Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

De devaluatie van 'eh...' cultuur onder Rutte

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Mark Rutte spreekt met kandidaat-bewindslieden

© DEN HAAG - Beoogd Staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu (D66), wordt ontvangen in het Logement door formateur Mark Rutte (VVD). Het nieuwe kabinet-Rutte IV bestaat uit twintig ministe

Ik ben benieuwd of onze sector vrijdagavond in de persconferentie überhaupt genoemd zal worden
Afgelopen maandag werden ze allemaal voorgesteld: de bewindspersonen van het nieuwe kabinet-Rutte IV. En toen voor ons het moment suprême eraan kwam bleek maar weer eens hoe hoog onze sector bij onze minister-president op de prioriteitenlijst staat: “Dames en heren hier is Gunay Uslu, de nieuwe staatssecretaris van eh……… Cultuur en Media.”
Misschien was de “eh…….” van Rutte nog een laatste saluut aan Ingrid van Engelshoven die nooit goed uit haar woorden kon komen en, door mij in ieder geval, vooral herinnerd zal worden om het woordje “eh…..”.
Als staatssecretaris zit mevrouw Uslu overigens niet in de regering, maar wel in het kabinet, zij zit dus niet met de koning in één gremium. Is dat een actie van de koning zelf? “Hee Rutte, dat gezeik over “eh…..”  cultuur wil ik in de regering niet meer hebben. Wij hebben onwijs gedoe gehad dat we die bandeonist die dat moppie heeft gespeeld op onze bruiloft nooit hebben betaald en ik ben die “eh….” cultuurgasten helemaal zat”.
De staatssecretaris van Cultuur zal alleen in de ministerraad verschijnen wanneer er een onderwerp wordt besproken dat in haar portefeuille zit. De staatssecretaris heeft in de ministerraad overigens géén stemrecht. In de vorige regering was er nog sprake van een minister van Cultuur. Is hier sprake van een devaluatie?
Mevrouw Uslu liet zelf overigens weten het “spannend” te vinden, pas een paar weken lid te zijn van D66, en er eerst goed over nagedacht te hebben, en met haar gezin overlegd te hebben, voordat ze “ja” zei op de vraag of zij staatssecretaris van Cultuur en Media wilde worden.
Robbert Dijkgraaf heeft formeel als minister natuurlijk ook cultuur in zijn portefeuille, dus we kunnen onze hoop richten op deze charmante man. En toch…. In een interview bij NPO-FairPractice-wappie Matthijs van Nieuwkerk heeft dhr. Dijkgraaf toegegeven slechts één keer in zijn leven een popconcert te hebben bezocht: David Bowie in de Kuip. Voor mij als popmuzikant toch wel een teleurstelling dat hij “niets heeft” met popmuziek, maar alla.
En dan donderdag: het OMT adviseert versoepelingen in onderwijs, winkels en sport. Dat is natuurlijk heel mooi voor die sectoren, maar we missen wel heel erg versoepelingen voor horeca en “eh….” cultuur. Is het een voorbode? Moeten wij ons na vier magere Ingrid-jaren voorbereiden op drie magere Gunay-jaren? Ik hoop het niet. Ik wil het ook niet geloven. Ik heb daarom besloten minimaal 100 dagen positief te blijven over onze nieuwe bewindspersonen. Ik zal ze natuurlijk wel heel kritisch blijven volgen.
Vrijdag 14 januari om 10:00 uur is de ministerraad. Daar zal men zonder de aanwezigheid van onze staatssecretaris van “eh…..” Cultuur en Media een beslissing moeten maken over de eventuele versoepelingen. Ik ben benieuwd of de talkshows en social media van donderdag 13 januari nog gevolgd worden door de minister van O “eh…” C en W en of onze sector vrijdagavond in de persconferentie überhaupt genoemd zal worden.
100 dagen na 10 januari is het 20 april.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Jean-Baptiste L'Allemand
Jean-Baptiste L'Allemand14 jan. 2022 - 21:51

Voor veel mensen uit de cultuursector geldt inmiddels: functie elders. Maar dat begon al onder Rutte 1, toen een zekere H Zijlstra optrad als olifant in de cultuurkast. Hij werd opgezweept door andere proleten uit een toen nog bevriende partij, ook iets met vrijheid, die muzikanten 'subsidietoeteraars' noemden.

Uw Psychiator
Uw Psychiator14 jan. 2022 - 19:52

Ik waardeer de bijdrage van Will Maas (hoe zou ik als liefhebber van kunst en cultuur anders kunnen?). Om mijn opmerkingen enigszins in context te plaatsen, nog even deze toevoeging: - mijn liefdes in de wereld van cultuur zijn gevariëerd en niet verbonden aan een bepaalde overtuiging (politiek, religieus, sociologisch, filosofisch, anderszins); - qua literatuur: ben Melvilles 'Moby-Dick' nu voor de tweede maal aan het herlezen; je groeit mee met dat boek (in gedachten, en het groeit dus ook met jou mee. Uiteraard in het originele Amerikaans van die tijd. Verder houd ik van het werk van Gerard Reve, Nathaniel Hawthorne, Friedrich Dürrenmatt, Gustave Flaubert, Willem Elsschot, en Charles Dickens, om er in totaal zeven met naam te noemen; zeven van zo velen; - muziek: klassiek, jazz, en pop/rock. Respectievelijk: het symfonische werk van Charles Ives onder Gustavo Dudamel ligt klaar, je hebt Monteverdi, Bach, en Beethoven, en ook kunnen Messiaen, van Bingen, en Debussy in deze dagen tot mijn luisterbehoeftes gerekend worden. Jazz? Charles Mingus, Thelonious Monk, en Miles Davis/Gil Evans zijn permanente favorieten. Pop/Rock? Ik keer altijd weer terug (en dat al 35 jaren) naar Pere Ubu, The Beach Boys, Bob Dylan, en Bruce Springsteen, om een paar 'perennial favourites' te noemen. Gene Clark en The Byrds ook, trouwens. Dit ter plaatsbepaling. Klinkt pretentieus, is niet zo bedoeld. _______ Reactionair/neoliberaal rechts heeft nooit iets met kunst en cultuur gehad, van wat voor genre dan ook. Men laat het hooguit bij een feestoptreden van Gordon (VVD); áls er maar genoten kan worden van bier en bitterballen, en een dure sigaar. Vroeger was het de 'faux-dixieland', die bij de VVD bovenaan stond. Nep, niet het échte werk, dus. Merijn Oudenampsen schreef al genoeg en vernietigend over het drama rondom 'neoliberalisme' en 'cultuurbeleid', denk ook aan Halbe Zijlstra's rol hierin. En de problemen waarin het Metropole Orkest (wereldbefaamd) terecht kwam. Enfin, de Edelgermanen rond Adolf haatten ook al al dat kunstgedoe; dat is makkelijk op te zoeken. _______ Terug naar nu: Mark Rutte heeft enkele keren desgevraagd verteld dat hij graag het werk van Ayn Rand leest. Of hij dat werkelijk doet, of dat dit voorgeprogrammeerd is door de PR-afdeling van de VVD? Dat kan ik niet weten. Ik heb wél wat goede leestips bij de hand: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/de-onbegrijpelijke-fascinatie-met-ayn-rand http://www.softpanorama.org/Skeptics/Political_skeptic/Neoliberalism/Randism/index.shtml https://ikje.blogspot.com/2012/10/mark-rutte-ziet-extremist-ayn-rand-als.html _______ Conclusie: liefhebbers van de schone kunsten en van cultuur in het algemeen hoeven helegaar niets van onze neoliberale 'leiders' te verwachten. Dat was dertig jaar geleden al zo, en nu geldt dat in het kwadraat. Fyodor Dostoyevsky zou hen tot de 'Boze Geesten' rekenen, zeker weten.

3 Reacties
johannn2
johannn215 jan. 2022 - 14:30

Bedankt voor je linkjes. .

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 0:08

De VVD associeer ik in het algemeen ook met de volksere vormen van entertainment niet met boeken lezen, Rutte zou dan een uitzondering zijn? Of maar 1 boek?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 0:15

NB liever Hardy dan Dickens en niet te vergeten Thackeray. Becky Sharp is mij liever dan het treurigmakende vrouwvolk van Dickens.

Greendutch
Greendutch14 jan. 2022 - 17:50

het zou inderdaad veel begrijpelijker zijn om theaters en musea open te geven i.p.v. winkels waar men haast heeft, voordringt, in de rij moet wachten en zeker het eerste weekend het ontzettend druk zal zijn. men heeft -na 2 jaar - nog steeds niet door hoeveel minder men nodig heeft, alles wat de laatste 2 jaar niet aangeschaft!

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 18:03

Ach al die ondernemers zijn gewoon flink te grazen genomen de laatste jaren. Grote ketens zullen wel overleven maar juist de kleinere met minder klanten zijn flink de klos . Mooie compensatie zou kunnen zijn vooral de grote ketens eens dicht te laten dan kunnen die kleinere wat meer geld binnenhalen ter compensatie van de moeilijke tijden . Dus geen Hema maar wel Slagerij van Kampen wiens rookworsten vast veel lekkerder zijn.

adriek
adriek15 jan. 2022 - 10:23

Ik ben zo langzamerhand wel aan een theaterbezoek toe, in nieuwe kleding én met nieuwe schoenen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 15:50

In plaats van hageprekers hagespelers? @Eirda?

Backtobasics
Backtobasics14 jan. 2022 - 17:13

Als inderdaad blijkt dat Rutte, Cultuur alleen als leuke " hobby" blijft zien, en daardoor denkt dat zij nog wel even dicht kunnen blijven, zou ik deze keer ook net als de Ondernemers stennis gaan schoppen. We zitten nu helaas met een vrij benepen en primitief clubje in Den Haag, die schijnbaar alleen luisterd als je ongeneerd en plat gaat roeptoeteren. Inderdaad mis je tegenwoordig ook de rebelse en maatschappelijk kritische bands, die via muziek jongeren wisten aan te spreken en wakker te schudden.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 18:30

[Inderdaad mis je tegenwoordig ook de rebelse en maatschappelijk kritische bands, die via muziek jongeren wisten aan te spreken en wakker te schudden.] Geen ruimte voor - seks en drugs en rocknroll - de grote haat van hedendaags Nederland zie mijn naam!

EenMening
EenMening14 jan. 2022 - 17:04

Gunay Uslu is gepromoveerd. Ze was docent cultuurgeschiedenis, werkte als projectmanager educatie en evenementen bij het Rijksmuseum en als conservator en curator van diverse tentoonstellingen. Ook werkte ze voor Corendon, het bedrijf van haar broer Atilay. Gunay Uslu is een zus van documentairemaakster Meral Uslu en van ondernemer Atilay Uslu. Bron: wiki Gunay is het zoveelste bewijs dat je in dit land alles kan bereiken, ook als je ouders halverwege de jaren '60 als gastarbeider naar Nederland zijn gekomen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt14 jan. 2022 - 21:36

Ik acht haar hoog. Maar of ze iets gaat bereiken onder cultuurbarbaar Rutte, valt te bezien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2022 - 21:23

Haar vertrouw ik wel maar veel armslag zal ze niet krijgen,

Alisia Sauer
Alisia Sauer16 jan. 2022 - 21:34

Probleem zoals Maas schrijft: ze is geen minister...

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach14 jan. 2022 - 14:03

In dit land moet je een hoop stennis schoppen om gehoord te worden. Dus ik zou daar eens mee beginnen.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 16:00

Dat is inderdaad het probleem met de hedendaagse popmuzikant - ze zijn het stennisschoppen verleerd . Ik ken dat dat door die popacademies komt . Leren ze je niet meer je TV uit het raam te smijten in je hotel of je drumstel op te blazen . Popmuziek is nu een brave mensen aangelegenheid die zich laat negeren als een brijclubje.

Nemo2
Nemo214 jan. 2022 - 17:25

@Griezel: ik vraag me af wat ze in een brijclubje doen, het klinkt nogal onsmakelijk...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 18:27

Ik heb die spelfout bewust laten staan - ik vond m wel grappig in deze context