Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De dieren zullen sterven zonder jou...

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
animalstoday-dierenopvang-Kiev-5

© Foto: House of Animals

Ik voel haar angst, maar ook haar vastberadenheid. Deze vrouw heeft al zoveel meegemaakt.
Totaal uit het veld geslagen, woest, machteloos, dat is hoe ik mij voel. Ik hou al geruime tijd het nieuws uit Oekraïne nauwlettend in de gaten en sinds de Russische invasie donderdag kan ik aan niets anders meer denken. Wat een nachtmerrie. Voor de mensen daar, voor hun familie en vrienden elders, maar ook voor de dieren. Wat een machtsvertoon, wat een onrecht. Wat zullen er veel mensen en dieren nodeloos sterven.
Toen ik in Oekraïne was bezocht ik onder andere Sirius, de grootste dierenopvang van het land voor honden en katten in Kiev. Oprichter is Alexandra Mezinova. Ik heb zo’n diep respect voor deze vrouw. Ze is eigenlijk musicus en dirigent maar heeft jaren geleden haar hart verloren aan de dieren.
Op dit moment vangt ze 3400 dieren op. Een bijna uitzichtloze situatie want dat aantal blijft maar groeien maar ze zet met haar team alles op alles om ieder dier te redden en mensen er toe te enthousiasmeren te adopteren en steriliseren. Het werk vindt plaats onder vaak barre omstandigheden. Alexandra heeft een dierenkliniek op het terrein van de opvang gerealiseerd. En ze lobbyt bij politici, legt vast wat ze beloven en hoe ze vervolgens stemmen. Als een politicus tegen een dierenwelzijnsonderwerp stemt, maakt ze de stemming publiek om zo druk uit te oefenen.
Deze dierenbeschermer heeft zo’n diepe indruk op mij gemaakt. Ik kreeg een beker waar ik iedere dag mijn koffie uit drink en inspiratie uit haal om door te gaan ook als het voor de zoveelste keer tegen zit. Maar wat er nu gebeurt… Ik maak mij zo ontzettende zorgen om haar en de dieren, dat ik gisteravond laat contact heb gezocht. Ze vertelde mij het volgende:
“Het is een afschuwelijke situatie hier. We hadden niet verwacht dat Rusland dit zou doen. Het is een bloederige strijd in heel veel steden en ze gebruiken bommen. Ik blijf bij mijn dieren. Ik kan ze niet alleen laten. We hebben nog maar voedsel voor 3 dagen. Op dit moment vliegen er heel veel vliegtuigen naar Kiev en ik kan de bommen horen vallen niet ver van de shelter.”
Ik voel haar angst, maar ook haar vastberadenheid. Deze vrouw heeft al zoveel meegemaakt. Ze vertelt verder dat ze vreselijk moe is. Ze heeft al drie nachten niet geslapen en maakt zich zo ontzettend veel zorgen om haar dieren. Haar zoon wil haar graag meenemen naar een veiligere plek, maar zo zegt ze:
“Als ik mijn dieren achterlaat zullen ze sterven van honger. De dieren hebben geen schuld aan deze situatie maar zijn wel slachtoffer.”
Op haar Facebookpagina roept ze mensen op hun huisdieren mee te nemen als ze vluchten. Breng ze niet naar een shelter. Alles zit vol. En laat ze niet achter als je naar het buitenland gaat: “Blijf mens! Ze zullen sterven zonder jou.”
Vanochtend krijg ik bericht van Alexandra dat Russische tanks Kiev binnenrijden en dat de honden ontzettend veel stress hebben door het gedreun van bombardementen. Ik kan mij niet voorstellen hoe het moet zijn om de verantwoordelijkheid te dragen voor al deze dieren.
Meer informatie bij House of Animals.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Anne Houtsma2
Anne Houtsma226 feb. 2022 - 17:09

Kunnen we deze opvang niet steunen met geld via giro 555? Voel me zoó machteloos en wil deze dieren en mevrouw zo graag helpen

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2022 - 9:45

Geld over maken naar Oekraïne kan nu niet.

Eric Minnens
Eric Minnens26 feb. 2022 - 2:52

Zoals God de mens heeft geschapen, zo heeft de mens het huisdier gecreëerd. Zo is God verantwoordelijk voor het wel en wee van de mens. En de mens verantwoordelijk voor het wel en wee van het huisdier. Alleen... God bestaat niet, dus kan Zij (m/v) de verantwoordelijkheid gemakkelijk van zich afschudden. Daarentegen kan de mens dat niet. Die bestaat wel degelijk en is dus uit dien hoofde verantwoordelijk voor zijn gezelligheids-schepselen. De vraag is of de verantwoordelijkheid van de mens voor zijn medemens groter of kleiner moet zijn dan de verantwoordelijkheid van de mens voor zijn creaties (n.b. écht creaties!, in allerlei soorten en maten). Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Dat is mijns inziens net zoiets als vragen of hij zijn eigen kinderen belangrijker vind dan de kinder-schepselen van de buren. Ik overdrijf misschien een beetje veel, maar in wezen komt het toch hierop neer. Iedereen heeft het recht daar op zijn eigen manier over te denken. Zo ook Karen Soeters. Die zich druk maakt over of inleeft in de angst van 3400 huisdieren in Oekraïne. Niet per se mïjn eerste gedachte, maar... Màg zij alsjeblieft? (Hier leeft zij voor.)

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 feb. 2022 - 9:04

Jongeheer Defoe stuurde (vanuit Stockholm) een foto van een mevrouw met angstige kat in de schuilkelders.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2022 - 12:58

Ik ben benieuwd hoe het met de dieren in de dierentuin gaat. Die schijnt daar ook een te zijn. Daar vlakbij waren 'ontploffingen' heb ik begrepen,. Toch gaat mijn eerste gedachte uit naar de mensen, al weet ik niet wat ik in zo een situatie zou doen, heb er gelukkig nooit in verkeerd. Ik neem dan ook niemand iets kwalijk in deze zeer uitzonderlijke omstandigheden.

OlavM
OlavM26 feb. 2022 - 17:36

Natuurlijk komt denken aan menselijke slachtoffers op de eerste plaats, maar het is ook prima dat speciaal aandacht wordt gevraagd voor het leed dat dieren door oorlogvoering ondergaan, en dat sommige mensen zich daar special voor inzetten.. Dit laatste wordt nogal eens vergeten.