Joop

De doodgeschoten wolf van Wapse wordt gedemoniseerd om het falen van boeren te verhullen

  •  
09-08-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
15635 keer bekeken
  •  
ANP-473383741

Op 29 juli publiceerde RTVDrenthe een artikel met de kop ‘Dna doodgeschoten wolf Wapse op 103 dode schapen aangetroffen’. Het bericht werd gretig overgenomen door andere nieuwsdiensten. Op 2 augustus kopt Het Dagblad van het Noorden ‘De Wapsewolf viel vaker goed beschermde schapen aan. Had Drenthe eerder moeten ingrijpen?’ De informatie die in de artikelen wordt gebruikt is openbaar en afkomstig van BIJ12, de organisatie die de schadeafhandeling voor de provincies uitvoert. De getallen die in de diverse media worden gepresenteerd en de conclusies die daaruit worden getrokken zijn echter feitelijk onjuist. Deze berichtgeving heeft verdacht veel weg van het met terugwerkende kracht legitimeren van de executie van de wolf in Wapse en is journalistiek onverantwoordelijk.

De cijfers
De verschillende media copy-paste-en het ‘nieuws’ zonder de bron te controleren. Het ging niet om 19, maar om 17 aanvallen en niet om 103 maar om 101 dode dieren. Maar ook bij die aantallen moeten grote kanttekeningen worden geplaatst. Het jonge mannetje GW3151m jaagde in vijf van de 17 aanvallen samen met zijn vader GW2397m of moeder GW2090f. Zijn DNA werd op de locaties aangetroffen, maar de informatie van BIJ12 geeft niet aan op hoeveel schapen, of wie van de wolven verantwoordelijk is voor de dood van welk schaap. Dat het DNA van de in Wapse doodgeschoten wolf op 103 - of 101 - dode schapen is aangetroffen is daarmee dus feitelijk onjuist.

Het jonge mannetje alleen, is met enige zekerheid verantwoordelijk voor de directe dood van 46 dieren, minder dan de helft van het aantal dat in de artikelen genoemd wordt. Een groter aantal dieren, zo’n 50, werd gedood door dierenartsen of de dierhouders zelf. Een aantal daarvan zal ongetwijfeld ‘uit hun lijden verlost’ zijn, maar in de vee-industrie is wat men euthanasie noemt in de eerste plaats een economische afweging, geen medische. De onvoorwaardelijke schadeuitkering bij een wolf-aanval maakt dode schapen profijtelijker dan gewonde dieren.  

Onbeschermde gehouden dieren
De genoemde artikelen claimen verder dat deze wolf volgens de gegevens van BIJ12 meerdere malen door een wolfwerend raster heen is gekomen. De feiten laten echter een ander beeld zien. Voor de vier recentste aanvallen wordt nog geen type, hoogte of stroom van de ‘preventie’ vermeld in de gegevens van BIJ12. In 10 van de 17 overige incidenten bestond de omheining van de wei uit 2 schrikdraden op een hoogte van tussen de 45 en 75 centimeter, in een elfde geval uit ‘schapengaas’ zonder stroom. Deze omheiningen zijn goed genoeg om schapen, geiten of pony’s binnen te houden, maar volstrekt onvoldoende om een wolf buiten te houden. Al deze boeren hebben hun dieren als kant-en-klaar maaltijden aan de wolven aangeboden.    

Een foutief geplaatst ‘wolfwerend’ raster is niet wolfwerend!
Bij slechts drie van de 17 aanvallen waar GW3151m betrokken was, hadden de schapenhouders zich enige moeite getroost om de dieren tegen roofdieren te beschermen. Alleen in Doldersum en Vledder was er schrikdraad met 6 draden van 120 cm of hoger aanwezig.

Van de aanval in Vledder weten we echter dat het hek daar niet voldeed: ”Er zijn vier plekken waar de onderste draad hoger hangt dan 20 centimeter, namelijk 35 centimeter. Dat is het geval bij drie greppeltjes en bij een paaltje waar het net in het verkeerde lusje is gehaakt. Daar voldoet het raster niet aan de norm van BIJ12,” noteerde RTVDrenthe op een dag na de aanval. Hier kruipt een wolf zonder problemen onderdoor. De afrastering is daarmee per definitie niet ‘wolfwerend’.  

Het is vrijwel zeker dat de meer-draadse afrasteringen in Doldersum en Wapse ook niet overal voldeden aan de norm van BIJ12 om de eenvoudige reden dat de wolf dan niet binnen was gekomen. In Wapse zouden de draden aan de straatkant niet strak gespannen hebben gestaan. De wolf zou onder de afrastering door gekropen zijn, wat niet kan als de laagste stroomdraad op de juiste hoogte hangt.

Overigens zegt de Wet die bescherming tegen roofdieren verplicht niets over rasters. Als rasters niet zouden werken, moeten andere maatregelen, zoals ophokken, genomen worden.  

Leerervaring
Wat de dierhouders uit Friesland en Drenthe het roedel uit het Drents-Friese Wold geleerd hebben is dat gehouden dieren een makkelijke prooi en ‘leuk’ speelgoed zijn. Vader GW2397m en moeder GW2090f hebben die kennis ongetwijfeld doorgegeven aan hun welpen, zoals GW3151m, en zullen dat ook hun recent geboren kroost leren als er niet snel harde maatregelen genomen worden tegen onverantwoordelijke dierhouders. Animal Rights heeft om dat te bewerkstelligen diverse handhavingsverzoeken lopen bij de NVWA.  

Dat ieder wild zwijn of hert - de natuurlijke prooi van de wolf - die de grens met Drenthe of Friesland oversteekt, wordt afgeschoten, helpt natuurlijk ook niet mee. Een tweede noodzakelijke maatregel is het stilleggen van jacht/‘beheer’. Verder zal de discussie gevoerd moeten worden of het houden van schapen in Nederland überhaupt nog wel wenselijk is nu de wolf is teruggekeerd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2023 - 19:44

Behalve de Roodkapjewolf, is er in NL nog een andre wolf waarover al jaren (nog langer dus) discussie en gedoe is, hoort hij nou wel of niet (meer) thuis in NL : de KORENWOLF. Zijn er nog 100 plus van, elke jaar komen er 200 kleintjes van bij, en worden er nog eens 100 van uitgezet (uit regios waar z niet eens weten dat het zo'n bijzonder diertje is), toch gaan ze jaarlijks sterk achteruit. En kost miljoenen, wat is die habitatrichtlijn van Brussel toch eigenlijk een klucht, een idee fixe.... Wat is dat toch met natuur en habitat? Is het romantiek? Hang naar het paradijs, waaruit we sinds lang totaal en onherstelbaar uit verbannen zijn? Het wordt eens tijd dat een natuurfilosoof hier zijn licht over laat schijnen, wat is natuur, wensnatuur, maatschappelijk verantwoorde natuur? De dichter Bloem zei het al, - en dan, wat is natuur nog in dit land, een stukje bos ter grootte van een krant?. Ik ben trouwens gek op natuur, jaren aan de grens gewerkt en geleefd van het Amazonebos, echt pristine natuur, maar dan praat je wel over iets anders....

4 Reacties
Huub53
Huub5311 aug. 2023 - 20:22

Je haalt de woorden uit mijn mond. Ik kan ook geen logica ontdekken in het natuurbeleid.

vdbemt
vdbemt12 aug. 2023 - 7:58

Ja. Jij bent gek op natuur. Zelfs geleefd in en van (?) het Amazonebos. Wat was je? Houthakker? Pristinenatuur. Dat is beslist anders dan onze natuur. De Noordpool is ook andere natuur. Andere natuur is ook natuur. Maar net zo belangrijk. Hoewel. Het mag van jou niet in de weg zitten en moet niet teveel kosten (de korenwolf) want dat is dan weer slechts romantiek. Het is deze maatschappelijke levenshouding waardoor 'we' nu zover zij dat we van 'wensnatuur' gaan spreken als we de natuur willen herstellen. Wij zijn niet uit de natuur verbannen. We verbannen de natuur. O.a. door die verheven bedrijfstak van jou: de bio-industrie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 11:16

Zo vreselijk "pristine" is het Amazonewoud niet. Het is al eeuwenlang bewoond. Er zijn zelfs resten te vinden van verlaten steden. Civilizaties komen en gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 11:24

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04780-4 voor de pre-spaanse Casarabe cultuur. PS herstel de habitat van de korenwolf, wuivende koren- ipv maisvelden, dat mag ook best wat kosten.

masjap
masjap11 aug. 2023 - 19:00

Wolven zijn hele lieve schattige puppies.... Aldus de stumpers zonder gezond verstand. https://www.gld.nl/nieuws/7912031/wolf-doodt-schapen-niet-alleen-om-te-eten-ze-vinden-het-leuk

2 Reacties
Andreas4
Andreas412 aug. 2023 - 14:07

En nou graag een objectieve bron a.u.b.

vdbemt
vdbemt15 aug. 2023 - 18:13

Ik twijfel eraan wie er nu zonder gezond verstand zit. Vinden we niet praktisch allemaal de jongen van welk dier dan ook 'schattig'? Zijn ze niet altijd erg aandoenlijk? Te denken dat ze dan ook niet gevaarlijk zijn, is inderdaad wel simpel. Maar het is natuurlijk niet zo dat iedereen die simpelheid van geest heeft. Als dat wel zo was, was het erg met de mensheid gesteld. Dat surplus in het doden, is niet alleen omdat ze het leuk vinden. Als deze gedragsbioloog al gelijk heeft. Het heeft een functie. 1 - het is een leerproces. 2 - er wordt meer gedood dan ze direct kunnen eten, om een voorraad te hebben voor slechtere tijden. De vos doet ook. Fantastisch vastgelegd in de film van de Oostvaardersplassen. Vossen die achter ganzen aan zitten. Ze jagen, vangen, en jagen meteen door naar de volgende. En door en door. Het levert ze een voedselvoorraad. Ik ga mee met de opmerking van Andreas4

Just_saying
Just_saying11 aug. 2023 - 13:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen11 aug. 2023 - 9:52

Alle dieren zijn gelijk, maar de wolf is nèt even iets gelijker dan vele andere dieren.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2023 - 19:42

En mensen (stond al eens eerder hier op Joop.nl)

vdbemt
vdbemt12 aug. 2023 - 8:06

Wat is dat nou weer voor onzin. Er zijn vele andere diersoorten, net als de wolf, beschermd verklaard. Omdat de soort dreigt of dreigde uit te sterven. Voor sommige soorten gaat men nog verder dan alleen maar beschermen, door jonge dieren uit te zetten (glasaaltjes- paling; de korenwolf; ooievaars, en meer).

dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2023 - 9:29

Over de habitat NL als oord voor fauna en flora en mens: 98% van de tijd dat die mens leefde, was dat als prooi en predator tussen andere grote carnivoren, pas sinds we landbouwers werden is dat essentieel veranderd. En beleven we welvaart gemak lekker ontbijt met plakjes ham en kaas van de Jumbo en medische zorg onmiddellijk waar nodig geacht. Dat is allemaal heel erg onnatuurlijk, al mogen we romantisch blijven dromen van de tijden die voorbij zijn, en waar huidoge mens zich allerminst prettig zou voelen natuurlijk.

omaoeverloos
omaoeverloos11 aug. 2023 - 9:02

Het is typisch menselijk je druk te maken over een individu van een diersoort die door een geweerschot aan zijn einde is gekomen. De meesten beschouwen denk ik het doodrijden van wolven door automobilisten daarnaast als een natuurlijke dood, anders kan ik de ophef niet duiden. Feit is dat de wolf vaste grond onder de voeten heeft gekregen in Nederland en zijn stempel op onze natuur maar ook het cuktuurlandschap gaat drukken, soms voordelig en soms negatief. Toen de vos het Noordzeekanaal was overgetoken en in de Noord-Hollandse duinen vaste grond onder de oeten kreeg was het gedaan met de meeuwenkolonies en ook de lepelaar moest het ontgelden, wat voor veel ophef zorgde. Nu, decennia later, is men aan de nieuwe situatie gewend en is er een ander evenwicht bereikt, de ophef is verstomd. Zo zal het met de wolf ook gaan.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 11:28

De habitat van de lepelaar, uitgestrekte moerassen met veel waterriet en wisselend, natuurlijk waterpeil, is ook niet ruim aanwezig. De wolf is minder kieskeurig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 11:30

Wat auto's betreft: de N224 zou tussen Ede en Arnhem voor doorgaand verkeer moeten worden afgesloten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 12:15

Het onder invloed van menselijk handelen onstane Zwanenwater had in mijn herinnering een lepelaarskolonie. Nu niet meer?

omaoeverloos
omaoeverloos11 aug. 2023 - 13:12

Lepelaarskolonie in het Zwanenwater heeft het al decennia moeilijk, na het dieptepunt van 12 paar in 2010 nam Natuurmonumenten nog meer maatregelen (rasters tegen vossen, aanvoer nestmateriaal vanwege concurrentie met aalscholvers) is er nog steeds een kolonie van wisselende grootte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 15:55

helder!

dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2023 - 19:47

En op Schier gaat het ook goed met die lepelaar, maar daar zijn dan ook (nog) geen vossen....

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 10:07

IJsland, ook een eiland, heeft geen wolven maar wel vossen (en weerwolven). Maar die zullen wel over het ijs zijn komen aanlopen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick11 aug. 2023 - 7:31

Het argument blijft dfat de wolf hiet thuis hoort. Nee, we hebben doelbewust dit land weer 'geschikt' gemaakt. De aanhalingstekens staan er omdat het Nederland van 150 jaar geleden, toen de wolf verdreven werd, er veel minder mensen in Nederland waren (zo'n 6 miljoen). Dat Nederland is geschiedenis.

4 Reacties
Zandb
Zandb11 aug. 2023 - 9:45

Nick Dus als ik u goed begrijp hoort de wolf hier gewoon thuis, omdat we ooit het land 'ongeschikt' maakten voor de wild en dat dus herstellen.

dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2023 - 20:05

En toen was er veel minder bos, struweel en ruig terrein als dat er heden ten dage is, dus nog minder habitat voor die wolf (waarvan er toen de laatsten der mohicanen rondstruinden, het werd hun te heet onder de voeten en de mens hielp hem bij dat idee).

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick12 aug. 2023 - 7:22

@Zandb: Het is nog steeds niet geschikt. Te veel mensen

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 15:12

Het is eerder een teveel aan auto's dan aan mensen dat voor de wolf een bedreiging vormt.

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2023 - 22:26

De bijgevoegde foto van het olijke huisje in de wei van de " schapenboer" zegt alles, voor de lieve geitjes om tegen de regen te schuilen, zoals wij dat ook doen? Een schaap of lam zal er niet inklimmen!

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 aug. 2023 - 15:30

Vermeulen vindt het nodig dat er een discussie gevoerd wordt of de schapenhouderij wel gewenst is in dit land nu de wolf is teruggekeerd. Ik denk dat hij, net als ik de conclusie, al wel kent. Zinniger is een maatschappelijk debat of de wolf hier wel gewenst is, waar en onder welke omstandigheden. We hebben het heel lang zonder wolf gedaan en dat heeft geen schade opgeleverd.

6 Reacties
r v b
r v b10 aug. 2023 - 16:11

De boer moet zich aanpassen aan de omstandigheden. De wolf hoort bij de Nederlandse natuur als regen.

Andorimax
Andorimax10 aug. 2023 - 17:19

@Frans Waarom altijd díe kant op redeneren? Je kan ook zeggen: "fijn dat we het hele lange tijd (eeuwen dus) zonder wolf hebben kunnen doen. Oke, nu is dat voorbij, was mooi, maar nu gaan we naar werkwijze waar beiden baat bij hebben." Maar nee, het is altijd weer: we hebben het altijd zo gedaan en zo moet het doorgaan.

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2023 - 22:23

De beer hoort in de USA en Canada thuis. Onlangs is Hank the Tank onschadelijk gemaakt, die in 30 huizen had ingebroken en helemaal leefde op het afval van die mensen in de vuilnisvaten maar dus ook in de keukens en garages. Puur natuur, want een dier kiest voor makkelijkste weg en gaat niet rennen als niet nodig.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 22:25

Dat de wolf verdween IS de schade. Zoals nu ook de weidevogels en bijen, en nog andere soorten verdwijnen, IS de schade die aangebracht werd en wordt met en door de menselijke lust naar meer en meer welvaart. Ongeacht wat.

Huub53
Huub5311 aug. 2023 - 20:13

En de handelbare wolven hebben we afgericht, en als honden, opgenomen in onze samenleving

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 14:48

De wolf temde zichzelf.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 aug. 2023 - 15:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Pietje Puk139
Pietje Puk13910 aug. 2023 - 15:07

Er is een hondensoort die speciaal wordt gebruikt om wolven af te schrikken. In de landen waar die honden al eeuwen worden gebruikt, werkt het als een tierelier. Waarom gebruiken onze schapenhouders die honden niet? Oh, wacht, zo'n dier moet voer en dat kost geld.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2023 - 22:13

Is niet zozeer dat voer, maar de aanschaf, zo'n 2000 euro, meer dan wat al de schapen van de hobbyboer waard zijn. Bovendien alleen nuttig voor houders met een grote kudde waarmee hij de kost verdient, en ook nog eens heel gevaarlijk voor alles en iedereen die te dicht bij de schapen komt, zoals kinderen of wandelaars die de dieren gaan aaien (als de herder even niet goed oplet). geen oplossing dus voor NLse omstandigheden.

Andreas4
Andreas412 aug. 2023 - 14:47

Ik ben t eens met Dirk: er is geen plek voor hobbyboeren in NL, en ook geen plek voor die miljoenen honden hier, laten we daar eerst iets aan doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 20:53

Kinderen moet worden geleerd geen schapen of andere dieren te aaien.

Kit2
Kit210 aug. 2023 - 14:32

Als je een dier als de wolf een natuurlijke habitat kunt aanbieden is er niets mis mee. Dat is hier natuurlijk niet het geval: dan lopen er geen schapen rond in kuddes die gewend zijn aan de aanwezigheid van honden en dan sterft het niet van de mensen om hen heen. In Nederland is geen natuurlijk leven voor deze dieren mogelijk. Het is erg elite-denkend, zich voor te stellen dat alle schapenhouders, en eigenlijk iedereen in de regio zich nu zouden moeten aanpassen aan de wens dit dier hier te re-introduceren, hekjes moeten bouwen, het verkeer aanpassen, cursussen moeten volgen hoe met de wolf om te gaan, en zoals altijd door de elite als de schuldige idioten aangewezen te worden. Het is wel eens genoeg. De elite-steden hoeven nooit iets, geen windmolens, dat geeft lawaai, geen zonnecellen op het dak, want lelijk, geen asielzoekers op te vangen, want het is al zo vol, niks voor het milieu want doet het platteland maar, dus voor hen (ik woon daar midden tussen) is het altijd een groot muiltje en elders moet het werk gedaan worden.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 22:37

"In Nederland is geen natuurlijk leven voor deze dieren mogelijk". Ik weet niet hoor. Als dat zo is, waarom zitten ze dan hier? En hoe komt het dan dat ze hier jongen krijgen en kunnen grootbrengen? Verder is het dier niet gere-introduceerd. Ze zijn volledig op eigen initiatief deze kant op gekomen en hebben hier een goed leefgebied gevonden. Tot slot vraag ik me af waarom boeren in het buitenland wel manieren vinden om met de wolf om te gaan en onze boeren, de beste van de wereld, niet.

Zandb
Zandb11 aug. 2023 - 9:48

Kit Dus in feite omdàt we de natuur vervangen door cultuur is er geen plaats meer voor natuur? Leuke redenering: Omdat we mensen vervangen door robots, is er geen plaats meer voor mensen.

dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2023 - 20:10

Dat ze hier in dit beschermd milieu jongen krijgen is nou echt geen wonder vdbemt, laatste worp weer 6 welpjes van een wolvenmoeder, o zo lief, en het is tafeltje dekje voor die wolvenmoeder, de kleintjes hebben een makkelijke jeugd, en geen moeilijke en risicovolle....

vdbemt
vdbemt13 aug. 2023 - 14:55

@Dirk "...en het is tafeltje dekje voor die wolvenmoeder," Wat hier nou onnatuurlijk aan is, is dat tafeltje dekje. Dus als die boeren, die dat aanbieden, nou eens hun eigen kudde zouden beschermen.......... (of hebben ze liever de vergoeding voor de gedode schapen?)

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 aug. 2023 - 13:26

Die wolf denkt; 'Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan'.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2023 - 19:54

Maar vdbemt, toch wel eens iets van Frans Vera gelezen, de geestelijke vader van de OVP?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 20:39

[wel eens iets van Frans Vera gelezen..] Jawel.

vdbemt
vdbemt13 aug. 2023 - 15:00

Die Dirk. In de war? Reageert naar mij onder een reactie van Minoes. Nee. Ik heb nooit wat van Frans Vera (ik zie dat dit een bioloog is) gelezen. Had dat gemoeten?

Suus Gaven Berk
Suus Gaven Berk10 aug. 2023 - 12:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

5 Reacties
Beisser
Beisser10 aug. 2023 - 15:15

In Frankrijk gebruiken herders getrainde honden (niet één, maar meerdere per kudde) om wolven bij de schapen weg te houden. Schijnt goed te werken.

Zandb
Zandb10 aug. 2023 - 15:44

Nu weer Suus Erg vage reactie in een zo mogelijk, nog warriger, vooral slordige woordkeuze. U bent het blijkbaar niet eens met de door u genoemde feiten. (alsof je het met feiten eens of oneens kan zijn!) Want het enige waar u het dan wel mee eens bent, is dat schapen "en andere door de wolven gevaarlopende dieren" (over on-zin gesproken) beschermd moeten worden.

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2023 - 22:32

Het oorspronkelijk idee vd Oostvaardersplassen was een stukje wilde natuur waar op den duur een balans zou optreden, en geen exponentiele groei zoals bij de mens het geval. helaas, niets van terecht gekomen. Hoe verder met die wolf? Een wolvenmoeder kreeg 6 jonkies, dat belooft wat, want prooidieren genoeg, behalve de reeen en wilde zwijnen dan.

Beisser
Beisser11 aug. 2023 - 10:58

['Het oorspronkelijk idee vd Oostvaardersplassen was een stukje wilde natuur waar op den duur een balans zou optreden, en geen exponentiele groei zoals bij de mens het geval. helaas, niets van terecht gekomen'] we waren goed op weg. Maar die ontwikkeling werd verstoord door 'dierenbeschermers' die niet begrepen dat de natuur zo zijn eigen manieren heeft om de soorten in stand te houden en het evenwicht te bewaren. (Ik denk dat de aanwezigheid van een paar wolven in het gebied ook heel goed zou zijn, voor biodiversiteit en ecologisch evenwicht van het gebied, maar dit terzijde) Die grote grazers stierven een natuurlijke dood, al was het in de ogen van die 'dierenbeschermers' een wrede dood. En het waren de zwakke exemplaren die niet overleefden, wat de kudde alleen maar sterker maakte "Survival of the fittest" weetjewel. Maar ze begrepen het niet. de natuurlijke processen werden verstoord, er moest op 'menselijke' manier ingegrepen worden (in groten getale afschieten, ook de sterke exemplaren). En het experiment werd 'mislukt' verklaard.

vdbemt
vdbemt11 aug. 2023 - 12:54

Nee Dirk. Het oorspronkelijke idee van de Oostvaardersplasen was: industrieterrein. Omdat dat in die tijd economisch niet haalbaar was, werd het gebied volkomen vergeten. En bleek het zich jaren later, compleet vergeten, tot een uniek natuurgebied ontwikkeld te hebben. Omdat het zo uniek en waardevol was, wilde en wil men dat behouden en is men het gaan beheren.

Chroor
Chroor10 aug. 2023 - 12:05

Waarom geen stemrecht voor de wolf. Kan ie zelf beslissen waar hij woont en doodt. Wij mensen komen er zo niet uit, lijkt me. Al die meninkjes, gelijkhebberigheden. Totale gekte.

3 Reacties
Zandb
Zandb10 aug. 2023 - 15:47

Chroor Ja, het is wat, dat mensen zo maar een mening hebben! Maar het zal er vast wel overzichtelijker op worden als de wolven - maar dan natuurlijk ook andere dieren - ook nog eens met hun mening een duit in het zakje mogen doen.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 22:40

Dat hebben die wolven al besloten. Maar er bestaan mensen die zich hoger achten dan de natuur en menen dat het hun recht is daar steeds maar op in te grijpen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick11 aug. 2023 - 7:34

Waarom bij wolven stoppen: speciësisme! Snel slapen we dankzij de muggenstemmers in onze tuinen en dit nadat we, lang leve de tekenstemmers, verplicht door lang gras hebben gelopen. Stemrecht voor dieren is een lachwekkend idee.

Tuxeido
Tuxeido10 aug. 2023 - 11:47

Toch krom dat grote jagende prooibeesten worden beschermd terwijl zwerfpoezen de dupe zijn van jachtvolk, dat meestal rechtsom z'n belangen -zeg maar schietlust- verdedigt. https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/friesland-blijft-als-enige-provincie-katten-afschieten

4 Reacties
r v b
r v b10 aug. 2023 - 16:12

Katten zijn invasieve exoten, plaagdieren die hier niet thuishoren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2023 - 17:59

De mens is nog steeds de meest invasieve diersoort die alle concurrenten er uit probeert te werken.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 22:46

Dat is helemaal niet vreemd. Zwerfpoezen zijn afgedankte huisdieren die in overdaad speciaal in een veilige omgeving gefokt worden EN, deze dan totdat ze afgedankt werden, helemaal niets hoeven te doen om in leven te blijven. Het wordt ze voorgeschoteld. We hebben ca 3,5 miljoen katten in NL. Het aantal zwerfkatten weet ik niet. Dat heeft niets meer met natuur te maken. Dat is cultuur.

vdbemt
vdbemt11 aug. 2023 - 13:34

Herstel: Er leven ca 2,9 miljoen (geen 3,5) huiskatten in NL. (Honden: 1,5 miljoen; vreemd genoeg wordt dat altijd als groot probleem gezien. Die katten niet) Dat is nog exclusief de zwerfkatten. Daar krijgt men kennelijk niet zo'n zicht op. Er worden wel jaarlijks 60.000 katten als vermist opgegeven.

JBBFRL2023
JBBFRL202310 aug. 2023 - 10:59

Wat een nare instelling van deze schrijver. Laten we heel duidelijk zijn. Als je dieren aangevallen worden, of ze nu los in het veld lopen om de natuur te onderhouden voir natuurorganisaties of niet, als mens heb je het recht, eigenlijk zelfs de plicht, je dieren te verdedigen tegen roofdieren. Dus als er een wolf rond je kudde loopt, of zelfs er doorheen, dan jaag je die weg, met alles wat je voor handen hebt. Dachten jullie dat die herders vroeger met hun schapen vriendelijk wuifde en de wolf welkom heetten? Het is makkelijk praten vanuit de zijlijn. Als roofdierenliefhebber. Maar iedereen met gezond verstand en enig rekenkundig inzicht kan bedenken dat het onbeperkt doir laten fokken van al die beschermde roofdieren tot problemen leidt. Zeker in een dichtbevolkt gebied als Nederland. Graasdieren horen in de wei. En als die dieren in de nacht opgehokt worden, verlegt de wolf het jagen naar de dag. Het is absurd om te verwachten dat alle vee en hobbydieren in Nederland (miljoenen vermoed ik) opgesloten moeten staan in een stal voor de helft van hun leven en al hun weides van 15 cm hoogte tot minimaal 120cm, maar beter nog een stuk lager/hoger voor het geval liefhebbers zoals deze man nog ergens een mogelijk geultje/verhoginkje vinden waarmee ze alle gedane inspanningen meteen van tafel kunnen vegen en kwalificeren als onvoldoende. Andere dieren sterven in de stroomdraden Respectloos hoe slachtoffers van zulk leed behandelt worden. Schaam je!

4 Reacties
Beisser
Beisser10 aug. 2023 - 15:24

['als mens heb je het recht, eigenlijk zelfs de plicht, je dieren te verdedigen tegen roofdieren.'] Als mens heb je de plicht zeldzame dieren, ook roofdieren als die in betreffende habitat thuishoren (zoals de wolf in Nederland), te beschermen tegen de mens, de meest agressieve diersoort op aarde.

vdbemt
vdbemt11 aug. 2023 - 7:36

Dat je je eigen dieren beschermt tegen roofdieren, dat vind ik logisch. Het roofdier af te schieten of nog verder gaan, ze allemaal afschieten, is niet logisch. Alles maar afschieten wat in de weinige natuur die we in Nederland hebben voorkomt, omdat we er last van hebben, is de wijze van handelen voortzetten die ervoor gezorgd heeft dat we nog maar zo weinig natuur hebben. "Maar iedereen met gezond verstand en enig rekenkundig inzicht kan bedenken dat het onbeperkt doir laten fokken van al die beschermde roofdieren tot problemen leidt." Die dieren worden niet gefokt. Die dieren planten zich in hun natuurlijke habitat voort. Het vee, NIET levend in hun natuurlijke habitat, DAT wordt in overdadige aantallen gefokt. "Graasdieren horen in de wei." Goede opmerking. Dus jij bent OOK tegen de bio-industrie, waar het vee niet of nauwelijks de stal uitkomt. "En als die dieren in de nacht opgehokt worden, verlegt de wolf het jagen naar de dag." Dát is nu weer je reinste flauwekul. De soort gaat niet opeens zijn gedrag veranderen. Hij zal hooguit verhuizen. En is dat nou niet net wat jullie willen? "Het is absurd om te verwachten dat alle vee en hobbydieren in Nederland (miljoenen vermoed ik) opgesloten moeten staan in een stal voor de helft van hun leven" Zoals je al hiervoor begrepen zou moeten hebben, is dit een valse voorstelling van zaken. In de bio-industrie staan ze al, zelfs voor het grootste deel van hun leven, op stal.

vdbemt
vdbemt11 aug. 2023 - 7:43

'Respectloos hoe slachtoffers van zulk leed behandelt worden" Jij ziet hier dierenleed. Maar dan toch. Er worden ruim 2 miljoen runderen per jaar geslacht. Schapen, inclusief lammeren, ca 80.000 per jaar. In de bio-industrie hebben deze dieren slechts een kort en niet al te natuurlijk, in de regel nog een heel onprettig leven. Hoe zie je dat leed? Niet respectloos? Als je het doden van een schaap door een wolf respectloos noemt, heb je geen snars begrepen van hoe het er in de natuur aan toegaat. Dan kun je de natuur wel helemaal af laten branden, want het is daar eten of gegeten worden. Hoe arm van geest ben je dan geworden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 20:45

["Graasdieren horen in de wei."]. Ga dat de boeren eens uitleggen!. Ook melkschapen zitten 24/7 binnen opgehokt.

Kit2
Kit210 aug. 2023 - 9:58

Ik neem aan dat we binnenkort ook van je te horen krijgen dat we eigenlijk door de wolf in 1945 van de Duitsers bevrijd zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 aug. 2023 - 15:52

Kit Als u wat te zeggen hebt, doe dat dan. Hier wordt geen mens wijzer van.

android1984
android198410 aug. 2023 - 8:38

Actief voor dieren- en mensenrechten meld terloops dat we vanaf nu vinden dat boeren dieren gewoon uit de wei moeten halen? Ik loop achter kennelijk. Ik kies nu nog voor vrije uitloop producten enzo. "Als rasters niet zouden werken, moeten andere maatregelen, zoals ophokken, genomen worden." een (1) wolf die na al die jaren het loodje legt. En we gaan regioneel over ophokken praten? ben ik nu ouderwets als ik denk dat schapen niet opgehokt moeten worden?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 9:19

Nee. Dat vind ik niet. Maar dit is wel een vage omschrijving: "Actief voor dieren- en mensenrechten meld terloops dat we vanaf nu vinden dat boeren dieren gewoon uit de wei moeten halen?" "actief voor dieren etc." is dat een of andere club/organisatie? "we" ? Wie zijn 'we'? En dat ophokken? Er kan bedoeld zijn: 's nachts. Als ze overdag vrij buiten rondlopen, is daar toch niet zoveel mis mee. De wolf moet natuurlijk geen excuus zijn om vee (welk dan ook) weer de (massa)stal in te douwen. En terug de stal in is niet de enige oplossing.

Markzelluf
Markzelluf10 aug. 2023 - 8:26

Het bagatelliseren van het aantal doodgebeten schapen, heeft bij dit soort aantallen weinig zin. Daarnaast speelt ook zeker het sentiment. Voorbeeld: wij hebben een mooie, insecten- en vogelvriendelijke tuin. Veel meesjes, vinkjes, mussen etcetera komen hier eten. Afgelopen maandag ook een buizerd die voor onze ogen een mees uit de lucht greep en op de tuintafel vakkundig van veren ontdeed. Mijn vrouw was hevig ontdaan door het tafereel en wilde naar buiten snellen wegens zoveel onrecht. Ik hield haar tegen, want we zaten te eten. Kip.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 8:31

Gelukkig zelden toeschouwer bij een dergelijk tafereel. Zelf vegetariër.

Andreas4
Andreas412 aug. 2023 - 15:01

"Afgelopen maandag ook een buizerd die voor onze ogen een mees uit de lucht greep en op de tuintafel vakkundig van veren ontdeed." Kennis van de wilde natuur is niet je sterkste punt hè? Een buizerd kan geen mees uit de lucht plukken. Het zal wel een sperwer zijn geweest. Misschien wat vaker Vroege Vogels kijken?

dirk den boer
dirk den boer12 aug. 2023 - 21:10

En zou die kip wel kloppen?? De buizrd is het sloomste roofdier dat ik ken, en de mees de beweeglijkste. Als mensen zo weinig kijk hebben op vogels en fauna, waarom zouden we ons dan zo druk maken over die biodiversiteit eigenlijk??

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2023 - 10:54

Mijn vogelkennis is zeer beperkt. De buizerd die boven mijn tuin rondcirkelt herken ik aan het geluid. Nooit in actie gezien.

djh
djh10 aug. 2023 - 8:22

Kortom, de hier opnieuw geintroduceerde wolf -die er al zeker 150 a 200 jaar niet meer voor kwam- moet alle ruimte krijgen ten koste van 'hobbydieren' , en als je die wil beschermen dan leg je maar een duur hek aan. Weet je, Ooit liepen er hier ook beren en sabeltandtijgers rond; nou is de sabeltandtijger uitgestorven, maar die kun je vervangen door de meest dichtbij zijnde familie, de Siberische tijger. Het is dus een leuk idee om behalve wolven als wilde dieren ook beren en tijgers vrij uit te zetten. What could possibly go wrong?

5 Reacties
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 9:27

De wolf is niet opnieuw geïntroduceerd. De wolf heeft geheel in eigen ontwikkeling grondgebieden in Nederland als leefgebied herontdekt. De 'schade' waarover we horen, gaat niet alleen om 'hobbydieren'. Die gaat vooral om beroepshalve (boer, herder), dus voor eigen inkomen, gehouden en te slachten dieren. Boeren vinden zelf dat ze deel uitmaken van de natuur. Dan heb je met die natuur te dealen. Dealen is niet: uitschakelen. De gedode dieren worden vergoed. Voor maatregelen bestaat er subsidie. Een 'duur hek' is niet het enige dat ze kunnen doen.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 9:28

En de rest wat je oppert, is natuurlijk (ook) compleet onzinnig.

Beisser
Beisser10 aug. 2023 - 15:40

Heel mooi gezegd, vdbemt! Ben het roerend met je eens, Nog één opmerking ten gunste van de wolf: De aanwezigheid van de wolf is heel bevorderlijk, zo niet noodzakelijk om de biodiversiteit en daarmee het ecologisch evenwicht te herstellen, dat in ons land door de intensieve landbouw/veeteelt van diezelfde klagende boeren danig verstoord is.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 19:51

@Beisser. Zo is dat!

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 8:45

Het verdwijnen van de wolf was een gevolg van een bewuste uitroeiingscampagne die in heel Noord-West Europa plaats vond. Niet te vergelijken met het uitsterven van de sabeltandtijger (en de mensachtigen die hij als prooi had).

Grooteman2
Grooteman210 aug. 2023 - 8:04

Onvoorstelbaar stukje eenzijdigheid en framing. Het is allemaal de schuld van een ander of een andere wolf. De boeren hebben elke kras op een schaap aangegrepen om die schapen te doden voor het geld en dat gegooid op uit hun lijden verlossen. De gedode pony (net iets " aaibaarder" dan een schaap) wordt voor het gemak helemaal niet genoemd. En als de omheining in Wapse zo slecht was, waarom roepen dan de dierenliefhebbers dat de boer het hek had moeten open zetten? Hij had dan toch makkelijk kunnen ontsnappen? U claimt actief te zijn voor dierenrechten. Blijkbaar niet voor alle dieren. In ieder geval niet voor schapen, geiten en pony's.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 9:32

Alsof de rechten van in grote aantallen voor productie gefokte en (kort, want snel geslacht) gehouden dieren, zo geweldig zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2023 - 12:33

Dieren die worden gefokt om op te eten kunnen fluiten naar rechten. Ook de compassie wordt bewaard voor huisdieren.

Ewout Pool
Ewout Pool10 aug. 2023 - 7:18

Dus 1 wolf is verantwoordelijk voor 46 dode schapen? Minimaal? En schapenhouders moeten nu dure wolfafzettingen plaatsen? Iets wat eeuwenlang niet hoefde? Ja, oorspronkelijk kwam de wolf in Nederland voor, maar toen zag Nederland er wel wat anders uit. Dus laten we gewoon die wolven afschieten.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 13:32

Het is door die houding dat soorten in de natuur wereldwijd (flora, fauna) van 40 tot soms wel 80% zijn uitgestorven.

r v b
r v b10 aug. 2023 - 16:14

Voor hoeveel dode schapen is een schapenboer verantwoordelijk? We schieten toch ook geen boeren af.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 19:53

@rvb. Het antwoord: alle schapenboeren tesamen: ca 80.000 per jaar. Inclusief lammeren. Ja. Ook de lammeren. En dat is dan niet zielig?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 10:51

Wol is tegenwoordig ook niets meer waard.

TwoTone
TwoTone10 aug. 2023 - 7:00

Nou, nou, nou, weer een eenzijdig verhaal: recent vond een relatie van mij zijn paard in de sloot met opengescheurde ingewanden door een wolf. Kom gewoon eens in de provincie kijken. Er lopen daar meer beesten rond dan schapen, en al die beesten hebben last van wolven. Ook zijn er veel kippen slachtoffer geworden. Dat haalt allemaal de krant niet. Voor veel critici bestaat alleen de digitale krantenwerkelijkheid. Ter lering: 90% of meer van wat er gebeurt in den lande haalt uw digitale krant niet !

1 Reactie
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 9:53

"Er lopen daar meer beesten rond dan schapen, en al die beesten hebben last van wolven". En wat is daar gek aan? De gehele fauna bestaat uit dieren die 'lasthebben' van andere dieren. Ieder dier heeft natuurlijke vijanden, die eropuit zijn ze te grazen te nemen, om zelf in leven te blijven. Wat er gek aan is, is dat de mens dieren in massaproductie houdt, zich het recht heeft toegeëigend zelf die dieren heel snel ook weer te doden. En te vinden dat een wolf dat niet hoort te doen. Hoe, in wezen, gestoord is dat?

pahan
pahan10 aug. 2023 - 5:02

Hoe je ook alles probeert recht te praten, het eind van de wolf zal niet anders zijn dan de vorige keer.

itsme3
itsme39 aug. 2023 - 22:09

Het is niet slim om het verhaal zo te brengen. In plaats van de aandacht te vestigen op de vraag of een wolf uberhaupt wel afgeschoten zou mogen worden, brengt u het verhaal terug naar gekissebis over de exacte cijfertjes. Als u dat doet, dan staan de tegenstanders van de wolf al meteen met 1-0 voor.

heinhenderson
heinhenderson9 aug. 2023 - 21:06

Schrijver is op voorhand tegen het houden van dieren, het eten van dieren, jacht, jagers of het reguleren/beheren van dieren. Daarmee is het betoog niet om logisch redenerend zaken af te wegen, maar naar een vooroordeel toe te werken. Daarmee lp je de wolf niet. De wolf wordt van tenoren door deze activisten opgehemeld en risico gebagatelliseerd. Vanaf de eerste aanval wordt afgevlakt en weggehoond dat dierenhouders een probleem hebben. Zelfs de aanval vd wolf werd gerelativeerd. Het debat en beleid moet feitelijk zijn, niet touwtrekken op onderbuikgevoel. Daar is natuur bij gediend.

EenMening3
EenMening39 aug. 2023 - 21:05

Er zijn in Nederland twee gebieden voor wilde zwijnen gereserveerd: de Veluwe en Nationaal Park de Meinweg. Daarbuiten worden ze afgeschoten. Wilde zwijnen zijn de natuurlijke prooi van de de wolf. De Veluwe is daarom, mede vanwege zijn oppervlakte van ca 1000 km2, geschikt voor een wolvenpopulatie Wolven die zich buiten de Veluwe bevinden moeten gevangen en elders uitgezet worden. .

4 Reacties
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 13:48

aldus onze bioloog, natuurwetenschapper.

EenMening3
EenMening310 aug. 2023 - 16:53

@vdbemt Het is meer een kwestie van gezond verstand. Op de Veluwe hebben wolven de ruimte én er is voldoende wild, daarbuiten niet. Dan krijg je toestanden als in Wapse, waar tientallen schapen worden doodgebeten.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 19:55

@Mening. Als we allemaal alleen al met gezond verstand wetenschapper konden worden, zouden we omkomen in de wetenschappers. Overigens laat jij het niet zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 10:54

De Veluwe wordt doorsneden door talloze asfaltwegen en bedreigd door oprukkende woonwijken van de omringende steden. Tijd om daar iets aan te doen.

dirk den boer
dirk den boer9 aug. 2023 - 20:17

Het hele probleem is de manier van schapenhouden in NL. We hebben landbouwproductiedieren en hobby/huisdieren, en dat arme schaap is van categorie 1 in die laatste terecht gekomen, want vrijwel alle schapen die gewond en gedood werden waren van hobbyisten en/of herders op loonvoet (landschapsverzorgers). Ja, daar past geen sleutel meer op, zoals dat vroeger geval was en nog zo is in Roemnie en Oost en Zuidwaarts (het Turkije van Lale Gul).

11 Reacties
vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 13:52

Moet ik nou geloven dat al die schapen die ik op weilanden en dijken zie (zonder herder) hobbydieren zijn? Jij hebt toch wel een heel dikke duim met iedere keer die onzinnige verhalen.

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2023 - 14:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2023 - 17:56

Dirk den Boer probeer het nog eens en dan "parlementair"

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2023 - 22:18

Dank voor bijval Danielle, maar geen flauw idee waarom geschrapt, omdat ik me afvraag of vdbemt wel verstand van zaken heeft? Ook Frans boven werd geschrapt, die altijd heel redelijk overkomt en nooit scheldt. Wat zou er met die anonieme brieven over de kamervoorzitter aan de hand zijn geweest? Ook zoiets??

vdbemt
vdbemt11 aug. 2023 - 13:49

Over verstand van zaken gesproken. Heb je een antwoord op deze vraag: Moet ik nou geloven dat al die schapen die ik op weilanden en dijken zie (zonder herder) hobbydieren zijn? Jij doet het voorkomen dat er alleen maar hobbydieren gehouden en bedreigd worden. Om het lekker zielig te maken. Verder kom je met, ook, een volledig verkeerd beeld over hoe de Oostvaardersplassen zijn ontstaan. En doe je voorkomen dat 'de boeren' het zo goed voorhebben met de natuur. Wat (de biologische en generatieve boer uitgesloten) volkomen lariekoek is. Jij zal verstand van zaken hebben over hoe je een boerenbedrijf in de stijl van de bio-industrie runt. Je wilt niet tot je laten doordringen wat voor schade dat, alle kanten op (lucht; flora/fauna; water) met zich meebrengt. Dat wil je niet. Want dan zou je moeten toegeven dat het heel erg anders moet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 18:12

Dirk Mijn grootvader had schapen. Als op het platteland opgegroeide boerenkleindochter ben ik ook niet deskundig maar met Frans ben ik het gewoonlijk oneens.

dirk den boer
dirk den boer12 aug. 2023 - 9:50

Ik ook niet, Danielle, maar komt altijd wel eerlijk over bij mij, geen trol of kletsmajoor.....

dirk den boer
dirk den boer12 aug. 2023 - 9:55

Ik noteer een verschuiving die bij schapen aan de hand is, vdbemt, natuurlijk zijn er altijd nog wel de echte schapenhouders, op Texel zit jan Willem, vaak op TV, geenlast van wolven daar, net zo min als in polderland elders. In Oosten des lands zitten ook nog wel enekle melkschapenhouders, die vaak schapen 24 uur binnen houden, dus ook geen last. De hobbydierhouders (9 vd 10 houders landelijk, schat ik, was er zelf ook een van, iemand die precieser weet?) zijn HET probleem hier.)

vdbemt
vdbemt13 aug. 2023 - 15:21

@Dirk "De hobbydierhouders (9 vd 10 houders landelijk, schat ik, was er zelf ook een van, iemand die precieser weet?) zijn HET probleem hier." Dus al die schapenkuddes in de Beemster zonder herder vallen onder die 1 op de 10 beroepsmatige schapenhouders? Ik geef toe: de hobbyhouder (alleen natuurlijk die op die enkele plek waar de wolf voorkomt) heeft een lastige keuze. Stop ik met mijn hobby, of ga ik mijn schapen beschermen. En de beroepshouder houdt ze in de stal? Overigens, na 1 zoekopdracht, de volgende cijfers: ruim 8500 professionele schapenhouders en 18.000 hobbyhouders. Dat is ca 2 op de 3, of iets meer dan 6 op de 10, die hobbyhouder zijn.

dirk den boer
dirk den boer15 aug. 2023 - 9:36

Hehe, wat een onzin, die 8500. Als het er 1000 zijn (professionele dan, die voor grootste deel van schapen leven) is het veel, waarschijnlijk stukken minder. Uiteraard hebben boeren soms ook wel wat schaapjes lopen op verwaarloosde, slecht beheerde graslandjes, dijken, weilandjes langs spoorlijn enzo, maar dat is het dan wel. Kijk alleen even naar die foto, die " boer" had 20 schapen en geiten, het hokje was voor de geit. Professionele schapen en geitenhouders houden het bij een soort.

vdbemt
vdbemt16 aug. 2023 - 8:37

Wauw, Dirk. OF je bent werkelijk blind, OF je komt niet ver van je eigen woonstek, EN/OF je bent een kunstenaar in het verdraaien van de werkelijkheid. Voor jouw werkelijkheid, die wij dan ook als werkelijkheid moeten zien, zie jij 1 foto, die jou goed uitkomt, als bewijs. De weilanden (o.a. in de Beemster) vol met schapen, is dan volgens jou niet meer dan het volgende: "Uiteraard hebben boeren soms ook wel wat schaapjes lopen op verwaarloosde, slecht beheerde graslandjes, dijken, weilandjes langs spoorlijn enzo, maar dat is het dan wel." Je tegenstanders in de discussie hebben geen verstand van zaken. Jij bent immers zelf boer, of geweest, rekeninghoudend met de natuur. Het tegendeel heb je ruimschoots bewezen, ook met dit: "De buizerd is het sloomste roofdier dat ik ken, en de mees de beweeglijkste. Als mensen zo weinig kijk hebben op vogels en fauna, waarom zouden we ons dan zo druk maken over die biodiversiteit eigenlijk??" De buizerd is inmiddels misschien wel de meest voorkomende roofvogel in NL. Die weet zich dus heel goed te redden. Vervolgens noem jij een mees een roofvogel. En dan zeg jij "dat mensen weinig kijk hebben op de flora en fauna." Kennelijk opgegroeid in de schaalvergroting van het boerenbedrijf ben jij vervreemd van de echte flora en fauna en zie je alleen wat er aan leven op zo'n schaalvergroot boerenbedrijf is. Dat is zeer, zeer verarmd. Wij staan zover van elkaar in wat we zien. Verder discussiëren is niet zinvol.

Farmer3.0
Farmer3.09 aug. 2023 - 19:53

In het desbetreffende gebied ( Wapse/Geeuwenbrug ) worden al jaren moeilijk te plaatsen asielzoekers opgevangen. ( het centrum staat midden in het leefgebied van de wolf ) Verder zal de discussie gevoerd moeten worden of dit nog wel wenselijk is. Midden in het leefgebied van de teruggekeerde wolf ??

8 Reacties
Pater
Pater10 aug. 2023 - 1:32

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

vdbemt
vdbemt10 aug. 2023 - 7:21

Zo. Origineel is dit wel. Beetje ziek ook. De wolf, die je hier niet wilt hebben, gebruiken als gevaar voor de asielzoeker, die je hier niet wilt hebben.

Norsemen
Norsemen10 aug. 2023 - 7:26

We weten allemaal dat jij helemaal geen reden nodig hebt om het niet wenselijk te vinden dat er ergens asielzoekers komen.

Vuurrood
Vuurrood10 aug. 2023 - 9:22

Fraai staaltje boerensluwheid! Of is het farmers bedrog? Buitengewoon rechtsom asielzoekers betrekken bij een probleem. maakt niet uit welk probleem, alles is goed. De discussie zal gevoerd moeten worden of uitlatingen zoals deze van farmer 3.0 niet anders benoemd moeten worden. Mijn voorstel is om dit gewoon vreemdelingenhaat te noemen!

Farmer3.0
Farmer3.010 aug. 2023 - 10:36

Dank voor de reacties. Goed lezen is ook een kunst. Het gaat niet om de asielzoekers. Waar het wel om gaat: Dit zijn gebieden waar per hoofd van de bevolking de meeste vluchtelingen worden opgevangen. Af en toe wat incidenten/overlast wordt vrij gemakkelijk door de gemeenschap opgevangen.( ruimte genoeg toch ? ) Behalve als het om de wolf gaat, dan moeten huisdieren en mensen wijken?

Vuurrood
Vuurrood10 aug. 2023 - 14:12

Farmer 3.0: Maar overeind blijft: Wat heeft het probleem geschetst in het artikel met vluchtelingen te maken? Misschien weten de vluchtelingen wel beter met het wolvenprobleem om te gaan dan de plaatselijke Farmer 3.0.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2023 - 17:15

Boeren houden ook niet van predatoren zoals de wolf.

vdbemt
vdbemt11 aug. 2023 - 7:56

@Farmer. Het gaat niet om de asielzoekers. Waarom haal je die er dan bij? " Af en toe wat incidenten/overlast wordt vrij gemakkelijk door de gemeenschap opgevangen.( ruimte genoeg toch ? )" Ik heb toch niet het beeld dat Nederland van harte asielzoekers in hun plaats opnemen. Dus dat in tegenstelling te brengen met de wolf, snap ik niet erg. "Behalve als het om de wolf gaat, dan moeten huisdieren en mensen wijken?" Het is de wólf die lange tijd geleden voor de mens heeft moeten wijken. Zoals zo vreselijk veel andere natuur. Dan is het juist fantastisch dat dit element in de natuur zich hier aan het herstellen is. Niet alles in en van de natuur komt ons gelegen. Willen we op termijn, volgende generaties, nog wat natuur overhouden, dan moeten we stoppen met alles wat ons er niet van zint, maar om te brengen. In het buitenland weten boeren overigens goed om te gaan met de wolf in hun omgeving, zonder ze af te maken. Onze superboeren kunnen dat niet?