Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'De dood van Mitch Henriquez, dat is moord'

  •  
29-06-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De politie en het OM zijn razendsnel met verklaringen naar de pers omtrent politiegeweld. Zo wordt de schijn gewekt dat de politie niets fout heeft gedaan
De 42 jarige Mitch Henriquez is na het festival Night at the Park, in het Haagse Zuiderpark, komen te overlijden door toedoen van hevig politiegeweld. Het Openbaar Ministerie sprak in een eerste verklaring dat Mitch Henriquez onwel was geworden in een politiebus onderweg naar het politiebureau. Uit videobeelden en verklaringen van omstanders en familie bleek heel wat anders.
Het OM stelde in de eerste verklaring:
De man werd aangehouden nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Onderweg naar het politiebureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis.
Alle Nederlandse media namen dit klakkeloos over.
Maar op de Arubaanse website MasNoticia.com hadden familieleden een totaal andere lezing van de gebeurtenissen. Zijn nicht stelt: ‘Henriquez was met een groep vrienden grapjes aan het maken toen een groep agenten op hen afkwamen. Toen hebben ze hem aangehouden. Heel zijn gezicht is blauw geslagen.’ Ook verklaarden ooggetuigen op social media : ‘Ik stond er nog geen vier meter vandaan en ik heb die man niets horen roepen over een pistool. Hij liep weg en werd door vier agenten besprongen.’ En: ‘Een agent bleef met een knuppel slaan op zijn hoofd en zijn benen.’ Ook videobeelden spreken de verklaring van het OM en de politie tegen. Op een video is te zien hoe vier agenten op hem zitten en hem proberen te knevelen en hem in een headlock houden, een voor de politie verboden wurggreep. Op een tweede video is te zien dat hij levenloos op de grond ligt. Agenten proberen hem overeind te zetten maar de man geeft al geen reactie meer. Zijn hoofd klapt naar voren omdat hij buiten bewustzijn of al in coma is. In plaats van dat de politie overgaat op reanimatie of een ambulance laat komen, wordt de man een politiebus in gesleurd en rijden ze weg. Maar waarom?
Doofpot mechanisme Dat politie en OM razendsnel zijn met verklaringen naar de pers omtrent politiegeweld is niets nieuws. En dat daarin de schijn wordt gewekt dat de politie niets fout heeft gedaan ook niet. Het is een mechanisme dat telkens weer op gang komt als de politie de fout in gaat. De politie en in het bijzonder de eenheid Den Haag is al jaren in opspraak vanwege (veelal racistisch) geweld. Zo werden al heel veel zaken waar duidelijk was dat de politie buitenproportioneel geweld gebruikte afgedaan met woorden als ‘wij doen goed ons werk’, ‘wij kunnen ons niet vinden in de bevindingen’ en ‘de politie staat onder grote druk’. Telkens worden de agenten gedekt door de korpsleiding en burgemeester.
Toen op 24 november 2012 de 17-jarige Rishi Chandrikasing werd doodgeschoten op station Hollands Spoor kwam dit mechanisme ook op gang. Zo zouden agenten hebben gedacht dat Rishi een wapen had wat later zijn mobiele telefoon bleek te zijn, werden er schoten op hem gelost terwijl hij wegrende van de politie. Ook werd er gesteld dat vier gewapende agenten bang zouden zijn geweest voor de 17-jarige jongen. Nu het OM haar eerste verklaring door veel kritiek heeft in getrokken laat het nog maar eens zien dat zij het telkens toch proberen met leugens de feiten te verdoezelen en verandert dan ook niks aan de zaak.
Ook al bleek in de rechtszaak dat de agent niet had mogen schieten, toch werd hij vrijgesproken en hield de korpsleiding hem de hand boven het hoofd. Maar de politie liet het daar niet bij. Terwijl familie en vrienden aan het rouwen waren ging de politie enkele dagen na de moord over op karaktermoord. Rishi zou sporen van cannabis en alcohol in zijn bloed hebben en zou hij onder toezicht staan van Jeugdzorg. Al deze dingen zijn totaal niet relevant of een maatstaf om iemand van het leven te beroven, maar ze worden gebruikt om iemand in een kwaad daglicht te stellen, ‘iemand die het er wel naar gemaakt zal hebben’, terwijl daar totaal geen grondslag voor is. En ook nu lijkt hetzelfde mechanisme op gang te komen. Er zou gesproken zijn over een wapen, vervolgens zal het er vast op worden gebracht dat hij gedronken had (als dat zo is zal hij niet de enige zijn op een festival) en dat hij tegenwerkte bij zijn arrestatie. En het zou me totaal niet verbazen dat we over enkele weken het verhaal van de doodsbange agent te horen krijgen. We kunnen echter nu al vaststellen dat een overmacht aan politie een man oppakte die al wegliep. Dat het OM de media en de mensen een leugen voorhoudt en duidelijk was dat Mitch al buiten bewust zijn was door toedoen van de politie en hem medische hulp te onthouden door met hem te gaan rond rijden en hem later pas aan de ambulance over te dragen. Dan is er geen sprake van dat hij onwel werd in de politiebus, dan is er simpelweg sprake van moord of in ieder geval dood door schuld.
I can’t breathe De dood van Mitch Henriquez doet denken aan een combinatie van twee vergelijkbare zaken in Amerika. Eric Garner overleed nadat hij bij zijn arrestatie in een wurggreep werd gehouden door een agent, Garner schreeuwde 11 keer ‘I can’t breathe’ waarna hij zijn bewustzijn verloor en overleed. Freddie Gray raakte zwaar gewond bij zijn arrestatie. Hij brak drie ribben en hij had letsel aan zijn ruggengraat en achterhoofd. Gray werd in een politiebusjes gesleurd. Hij kreeg geen medische zorg en overleed een week later in zijn cel. Door de dood van deze twee Afro-Amerikaanse mannen ontstonden er door heel Amerika grote protesten. Als we politiegeweld, de leugens van het OM en het doofpotmechanisme willen doorbreken is het ook aan ons om de straat op te gaan en protest te ontketenen. De dood van Mitch Henriquez, dat is moord, de zoveelste op de de dodenlijst van de politie. Dit kunnen we niet onbeantwoord laten.
Noot: Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels de verklaring ‘dat de 42-jarige Arubaan die zondag na zijn aanhouding overleed onderweg naar het politiebureau onwel werd’ ingetrokken. Dat meldde Omroep West maandag. Het OM verklaart nu dat ‘toch niet duidelijk is wanneer Mitch Henriquez onwel is geworden’.
Persofficier Wouter Bos verklaarde maandagochtend bij Radio West dat Henriquez niet over een wapen beschikte op het moment van zijn arrestatie. Op het lichaam van de overleden man wordt sectie verricht.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

TruusBeek
TruusBeek29 jun. 2015 - 14:14

Wie is er nu razendsnel!

juliusvold
juliusvold29 jun. 2015 - 14:14

De auteur doet werkelijk precies hetzelfde als hij de politie verwijt. En dat is het trekken van veel te snelle conclusies. En wat de rol van de politie ook geweest moge zijn, juridisch lijkt me moord vrijwel uitgesloten.

JStokx
JStokx29 jun. 2015 - 14:14

Waarom ben jij zo snel met je aantijgingen dan?

Ikkyu
Ikkyu29 jun. 2015 - 14:14

Dit is wel heel erg voorbarig iets roepen. Er zijn amper feiten bekend, maar het is al moord? Sorry, maar dit is heel erg foute, ongenuanceerde stemmingmakerij.

Sardar2
Sardar229 jun. 2015 - 14:14

Hiermee roept politie ook geweld van de burgers tegen zichzelf. Het gaat ver buiten de logica van politie als beschermer van de burger! Ook rechtvaardiging achteraf zal niet baten, politie hoort vrij te zijn van bedenkingen. Een politie departement die al beschuldigd wordt van racisme en nu deze gebeuren, is genoeg om erover na te denken of dat een gewenste ontwikkeling is.

Haastig
Haastig29 jun. 2015 - 14:14

Moord lijkt me onwaarschijnlijk: dood door schuld, of doodslag, evident. Alleen hier hetzelfde probleem als bij de kopschoppers: wie is uiteindelijk de dader? Wie heeft de dodelijke actie toegebracht.... Los van bovenstaande juridische toestanden: dit is natuurlijk weerzinwekkend. Je gaat lekker een beetje muziek luisteren in het park om er NB door een actie van de politie niet meer levend uit te komen. En, ongeacht of hij wel of niet iets gezegd zou hebben over een pistool, dit mag natuurlijk niet de uitkomst zijn. Kennelijk is nu echt de paranoia toegeslagen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 jun. 2015 - 14:14

Hoor en wederhoor zo hoort dat. Goed degelijk onderzoek goed rapport van de forensisch arts en onderzoekers van buiten de directe betrokken politie etc. Dat moet dus allemaal nog komen en u en de politie lopen al te wijzen. Lijkt me persoonlijk niet verstandig. Laten we eerst eens netjes de nabestaanden condoleren, en rustig afwachten. Dat heeft even meer niveau.

Silvio Dante
Silvio Dante29 jun. 2015 - 14:14

Ja, je hebt een punt wat betreft:" Het OM heeft (te) snel en feitelijk onjuist gereageerd in de eerste berichtgeving. Dat roept vraagtekens op en dient uitgezocht te worden. Als mede de hele tragische gebeurtenis uiteraard. Had het bij die feiten gelaten. Alle verwijzingen naar andere gevallen zijn suggestief en hebben dezelfde lading hetgeen je verwijt.

Freeman2
Freeman229 jun. 2015 - 14:14

Het is voldoende dat een politieambtenaren uit zijn losse pols een verzinsel gaat uitschreeuwen, bijvoorbeeld: " hij riep dat hij een wapen heeft" en de Nederlandse Staat geeft de toestemming voor vermoorden? Kom op, deze neoliberale dictatuur is te ver gekomen. Dit moet ophouden en we moeten terug naar de Demokratie. De huidige politiechefs moeten per direct opstappen. ""You can only protect your liberties in this world by protecting the other man's freedom" -Clarence Darrow

panterarosso65
panterarosso6529 jun. 2015 - 14:14

er op reageren door meteen, op dezelfde wijze, moord te roepen nee dat is beter

Grootbekje
Grootbekje29 jun. 2015 - 14:14

Het ziet er toch wel heel raar uit hoe die man daar ligt... https://www.youtube.com/watch?v=VXq1PS7ZSNM

Grootbekje
Grootbekje29 jun. 2015 - 14:14

Heb nog een filmpje gevonden waarin te zien is hoe een agent hem in een wurggreep houdt. https://www.youtube.com/watch?v=Qbs1ulEt_rM

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Deze advertentie van de politie slaat volledig de plank mis: https://www.facebook.com/1575265806092594/photos/a.1575393456079829.1073741828.1575265806092594/1617248905227617/?type=1&theater

VanCam
VanCam29 jun. 2015 - 14:14

En dan is het gerechtvaardigd om vanwege vermeend racistisch geweld van de politie geweld tegen die politie te gebruiken?

JosephC
JosephC29 jun. 2015 - 14:14

Raar stukje dit, gebaseerd op 1 filmpje en wat verhalen van familie en een onbekende getuige. Misschien is de man wel staande gehouden, en liep hij daarvan weg waarna hij zich verzette tegen de arrestatie? De politieagenten gaan inderdaad (buitensporig?) tekeer, maar misschien komt dat ook door het verzet dat deze man bood? Ik weet het niet, net zo goed als u dat weet, dus dit schrijfsel is totaal misplaatst en stemmingmakend. Zou toch apart zijn als na autopsie blijkt dat meneer strak onder de pillen zat en mede daardoor overleden is, dan staat u flink voor joker met uw verhaaltje. Eerst de feiten afwachten, dan pas publiceren mocht u voortaan zo'n gevoelig onderwerp aansnijden.

Optelsommetje
Optelsommetje29 jun. 2015 - 14:14

Wat ik nooit snap is het zwart/wit denken bij dit soort nare gebeurtenissen. Dat is pas tendentieus. Het is óf moord, óf correct ingrijpen van de politie. Maar daar tussenin zijn natuurlijk vele variaties. Wellicht heeft het slachtoffer een paar pilletjes geslikt en was de arrestatie net teveel van het goede. Het kan, maar speculeren heeft geen zijn. Door beide 'kampen' niet.

geld1724b
geld1724b29 jun. 2015 - 14:14

Het OM en politie staan tussen mij en chaos. Als dit gezag weg valt en de straat neemt met willekeur de macht over dan zijn de rapen gaar. Dat zie je maar aan de rellen en plunderingen als antwoord. Kennelijk is dat jouw onverantwoordelijke antwoord.

deltanine
deltanine29 jun. 2015 - 14:14

Jammer dat er bij de politie zo'n. Cultuur heerst dat ze denken dat alles perfect moet gaan. Politiewerk is complex, er is ruimte voor handelen naar eigen inzicht en niet voor alles bestaat een protocol. In de zorg is dat hetzelfde, maar daar heerst meer het besef dat fouten maken inherent is aan dat type werk. Sterker: niemand werkt foutloos. Het gaat er daarna om hoe je met je fout omgaat. Direct na het maken toegeven en de situatie op proberen te lossen. En op langere termijn ook de fout toegeven door het te melden zodat je collegas er van kunnen leren. (toegegeven, dat gaat niet altijd zo) Als de politie dat principe ook zou aanhouden hoeven ze zich niet in onmogelijke bochten te wringen met grotere imagoschade tot gevolg. Wel blijf ik zeggen: ook al wordt je onterecht op de grond gesmeten en gearresteerd... Werk mee en verklaar (dus niet vechten) dat je onder protest mee gaat. Makkelijker gezegd dan gedaan wellicht, maar ik zou nooit weerstand bieden.

geenmeelindemond
geenmeelindemond29 jun. 2015 - 14:14

Ten eerste gecondoleerd. Maar als men zich niet verzet tegen de politie, gebruikt men ook geen wapenstok tegen je. Deze man heeft een over-reactie gegeven, en de politie ook. Als beide partijen meer gecontroleerd hadden gereageerd was deze treurige dood wellicht voorkomen kunnen worden. En nu wachten we het onderzoek maar eens af voordat men voorbarige conclusies gaat trekken. En de punderaars vannacht in de schilderswijken, zijn natuurlijk de ras-oppertunisten. Alles stelen als het kan.

Peter_K2
Peter_K229 jun. 2015 - 14:14

Moord zou betekenen dat die agenten op pad waren om iemand van het leven te beroven. Dat lijkt mij wel erg overdreven. Dat ze met zoveel mensen op een persoon gaan zitten lijkt mij niet bevorderlijk voor je gezondheid, en het lijkt mij dat de politie eens bij zichzelf te rade moet gaan waar ze mee bezig zijn. Dat de betreffende verdachte niets te verwijten valt lijkt mij sterk. Ook de misdragingen tijdens de betoging gisterenavond lijken te bevestigen dat deze man uit een achtergrond kwam waar wel degelijk iets mis mee is. Misschien moet de politie voortaan wat makkelijker naar de taser grijpen, of in geval van nood naar de pepperspray.

Ratelaar
Ratelaar29 jun. 2015 - 14:14

En de plunderingen naar aanleiding van het tragische voorval zijn misdadig. Jammer, dat de dood van een arrestant leidt tot een onbedwingbare drang om jezelf te verrijken. Tekenend voor de 'betrokkenheid'.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways29 jun. 2015 - 14:14

Moord is het op onwettige wijze OPZETTELIJK en met VOORBEDACHTE RADE beëindigen van het leven van een ander. Iemand die een moord begaat wordt moordenaar genoemd. Je beschuldiging raakt dus kant noch wal.

JanB2
JanB229 jun. 2015 - 14:14

Het was (waarschijnlijk) geen moord. Wel dood door schuld. Dat is evengoed reden voor strafrechtelijke vervolging van de betrokkenen.

Freeman2
Freeman229 jun. 2015 - 14:14

Vind ik het artikel van Kwinten Keesmaat een hele verademing tegenover de stelselmatige omerta en gebruik van doofpotten om de misdaden bij de overheid te doen verdoezelen. Mensen die het artikel van Kwinten te scherp vinden moeten eerst bij zichzelf te rade gaan of ze überhaupt begrip hebben voor de betekenis van de notie voor vrije woord en sterker nog - zouden ze moeten verklaren hoe is het wapenbrevet van de seriemoordenaar Tristan van de Vlis uit de politiearchief plotseling verdwenen op het moment dat die als belangrijke bewijsstuk werd opgezocht. De Wurggreep zoals het naam zelf verklapt is in beginsel een militair techniek bedoeld om de tegenstander binnen 60 tot 120 seconden dood te wurgen zonder veel geluid. Het naam geeft duidelijk aan wat de bedoeling is. Sterker nog - op een gegeven moment onder het wurggreep geeft het lichaam signalen aan de hersenen door dat er een zuurstofgebrek aan optreden is in het lichaam - dan beginnen de spieren samen te trekken, zogenaamde convulsies die een idioot al te graag zou willen verklaren als "verzet tegen arrestatie onder wurggreep" terwijl dit in wezen een volstrekt normale fysiologische verdedigingsreactie van het lichaam is bij het afsterven onder de wurggreep. Indien men hier over twijfels heeft, moet men te rade gaan bij militairen in burger die de politie heeft mede gebruikt om allochtonen/buitenlanders te bespieden. Hiermee is de racistische rol mede deels toegelicht - omdat we het zeker hebben gemist dat de militairen in burger bijvoorbeeld in Wassenaar op de burgers aldaar zouden hebben bespied. Ons-kent-ons voert oorlog met alle mogelijke middelen enkel tegen allochtonen/buitenlanders.

Freeman2
Freeman229 jun. 2015 - 14:14

Even een snelle correctie tussendoor - dat zijn de hersenen die door de zuurstofgebrek de signalen naar de spieren sturen onder de wurggreep die de samentrekkingen veroorzaakt.

Jorrt88
Jorrt8829 jun. 2015 - 14:14

Ging het politiegeweld veel te ver? Zeker weten. Zijn de agenten daardoor aansprakelijk? Zeker weten Is het moord? Nee, zoek de wettelijke definitie maar eens op, maar het geeft zulke lekkere retoriek. Maakt dit het slachtoffer gelijk een verder onschuldige man? Nee. Al verbleekt zijn wangedrag bij het wangedrag van de agenten. Al hadden allen beter moeten weten.

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

De neef van het slachtoffer geeft aan dat het geen racisme was omdat er ook een Arubaanse agent gewelddadig was geweest tegen zijn neef. De redenering op zich klopt al niet maar ik begrijp wat de beste man bedoeld. Echter schijnt de agent van Arubaanse afkomst niet mee te hebben gedaan met het dooddrukken en dood wurgen van het slachtoffer. http://caribischnetwerk.ntr.nl/2015/07/01/arubaanse-agent-ontkent-henriquez-te-hebben-mishandeld/

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Hier een getuigenis van een oud agent over de gang van zaken bij het korps Den Haag ***** “Ik heb zelf vele malen mogen ervaren op welke wijze geselecteerd wordt door collega’s om tot staande houding, aanhouding of het toepassen van geweld te komen”, schrijft de oud-agent. “Zodra je aan het geijkte profiel c.q. signalement voldoet (‘Marokkaans uiterlijk’, zoals men pleegt te verwoorden in mutaties), word je gepest, getreiterd, gecontroleerd, bekeurd, te pas en te onpas staande gehouden of aangehouden, puur en alleen om je dwars te zitten.” ******* Zijn bevindingen heeft die in een brief naar de gemeente Den Haag gestuurd. Het is duidelijk hoe hij over zaken denkt. Hier de brief die de oud agent naar de gemeente Den Haag heeft gestuurd. http://denhaagfm.nl/wp-content/uploads/2014/06/politiegeweld-brief-2.pdf Bron: http://denhaagfm.nl/2014/06/24/opnieuw-ex-agent-die-discriminatie-bevestigt/

AndrewSm
AndrewSm29 jun. 2015 - 14:14

Het voordeel wat we in deze hebben is dat het blanke agenten waren en zoals we allemaal wel weten is rascisme het alleenrecht van de blanke (man). Verder is er helemaal geen bewijslast nodig. Blank=rascisme. We hebben nu eigenlijk ook helemaal geen onderzoek meer nodig, het is klaar als een klontje. De agenten zijn rascistische moordenaars en elk onderzoek wat hier nuance in weet aan te brengen of wat het tegendeel bewijst is gewoon een flutonderzoek en een leugen. Zo, kunnen we nu weer allemaal dingen in elkaar gaan meppen die niet van ons zijn. [Sarcasme modus uit]

Anroid7
Anroid729 jun. 2015 - 14:14

moord=doodslag met voorbedachten rade, doodslag is iemand opzettelijke van het leven beroven, of voorwaardelijke opzet= iets doen en daarbij op de koop nemen dat iemand er aan kan overlijden. moord= het echt niet, doodslag misschien, dood door schuld misschien naar mijn mening. overdrijven = ook een vak apart, daar schieten we in dit soort situaties niks mee op., dit is olie op het vuur gooien.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2015 - 14:14

Tragisch verhaal , waarvan de details nog niet helder zijn , wat er nu precies gebeurd is Om dan nu meteen met een jankverhaal over moord aan te komen..... En er de verbloemde suggestie van een racistische moord onder te leggen : Schande ! Gaat mij veel te ver. " De dood van Mitch Henriquez, dat is moord, de zoveelste op de de dodenlijst van de politie. Dit kunnen we niet onbeantwoord laten. " En dan te eindigen met dreigement ! De schrijver heeft duidelijk eea opgetikt in een golf van emotie en zonder al teveel na te denken. In dit soort gavallen kune je dan beter adem inhouden en eerst reageren wanneer alle feiten op een rij staan.

1 Reactie
Quibus2
Quibus229 jun. 2015 - 14:14

Beter je eigen adem inhouden, en niet andermans adem inhouden bedoel je?

GingerTed
GingerTed29 jun. 2015 - 14:14

Op geen enkele wijze anders dan politiek-ideologisch betrokken publicist en activist Keesmaat die alleen maar informatie van horen zeggen heeft is met zijn stellige en "razendsnelle" "moord" en "racistisch geweld" natuurlijk in het geheel niet te verwijten dat hij met dergelijke op veel te weinig feiten gebaseerde en duidelijk gewilde verklaringen fout zit. En dan dat omineuze "Dit kunnen we niet beantwoord laten." Dat is aan het OM meneertje.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo29 jun. 2015 - 14:14

U hebt blijkbaar de feiten ter beschikking om de feiten die de schrijver aandraagt te kunnen beoordelen? Ik vind namelijk dat u anders wel een erg stellig oordeel velt over het oordeel van de schrijver; "hij zit fout met zijn verklaring". U mag best twijfelen aan de verklaring van de schrijver. Dat doe ik ook. Maar zeker weten dat hij fout zit mag u alleen als u de juiste feiten daarvoor bezit. En ik twijfel er aan dat i die hebt. U bent eigenlijk dus geen haar beter?

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2015 - 14:14

Zonder de dreiging van politiegeweld zou niemand de belasting betalen die nodig is voor uitkeringen en subsidies.

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub29 jun. 2015 - 14:14

Zonder de dreiging van staatsgeweld, stortte het systeem in wat jouw aan onverdiende privileges gekoppelde superioriteitswaan faciliteert.

Quibus2
Quibus229 jun. 2015 - 14:14

Niemand gaat het sociaal contract van onze samenleving vrijwillig aan volgens jou? Hoe kom je aan zo'n uiterst onprettig mensbeeld?

Mark Gh
Mark Gh29 jun. 2015 - 14:14

Gezien de foto's valt dat "heel zijn gezicht is blauw geslagen" wel mee. Hij kan net zo goed niet geslagen zijn...In de video zie je ook niets wat lijkt op slaan of schoppen (wat er voor of na gebeurd is is natuurlijk niet te zien). Wat er in ieder geval aan de hand was was dat meneer Henriquez niet bepaald meewerkte. Dat er voor vandaag of morgen alweer een "demo tegen racistisch politiegeweld" gepland staat vind ik wel weer typisch. Waaruit blijkt dat hier enig racisme bij betrokken is van de kant van de politie? Als het feit dat de dode een zwarte is voldoende bewijs voor racisme is dan is dat begrip wel heel erg veranderd... Verder is het in ieder geval duidelijk dat er iets erg verkeerd is gegaan voor meneer Henriquez en ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over wat er geleid heeft tot zijn dood en dat indien er sprake was van wangedrag van de agenten, zij streng vervolgd zullen worden.

1 Reactie
Verhagen23
Verhagen2329 jun. 2015 - 14:14

Wat dacht je van berichten van politie agenten zelf? Maar blijf vooral ontkennen. En dan zeg je achteraf toch weer lekker: Wir haben es nicht gewusst... http://www.omroepwest.nl/nieuws/16-10-2013/oud-agenten-haagse-politie-gebruikt-buitensporig-geweld-tegen-allochtonen?utm_content=buffer7cd99&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Sternenstaub
Sternenstaub29 jun. 2015 - 14:14

Hij zou zonder dat politiegeweld voor 99% zeker nog geleefd hebben, dus is het voor 99% zeker moord door de politie, en 99% zeker doofpot door politie en justitie, kortom Nederland is 99% zeker geen rechtsstaat, maar een corrupte staat. De 1% twijfel met demagogische leugens oprekken tot 50-50, is een laag- en lafhartige daad van domrechts, moreel corrupt, xenofobisch, misantropisch, rascistisch Nederland.

6 Reacties
juliusvold
juliusvold29 jun. 2015 - 14:14

Moord betekent 'voorbedachte rade' dus het is nu aan u, met uw praatjes, om dat glashard aan te tonen in deze situate.

Haastig
Haastig29 jun. 2015 - 14:14

Jan-Peter Scheffer, ma 29 juni 2015 19:30 "zonder dat politiegeweld voor 99% zeker nog geleefd hebben" --> vermoedelijk wel. "99% zeker doofpot door politie en justitie, kortom Nederland is 99% zeker geen rechtsstaat, maar een corrupte staat." --> daar ben je even een onderzoek te vlot met je oordelen.

jandebakker
jandebakker29 jun. 2015 - 14:14

Beste Jan Peter, 1.Bij moord is er vrijwel altijd sprake van voorbedachte rade. Ik acht de kans 99% dat de betrokken agenten die morgen niet opstonden met de gedachte om die dag iemand van het leven te beroven. 2. Het OM is de zaak aan het onderzoeken. dus de 99% doofpot is nog enigszins voorbarig. 3. In staten waar de corruptie 99% is en de rechtstaat voor 99% ontbreekt kunnen misstanden bij de politie doorgaans niet vrijelijk besproken worden. Wat "domrechts, moreel corrupt, xenofobisch, misantropisch, rascistisch Nederland" hiermee te maken heeft ontgaat mij even.

Peteryeh
Peteryeh29 jun. 2015 - 14:14

Ik weet het niet hoor, maar we zijn net pas een dag ofzo verder, en op het moment dat ik dit schrijf zijn er op dit forum welgeteld achttien reacties op dit onderwerp. Dus om dan, nu reeds, te spreken van een ' laag- en lafhartige daad van domrechts, moreel corrupt, xenofobisch, misantropisch, rascistisch Nederland'... Dat zegt mij dat vooral uzelf nogal snel van, eh, veroordelen bent.

Robert Follon
Robert Follon29 jun. 2015 - 14:14

Henriquez is wellicht (of waarschijnlijk, vul zelf maar in) overleden door nogal rucksichtlos en bruusk Politie-optreden. Maar was de dood van bijv. Michael Koomen ook racistisch? Het lijkt me niet. De vraag is of Henriquez is staande gehouden/aangehouden OMDAT hij Antilliaans was. Of dat ze hem extra hard hebben aangepakt vanwege zijn huidskleur. Wacht nou maar eerst de uitkomst van het 'domrechtse' onderzoek af voordat je het als domrechts betitelt.

TimBentvelzen
TimBentvelzen29 jun. 2015 - 14:14

Hey Jan-Peter, ouwe rups! Neem anders even onderstaand wetsartikel onder de loep, voordat je met termen zoals moord gaat lopen slingeren. Artikel 289 Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan moord, gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2015 - 14:14

Nogal racistisch om de dood van een niet blanke door de politie meteen als racistisch te bestempelen Als het gewoon een blanke man was geweest had de schrijver dit artikel immers nooit geschreven

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo29 jun. 2015 - 14:14

En dat weet u natuurlijk zeker, toch?

Gewoneman
Gewoneman29 jun. 2015 - 14:14

Laat ik eerst zeggen dat ik het overlijden van deze man betreur na het zien van de video is het goed dat er gedegen onderzoek naar gedaan wordt. Maar om vervolgens van alles erbij te halen alleen maar bedoeld om de Politie in algemene zin zwart te maken gaat mij veel te ver. Vervolgens kom je met allemaal aannames die je zelf uit de hoge hoed tovert

1 Reactie
Zephyr2
Zephyr229 jun. 2015 - 14:14

Als je de politie zwart maakt zijn ze niet meer blank en kunnen ze dus ook niet meer racistisch zijn.

martijn4
martijn429 jun. 2015 - 14:14

Persofficier Wouter Bos? Daar hangt hij dus nu rond. Overigens zijn de drie filmpjes die ik van het incident heb gezien erg vaag. Geen ervan laat zien wat de aanleiding was.

1 Reactie
OlavM
OlavM29 jun. 2015 - 14:14

@ M.A.R. Jansen: Haha, er zijn meer Wouter Bossen op deze wereld, hoor.

jandebakker
jandebakker29 jun. 2015 - 14:14

Sorry maar bij dit artikel krijg ik het gevoel dat u als schrijver de dood van Dhr. Henriquez gebruikt voor uw eigen activistische belangen. In de eerste plaats beticht u het OM ervan om te snel met een verklaring te komen. Dit terwijl het OM aangeeft de zaak te onderzoeken maar uzelf al direct vaststelt dat het moord betreft. Ook krijg ik erg het gevoel dat u deze zaak gebruikt om een beeld te creëren van een racistisch politie apparaat dat voornamelijk excessief geweld gebruikt tegen etnische minderheden. Dit door de door u aangehaalde Amerikaanse voorbeelden waar etniciteit een grote rol speelde. Daarnaast ben ik ook zeer benieuwd wat u bedoelt met: "dit kunnen we niet onbeantwoord laten".

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh29 jun. 2015 - 14:14

Dat dreigement is vanavond reeds ingevuld. Schande!

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Er hoeft geen beeld gecreëerd te worden van een racistisch politie apparaat. Drie oud agenten (10-20 jaar werkzaam) geven het al aan hoe racistisch en gewelddadig de politie van Den Haag is. Naast deze insiders geven ook advocaten, docenten, buurtvaders en slachtoffers aan dat de politie van Den Haag racistisch gewelddadig is. Maar de blanke mainstream volk blijft maar volhouden dat de politie NOOOOOIT racistisch kan zijn. Het ligt altijd aan de minderheidsgroeperingen.

LisanneW
LisanneW29 jun. 2015 - 14:14

+1

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Heel goed artikel om deze kant van het verhaal te laten horen. Dit komt veel te weinig voor in de rechtse blanke media. Amnesty concludeerde in 2013 al dat de Nederlandse politie stelselmatig racistisch gedrag vertoont. De dood van deze Arubaanse festivalganger past in dat patroon. Het OM zou neutraal moeten zijn. Maar in haar eerste persverklaring neemt ze 1 op 1 de verklaring van de agenten over. Ook de media neemt die verklaring 1 op 1 over. Geen enkele kritische noot. Wat mij nu al bevreemd is dat de fysieke gezondheidstoestand van de man voordat hij het politiebusje in werd gesleept. De man was bewusteloos. Toch beoordeelden de politie agenten blijkbaar dat er geen medische hulp nodig was????? Hoe kunnen agenten tot het oordeel komen om een bewusteloze man geboeid de politiebus in te slepen en geen medische hulp behandeling te verlenen. Verder zet ik serieuze vraagtekens hoe het mogelijk is om met zoveel agenten één ongewapende man zo keihard neer te knuppelen op een festival waardoor zijn hele gezicht blauw paars en opgezwollen is. WEDEROM is het politie DEN HAAG. Zelfs oud agenten hebben aangegeven dat er een racistische cultuur heerst binnen bureau Den Haag.

1 Reactie
7anpau1
7anpau129 jun. 2015 - 14:14

dus is het nu goed of fout om zonder enige kennis en al te veel informatie al vergaande conclusies te trekken? Ik ben een beetje in de war door uw berichtje?

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Diezelfde nuance en afwachtend gedrag kennen een aantal JOOP reageerders niet toen het ging over de aanslag bij een chemisch fabriek in Lyon. Voordat het onderzoek was afgerond hadden mensen al hun oordeel klaar. Nu zouden we opeens wel afwachtend moeten zijn met een oordeel over (racistisch) politiegeweld. Dit racistisch politiegeweld komt veel vaker voor Amnesty International concludeerde in 2013 al iets over discriminatie door de Nederlandse politie. https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/proactief-politieoptreden-leidt-tot-discriminatie-in-nederland Oud agenten (10-20 jaar werkzaam) van politie Den Haag (en bureau Heemstraat) geven zelf aan dat politie Den Haag overloopt van racisme. Slaan en schoppen van geboeide verdachten in de politie auto. Achteraf wordt gewoon gezegd dat het om "verzet bij aanhouding gaat"

1 Reactie
7anpau1
7anpau129 jun. 2015 - 14:14

Maar is het nu juist wel goed om ongenuanceerd te reageren en conclusies te trekken ver voordat men alle feiten kent, of juist niet. Uw post komt mij ietwat tegenstrijdig over.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2015 - 14:14

Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat mensen deze nodeloze toepassing van geweld durven goed te praten. Zonder dit politiegeweld zou hij zeker nog geleefd hebben, dus is er zondert enige twijfel sprake van dood door schuld.

2 Reacties
juliusvold
juliusvold29 jun. 2015 - 14:14

Zonder dit politiegeweld zou hij zeker nog geleefd hebben, dus is er zondert enige twijfel sprake van dood door schuld. >> Dat weten we nog helemaal niet en moet uit onderzoek blijken. Wij kennen niet alle feiten en conclusies trekken op basis van de beelden, is prematuur. En wat dat betreft was de politie ook veel te snel met haar verklaring.

RMHeijmans
RMHeijmans29 jun. 2015 - 14:14

Wat knap dat u dit allemaal weet. Als we nu een meer mensen zoals u in de politiek zouden hebben, dan waren de achterlijke commissies en parlementaire enquetes niet nodig.

RonVa
RonVa29 jun. 2015 - 14:14

Nou beste Kwinten, Je hebt je zin gekregen, met de uit de hand gelopen schilderswijk demonstratie. Dit is toch waar je op aan stuurt en wat je het liefst ziet? Gefeliciteerd hoor.

1 Reactie
MOJOMAN
MOJOMAN29 jun. 2015 - 14:14

Misschien kun je er beter een nachtje over slapen Ron en dan morgen nog eens terugkomen op wat je nu hebt geschreven. Ik denk dat je dit in de emotie van het moment moet hebben geschreven.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2015 - 14:14

"Heel zijn gezicht is blauw geslagen." beweert de familie. Op deze foto gemaakt in het ziekenhuis ziet zijn gezicht er nog puntgaaf uit behalve een blauw oog rechts. http://www.funx.nl/news/den-haag/24561-mitch-42-overleden-bij-arrestatie-in-den-haag Overdrijven is blijkbaar ook een vak.

1 Reactie
Ramballo
Ramballo29 jun. 2015 - 14:14

Wat een onzin zit je uit te kramen. Deze man heeft een fors opgeblazen, gestuwd gezicht en dat wijst op langurige inklemming. Daarnaast zie ik ook een hoofdwond bij zijn rechteroog. Als je goed naar de videos kijkt dan zie je dat 1 vd agenten langdurig het slachtoffer in een nekklem hield en met kracht! Als je een nekklem met kracht uitoefent loopt je niet alleen het risico op van verstikking, maar ook een breuk van het strottehoofd en nekwervels en dan is het ook einde oefening. Als je 45 seconden-1minuut iemand i.e. nekklem zet kan hij al bewusteloos raken. Als je hem langer in een nekklem zet krijg je forse hersenschade met de dood tot gevolg. Een nekklem is levensgevaarlijk en moet verboden worden. En wat betreft dat verzet het volgende: als ik bij jou een nekklem doe, dan ga je ook uit reflex spartelen om op adem te komen! Overigens zijn er ook directe getuigen die niets gehoord hebben van een wapen uit diens mond! Vervolgens wilde de politie het doen voorkomen alsof hij tijdens vervoer onwel werd.... maar uit de video kan ik opmaken dat die man buiten bewustzijn was en dat een agent nog aan zijn halsslagader zat te voelen of er een nog een hartslag was. Als je als politieagent een beetje mens bent dan hadden ze hem direct moeten reanimeren en niet eerst vervoeren ih busje en 10 minuten later reanimeren door ambulance personeel. Kortom er is sprake van disproportioneel geweld! Er lopen teveel idioten met anabolen bij de politie.

Achterberghen
Achterberghen29 jun. 2015 - 14:14

Gebruikt de politie geweld tegen een 'gekleurde' is het racistisch. Overvallen marokkanen juweliers dan heeft dat niets met afkomst te maken volgens dezelfden hier. Apart.

2 Reacties
VanCam
VanCam29 jun. 2015 - 14:14

Heeft toch met een andere bevolkingsgroep te maken die de oorzaak is van alle ellende: https://youtu.be/jVoUJQahxsI

Ravens
Ravens29 jun. 2015 - 14:14

Zo is het

Reiger2
Reiger229 jun. 2015 - 14:14

Zou het ook nog kunnen zijn dat datgene wat deze man het leven heeft gekost, al gaande was vóór hij gearresteerd werd? En bijvoorbeeld ook zijn wilde gedrag verklaarde? Wat ik probeer te zeggen: zonder forensisch onderzoek valt enkel te speculeren. En dat draagt, gezien de gespannen verhoudingen, niet bij aan een redelijke discussie.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen29 jun. 2015 - 14:14

Dan nog.... De beelden laten zien dat hij de politieauto wordt ingesleept. Het bellen van een ambulance was dan de gepaste actie. Niet verslepen en wegrijden. En er vooral niet over liegen! Dat is namelijk het ergste. Liegen als politie. Dat zorgt voor grote onrust en verzet in de samenleving.

Warren2
Warren229 jun. 2015 - 14:14

Wat een slachtoffer praat allemaal. Die man had gewoon als een beschaafd mens mee moeten werken bij zn aanhouding, dan had ie nu nog geleefd.

1 Reactie
OlavM
OlavM29 jun. 2015 - 14:14

@ JT JT: Wat een schandelijk geklets over de dode! Jij durft te beweren over het dodelijke slachtoffer dat hij niet "als een beschaafd mens had meegewerkt aan dzijn arrestatie"? Was je erbij? Was er b.v. wel een gerechtvaardigde reden voor arrestatie, of voelde b.v. een agent zich aangesproken en wilde men z'n macht laten gelden? Heeft hij tegengewerkt? Was daar zo'n groot aantal agenten voor nodig die zich als wolven op hem wierpen? Zijn lichaam was N.B. al slap voordat het in het politiebusje werd gehesen, waarna totaal onverantwoord met hem werd gereden, en niet -zoals het hoort- meteen ambulance erbij geroepen? Vast staat, zoals Linke Loetje ook al opmerkt, dat

Patrick Faas
Patrick Faas29 jun. 2015 - 14:14

De politie uitschelden voor “klootzakken” is niet humoristisch. En roepen dat je een wapen hebt en dreigen dat te gebruiken is zeer onverstandig, gezien het huidige terrorisme alert. Het lijkt op een poging tot zelfmoord. https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_by_cop Mitch Henriquez heeft het lot zelf getart, maar als hij dronken was, was hij minder toerekeningsvatbaar. Daarmee had de politie rekening mogen houden. Maar waarom riep Henriquez “klootzakken?” Dat is nog onduidelijk. Wel duidelijk te zien op de beelden is dat een aantal van de agenten de kop volledig kaalgeschoren had. Dit is mode onder extreemrechts. We kennen het van Mussolini, Pim Fortuyn, skinheads en tegenwoordig ook vele PVV’ers. Agenten die zich zo tooien provoceren het volk. Ze geven het publiek de indruk dat er PVV’ers werken bij de politie. Dat geeft net zo min een veilig gevoel als wanneer de politie andere extreemrechtse symbolen zou dragen. Waarom heeft de gemeente zulke enge agenten laten huishouden op een onschuldig muziekfestival? Zo vraag je toch om problemen? Burgemeester Aartsen is ook schuldig aan provocatie, door (zoals gebleken) foute agenten in te zetten. Daarnaast ben ik het totaal niet mee eens dat een politieagent uitschelden kwalijker zou zijn dan het uitschelden van een ambteloos burger. Het tegendeel zou het geval moeten zijn. Omdat politie en leger een monopolie hebben op geweld, zouden agenten en soldaten ook veel meer zelfbeheersing moeten opbrengen. Het beledigen van gezagsdragers zou minder strafbaar moeten zijn dan het beledigen van weerlozen. Dat het een puinhoop is bij de politie mag niet verbazen, nadat die incapabele Opstelten minister van Veiligheid is geweest. De gevolgen van zijn immorele wanbeleid zijn nog niet weggewerkt. Het doodslaan van Mitch Henriquez heeft getoond dat we daarmee niet langer mogen wachten. Haal eerst maar eens de bezem door het corps en ontsla hen die met de verkeerde motivatie, zoals racistische doelstellingen, voor het corps zijn gaan werken. Sta ook niet meer toe dat agenten zich tooien met symbolen van extreemrechts tijdens werktijd, dus geen kaal geschoren koppen meer. En geef de politie cursussen in tact en zelfbeheersing! Agenten moeten de rust bewaren en niet een potje hysterisch lopen doen. In dat verband denk ik terug aan de overmeestering van Tariq Z, begin dit jaar. Iedereen bleef toen rustig, behalve de politie, die paniekerig schreeuwde, met het risico even paniekerige reacties uit te lokken. Zulke onbeheerste agenten doen meer kwaad dan goed.

1 Reactie
Haastig
Haastig29 jun. 2015 - 14:14

Geestig die had ik nooit gezien de "Alopecia androgenetica-ist", of ben je gewoon "Alopecia androgenetica-foob"? Toch redelijk hilarisch dat je een koppeling maakt tussen denkbeelden en haaruitval. Denk je dat die haren ook op de loop gaan voor de ideeën in het hoofd ofzo?

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2015 - 14:14

'De dood van Mitch Henriquez, dat is moord' Totaal lasterlijke kop, en niet waar bovendien, het slachtoffer verzette zich en er waren veel agenten nodig om hem in bedwang te krijgen. Het zal ook blijken dat zijn doodsoorzaak niets met de arrestatie van doen had. Maar voor sommige luiden doen feiten sowieso niet ter zake ....

1 Reactie
Sardar2
Sardar229 jun. 2015 - 14:14

“Totaal lasterlijke kop, en niet waar bovendien” Die standpunt van jou kan wel inwerken met nadruk op de volgende: “Het zal ook blijken dat zijn doodsoorzaak niets met de arrestatie van doen had.” Zoals velen jij weet ook dat er natuurlijk een andere oorzaak zal uitkomen! Jij kent de werkwijze van OM en politie inzake gekleurde men in Nederland.

JandeBoer2
JandeBoer229 jun. 2015 - 14:14

Dat de Haagse politie is massief is geinfiltreerd door de PVV was al eerder bekend. Dat dat tot moord zou leiden is een nieuw, maar verwacht, hoofdstuk.

4 Reacties
PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways29 jun. 2015 - 14:14

Weet u het verschil tussen dood door schuld, doodslag en moord ? Blijkbaar niet.

RonVa
RonVa29 jun. 2015 - 14:14

Lees ik in het commentaar van Patrick Faas dat het kaal geschoren hoofd het kenmerk is van de PVVer, trekt u vervolgens de PVVer er aan zijn haren bij in uw beschuldiging. Hoe kan dat nu?

Ikkyu
Ikkyu29 jun. 2015 - 14:14

ik denk niet dat dat infiltratie is. Ik denk eerder dat als je bij de Haagse politie werkt en constant wordt geconfronteerd met criminelen van allochtone afkomst, zelfs het grootste deel van je werk daaruit bestaat, het eigenlijk bijna onvermijdelijk is dat je op de PVV gaat stemmen. Dat is triest maar waar.

jandebakker
jandebakker29 jun. 2015 - 14:14

Beste Jan, De link tussen politie geweld en de PVV ontgaat mij hierbij volledig. Ps. Hoe moet ik die infiltratie van de PVV in de Haagse politie trouwen zien ? Geeft Wilders dan in het geheim aan zijn sympathisanten de opdracht om te solliciteren bij de politie?

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Er wordt hier constant beweerd dat het geen racisme zou zijn van de politie. Echter de achtergrond van de politie en de Haagse politie in het bijzonder geeft een ander beeld. De politie heeft de schijn zwaar (en terecht) tegen. Daarom verbaast het me dat er steeds mensen zijn die vooral de politie nergens van willen beschuldigen. AMNESTY INTERNATIONAL concludeert na onderzoek dat de politie in Nederland zich schuldig maakt aan discriminatie https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/proactief-politieoptreden-leidt-tot-discriminatie-in-nederland DRIE OUD AGENTEN melden dat de politie van Den Haag racistisch en gewelddadig. Deze ervaringen uit eerste hand worden ondersteund door advocaten, maatschappelijk werkers, docenten en slachtoffers. Luister maar naar het filmpje naar de getuigenissen van de oud agenten en verschillende mensen https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/proactief-politieoptreden-leidt-tot-discriminatie-in-nederland Antropoloog PAUL MUTSAERS concludeert in zijn PROMOTIEONDERZOEK dat de Nederlandse politie discrimineert op ras. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4065268/2015/06/09/Nederlandse-politie-discrimineert.dhtml Cultureel antropoloog SINAN CANKAYA komt na meerdere onderzoeken tot de conclusie dat de Nederlandse politie zich schuldig maakt aan discriminatie op etniciteit naar burgers en collega's toe. http://www.republiekallochtonie.nl/we-doen-ons-werk-met-goede-bedoelingen. Dan hebben we de Haagse korpschef Paul van Musscher die beweert dat Berbers genetisch wilder en ruiger zijn. http://www.spitsnieuws.nl/binnenland/2014/07/ophef-om-marokkanenuitspraak-politiepief

2 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas29 jun. 2015 - 14:14

Paul van Musscher was vorig jaar ook al in opspraak vanwege buitensporig politiegeweld. http://pauw.vara.nl/media/320610

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Met de goede link dit keer: DRIE OUD AGENTEN melden dat de politie van Den Haag racistisch en gewelddadig. Deze ervaringen uit eerste hand worden ondersteund door advocaten, maatschappelijk werkers, docenten en slachtoffers. Luister maar naar het filmpje naar de getuigenissen van de oud agenten en verschillende mensen http://omroepwest.bbvms.com/view/content_video/2236895.html

OlavM
OlavM29 jun. 2015 - 14:14

We lijken onderhand in dezelfde situatie te zijn beland als die in de VS. Schaamteloos, volledig disproportioneel politiegeweld met doden als gevolg. M.i. juridisch geen moord (voorbedachte raad was niet aanwezig), maar wel dood door schuld. Toen ik dat grote aantal politieagenten als een troep wolven boven het Arubaanse slachtoffer op beeld zag, dacht ik meteen: is dit weer een "chokehold" net als bij Eric Garner?

2 Reacties
Freeman2
Freeman229 jun. 2015 - 14:14

Goed, het zou geen moord zijn met voorbedachte rade doch daarvoor moet je de geïnstitutionaliseerde racisme voor gaan uitsluiten. Dan is het gewoon terreur met alle mogelijke middelen. Vind ik het niet minder erg.

123456zeven
123456zeven29 jun. 2015 - 14:14

De situatie in de VS is veel erger dan in Nederland. Een quootje uit de wiki: Murder rates in jurisdictions such as Japan, Singapore, Hong Kong, Iceland, Norway, Switzerland and Austria are among the lowest in the world, around 0.5 cases per 100,000 people per year; the rate of the United States is among the highest of developed countries, around 5.5 in 2004,[65] with rates in larger cities sometimes over 40 per 100,000.[66] The top ten highest murder rates are in Honduras (91.6 per 100,000), El Salvador, Ivory Coast, Venezuela, Belize, Jamaica, U.S. Virgin Islands, Guatemala, Saint Kitts and Nevis and Zambia. (UNODC, 2011 - full table here). Nederland haalt de 1 per 100.000 niet eens, en in Den Haag is het geen 40 per 100.000. Niet eens 4.

Yochnahan
Yochnahan29 jun. 2015 - 14:14

Joop: Toen op 24 november 2012 de 17-jarige Rishi Chandrikasing werd doodgeschoten op station Hollands Spoor kwam dit mechanisme ook op gang. Zo zouden agenten hebben gedacht dat Rishi een wapen had wat later zijn mobiele telefoon bleek te zijn, werden er schoten op hem gelost terwijl hij wegrende van de politie. Ook werd er gesteld dat vier gewapende agenten bang zouden zijn geweest voor de 17-jarige jongen. Ook al bleek in de rechtszaak dat de agent niet had mogen schieten, toch werd hij vrijgesproken en hield de korpsleiding hem de hand boven het hoofd. Maar de politie liet het daar niet bij. Terwijl familie en vrienden aan het rouwen waren ging de politie enkele dagen na de moord over op karaktermoord. Rishi zou sporen van cannabis en alcohol in zijn bloed hebben en zou hij onder toezicht staan van Jeugdzorg. NRC: De agent die vorig jaar op station Den Haag Hollands Spoor de 17-jarige Rishi doodschoot is vrijgesproken van moord en doodslag. Dat meldt onze verslaggever Elsje Jorritsma via Twitter. Het Openbaar Ministerie vroeg begin deze maand om ontslag van rechtsvervolging. De agent schoot Rishi Chandrikasing op 24 november in de hals. NS-personeel had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had, omdat hij daarmee zou hebben gedreigd. Later bleek dat hij ongewapend was. Onze correspondent in Den Haag Christiaan Pelgrim sprak eerder deze maand na een zwaarbeveiligde rechtszitting met een vriend van Rishi. … … Hij was gewoon dronken, zegt Amine, een goede vriend van Rishi. Natuurlijk is dat niet goed, maar `dan weet je niet wat je doet. Ik heb hem nog nooit zoiets zien doen.” Er bleek inderdaad alcohol in zijn bloed te zitten. Volgens officier van justitie Wouter Bos is doodslag bewezen. Moord – dat in de aanklacht is opgenomen omdat de familie dat wilde – niet. De agent hield er bij zijn schot rekening mee dat Rishi dood kon gaan. „Ik dacht: het is hij of ik”, zei hij tijdens een verhoor en op de zitting. Toch wil de officier geen straf. De richtlijnen stonden de agent toe te schieten op een vluchtende verdachte die met een pistool zou hebben gedreigd. Hij kon niet weten dat Rishi geen pistool had. ### Kan aan mij liggen, maar ik lees wel heel veel relevante verschillen in de desbetreffende verslagen.

3 Reacties
Freeman2
Freeman229 jun. 2015 - 14:14

"„Ik dacht: het is hij of ik” - getuigt of in het eerste geval van diepe paranoia toestand bij de betrokken agent, iets wat de politiek van Wilders/PVV in de laatste jaren duidelijk naar voren heeft gebracht of betreft het een institutionnaire interne maatregel die de politie structureel wordt aangeleerd. In beide gevallen is het fout.

7anpau1
7anpau129 jun. 2015 - 14:14

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2013:18257

NynkeDyk
NynkeDyk29 jun. 2015 - 14:14

Begint veel op de VS te lijken,toch?

LisanneW
LisanneW29 jun. 2015 - 14:14

"De politie en het OM zijn razendsnel met verklaringen naar de pers omtrent politiegeweld." En jij natuurlijk niet met je moord.

1 Reactie
Quibus2
Quibus229 jun. 2015 - 14:14

Dat kan heel goed een taak van een columnist zijn, snel reageren. De politie, als apparaat, dient nauwkeurige en correcte verklaringen af te leveren. Snelheid is daar volstrekt ondergeschikt aan. En in dit geval hebben ze liederlijk gefaald.

boeie
boeie29 jun. 2015 - 14:14

"En dat daarin de schijn wordt gewekt dat de politie niets fout heeft gedaan ook niet." "De politie" is geen entiteit die iets goed of fout gedaan kan hebben, het is uiteindelijk een groep individuen. De titel is nogal een beschuldiging, deze dienders die voor een karig loontje jouw en mijn veiligheid proberen te garanderen gingen volgens jou van huis met de bedoeling iemand dood te maken. Ik zou zeggen: maak duidelijk in je verhaal waarom je denkt of vind dat dit een doelbewuste poging was de betreffende man dood te maken. Verder gewoon een heel triest verhaal dat tot op de bodem moet worden uitgezocht. Daarnaast is het ook goed uit te zoeken of er sprake van racisme bij de politie, dat moet met klem de kop worden ingedrukt. Je stuk draagt daar niet aan bij omdat je een zeer trieste gebeurtenis misbruikt voor je eigen punt.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Burgemeester Jozias van Aartsen is in ieder geval niet van mening dat racisme tot de bodem moet worden uitgezocht. Hij is van mening dat er GEEN RACISME is binnen de politie en al helemaal niet bij de Haagse politie. Wat dat betreft is dit artikel een ware verademing om dit aan te kaarten. Er hoeft verder geen onderzoek te komen naar racisme bij de politie. Zo'n onderzoek voegt veder niets meer toe. Oud agenten zeggen het zelf dat racisme welig tiert binnen het Haagse korps. Antropoloog Mutsaers en Cankaya komen in afzonderlijke onderzoeken dat discriminatie wijdverbreid is binnen de politie. Amnesty International geeft aan dat de politie discrimineert naar etniciteit. Maar men wilt het gewoon niet geloven dat er racisme is binnen de politie. Nog een zoveelste onderzoek zal dan ook niet helpen.

Ikkyu
Ikkyu29 jun. 2015 - 14:14

Beste Kwinten, Ga je nu meebetalen aan het vergoeden van de schade in de schilderswijk? Want je bent wel degelijk mede-verantwoordelijk.

1 Reactie
LisanneW
LisanneW29 jun. 2015 - 14:14

Inderdaad, net als die relschoppers gebruikt hij een afschuwelijk incident niet alleen om zijn eigen gal te spuwen en stemming (moord, racisme!) te maken maar ook nog eens om zichzelf te profileren.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 jun. 2015 - 14:14

Als je "moord" roept heb je niet veel kaas van het juridische systeem gegeten. En volgens Chris Klomp is zelfs een veroordeling voor de laagste categorie, dood door schuld, altijd erg onwaarschijnlijk. http://tpo.nl/column/mitch-henriquez-is-niet-vermoord/

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose29 jun. 2015 - 14:14

Bedankt voor de link. Als ik het verhaal van Chris Klomp lees dan is het zeer waarschijnlijk dat de agenten ongestraft rond kunnen lopen. Er is iemand dood gegaan en er is geen medische hulp verleent. Er is keihard gelogen. Maar niemand wordt vervolgd en niemand krijgt straf.