Joop

De droomgevangenis van Fleur Agema

  •    •  
03-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
fa_300.jpg
PVV-Kamerlid ontwierp als studente gevangenis, kunstenaar Jonas Staal heeft die nu gebouwd
PVV-Kamerlid Fleur Agema schreef ter afronding van haar opleiding aan de kunstacademie een scriptie over een nieuw model gevangenis. Kunstenaar Jonas Staal dook die scriptie op uit het archief en bouwde de gevangenis van Agema als maquette.
Van het project is een papieren boek verschenen dat ook gratis is te downloaden.
Uit het boek:
Deze publicatie is een introductie tot ‘Gesloten Architectuur’, het afstudeerproject uit 2004 van Fleur Agema, kamerlid van de Partij voor de Vrijheid. Haar project omvat een schets voor een nieuw gevangenismodel, dat zij ontwierp in het kader van haar masteropleiding architectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.
Beeldend kunstenaar Jonas Staal werkte Agema’s studies uit tot een volwaardig model dat haar gedachtegoed voor het eerst op gedetailleerde wijze visualiseert, en daarmee nieuw inzicht biedt in haar denkbeelden. Staal werd in dit onderzoek bijgestaan door architecten en ontwerpers, wat resulteerde in diverse digitale tekeningen en een maquette.
Middels een inleiding geeft hij inzicht in Agema’s ontwikkeling als architect en politica. Tevens onderzoekt hij in hoeverre haar architectonische werk van invloed is op het huidige regeringsbeleid, en daarmee de inrichting van onze samenleving.
Staal bouwde eerder een kopie van de inmiddels opgeheven Vrijdenkersruimte van de VVD. Hij schreef daarover op Joop.
Het boek is sinds vandaag verkrijgbaar bij uitgeverij Onomatopee, maar ook als pdf gratis te downloaden , de maquette is vanaf 17 november te zien in Extra City te Antwerpen en het theaterevent op 21 en 22 december in Frascati Amsterdam.
RTEmagicC_fa1.jpg
RTEmagicC_fa2_349.jpg
RTEmagicC_fa3_357.jpg
RTEmagicC_fa4_357.jpg

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Mindfulness
Mindfulness3 nov. 2011 - 15:21

Boeiend

Bernie2
Bernie23 nov. 2011 - 15:21

Ziet er streng, grauw en zeer knellend uit. Kortom, kopvoddenrukster Agema heeft een waar PVV-fähig opsluitmodel opgetekend voor de specifieke doelgroep van de xenofoben. Tuigoord...the inside model.

lancelot2
lancelot23 nov. 2011 - 15:21

Ziet er netjes uit hoor, daar zullen de slachtoffers der maatschappij heerlijk hun dagen, weken, maanden, jaren, de rest van hun leven slijten. ;-)

Artois
Artois3 nov. 2011 - 15:21

Hoeveel moslims gaan er in?

Artois
Artois3 nov. 2011 - 15:21

En is er een landingsplaats voor een bezemsteel?

jaapvos
jaapvos3 nov. 2011 - 15:21

het beeld is zoals extreem rechts/fascisme is, koud, kil, afstandelijk & zonder enig menselijk gevoel

Reprehensionem
Reprehensionem3 nov. 2011 - 15:21

Het ontwerp van de gevangenis komt mijns inziens overeen met de duistere hersenspinsels van deze mevrouw. Het biedt zodoende een inkijkje in haar donkere, benauwende fantasiewereld, van welke de donkere kamers nu tot uiting komen in een architectonisch ontwerp. Ben benieuwd wat voor kunst zij nog meer maakte.

Yegussa
Yegussa3 nov. 2011 - 15:21

Mogen we ook de folterkamer even zien?

wvdstraat
wvdstraat3 nov. 2011 - 15:21

Fleur Agema, gewild 'object' op mannensites als Mokkels.nl heeft vast ook passende bewaarder-kostuums in gedachten.....

eeweew
eeweew3 nov. 2011 - 15:21

Ik heb het boek gedownload en even doorgekeken, en iets niet zo erg als hier staat. Ze heeft een gefaseerd gevangenismodel ontworpen waarbij mensen steeds een stapje hoger kunnen komen. De afbeeldingen die hier staan is de meest gesloten. Er is ook een gevangenis die een samenleving simuleert, waar mensen in appartementen leven. Toch kan ik me niet voorstellen dat iemand op een cel met alleen maar een bed en een wc ooit dusdanig gedrag kan vertonen dat hij meer vrijheden kan krijgen.

henk543
henk5433 nov. 2011 - 15:21

Ik vind het wel een mooi ontwerp.

meijerlahn
meijerlahn3 nov. 2011 - 15:21

Zoals je kan verwachten van een PVV-er: Koud en kil.

ErnsTT2
ErnsTT23 nov. 2011 - 15:21

Hij is de IJzeren Maagd vergeten die ze er als represaille sanctiemaatregel voor onwillige cliënten in had geprojecteerd.

msj_meijerink
msj_meijerink3 nov. 2011 - 15:21

Kijk, er zijn geen vangnetten de vleugels gemonteerd. Ze rekent dus op een snelle dood van de boeven door een sprongetje over de reling.

Yggdrasil
Yggdrasil3 nov. 2011 - 15:21

Ik hoorde haar laatst op de radio in een vraaggesprek en toen viel me al op dat zee een heel donkere en inktzwarte kijk heeft op haar medemens, ik heb zelden mensen gehoord die zo vol haat zitten, behalve Wilders dan maar die is in zwartkijkerij sowieso al buitencategorie. Dit bouwwerk geeft wel aan hoe Agema in elkaar steekt als ook haar eigen frustratie dat ze privé maar geen relatie in stand kan houden. De visie van Agema, zwart donker met een klein stukje daglicht waarbij het meest positieve wel is dat ze de gevangenen een kussen gunt en dat is voor Agema al de ultieme uiting van menslievendheid.

jimdavis
jimdavis3 nov. 2011 - 15:21

Geachte heer Staal, mocht u juridische hulp nodig hebben wegens uw auteursrechtinbreuk op het werk van Fleurtje, laat 't me weten!

WendyB2
WendyB23 nov. 2011 - 15:21

Ah, ik geloof dat ik de bedoeling snap van die gefaseerde aanpak: Autochtone criminelen, die nogal vertegenwoordigt zijn in de PVV-achterban, kunnen hun tijd uitzitten in riante bungalows met leuke parkjes, terwijl bovenstaande afdeling bedoeld is voor politieke gevangenen van het regime.

Michiel Online
Michiel Online3 nov. 2011 - 15:21

ach...

Klungel2
Klungel23 nov. 2011 - 15:21

Hadden we in Nederland niet al een cellenoverschot??

JanB2
JanB23 nov. 2011 - 15:21

Niet om het een of ander maar je moet toch een vrij zieke geest hebben om voor je afstudeerproject uitgerekend een gevangenis te ontwerpen. Fleur Agema is eng!

ElChe
ElChe3 nov. 2011 - 15:21

In welk kamertje gaat agema ze nu door de knieen schieten?

JanJansen17
JanJansen173 nov. 2011 - 15:21

Mijn eerste indruk: het ontwerp is net zo rechtlijnig als de visie van de PVV, dus komt wel overeen zou je kunnen zeggen ..... In hokjes denken :-))

Bernie2
Bernie23 nov. 2011 - 15:21

Is dit weer zo'n karakteristiek 1-cellig gedoe of stijgt de immer streng en hoekig kijkende Agema hier boven het PVV amoebe-denken uit?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 nov. 2011 - 15:21

Ik raad iedereen aan het boek te downloaden en door te nemen. Lees ook de buitengewoon knappe analyse van het denken van Fleur Agema. Uit haar recente uitspraken wordt duidelijk dat ze niet meer zo gelooft in verbetering van gevangenen en alleen maar de meest onmenselijke van haar opsluitalternatieven wil handhaven. Het gevangenismodel van Fleur Agema is overigens een fascistisch utopia waarin mensen altijd onder totale controle werken. Verder blijkt zij een aanhanger van negentiende eeuwse ideeën over het verbeteren van gevangenen. Die moest je hard laten werken én eenzaam opsluiten zonder prikkels van buiten zodat zij tijd hadden om over hun zonden na te denken. Fleurtje is vergeten het bewust smakeloze eten er nog bij te voegen. De ervaring leerde dat de meeste gevangenen zo stapelkrankzinnig werden gemaakt. Als we beseffen dat Geert Wilders twee consiglieri heeft, Fleur Agema en Martin Bosma, dan moet dat toch tot grote zorg en veel waakzaamheid leiden. Download dat boek. Lees het. Laat het ook aan anderen lezen.

DitBenIk2
DitBenIk23 nov. 2011 - 15:21

Ik heb het boek gedownload en moet zeggen dat het best een interessant concept is. Het ljkt mij dat het goed gedrag stimuleert. Verder lijkt me zo'n onderzoek naar de gedachtegangen van mevrouw Agema door middel van een maquette van haar werk meer iets voor Diederik Stapel.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben3 nov. 2011 - 15:21

Allemachtig... geen daglicht.. steriel.. prikkelloos.. alles op orde... De weerspiegeling van een donkere geest.. One scary lady...

plaagstoot
plaagstoot3 nov. 2011 - 15:21

Wat schattig !!!!! Een DESIGN concentratiekamp voor slechte mensen.

doubleplusgood
doubleplusgood3 nov. 2011 - 15:21

Ziet er goed uit, maar het is natuurlijk de vraag of dit een geheel correcte weergave is van Fleur Agema's ontwerpen. Overigens is ze blijkbaar wel erg ruimhartig met de indeling en het aantal bedden in de cellen bezig geweest. Per cel kunnen er toch echt een stuk of 3 bedden bij.

clara51
clara513 nov. 2011 - 15:21

Een wat late reactie, moest even tijd vinden om het project te lezen en te bekijken en erover na te denken. Fleur Agema was 28 jaar toen zij dit project uitvoerde. Ze was nog niet politiek actief en ook nog niet geconfronteerd met een ziekte die haar het werken als ontwerper onmogelijk zou maken, wat mij een persoonlijk drama lijkt. Het gevangenisproject gaat tot in extenso uit van de idee van de maakbare gevangene en een geconstrueerde omgeving die de gevangene moet dwingen de weg van het diepste duister naar het verlossende licht vrijwillig af te leggen. In die zin is de ontwerper Fleur Agema bepaald geen solist of unieke denker. De denkbeelden die zij als 28-jarige ontwikkelt over zin en onzin van detentie en resocialisering zijn niet nieuw en staan niet op zichzelf. De verbanden die Staal legt met huidige politieke denkbeelden van Teeven en de mogelijke invloed die Agema op het huidige politieke denken heeft vind ik dan ook speculatief. Staal zelf ook, geeft hij ergens in de tekst toe. Ook zonder dit project bestaan deze utopische denkbeelden over de maakbaarheid van de goede mens/burger en de vooroordelen over de slechte mens/burger. En niet alleen in de politiek, ook in de samenleving. Je kunt doen wat Staal (op een visueel erg mooie manier) heeft gedaan: het gevangenismodel gebruiken als projectie van het denken van Agema en dat te exponeren naar het denken van de huidige politiek van de PVV en via Teeven zelfs het gehele kabinet. Daarmee plaats je dit gevangenismodel in een ingeperkt kader, namelijk dat van de ultrarechtse politiek. Dat is gemakkelijk schieten en scoren voor zich links noemend Nederland. Je ziet dat aan de discussie hier, het gaat hoofdzakelijk over Agema zelf. Het gebouw van Agema heeft geen verleden en geen toekomst. Het staat er en is een veredelingsfabriek, het moet slechte binnenlandse producten verbeteren. Het stelt geen vragen over de geschiedenis en de toekomst van de mensen die er binnen gaan en weer uitkomen. Of over de samenleving waarin deze mensen opgroeien en terugkeren. Die vragen stelt het grote publiek zich doorgaans ook niet. Ik vraag me daarom af hoe relevant het is dat dit een project is van een vrouw die nu Kamerlid voor de PVV is. Of dat gegeven niet juist de brede discussie blokkeert die ik wel relevant en urgent vind: hoe kijken burgers tegen criminelen aan, in hoeverre is er in het denken over criminelen vandaag een vorm van dehumaniseren ingeslopen, wat is de zin en het doel van detineren, wat verwacht het grote publiek van detentie, wat is de zin van preventie, enzovoorts. Want het verleden en de toekomst van dit gevangenisproject stoppen niet bij Fleur Agema. Ik zou bijna zeggen: was het maar zo.

Lucyfer
Lucyfer3 nov. 2011 - 15:21

Interessant maar ik zou hier toch iets meer over willen weten, zonder een heel boek erover te moeten lezen. Ik vind het ook wel veel eer voor Agema, hoewel ik besef dat zij een grote stem in de PVV heeft. Persoonlijk vind ik haar behoorlijk eng. En dit ziet er dito uit.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 nov. 2011 - 15:21

Ik ga dat boek wél lezen. Dit soort mensen maakt op het moment school. Ze hebben aanhang. We moeten ze kennen en doorzien.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle3 nov. 2011 - 15:21

Precies zoals een gevangenis hoort te zijn. Dus geen quasi-hotel met internet, tv en alle gemakken die vrije mensen ook genieten.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus3 nov. 2011 - 15:21

En er onstabieler uitkomen dan ze er in gaan. Dat hebben ze in de 18e en 19e eeuw ook al gemerkt. Het moet een stabiele omgeving zijn met orde, regelmaat en veiligheid. Afstraffen van verkeerd gedrag maar ook mogelijkheden geven tot verbetering mocht iemand die willen pakken. (Zoals verplicht naar school en werk, maar extra lessen en/of werk aan bieden voor die wel interesse tonen). Het blijft een straf natuurlijk, maar je schiet er niks mee op als je psychopaten kweekt.

Meta Foor
Meta Foor3 nov. 2011 - 15:21

ha fyn, we hebben weer wat met wilderisky .. was even stil na al die commotie over economie,m klimaat, emigratie maa, we zijn weer thuis

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 nov. 2011 - 15:21

In dat huis van Fleur?

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2011 - 15:21

Ik mis de playstation en de tafeltennistafel. Verder is het een gevangenis waar je niet graag wil zitten. Maar ja, het is dan ook een gevangenis he?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 nov. 2011 - 15:21

Zit je zelf ook van zulke bouwwerken te dromen, Peet?

JoopSchouten
JoopSchouten3 nov. 2011 - 15:21

Asociaal kaal en koud ontwerp ... Het zegt veel over de bedenkster.

2 Reacties
NeoNL
NeoNL3 nov. 2011 - 15:21

Dat kan socialer, niet? 4 of 5 sterren.

Joeri2
Joeri23 nov. 2011 - 15:21

Of over de functie. Wat een onzin om het ontwerp op de bedenker te projecteren. Het ontwerp van het wetje om mauro uit te zetten is gemaakt door Cohen, met uw logica is Cohen dus een xenofoob.

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2011 - 15:21

Die wc lijkt me niet lekker zitten en zelfs pijnlijk met die scherpe randen? Wat zou ze trouwens voor materiaal in gedachten hebben gehad. Het ziet er op de maquette nogal vreemd uit. Saai, donker, somber, introvert, kil, harteloos, dodelijk, als een doodskist van natuursteen. Maar het is niet echt, slechts een droombeeld van de rechterhand van Wilders. De architecturale stijl vind ik trouwens niet zo slecht. Afgepast, wiskundig, modern en zakelijk.

1 Reactie
JanB2
JanB23 nov. 2011 - 15:21

De architecturale stijl vind ik trouwens niet zo slecht. Afgepast, wiskundig, modern en zakelijk. Dat dacht ik in het begin heel even ook maar bij nader inzien is het toch maar fantasieloze lijnentrekkerij. Voor fraai afgepast en wiskundig ben je bijvoorbeeld beter af bij de Bossche School.

Lucifer2
Lucifer23 nov. 2011 - 15:21

Oude gevangenissen zijn mooi ; de Schie en Noordsingel in Rotterdam, Havenstraat in Amsterdam, de Koepel in Haarlem eventueel. Nieuwe gevangenissen zijn lelijk en eender. Ik was laatst in P.I. Almere en waande mij in P.I. Zoetermeer : volkomen tot in detail gelijk. Strenger straffen om het strenger straffen is overigens ronduit dom, minimumstraffen zelfs gruwelijk. Maar dat terzijde.

1 Reactie
JanB2
JanB23 nov. 2011 - 15:21

Ik was laatst in P.I. Almere en waande mij in P.I. Zoetermeer : volkomen tot in detail gelijk. Dit vraagt om uitleg.

Jan Jansen2
Jan Jansen23 nov. 2011 - 15:21

Ik ben erg benieuwd naar mevrouw Agema's ontwerp voor een nieuw verpleeghuis voor ouderen.

1 Reactie
ElChe
ElChe3 nov. 2011 - 15:21

het zelfde.

Alexanderr2
Alexanderr23 nov. 2011 - 15:21

Ik zie niet in waarom een project zomaar heel Fleur Agema's gedachtegoed zou projecteren. Zeker als iemand anders het 'af' maakt. Ik heb helemaal niets met Fleur Agema maar ik vind dit een laag en slecht artikel, enkel bedoeld om Fleur Agema af te kraken. Daar is ook dat project voor bedoeld. Het is duidelijk dat de maker van dit project haar niet mag...

1 Reactie
RosaLange
RosaLange3 nov. 2011 - 15:21

Leg eens uit. In dit artikel lees ik niet dat de kunstenaar een oordeel uitspreekt over haar gedachtegoed of haar werk. Hij legt verbanden en beeldt die uit. Ik denk overigens dat het leggen van deze verbanden gerechtvaardigd is. Het zijn de mensen die ermee geconfronteerd worden die een oordeel uitspreken. Uit uw reactie kan ik opmaken dat u negatief staat tegenover haar werk/gedachtegoed. U probeert u ervan af te maken door de kunstenaar hiervoor verantwoordelijk te stellen. Kunst kan soms nogal confronterend zijn, toch?

hannogroen
hannogroen3 nov. 2011 - 15:21

Het ontwerpen van een gevangenis zou toch wel het laatste zijn waar ik op zou komen als ik nog op de academie zat. Veelzeggend dat Agema hiervoor kiest en het project laat zien dat Agema er bizarre ideeën op na houdt omtrent de maakbaarheid van mensen. Aan de andere kant vraag ik me af wat je als kunstenaar drijft om het afstudeerwerk van een matig getalenteerde ontwerper zo minutieus te gaan zitten uitwerken. Dit soort 3d images/modellen maak je nou niet bepaald op een middagje.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 nov. 2011 - 15:21

Ben ik niet met je eens. Een gevangenis is juist een enorm uitdagende keuze. Het weerspiegelt hoop, verwachting en mensbeeld. In het geval van Agema is het vooral kaal grijs beton met het onthouden van daglicht als permanente marteling. Mooie ruimtes om Lucassen en Hernandez in op te sluiten lijkt me.

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2011 - 15:21

"Beeldend kunstenaar Jonas Staal werkte Agema's studies uit..." --- En vervolgens gaat de meute dit model aan Agema toeschrijven? Zal ik ter illustratie die meute eens beschrijven? Vooringenomen mensen, die vanuit hun benauwde geesten en kwalijke denkbeelden zo afgestompt zijn dat ze niet eens het verschil meer kunnen aangeven tussen een origineel, en een geïnterpreteerd model ervan wat volledig uit verband gerukt is. Mensen die zó los staan van de fysieke werkelijkheid, dat hun beoordelingsvermogen verdwenen is, en een speelbal zijn geworden van hun eigen (groeps-)onderbuikgevoelens. Herken uzelf hier vooral niet in - het is slechts mijn model, en de echte schuld ligt uiteraard bij de meute, waartoe u hopelijk niet behoort.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT23 nov. 2011 - 15:21

Grappig om je projectie zo te omschrijven :-)

lancelot2
lancelot23 nov. 2011 - 15:21

Hahahaha..................... Das een leukerd, en nou eens kijken of er meer met mij eens zijn. ;-)

Flies4no1
Flies4no13 nov. 2011 - 15:21

Nee, dan de stoel-ontwerpen van Fleur Agema - licht, vrolijk, om helemaal blij van te worden! Die zien tenminste niet uit als opgedroogde drollen, en zijn ook nog betaalbaar. http://www.house-of-design.nl/craftdesign/sept99/nl/agema.htm

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen173 nov. 2011 - 15:21

Die rode stoel is echt leuk!! Maar betaalbaar zou ik 'm niet willen nemen. En zeker niet voor Henk en Ingrid, maar dat zal in dit geval de doelgroep ook niet zijn....

Zjenny
Zjenny3 nov. 2011 - 15:21

Fleur heeft haar opdracht gewoon effe snel afgeraffeld. Fantasieloos en zonder enig idee van wat een gevangenisstraf is en doet met een mens en waartoe die straf dient. Na ja..geen research gedaan.

1 Reactie
lancelot2
lancelot23 nov. 2011 - 15:21

Wouw............. Is dat nou een bekentenis?????????? Ben benieuwd.