Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De definitieve bekering van Nederland tot het mondkapje

  •  
01-10-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Clovis

© Het gezeur zat laat koning Clovis zich door bisschop Remigius dopen.

Je hoort het holle stampen van de boalaarzen op het trottoir. Verder heerst er stilte in de stad
Vijftienhonderd, zestienhonderd jaar geleden ging het zo: als de vorst zich bekeerde, volgde weldra het hele volk. Neem Clovis, koning der Franken. Hij  hield lang vast aan zijn heidense overtuigingen maar toen hij het christendom tenslotte ook nog eens in  bed gepredikt kreeg bij monde van zijn echtgenote, de heilige Clothilde, ging hij overstag en stapte bij bisschop Remigius van Reims in de doopvont. Nu was er voor de overgebleven vereerders van Wodan en Freya geen redden meer aan.
Mark Rutte is iets vergelijkbaars overkomen. Hij bood lang weerstand aan het geloof in de mondkapjes maar naarmate de coronacrisis vorderde, werd hij door meer bekeerlingen omringd en aangesproken. Al zal de prediking van de ware leer in zijn geval wel niet tot in de sponde hebben gereikt.
In de late woensdagmiddag brak de premier. Hij liet zijn oude overtuigingen van het ene op het andere moment varen. Hij werd van Saulus Paulus. Hij zag het licht. Hij kondigde plotseling af dat mondkapjes in alle overdekte ruimtes gedragen hoorden te worden. Niet “moesten worden” want dat kan niet zonder de noodwet die Hugo de Jonge voor ons in het vat heeft. Het bleef noodgedwongen bij een zeer dringend advies. Het volk reageerde zoals de Franken uit de tijd van Clovis. Het omarmde massaal het nieuwe geloof. Er ontstond een run op mondkapjes. Een aantal drogisterijen gaf maar twee pakjes per klant mee. Wie weet worden er over een paar dagen weer woekerprijzen  gevraagd net als in de eerste weken van de coronacrisis want speciale maatregelen om mondkapjes beschikbaar te stellen heeft de regering niet getroffen. Elke burger moet ze maar zien aan te schaffen.
Of mondkapjes ergens goed voor zijn, speelt al lang geen rol meer. De bekeerlingen doen de vraag naar bewijslast af met een “Baat het niet, dan schaadt het niet” of “Alle beetjes helpen”. Zij schermen bovendien met wetenschappelijk bewijs dat van alle kanten binnen zou komen maar concreet onderzoek citeren zij nooit. Het is een gelóóf. Het is vanaf vandaag ook het algemeen aanvaard geloof, vergelijkbaar met de joods-christelijke en humanistische waarden die op dit werelddeel voor het goede toeven garant zouden staan. Daarbuiten is slechts ketterij, dwaling en fundamentalisme. Het zal niet lang meer duren of de supermarktbezoekers zonder mondkapje zullen zich moeten verantwoorden voor deze vorm van onmaatschappelijke naaktheid. Ze worden dan niet meteen direct aangespróken maar wel veelbetekenend aangestáárd. Zonder mondkapje ben je een paria. Je bent een roker in het ziekenhuis. Je ziet de ernst van de situatie niet in. Je loopt daar maar te flierefluiten en de potentiële verspreider te spelen terwijl de hele nieuwe Belgische ministerraad uitsluitend gemondkapt in het openbaar verschijnt. Rousseau’s volonté génerale, de volkswil zal onwilligen het mondkapje op het gelaat drukken. Het is bijna een bewijs van goed gedrag.
Goed gedrag wordt immers door bestuurders, volksvertegenwoordigers en meningenmakers op steeds hogere toon geëist. Grondwettelijke rechten verhinderen de politie achter de deur te  kijken of daar niet teveel mensen bijeen zijn en of de anderhalve meter afstand wel wordt gerespecteerd. Dat vervalt allemaal als de buren de prinsemarij bellen met klachten over teveel bezoekers, die ook nog eens hartstikke dicht bij elkaar naar harde muziek luisteren. “Door ons raam kan ik het goed zien, agent”. Daar komt het bonnenboekje te voorschijn en gaan de ongehoorzame burgers voor schut. In de tweede kamer fantaseert men over nog veel verdergaande maatregelen als de burgers zich niet precies genoeg aan de regels houden. Bij het CDA suggereren ze serieus een avondklok in te stellen om te voorkomen dat burgers ’s avonds laat met te veel buren en vrienden bijeenkomen. Zonder speciale vergunning mag je tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends niet de straat op. Je hoort het hol gestamp van de boalaarzen op het trottoir. Verder hangt er stilte over de stad.
Heel wat critici binnen en buiten het parlement vinden dat het kabinet-Rutte 3 lang niet ver genoeg gaat met het aan banden leggen van de burgerij. Het virus vindt immers nog steeds veel te veel ingangen.
Spanje is dezer dagen gekluisterd aan de TV serie La Valla (het Hek), die ook op Netflix bekeken kan worden. Ze vertelt de wederwaardigheden van een familie die zich moet zien staande te houden in het Madrid van 2045. De pilot kwam al in januari 2020 op de buis, een paar weken voor het begin van de Spaanse lockdown. We zien een Spanje dat de gevolgen van een Derde Wereldoorlog nog steeds niet te boven is gekomen. Het land lijdt onder een klimaatcrisis en een epidemie, waartegen zich maar geen werkzaam virus laat ontwikkelen. Speciale maatregelen, quarantaines en tijdelijke inperkingen van de bewegingsvrijheid hebben een corrupte, volstrekt moraalloze dictatuur in het leven geroepen die onder geen beding nog afstand wil doen van de macht. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft van de hand in de tand. Er is maar één manier om aan deze hopeloosheid te ontsnappen en dat is je leven wagen als bootvluchteling. Wie blijft, wordt dagelijks gecontroleerd door leden van het officiële buurtcomité, moet zich overal legitimeren en laten ontsmetten, staat aan zware sancties bloot bij kritiek of het schenden van de avondklok. Dit alles onder het mom van burgerschap en “laten we ons met elkaar aan de regels houden”.
La Valla is fictie. Voor de spanning zijn ze zwaar aangezet, de donkere kanten van een maatschappij die epidemie noch klimaatcrisis onder de knie krijgt. Toch werpt de serie een verontrustend licht op de roep om strak handhaven, avondklokken en meteen reageren op klikkende buren. Denk nooit: “Bij ons kan dat niet gebeuren”.
Inmiddels zijn er nadere adviezen gepubliceerd over de mondkapjes. Draag ze altijd in een besloten ruimte, maar als je gaat zitten, mogen ze af. Behalve natuurlijk als het een besloten ruimte is met wielen eronder, zoals een trein. Dan moeten ze juist op. Ondertussen wordt de wijkverpleging zonder enige gezichtsbescherming op pad gestuurd naar oude en zwakke mensen. Men was die categorie opnieuw even vergeten. Net als de mensen met huurschuld: die worden na een pauze van enkele maanden aan het begin van de herfst en de tweede golf als vanouds weer op straat gezet. Ook weet de nachtopvang het groeiend aantal daklozen al lang niet meer op te vangen. Daarom worden ze zo vaak in trappenhuizen en kelders van flatgebouwen aangetroffen.
De brave burger gaat hoofdschuddend aan hen voorbij. Hij heeft het mondkapje onder zijn kin hangen om het straks in een overdekte ruimte gemakkelijk omhoog te kunnen trekken tot mond en neus bedekt zijn.
Professor Voss zei woensdagavond in Op1: “Als je Duitsers opdraagt: ‘Springen’, dan vragen zij: ‘Hoe hoog?’ En Nederlanders vragen  dan ‘Hoezo?'”
Dat is een misleidend beeld. Nederlanders zijn als was in je handen als je ze weet wijs te maken dat ze iets altijd zelf hebben gewild.
Daarom  halen ze nu massaal de mondkapjes uit de schappen. Om erbij te horen. Omdat we het nu eenmaal met zijn allen zo hebben afgesproken. Omdat het logisch is. Omdat het nu geen tijd is om dwars te liggen. Omdat je niet als wappie door het leven wil gaan. Omdat je wilt laten zien hoe ook jij je verantwoordelijkheid neemt.
Maar je  toont je onmacht. Het virus dringt altijd door.
Bekijk hier de trailer van La Valla. De serie wordt op Netflix met Nederlandse ondertitels vertoond:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 18:22

Dat van die verpleeghuizen is om te huilen. Daar word je echt niet goed van. Ben benieuwd wat daarachter zit. Tekorten? In Spanje werden in eerste instantie de mondkapjes gratis uitgedeeld.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 18:23

In België hebben ze heel veel voorraad. In Nederland zeggen ze dat ze genoeg voorrad hebben maar weet iedereen al dat dat niet zo is.

Mark Huysman
Mark Huysman1 okt. 2020 - 18:21

Dit (recente) artikel stelt dat mondkapjes niet alleen het aantal besmettingen verkleinen maar mogelijk ook helpen om de ziekte minder ernstig te laten verlopen op moment dat iemand toch besmet wordt. Dit omdat de mondkapjes de hoeveelheid virusdeeltjes verkleinen die iemand binnen krijgt: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2026913 In het artikel wordt verwezen naar verschillende situaties waarin een uitbraak plaatsvond. Bij een uitbraak die plaatsvond op een cruiseschip waar mensen mondkapjes droegen had 81% van de mensen die geïnfecteerd werden geen symptomen. Bij een vergelijkbare uitbraak op een ander cruiseschip waar mensen geen mondkapjes droegen was dit percentage slechts 21%. Ook wordt er verwezen naar uitbraken in vleesverwerkende bedrijven waar iets soortgelijks te zien was. Het is een hypothese en het moet verder worden onderzocht, zo stellen de schrijvers, maar er is wel veel wat hier op wijst. Natuurlijk is dit The New England Journal of Medicine maar dus is het de vraag of het op kan tegen de theorieën van Engel en zijn waanzinnigen. Maar misschien toch de moeite waard om eens door te nemen.

Thuiszitter
Thuiszitter1 okt. 2020 - 16:06

700 opnames in het ziekenhuis, 160 op het ic daar draait het om , kan onze zorg het aan ? De mondkapjes nu ineens invoeren zullen volgens mij niet beïnvloedbaar zijn op deze getallen . Zowel dan hebben ze ons mooi voorgelogen en hadden de cijfers tijdens de eerste golf dus veel lager kunnen liggen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman1 okt. 2020 - 21:19

[Zowel dan hebben ze ons mooi voorgelogen en hadden de cijfers tijdens de eerste golf dus veel lager kunnen liggen.] Die hadden zeker veel lager kunnen liggen. Zeker als verzorgend personeel voldoende beschermend materieel had gekregen, waaronder mondkapjes. En helemaal als datzelfde personeel zich had mogen testen. En als er wat robuuster ingegrepen zou zijn om de tekorten in ons geneoliberaliseerde zorgsysteem aan te pakken. En als er niet zo geweifeld en gewacht was tot de lockdown afgekondigd werd. Niet dat het nu zo veel beter en vlotter gaat want het kabinet vond op vakantie gaan belangrijker dan de vinger aan de pols te houden en te zorgen dat het test en traceersysteem op orde is. En in plaats van vlot een aantal maatregelen nemen die het virus de kop in kunnen drukken, loopt men opnieuw achter de feiten aan. Tamelijk tragisch.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 okt. 2020 - 16:02

Echte geklofte Nederlanders van de gestampte pot zijn meestal moralisten, die vanuit onze calvinistische traditie de andersdenkende medemens graag een stichtelijk woord meegeven. Men merkt ze ook hier op deze site veel op als er teveel boven het maaiveld wordt gedacht. Ze spreken je aan op straat, in het OV, in de winkel als je gedrag in hun ogen niet voldoet aan de geest van de kleinburger. Maar alleen als je er goedmoedig en bescheiden uitziet zoals ik. Want dezulken zullen nooit getatoeëerde kleerkasten de maat nemen, en zeker niet de arrogant figurerende patjepeeërs die zonder mombakkes in de taxi stappen, op weg naar hun Audi of BMW in de parkeergarage. Gek genoeg maak ik kolderieke en benepen aandoende terechtwijzingen van de gispende medemens nimmer mee in België of Frankrijk. Daar ligt het `leven en laten leven’ dan ook in de volkscultuur besloten. Ongehinderd door de angst dat in tijden van crisis de ander u misschien wel eens áán zou kunnen geven, voor een gunst of wat `kopgeld' van de autoriteiten, wat nog niet eens zo heel erg lang geleden een ongeschreven Hollandse plicht was. Weest op uw hoede in deze obscure unheimische tijden!

2 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander1 okt. 2020 - 19:09

Mooi en doeltreffend geschreven. Ja, ook wat meer poëzie en misschien ook nog wat muziek. Want de vreugde ligt niet meer op de straat of in de winkel. Mijn mondkapje knelt, mijn bril beslaat en muziek maken voor wat publiek is er ook niet meer bij. Over kleerkastjes gesproken. Nu, ja ooit sprak een kleerkast, nu bobsleetrainer van de Polen mij aan, tijdens een demo tegen het FvD (=Baudet en Hiddema) tijdens een bijeenkomst van deze rechtsextremisten. Of ik even wilde vertrekken want de speech zou zijn in de rij wachtend volk irriteren. Ik antwoorde dat ik op openbaar terrein stond, wij het recht hadden om te demonstreren en dat ik geenszins van plan was om te vertrekken. Hij keek even langs mijn schouder waar op de achtergrond twee politiemannen opveerden. Toen taaide hij af. Ja zo gaat dat.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 okt. 2020 - 22:17

Beste Sjoerd `Ja, ook wat meer poëzie en misschien ook nog wat muziek.' Laten we per muziek en poëzie het reactionair rechts oreren doen verstommen. Ik speel viool en alles wat snaren heeft. Rechts kán dat niet. En van dichtkunst, laat staan letterkunde en Geschiedenis der Nederlandse taal heeft het al hélemaal geen benul. Ik vraag me dan ook dagelijks af wat het hier, op Jóóp of all places komt zóeken. Laat staan bevestigd wil zien.

Pater
Pater1 okt. 2020 - 14:11

"Niet “moesten worden” want dat kan niet zonder de noodwet die Hugo de Jonge voor ons in het vat heeft. Het bleef noodgedwongen bij een zeer dringend advies." Dat kan best, via de bevoegdheden van de veiligheidsregio's in een noodsituatie. De overheid heeft een grondwettelijke plicht heeft om de onderdanen te beschermen tegen een bedreiging van hun leven of gezondheid. Dan moet de overheid die noodtoestand wel uitroepen. Met de slappe keus voor een advies krijgt de bekering van Rutte een veel minder dwingend karakter dan die van Clovis eerder: die had heel dwingende middelen tot zijn beschikking...

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 okt. 2020 - 14:01

Laat ik ook eens bijdragen aan de verwarring, dacht Han en de engelen zagen dat het goed was.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 18:08

Han was een van de eerste der mohikanen! Van zijn stropdas gemaakt nog wel!

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 18:08

eersten

Appel2
Appel21 okt. 2020 - 12:46

"Je hoort het holle stampen van de boalaarzen op het trottoir." Eerder had je het al over het "straatdictatortje in uniform". https://joop.bnnvara.nl/opinies/met-een-lockdown-zitten-we-vooral-onszelf-in-de-weg Ik vind deze kenschetsing van BOA's als een soort fascisten idioot. Niet dat het mij verrast van de heer van der Horst. De BOA's hebben een door de gemeentelijke overheid opgedragen taak de huidige regelgeving, net als de normale al bestaande, aan burgers duidelijk te maken als deze die negeren. Dat is een met de zeer mondige, zeg maar rustig vaak ook onbeschofte, Nederlanders geen sinecure. Ze verdienen daarom zeker niet zo een denigrerende zelfs grof beledigende aanduiding. Dat mondkapjes geen uitputtend bewijs behoeven dat zij zeer waarschijnlijk, en zeker niet gebaseerd op een geloof, een zelfde werking hebben tegen het verspreiden van besmette aerosolen als het niezen in je armholte is genoeg zeker om er met een dringend advies voor te pleiten. Zullen we het eens over geloof hebben die iedere wetenschappelijke onderbouwing mist maar met een absolute leerstelligheid wordt door de predikers ervan? Meneer van der Horst die in maar nog in diverse bijdragen zeer stellig wist te vertellen dat de Nederlanders de maatregelen niet zouden opvolgen en in opstand zouden komen. Bovendien wist meneer van der Horst net als hij dat nu doet te vertellen dat de maatregelen niets zouden uithalen. "Er wordt immers gehandhaafd bij het leven maar het dient nergens toe. Het leidt hoogstens tot grote onrechtvaardigheden, conflicten en een afnemend vertrouwen in de overheid en haar dienaren." (Zelfde bron als hierboven.) De realiteit was dat ze zeer massaal zich aan de regels hielden en er dankzij dit gedrag de eerste op dat moment al veel hogere golf dan de huidige met een vrijwel onmiddellijk effect niet alleen getemperd werd maar ook gekeerd. Meneer van der Horst onderscheidt zich m.i. hier niet van viruswaanzinnigen als de heer Engel. Het beleid is allemaal onzin en men reageert naar zijn opvatting begrijpelijk met hard verzet. Maar dan geeft hij buiten zijn eigen extreme opvattingen omtrent destijds dus achteraf gebleken succesvolle ingevoerde ook nog dit in dezelfde bron. "Als dat in Nederland ook wordt ingevoerd zal iedereen ervaren wat tot nu toe alleen jongeren overkwam die zich zonder doel op een en dezelfde plek bevonden. Wie achter Wilders of Baudet aan marcheert, zal dit zonder twijfel toelachen." Baudet was juist een van de eersten die vol vuur pleitte voor verdergaande maatregelen om het toen nog matig opgekomen virus te beteugelen. "Testen, testen, en nog eens testen." kwam ook al van hem. Ik denk dat we ook nu niet ontkomen aan een aantal tijdelijke gedragsregels zoals die eerder dus ook succesvol bleken. Met een slimme lockdown hoeft dat ook zeker niet zo economisch desastreus te zijn als de heer van der Horst als gelovige apocalyptische denker ook al met grote zekerheid meent. Het menselijk kapitaal, net als de economische potentie, blijft onaangetast en zal zodra de tijdelijke beteugeling weer losgelaten kan worden ook een krachtig herstel garanderen.

2 Reacties
Pater
Pater1 okt. 2020 - 16:47

"Baudet was juist een van de eersten die vol vuur pleitte voor verdergaande maatregelen om het toen nog matig opgekomen virus te beteugelen." Dan is dat grondig veranderd. Nu vindt Baudet de coronamaatregelen van het kabinet veel te streng. “De grote lijn is toch dat een zeer klein percentage van de Nederlandse bevolking hierop risico loopt en dat is vergelijkbaar met een stevige griepgolf. Daar hebben we er ook regelmatig een van gehad”, zei hij een paar dagenm geleden in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1. Hééél onverstandig.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 okt. 2020 - 16:57

Appel die zich drukt maakt over: `“Je hoort het holle stampen van de boalaarzen op het trottoir. Prachtige zin! Ik pleit voor meer poëzie & satire op Joop om rechtsom geklopt maagzuur te prikkelen: Glimmende neusvleugels, de lucht gaat er langs. Opgesnoven van voldoening, uitgesnoten in onmacht.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander1 okt. 2020 - 12:11

Goed verhaal. Het geeft de spanningsveld aan tussen volgzaamheid/kuddegedrag en het opgeven van democratische waarden. Ondertussen worden klimaatmaatregelen een beetje voor ons uitgeschoven en heeft het groot kapitaal vrijspel*. Echte preventie begint bij basisimmuniteit, een schone, sociale en gezonde leefomgeving. Een vaccin gaat ons niet redden. Een mondkapje ook niet. En dus hebben in het door het midden gecreëerde vacuüm de Trumpjes, de viruswaanzinigen en in hun kielzog extreemrechts steeds meer vrij spel. Blijf alert, denk goed na en voor nu gewoon 1,5 meter. Maar voor een mooi toekomstig samenzijn heeft het weinig waarde. * Wetenschappelijk verhaspelen van zaken hoort daarbij. In het zogenoemde 'bijenrichtsnoer' richt Carola Schouten zich bijvoorbeeld op de 'wetenschappelijke onderzoeken' m.b.t. hoeveel (wilde) bijen er tengevolge van bestrijdingsmiddelen mogen sterven. Maar die 'wetenschap' is een wassen neus want de onderzoeken zijn door de bestrijdingsmiddelen industrie aangedragen. Eenzelfde verhaal als bij het ECON verhaal inzake de kerncentrales. Als je het systeem snapt, snap je dat deze regering niet echt aan preventie doet. Groeien en consumeren tot het zwart voor de ogen wordt en niemand er iets meer van snapt.

ton14024
ton140241 okt. 2020 - 11:31

´´Het is bijna een bewijs van goed gedrag.´´ Zit Han nu bij het waanzinnigenkamp? Ik doe niet meer mee, Mondkap = Mishandeling.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt1 okt. 2020 - 11:49

Mondkap = mishandeling. En wat voor letsel loop je dan op?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 okt. 2020 - 11:56

Bij verkeerd gebruik van mondkapjes kun je jezelf simpel besmetten, ik ga eerst die 30 pagina's maar eens even doornemen.

ton14024
ton140241 okt. 2020 - 11:57

Oeps, daar is vdbemt, even heel duidelijk zijn, anders gooit hij met grote woorden. Herinner dat spandoek met waanzinnigen voor die school.

ton14024
ton140241 okt. 2020 - 13:31

Ja D, maar toch lijkt het mij veel moeilijker dan verongelukken bij verkeerd gebruik van een fiets.

Cageman2
Cageman21 okt. 2020 - 10:57

Mondkapjes is “geloof” ? Blijf aub bij je eigen leest (geschiedenis) Onderzoeksbevindingen neigen steeds meer naar enig profijt mondkapjes tegen verspreiding via druppels. Vandaar dat dit ook steeds breder internationaal wordt aangeraden. Ook door veel landen die het vele malen beter doen als zorgenkindje nederland. Maar de schijteigenwijze egoistische nederlander weet het weer beter hoor. Vast een groot complot want OH Oh Oh we moeten eens een kleine moeite doen voor onze medeburger...

1 Reactie
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 okt. 2020 - 12:12

Een bezemsteel van anderhalve meter in je poepert geeft ook enig profijt

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen1 okt. 2020 - 10:46

Ik heb dat ook altijd merkwaardig gevonden aan de late oudheid en de vroege middeleeuwen: het is kennelijk genoeg om de koning of een ander hooggeplaatst persoon te bekeren, dan volgt de rest vanzelf. De heidense koning van Kent trouwt een Merovingische prinses, en even later is niet alleen hij, maar het hele koninkrijk christelijk. Ik vraag me wel af of het bij Rutte niet andersom gegaan is. De druk vanuit de bevolking nam toe en hij is overstag gegaan, net als in maart toen hij aanvankelijk de scholen open wilde houden en uiteindelijk onder druk toegaf. Overigens, net als toen verdenk ik hem er van dat hij stiekem al een tijdje overstag was, maar het moment waarop hij toe zou geven uitstelde tot het in zijn ogen opportuun was. Een beetje spartelen, dan geef je de kamerleden ook het gevoel dat ze er toe doen, dat het als het ware hun verdienste is.

Tom7
Tom71 okt. 2020 - 10:41

Zelf verheug ik me de dag dat Corona besmetten, met een enkelband met tracking device en een fluoricerend geel hoedje met nachtlampje willen gaan rond lopen, dit voor ons aller welbevinden. Gelukkig zijn er veel heel slimme Joopers die er ook zo in staan, zij zijn gelukkig geen gekke henkies of ingrids.????

LBNB
LBNB1 okt. 2020 - 9:56

Eens, het volk roept nu om strengere maatregelen. Op basis van wat? 146.000 geschatte besmettingen en 150 ic opnamen? 0.01 procent belandt daar dus maar. Daar voor moet een spoedwet komen waarmee het parlement buiten spel gezet kan worden? Ik zelf zal geen mondkap dragen, ook al is het een dringend advies, ik wil niet uitstralen dat ik in deze hysterie mee ga.

4 Reacties
JasDon
JasDon1 okt. 2020 - 10:34

Gelukkig mag jij er een factor 10 naast zitten..... Kom op LBNB, je gooit regelmatig ongenuanceerde onzin m.b.t. Corona op deze website. Ik heb steeds meer moeite om te geloven dat je hier op een open en eerlijke manier een discussie probeert te voeren.

LBNB
LBNB1 okt. 2020 - 11:41

@JasDon Je hebt gelijk, ik bedoelde uiteraard 0,1 procent, dit was een typfout. Ik zit er inderdaad een factor 10 naast. Maar toch zijn deze aantallen heel laag en dit geeft toch te denken lijkt me? Dat dit helemaal niet zo'n groot probleem is als we er van maken en we het te groot hebben gemaakt door een angstreactie op een nieuw virus.

ton14024
ton140241 okt. 2020 - 11:50

LBNB en JasDon vliegen elkaar in de haren. Op mijn vraag van 13:31 zou ik nu zelf willen antwoorden dat het altijd gekker kan.

JasDon
JasDon1 okt. 2020 - 13:51

@Ton14024 Ik verbaas me pas echt wanneer jij op de inhoud van een draadje reageert. When pigs fly, etc. @LBNB 'Maar toch zijn deze aantallen heel laag en dit geeft toch te denken lijkt me?' Omdat kwetsbaren zichzelf al hebben geïsoleerd blijven deze zo laag. En wat nou angst? Een monddoekje op, nou nou. Ik vind de huidige situatie ook best kut, maar ik heb nauwelijks problemen met een mondkapje op nu en dan. Wel heb ik een probleem met die idioten die thuis feestjes blijven geven, infectiehaarden creëren en maar ontkennen dat het een probleem is (omdat ze zelf toevallig geen risico lopen). En of het gebruik van IC-bedden de spuigaten uit loopt, who knows, maar ik vertrouw daar de overheid iets meer dan zogenaamde toetsenbordenexperts die vooral lekker de vertrouwde richting op argumenteren en andere informatie links laten liggen. In het dagelijkse leven houdt ik dit soort types een spiegel voor trouwens, door ze te confronteren met het feit dat je met dit soort verhaaltjes vooral redelijk ongeïnformeerd, dom overkomt bij mensen die wel weten waar ze het over hebben.

Flash825
Flash8251 okt. 2020 - 9:54

Goed artikel, ben ik het helemaal mee eens. Zoals al eerder werd aangegeven in een reactie van Frans Akkermans in het eerder op Joop verschenen artikel " geen mondkapjes uit angst voor een grote bek" wordt om de discussie te beslechten het volk tevreden gesteld met een placebo. Het lijkt op de discussie die in het begin van de crisis speelde, toen de (basis)scholen onder druk van het volk werden gesloten, tegen het advies van het RIVM in. Daar waar angst regeert verdwijnt de ratio naar de achtergrond. De mondkapjesplicht is niets meer dan een bezwering van iets ontastbaars.

Ryan2
Ryan21 okt. 2020 - 9:35

We worden overgeleverd aan een wazig verhaal. Het gaat om de WHO. Die in feite een orgaan is waar de grote farmaceutische industrie een dikke vinger in de pap heeft. En waar super rijken zoals Bill Gates ook nog wat in te brengen hebben. Want wie betaalt, bepaalt. Weg nationale soevereiniteit. De grap is dat juist het populisme en rechts klakkeloos volgt wat de media dicteren. Een media die ook voor het grootste deel betaald wordt door de groten der aarde. Ondertussen lijkt iedereen ook nog een Pavlov syndroom er bij te hebben. Want wat zouden Wilders en Baudet hier mee doen? Waar maak je toch drukte over? Ik denk dat ik niet aan deze gekte mee doe. Mijn boodschappen via internet bestellen? Liever niet. Als ik bedenk hoe werknemers in die branch bij nacht en ontij, op een idioot hoog tempo en onderbetaald de orders moeten pikken. Ik zou het niet pikken. Ontwaakt, verworpenen der Aarde..

3 Reacties
JasDon
JasDon1 okt. 2020 - 10:37

Over wazige verhalen gesproken, welk punt probeer je nu te maken. Dat big pharma en Gates samen met de WHO samenspannen?

LBNB
LBNB1 okt. 2020 - 10:50

Links volgt ook klakkeloos de WHO hoor. Van een organisatie als de WHO moet je je niks aantrekken.

Cageman2
Cageman21 okt. 2020 - 11:50

Wat een wartaal. Een peiling wijst juist uit dat populistisch rechts precies de partijen zijn die het vaakst niet willen meewerken aan de corona maatregelen. En dus de media Juist niet volgen. Deze denken hetzelfde als jij met WHO en gates complotten. Lekker clubje zit je dus.... ook samen met de #ikdoenietmeermee heldere lichten. Nee de rest van de wereld en meerderheid wetenschappelijke instituten...dat zijn de gekken!

Bouwman2
Bouwman21 okt. 2020 - 9:20

Kijk VanderHorst, zo zie ik je dus wél gaarne. . Lemmingengedrag aantonen. Homeopathie als zelfbedrog ontmaskeren. Aantonen hoe onzinig de dans om het gouden kalf was. De ware vrijheid luistert naar de wetten. Maar er is geen wet, die getoets kan worden. Er is alleen angst, doodsangst. Zoals de drenkeling zich vastklemt aan degene die hem uit het water wil halen. Pas je wel een beetje op? Voor je het weet lig je zelf op de bodem tussen alle andere vrijzinnigen..

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 18:17

Ga toch weg met je angst. Er is de drang naar vrijheid en de ander daarin mee te nemen. Er is de drang naar lekker knuffelen, ook al heb je dat nog nooit gedaan. Daar wil je voor door ruiten gaan ook al zie je er belachelijk uit. Wat interesseert jou het wat anderen denken! Je zet je ijdelheid even in de kast en hoopt dat je kast groot genoeg is.

2e kans
2e kans1 okt. 2020 - 9:14

Warrig verhaal. Wat wilt u nu? Een regering die maximale maatregelen neemt binnen de wet (noodwet is er nog niet) of wilt u volledig eigen verantwoordelijkheid? Het virus dringt altijd door zegt u. De regering doet haar best met de aanwezige kennis een verdere uitbraak, onrust en opstand te voorkomen. En daarom is soms meebuigen met de oppositie of nieuwe inzichten nodig. Of heeft u de juiste aanpak voor het covid-19 probleem op de plank liggen? Waarom omarmen Nedelanders het nieuwe geloof? Ik denk omdat hoe eigenwijs wij soms ook kunnen zijn als gewone Nedelanders, wij als individu weten dat wij de kennis niet in huis hebben hoe het virus op de juiste wijze te bevechten.

Bert de Vries
Bert de Vries1 okt. 2020 - 8:16

Het is eenvoudiger dan het lijkt. Rutte ziet verkiezingen naderen. Door wanbeleid staat zijn macht op het spel. Om verlies te voorkomen propageert hij nu mondkapje. Als het zou gaan om ko3iestront, had hij dat gepropageerd. Want die verkiezingen, die moet je niet verliezen.

1 Reactie
frankie48
frankie481 okt. 2020 - 20:45

Beste Bert, Die heeft Rutte toch al gekocht door het derde steunpakket tot ver voorbij de verkiezingen in 2021 door te laten lopen! https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/08/28/kabinet-verlengt-coronasteun-banen-en-economie-tot-en-met-2021

TimoovanEsch
TimoovanEsch1 okt. 2020 - 8:16

Een reactie die ik gisteren plaatste, op een FB-post. Toepasselijk en hier dus voor herhaling vatbaar. Vandaag met mijn beste maat aan de foon gezeten. Wegens Corona is het lastig om elkaar te bezoeken; ik woon in BE+FR, hij in NL. Wat ons beiden opvalt, is de totale arrogantie van de gemiddelde Nederlander. Niet bereid om ook maar een milimeter van hun levensstijl op te geven. Alsof hen Groot Onrecht wordt aangedaan. Je-weet-wel, die slachtofferschapsrol: "kijk, kijk, kijk toch allemaal, dit word mij aangedaan!" In België is een mondkapje verplicht. Afstand houden ook. En ik ben blij toe. Eindelijk eens rust in de tent. Geen opdringerige "hebbuh-hebbuh-hebbuh" volk meer. Die staan nu keurig in de rij voor de -bijna failliete- Brantano. Wachtend op hun kans om de winkel "leeg te roven". In Frankrijk is het ondertussen doodnormaal om mondkapjes te dragen. En de resultaten zijn er naar; de ziekenhuizen zijn niet -meer- overvol. In tegenstelling tot Amsterdam en Rotterdam. Mijn mondkapjes hebben verversbare filters. Mijn auto's hebben alcohol ontsmettingspompjes in de middenconsoles. Mijn sociale contacten beperken zich tot een minimum. En ik ben blij toe. Voor mij bewijst dit maar weer eens dat Nederlanders een stelletje betweters zijn die denken dat 2 memes en een youtube-clip meer inzicht kan verschaffen dan wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Met als resultaat dat nu de ziekenhuizen worden bevolkt met besmette jongeren, die dachten "dat zij onoverwinnelijk waren". Echt, soms word ik zó moe van die kortzichtige, eigenzuchtige houding van velen... Continuation for Joop: Fascisme om de hoek? Ja. Als we kijken naar Wilders & Baudet. Naar Orban en Erdogan. Naar Polen en naar de USA. Nee. Als we kijken naar de vrijheid waarin we leven en de maatregelen die we nemen. Als mensen bang zijn voor hun vrijheid omwille van het dragen van mondkapjes, dan is het droef gesteld met hun perceptie van vrijheid. Blowen leidt niet onherroepelijk tot heroïnegebruik. Gezondheidsmaatregelen leiden niet onherroepelijk tot een fascistische staat. Wèl bij groepen van mensen die geen backbone hebben en hun eigendunk uit onderdrukking halen. Maar die groepen hebben geen COVID-19 nodig om de bevolking onder druk te zetten. Denk: Belarus, Hongarije, Polen. Het is de omgekeerde wereld: mondkapjes gaan niet leiden tot onderdrukking. Onderdrukking leidt tot absurde verplichtingen.

5 Reacties
TimoovanEsch
TimoovanEsch1 okt. 2020 - 8:26

Als historicus zou Han van der Horst beter moeten weten. Ik beschouw dit stuk dan ook meer als satire, geschreven uit frustratie. Jammer alleen dat het invloed heeft op het debat en als realistische kritiek wordt neergezet. De hypocrisie: mondkapjes zijn een "aantasting van de vrijheid" en een "collectieve onderdompeling in meegaandheid". Terwijl vluchtelingen uit gebieden waar vrijheid zwaar onder druk staat, niet welkom zijn. Compassie voor de medemens is ver te zoeken. Dit is geen "vrijheidsstrijd". Dit is NIMBY-gedrag.

Bert de Vries
Bert de Vries1 okt. 2020 - 10:08

Timoo, heb ik goed begrepen dat het sterftepercentage in België geen naam mag hebben dankzij de positieve instelling van de bevolking?

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 18:20

Maxima heeft gezegd dat de Nederlander niet bestaat en dan is dat zo!

TimoovanEsch
TimoovanEsch2 okt. 2020 - 9:27

Oh kom aan Bert, Natuurlijk zeg ik dat niet. Ik zeg enkel dat "common sense" en dus adoptie van maatregelen helpt om paniek te vermijden. En dat de "willingness to conform" ervoor zorgt dat het leven ook mèt beschermingsmaatregelen gewoon verder gaat. Schreeuwlelijkerds hebben we in BE+FR ook, maar die worden -vooralsnog- overstemd door een overweldigende stilte. Belgen hebben blijkbaar minder moeite om hun vrijheid te bewaren mèt masker dan Nederlanders. Maar dat is de essentie van wat ik betoog: in NL roept en schreeuwt men veel harder dan in BE of FR, maar inhoud is vaak ver te zoeken. Opinie is in NL een stuk belangrijker dan hier. Opinie is echter geen wetenschap. Prima om een debat te voeren over het nut van mondkapjes. Echter, wanneer wordt aangetoond dat mondkapjes een effectief middel zijn, krijgen we een shitload van scheldcannonades over ons heen. Niet dat het zaligmakend is, en natuurlijk heeft het side-effects. Maar als je daarmee de verspreiding ook maar met 30% kunt indammen, is dat toch mooi meegenomen, niet? Als vergelijk: ik liep enkele weken geleden een Appie binnen, terwijl ik op bezoek was bij vrienden. Onderweg naar buiten kwam een oude dame met rollator me tegemoet en die begon me toch te foeteren! Ja, ik droeg een mondmasker. En juist zij zit in de risicogroep. Toch vond ze het nodig me de huid vol te schelden. Waar zit de zinnigheid daarin? Ik vind het niet erg smalend aangekeken te worden. Of te worden bekritiseerd. Maar het is toch zot om te denken dat "geen maatregelen" beter werkt dan iets? We hebben de 1918 griep als perfect voorbeeld. Of de pest. En we wéten dat de eerste reactie is, om onze luchtwegen te beschermen. Het werkt tegen griepvirussen; hygiëne + mondmaskers. Waarom zou het niet werken tegen COVID-19?

TimoovanEsch
TimoovanEsch2 okt. 2020 - 9:46

ps. Natúúrlijk ben ik het ook niet eens met een [groot?] deel van de maatregelen. En natuurlijk is een deel daarvan ingegeven door paniek of politiek. Maar een artikel als dit vráágt om een tegenreactie. Voor mij komt dit artikel over als de kar voor het paard spannen. Trumpistisch. Mensen opruien omdat het kan. Oorzaak en gevolg in omgekeerde volgorde presenteren. Symptoombestrijding zien als fascisme of autocratisch gedrag, terwijl landen als Hongarije en Polen al ver voor deze pandemie in die richting dreven. Iedereen met een béétje gevoel voor historie weet dat deze maatregelen geen "slippery slope" zijn. Het zijn symptoombestrijdingen, waarvan een deel zal en kan worden uitgebuit door malafide politici. Zoals "het kwartje van Kok", destijds. Maar voor een dictatuur is meer nodig. Angst onder de bevolking voor "die ander". En een virus is niet "die ander". Het is niet dat immigranten COVID-19 meebrengen; het zijn juist vakantiegangers, mensen met genoeg poen, die het nu terugbrengen. Waarmee het voor wannabee-dictators moeilijk wordt om een bevolkingsgroep als "vijand" te bestempelen. En zij dus ook veel te weinig gehoor krijgen. Pas wanneer de bevolking werkelijk bang gemaakt kan worden voor een tastbare vijand, heb je kans dat democratie wordt ondermijnd. En COVID-19 (SARS-Cov-2, niet?) is dat gewoonweg niet. Wat ik wèl zie, is testruns van fear-mongering, zoals dit artikel. Kijken of de bevolking is op te zetten tegen de huidige, democratisch verkozen regering. Kijken of de bevolking daar vatbaar voor is. En persoonlijk denk ik dat het gemakkelijker is om de bevolking van NL te mennen dan die van BE of FR. Somehow heeft dat individualisme, dat "recht op beledigen", ervoor gezorgd dat een dictator-wannabee meer grond onder zijn voeten krijgt. Alsof de opinie van een "influencer" evenveel (of zelfs meer) waard is als die van een wetenschapper, die 10 of 20 of 30 jaar specialisatie achter de kiezen heeft.

frankie48
frankie481 okt. 2020 - 7:50

Je vergeet de druk van een 'gezondheids' organisaties waar wij als land met veel geld en genoeg wetenschappelijke onderzoekers als het om het bestrijden van infectieziektes in de wereld gaat wel een keer naar moeten gaan luisteren om in de rest van de wereld geloofwaardig over te blijven komen als het over de aanpak van infectieziektes gaat.

1 Reactie
ton14024
ton140241 okt. 2020 - 11:37

Beter ten halve gekeerd is geloofwaardig? Volgens mij heb je dan gedwaald.

Roel2
Roel21 okt. 2020 - 7:42

Ik heb het al eerder gezegd en zal dat nu nog eens doen: Baudet gaat hier garen bij spinnen. Hij hoeft alleen maar niet al te gekke dingen te zeggen, zich uit te spreken tegen de coronawet en mondkapjes, en dan pakt hij een flink deel van de stemmen. Men onderschat de hoeveelheid mensen die tegen zo'n kopvod zijn schromelijk. En zo raken we van de regen in de drup.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen1 okt. 2020 - 9:08

Helaas is alles politiek geworden, zelfs een mondkapje.

Bouwman2
Bouwman21 okt. 2020 - 9:26

Vroger had ik een nonnetje op de kleuterschool die altijd bewogen sprak over het kindeken Jezus.. Als er een raadsel werd opgegeven van hij rent in de boom en heeft een lange luimstaart riep de hele klas dus het zal het kinderen Jezus wel weer zijn. Jij hebt wellicht hetzelfde met het kindeken Baudet? Jezus Christus, Roel.

Roel2
Roel21 okt. 2020 - 10:11

@bouwman: Ik heb niets met Baudet, ik voorzie met afgrijzen hoe de landelijke politiek de baan effent voor hem. Ik ben bang dat wat voor de één een kleine moeite om het virus in te dammen lijkt, voor een ander een fundamentele aanval op zijn vrijheid is (ongeacht wat je ervan vindt). De (nu nog niet) plicht voor een mondkap zal veel weerstand oproepen, net zoals de plicht om een bepaald geloof aan te hangen dat doet (en we zijn weer terug bij jouw analogie).