Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De dronken kip van Ermelo

  •  
10-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In een boodschappentas bij het politiebureau in Ermelo afgeleverd
U heeft het wellicht langs zien komen in het nieuws; de ‘dronken kip’ die in een boodschappentas bij het politiebureau in mijn Gelderse dorp Ermelo werd afgeleverd. Een wijkagent was er als de kippen bij en twitterde de ludieke actie de wereld in. Vervolgens namen de krantenwebsites en nieuwssites als NU.nl en GeenStijl het bericht over en stond het (inmiddels beroemde) dier zelfs in De Telegraaf.
Een geestig nieuwtje, maar natuurlijk ook iets wat vragen oproept, vooral bij de politie. Wie heeft de kip afgeleverd? Is het een flauwe grap of wil diegene een bepaald signaal afgeven? Waar komt de kip vandaan? Waarom houden we ons bezig met een kip die is afgeleverd bij het politiebureau? Die laatste is natuurlijk een vraag die snel in je opkomt, maar de Ermelose agenten deden hun werk – zoals het hoort – en vroegen op het razendsnelle platform Twitter om tips. Heel goed dat ze deze taak op zich namen en zelfs met deze actie serieus omgingen, maar de beweegredenen van 112putten.nl, onderdeel van 112ermelo.nl, begrijp ik nog steeds niet. Ik zag namelijk de uitspraak ‘Dit is geen leuke actie. Hoe zou jij het vinden om in die tas te zitten?’ voorbij komen op Twitter, geplaatst door de beheerder van de website.
Hoe ga je dan wél met dieren om? Natuurlijk is het sneu en zielloos wanneer je een hond of een kat de hele nacht in een XL-boodschappentas laat zitten, maar dit was een kip. Sterker nog, een kip van een pluimveeboerderij. En een kip zit veel liever in een tas vol met eten, dan dat-ie ‘thuis’ in een benauwd hok zwetend een plek probeert te veroveren tussen honderden andere kippen die de godganse dag letterlijk een veer in je kont steken. De uitspraak van 112putten vind ik het toppunt van kortzichtigheid. Alsof je Gert Leers heet en denkt dat ‘regels regels zijn’ en afspraken belangrijker dan het menselijk moraal (lees: het opgebouwde leven van een uitmuntend geïntegreerde jongen uit Angola).
Hoe ik het zou vinden om in die tas te zitten? Niks aan. Maar ik wil best even antwoord geven voor de kip, aangezien ik al van kinds af aan een lijntje met dieren heb. Even geduld hoor, ik vraag het ‘m even…
De kip vond ’t helemaal niet erg, zegt-ie. Ik citeer: ‘’Want zo werd m’n metamorfose tot gekruide kipdrumstick en een hoopje Albert Heijn kipfiletblokjes twee dagen uitgesteld.’’ 
Volg Yannick op twitter: @yannicklgd

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.