Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De doelen van extreem rechts zijn ontheiligd

  •  
25-07-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
We kunnen het niet hebben dat allerlei ontevreden groeperingen het idee opvatten dat ze hun zin kunnen krijgen door een bom te leggen
Terreurdaden zoals die van Al Qaida of Anders Breivik mogen nooit of te nimmer tot politiek succes leiden. Integendeel, de verantwoordelijken moeten zélf zien dat hun tactiek een averechts effect heeft. Anders is het eind zoek. Ze zeggen wel eens: “Het doel heiligt de middelen”. Ik zeg: de middelen ontheiligen het doel.
Wie met een bomgordel om de bus neemt of zich opblaast in de lobby van een hotel, ontheiligt daarmee zijn doelstellingen, hoe voorstelbaar en begrijpelijk zij ook zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de strategie van de meeste Palestijnse verzetsbewegingen. Door hun terreurdaden – vroeg voorbeeld: die moordpartij op de Olympische Spelen in München – hebben zij zich politiek onmogelijk gemaakt. Zij zijn daardoor hun eigen vijanden geworden en dat is een van de redenen waarom er nog steeds geen Palestijnse staat kan worden opgericht. Daarvoor is dat doel te veel ontheiligd.
Bovendien: we kunnen het niet hebben dat allerlei ontevreden groeperingen het idee krijgen dat ze hun zin kunnen krijgen door een bom te leggen in een warenhuis of het vuur te openen op metropassagiers.
De laatste dagen wordt op rechtse websites de Noren continu de maat genomen. Zij zijn blijven hangen in de jaren negentig en een echt debat over de multiculturele samenleving is daar nog steeds onmogelijk. Vind je het gek dat er dan eentje tot het uiterste getergd door het lint gaat?
Dat van die door censuur getekende jaren negentig hoort bij de verlossingsmythe die de Fortuinisten en hun erfgenamen consequent blijven verkondigen. Voor de messias opstond en zijn openbare leven begon, was het verboden de Waarheid te zeggen. Dan werd je meteen door de farizeeërs en de schriftgeleerden tot zwijgen gebracht. Ook de Noren moeten nu zo’n verlossing deelachtig worden.
Het ziet er voorlopig eerder naar uit dat Noorwegen daarvoor bedankt. De voortreffelijke premier heeft gezegd dat het antwoord van een democratie op daden als die van Breivik meer openheid en meer vrijheid is. Dat is ruimschoots genoeg.
Niemand moet de indruk krijgen dat je de politieke agenda kunt bepalen door een terreurdaad te plegen. Daarom is het nu tijd om de ideologie van Breivik – en zijn perverse ideaal van een etnisch gezuiverd Europa – feller te bestrijden dan ooit. Breivik heeft door zijn daad zijn politieke doeleinden tot het uiterste ontheiligd. Wie de Noren nu de maat neemt of vaststelt dat Breivik in al die bijeengeraapte teksten van hem wel een punt heeft, moet weten dat zijn doelen zijn ontheiligd. En niet zo’n klein beetje ook. Net als die van de Palestijnen.
Update dinsdag 26 juli:
De speech van premier Stoltenberg  tijdens de herdenkingsdienst in de kathedraal van Oslo.
We are still shocked by what has happened, but we will never give up our values. Our response is more democracy, more openness, and more humanity. But never naivity. No one has said it better than the Labour Youth League girl who was interviewed by CNN: ‘If one man can create that much hate, you can only imagine how much love we as a togetherness can create.’
En dit zijn de woorden van Jonas Gahr , minister van buitenlandse zaken.
“These impressions are reflected in one of the finest texts we sing in the Labour movement: ‘To Youth’ by Nordahl Grieg. ‘Make a stand,’ we sing. That is precisely what the members of the Labour Youth League do, they make a stand.
Hieronder is een Engelse vertaling van dit lied, geschreven en gecomponeerd door Nohrdal Grieg, niet de componist maar een oorlogsheld die wel wat weg heeft van onze Soldaat van Oranje. Hij kwam in 1943 om toen zijn vliegtuig werd neergehaald.
Enemies near and by, threatening your right! Under a storm of blood – You have to fight! Might you then ask in fear, unarmed and open: how shall I combat them, what is my weapon? Here is your shelter strong, here is your sword: faith in mankind, and in everyone’s worth. For all the future holds, seek this and tend it. Die, if you have to, but: deepen, extend it! Silent the bullets glide all through the night. Use all your strength and love, stop deadly flight! War is contempt for life. Peace is creating. Add forces to the strife: death shall be beaten! Love – and enrich with dreams – greatness of old! Challenge unknown terrain – truth will be told. Works not yet being built, stars never seen – reveal them through rescued lives, able and keen! Noble is everyone, earth, rich and sweet! Hunger and suffering, caused by deceit. Crush it! In life’s own name injustice shall fall. Light, bread and love and hope, birth right of all. Forcing all weapons down, warfare shall cease! Shielding man’s dignity creating true peace. Who by his right hand’s side carries a burden, precious and dear to him, can never murder. This is our promise, from kin to kin: cherish our fragile Earth, it’s ours to win. We will protect and keep beauty and grace – as if we held a child in tender embrace!

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 18:19

"Door hun terreurdaden - vroeg voorbeeld: die moordpartij op de Olympische Spelen in München - hebben zij zich politiek onmogelijk gemaakt." Je maakt volgens mij een vergissing Han, wanneer je weet dat joodse terroristen in de jaren dertig Arabische bussen begonnen op te blazen en bommen leggen op Arabische markten. Maar daarmee maakten ze zichzelf helemaal niet onmogelijk. Integendeel, daar werden voor beloond.

TheoJ2
TheoJ225 jul. 2011 - 18:19

[Niemand moet de indruk krijgen dat je de politieke agenda kunt bepalen door een terreurdaad te plegen.] Jammer genoeg is dat wel de realiteit.

rgeurtsen
rgeurtsen25 jul. 2011 - 18:19

Han... prima, maar wat een ongelofelijk ongemakkelijke laatste zin... Die is terecht... en toch... in de polarisatie van het Israel - Palestina conflict is Israel niet zonder schone handen... het doel van een Joodse staat, vrij van andere smetten, met gebrekkige burgerrechten en onvolkomen samenleven met buren is ook ontheiligd...

GerritHoltland
GerritHoltland25 jul. 2011 - 18:19

Blijft toch een beetje vreemd om Palestijnen die vechten voor hun recht op een land dat hen feitelijk en met permanent geweld is ontnomen, met iemand als Brevik die vecht voor iets waarvan hij vreest dat het hem ontnomen zal gaan worden terwijl daar helemaal geen sprake van is.

sjaakie2
sjaakie225 jul. 2011 - 18:19

----Behalve de moord op Theo van Gogh en een groepje dat vast zit wegens plannen hebben we hier niet te maken gehad met terroristische acties van moslims. Daar mag ook wel eens op gewezen worden. --------- Dus als mensen zich normaal gedragen en geen aanslag plegen moeten ze beloond worden van jou? Dat betekent dus dat jij al aan aanslagen gewend bent geraakt en dit een normale zaak vind. Dat vind ik heel triest om te horen. Ik heb ook nog nooit een aanslag gepleegd moet daar ook op gewezen worden? Natuurlijk wordt er gewezen als mensen zich niet normaal gedragen en wordt er niks gezegd als mensen geen aanslag plegen. Dit komt omdat iedereen ervan uitgaat dat de meeste mensen nog enige empathie en fatsoen hebben voor de medemens. U denkt blijkbaar van niet, gelukkig heb ik en met mij de meerderheid van de wereldbevolking nog wel vertrouwen in de mensheid.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 18:19

""We are still shocked by what has happened, but we will never give up our values. Our response is more democracy, more openness, and more humanity. But never naivity. No one has said it better than the Labour Youth League girl who was interviewed by CNN: 'If one man can create that much hate, you can only imagine how much love we as a togetherness can create." Ik was al een fan van de weg die Noorwegen gaat, maar nu ben ik een HUGE fan!

Gompie2
Gompie225 jul. 2011 - 18:19

«Door hun terreurdaden hebben zij zich politiek onmogelijk gemaakt en dat is een van de redenen waarom er nog steeds geen Palestijnse staat kan worden opgericht. Daarvoor is dat doel te veel ontheiligd.» Ach wat, de internationale gemeenschap doet een moraliserend plasje over je zaak en verder mag je het zelf uitzoeken. Als je je in de steek gelaten voelt, als je er helemaal alleen voor staat, als de wereld zich ongeïnteresseerde toont, kom je tot wanhoopsdaden. Daar begint het mee. Of je doelen nu ontheiligd of geheiligd zijn, als puntje bij paaltje komt laat de wereld je gewoon stikken, geeft de internationale gemeenschap niet thuis. Kijk maar naar de Tibetanen met hun geweldloze strijd. Hebben die hun gerechtvaardigde eigen staat dan soms wel gekregen? Een aai over hun bol kunnen ze op hun tijd krijgen krijgen, maar dan moeten we weer verder met onze geopolitieke spelletjes. Die zijn toch echt belangrijker. Echt, van der Horst, dit soort frases zullen bij de betrokkenen alleen maar hoongelach veroorzaken.

AE911TRUTH
AE911TRUTH25 jul. 2011 - 18:19

Zolang er geen massa's in beweging komen is er niets aan de hand, er komen na elke terreuraanslag telkens massa's in beweging. Door de Arabische wereld zien wij ook massa's in beweging, daar door andere problemen, het is wel allemaal tegelijk gaande in de wereld in deze post 911 periode.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jul. 2011 - 18:19

Een manier om er als gewone burger wat aan te doen, is lid worden van een politieke partij, en het debat in de samenleving veel breder te voeren, en dat zo open en mogelijk te doen. Door de zindelijke partij van je keuze te steunen, maak je het draagvlak en het debat en het zindelijke denken breder en veel omvattender Bovendien maak je de partij met je steun sterker en meer bestand tegen de rechtse propaganda, betaalt door rechtse bedrijven De Noorse idiote PVV aanhanger riep ook op leden van Nederlandse partijen te doden, hij noemde expliciet PvdA, GroenLinks, D66 Lid worden van zo´n partij is dan een daad van verzet. http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2011/07/links-antwoord-op-rechts-extremisme-wordt-lid-van-een-linkse-politieke-partij/

1 Reactie
karinV2
karinV225 jul. 2011 - 18:19

Nog blij dat ik SPer ben, heb ik gelukkig niks te vrezen.

BorisN
BorisN25 jul. 2011 - 18:19

Een aardig verhaal maar het klopt niet helemaal. Legitimiteit van het doel hangt staat uiteindelijk toch echt los van de gebruikte middelen. De atoombom op Japan was een ''ontheiligend'' middel. Het doel, overgave van Japan was niet ''ontheiligd''. Ook over de aspiraties van Palestijnen voor een rechtvaardige oplossing in het Midden-Oosten valt wel wat meer te zeggen dan dat dat doel inmiddels door eigen toedoen is ''ontheiligd". In het geval van Breivik is het simpel, het doel is eenvoudig niet legitiem, nog afgezien van de middelen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs25 jul. 2011 - 18:19

'De atoombom op Japan was een ''ontheiligend'' middel. Het doel, overgave van Japan was niet ''ontheiligd''.' Je vergist je. Die atoombommen hebben de overgave van Japan hooguit enkele weken bespoedigd. Daarvoor was massamoord op Japanse burgers wel een erg hoge prijs.

AlfredJ2
AlfredJ225 jul. 2011 - 18:19

Beste Han, De wereld draait in een cirkel naar meer en meer geweld. Zowel rechts, links, midden, de religies en de filosofen hebben er geen AFDOENDE antwoord op. Overal hopeloze jongeren die in hun hopeloosheid tot deze daden komen. Iemand de schuld geven heeft geen ZIN. De vraag is wat ga je NU doen om dit in de toekomst te voorkomen en niet achteraf maar iedereen de schuld geven. Het antwoord is een Masterplan om snel uit onze wereldwijde ellende te komen. En die staat op www.bayze.org rechts bij de Worldtradeportal. Dit is nu nog concept maar spoedig WAARHEID. Dit zal de jongeren over de hele wereld HOOP geven. Dit is het nieuwe doel: SAMENWERKENDE mensen die overal projecten uit de grond stampen. En geld? Geld is maar een middel, daar moet je NIET voor buigen werd al lang geleden gezegd. En zo komt de Messias toch nog ook weer in mijn stuk. En wat zei Mohammed? Die zei: De hoogste Jihad is naar je zelf. Als je dat kan, dus NIEMAND de schuld geven, maar oplossingen zoeken dat krijg je de beloning, nog meer Talenten, van de Heer ( die even op reis is momenteel :). Maar Hij komt terug, dat is zeker, voor Genesys-II. Met vriendelijke groet, Alfred J.Bollebakker

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen25 jul. 2011 - 18:19

Jakkes, Alfred, wat klinken jouw oorden eng in mijn oren. Volgens mij zijn dit soort reddingen juist prachtige inspiratiebronen voor frustratie en geweld. Iets minder zeker, meer tolerantie en leren accepteren van ambiguïteit... helpt vrede, rust en plezier op straat en thuis. 'Something Wonderful'

bliekp
bliekp25 jul. 2011 - 18:19

@Karin: Breivik noemde in zijn manifest de SP ook.

1 Reactie
Hermans2
Hermans225 jul. 2011 - 18:19

En Nederland....

Ineses
Ineses25 jul. 2011 - 18:19

We moeten laten merken dat de 15% die op de PVV heeft gestemd niet de meerderheid is en dat ze niet de mening van de meerderheid vertegenwoordigen. We moeten ons net zo hard laten horen als de PVV aanhang. De media zouden ook meer kunnen doen door te laten zien dat de meerderheid van de moslims hier heel gewoon rustig leeft en werkt. Nu is het vaak dat overlast van Marokkaanse jongeren landelijk nieuws is en over Nederlandse jongeren die overlast bezorgen hoor je niets. Behalve de moord op Theo van Gogh en een groepje dat vast zit wegens plannen hebben we hier niet te maken gehad met terroristische acties van moslims. Daar mag ook wel eens op gewezen worden.

1 Reactie
Hermans2
Hermans225 jul. 2011 - 18:19

Helemaal mee eens. Hoe gaan we dit doen?

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 jul. 2011 - 18:19

Een paar Citaten uit hetvrijevolk.com. Breivik ontwaakte elke dag in de nachtmerrie die EU heet. Een politiek programma dat tot doel heeft socialisme op te leggen aan alle Europese landen. Een programma dat hun nationale identiteit nog meer wil uitwissen dan al gebeurt door de opkomst van techniek en globalisering. Breivik ontwaakte elke dag in de nachtmerrie van immigratie en islamisering. Elke jaar trekken meer dan een miljoen mensen naar Europa die een niet-westerse achtergrond hebben. Veel van deze mensen zijn onvoldoende bereidt om zich aan te passen en werken bewust of onbewust de islamisering van Europa in de hand. Lees hier het hele stuk en besef wat we tegenover ons vinden http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=13499

2 Reacties
Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 18:19

Ik vond dat links-bashen altijd erg onderschat. Ach, die zijn gek, wuift men weg. Maar we moeten elkaar beschermen tegen de haat die deze mensen zaaien, en niet alleen omdat dat het meest fatsoenlijke is wat je kunt doen, maar ook omdat wijzelf straks ook aan de beurt zijn.

Dragon2
Dragon225 jul. 2011 - 18:19

"Wat we tegenover ons vinden"? Nou nou Han. Bijna oorlogsretoriek. Ik heb het stuk gelezen en zie er niet zoveel fouts in. Een beetje zwaar aangezet door het herhaalde gebruik van het woord 'nachtmerrie'. Maar lees het zelf ook nog 's door en kijk even door die overdrijving heen. Het stuk behandeld waar veel mensen al lang mee zitten: onvrede en een onbehaaglijk gevoel door immigratie - verpaupering van de stadswijken, de oververtegenwoordiging van allochtonen in criminaliteit, zorg en welzijn, werkeloosheid etc.; het gevoel dat geldslurpende gezichtsloze bestuurders in Brussel beslissingen nemen waar wij geen invloed op hebben en die niet in ons belang zijn; de constatering dat van 'integratie' van grote groepen allochtonen niks terecht komt etc. Het is vooral een aanklacht tegen socialistische politiek. Veel mensen hebben de EU in deze vorm nooit gewild, immigratie van kanslozen nooit gewild en hebben nooit gewild zelf deel te moeten zijn van integratie van immigranten (dat moeten die immigranten zelf doen). Al met al is hier nooit naar geluisterd. Dat lees ik in dat stuk op het Vrije Volk; niet meer en niet minder. Of dat nou zo erg is? De toonzetting is misschien een beetje overdreven, maar verschilt in dat aspect wezenlijk niet veel van veel schrijfsels hier op Joop. Daar een aanklacht tegen socialistische politiek, op Joop aanklachten tegen liberale en rechtste politiek. Moet kunnen in een opinie stuk. En als je het er niet mee eens bent, kun je erop reageren. Om ook nog even selectief te copy/pasten: "Wellicht ten overvloede: dit is geen betoog tegen sociale voorzieningen of immigratie in het algemeen. Sociale voorzieningen en gezondheidszorg voorzien in een concrete behoefte en immigratie is prima als het gemotiveerde mensen betreft die een redelijke slaagkans in de nieuwe omgeving hebben." Dit is een stukje uit de conclusie van het VV stuk. Niks mis mee toch?

Ginerted
Ginerted25 jul. 2011 - 18:19

Het gedachtegoed van extreemrechts, -links, -islamitisch, exreem-wat dan ook, heb ik nooit serieus genomen. Om dat te duiden heb ik van hun geschriften, films, of andere manifestaties nooit meer dan een enkel fragment, of soms zelfs een enkele kreet te hoeven of kunnen zien. Hun dreiging en de noodzaak ze allen waar dan ook met alle middelen uit te graven en aan het licht te brengen erken ik wel. In die zin is het goed dat experts, politie, en andere instanties die meuk wel doorploegen om ze in kaart te brengen, aan het daglicht bloot te stellen, en met alle middelen te vervolgen. Ik moet er niet aan denken ooit teksten van Stormfront, EDL, de IS, de AFA, en extremistische religieuze groepen te moeten lezen om ze te kunnen verwerpen of ze als kwaadaardig en idioot te mogen veroordelen. Zelfs de meeste teksten en andere media van op zich niet-kwaadaardige, of -extremistische origine maar wel meer fanatieke origine kunnen mij over het algemeen niet voldoende boeien om ze uitgebreid tot mij te nemen. Ook in die gevallen ben ik meestal al snel klaar. Zo heb ik het nog nooit op kunnen brengen om de geschriften als Das Kapital, Mein Kampf, de koran, of de bijbel te lezen al vind ik beide laatste wel enigszins interessant, om dezelfde reden dat ik het ooit interessant vond om de Ilias, de Odyssee, en andere bronnen van mythologie te lezen vanwege hun belangrijke culturele invloed. Ik wil dan ook, om onnodige reacties hierover te voorkomen, een bijbel en koran niet gelijkstellen aan de ander genoemde, of zelfs maar aan elkaar. Dat laatste vergelijkende lezen van religieuze geschriften is voor mij als leek alleen echt interessant als je het aan de hand van een expert als Karen Armstrong doet. Maar mijn interesse is in deze geschriften is nooit die van een Waarheidszoekende geweest. Die religieuze geschriften raadpleeg ik wel eens als er in andere literatuur naar bepaalde delen verwezen wordt. Net als dat mijn nickname voorkomt uit een boek die haar titel aan de bijbel ontleent - The Vessel Of Wrath. Sommige filosofieën uit de grote religieuze en mythologische literatuur zijn zeer interessant. Maar het meeste kan mij niet boeien en wordt door velen maar mijn mening slechts ten nadele van vrijheid en inzicht gebruikt. In die zin is er overeenkomst met veel politieke fanatieke lectuur. Zelf neem ik ondertussen meer voor mij interessante literatuur, en andere media tot mij zoals ik altijd heb gedaan. In deze zomervakantie zal ik dan ook zeer waarschijnlijk de nieuwste van Robert Hughes; Rome, of Robert Graves; De Griekse Mythologie; of een va de boeken die ik bezit van Karen Armstrong over het ontstaan van de grote religies gaan lezen buiten enige fictie. Maar zeker niet Breivik's werk of dat van een andere religieuze, linkse, of rechtse gek. Dat laat ik aan degenen die dat moeten doen en de middelen hebben om ze te vervolgen.

1 Reactie
Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 18:19

"Stormfront, EDL, de IS, de AFA" Pol Pot, Joseph Stalin, Ginger Ted, Adolf Hitler.

Dragon2
Dragon225 jul. 2011 - 18:19

"Hoe in godsnaam, kun je een debat voeren met mensen die in een totaal vervreemde wereld leven?" Dat vraag ik me hier ook vaak af.

1 Reactie
Dragon2
Dragon225 jul. 2011 - 18:19

Bovenstaande is een reactie op Zjen Zen. Gaat vaak niet goed.

Hermans2
Hermans225 jul. 2011 - 18:19

Ergens op een geheime locatie zit er nu een meneer met geblondeerde haren te bedenken hoe hij zich kan distantieren van de middelen die gebruikt zijn om zijn doel na te streven. Zich buigend over de joods-christelijke achtergrond van onze samenleven, beleeft hij een eureka moment: Hij laat een van zijn bewakers water halen en wast zijn handen. "Ik was mijn handen in onschuld," zegt hij. "Nu moeten jullie het zelf maar weten!"

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen25 jul. 2011 - 18:19

Herman, ik vrees dat meneer Wilders op zijn vakantieadres, heerlijk van de zon geniet, als zijn vrouw even niet kijkt, aanpapt met andere vrouwen, zijn charmes zijn voor vrouwen met een neiging tot slechte mannen, onweerstaanbaar. Meneer Wilders wil hier niets mee, doet hier niets mee... Hij weet of begrijpt waarschijnlijk niet eens dat hij zich in wild water begeeft. Hij gelooft namelijk echt in wat hij zegt, schrijft en doet. Dat maakt hem zo gevaarlijk.

Hermans2
Hermans225 jul. 2011 - 18:19

Zo, een officiele verklaring: 'Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging. Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.' Hoe zit dat dan met terroristen die de Koran misbruiken om hun idealen te verwezenlijken en mensen die dezelfde Koran als levensleidraad zien? Vervult het de heer W dan ook niet met walging dat de daders van dergelijke terreur naar de Koran en Mohammed verwijzen in hun manifesten? Zo ja, dan graag wat meer respect. De heer W vraagt namelijk de PVV en haar aanhang niet te associeren met de noorse dader, een "geloofsgenoot". Dus dan ook niet de moslim in het algemeen associeren met de daders van Jihad-terreur. En steeds meer begin ik te denken dat de rechter een beoordelingsfout heeft gemaakt.......

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 jul. 2011 - 18:19

Lees deze uitstekende column van Rob Wijnberg op de site van NRC Next http://www.nrcnext.nl/columnisten/2011/07/26/gekken/#more-115053

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen25 jul. 2011 - 18:19

Ja die van wijnberg is een mooie column, het idee van sommigen dat filosofen en denkers van deze tijd geen antwoord hebben op de toenmende geweldspiraal lijkt mij kortzichtig. Het antwoord van de Noorse premier is zo'n antwoord. In mijn hoofd echoot zijn weerstand tegen geweld... meer openheid meer tolerantie meer samen, meer multi culti juist dat wat het geweld wil vernietigen moeten we groot maken met geweldloosheid.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 18:19

Applaus voor die column!!!!

fjacobse
fjacobse25 jul. 2011 - 18:19

In de loop der jaren zijn er redelijk wat bomaanslagen gepleegd uit naam van de Islam. Begrijp ik het goed dat we deze wereldgodsdienst nu gaan opheffen, want "ontheiligd?"

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 jul. 2011 - 18:19

Vanwege al die bomaanslagen hebben de moslims inderdaad een enorm PR-probleem. Dat komt omdat politici als Wilders tot de overtuiging zijn gekomen dat er een rechtstreekse samenhang is tussen de godsdienst (door PVV-ers aangeduid als ideologie) en het leggen van die bommen. Nu zien wij, hoe iemand uit naam van de ideologie van Wilders zelf terreurdaden heeft bedreven. Het is dan niet verwonderlijk als mensen een verband zoeken tussen de ideologie van Wilders en het geweld. Het is Wilders zelf die door zijn specifieke manier van Islamkritiek de weg heeft gewezen naar deze manier van denken. Het is een verkeerde manier van denken. Maar dat is wat anders.