Joop

De dokter en de farmaceutische industrie

  •  
25-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
pillen

© cc-foto: Alex Borland

Ik was overtuigd dat ik de goede zaak diende met mijn reclamepraatjes
Enkele weken geleden was er in Nieuwsuur een reportage over een prominente hoogleraar neurologie die in zijn ambitie om een geneesmiddel tegen dementie te vinden terecht was gekomen in een woud van verschillende belangen van uiteenlopende partijen. Ongetwijfeld begonnen met de beste bedoelingen was de man veel te intensief gaan samenwerken met de farmaceutische industrie, en had hij zich laten verleiden om in een talkshow bij de publieke omroep reclame te maken voor een middel dat bepaald omstreden is. In ieder geval omstreden in de ogen van collega’s met wat meer afstand tot de fabrikant van het betreffende middel. En geen financiële belangen, zoals deze autoriteit.
De basale vraag is en blijft nog altijd: kan er een geneesmiddel worden uitgevonden voor dementie? Een complexe aandoening, waarbij er grote verschillen bestaan in de uitingsvormen en de mogelijke neurobiologische afwijkingen die onder bovengemiddelde vergeetachtigheid schuil zouden kunnen gaan.
Het deed me denken aan de tijd dat er antidepressiva moesten worden verkocht. Ook toen werden er prominente artsen door de producenten ingezet om de consumenten te verleiden pillen te gaan slikken tegen somberheid. Er worden diagnosen geplugd: paniekstoornis, agorafobie, gegeneraliseerde angst, PTSS en hypochondrie zouden we allemaal kunnen bestrijden met een bepaald type antidepressivum (SSRI’s). Ik was een van die dokters. Mijn rol was huisartsen leren om de paniekstoornis te herkennen en vervolgens te behandelen met paroxetine (toen vooral bekend onder de merknaam Seroxat). Ik promoveerde op dat middel en was overtuigd dat ik de goede zaak diende met mijn reclamepraatjes, eufemistisch na- en bijscholing genoemd. Er waren ook daadwerkelijk mensen die enorm goed reageerden op behandeling met dat specifieke middel. De vergoeding voor mijn optredens was prima, en ik werd flink in de watten gelegd met gesponsord congresbezoek op mooie locaties in de hele wereld en etentjes in restaurants die ik te duur zou vinden als ik zelf zou moeten betalen. Ik werd niet omgekocht, maar was veel minder onafhankelijk dan ik mezelf probeerde wijs te maken (om mijn geweten te sussen). En er waren flink wat prominenten die hoger in de pikorde stonden dan ik die nog veel meer in de watten werden gelegd. Met sponsoring van onderzoek bijvoorbeeld. Lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maar wetenschappelijk zuiver?
We zijn vele jaren verder en de farmaceutische industrie doet weinig meer met psychiaters. De patenten zijn verlopen… De mannen (weinig emancipatie nog op dit vlak) die het meest profiteerden van de toenmalige cultuur zijn geruisloos uit beeld verdwenen of met pensioen. Er zijn honderdduizenden mensen die antidepressiva gebruiken, maar die waarschijnlijk beter af waren geweest zonder. Ze zijn niet verslaafd volgens de definities van verslaving, maar ze komen niet meer van die middelen af, omdat ze ernstige klachten krijgen als ze de dosering verlagen. Sommigen zijn tientallen kilo’s aangekomen, veel van hen hebben nauwelijks nog een seksleven.
Nieuwe antidepressiva zijn al jaren niet in aantocht. Waarom? Het klachtenpatroon is te complex, en een objectiveerbare hersenafwijking ontbreekt in de meerderheid der gevallen. De markt is immens, maar de industrie kan niets beters verzinnen dan Prozac, al meer dan dertig jaar oud.
Met de farmaceutische behandeling van dementie zal het niet anders gaan, durf ik te voorspellen. Met de bereidheid van dokters om zich in te laten met de producenten van geneesmiddelen helaas ook niet…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Me, myself and I2
Me, myself and I227 okt. 2021 - 14:17

Opvallend hoe weinig reacties en nog minder inhoudelijke. En dat terwijl dit zeer waardevolle achtergrond geeft over het falen van de samenwerking tussen overheid / zorg en de farmaceutische industrie. Uit de eerste hand nog wel. Of is het omdat het lastiger wordt om partij te kiezen naar aanleiding van dit schrijven? Complexe problemen hebben nu eenmaal geen eenvoudige oplossingen. En meestal ook geen schuldigen.

J.janssen2
J.janssen226 okt. 2021 - 7:20

En wie betalen uiteindelijk de rekening voor al die aan omkoping grenzende etentjes, congressen e.d.??? Dit wordt natuurlijk door berekend in de prijs van een medicijn en dan zal de consument/zorgverzekering/overheid dit uiteindelijk moeten betalen. En dan maar zeuren dat de zorg onbetaalbaar wordt.... overheid doe er dan wat aan door in de eerste plaats te zorgen door deze vorm van omkoping door de farmaceutische industrie aan banden te leggen en wat mij betreft de prominente rol die de farmaceuten hier in dit land hebben te minimaliseren door de apothekers zelf de medicijnen te laten maken. Ik weet niet hoe het precies in de buurlanden geregeld is maar b.v. in Belgie betalen burgers een 10 procent van de prijs voor een ziektekostenverzekering van de prijs hier en zonder dat idiote eigen risico. Daarnaast is de zorg daar ook nog stukken beter krijg ik de indruk

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 16:22

Ssri's zijn gnrh agonisten en verlagen lh en fsh daarmee dus ook gonadotropin. Dit is reeds 20-40 jaar bekend bij artsen en dat wordt even verzwegen. Dit terwijl eensoortige wijze tegen het remmen v vroege puberteit wordt ingezet. Waar we het hier over hebben is dus uit hoofde dien overeenkomstig artikel 81 Sr, onder onmacht.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:43

Ik neem aan dat men dat beeld niet heeft, tenzij men deze man jarenlang bewust in een serotonerg syndroom heeft gehouden leidend tot een nms toxidrome of een nms toxidrome v een ssnri en daarmee voor goed diens dopamine huishouding gemold heeft? In dat geval, naast wandelen en meditatie af en toe wat ginseng er in, als l-dopa agonist, sport etc. Doet wonderen.

Me, myself and I2
Me, myself and I225 okt. 2021 - 14:37

Dit is interessant. Het geeft uit de eerste hand aan, dat hoewel het systeem intrinsieke fouten vertoond, de mensen daarbinnen met de beste bedoelingen acteren. Die goede bedoelingen krijgen vervolgens nare gevolgen. Het is helaas niet zo simpel om de farmaceutische industrie als schuldige aan te wijzen. Het gros van de mensen binnen dat systeem proberen hun werk zo goed mogelijk te doen. Het probleem zit in het systeem en dat los je niet op door af en toe er weer eens een paar 'schuldigen' uit te plukken en die te laten boeten voor hun wandaden. Wandaden die niet voortkwamen uit boze opzet, maar gewoon door deel te nemen aan een systeem wat je (nog) niet helemaal doorziet. Het echte probleem is dat het systeem dermate complex is, dat het nogal wat moeite vergt om de fouten erin te ontdekken. Het systeem is namelijk ook veel groter dan de farmaceutische industrie zelf. Er zijn allerlei spelers, de overheid, de ziekenhuizen en artsen, de wetenschap, de patiënten. Allemaal partijen die wat willen en invloed uitoefenen op het totale systeem. We hebben een zorgsysteem wat in naam onder marktwerking valt. Dat is niet zo. Er is geen marktwerking binnen de zorg. Aan de periferie van de directe zorg (artsen, ziekenhuizen) opereren bedrijven die hebben ontdekt dat ze door alle beperkingen die gelden binnen de zorg, opgelegd vanaf buiten of vanaf binnen de zorg zelf, ze aan winstmaximalisatie kunnen doen. Klein voorbeeld. Een brancard in een ziekenauto kost 24000 euro. Laat dat even op je inwerken. 24000 euro voor een paar stalen buizen, wat wieltjes en een bedje. Dat het van goede kwaliteit moet zijn is evident, maar voor 24000 euro koop je een auto. Was er werkelijk marktwerking in de zorg, dan was er allang een aanbieder die het voor de helft of minder deed. En dit is zomaar een voorbeeld. Met betrekking tot medicijnen en vaccins is bovenstaand verhaal zomaar een voorbeeld. Maar als je gaat zoeken zijn er meer te vinden. Medicijnen die minder doen dan beloofd of soms zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Maar ook vaccins die minder goed presteren dan beloofd. Over marktwerking gesproken. De farmaceutische industrie heeft het voor elkaar gekregen om alle toekomstige claims bij eventuele bijwerkingen van covid vaccins op voorhand door de overheid te laten overnemen. Dat de afdeling verkoop van Pfizer dat probeert vind ik tot daar aan toe. Een overheid die hierin mee gaat maakt een grove fout. Maar dat geeft alleen maar aan dat het niet zo simpel is om een schuldige aan te wijzen. Er zitten fouten in het systeem en die zou je moeten repareren.

2 Reacties
C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:53

Ladelasoul, je praat onzin, de enige manier om dit op te lossen en het laakbare handelen welk getoont is door deze beroepsgroep is door deze strafrechtelijk aansprakelijk te stellen.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:54

Er zijn reeds al genoeg waarborgen welk deze groep bewust verontachtzaamt ten tijde v soortige geweldpleging.

Nina4
Nina425 okt. 2021 - 14:34

Eerlijk verhaal, chapeau!

Radio-Head
Radio-Head25 okt. 2021 - 11:59

Voor mensen die wat dieper op de materie willen in gaan, tip ik het met de Socrates prijs (2017)bekroonde boek van Marjan Slob aan: "Hersenbeest" 'Filosoferen over het brein en de menselijke geest'. Stelling uit het boek, genoemd in recensie: "“Absolute objectiviteit is een fantasie en subjectieve visies kunnen wetenschappelijk zijn.” Recensie: https://www.demaakbaremens.org/hersenwetenschap/ Fijne dag nog.

1 Reactie
C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:34

Perspectivisme zorgt niet voor een lekker orgasme en maakt je niet weer vruchtbaar.

agnar123
agnar12325 okt. 2021 - 11:39

Uit statistisch onderzoek is gebleken, dat wandelen net zo goed helpt tegen depressies als antidepressiva. Sint Janskruid en l-tryptofaan (een aminozuur) werken ook erg goed. Om maar niet te spreken over het eten van bananen. Maar bananen konden niet gepatenteerd worden, dus zijn ze geen geneesmiddel. In een krantenartikel vertelde een man met manische-depressie, dat hij zijn 'aandoening' goed onder controle kon houden door meditatie en wandelen. En dementie? Het is meestal een gevolg van veroudering. Gelukkig hebben we daar nog geen pil tegen. Anders zou de wereldbevolking nog sneller uit de hand lopen.

8 Reacties
GHS
GHS25 okt. 2021 - 12:39

Alzheimer is geen prettig manier om dood te gaan.

Verver
Verver25 okt. 2021 - 14:21

@GHS Volgens mij is er maar één prettige manier om dood te gaan (voor jezelf dan) 's Avonds lekker gezond op bed gaan en 's morgens niet meer wakker worden.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:09

L-tryptofaan is een precursor voor 5-htp, serotonine. Teveel serotonine, leidt ook tot een overschot aan prolactine...zoals bij (landurig)gebruik v ssris en snris v mannen, als ook verscheidene neuroleptica.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:16

Mijn punt is zal alsnog maandelijks gechecked moeten worden qua hormoonhuishouding en gemonitord voor kenmerken van trimethylamenuria, naast de hormoonbalans inzake prolactine, oestrogeen+verwerking/aanmaak androgenen testes.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:19

Klinische/fysiologische manische-depressie is parkinson gebied. Die man heeft geen manische depressie tenzij er een dergelijk neurologisch/fysiologisch profiel ligt, met overlap en klinische waarden.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:38

Ik neem aan dat men dat beeld niet heeft, tenzij men deze man jarenlang bewust in een serotonerg syndroom heeft gehouden leidend tot een nms toxidrome of een nms toxidrome v een ssnri en daarmee voor goed diens dopamine huishouding gemold heeft? In dat geval, naast wandelen en meditatie af en toe wat ginseng er in, als l-dopa agonist, sport etc. Doet wonderen.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 15:49

Totdat je niet meer kan sportten.

C@io1
C@io125 okt. 2021 - 16:08

Werking v ginseng> l-dopa (precurso)r> dopamine D(2) blokkeert prolactine verhoging doormiddel v kappa-opoid receptoren, dus -prolactine (precursor) :oestrogeen. Maar daarmee krijg je niet een permanent correct werkende hypothalamus/hypothalamisch systeem terug, nog een correct werkende balans met je serotonerg systeem. inzake D2, zal je daar 'off the shelf' parkinson medicatie v moeten hebben v zware regulatie ipv licht cq ginseng.