Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De democratische legitimiteit van de EU verdwijnt

  •  
11-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Als we ons druk willen maken over de toekomst van Nederland, dan is een discussie over de rol en invloed van de Europese Unie onontbeerlijk
De Europese Unie is weinig populair onder de kiezer. De gemiddelde politicus, zeker op Rechts, doet dapper mee met anti-Europa houding van de kiezer. Wat diezelfde politicus niet verteld is dat Europese Unie rustig doorgaat. De ‘bv Europa’ timmert op de achtergrond hard aan de weg.
Eurocommissaris Barnier van Mededinging is regelmatig in het veld te vinden waar hij overleg heeft met ondernemers die struikelen over de vele Europese regels. Eén daarvan is de octrooi wetgeving. In Europa houdt elk land zijn eigen octrooi wetgeving erop na. Mede omdat elk land deze wetgeving alleen in de eigen taal wilt. Hierdoor zijn ondernemers veel geld kwijt aan het vastleggen van hun octrooi. Ze zijn veel duurder uit dan hun Amerikaanse collegae die met 1 nationale wetgeving te maken heeft. Barnier staat open voor deze problemen en werkt hard om te komen tot uniforme wetgeving voor heel de Europese Unie. Dat in de verschillende naties veel weerstand is, deert hem blijkbaar niet veel. Het is slechts een hobbel die genomen moet worden. Inmiddels heeft men verdere vorderingen geboekt in het octrooi dossier.
Nu is de octrooi wetgeving niet de meest spannende wetgeving voor de burger, dus veel aandacht krijgt dit niet in de media. Ook voor veel andere economische wetgeving is weinig aandacht in de media. Nederland steggelt liever de hele dag over hoofddoekjes. Nederlandse rechtse politici roepen om de beurt dat er wel wat minder ‘Europa’ kan. Maar het is eerder zo dat er elke dag een stukje meer ‘Europa’ is.
Nu gaat het mij niet om de specifieke regels of dat er meer of minder ‘Europa’ dient te zijn. Het is het gebrek aan discussie over Europese Unie. Dat is meer dan immigratie of steun aan Griekenland. Dat zijn specifieke dossiers. Het gaat om de rol, invloed en toekomst van de Europese Unie. De belangstelling van de Europese burger, zeker in Nederland, voor de verkiezingen van het Europees parlement was minimaal. Als er ergens een kloof gaapt tussen burger en bestuurder, dan is het wel op Europees niveau. Na accordering van het grondwettelijk verdrag, is de discussie op de achtergrond verdwenen. Als we ons druk willen maken over de toekomst van Nederland, dan is een discussie over de rol en invloed van de Europese Unie onontbeerlijk. De invloed van de Europese Unie op de Nederlandse wetgeving is enorm. We kunnen niet selectief gaan shoppen zoals Gerd Leers nu tracht op immigratie gebied of zomaar ineens de EMU opblazen.
Het grondwettelijk verdrag is een gemiste kans als het gaat om een goed debat over de Europese Unie. Het CDA en VVD hebben die discussie handig vermeden door geen 2de referendum te organiseren. Ook de huidige regering doet alsof haar neus bloedt en de Europese Unie wel even naar hun hand gezet kan worden.[Leers] Niets is minder waar. Op Europees niveau trekt men haar eigen plan. Tel daarbij op dat het Europees Parlement nog steeds niet volledige controle heeft over de Europese commissie. Hierdoor neemt de kloof alleen maar toe en verdwijnt de democratische legitimiteit van de Europese Unie.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Hans Groen

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Mursili2
Mursili211 jun. 2011 - 20:59

De struisvogel en het zand, de burger en Europa.

geejeehaa
geejeehaa11 jun. 2011 - 20:59

"Na accordering van het grondwettelijk verdrag, is de discussie op de achtergrond verdwenen." Tja, vind je het gek. De Nederlandse bevolking sprak zich in 2005 zeer duidelijk uit tegen het grondwettelijk verdrag. Toen Balkenende daarna het verdrag alsnog via het parlement erdoor drukte, en daarmee liet zien dat democratie eventjes niet telt als het 'Europa' uitkomt, zijn de Nederlanders cynisch geworden. En terecht. Wat je er ook van vindt, het wordt je toch door de strot gedrukt. Dus waarom er nog over discussiëren?

Bouwman2
Bouwman211 jun. 2011 - 20:59

Dat de burger niets van de Unie wil begrijpen komt louter door zijn kortzichtig conservatisme. De huidige regering doet er alles aan om de nationale staat te promoten en niets om de burger wijzer te maken dat zijn toekomst in de EU ligt. Deze regering geeft niet alleen toe aan die myopie, ze doet dat tegen beter in. Neem de VVD, eens zeer pro Europa thans de grootste Europa criticus. De VVD heeft zich omwille van de macht omgevormd tot weer een populistische volkspartij. Wie angstig c.q. dommig is kiest de VVD, zeker nu. Die tekst had de VVD dik onderstreept de laatste verkiezingen beter langs alle wegen kunnen zetten in plaats van al die loze beloften.

leeuwenvanj
leeuwenvanj11 jun. 2011 - 20:59

http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/de-zichtbare-zweep-van-de-eu.html Helaas vertellen de politieke partijen niets over de shock doctrine die in volle vaart over Europa waait. Goede analyse op globalinfo, uit het hart gegrepen.

FritsGuevara
FritsGuevara11 jun. 2011 - 20:59

"Europa" is helemaal geen BV, bij een BV brengen de financiers vrijwillig kapitaal bij elkaar, het zijn geen van de belastingbetaler afgeperste belastingcenten. Dat is een wezenlijk verschil. Daardoor komt de EU op mij eerder links dan liberaal of rechts over. Ik ben het wel eens met de standaardisering van een aantal dingen. Napoleon deed dit al voor de kalibers van granaten in zijn door heel Europa opererende legers, en bedrijven onderling kunnen dit ook afspreken (daarom zijn al je koptelefoonstekkertjes hetzelfde of kun je DVD's in grote delen van de wereld afspelen). Als het kosten zou sparen om de octrooiwetgeving te standaardiseren via de EU, en dat zou de enige goede reden zijn, dan vraagt de klant van Europa BV dus om een goedkopere octrooiregistratie. Als dit toch duurder blijkt uit te pakken (natuurlijk goed te zien aan een transparante boekhouding van de EU nietwaar?) dan vind ik dat het van tevoren duidelijk contractueel moet worden vastgelegd dat je hier van af kunt zien als land, en toch weer je eigen octrooiwetgeving er op na kunt houden.

rgeurtsen
rgeurtsen11 jun. 2011 - 20:59

Dat rechts tegen de EU is, ligt momenteel voor de hand. Conservatisme en neoliberale economische macht is bij marginalisatie gebaat. nationale staten hebben niet de macht en de kracht om economie te reguleren, de EU wel. Dus ben je tegen de EU. Het populistische argument helpt daarbij, en het klopt dat de EU te weinig democratische verankering kent. Dus als burgers zich onzeker voelen of onmachtig is de EU één van die entiteiten die de schuld moeten en mogen hebben. Dat de democratische verankering van de EU velen niet bevalt is omdat de EU een entiteit is waar zelfstandige staten in samenwerken. het is geen superstaat en wil dat ook niet zijn, kan dat ook niet zijn, want dat willen de individuele landen niet. (Ik wel, ik ben voorstander van de Europese overkoepelende staat met eigen democratische kies- en verantwoordingsmechanismen en met machtssturucturen waarin invloed via de individuele staten= en hun regeringen aanwezig is) Het is een soort tussenruimte waarin de landen samenwerken en op sommig gebied zeggen, dit spreken we af, en dat geldt voorlopig als zwaarder dan nationaal recht... maar dat is een aanname en geen must. Het ligt niet vast in het verdrag van Lissabon. Oorspronkelijk was de uitspraak van rechters op dit gebied in het oorspronkeleijke verdrag ook vast gelegd. Nu is het alleen maar en kwestie van jurisprudentie die dus ook wer opgeheven kan worden. Het is nu aan de rechters en niet aan de politici. Hoe nederland er uit ziet en onze toekomst bepalen we zelf, en we bepalen zelf in hoeverre we samenwerken met andere landen. Alleen kun je niet zoals menig burger tegenwoordig, zomaar de relatie in - en weer uit stappen... een wipje hier en een wipje daar. De samenwerking die is afgesproken is wederkerig en is van dusdanige aard dat het de haarvaten van de economie en de levens van de burgers raakt. Daar kun je niet mee rotzooien. Nederlandse burgers en politici doen er goed aan als zijn hun best doen die relaties met het buitenland goed te houden en de samenwerking soepel te laten verlopen en voor ons eigen belang de invloed groot te houden. Die invloed is ondermeer door De jager, de VVD en de PVV tanende... Nederland begint van founding father een lastpost te woden die op afbraak is gericht. Nederlandse inhoudelijke standpunten driegen irrelevant te worden in Brussel e.o., niet de nederlandse medewerkers, maar wel de nederlandse staat, haar vertegenwoordigers en wat ze bijdragen. Wees een partner en draag bij aan een veilige en vredige en welvarende europese samenleving van meer dan 400 miljoen burgers, of wordt het achterlijke landje aan de zee dat we in de negentiende eeuw ook waren. Met dank aan Blok en Wilders.

JanB2
JanB211 jun. 2011 - 20:59

De EU moet grondig worden hervormd. Het neoliberalisme heeft de europese gedachte in feite gekaapt en dat begint zich op alle fronten te wreken, niet in de laatste plaats in de griekse crisis waarin de EU verzuimd datgene te doen wat broodnodig is om uit deze ellende te komen, namelijk het herstructureren en onder overheidstoezicht plaatsen van het financiele systeem. De EC wordt al jaren bevolkt door politici die vaak in eigen land uitgerangeerd zijn en die het normaliter nooit tot een ministersfunctie zouden hebben gebracht (Bolkestein heeft ooit zelfs gezegd dat hij zich daarvoor niet geschikt achtte). Deze lieden worden vervolgens wel opgenomen in een (niet democratisch gekozen en onvoldoende gecontroleerd) wetgevend gremium dat als een sekte blind lijkt te varen op neoliberale mantra's als de vrije markt, privatisering, globalisatie en meer van dat soort onzin. Daarbij worden ze omringd door kapitaalkrachtige lobby's en men laat zich rijkelijk beinvloeden door deze lobbyende propaganda en smeergeldmachines. Dit MOET stoppen. Als de EU wil overleven (voor stabiliteit en veiligheid in Europa een must) dan zal er flink de bezem door moeten. Het vertrouwen van de voltallige europese bevolking is tot een minimum gedaald en er lijkt niet veel tijd meer om het roer om te gooien. Haast is dus geboden.

Thom Holterman
Thom Holterman11 jun. 2011 - 20:59

DEMOCRATISCHE LEGITIMATIE De democratische legitimatie van de EU verdwijnt, zo wordt gesteld. Maar waar slaat het ‘democratisch’ op? Een maal in de zoveel jaar je cipiers kiezen, in de vorm van volksvertegenwoordigers? Cipiers, want de ‘directie’ van de EU zetelt elders… Hoeveel vormen van ‘democratie’ kennen we overigens niet? Bovendien blijkt de ‘democratie’ aan vormveranderingen onderhevig, zodat allerlei metamorfoses ervan opgemerkt kunnen worden. Zie daarover mijn ‘De Metamorfoses van de Democratie’: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/04/05/de-metamorfoses-van-de-democratie/

Jossy2
Jossy211 jun. 2011 - 20:59

Ach gut, en daar moet nu het te laat is over gediscussieerd worden? LOL! Dat riep ik al vanaf dat onzalige EU idee geboren was. Wat was ik toch dom...zucht....En kijk nu eens? Ja, laten we het er eens over gaan hebben. En financieel gezien...laat maar..... De EU was toch zaligmakend?

Iskander2
Iskander211 jun. 2011 - 20:59

Noam Chomsky, M.I.T. Emeritus Professor zei : "De makkelijkste manier om democratie in te perken is om het maken van besluiten van het publieke veld over te hevelen naar onaantastbare instellingen : Koningen, Priesters, Militaire Junta's, Dictaturen of Multi-nationals." In dat rijtje kan nu dus ook de EU bijgezet worden. Alex Carey, Australisch sociale wetenschapper zei : “The 20th century has been characterized by three developments of great political importance: The growth of democracy, the growth of corporate power, and the growth of corporate propaganda as a means of protecting corporate power against democracy.” Op dat gebied moet de EU nog wel wat aan de weg spijkeren lijkt mij. Maar ! Tunesië en Egypte hebben laten zien dat die propaganda het aflegt tegen de nieuwe sociale media. Dus er is nog hoop ! Zo staat op deze site te lezen hoe tegenwoordig een land en een volk geknecht kunnen worden, ja, zonder militair wapengeweld, zonder koloniale machtsuitoefening. "Hoe knecht men tegenwoordig een volk of land ?" - http://sp.nl/9n1dqd

leeuwenvanj
leeuwenvanj11 jun. 2011 - 20:59

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/06/07/wat-u-moet-weten-over-de-aanbevelingen-van-de-europese-commissie interessant stuk van de Belgen en prima reacties daarop.

Nog1web
Nog1web11 jun. 2011 - 20:59

Het Europese parlement kent dezelfde organisatie als het Eurovisiesongfestival. Zevenentwintig nationale verkiezingen die een veelvoud aan fracties opleveren die in het parlement een liedje van 1 minuut in hun eigen taal mogen zingen. Bij de oprichting was het ook niet de bedoeling dat het een echt parlement zou worden, het was een symbool. Ik verwacht niet dat de EU vrijwillig een debat over het gebrek aan democratie gaat beginnen. Machthebbers hebben nu eenmaal niet de neiging hun macht te delen als het niet hoeft. De Tsjechische president Vaclav Klaus noemde de Europese staatsvorm post-democratie. http://nog1.web-log.nl/nog1/2009/07/back-in-the-eu.html

TheRealHandyman
TheRealHandyman11 jun. 2011 - 20:59

[De democratische legitimiteit van de EU verdwijnt] Wat een onzin. De legitimiteit is er nooit geweest. Op het moment dat de EU er was, vond een enorm groot gedeelte van de kiezers het een dusdanig gedrocht dat deze niet eens stemden de mensen die wel stemden o.a. in referendae zijn compleet genegeerd. Dit maakt het legitiem om de EU en haar absurde regels te negeren.

fjacobse
fjacobse11 jun. 2011 - 20:59

--- Het CDA en VVD hebben die discussie handig vermeden door geen 2de referendum te organiseren.--- Stop! Reality Check! Fase I : Fransje Timmermans voor het referendum. PvdA stelt ook eisen aan referendum Europa woensdag 16 maart 2005 07:59 Na het CDA stelt nu ook de PvdA een voorwaarde aan het Nederlandse referendum over de Europese Grondwet. Pas als de opkomst bij de volksraadpleging hoger is dan 30 procent, neemt de partij het oordeel van de kiezer over. Dat heeft het Tweede-Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) gezegd in het Radio 1 Journaal. Fase II : De uitslag Referendum: 62 procent tegen Grondwet woensdag 1 juni 2005 00:17 Na telling van alle stemmen blijkt dat 61,6 procent van de Nederlandse kiezers tegen de Europese Grondwet is. Zoals in de peilingen al duidelijk werd, zegt een meerderheid van de Nederlanders 'nee' tegen het grondwettelijk verdrag. De opkomst was hoog: 62,8 procent van de kiezers kwam zijn stem geven. Fase III : Fransje Timmermans na het referendum. Timmermans: referendum verspilling van tijd en geld Gepubliceerd: vrijdag 21 september 2007 23:51 Update: zaterdag 22 september 2007 07:42 Een referendum over het vernieuwde Europees verdrag zou een verspilling zijn van tijd en geld. Dat zei staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag tegenover de BBC. Timmermans verwees naar het oordeel van de Raad van State die heeft gesteld dat een referendum niet nodig is omdat het verdrag geen grondwettelijk karakter heeft. http://www.depers.nl/binnenland/105139/Referendum-is-verspilling.html

1 Reactie
boswachter2
boswachter211 jun. 2011 - 20:59

Mooi (onderbouwt) samengevat. Men vergeet gemakshalve maar dingen die hen niet uit komen. Goed onderzoek is belangrijk, kijk maar nu naar www.Geenstijl.nl (020-oost).

Tealc2
Tealc211 jun. 2011 - 20:59

----De democratische legitimiteit van de Europese Unie verdwijnt.---- Ik vraag me af of Europese Unie überhaupt democratische legitimiteit hadden/hebben.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen11 jun. 2011 - 20:59

Beetje geschiedenis kan geen kwaad doen als antwoord op dit soort vragen.