© DEN HAAG - Beoogd Staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu (D66), wordt ontvangen in het Logement door formateur Mark Rutte (VVD). Het nieuwe kabinet-Rutte IV bestaat uit twintig ministe
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Voor veel mensen uit de cultuursector geldt inmiddels: functie elders. Maar dat begon al onder Rutte 1, toen een zekere H Zijlstra optrad als olifant in de cultuurkast. Hij werd opgezweept door andere proleten uit een toen nog bevriende partij, ook iets met vrijheid, die muzikanten 'subsidietoeteraars' noemden.
Ik waardeer de bijdrage van Will Maas (hoe zou ik als liefhebber van kunst en cultuur anders kunnen?). Om mijn opmerkingen enigszins in context te plaatsen, nog even deze toevoeging: - mijn liefdes in de wereld van cultuur zijn gevariëerd en niet verbonden aan een bepaalde overtuiging (politiek, religieus, sociologisch, filosofisch, anderszins); - qua literatuur: ben Melvilles 'Moby-Dick' nu voor de tweede maal aan het herlezen; je groeit mee met dat boek (in gedachten, en het groeit dus ook met jou mee. Uiteraard in het originele Amerikaans van die tijd. Verder houd ik van het werk van Gerard Reve, Nathaniel Hawthorne, Friedrich Dürrenmatt, Gustave Flaubert, Willem Elsschot, en Charles Dickens, om er in totaal zeven met naam te noemen; zeven van zo velen; - muziek: klassiek, jazz, en pop/rock. Respectievelijk: het symfonische werk van Charles Ives onder Gustavo Dudamel ligt klaar, je hebt Monteverdi, Bach, en Beethoven, en ook kunnen Messiaen, van Bingen, en Debussy in deze dagen tot mijn luisterbehoeftes gerekend worden. Jazz? Charles Mingus, Thelonious Monk, en Miles Davis/Gil Evans zijn permanente favorieten. Pop/Rock? Ik keer altijd weer terug (en dat al 35 jaren) naar Pere Ubu, The Beach Boys, Bob Dylan, en Bruce Springsteen, om een paar 'perennial favourites' te noemen. Gene Clark en The Byrds ook, trouwens. Dit ter plaatsbepaling. Klinkt pretentieus, is niet zo bedoeld. _______ Reactionair/neoliberaal rechts heeft nooit iets met kunst en cultuur gehad, van wat voor genre dan ook. Men laat het hooguit bij een feestoptreden van Gordon (VVD); áls er maar genoten kan worden van bier en bitterballen, en een dure sigaar. Vroeger was het de 'faux-dixieland', die bij de VVD bovenaan stond. Nep, niet het échte werk, dus. Merijn Oudenampsen schreef al genoeg en vernietigend over het drama rondom 'neoliberalisme' en 'cultuurbeleid', denk ook aan Halbe Zijlstra's rol hierin. En de problemen waarin het Metropole Orkest (wereldbefaamd) terecht kwam. Enfin, de Edelgermanen rond Adolf haatten ook al al dat kunstgedoe; dat is makkelijk op te zoeken. _______ Terug naar nu: Mark Rutte heeft enkele keren desgevraagd verteld dat hij graag het werk van Ayn Rand leest. Of hij dat werkelijk doet, of dat dit voorgeprogrammeerd is door de PR-afdeling van de VVD? Dat kan ik niet weten. Ik heb wél wat goede leestips bij de hand: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/de-onbegrijpelijke-fascinatie-met-ayn-rand http://www.softpanorama.org/Skeptics/Political_skeptic/Neoliberalism/Randism/index.shtml https://ikje.blogspot.com/2012/10/mark-rutte-ziet-extremist-ayn-rand-als.html _______ Conclusie: liefhebbers van de schone kunsten en van cultuur in het algemeen hoeven helegaar niets van onze neoliberale 'leiders' te verwachten. Dat was dertig jaar geleden al zo, en nu geldt dat in het kwadraat. Fyodor Dostoyevsky zou hen tot de 'Boze Geesten' rekenen, zeker weten.
De VVD associeer ik in het algemeen ook met de volksere vormen van entertainment niet met boeken lezen, Rutte zou dan een uitzondering zijn? Of maar 1 boek?
NB liever Hardy dan Dickens en niet te vergeten Thackeray. Becky Sharp is mij liever dan het treurigmakende vrouwvolk van Dickens.
het zou inderdaad veel begrijpelijker zijn om theaters en musea open te geven i.p.v. winkels waar men haast heeft, voordringt, in de rij moet wachten en zeker het eerste weekend het ontzettend druk zal zijn. men heeft -na 2 jaar - nog steeds niet door hoeveel minder men nodig heeft, alles wat de laatste 2 jaar niet aangeschaft!
Ach al die ondernemers zijn gewoon flink te grazen genomen de laatste jaren. Grote ketens zullen wel overleven maar juist de kleinere met minder klanten zijn flink de klos . Mooie compensatie zou kunnen zijn vooral de grote ketens eens dicht te laten dan kunnen die kleinere wat meer geld binnenhalen ter compensatie van de moeilijke tijden . Dus geen Hema maar wel Slagerij van Kampen wiens rookworsten vast veel lekkerder zijn.
Ik ben zo langzamerhand wel aan een theaterbezoek toe, in nieuwe kleding én met nieuwe schoenen.
In plaats van hageprekers hagespelers? @Eirda?
Als inderdaad blijkt dat Rutte, Cultuur alleen als leuke " hobby" blijft zien, en daardoor denkt dat zij nog wel even dicht kunnen blijven, zou ik deze keer ook net als de Ondernemers stennis gaan schoppen. We zitten nu helaas met een vrij benepen en primitief clubje in Den Haag, die schijnbaar alleen luisterd als je ongeneerd en plat gaat roeptoeteren. Inderdaad mis je tegenwoordig ook de rebelse en maatschappelijk kritische bands, die via muziek jongeren wisten aan te spreken en wakker te schudden.
[Inderdaad mis je tegenwoordig ook de rebelse en maatschappelijk kritische bands, die via muziek jongeren wisten aan te spreken en wakker te schudden.] Geen ruimte voor - seks en drugs en rocknroll - de grote haat van hedendaags Nederland zie mijn naam!
Gunay Uslu is gepromoveerd. Ze was docent cultuurgeschiedenis, werkte als projectmanager educatie en evenementen bij het Rijksmuseum en als conservator en curator van diverse tentoonstellingen. Ook werkte ze voor Corendon, het bedrijf van haar broer Atilay. Gunay Uslu is een zus van documentairemaakster Meral Uslu en van ondernemer Atilay Uslu. Bron: wiki Gunay is het zoveelste bewijs dat je in dit land alles kan bereiken, ook als je ouders halverwege de jaren '60 als gastarbeider naar Nederland zijn gekomen.
Ik acht haar hoog. Maar of ze iets gaat bereiken onder cultuurbarbaar Rutte, valt te bezien.
In dit land moet je een hoop stennis schoppen om gehoord te worden. Dus ik zou daar eens mee beginnen.
Dat is inderdaad het probleem met de hedendaagse popmuzikant - ze zijn het stennisschoppen verleerd . Ik ken dat dat door die popacademies komt . Leren ze je niet meer je TV uit het raam te smijten in je hotel of je drumstel op te blazen . Popmuziek is nu een brave mensen aangelegenheid die zich laat negeren als een brijclubje.
@Griezel: ik vraag me af wat ze in een brijclubje doen, het klinkt nogal onsmakelijk...
Ik heb die spelfout bewust laten staan - ik vond m wel grappig in deze context