Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De discussie over Zwarte Piet is niet zwart-wit

  •  
22-10-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
minipiet
'Er zitten zes bloedlijnen in mij en nu moet ik ineens een standpunt innemen voor dat deel van mijn bloed dat zwart is'
Ik heb mezelf nooit als zwart of wit beschouwd. Maar nu de discussie oplaait met betrekking tot Zwarte Piet, begrijp ik dat mensen mij in ieder geval niet wit vinden. Dagelijks krijg ik de vraag: “Wat vind jíj nu van Zwarte Piet, vind jij het ook beledigend voor zwarte mensen?”
Er zitten zes bloedlijnen in mij en nu moet ik ineens een standpunt innemen voor dat deel van mijn bloed dat zwart is. Ik heb altijd moeite gehad met het woord zwart. Dat vind ik een raar woord. Sowieso weet ik niet hoe ik ‘zwarte mensen’ moet noemen. Ik ben altijd bang dat het beledigend overkomt. En dat terwijl anderen mij geregeld als zwart persoon zien!
Niet omdat hij wit was Vroeger toen ik klein was, heb ik een paar keer Sinterklaas gevierd. Ik sta zelfs op de foto met Sinterklaas. Verlegen zit ik als meisje van vijf jaar op zijn schoot. Sinterklaas vond ik maar eng. Niet zozeer omdat hij wit was, maar omdat hij autoritair overkwam. En autoriteit, daar heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds een hekel aan.
Sinterklaas werd bij ons thuis na een paar keer al niet meer gevierd, omdat mijn vader in Suriname geboren is en op gegeven moment besloot dat het discriminerend was dat er Zwarte Pieten bij betrokken waren. Voor een kind is het natuurlijk altijd sneu als het ineens geen Sinterklaas meer mag vieren terwijl je klasgenootjes dat wel doen. Natuurlijk vond ik het flauw. En ik was vast verdrietig.
Geen trauma Aan de andere kant, moet iedereen niet voor zichzelf bepalen wat hij van Zwarte Piet vindt? Wij gingen uiteindelijk in plaats van Sinterklaas gewoon aan kerst doen. De cadeaus schoven een paar weken op. Daar wen je ook wel weer aan. Ik heb er in ieder geval geen trauma aan overgehouden. Sinterklaas verdween uit mijn actieve geheugen.
Tot hij een paar jaar geleden weer opdook. Dat kwam eigenlijk omdat een van mijn vrienden in het buitenland mij erop wees dat het heel raar is dat wij een feest vieren met een duidelijk zwarte knecht. ‘Dat is toch racistisch?’ werd op verwijtende toon gezegd. Zo had ik er eigenlijk zelf nooit over nagedacht, maar mijn vader natuurlijk wel. Nieuwsgierig begon ik op internet een speurtocht. Tot mijn verbazing vond ik zelfs buitenlandse scripties over het onderwerp.
Niet verrast We zijn nu jaren verder en ik verzeker je dit: in het buitenland leeft het debat over ons Sinterklaasfeest al veel langer dan velen van ons vermoeden. Daarom was ik niet verrast toen ik vernam dat de VN een onderzoek hebben ingesteld. Dat vinden wij heel vreemd, maar wij wonen in dit land en weten niet beter.
Piet is zwart omdat hij door de schoorsteen gaat, zeggen we altijd. Maar dat verklaart niet de dik gemaakte lippen, de grote oorbellen en het accent dat vele Pieten maar wat graag gebruiken als ze snoep rondstrooien. Kom op mensen. Piet is natuurlijk niet zwart omdat hij door de schoorsteen gaat. Dat hebben we onszelf verteld omdat we ergens natuurlijk zelf ook wel voelden dat Zwarte Piet wel verdomd veel gelijkenis toonde met zwarte mensen. En als die Piet dan ook nog de knecht van een blanke genoemd wordt…
Worst Persoonlijk zal het mij een worst wezen of het Sinterklaasfeest nu wel of niet wordt afgeschaft. Maar ik vind wel dat iedereen het recht heeft om daar zijn eigen mening over te vormen. Door de globalisering was het denk ik slechts een kwestie van tijd dat deze discussie een keer tot op het niveau van de VN gevoerd zou worden. En dat premier Rutte het afdoet als “Piet is nu eenmaal zwart”, is natuurlijk een uitspraak waar niemand iets mee kan. Moeten we het feest afschaffen? Van mij hoeft het niet. Moeten we het feest aanpassen? Misschien een goed idee voor de groep die zich gekwetst voelt. Kinderen komen daar echt wel overheen.
Laten we in ieder geval respect hebben voor iedereen die er wél een mening over heeft. De discussie over Zwarte Piet is niet zwart-wit. En je kunt het niet afdoen met: stel je niet zo aan. Gevoelens zijn er nu eenmaal. Die gaan niet zomaar weg en al helemaal niet als ze niet erkend worden. Dan worden die gevoelens alleen maar erger. En dat is het volgens mij niet waard.
Misschien is Sinterklaas ook wel niet meer van deze tijd. Dan gaan we lekker met zijn allen kerst vieren. Scheelt weer een hoop centjes. Hoewel dat misschien voor de economie op dit moment niet de beste keuze is. 
cc-foto: nio_nl

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

mees.
mees.22 okt. 2013 - 19:51

Geen twijfel over mogelijk: 'Zwarte Piet stamt af van kindslaven' http://s.vk.nl/3531694?utm

Mahalia
Mahalia22 okt. 2013 - 19:51

Goed geschreven Alexandra! Discussies zijn altijd nodig voor vooruitgang! Persoonlijk maak ik mij er ook niet druk over, maar ik kan mij wel voorstellen dat een soort viering van de slavernij mensen boos maakt. Daarnaast vind ik n geestelijke met kleine kinderen op schoot ook niet een heel geruststellend idee.....

Bernie2
Bernie222 okt. 2013 - 19:51

Goed stuk, met plezier gelezen. Intussen amuseer ik me kostelijk met het Hollandsche "Pietendebat". Het heeft in het ganse land het nationalisme in al haar dynamieken danig doen herleven. 'Kom niet aan onze witte Klaas en zwarte Piet', aldus de boodschap. Ha, eindelijk weer een bindingsfactor van belang. Eigenlijk zou Linda de Mol met haar rood-wit-blauwe 'Ik hou van Holland' er nog even dunnetjes overheen moeten polderen. De gisteren opgestarte FB-pagina Pietitie genereert binnen 1 dag al een half miljoen (!!) likes en op opiniepagina's in serieuze kranten (VK, Trouw) buitelen deskundigen over elkaar heen met lijvige stukken tekst waarin hun waarheid over de oorsprong van Zwarte Piet. Ik amuseer me grenzeloos. Zeker sinds taalkundige Wim Daniëls bij DWDD gisteren "De zak van Sinterklaas" in een zeker perspectief zette: "...dan zet je toch zeker nooit meer een kind bij zo'n man op schoot?" En toen bedacht ik me: volgend jaar gaan we discussie ombuigen :-)

mees.
mees.22 okt. 2013 - 19:51

Keek op de Week: 'Zwarte Piet kan niet meer!' http://t.co/w669J8ETB9

NicoSchouten
NicoSchouten22 okt. 2013 - 19:51

Eigenaardig dat zwart met slaaf zijn in verband wordt gebracht. Zijn er dan nooit blanke slaven geweest? En zijn er dan geen zwarte slavenhouders en mensenrovers geweest? Zwarte Piet is als knecht geïntroduceerd, niet als slaaf. En dat in een tijd dat er zwarte slaven waren!

hartpine
hartpine22 okt. 2013 - 19:51

Door elkaar maar steeds de zwarte piet toe te schuiven, staan we er met ons allen gekleurd op.

kapitanlaipose
kapitanlaipose22 okt. 2013 - 19:51

Alexandra, Voor blanke autochtonen ben je gewoon een zwarte. Alleen als je zuiver van bloed bent dan kan je het labeltje blank krijgen. Met ieder druppel zwart bloed dat zichtbaar in je uiterlijk naar voren komt vervalt het recht om jezelf blank te noemen. Maar je bent welkom in de groep kleurling, zwarte, buitenlander en/ of allochtoon. Ik lees dat je vader uit Suriname komt. Daarmee vervalt het recht om jezelf autochtoon te noemen. Ook al is je familie van moederszijde al eeuwenlang woonachtig in Nederland of al eeuwenlang zuiver blank. Je vader heeft je recht op het hokje autochtoon volledig teniet gedaan met iedere pigment die hij je heeft meegegeven. Het speldje autochtoon is alleen voorbestemd voor de zuiveren onder ons. Misschien dat jouw kinderen zich wel weer autochtoon mogen noemen. Afhankelijk van hun kleur kunnen zij zich blank noemen als het niet al te veel opvalt. Misschien worden ze wel verraden door de krulletjes die je ze eventueel meegeeft.

5 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 okt. 2013 - 19:51

Wat een mentaliteit houd jij er op na zeg. Hoewel het in de praktijk natuurlijk lang niet zo dramatisch is als je nu op hoge toon verkondigd, is er beide kanten op sprake van dit gebeuren. Als ginger met een roomblanke huid heb ik 7 jaar een Surinaamse vriendin gehad. Als ik daar bij de familie op bezoek kwam werd ik als bakra ook gewoon weggekeken en sprak de schoonfamilie er schande van. Enge witte man die het mooie meisje in de familie komt stelen. Ik ben wit, minderheid, vreemd, raar en eng daar. Zo gaat dat. Invers werkt het precies hetzelfde. Mensen hebben een heel natuurlijke drang om minderheden die anders zijn af te zonderen en buiten de groep te plaatsen, maakte ik natuurlijk als ginger ook aan de lopende band mee op het schoolplein. Rood haar, krullen en sproeten. Die is eng en raar, afzonderen die handel. Nu kun je er van alles bij gaan halen, maar je gaat me echt niet inprenten dat kinderen op de leeftijd van 8 al card carrying white supremacists zijn. Kul.

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 okt. 2013 - 19:51

@Kapitan Laipose, di 22 oktober 2013 23:07, Ik ben volgens anderen een blanke autochtoon. Voor mij is Alexandra Smith een mens. En wat je verder schrijft vind ik zinloos. Woeki Hypo.

kalmpjes
kalmpjes22 okt. 2013 - 19:51

"Alexandra, Voor blanke autochtonen ben je gewoon een zwarte. Alleen als je zuiver van bloed bent dan kan je het labeltje blank krijgen." Nooit geweten dat het zo werkte, heb je misschien een lijstje? Dan zal ik mijn best doen om mijn houding bij te stellen, wat dit is toch echt een zeer vreemde redenatie voor mij. Het extreme hokjes denken verklaart wel een paar van Uw eerdere reacties. Ik zou het waarderen als U niet van deze walgelijke generalisaties zou willen maken, bij voorbaat dank. Mensen zijn mensen, de hoeveelheid pigment is niet relevant.

deltanine
deltanine22 okt. 2013 - 19:51

2x kinderen krijgen, dan kom je in het walhalla dat Autochtonië heet.

MarjoleinS2
MarjoleinS222 okt. 2013 - 19:51

Bedoel je dit cynisch? Hoe dan ook, het klinkt volkomen smakeloos en de toonzetting getuigd van een superioriteitsdenken dat mocht je het als 'humor' geschreven hebben, je daar verre van in geslaagd bent. Excuses aan Alexandra zou hoe dan ook op zijn plaats zijn!!

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 19:51

@ Kapitan Lapose: "Voor blanke autochtonen ben je gewoon een zwarte" Waar haal jij het gore recht vandaan om deze racistische uitspraak te doen? Ik ben een blanke autochtoon , tenminste dat denk ik, en voor mij is niemand een zwarte.

1 Reactie
toshiba
toshiba22 okt. 2013 - 19:51

Ten eerste is je reactie zwaar overtrokken, want ze richtte zich niet tot jou. Ten tweede spreek jij jezelf tegen: [Ik ben een blanke autochtoon , tenminste dat denk ik, en voor mij is niemand een zwarte.] Je definieert jezelf als blank en vervolgens ontken het begrip 'zwart' Ahum, dat is net zoiets als roepen dat licht bestaat en vervolgens het donker ontkennen.[dualisme principe]

Klungel2
Klungel222 okt. 2013 - 19:51

Tot een jaartje of 10 geleden was ik nog trots op het feit dat ik in Nederland ben geboren en opgegroeid. Nederland stond toen (al sinds de middeleeuwen) bekend om zijn multiculturele samenleving en de tolerantie naar andersdenkenden. Het poldermodel was wereldwijd een voorbeeld en hele delegaties kwamen kijken hoe wij het hier met zijn allen deden. Tegenwoordig schaam ik me voor mijn land. We worden in de ogen van de internationale gemeenschap steeds racistischer, pakken rechts nationalisme niet aan en houden steeds minder rekening met de zwakkeren in de samenleving. Zelfs de VN gaat onze (in)tolerantie nu onder de loep leggen en onze reputatie in het buitenland is aan het kelderen. En waarom? Omdat we te veel bezig zijn met onszelf! Wij laten onszelf gek maken door Neoliberalen en populisten. Waar is in godsnaam onze nuchterheid en tolerantie gebleven? Ooit waren wij wereldberoemd hierom....

1 Reactie
Braboman
Braboman22 okt. 2013 - 19:51

Tot zo'n 10 jaar geleden was er ook al een dikke onvrede onder een groot deel van de bevolking maar daar mocht niet over gesproken worden. De decennia lang linkse wind heeft een verstikkend klimaat geschapen. Toen het ineens wel mocht, sloeg de wijzer door opgekropte frustratie van mensen - die hun omgeving ongevraagd en ongewild hebben zien veranderen - de andere kant op. De mate en de vorm van de multiculturele samenleving lijkt niets op die van eeuwen geleden: er zijn grote verschillen qua religie en cultuur omdat de mensen vroeger uit Europa kwamen. Ook was NL nog geen verzorgingsstaat dus moest iedereen voor zijn eigen hagje werken. Het grootste verschil zijn de aantallen: nog nooit in de geschiedenis is het aantal immigranten in slechts 30 jaar tijd met 1,5 miljoen moslims en 600.000 MOE'ers toegenomen (CBS-cijfers). Ik doe geen uitspraak of dit goed of slecht is, maar feit is dat dit enorme demografische en sociale consequenties heeft. In Nederland moet je voor het onnozelste ding een vergunning aanvragen of toestemming vragen. Maar bij deze ontwikkeling met een megagrote impact voor huidige en toekomstige generaties mogen we er alleen maar naar kijken, het gebeurt gewoon zonder dat we er iets van mogen zeggen laat staan er iets tegen kunnen doen. En wat betreft de VN, ik hoop dat het amateuristisch niveau van deze werkgroep geen afspiegeling is van dit hele geldverslindende instituut.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 19:51

Een turk (sinterklaas) die wordt vergezeld door een hele groep marokkanen (moren = zwarte pieten) en grote groepen blanken die ze staan toe te juichen. Dat is toch het toppunt van een geslaagde multiculti samenleving?

2 Reacties
Mahalia
Mahalia22 okt. 2013 - 19:51

Haha lol frisse blik... Ik hou drvan!

nikita72
nikita7222 okt. 2013 - 19:51

Elvis, Myra (thans Demre) was in die tijd (sint Nicolaas stierf in 343) nog niet door turken veroverd. St Nicolaas zou dus eerder een etnische Griek dan Turk zijn.

insignia
insignia22 okt. 2013 - 19:51

Het spreken over mensen als "huidskleuren" is niet bevorderlijk voor integratie. En als de auteur echt het gevoel heeft dat het wat uit maakt of haar voorouders van verschillende afkomst zijn dan en dat ze voor elk iets moet bedenken, sorry hoor, dan zou ik bijna Maxima aan willen halen : " een beetje dom" En uiteraard mag zij Kerst vieren, maar met z'n allen gaat nog even duren denk ik. En ja Kerstmis is voor mij de geboorte van Jezus en dan ga je naar de kerk. Kadootjes nee. Gaat ze dan ook met mijn gevoelens rekening houden?

2 Reacties
alexsmith
alexsmith22 okt. 2013 - 19:51

"Het spreken over mensen als "huidskleuren" is niet bevorderlijk voor integratie. En als de auteur echt het gevoel heeft dat het wat uit maakt of haar voorouders van verschillende afkomst zijn dan en dat ze voor elk iets moet bedenken, sorry hoor, dan zou ik bijna Maxima aan willen halen : " een beetje dom"" Mensen een beetje dom noemen omdat ze een stuk niet goed lezen is ook niet bevorderlijk voor de integratie. Als je goed leest gaat het niet over mijn voorouders en dat ik voor elk van hen een verschillende traditie wil bedenken. Het gaat over dat ik er juist voor pleit dat iedereen er zijn eigen mening over mag hebben en er zijn eigen invulling aan mag geven. Zoals ik al schrijf: mij zal het een worst wezen, maar laten we niet doen alsof mensen die zich gekwetst voelen bij voorbaat aanstellers zijn omdat wij er anders over denken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 19:51

[Het spreken over mensen als "huidskleuren" is niet bevorderlijk voor integratie.] Tja, deze hele onzindiscussie bestaat bij de gratie van de misvatting dat we het hebben over "mensen met een huidskleur". In werkelijkheid hebben we het over een fantasiefiguur (zwarte piet) met een niet bestaande huidskleur (zwart) die tijdens festiviteiten door mensen met verschillende huidskleuren, blank en bruin, wordt uitgebeeld.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 19:51

Waar blijven de Nederlandse deskundigen op het gebied van Jamaicaanse tradities ? Wij moeten daar toch wel wat beledigends voor ons kunnen ontdekken.

2 Reacties
Andy40
Andy4022 okt. 2013 - 19:51

Jazeker, ik ben een groot reggae fan maar dat is niet altijd even positief voor de wiite man ;-) toch luister ik er graag naar omdat ik het begrijp in de historische context en me niet persoonlijk aangevallen voel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 okt. 2013 - 19:51

Toch een kwestie van rancune?

neutralist
neutralist22 okt. 2013 - 19:51

'Kom op mensen. Piet is natuurlijk niet zwart omdat hij door de schoorsteen gaat. Dat hebben we onszelf verteld omdat we ergens natuurlijk zelf ook wel voelden dat Zwarte Piet wel verdomd veel gelijkenis toonde met zwarte mensen.' Nee, sorry dat is jouw beeld om je standpunt te rechtvaardigen. Een persoonlijke waarheid. Ik kan er met evenveel recht het schoorsteenverhaal tegenover zetten als mijn waarheid.

2 Reacties
alexsmith
alexsmith22 okt. 2013 - 19:51

En doe dat vooral. Je hebt recht op je eigen mening. Net zoals ik de mijne geef in het stuk. Er is nooit maar een waarheid tenslotte.

Joeri2
Joeri222 okt. 2013 - 19:51

Piet is niet echt een negernaam.