "verdacht" kijkt. Wat slim zeg! Ach was die aardige meneer Duterte maar onze president, met zijn doodseskadertjes... wat een fijn land zouden we worden!!

Panthera
Panthera16 okt. 2022 - 11:01

Beste Andreas4, Gelegaliseerde tuig, daarmee gaat u het officieel of wettig maken. En dan kan het vooraf al aan alle verdragen en wet- en regelgeving getoetst gaan worden, terwijl je juist wil dat er nooit of misschien ooit eens achteraf als het probleem opgeruimd is getoetst gaat worden.

Markzelluf
Markzelluf14 okt. 2022 - 13:54

Waar is de stelling op gebaseerd dat de dreiging uit de hoek van drugscriminelen komt? Ik heb daar niks van meegekregen. Ook verbaast het me dat de koppeling wordt gelegd tussen het ‘ uithalen ‘ van drugs en de stijgende energieprijzen. Zou daar een causaal verband tussen bestaan? Daalt het aanbod van handlangers dan bij een daling van de prijzen? Ik vrees dat dat nogal een naïeve gedachte is

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 okt. 2022 - 13:43

Zonder vraag geen aanbod. Het moedwillig toejuichen van pilletjes en poeders 'voor op een festival' is één van de oorzaken van dit probleem. Ook zogenaamde BN'ers die dit gedrag vertonen hebben vele bewonderaars en navolgers. En dat zijn dan ook mensen die zich dit kunnen veroorloven (financieel hebben zij niets te klagen). Geen idee waarom ze met zulke middelen aan de realiteit willen ontsnappen. Is een feestje 'zonder' die troep niet leuk of zo? De nevenschade, zoals verkeersslachtoffers nog niet eens meegerekend. De gebruikers mogen hier best eens goed en grond op aangesproken worden.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki14 okt. 2022 - 16:56

Denk je nou echt dat je drugs ooit de wereld uit krijgt? Mensen gebruiken al sinds de prehistorie drugs en gaan daar echt niet mee stoppen omdat u dat om wat voor reden dan ook liever heeft. Als het gaat om het aantal verkeersslachtoffers, dan is alcohol toch de grootste boosdoener en dan zou volgens uw redenering eerst wat tegen het alcoholgebruik gedaan moeten worden. Met alcohol is het ook zo dat iemand niet met alcohol op auto wil gaan rijden maar daar na een paar drankjes anders over denkt. Dus dan lijkt me alcohol gevaarlijker dan drugs. Met drugs op kunnen mensen immers nog gewoon over een rechte lijn lopen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 okt. 2022 - 20:59

Drugsgebruik wordt in ieder geval moet in ieder geval niet op deze manier aangemoedigd worden. En met alcoholgebruik heb ik ook niets. Ik mis het ook niet en zie de toegevoegde waarde er niet van in. Zullen we lachgas maar niet vergeten hoe veel verkeersslachtoffers zij veroorzaken.

Andreas4
Andreas414 okt. 2022 - 22:02

Hoe oud bent u, als ik vragen mag? Boomertje vermoed ik zo, want uw ideeën getuigen van een grote naïviteit en lopen ver achter op de werkelijkheid en kennis van nu.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert14 okt. 2022 - 13:42

Dank aan Han van der Horst voor weer een degelijk betoog - de auteur schroomt niet man en paard te noemen. Drugs, dus. Nederland is een narcostaat en een belastingparadijs. Ons land is grootimporteur van illegale psychotrope middelen. Hier worden ook veel van die substanties vervaardigd. De export is enorm. De afzet in eigen gebied mag er wezen, in de slechte zin van de term. De overheid denkt bij deze zaken: "laissez-faire". Narcotica vormen een fabelachtig lucratief verdienmodel. En dit betekent bij neoliberalen altijd: dan is het ook goed. Dus wordt deze hele industrie nooit radicaal aangepakt. Alleen als het echt niet anders kan, dan komen er arrestaties en strafzaken. Na halsmisdaden bijvoorbeeld. Onze grote banken, die graag met ons meedenken of anders wel staan voor: 'een aandeel in elkaar', die varen wel bij die criminele business, een bedoening die gedoogd wordt; dat mag men rustig stellen. https://www.ad.nl/binnenland/drugskartel-waste-opbrengsten-wit-nederlandse-banken-hadden-moeten-ingrijpen~a464c597/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Dit is de achtergrond bij het trieste nieuws over Amalia.

3 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie14 okt. 2022 - 13:57

Wat een onzin dat banken dit gedogen. Probeer eens als crypto bedrijf een rekening te openen. Kijk eens wat je moet laten zien als je klant wil worden. In Nederland is de belastingdruk 41% en dat is (veel) hoger dan het gemiddelde. https://www.businessinsider.nl/10-landen-waar-de-fiscus-een-flinke-hap-neemt-uit-je-salaris-en-10-landen-waar-je-netto-veel-overhoudt-hier-staat-nederland/

oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 19:06

wie: het gaat niet over belastingdruk, maar over drugs. Lees die link en reageer dan inhoudelijk.

sAt0Ri...
sAt0Ri...14 okt. 2022 - 19:40

@Wieowie De belastingdruk ligt op betaalde arbeid, en niet bij het grootkapitaal, de multinationals en groot industrie. Dus wat klets je nou uit je nek man?

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2022 - 13:18

Jeroen Krabbé heeft met zijn verhalen over Frida Kahlo weer een prachtig beeld geschetst van México. Ik vond dat veel indrukwekkender en duidelijker dan een relaas over wat de Azteken zoal geloofden. Ik vond het werk van Kahlo al indrukwekkend maar door het verhaal van Jeroen Krabbé werd haar leven nog beter in de verf gezet. Krabbé heeft zelf een mooie carrière gemaakt en schildert zelf bepaald niet onverdienstelijk. Zou hij niet eens mogen schrijven op de Joop?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 okt. 2022 - 14:50

Je hebt weinig begrepen van Frida Kaholo en van Mexico. Dat kunnen wij Jeroen Krabbé niet verwijten. Kom. Hier is nog een muziekje https://www.youtube.com/watch?v=beuRgIqxTnY

Nicolay2
Nicolay214 okt. 2022 - 13:08

Ik denk dat het nu tijd word om bij de geheime diensten speciale eenheden moeten komen om deze afschuwelijke problemen op te lossen. Geef deze eenheid carte blanche zeker ook in Italië.

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk14 okt. 2022 - 18:59

wordt

Eric Minnens
Eric Minnens14 okt. 2022 - 13:07

Bedankt Han. Gewoon om mij dit woordje Tez-cat-lip-oca eigen te maken, bedacht ik de volgende varianten: Tezcatlipoca Geertcatlipoca Thierrylipoca Eerdmanslipoca Trumpcatlipoca Poetinlipoca Klinkt als bijzondere diersoorten, maar het zijn gewoon de huidige goden van de duisternis, gevallen engelen à la Lucifer. In het kader van jouw stukje moet ik er nog een paar aan toevoegen: Drugscatlipoca Narcolipoca

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert14 okt. 2022 - 13:43

Popocatepetl!

Eric Minnens
Eric Minnens14 okt. 2022 - 14:24

"Popocatepetl" Ook jij bedank, drs Q. Elke positieve reactie stel ik uiteraard op prijs. Echter... jammer dat het metrum niet klopt... (waaraan ik nu juist alle zorg heb besteed). Nou ja, een mens kan niet alles hebben... {:-)

Bernie2
Bernie214 okt. 2022 - 12:58

Goed artikel Han, zeker met die verwijzing naar het Mexicaanse. Nederland dreigt inderdaad een narcostaat te worden, geregeerd door niets ontziende en meedogenloze moordenaarsbendes. De herinnering aan het afslachten van bigheads als Derk Wiersum en P. de Vries liggen vers in het geheugen. Dan die bedreigingen aan het adres van de dochter van W. van Oranje, CEO van Oranje BV. Als dat uitgemeten mét parentele video in het nieuws komt zou ik er wat meer van willen weten. Feit blijft dat bedreigingen, aan wie ook, een doodzonde zijn die terecht hoog opgenomen worden. Of de drugsmafia hier speler is moet vooralsnog blijken, maar laat de strafmaat afschrikwekkend hoog zijn. Ugh.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal14 okt. 2022 - 12:55

Hoho... het is nog helemaal niet bewezen dat het de drugsterroristen zijn. Kan best een van die andere groepen zijn die verongelijkt rond struinen of zich vervelen en verrijken. Even wachten op de feiten.

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2022 - 12:53

Er zijn voorbeelden

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 okt. 2022 - 12:03

Alweer een grote misser van het Rijk der Nederlanden om dit zwaar vergrijp tegen onze rechtsstaat & democratie niet te kunnen bestrijden. Ik vind het zó sneu voor dat kind!

3 Reacties
Max_Konijn
Max_Konijn14 okt. 2022 - 13:36

Welke misser? Wordt tijd dat onze opsporingsdiensten grotere bevoegdheden krijgen. Maar als dat voorgesteld wordt staan dan hangt links weer in de gordijnen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 okt. 2022 - 14:46

Wat een kortzichtige domme opmerking van het figuur `Hoofdschuddend'. Het opsporingsbeleid van Nationale Veiligheid zou júist eerst criminelen moeten aanpakken, met extra prioriteit; en geen andersdenkenden op politiek vlak. Men heeft genoeg bevoegdheden om op adequate wijze criminele organisaties aan te pakken. Helaas schijnt zulks steeds niet te lukken, alsof het te móeilijk is.

Satya
Satya14 okt. 2022 - 15:02

"Maar als dat voorgesteld wordt staan dan hangt links weer in de gordijnen." Mijn vrijheid boven jouw veiligheid? Jazeker.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist214 okt. 2022 - 11:55

Ik mis het ene woord nog en dat is “mocromaffia”…

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 15:13

Mocromafia is een foute naam zoals ieder mens weet, waarom u het dan toch hanteert is me wel duidelijk. Voor U kan er geen vreemdelingenhaat genoeg zijn op aarde.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist215 okt. 2022 - 8:52

@ kraaier Wel eens “Opsporing verzocht” gezien?

HenryHansen
HenryHansen14 okt. 2022 - 11:53

Tja zolang we het normaal blijven vinden om een pilletje of poedertje te nemen op een doordeweekse dag of op een festival, en daar ook nog redelijk open over zijn (zoals 'bekende' nederlanders nog wel eens in een interview laten blijken) en zolang we geen vragen meer (durven) stellen bij de plotselinge welvaart van - meestal jongens - in de wijk die na een mislukte schoolcarriere toch in een hele mooie autorijden, en om de maand een andere..... Tja dan zal dit inderdaad alleen maar erger worden. Hier in Rotterdam is deze criminele livestyle 'bon ton' bij bepaalde families, die zelf ook geen vragen meer hebben of durven te stellen...

1 Reactie
Satya
Satya14 okt. 2022 - 15:03

Dat lost legaliseren op.

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2022 - 11:46

De uitkeringen conform de Bijstandsnorm zijn met 10 procent verhoogd. Voor de gestegen energiekosten wordt aanzienlijke compensatie verleend. Talrijk zijn de toeslagen. De nivellering slaat toe. Maar wie dacht dat daarmee de vraag naar méér is gestild, die kent het sprookje van Hollebollegijs niet. Wie vraagt wordt overgeslagen, wordt nog steeds verteld aan de kleuters, zei me een ervaren kleuterleidster. Leve de education permanente, knikte ik haar toe.

2 Reacties
Nicolay2
Nicolay214 okt. 2022 - 13:12

Bouwman2 Bij ons thuis zouden zeggen ga even bij de dokter langs.

r v b
r v b14 okt. 2022 - 14:11

de rijken worden steeds rijker, er wordt effectief niet aan nivellering gedaan. Hoog tijd dat er wel genivelleerd wordt.

Wie o Wie
Wie o Wie14 okt. 2022 - 11:40

Wat een gezeur. Het is gewoon een eigen keuze om vooralsnog enkel naar de uni te gaan als je dat wenselijk vindt. Soms kan je dat uit veiligheidsoverwegingen beter doen. Komt vaker voor bij “beroemdheden” Gelukkig komt de voorspelling van de auteur zelden uit, dus dit komt ook goed. Fijn weekend jopers! Ik zet hem alvast koud. Kan ik vanavond uithaler spelen. Je weet maar nooit wanneer de misdaad gaat bepalen hoe koud hij mag zijn.

Poeh, poeh
Poeh, poeh14 okt. 2022 - 11:37

Hoe zei Rutte het ooit, "een gaaf land!"

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2022 - 11:30

Indertijd werd voor diefstal de term "proletarisch winkelen" gebruikt, om de pil te vergulden. Want het was een gifpil. D