Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De crisis laat zich niet wegcijferen

  •  
26-09-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wat het kabinet moet doen om Nederland weer op gang te krijgen
De Algemeen Politieke Beschouwingen werden gedomineerd door cijfers. Koopkrachtplaatjes als veredelde vorm van navelstaren. Maar van de cijfers van het Centraal Planbureau staat eigenlijk maar één ding vast: dat ze niet uit zullen komen.
De belofte luidt: als de economische groei aantrekt, verdwijnen onze problemen als sneeuw voor de zon. Maar wie gelooft dat nog?
Machteloosheid regeert en het enige waar PvdA en VVD het over eens zijn, is dat ze geen verkiezingen willen. Ze klampen zich aan elkaar vast in hun coalitie van water en vuur. De makers van tegenbegrotingen hopen het heilig vuur weer terug te brengen door water bij de wijn te doen van hun eigen verkiezingsprogramma’s.
Het is exact dat probleem dat nu niet alleen het vertrouwen in de coalitiepartijen op een fatale manier ondermijnt, maar ook dat van de zomer-, herfst- , lente- en winter-akkoord partijen die bij toerbeurt aanschuiven bij om-het-even-welke-coalitie. Bereid om elke verkiezingsbelofte te breken in ruil voor macht.
Zand De JSF zal nooit de wendbaarheid kunnen evenaren van de Partij van de Arbeid fractie. En als het NEE van die fractie tegen schaliegas van eenzelfde kwaliteit is als het NEE tegen de JSF, dan moet gevreesd worden dat de PvdA de kop alsnog in het zand gaat steken op zoek naar schaliegas. Schaliegas waar de partijleider in 2011 nog met kracht campagne tegen voerde.
De VVD beloofde 1000 euro aan elke hardwerkende Nederlander die VVD stemde, maar pakt via ingrepen in de heffingskorting in plaats daarvan duizenden euro’s netto af van elke ‘hardwerkende Nederlander’.
Het kwartetspel van Bos is tot leven gekomen: Mag ik van jou de JSF (ook al is die vleugellam), en mag ik ook de zorg, de woningmarkt en de ontwikkelingssamenwerking? Mag jij een verruiming van het asielbeleid. Elke economische vluchteling die één miljoen euro investeert mag zich hier vrij vestigen, net als de goedkope arbeidskrachten uit Roemenië en Bulgarije die uitbuiting wachten, waarover minister Asscher wel ingezonden brieven schrijft en zich zorgen maakt, maar waaraan hij niets lijkt te kunnen doen.
Kleine planeet We hebben een periode van ongekende welvaart afgesloten. Maar een kleine planeet met een groeiende wereldbevolking laat geen ongebreidelde groei toe. Onze kinderen gaan het minder krijgen dan wij het hebben gehad, het kabinet heeft niet de visie daar verandering in te brengen.
Earth Overshoot Day, de dag waarop we de natuurlijke grondstoffencapaciteit van de aarde overschrijden, viel in 1980 op 14 december. Dat was de dag waarop de grondstoffen voor dat jaar op waren. Earth Overshoot Day was dit jaar op 20 augustus. Daarmee laten we het ecologische tekort oplopen tot meer dan 30% dit jaar. Als je meer natuurlijke bronnen gebruikt dan de planeet je kan bieden, bouw je een ecologische schuld op. Bij toekomstige generaties en bij mensen die leven buiten ons directe gezichtsveld.
Arbeid is in ons land onbetaalbaar, terwijl het in overvloed aanwezig is. Grondstoffen zijn ongelooflijk goedkoop terwijl ze schaars zijn en milieubelastend. Dat is onlogisch! We moeten er voor zorgen dat het inzetten van arbeid weer loont en aantrekkelijk wordt voor ondernemers en dat we het gebruik van grondstoffen verminderen, verfijnen en vervangen
Waar zijn onze innovatiekracht, ondernemerschap en ambitie gebleven om samen het onmogelijke mogelijk te maken? Onze grootouders maakten de Flevopolder, onze ouders de Deltawerken en wat doen wij? We stoppen complete bossen in onze energiecentrales, missen de boot bij de wind- en zonne-energieproductie en zijn voor bijna alle grondstoffen afhankelijk geworden van het buitenland.
Jobcoaches Dit verlamde kabinet zet niet in op nieuwe economische en maatschappelijke activiteiten die een verschil kunnen maken. Nederland als specialist in woningbouw met hernieuwbare materialen, als specialist in de preventieve gezondheidszorg, in thuiszorg op maat en in medicijnontwikkeling met geavanceerde technologie zonder achterhaalde dierproeven. Voor banen in plaats van bezuinigingen in de zorg. Inzetten op ecologische landbouw met hightech landbouwwerktuigen. Nederland als specialist in goede onderwijsmethoden en schoolsystemen en als specialist in smakelijke vervanging voor de inefficiënte dierlijke eiwitproductie. Waarom niet groot worden in de film- en muziekindustrie? Ambachten sterven uit terwijl ze de motor kunnen zijn voor innovaties. Bouw bruggen tussen generaties met jobcoaches die hun ervaring doorgeven in plaats van de generaties tegen elkaar op te zetten via pensioenroof. Dat levert banen op. Dat voert naar een maatschappij waar mensen hun talenten kunnen benutten.
Nederland moet een zelfbewust, authentiek land zijn, met een open houding naar de internationale gemeenschap. Niet omwille van de wapenhandel, de exotenhandel of voor de export van varkenspoten naar China. Maar gericht op samenwerking, kennisuitwisseling en onderlinge versterking. Een zelfbewust Nederland dat, net als Brazilië, Obama ook eens een keer weigert te woord te staan vanwege zijn afluisterpraktijken. Dat is een Nederland waar we trots op zouden kunnen zijn.
Als we de JSF nou eens niet aanschaffen en gewoon nog even blijven doorvliegen met de F-16. Besparen we 4,5 miljard. Schrap de Blankenburgtunnel, ook een miljard, kunnen we met gemak de Ecologische Hoofdstructuur aanleggen volgens de oorspronkelijke planning.
De roep  om méér, moet niet gaan over meer geld, meer groei of meer consumeren, maar om meer geluk, meer perspectief, meer vertrouwen, meer mededogen en meer duurzaamheid.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Blisss
Blisss26 sep. 2013 - 12:38

Gloedvol betoog van Marianne Thime, welke aangaf wat er werkelijk moet gebeuren. En dan zit de rest van de partijen te kleppen in de banken. Geeft wel aan hoe weinig inzicht en respect de kamerleden ten toon spreiden.

rbakels
rbakels26 sep. 2013 - 12:38

In de laatste alinea slaat Thieme de spijker op z'n kop: al dat geld is maar een afgeleide, het gaat om de maatschappelijke activiteit. Alleen is het lastig voor de overheid economisch activiteit te stimuleren, want zij moet niet zelf ondernemertje gaan spelen. In elk geval bakt Minister Kamp er helemaal niets van, de ultieme partijtijger, die nog nooit een bedrijf van binnen heeft gezien, behalve als hij er een boete kwam uitdelen. De VVD was ooit en partij van ondernemers, maar is als zodanig al lang rechts ingehaald door Pechtold. De VVD is nu de partij van het STRAFFEN. Nieuwe verkiezingen moeten er niet komen. In ons systeem worden politici niet dagelijks maar eens in de vier jaar afgerekend. Omdat ze anders nooit noodzakelijke impopulaire maatregelen kunnen nemen. Dat de coalitiepartijen daardoor momenteel laag staan in de peilingen mag niet verbazen. Integendeel, dat was te verwachten.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 sep. 2013 - 12:38

Misschien moet mevrouw Thieme niet klakkeloos achter de PVV aanlopen in de afwijzing van alles wat het kabinet doet. Zijlijnpartijen hebben we al genoeg.

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2013 - 12:38

'Veel rode seinen: angst voor nieuwe recessie neemt toe' http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3518973/2013/10/01/Veel-rode-seinen-angst-voor-nieuwe-recessie-neemt-toe.dhtml Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger noemt de signalen verontrustend. 'Het ergste is dat er nergens meer vooruitgang wordt geboekt. De structurele hervormingen in Italië en Spanje staan stil. En de Franse president Hollande begint er niet eens aan. Ook het proces voor de vorming van de bankenunie in Europa lijkt te zijn vastgelopen. 'De politiek doet niets meer. Ook Obama niet. De centrale banken moeten de rommel opruimen. Er is sprake van een groot dilemma. Zonder de centrale banken zal het herstel in de kiem smoren. Maar als de centrale banken zo doorgaan met monetaire financiering, dan zal het leiden tot overliquiditeit en gaat het een keer mis.' Eurocrisis op achtergrond maar niet opgelost Zeker is dat Portugal en Griekenland hun hand weer zullen ophouden in Brussel. 'De eurocrisis is op de achtergrond geraakt, maar niet opgelost', aldus Eijffinger. Het IMF zei in een maandag verschenen rapport zich vooral zorgen te maken over 'een sterke terugval van de economie in China', terwijl 'de landen sterker dan ooit in economisch opzicht van elkaar afhankelijk zijn'.

neutralist
neutralist26 sep. 2013 - 12:38

Een echt politiek stuk vol gemeenplaatsen. Maar ook met deze dagdromerij over de toekomst redden we het niet. Te makkelijk roepen vanaf de zijlijn. Dat we onze staatsschuld in 5 jaar opnieuw met 100 miljard hebben verhoogd is weldegelijk een thema.

1 Reactie
toshiba
toshiba26 sep. 2013 - 12:38

Dat onze uitgestelde opbrengsten in dezelfde periode zijn meegestegen vergeet je gemakshalve. Net als de VVD continue doet. En ook vergeet dat Nederland veel bezittingen heeft[beetje olie, gas, zout, staatsbedrijven, hoge arbeidsproductiviteit] Dus die stijging is niet werkelijk het probleem. het probleem is een kabinet dat geen structurele hervormingen doorvoert zoals de woningmarkt [HRA] en doelmatiger maken van gezondheidszorg door terugdraaien van plannen van Hoogervorst[vvd]

toshiba
toshiba26 sep. 2013 - 12:38

Op zich helemaal eens met Marianne tot dit stuk: [Als we de JSF nou eens niet aanschaffen en gewoon nog even blijven doorvliegen met de F-16. Besparen we 4,5 miljard.] De F16 is volledig aan het einde van zijn latijn. Daarmee doorvliegen is geen optie. De onderhoudskosten zijn enorm. De vraag is: wel of niet een luchtmacht, waarbij een Europees verband het wegvallen van onze luchtmacht e.e.a. kan opvangen. Indien je wel een luchtmacht overeind houdt, wat is de meeste effectieve en efficiente aanpak. Clingendael stelt al dat Nl niets in het hoogste geweldsspectrum te zoeken heeft, dus de JSF aanschaffen is ondoelmatig. Dan rest de vraag om een alternatief te nemen. Die zijn er genoeg, nu nog politieke wil.

2 Reacties
Rootman
Rootman26 sep. 2013 - 12:38

Als je de status quo wil handhaven kun je misschien een Eurofighter of Saab kopen. Maar mi. ligt het probleem bij die status quo. Wat hebben wij meer gemeen met 'bondgenoot' de VS dan 'opponent' Rusland/ China? Geen van beiden zijn onze vriendjes. Het wordt tijd dat Europa zich losmaakt uit de obsolete NATO. Dan hebben we het geluk dat we een afzet- en doorvoergebied zonder grondstoffen zijn: militair volkomen oninteressant. Dus die ouwe bakken nog wat oplappen en lekker besparen. Tzt zal Europa wel een gezamenlijke defensie willen hebben: wanneer de neoliberale ziekte is uitgewoed: want DAT moeten we niet willen verdedigen!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 sep. 2013 - 12:38

[ De vraag is: wel of niet een luchtmacht, waarbij een Europees verband het wegvallen van onze luchtmacht e.e.a. kan opvangen.] Ha ha, gaan we dan onze vraag naar luchtmacht Europees inkopen, en zijn daarmee even duur uit, of doen onze Europese buren dat gratis voor het arme Nederland?

lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 12:38

Prima column van mevrouw Thieme. Het blijft jammer dat mensen maar doorgaan met denken dat onze planeet onuitputtelijk is. De JSF deugt van geen kanten en voor geen millimeter. Meer dan 100 gebreken en daar geven we grif 4 miljard aan uit? Wat een walgelijke vertoning.

1 Reactie
boeie
boeie26 sep. 2013 - 12:38

Wat heeft de JSF nu te maken met milieu vervuiling? Verbruikt die meer dan de F16? (wist ik niet nl....)

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 12:38

Ecologische hoofdstructuur Thieme. Dood en begraven dat onzin idee. De natuur is niet maakbaar.

1 Reactie
toshiba
toshiba26 sep. 2013 - 12:38

In tegendeel. EHS ontwikkeling zorgt aantoonbaar voor herstel van flora en fauna. Betere spreiding, minder inteelt. EHS is groot succes maar wel een kwestie van lange adem.

freekwillem3
freekwillem326 sep. 2013 - 12:38

Beste Marianne, geweldige visie. Deze gaat over mens en maatschappij. Echter, je bent het boegbeeld van de dieren. Tot in Roemenie. Waar ben je nu?

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online26 sep. 2013 - 12:38

ja precies, partij voor de dieren is echt te krap voor haar ambitie.

boeie
boeie26 sep. 2013 - 12:38

"Tot in Roemenie. Waar ben je nu?" Maar zijn mensen nu ook dieren? dan moet ze zich misschien meer druk maken over de slavernij in Qatar....

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 12:38

"De roep om méér, moet niet gaan over meer geld, meer groei of meer consumeren, maar om meer geluk, meer perspectief, meer vertrouwen, meer mededogen en meer duurzaamheid." Juist. Want geld maakt niet gelukkig, te veel groeien wordt uiteindelijk rekken (het voegt niets meer toe) en consu'meren' worden consu'oceanen' van vervuiling en ongeluk. Degrowth!! (http://en.wikipedia.org/wiki/Degrowth geeft een redelijke verklaring van de term)

1 Reactie
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 12:38

Er zitten nare 'beestjes' in die Wiki pagina. Deze is misschien beter? http://www.stockholmresilience.org/21/research/research-news/4-8-2013-the-degrowth-paradox.html

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 12:38

Precies! En laat die F16 ook gewoon aan de grond..., scheelt nog meer, een paar jaar moet kunnen, verhuren we onze piloten aan de hoogste bieder, win-win.

1 Reactie
boeie
boeie26 sep. 2013 - 12:38

Precies, laat die lui in Sirie of andere plekken op de wereld gewoon verrotten, hek er omheen en de sterkste maakt de rest af. Wat hebben wij daar nu mee te maken! Als onze konijntjes maar veilig zijn!

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 12:38

Wat een geweldig stuk vrouw Thieme. Proficiat ! Wat een verademing om eindelijk eens verstandige taal te horen i.p.v. loos symptoombestrijdend, korte termijn gezwam. Zoals gewoonlijk mis ik voorstellen om actief de bevolkings dichtheid drastisch terug te dringen, maar dat botst natuurlijk met uw geloofsovertuiging naar ik aanneem. De Blankenburgtunnel is niet alleen extreem kostbaar maar ook een ramp voor de weinig overgebleven natuur tussen Vlaardingen en Maassluis. Absoluut géén tunnel. (en het onvermijdelijke extra asfalt) Laten ze maar meer gebruik maken van binnenvaart schepen zoals altijd al de bedoeling was. Nog beter zou het zijn om die hele 2e Maasvlakte te veranderen in een vogel kolonie als compensatie voor de vernietiging van het eiland Rozenburg/de Beer, maar dat zal wel teveel gevraagd zijn. Wat heb je nou aan vogels nietwaar ?

1 Reactie
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 12:38

Voor wat het vervoer van goederen betreft, geef ik je gelijk. http://zuid-holland.sp.nl/sites/zuid-holland.sp.nl/files/Notitie_vervoeroverwaterZHdef%5B1%5D.pdf Maar vervoer van mensen is wat anders. Indien er een petrochemische ramp ontstaat, moeten alle mensen vanuit de Europoort wel heel erg snel naar het vaste land van Zuid-Holland. Naar het Zuiden kan ook, maar ze zullen over water moeten. Voor Zuid-Holland is in dat geval de snelste vluchtweg via de zogeheten ORANJETUNNEL en NIET de Beneluxtunnel. http://www.rijnmond.nl/dossiers/08-11-2011/blankenburg-oranjetunnel --- Zie plaatje --------- De Beneluxtunnel is dan ook helemaal niet gepland om in geval van een ramp de mensen te evacueren, maar omdat men een snellere route wenst tussen Europoort en Den Haag v.v. en zo de rest van het land in. Het is niet nodig, omdat de Oranjetunnel niet alleen voor de 'markt' gebouwd zal worden, maar ook als vluchtweg. De Beneluxtunnel ligt daarvoor te ver naar het Oosten. Ik zou het vreselijk jammer vinden als mijn twee bomen (inmiddels echte bomen) in het volksbos bij Vlaardingen, omgehakt en vernietigd zouden moeten worden, samen met de paar duizend andere bomen en struiken die nu als groene long fungeren tussen Maassluis, Vlaardingen en de Botlek.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 12:38

"Arbeid is in ons land onbetaalbaar, terwijl het in overvloed aanwezig is." Bent u dan ook voorstander van afschaffen van het minimumloon?

1 Reactie
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 12:38

Misschien is ze dat wel, als er een basisinkomen komt.