Joop

De dreiging van de almaar stijgende prijzen als je een Wajong-uitkering hebt

  •    •  
28-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3498 keer bekeken
  •  
8048048692_d040de437a_k

© cc-foto: JWPhotography2012

In een uitkeringssituatie heb je altijd geldzorgen, maar dit jaar is het wel heel extreem. 

Afgelopen maandag kreeg ik de schrik van mijn leven toen ik een mailtje kreeg van Eneco, waarin ze meedeelden dat mijn contract gewijzigd gaat worden. Ik had juist in april de jaarrekening gekregen waarbij mijn premie per maand gewijzigd was naar een haalbaar bedrag. Ik dacht dus dat ik er vrij goed vanaf was gekomen. En toen kwam dit mailtje…

Nu had ik via de gemeente 200 euro aangevraagd, een tegemoetkoming die mensen met een laag inkomen kunnen aanvragen. (De 800 euro die je extra kan aanvragen voor de vergoeding van de energiekosten valt samen met deze 200 euro). Ik dacht dat deze nog niet gestort was dus belde ik om te vragen of mijn aanvraag goed was doorgekomen. Opnieuw schrok ik toen ze zeiden dat deze al een maand geleden gestort was. Ik had dit geeneens gemerkt!  De boodschappen zijn zo duur geworden dat het er gewoon doorheen is geslopen.

In lichte paniek ging ik mijn financiën bekijken want de afgelopen tijd zijn een heleboel kosten gestegen. Zo krijg ik 2% huurverhoging dit jaar. Dat lijkt misschien niet zo veel maar gezien dat alles blijft stijgen wordt het steeds lastiger om de maand rond te komen. 

Nadat ik de balans had opgemaakt, zag ik dat ik mijn kosten de afgelopen maand met 200 euro omhoog zijn gegaan vergeleken met vorig jaar. Ik besloot contact op te nemen met de energieprovider om meer duidelijkheid te krijgen over de wijzigingen in mijn contract.

Ik kreeg een hele aardige dame aan de telefoon die even met mij meekeek. Ze kon mij nog niks vertellen over de wijzigingen van de tarieven, dat was een domper. Wel zei ze dat mijn tarief niet zou worden aangepast, omdat dit maar 2 keer per jaar gebeurt en ik pas al een wijziging heb gehad. Ik haalde opgelucht adem, als dat zou kloppen dan hoef ik me (nog) niet ernstig zorgen te maken. 

Gezien alle extreme prijs- en kostenstijgingen die dit jaar plaatsvinden door de situatie in Oekraïne en de coronacrisis, denk ik dat het nodig is dat de hoogte van de uitkeringen opnieuw bekeken wordt. Onze zelfstandigheid komt namelijk steeds meer in het geding en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Harm-Jan Jansen
Harm-Jan Jansen2 mei 2022 - 14:45

Ze moeten het minimumloon verhogen en daarmee ook de uitkeringen.

Mark Huysman
Mark Huysman29 apr. 2022 - 11:14

Je bent 200 euro meer kwijt dan vorig jaar dus het zou normaal zijn als de uitkeringen met minimaal 200 euro verhoogd werden. Maar helaas zit dat er met dit kabinet niet in. De rijken worden gesteund en ontzien terwijl de armen aan hun lot worden overgelaten. Die eenmalige uitkering helpt natuurlijk slechts zeer beperkt.

3 Reacties
HoutsmaAnne
HoutsmaAnne29 apr. 2022 - 14:46

Dat vind ik ook, de uitkering zou mee moetrn stijgen met de kosten

Y-Line
Y-Line29 apr. 2022 - 15:02

'Maar helaas zit dat er met dit kabinet niet in. ' Het kabinet wil liever 25 miljard aan een niet bestaand stikstof probleem uitgeven. Welke rijken worden overigens gesteund?

Mark Huysman
Mark Huysman29 apr. 2022 - 17:44

[Welke rijken worden overigens gesteund?] Alle rijken. Zie bv: https://fd.nl/economie/1433004/economen-belastingverlaging-op-energie-bevoordeelt-vooral-de-rijken

Pietje Puk139
Pietje Puk13929 apr. 2022 - 7:15

Niet de minister, maar de tweede kamer is de baas. De tweede kamer bestaat voor het overgrote merendeel uit liberale partijen. Liberaal houdt in dat de overheid alleen voor politie en leger zorgt en voor de rest zoekt de burger het maar uit. Het uiteindelijke doel is een "nachtwakersstaat". Als verhoging van de uitkeringen niet in het regeerakkoord staat, kun je het wel schudden. Ik wens Anne en iedereen die afhankelijk is van het minimum loon of een vergelijkbare uitkering, veel succes.

HoutsmaAnne
HoutsmaAnne29 apr. 2022 - 7:02

dat is een hele goede tip! Dank je wel!

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens29 apr. 2022 - 9:32

@Anne Ik neem aan dat je mij bedoelt, en leuk dat je reageert.

HoutsmaAnne
HoutsmaAnne29 apr. 2022 - 14:45

@Eric, ik bedoelde jou idd😊👍

Eric Minnens
Eric Minnens29 apr. 2022 - 5:57

Beste Anne, Heb je deze column al doorgestuurd naar Carola Schouten, minister van armoede? Zij weet er wellicht al van, maar een extra zetje in de goede richting kan nooit kwaad.

3 Reacties
adriek
adriek29 apr. 2022 - 7:42

We hebben gekozen voor globalisering en een vrije markt economie. Daar horen 'winner takes all' miljardairs, kansloze deeltijdbaantjes en prijzen die de pan uit schieten bij de eerste de beste marktverstoring bij. De minister van armoede (het is een gotspe dat zoiets bestaat in een land zoals Nederland!) is weinig meer dan een stroman die van de premier een paar miljard speelgeld heeft gekregen om het imago een beetje op te poetsen. Verwacht er niet te veel van. De rijken, die geprofiteerd hebben van de coronapandemie (is die al voorbij?), zullen nog meer profiteren van de oorlog, de gascrisis, het chiptekort... onze economie zit inmiddels structureel zo in elkaar dat voordelen omhoog - en problemen omlaag drijven. De kapitalisten hebben het wereldwijd goed voor elkaar.

gravin2
gravin229 apr. 2022 - 9:19

Ik denk dat mevrouw Schouten erg goed weet wat er speelt, het is nog erger dan Anne vreest, de jonggehandicaptenkorting gaat ook nog eens naar omlaag, boeven!

Eric Minnens
Eric Minnens29 apr. 2022 - 9:22

@adriek Dat weet ik allemaal, maar je moet ook roeien met de riemen die je hebt en niet bij voorbaat de handdoek in de ring gooien.