Joop

De dag van het schuldgevoel

  •  
09-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
27373117133_c9568bd6ba_3k

© cc-foto: Franklin Heijnen

Eens per jaar vraag je de consument om bezorgers in het zonnetje te zetten. Verder duw je jaar in jaar uit op lagere tarieven en pakketten. Hoe lang belonen we uitbuiting nog met wegkijken?
co-auteur: Pieter Paul Slikker
Vandaag is het de Dag van de Pakketbezorger. De dag waarop de nationale pakketreus u vraagt om blokfluit te spelen voor uw bezorger, de koffie klaar te zetten of een gedichtje voor te dragen. Het is ook de dag waarop zelfstandige bezorgers demonstreren in Den Haag. Lubach stak er vorige week terecht de draak mee. PostNL die u vraagt om uw pakketbezorger een dagje in het zonnetje te zetten – dat is zoiets als een textielbaron uit het industriële tijdperk die vraagt om een kaarsje op te steken voor de kindertjes achter het mechanisch weefgetouw. PostNL voelt zich ergens schuldig om. Dat is duidelijk.
Iedere dag worden er twee miljoen pakketten verstuurd, een aantal dat jaarlijks met twintig procent groeit. Net zo hard groeien de misstanden. De inspectie oordeelt stelselmatig hard. Zwartwerk, het doorgeven van busjes met pakketten aan illegale chauffeurs, 12-urige werkdagen die eerder regel dan uitzondering zijn, gebrek aan pauzes, een frisdrankfles onder de bijrijdersstoel als sanitaire voorziening, aanrijdingen en korte lontjes op straat, ze zijn de resultante van een markt die niet deugt.
We voelen allemaal intuïtief wel waar ’t mis zit. ‘Morgen gratis bezorgd’ bestaat simpelweg niet. Dat weet iedereen die keer op keer een zwetende bezorger met een stationair draaiende bus de weg ziet versperren of het nieuwe koffiezetapparaat achter de klikobak aantreft. En door wíe de prijs betaald wordt is ook duidelijk. Net als bij de textielbaron is het niet de eindbaas of de consument die er bekaaid vanaf komt. Het is de laatste verschoppeling in de productieketen. De pakketbezorger van nu is de textiel-tiener van vroeger.
Waar het mis gaat in de markt is voor de doorsnee ontvanger minder duidelijk. Er bestaan twee grote misvattingen over de pakketmarkt. De eerste is dat bezorgers doorgaans in vaste dienst zijn maar slechte arbeidsvoorwaarden hebben, de tweede is dat bezorgers allemaal ZZP’ers zijn. De praktijk: tachtig procent van alle bezorgde pakketten wordt afgeleverd door een onderaannemer. Een kleine zelfstandige met een paar bussen en een paar man personeel. De hesjes en stickers voor op de busjes krijgen ze van PostNL, DHL of DPD. Die dragen ze verplicht. We denken dat PostNL aan de deur staat maar het is Pakketbedrijf J. van der Ven, gewoon hier uit ons dorp.
De onderaannemer krijgt bij PostNL zo’n 27,50 euro per uur voor het leveren van een bus en een bezorger. Uit dat tarief moeten ook de brandstof, de verzekeringen, de sociale premies, het ondernemersloon en het pensioen. Je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat dat simpelweg niet gaat. Dat jaarlijks de tarieven met dezelfde twintig procent verlaagd worden als dat de pakketmarkt groeit maakt de druk per bezorgjaar groter. Voor een bedrijf als PostNL betekende coronajaar 2021 een recordomzet van 3,5 miljard en een nettowinst van 277 miljoen euro. Voor een onderaannemer betekende het dalende tarieven en de bezorgers nog meer pakketten per uur laten bezorgen.
Het is niet verboden om uit te besteden. Als dat je positie in de markt versterkt, dan is dat voor een bedrijf logisch om te doen. Zo zijn de start-ups uit Silicon Valley ook groot geworden en hebben ze de markt veroverd: als het niet verboden is, gewoon doen tot iemand een wet maakt dat het niet mag.
Het is nog altijd niet gelukt dat systeem van uitbuiting aan te pakken. Jaarlijks rukt de inspectie een aantal keren uit om busjes aan de kant te zetten als de boel niet op orde is. Slechte onderaannemers zijn het haasje. De nette onderaannemers sappelen door op het bestaansminimum. Ze bouwen geen pensioen op, zijn niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, rijden bussen tot op de velgen en hun medewerkers bezorgen nog altijd iedere twee minuten een pakket. Ondertussen ontspringt het malafide systeem van een bedrijf als PostNL de dans en mag het uitbesteden van corebusiness nog steeds.
Als het juridisch mag dan deugt het, zo lijkt het oude staatsbedrijf te denken. Zo lang er niet ingegrepen wordt, kan men straffeloos door op deze weg. Eens per jaar vraag je de consument om bezorgers in het zonnetje te zetten. Verder duw je jaar in jaar uit op lagere tarieven en pakketten. Hoe lang belonen we uitbuiting nog met wegkijken? Ons voorstel: stel een marktmeester in die toeziet op eerlijke tarieven, laat misstanden aangetoond door de inspectie óók gevolgen hebben voor de pakketreuzen. Het vorige kabinet keek stelselmatig weg van de problemen op de pakketmarkt, de nieuwe minister van Post én MKB Micky Adriaansens kan een nieuwe weg inslaan. In het belang van onze overwerkte bezorgers.
Mei Li Vos – Fractievoorzitter Eerste Kamer PvdA Pieter Paul Slikker – woordvoerder zelfstandige pakketbezorgers BVPD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Cam Millo
Cam Millo9 mrt. 2022 - 17:31

De dag van het schuldgevoel volgt na de dag van de vrouwen [vrouwendag]. Komt dat schuldgevoel dan door het feit dat we een vrouwendag hebben gehad...????‍♀️

Mr Ed
Mr Ed9 mrt. 2022 - 16:07

Het wordt tijd voor een PvdA'er als minister van Sociale Zaken, om daar eens orde op zaken te stellen. Oh wacht. die hebben we al gehad: https://www.zzp-nederland.nl/nieuws/56037-asscher-moet-optreden-tegen-zzp-schijnz Heeft helemaal niets opgeleverd

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo9 mrt. 2022 - 17:33

Die werd ook lekker gesteund in deze door de rest van het kabinet. Je weet beslist wel wie er nog meer inzaten

Petra Privacy
Petra Privacy9 mrt. 2022 - 12:23

Voor fietskoeriers is er sinds kort een eigen vakbond, de Radical Riders. Maar waar het ook over mag gaan, is de consumentenverslaving aan online winkelen. Dus koop je spullen in je eigen buurt, dorp of stad, op de markt of ga een keer of vaker naar een kringloopwinkel. En wie wel een economie wil met de menselijke maat, dus met arbeidsvoorwaarden, loon naar werken en zonder uitbuiting, kies dan volgende week voor een partij die daar in deze gemeenteraadsperiode al actief mee bezig was en dat ook blijft doen. Er zijn landelijk en ook lokaal partijen genoeg die wel op komen voor de arbeidsomstandigheden van hard werkende mensen. Dus die keuze kan iedereen maken die de uitbuiting van mensen wil verminderen en de werksituatie wil verbeteren. Stem voor sociaal en positief beleid.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens9 mrt. 2022 - 14:07

@Petra Privacy ????

Cam Millo
Cam Millo9 mrt. 2022 - 17:35

@Petra Privacy 9 maart 2022 at 13:23 Dus koop je spullen in je eigen buurt, dorp of stad, op de markt of ga een keer of vaker naar een kringloopwinkel Ik dag het ff nie. Kom het maar gewoon brengen, wel zo makkelijk.

Eric Minnens
Eric Minnens10 mrt. 2022 - 2:49

@Cam Millo "Ik dag het ff nie" Jij 'dag' wel héél vaak 'effe nie'... Beetje botte instelling... Egoïsme? Gemakzucht? Het zal mijn tijd wel duren? Na mij de zondvloed? De rest kan stikke?

Cam Millo
Cam Millo10 mrt. 2022 - 10:08

@Eric Minnens 10 maart 2022 at 03:49 @Cam Millo “Ik dag het ff nie” De rest kan stikke? Dat niet, maar mijn belang gaat boven alles. Zo werkt dat tegenwoordig

Keutel
Keutel9 mrt. 2022 - 11:52

''De praktijk: tachtig procent van alle bezorgde pakketten wordt afgeleverd door een onderaannemer. Een kleine zelfstandige met een paar bussen en een paar man personeel.'' Nog een misvatting dus. Die kleine zelfstandige heeft dus echt helemaal geen personeel in loondienst, alleen maar schijnzelfstandige ZZPers. De oplossing is simpel: stel een minimumtarief in voor ZZP en schaf de ZZP (belasting) subsidie af die dan niet meer nodig zal zijn om te voorkomen dat een ZZPer niet rond kan komen zonder de hand op te houden voor subsidie.

JoepJos
JoepJos9 mrt. 2022 - 11:39

Nu is natuurlijk de vraag of de postbezorger er werkelijk van profiteert wanneer wij wel betalen voor de bezorging.

pahan
pahan9 mrt. 2022 - 11:37

Vroeger liep rond de kerst de krantenbezorger rond om een kleine bijdrage te vragen voor het gesleep door weer en wind. Ik hou mijn hart vast als alle pakketbezorgers dat straks ook gaan doen. Ik begrijp het verdienmodel eigenlijk niet. Recent iets verkeerd geleverd gekregen, contact met leverancier en duidelijk aangegeven dat er geen haast bij was. Eind van de dag een enorme vrachtwagen voor mijn deur die de juiste zaagblaadjes kwam brengen. Dat kan toch helemaal niet uit? De bol.com afgeleiden schieten ook als paddenstoelen uit de grond, waardoor je niet altijd doorhebt dat je bestelling bij verschillende leveranciers vandaan moeten komen. En dus door verschillende partijen naar je toe gebracht. Maar met de huidige brandstofprijzen is het goedkoper om dingen thuis te laten brengen. Goedkoper in aanschaf en gratis thuis. Ik kan het verder niet volgen. Natuurlijk zitten daar misstanden onder.

Paul250371
Paul2503719 mrt. 2022 - 11:10

Het is inderdaad de hypocriet ten top van de rovers van Post.nl

pastafari
pastafari9 mrt. 2022 - 10:34

leuk zon'n dag. Is er ook een vakkenvullersdag? 16-18 jarige die buitens sluitingstijden voor een minimumloon vakken vullen en de winkels poetsen. Ik herinner me een manager bij de AH, die gewoon een beul was, schreeuwde en vakkenvullers bedorven, zwaar beschimmeld voedsel zonder bescherming liet opruimen. Met 18 wordt je dan de laan uitgestuurd omdat je te duur wordt.

Effie2
Effie29 mrt. 2022 - 10:24

'De dag van het schuldgevoel'. De vraag zou moeten zijn: wie is er schuldig aan deze tenenkrommende wantoestanden? En hoe zijn we in die rampzalige situatie beland. We hadden in ons land ooit een prachtig, niet winstgevend, postbedrijf, dat een onderdeel was van het wél winst makende overheidsbedrijf PTT. (Post, Telegraaf, Telefoon). Dit staatsbedrijf, dat in feite eigendom van de gehele bevolking was, zorgde voor heel wat werkgelegenheid, voor uitstekende bedrijfsopleidingen, voor een alleszins redelijk salaris, voor een als waardevast bedoelde pensioenvoorziening, en had daarnaast nog prima aanvullende arbeidsvoorwaarden voor haar talrijke personeelsleden. De dag dat de VVD, als grootste partij, met behulp van de liberale tak van het CDA het neoliberalisme, de individualisering, het recht van de sterkste, de verplichte zelfredzaamheid over ons land uitstortte, met de belofte dat het bedrijfsleven alles beter en goedkoper kon dan al die luie, vaak overbodige ambtenaren, werd de sociaaldemocratie door het recht van de sterkste zo goed als vleugellam gemaakt. De wens om onze staatsbedrijven, onze gezondheidszorg, onze volkshuisvesting en ruimtelijke ordening en andere eerder wenselijk of noodzakelijk geachte overheidsdiensten voor de gehele bevolking te privatiseren, konden hierdoor steevast op een politieke meerderheid rekenen. Gezien vanuit de asociaal denkende profiteurs van het neoliberalisme, was deze privatisering van onze overheidsdiensten en een kleinere overheid met minder slagkracht, eindelijk weer de kans op een ondernemersklimaat waarbij de rijken zich onbeperkt kunnen verrijken over de rug van de zwakkere, veelal machteloze werknemers. Kortom, zijn het de bestellers van pakketten, zijn het de kiezers van vooral de VVD en het CDA, die hiervoor verantwoordelijk zijn, of zijn het de op winstmaximalisatie opererende ondernemers, die door de politiek werden gefaciliteerd om dit totale gebrek aan sociaal gevoel te misbruiken?

2 Reacties
Paul250371
Paul2503719 mrt. 2022 - 11:20

Zo is het precies.

Gentleman
Gentleman9 mrt. 2022 - 11:28

Het waren de paarse kabinetten van VVD, PvdA en D66 die hier verantwoordelijk voor zijn, mevrouw Mei Li Vos heeft een enorme berg boter op haar hoofd.

Eric Minnens
Eric Minnens9 mrt. 2022 - 9:59

Goed verhaal, maar dan deze slappe conclusie: "Het vorige kabinet keek stelselmatig weg van de problemen op de pakketmarkt, de nieuwe minister van Post én MKB Micky Adriaansens kan een nieuwe weg inslaan. In het belang van onze overwerkte bezorgers." 'kan een nieuwe weg inslaan'? Nee: 'MOET een nieuwe weg inslaan'! Komop, PvdA! Stop met die slappe hap.

Kuifje3
Kuifje39 mrt. 2022 - 9:08

Met de snelle opmars van pakketbezorging en de heilige opdracht om vervuiling tegen te gaan is het misschien langzaamaan een idee om anders met dit onderwerp om te gaan. Bekijk het als een logistieke uitdaging. Het zou misschien een idee kunnen zijn om pakketjes op een centraal punt te bezorgen waarna de consument een nog nader te bepalen tijd krijgt om het op te halen. Na die tijd van bijvoorbeeld een week of twee weken wordt het alsnog bezorgd tegen een extra tarief. Voordeel is minder pakketbezorgers op de weg en minder CO2 uitstoot. De huidige weg loopt in ieder geval dood als er niet een alternatief wordt bedacht. Nu wordt voor iedere scheet een postbezorger aan het werk gezet en soms rijden bij bepaalde adressen postbezorgers af en aan.

4 Reacties
Paul250371
Paul2503719 mrt. 2022 - 11:21

Dan heb je als Post.nl het risico dat de consument gewoon naar de winkel gaat.

Paul250371
Paul2503719 mrt. 2022 - 11:21

PostNL

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij9 mrt. 2022 - 12:15

[ om pakketjes op een centraal punt te bezorgen ] Weet je dan niet dat dat standaard mogelijk is? Je kunt er ook voor kiezen om je pakket op te halen bij Postnl of DHL, is ook goedkoper. Alleen moet de verkoper dat dan wel aanbieden en vaak doen alleen consumenten onderling dat. Het knelpunt is dat zowel bedrijven als consumenten kicken op "vandaag besteld, morgen in huis" waardoor ook nog eens honderden mensen 's avonds en 's nachts werken om die pakketten op tijd bij de bezorger te krijgen. Vaak is het helemaal niet nodig om het product binnen 24 uur in huis te hebben. De standaard bezorgtijd zou een paar dagen moeten zijn met flinke prijsverhoging voor 24-uurs bezorging. Dat zou een hoop verlichting brengen maar de beloning van de bezorger zal er waarschijnlijk niet door verbeteren, dat is een inmiddels ingebakken uitbuiting.

Kuifje3
Kuifje311 mrt. 2022 - 6:11

@Paul: Daar heb je een goed punt mee. Ik stel ook niet voor niets dat het een logistieke uitdaging is. Misschien zijn er andere en betere oplossingen om de wildgroei aan pakjesbezorging te remmen. Denk dan bijvoorbeeld aan het volgende voorbeeld: ik bestelde bij de Bol een flinke hoeveelheid zeep en bijbehorende deo van het zelfde merk. Ik kreeg via twee verschillende pakketbezorgers op dezelfde dag deze artikelen thuisbezorgd. Je zou toch zeggen dat dit handiger had gekund. Zo heeft natuurlijk bijna iedereen wel dit soort voorbeelden meegemaakt. @Frans: Natuurlijk weet ik dit. Mij gaat het er nu om dat dit meer standaard ingeregeld zou moeten worden. Hogere prijs voor thuisbezorging is dan natuurlijk ook een prima idee hoewel het veel aso’s niet tegen zal houden. Nu kan je ook al vaak betalen voor een snellere levering. Het belangrijkste is dat er nagedacht moet gaan worden hoe hiermee om te gaan. Dan is ieder constructief idee welkom. Eerst moet de politiek trouwens dit issue nog herkennen en erkennen als iets waar ze wat mee zouden moeten.

Ewout Pool
Ewout Pool9 mrt. 2022 - 8:57

Hmm, het mág dus, maar PostNL moet vanuit moreel besef dit niet doen? Wanneer leert de linkse politiek nu eens dat morele verontwaardiging niet helpt? Kom eerder met een plan om te zorgen dat dit niet meer kan voorkomen. Maar op dat gebied blijft het (niet voor het eerst) stil….

2 Reacties
Paul250371
Paul2503719 mrt. 2022 - 11:23

Het stoppen met vermarkten en het terugdraaien van de privatisering van de Nuts voorzieningen. Post, Ziekenhuis, woningbouw, OV etc. Hier heb je je plan dat "links" nooit geeft.

Kuifje3
Kuifje311 mrt. 2022 - 6:25

Maak hier nou geen links-rechts discussie van want de privatiseringsgolf is door Paars ingezet en het CDA was toen vaak een grote tegenstander. We mogen stellen dat we veel te ver doorgeschoten zijn in de heiligverklaring van de markt. De problemen in de energiesector en gezondheidszorg kennen we en voelen we allemaal. Het zijn nu nog vooral de SP en PVV die nog echt ageren tegen de marktproblemen (vooral die in de zorgsector). D66 is vooral bezig met nieuw leiderschap en de EU en het CDA ligt op de rug kai kai kai te roepen. PvdA heeft spijt, maar is te verliefd op Groen Links om dat geluid krachtig te laten horen en Groen Links zelf is nu even bezig het klimaat te redden. De VVD geniet want de kiezer vindt het allemaal wel best en er is vast nog wel een ander onderwerp waarbij ze een goedwerkende zaak kunnen vernielen.

JoostdeV
JoostdeV9 mrt. 2022 - 8:39

Alleen door je verenigen kan je in dit gure maatschappelijke klimaat voorkomen dat je wordt uitgebuit. Start een coöperatie. Alle pakketbezorgers in een bepaald gebied worden lid van die ene coöperatie. Wij zouden die corporatie kunnen steunen door alleen pakketjes via die coöperatie te laten bezorgen. Een beetje vakbond die met zijn tijd wil meegaan zou dit toch moeten kunnen faciliteren lijkt me.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje311 mrt. 2022 - 6:33

Geen verkeerde gedachte Joost, maar het zijn niet de bezorgers die het anders moeten doen, maar hun bedrijven. Nu beconcurreren ze elkaar, maar ze zouden inderdaad samen naar een oplossing moeten zoeken. Je laatste zin is ook helemaal iets dat de kern raakt van veel problemen. Mensen zien het nut niet van vakbonden terwijl die juist bij zouden kunnen dragen aan de oplossing van veel problemen als mensen massaal lid zouden worden. Zeker in deze sector waar uitbuiting gewoon weer normaal gevonden wordt.