Joop

De dierenpolitie

  •    •  
11-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Langs elkaar heen werkende instanties, die elkaar in het ongewisse laten, dat wordt zo langzamerhand een wezenskenmerk van Nederland
In NRC Handelsblad van vrijdag schrijft Antoinette Toonen een mooi stuk over de Gelderse dierenpolitie. Zij houdt haar eigen opvattingen op de achtergrond maar noteert nauwkeurig wat er gebeurt. Dat stemt niet vrolijk. Als de twee gevallen die zij beschrijft, maatgevend zijn voor de dagelijkse praktijk, dan lijdt de dierenpolitie aan tunnelvisie. Bovendien is zij niet effectief.
Eerst gaan de agenten op controlebezoek bij een Apeldoorns echtpaar dat vier weken geleden was berispt omdat ze hun drie honden verwaarloosden onder meer door ze nauwelijks eten te geven. Daar is – zo leert het verhaal van Toonen – weinig verandering in gekomen, al constateren de agenten dat een broodmagere labrador “er iets beter uitziet”. Ook blijkt de man van het echtpaar voor 55 euro zo’n peperdure zak voer bij de dierenarts te hebben gehaald, al wordt niet duidelijk of de beesten daar veel van krijgen. Uit alles blijkt echter dat er in dit huishouden sprake is van een zeer ernstige psychosociale problematiek. Vrouw dronken. Alles is vervuild. Man zit er maar zo’n beetje bij. De honden pissen en poepen vrijelijk op de vloer. Overal ligt rotzooi en vuilnis. Wat doen de animalcops? Zij dragen de man op om nog dezelfde dag met zijn honden naar de dierenarts te gaan en zij kondigen aan dit wel degelijk te controleren.
Het is duidelijk: hier gaan in het kader van de nationale keuzevrijheid niet alleen drie honden maar ook twee mensen te gronde. De buren hebben de instanties gewaarschuwd en de dierenpolitie komt op bezoek en wie weet nog wel meer langs elkaar heen werkende instanties maar er wordt niets ondernomen om deze tragische situatie serieus aan te pakken.
Volgende bezoek: ditmaal bij een “vrijgezelle hobbyboer” die 36 paarden en ponies in de stront laat staan en zelf denkt dat het er 14 zijn. De hoeven van de arme beesten moeten hoognodig worden gekapt. Ook deze eigenaar was al eerder gewaarschuwd. Nu krijgt hij van de dierenpolitie een prent. Net als het Apeldoorns echtpaar moet hij de dierenarts er bij halen en over een maand volgt nieuwe controle.
Ook hier is duidelijk: aan deze paardenliefhebber is een steekje los. Het is geen sadisme dat hem drijft maar onmacht. Niet de paardenhouderij is hem uit de hand gelopen maar het leven. En waarschijnlijk is het niet alleen in het belang van die paardjes, maar ook van hem dat op een breed terrein wordt ingegrepen. Het is echter de taak van de dierenpolitie om op de dieren te letten: zij komen niet verder dan een waarschuwing, een advies en een bon. Alsof dat wat uitmaakt als zij een misstand ontdekken waarvan de dierenmishandeling slechts een uitingsvorm is en niet de kern.
Langs elkaar heen werkende instanties, die elkaar in het ongewisse laten, dat wordt zo langzamerhand een wezenskenmerk van Nederland.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

basOoms
basOoms11 feb. 2012 - 14:38

Ja Han. Nu de kennis en de ervaring van de, inmiddels gepensioneerde, babyboomers ontbreekt gaat er wel eens wat mis. Het zal nog veel erger worden omdat het opleidingssysteem geen al te hoge eisen stelt bij examens omdat er anders niet genoeg slagen.

patrickstorms
patrickstorms11 feb. 2012 - 14:38

Wat een misser. De baasjes krijgen geen hulp, want er is flink bezuinigd op geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijk werk. En de dieren zijn ook niet geholpen, want het budget voor de dierenpolitie is net voldoende om het papier en de inkt van de bon te bekostigen.

BasVV
BasVV11 feb. 2012 - 14:38

Tsja. Voor zover ik weet hebben we wel jeugdzorg maar geen volwassenzorg. Zolang er geen kinderen of dieren bij betrokken zijn zijn die volwassenen geheel voor zichzelf verantwoordelijk. Of wil je iedereen die niet volgens jouw maatstaven leeft verplicht onder behandeling stellen.

Yggdrasil
Yggdrasil11 feb. 2012 - 14:38

Uit alles blijkt echter dat er in dit huishouden sprake is van een zeer ernstige psychosociale problematiek. Vrouw dronken. Alles is vervuild. Man zit er maar zo'n beetje bij. =========== Tsja en dan is het verdomde moeilijk om hulp te krijgen, maar goed je kunt natuurlijk naar de psycholoog die je vertelt dat de oorzaak in vroeger gezocht moet worden en diezelfde psycholoog stuurt je vervolgens naar huis met een doosje pillen maar verdere hulp wordt meestal niet geboden. Ik weet dat namelijk. Trouwens even nog over de animalcops en dat bekende 144 bellen. Vanuit het ministerie wordt er tegenwoordig een reclamespot vertoond waarbij een aantal creatievelingen nogal tekeer zijn gegaan. Het is op afstand de meest smerige reclamespot die ik ooit heb gezien.

ockham
ockham11 feb. 2012 - 14:38

De buren hebben de instanties gewaarschuwd en de dierenpolitie komt op bezoek en wie weet nog wel meer langs elkaar heen werkende instanties Wie weet.

python
python11 feb. 2012 - 14:38

Niemand neemt deze DuivenPolitie toch serieus.

hphilippens
hphilippens11 feb. 2012 - 14:38

Je beschrijft een belangrijk fenomeen: de verkokering van de diensten die langs elkaar werken. Natuurlijk, ik heb de reportages gezien, gaat het hier om verwarde mensen. Daar zou een agent (die hoeft niet van de dierenpolitie te zijn) meteen moeten zien welke diensten hij moet inschakelen. In dit geval naast de dierenbescherming ook een medische dienst. Ik maakte ook zo'n geval van verkokering mee. Mijn fietskluisjebij station Alexander werd vernieuwd. Nu stond dat al jaren onder water als het flink geregend had. Dus toen ik zag dat de werklieden begonnen, zei ik dat ik blij was dat de stoep ook nu werd gerepareerd. "Nee, dat doen wij niet", zei de man "daar gaat een andere dienst over". Nu staat het nieuwe hokje weer na iedere fikse bui zo onder water dat je alleen met schoenen die hoger zijn dan tien centimeter het deurtje kunt openen. Maar mijn probleempje is natuurlijk niet te vergelijken met de schrijnende gevallen - voor mens en dier - die we hier zagen.

adriek
adriek11 feb. 2012 - 14:38

We hadden (en hebben) een redelijk goed functionerende dierenambulance, vrijwel helemaal draaiend op vrijwilligers. Waarom nu toch een organisatie ernaast bouwen? Laat een betere koppeling tussen dierenambulance en politie ontwikkelen en dit alles kan veel gestroomlijnder, en waarschijnlijk veel goedkoper tot betere resultaten leiden. Maar nee, er moet een haags koehandeltje rondgebreid worden, dus mag het wat kosten, en het (ontbreken van) resultaat is voor een volgende minister .... fact free politics.

linkserakker
linkserakker11 feb. 2012 - 14:38

Ik lees veel kritiek op de dierenpolitie. Terwijl parkeerpolitie blijkbaar geaccepteerd word.

msj_meijerink
msj_meijerink11 feb. 2012 - 14:38

Jaja, blijkt het inderdaad dat ze toch alleen maar verstand van cavia's hebben! Of was het nu 'het verstand van een cavia hebben'? Tijd om de Oppercavia Dion Graus eropaf te sturen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 feb. 2012 - 14:38

Iemand helpen tegen zijn zin, dat ligt heel moeilijk. Dieren uit hun lijden verlossen, daar heeft ook iedereen een mening over. Dat instanties langs elkaar heen werken in dit soort politiek en juridisch gevoelige kwesties is niet vreemd. En als dan ook nog de vraag aan de orde komt uit welk budget een en ander betaald moet worden is 'besturen is vooruitschuiven' een begrijpelijke manier van optreden.

CliffClavin1993
CliffClavin199311 feb. 2012 - 14:38

Dit is een belangrijk stuk, en wel omdat Han een wezenskenmerk van onze maatschappij beschrijft. Die bekeuringen zijn volstrekt zinloos, en getuigen van symboolpolitiek. Is er werkelijk iemand blij met deze ingrepen van de Animal Cops? Ze leiden tot niets. Ze helpen hooguit mensen met een geestelijke stoornis nog wat dieper in de put. Zie ik het goed, dan is het beschreven echtpaar niet in staat om elementaire orde te houden. Alcoholzucht lijkt me in dit geval een symptoom van 'hoarding', een vorm van obsessief-compulsieve stoornis waarbij je niets kan weggooien, en bijgevolg vervuilt een woning. Aan zo een ziekte is iets te doen, mits de patiënten zelf gemotiveerd willen meewerken (en de eerste stap is zelf inzien en erkennen dat die ziekte er is). De Duitsers noemen zulke personen: 'Messies' (ontleend aan het Engelse 'mess'). Het is ironisch dat de Dierenpolitie er is gekomen op initiatief van een partij die mensen met psychiatrische problemen minacht, of in het ergste geval het bestaan van die problemen botweg erkent. En ze beboet, met eigen risico's, en wat al niet meer. Maar wél de Animal Cops op ze afsturen. Je vraagt je af: wie is hier nou het meest ziek? Inderdaad: het zijn geen misdrijven en het is geen gewilde mishandeling. Het is: onmacht door ziekte. Overigens vind ik 'een steekje los' een niet passende uitdrukking, Han. Maar voor het overige stel je hier een grove misstand in onze maatschappij aan de kaak. De conclusie moet zijn: Nederland is ontspoord (de associatie met NS is opzettelijk, uiteraard). In laatste instantie lijkt het me trouwens zo, dat het naast elkaar heen werken en al die mis-, en non-communicatie terug te voeren is op één factor: niemand durft nog ergens de eindverantwoordelijkheid te nemen (ik meen dat de Amerikaanse president Harry S. Truman ooit zei: 'The Buck Stops Here', bedoelende: hier (bij hemzelf) lag de verantwoordelijkheid, en bij niemand anders).

1 Reactie
ElChe
ElChe11 feb. 2012 - 14:38

Juist Frank. Het resultaat van een ontspoorde fragmentarisch levende maatschappij. Je kunt vaak niet eens meer spreken van een samenleving. Veel mensen zijn er alleen nog maar voor henzelf, er is geen symbiose meer met hun omgeving. Goed dat de SP groeit. Ik hoop dat die daar wat aan kan veranderen. Zal nog een flinke klus worden.